Wednesday, July 15, 2020

HUR blir det med skolorna i höst?

Godmorgon onsdag!


Det är mitt i sommaren!
Verkligen MITT I SOMMAREN!!
Högsommar!
Sommarlov!
Sommarliv!

I vanliga fall skulle jag ha travat omkring på Börskär nu, tillbringat mina dagar vid Ledörsundet.
Men inte denna konstiga sommar.
Nej, nej … här är jag kvar och lever vardagsliv hela sommaren. Mer eller mindre.
USCH, jag saknar SÅ OÄNDLIGT mycket av mitt vanliga sommarliv att det inte är klokt.
Samtidigt, helt rätt beslut att inte åka. Om det är en sommar man SKA avstå från resor så är det ju i år.
Jag skulle inte vilja sätta mig på ett plan mitt under brinnande pandemi.
Vet ju också att man i Finland helst inte vill ha turister utifrån denna sommar. Förståeligt faktiskt.
Nej, det här är sommaren de flesta av oss växlat in på ett stickspår från vårt vanliga sommarliv. ETT klokt beslut. Det är bäst att stanna på plats denna sommar.
Guldstjärna till oss alla.
Ja, även fast det suger.
Men det går ju ändå … det gör ju faktiskt det.

Sommarlov för alla barn är det också.
Pandemi eller inte.
En dag tar sommarlovet slut, och VAD händer då?
Ja, säg det … ??
Just nu rullar debattens vågor höga här i min kommun, Fairfax County. SKA skolorna öppna i höst?
Eller ska hemskolan fortsätta?

I dagsläget är beslutet så att man har bestämt att eleverna ska gå i skolan 2-3 dagar i veckan. De ska delas upp, eleverna. Somliga dagar går grupp 1 och andra dagar grupp 2.
Dagarna de undervisas hemma ska läraren finnas tillgänglig online.
Lärarna däremot ska vara på skolan fem dagar i veckan.
STARKA krafter är nu igång för att ändra detta.
Många lärare vill INTE utsätta sig för eventuell smitta fem dagar i veckan. Jag kan förstå dem, samtidigt som jag tror och är ÖVERTYGAD om att skolan MÅSTE öppna i höst.
Sen finns det lärare som VILL tillbaka till skolan, som inte tyckte att distansundervisningen funkade för dem. Just nu råder två starka läger även inom lärarkåren och bland dem som har andra jobb inom skolans värld.

Samhället står och faller med skolans vara, eller icke vara. Personligen tror jag att det skulle bli katastrof om de inte öppnar i någon form när höstterminen drar igång.
Jag tycker att denna hybridform låter bra.
Jag vet också att man nu preppar skolorna inför hösten. Man installerar plexiglas och riggar upp barriärer av annat slag.
ALLA måste bära munskydd.
Ja, men så be IT då!! BARA de öppnar!
Jag tror det är livsviktigt för många.

Det finns många barn som far illa om skolan inte öppnar. För många är skolvärlden den enda trygga platsen.
Dessa barn har mått dåligt under den långa period skolan redan varit stängd. Många av dessa barn är immigranter, eller barn till invandrare. Flera av dessa bor trångt, kanske flera generationer i en liten lägenhet. Ibland kanske en hel familj bor i ett enda rum.
I detta lilla rum ska undervisning äga rum, kanske är det flera barn i olika årskurser som bor där.
Visserligen får de laptops och sånt via skolan, men det hjälper ju inte om man inte har internet hemma.

Jag bor i en av USAs absolut rikaste kommuner, men det betyder INTE att det INTE finns många som lever under existensminimum i Fairfax County. Det finns åtskilliga som gör det.
Många av dessa kanske har två eller tre jobb för att få det att gå runt.

Föräldrarna så …
DE förväntas hemskola och undervisa sin barn. En del av dem KAN inte ens engelska.
Men även bland de föräldrar som kan engelska perfekt,  eller hos alla dem som är födda här, är det ofta katastrof ändå. DE föräldrarna har sina jobb att sköta, vilka de förväntas återvända till.
Inte kan de också hemskola sina barn. OCH var är det tänkt att dessa barn (de yngre) ska vistas under dagarna?
Ensamma hemma?
Man kan inte lämna en 5-10 åring ensam hemma en hel dag, och dessutom förvänta sig att hen ska klara sitt skolarbete.

Allvarligt talat, jag vet inte hur de (kommunen) tänker här.
HUR tror de att detta skall lösas?
De måste öppna skolorna i höst. OM inte annat så i hybridform. Det KAN inte slå igen dem på det sättet de slogs igen i våras.

Idag ska beslut tas. Vi får se hur det beslutas på kommunnivå. Det finns urstarka grupper från bägge håll. De som vill att de ska öppna, och de som inte vill.
Men idag kommer något slags besked.
NI vet vilket läger jag tillhör!

Jag är innerligt tacksam över att jag inte har minderåriga barn i dagsläget.
De föräldrar som idag måste hemskola sina barn är mina hjältar.
Kunskapsluckorna hos många av de elever som idag hemskolas måste bli enorma. Det även fast det finns lärarhjälp att få online.

Jag har en granne som arbetar som lärarassistent på en låg och mellanstadieskola här i Reston.
Hon är emot ett öppnande i höst. Hon menar att hon inte vill utsättas fem dagar i veckan. När jag sa till henne att jag ju förstår föräldrarnas uppgivenhet-- och även ilska-- om skolorna inte öppnas i höst fräste hon åt mig, vi är inga BARNVAKTER!!
Ack ja …
Det är infekterat allting. Men idag hoppas jag verkligen att kommunen ska besluta rätt!
Fast, jag tror de kommer att falla för trycket från den stora massa som INTE vill öppna skolorna.

Hur ska detta gå??
På riktigt, hur ska detta gå??
Vad får det följder?
Är övertygad om att Sverige gjorde rätt som lät skolorna för låg, mellan och högstadie vara öppna.


Jaja, imorgon vet jag resultatet av dagens beslut.
Önskar er alla en fin och bra sommarlovsonsdag!!

36 comments:

Anonymous said...

Hej! Här säger man att det var ett bra beslut att inte stänga skolorna, för barn smittar inte så mycket och blir inte så sjuka. Det är inte genom de som smittan spridits i Sverige.
Jag får intrycket att smittan är totalt utom kontroll i USA, men USA är ju så stort så det är väl väldigt olika? Att Trump förstörde så mycket när han förnekade den i början.
Här i Sverige lever vi INTE som vanligt, som man kan få intrycket av i andra länder. De som kan jobbar hemifrån, på pendeln så är folk väldigt måna om att inte sitta för tätt, och restauranger har borden långt ifrån varandra. Sen finns det alltid en del, ofta yngre tycker jag, som inte respekterar det här med avstånd. De har svårt att inse allvaret, tror jag. Men inget är som vanligt.

Anonymous said...

Yvonne said....
Svår fråga det där med skolan, men tror nog i längden att det är bättre de är öppna både för barn och föräldrar. Sen kan jag förstå skolpersonalen också, inte sååå kul att utsättas för risken varje dag att bli smittad, framför allt när det gäller fritidspersonal som tar emot föräldrar både morgon och kväll som är på väg till eller från sina jobb. Kan tänka mig att på gymnasienivå är det ok med självstudier och att det funkar, men inte för yngre. Blir ju helt galet att föräldrar både ska fixa jobb och sen vara lärare, dessutom måste ju någon vara hemma iaf med de mindre barnen, de kan ju inte lämnas ensamma hemma och hur går det då med jobben för de föräldrarna kan man undra

Jag är också glad att vi inte har barn i skolåldern i dessa tider. Mer och mer börjar jag tro på att Sveriges linje i Coronafrågan inte är så dum. Tror vi kommer fixa detta trots att vi inte kört med lockdown osv. Det stora felet var ju att smittan kom in på äldreboenden och att det inte fanns något lager av skyddsmaterial, inte ens det mest enkla verkar det som. Men, men, bara hoppas de lär sig av misstagen och börjar bygga upp lager av nödvändigheter igen.

Läste just att i LA är det återigen kris, hur går det för Karolina, kan/får hon lämna och åka hem om hon vill det, eller?

Ang munskydd så säger många i Spanien att det inger falsk säkerhet, folk tror de är helt säkra med munskydd och struntar då i att hålla avstånd mm - inte bra alls. Även där börjar det ju poppa upp nya smitthärdar om det sen är de som kastade sig dit när gränserna öppnades som är en bidragande orsak vet vi inte. Tänk bara detta kindpussande som är i medelhavsländerna, inte lätt att ändra på sådana saker som de gjort i urminnes tider. Ja, många svåra frågor är det, men hoppas hoppas de hittar ett bra vaccin snart så man kan börja leva något så när vanligt iaf.

Ha en fin onsdag, nu väntar KS snart på oss. Stor kram från ett mulet men hyfsat varmt Åkersberga

Christina said...

Ja, hjälp! Så svårt detta är. Men jag tycker precis som du, skolorna måste öppna i någon form. Hur ska föräldrar kunna hjälpa sina barn med skolarbetet? Tänk dig matte för en 12 åring.... Oh my, jag hade varit helt lost! Och samtidigt på något sätt sköta sitt eget arbete. Ekvationen går inte ihop och det kommer framför allt drabba barn som behöver lite extra hjälp. Det känns som ett förlorat skolår. Jag hörde att New Hampshire skulle hålla stängt tom 2021! Jag hoppas detta är fel, det verkar helgalet. Vi vet ju inte hur det ska bli i höst än mindre nästa år. Många elever kommer tappa så mycket av sin utbildning. Men visst är det ett svårt beslut, ingen vill ju utsätta sig för smitta. Vilket år detta är! Vi hade en bil i vårt hus i Florida som vi var tvungna att ta hem till PA, vi flög ned och körde direkt hem. 17 timmar blankt! Så nu är det karantän för oss i två veckor! Hoppas allt är väl med er och att K har det bra i Los Angeles. Kram på dig!

Erica said...

Ja, jisses vilken svår fråga det där är!
Jag är så tacksam över att det inte är jag som ska fatta besluten.
Precis som du så förstår jag verkligen båda sidorna; både skolpersonalen och föräldrarna/barnen.
Sååå många barn som har sin enda trygga punkt i skolan, och sååå många föräldrar som verkligen inte kan vara hemma från jobbet för att ta på sig sina barns utbildning.
Samtidigt förstår jag lärarna; öppnar skolorna så får de ju trots allt DUBBELT så mycket jobb som de har i vanliga fall...
Om eleverna ska gå i "skift" olika dagar så betyder det ju, som du skriver, att lärarna ändå ska befinna sig i skolan fem dagar i veckan.
Plus att de då ska jobba med och vara tillgängliga på distansundervisningen fem dagar i veckan. Skolorna måste ju anställa dubbelt upp av personal för att det ska gå runt, tänker jag...

Undrar också hur det kommer gå.
Känns som om jag hamnar på olika ben varje gång jag funderar igenom detta med stängda skolor, och även annat i samhället.
Stängda skolor är ju inte hållbart i längden.

Vi får väl se hur det faller ut helt enkelt.


Hoppas du får en fin onsdag :-)
Kramar /Erica

Annika said...

Ano:
Jag läste en jämförelse mellan Sverige och Finland nyligen. Man hade jämför skolorna och spridning, och man kunde konstatera att skolorna i Sverige inte hade ngn spridning alls att tala om.
Så man kan ju hoppas att det kan ha inverkan på besluten... men här har det det knappast.
Ja, USA är stort. Här hos mig har vi ingen stor spridning. Varför? JO, för att folk följer regler och vi har en bra guvernör.
OCH speciellt där jag bor, i Norra Virginia följer folk verkligen reglerna. OCH därmed har vi låg spridning. MEN på andra håll i landet är det utom kontroll.
Verkligen.
Beror mkt på ledningen och presidenten, ja.
Jag har mina invändningar mot Sveriges skötsel av det hela också, tro MIG. Men Sverige har gjort mkt rätt, skolorna tex.
Nej, som vanligt är det ingenstans. Denna onådens år.

Annika said...

Jag är också bekymrad över beslutet att hålla skolorna stängda i höst (som de ju har tagit här i SD!). Som du säger är det ju heltidsarbetande föräldrar, de som inte KAN vara hemma av ekonomiska orsaker, samt barn med inlärningssvårigheter eller som redan ligger efter som kommer bli speciellt drabbade. Att hemundervisa med engelska som andraspråk t.ex. samtidigt som man måste jobba heltid skadar ju en själv och ens barn.

Men jag tycker det är trist att lärarna får skulden i det här/hamnar i skottlinjen. NATURLIGTVIS vill de inte utsätta sig och sina familjer för smittorisk eller försöka brottas med att få en massa låg- och mellanstadieelever (vars föräldrar tror att viruset är ett hoax) att ha på sig mask. Avsaknaden av ett samlat, pålitligt ledarskap blir så tydligt i den här situation! Betsy de Vos är en riktig j-a katastrof som Secretary of Education! Inte ett konstruktivt ord ur den människan sen hon blev tillsatt.

Jag är också glad att jag inte har barn i skolåldern. Mina kollegor är visserligen "lyckligt lottade" som kan jobba hemifrån men jag tror inte de har en susning om hur de ska få ihop ekvationen att hemskola flera barn och sköta sina egna jobb - som ju är ganska tids- och energikrävande till att börja med - samtidigt :(.

Kramar!

Annika said...

Yvonne:
JAPP!
De måste iaf BÖRJA med att öppna skolorna. Och skulle de märka minsta uppsving så får de ta ett nytt beslut.
Det här är ohållbart, om de skulle hemskola i höst igen.
Men visst, jag förstår också att lärare och andra på skolan ÄR oroliga. Absolut.
Så det är inget som på ngt sätt är svart eller vitt.

JAPP Yvonne, svaret om Sverige gjorde rätt har vi snart. Jag luktar också mot att man gjorde rätt idag ..
Jag har en känsla av att ni inte kommer att få andra vågen så svårt. BARA en känsla jag har.
Sen att de misslyckades med de äldre. JA!! SKAM där. Stor fet SVART smäll.
Men annars?
Nej, jag tror det man gjorde rätt i det mesta. Men visst har jag invändningar också.
Nu när jag ser hur folk handlar på Ullared utan att minsta distans, barer etc.
Men, ni gjorde rätt som bara inte låste hela samhället.

Ska vika en punkt åt K imorgon!!

Munskydd, helt övertygad om att de hjälper. MED distans.
Jag har inga problem med att bära sådana. Och här där jag bor har vi låg spridning.
Jag är helt övertygad om att vi har låg spridning tack vare att folk verkligen följer reglerna.

Du har så rätt, old habits. Kindpussar, öppna gränser, ren utmattning efter en lång nedstängning.

JA!! JA!! VACCIN och bromsmedicin behöver vi NU!!!
Kramar!!!

Annika said...

Christina.
DET är svårt. Inget svart eller vitt. ALLS.
PUST!!
Skolprna MÅSTE på ngt sätt öppna i höst. DE måste. Allt annat tror jag blir katastrof. FÖR ALLA!!!
Som du säger, just matte. Heregud.
JAG kunde inte längre förklara för Karolina i FJÄRDE KLASS!!!
De läser ju så avancerat så tidigt här, ja du vet ...

Ngn sa, våra immunsystem kommer att vara så skadade av denna nedstängning att minsta snuva sedan kommer att däcka folk.
Tror det är SÅÅÅ rätt. VI kan inte backtracka, inte gå tillbaka till FAS 1. Samhället måste vara öppet.
Samma blir det ju med barnens, de som ska bygga upp sin motståndskraft. Ja, herregud ..

Jamen jag såg att ni varit i FLA.
Och där är det ju illa. OCH PA har väl rätt bra koll nu på sina fall. Känns som om hela NE USA + Mid Atlantic har BRA koll.
Så det är nog bra att du sitter i karantän.

Bamsekramar från mig till dig!!!

Annika said...

Erica:
idag kommer det att bli storm och ILSKA hur det än beslutas. Tycker synd om de som sitter och ska bestämma detta.
DET har redan skett en omröstning bland föräldrar som har barn i FCPS. Men nu ska beslutet tas.
Lärarna får det kämpigt, det får de verkligen.
OCH på ngt sätt måste skolledningen lösa det för dem likaså.
En intressant aspekt är att lärare och personal inte fick rösta, bara föräldrar. Märkligt va.
Det är nog det som personalen i skolan är argast över i dagsläget. deT brinner hos dem. Har en svägerska som är HS-läarare inom kommunen, och jag tror hon är argast över att ingen lyssnat på personalen.

Jadu, Erica, vi får se hur det går detta konstiga år och vidriga år.

KRAMAR!!!!

Annika said...

Annika:
Jag läste först hos Saltis om er skolstängning i SD i höst.
Det var där jag såg det allra först.
SÅ tufft alltså.

EXAKT, det är ju sååå svårt. Föräldrar som inte KAN vara hemma med sina små, barn med särskilda behov som får SÅÅÅÅ mkt hjälp i skolan.
Barn som far illa.
Listan kan göras milslång.

DU har så rätt, det är lärarna som hamnar vid fronten. Och här fick de inte ens tycka till, bara föräldrarna. Och det brinner hos lärarkåren.
Ja herregud, ledarskapet i detta land är i dagläget under ALLT. Man tror inte det är sant. Vi kan ju säga att det nästan inte finns ngt ledarskap. DET är ens guvernör man får ha tilltro till.
OCH alla dessa som tror att de är en HOAX. Begriper det inte.
Betsy ja ... vilket skämt ...

SÅÅÅ tufft för så oändligt många nu.
Just att hemskola och samtidigt sköta eget jobb ... ja herregud. Vilka kunskapsluckor det blir.

Stora stora kramar!!!

Channal said...

Förskolan och grundskolan har varit öppen i Sverige. Följer man på restriktionerna till 100% funkar det. Finns ingen statistik som visar att vi är mer drabbade. Tvärtom har vi aldrig varit så friska som under denna vår. Ingen maginfluensa eller influensa. Detta beror på att alla har varit hemma vid minsta snuva eller halsont utan feber. Och vi tvättar händerna. Psykisk ohälsa är allvarligt det också. Misshandel och arbetslöshet. Vet inte om man kan vabba i USA. Hoppas för barn och kvinnor/mödrar att skolan startar och att folk använder sitt förnuft. Jag skulle heller aldrig sätta mig på en flygplats eller i ett flygplan under pandemin.

KRAM Anna

Channal said...

OBS! ps. Att vi (menar jag mig, vi lärare). ds.

Humlan said...

Nu skrev jag en lång kommentar och så lyckades jag trycka på något så att den försvann, klantigt av mig och jag orkar inte skriva igen utan talar bara om att jag håller helt med dig!

Kramar!

Annika said...

Channal:
Jo att skolan varit öppen i Sverige hela tiden vet jag, grundskolan. Ni var ensamma i världen om det. MEN det har ju bevisats att det gick bra.
Just därför tror jag att det skulle funka bra med öppna skolor här i höst. OCH du kan tro att det kommer med restriktioner om det blir så. Stränga sådana.
Sam du säger, alla har stannat hemma vid minsta symptom i Sverige. BRAVO där!!

EXAKT, att stänga skolorna innebär SÅDANA oändliga konsekvenser för SÅ många.
Men jag tror faktiskt inte de kommer att öppna.
Tyväerr.

Nej, sätter man sig på ett plan idag för att idka sommarlov är det nog lite galet, det anser jag.

VAB finns inte här.

Kramar

Annika said...

Humlan:
TRÅKIGT. HATAR då sånt händer.
JA mp skolan öppna i hybridform. Tvivlar just nu ...
KRAMAR!!

Anne said...

Annika, nu kommer Blogger få tekniska problem och krascha för jag kommer inte kunna tygla mig utan skriva alltför långt och mycket, haha. Jag började darra lite smått av upphetsning och kliande fingrar bara jag såg din rubrik ;) Det här får igång mig alltså och är så hett just nu och det som är på tapeten även här också. Verkar vara runt om i landet nu som beslut tas kring de här frågorna. Bra text och bra skrivet! Du säger var du står, tycker men tar upp för-och nackdelar, andra sidan också.

Jag kan ärligt säga att jag är 100% för öppnandet men många många tycker den åsikten är laddad och betyder att jag är självisk, inte fattar nånting och bara är ego. Den här frågan är så laddad. Är det inte tröttsamt hur precis ALLTING blir olika läger numera, ett minfält av hätsk debatt och två olika åsikter. Till och med skolans återöppnande är ett sånt område. Precis allting är polariserat även saker man inte trodde kunde bli det...

Men själv känner jag ju starkt i frågan så... Alla de som jobbar och nätt och jämnt överlevde våren med att samtidigt hemskola sina barn, hur ska de göra nu, alla de som har den bakgrunden du räknar upp så bra i din text med språk, hemförhållanden osv. Du skriver det bra så jag ska inte upprepa mig. Hur ska det gå? Och barnens hälsa och välmående? Jag kan ärligt säga att även om jag/vi är i den kanske mest tacksamma gruppen (en hemmaförälder) och som hemmavarande förälder med förutsättningar att göra detta jämfört med många andra så kan jag ärligt säga jag känner lätt panik vid tanken på hemskola i höst igen. Det gör mig stressad, orolig, ledsen och frustrerad. Och då KAN jag ju göra detta utan att behöva sluta ett jobb osv osv. Du fattar vad jag menar. Men även jag känner skolorna måste öppna!!! Barnen mår inte bra av detta alltså, det påverkar deras hälsa och även om inte alla bryter ihop utan till synes tuffar på som vanligt och utåt mår bra så påverkar det här ALLA barn. Jag är övertygad om det. Akademiskt som du skrev, oh ja, enormt mycket. Hur ska det repareras, när ska de luckorna tas igen?? De ligger ju redan efter från i vintras/våras när de nu kommer upp i nästa årskurs. Och det tappet kommer vidgas pga hur skolan antagligen ser ut i höst.

Socialt och mentalt, alla har olika förutsättningar där och behöver olika saker. Min tjej kanske inte saknar supermycket kompisar, hon är en introvert och hanterar allting bra på det sättet. Men hon lider på andra sätt av den här isoleringen, jag tycker mig märka hur hon blivit mer folkskygg, som att hon tagit steg tillbaka socialt och tycker allting socialt känns jätteläskigt och stort plötsligt. Det är viktigt för henne vara i skolan, hon är fortfarande i den åldern där hon formas och behöver det sociala samspelet med att umgås med andra för att lära sig mer om sig själv, känslor, sociala koder och det samspelet. Hon har svårare få vänner och skapa vänskapsband, hon behöver träna på det och utsättas för det vilket hon gör i skolan där hon får allt det här. I skolan är där hon leker, fått sina kompisar och skapat sina band.Jag är faktiskt jätteorolig om det ska fortsätta så här i höst.

Du frågade i en svarskommentar som jag aldrig svarade på, om Stella leker nu med kompisar. Nej, inga playdates eller möten utomhus ens. Framför allt av den anledningen att de 2-3 kompisar hon har vill inte, de är inte bekväma mötas upp så det faller på det. De tillhör gruppen extra rädd, så även om vi är beredda och jag tycker det är vore helt ok och uppmuntrar det, så är inte de det så det blir inget. Men nu märker jag även, även om det skulle gå, att Stella säger att hon inte vill leka mer heller, att hon glömt bort hur det är med playdates och det behövs inte, hon säger hon inte känner sina kompisar längre så de kanske inte är kompisar mer. Men hallå, är inte det ledsamt att höra!! Och rätt skrämmande.

Byter ruta.

Anne said...

Vårt distrikts upplägg låter precis exakt som Fairfax. 2 dagar i skolan och 3 hemmadagar. Hybridmodell. En hybridmodell som jag är kritisk mot, tycker inte den låter bra, vi ska dessutom ha kortare skoldagar under de ynka 2 dagarna i skolan. Visst, det ÄR bättre än ingenting och hellre det än ingenting. Absolut. Så missförstå mig inte. Jag tar det alternativet. Men det löser inte många problem. Fortfarande akademiskt svårt lära barnen det som behövs, hur göra för de som jobbar med 3 dagar hemskola och tusen och en andra "problem" med hybridmodellen. Jag förstår man måste göra åtgärder för att göra det säkert och tryggt, jag förstår ju det, men vissa åtgärder som de ska sätta in låter som Fort Knox, mer som ett fängelse och jag tror inte den miljön är hälsosam för barns mentala hälsa. I det brev med instruktioner vi tidigare fick stod det t.ex. uttryckligen att barn ska inte få ha nån fysisk kontakt, high fives får inte göras, och händer det ska de rättas till (but scolding should not be used...). De kommer sitta som i nån bubbla med plexiglas runt sig, rygg mot rygg (de ska inte få sitta ansikte mot ansikte för det är inte safe), läraren med antingen face shield eller mask (face shield för de lärare som jobbar med yngre barn för de yngre barnen måste kunna se lärarens mun för att lära sig prata bra och höra). De ska äta lunch i klassrummet, i sin "plexibubbla", de får inte umgås över gränserna så bara sin "cohort" på ca 10-15 barn är de enda människorna de får umgås med och de kommer ha isolerade raster med bara sin cohort. Så det kanske inte spelar nån roll de bara får vara med sin grupp. Eftersom de ändå, även utomhus på rasten, ska ha social distancing med varann och inte vara nära.
Per automatik leker ju yngre barn närmare varann, så det blir svårt tror jag.

Så... ja hybridmodellen har barnen i skolan två dagar och hurra, det ÄR bra för allt som innebär nån form av i skolan vardag är bra. Men jag är ändå kritisk och inte fan är det tillnärmelsevis nåt normalt. Jag tror du förstår vad jag menar.

Men nu är ju även hybridmodellen i fara. Hos dig. Hos oss. Och på vissa platser har de väl redan bestämt online, som i delar av CA.

Jag förstår allas argument, jag förstår rädsla, jag förstår de olika utgångspunkterna. Jag lyssnar och jag hör. Men det ändrar inte min ståndpunkt att det är SÅÅÅÅÅ viktigt skolorna öppnar upp i höst. Helst mycket mer än hybridformen men den är bättre än ingenting. Dock vill jag att hybridformen ska vara så "mänsklig" som bara möjligt, så att barnen inte kommer vara rädda vara i skolan för miljön är så konstig att den snarare skapar ångest än trygghet. Stella är inte rädd för viruset eller rädd för allting som vi vuxna håller på med och som pågår, hon är inte det och det gör mig lättad att hon är lugn och harmonisk. Men att vistas i den här sortens miljö kommer säkert göra henne och andra rädda, de som inte varit det tidigare, för en sån här miljö sänder ju signaler att det är farligt. Tycker så synd om barnen som ska uppmuntras och styras till att ta avstånd från varann, att det är farligt för dem vara för nära. Det budskapet är svårt och läskigt för mindre barn (även en "stor" 9 åring som min som ska börja 4th grade i höst) att förstå utan att bli förvirrad, rädd och osäker.

Jag måste dock säga att det som en del lärare nu säger att de inte vill till skolan och aggressivt motarbetar det och vill att det ska vara 100% online. Jag förstår det inte riktigt. De personer som känner så, de kan ju välja att inte gå tillbaka och de kan vara den del av personalen som jobbar mer online och så kan de dela upp sysslorna på det sättet. Det måste ju gå att lösa för den delen av personalstyrkan. Jag tycker bara det är fruktansvärt orättvist och helt fel om alla barn som vill till skolan och behöver det, ska tvingas vara hemma bara för att en grupp få lärare vägrar jobba med klassrumsundervisning. Jag menar, de är trots allt få sett till det stora antalet elever. Ska deras ord vinna över den mycket större mängden barn som behöver det.

Byter ruta igen.

Anne said...

Sista rutan nu, lovar :)

Som exempel, i vår elementary är det ca 780 elever. K-5. Konkret exempel. Totalt i skolan finns det ungefär 5 lärare per grade. Alltså totalt ca 30 lärare i skolan med 780 elever. Ska då 780 elever tvingas ha hemskola bara för att säga hälften av lärarkåren inte vill/vågar jobba? Det är ju helt absurt. De som inte vill/kan kanske är 15 personer (halva styrkan i vår skola), de är ju i stark minoritet och kan inte ha ett sånt inflytande över vad som händer för hundratals elever i en skola. Du förstår min poäng här eller hur. Ska vi stänga en hel skola med nästan 1000 elever bara för att kanske 10-15lärare är i det lägret där de inte vill jobba i klassrummet.

Sorry om jag verkar så upprörd men det här gör mig förtvivlad faktiskt. Risken att skolorna inte öppnar alls. Nackdelarna med hybridenmodellen och de få skoldagar redan då är tillräckligt negativa i sig, att sen dra det ytterligare ett steg längre och stänga ner allt är dödsstöten. Jag tror inte samhället fixar det, familjer fixar det inte, barnen klarar det inte, priset att betala är alltför högt. Det är spiken i kistan. Sorry domedagsprofetian här men så jag känner just nu.

Och ja, ja är numera kritisk till mycket hur det skötts i Sverige också. Det är så ledsamt med de höga dödstalen och hur illa det varit med de äldre. Där är det underkänt så det skriker om det. Attityden har också varit skrämmande, hur synen på de äldre "de ska ju ändå dö snart" varit obehaglig. MEN en sak Sverige gjort och gör bra, det är just skolorna och hur de varit och ska vara öppna. Det verkar ju inte finnas stora skillnader i smittspridning mellan länder som haft skolor öppna. Inte riskfritt men det är ju inget men tillräckligt övertygande bevis att det är den vägen man ska gå.
När ska detta vara över Annika, när tror DU att vi är tillbaka i vår vanliga, älskade vardag igen? Sorry det långa inlägget och sorry om jag låter arg, det är ju inte på dig eller nåt du skrev. du skrev BRA! jag är bara arg på sakernas tillstånd och hur vi tvingas leva.

KRAMAR

BP said...

Allt är ju upp och ned just nu, överallt, även här trots att vi bara har mycket "milda" restriktioner jämfört med andra länder.

Vad gäller USA och "coronapolicyn" där så måste ha gått nåt rejält fel med tanke på cirka 50 000 nya coronafall de senaste dagarna. "Open up America" så tidigt var ingen bra idé alls. Siffrorna bevisar ju just det.

Däremot håller jag helt med dig om att förskola, grundskola och mellanstadiet bör öppna igen i USA. Här var de ju aldrig stängda. Däremot tycker jag att gymnasier och universitet borde förbli stängda året ut.

Monica said...

Det är väldigt svårt allt. Finns nog inga rätt eller fel och så mycket svårare i USA med alla stater och olika förhållanden än i ett litet land som Sverige. Jag hörde intervjuer med 8-åringar här på en Stockholmsskola och förstod att lärarna själva organiserade allt otroligt, som att bara ettor träffades, bara tvåor etc. Och det förstod barnen som var som en värsta folkhälsomyndighet, ja bättre, de kunde allt om droppsmitta, partiklar, T-cellsimmunitet, antikroppar och antigener, och hur de skulle agera, hjälp vad kloka de var, 8 år! En hade ett småsyskon med, 5 år som kunde allt också och la till kloka eftertänksamma saker, det finns hopp förstod jag.

Sen vet man inte mycket förstod jag också idag när man nu ska ge cancermediciner till smittade, låter märkligt till ett virus. Malariamedicinen slutade man tvärt med, var säkert några dödsfall men tyst. Men hörde patologer som nu får obducera mer med tillåtelse av anhöriga att de sett "döden" som de aldrig sett den förut, alltså väldigt underliga skeenden som dödsorsak. All kunskap är så otroligt viktig men det går sakta. Och så svårt när det är så komplicerat.

Sen gillar jag inte folk som fräser, helt uppriktigt, varför ska man fräsa och bli arg för att man har lite olika åsikter och ingen vet vad som är rätt eller fel men alla har ju funderingar.

Och så tycker jag ni har så underbart fint på decket och så skönt med grönskan som skyddar. Lite lika här att folk inte sitter på sina uteplatser eller stora balkonger särskilt mycket, förstår inte. Vi går ut på morgonen, får lite luft till kaffet, har sydvästlig riktning så solen kommer på eftermiddagen men det blir sällan för varmt och vi har träd framför och annan grönska. Äter middag där, läser och tittar på blommorna:-).

Kommenterade hos dig i torsdags 9 juli för jag har läst om ert spännande reseäventyr, verkade väldigt fint allt på campingar och välordnat. Hoppas ni kan komma ut igen. Ha det så fint nu Annika och njut på decket.

Annika said...

Anne:
HAHA!!
Det får de ta då, phew!! HAHA!
Ser fram emot att sätta tänderna i dina kommentarer. TACK för att du gillade det jag skrivit här.
JAAA!!
Jag vet ju att du också brinner för detta. OCH tacka för det, DU HAR JU EN LÅGSTADIEELEV hemma!!! OMG, du vet exakt vad detta vill säga.
Du har varit där. VET hur det är att hemskola. JAG vet det INTE, och det är jag ganska glad för.

Men visst, det är SÅ polariserat nu att det inte är KLOKT!!
Det är som om allt blivit politik. OCH uppdelat i starka läger. Inte klokt som det blivit allting.

Absolut, jag tror ju som DU!
ÖPPNA skolorna, och gör det så säkert de kan för dem där. För lärarna ffa. Kör i ngn hybridform till en början och SE hur det går.
BARA stäng inte igen direkt. PANG BOM. Det går inte. Du skriver så bra själv. Du säger att barnen mår dåligt även om det tuffar på. OCH tacka för det. DET är ju så onormalt det bara KAN vara detta. Deras hälsa ja... men absolut. Hur ska dessa små kunna bygga upp immunförsvaren? ja, nu skyddas det ju för allt, för minsta snuva. DET går inte. Motståndskraft måste byggas upp, inte tvärtom.
nej, jag fattar inte.
OCH sen du som hemskolat ett kvartal redan. Du är en av hjältarna och en av dem jag verkligen tänker på Som du säger, du jobbar inte utanför hemmet och tack o lov får det i det här fallet. MEN alla som gör det, hur ska de göra? OCH även hemmamammor och pappor. JAG hade inte kunnat hemskola K på ett bra sätt- Matten och sånt hade jag stupat på direkt. P hade säkert kunna ta den biten, men han har ett krävande arbete som tr mkt tid. Orkar inte ens tänka på det.

Övertygad om att det blir stora kunskapsluckor hos dem som går i skolan nu. DET kommer att märkas i framtiden och det är ILLA.

ÅÅÅÅ S, ja hon är ju så blyg och intro ja ... OCH här är ju skolorna så himla BRA på att locka fram det bästa hos alla barn. Att se dem. jag kan verkligen tänka mig att detta inte är bra för sådana som S. DET hade inte varit bra för mig själv heller då jag var barn. TÄNK så många små blyga som nu får börja om från ruta ett när skolan väl sätter igång .. När nu det blir av ...

Stella lilla ... jag hör hennes ord ... Om kompisarna. SÅ synd att de (föräldrarna)är så rädda att ni inte ens kan ses utomhus, så ledsamt o tråkigt att höra. OCH inget man kan göra ngt åt heller eftersom det är så personligt hur folk står i denna fråga.. GAAH, Anne...it sux. Byter ruta nu.

Annika said...

Anne igen:
Du gillar inte hybridmodellen. Jag hör vad du säger där.
Men jag tror det är ett bra mellanläge. Så kan skolorna se hur det går och hur det utvecklas allting, blir det fall av covid? Eller kan man öppna mer?
Just hybridmodellen verkar vara ganska vanlig över landet nu.
Du har givetvis helt rätt i dina argument, Anne. Då blir det ju nästan lika knepigt med hybriden för arbetande föräldrar.. Alltså, arma er föräldrar, jag säger bara det ...
Återigen frågar jag mig, hur ska det gå???
SÅSOM du beskriver skolan i höst blir det här också, det har min granne berättat o det har jag läst också.
Just plexiglas, ingen kontakt, munskydd, äta i klassrummet och inte i cafeterian.
Ja himmel ...
Anne, fattar exakt vad du menar. Det blir en slags halvmesyr, varken hackat eller malet ...

Ja, nu ligger hybriden i farozonen även här.
VET inte hur det går, kanske togs inget beslut idag- Eller så har jag inte kollat tillräckligt noga.

Du har så rätt i det su skriver att jag faktiskt just nu sitter och säger för mig själv, DU har så rätt, det är ju så det blir ... sitter och nickar hela tiden.
Precis, det blir signaler om att skolan är farlig, att det inteör roligt där. Allt sånt.
Fy fan.
Nu kan jag nog ännu mer hålla med dig efter att jag läst vad du som förälder skriver här.

Nog fattar jag lärarnas rädsla, mn det måste gå att göra deras miljö säker. Och i dagsläget låter det ju som om att man verkligen kommer att ta det på största allvar med koll när barnen kommer till skolan i form av tempcheck, ingen får gå om de har minsta symptom.

Anne, kolla vad Channal skriver ovan om skolan i Sverige under våren. Det låter ju bra det.
Och skule förmodligen bli lika bra här.

OK, rutbyte :-D

Annika said...

Anne återigen :-) :

Japp, du lägga upp perfekt argument som jag inte kan säga emot. Håller helt med dig,
Här vet jag att det finns förslag på att flytta lärare som är villiga att jobba fr deras vanliga skolor till andra.
men jag ska erkänna att jag inte har tillräcklig kunskap om det hela.
Min granne som är TA är så förbannad att du anar inte. Du skulle hört hur hårt hon gick ut mot guvernören. HON vill absolut inte tillbaka till skolan om den öppnar.
Vilket jag fakiskst inte tror att den kommer att göra.


JA! Samhället står och faller med skolorna. DET har jag alltid sagt. OM nu skolan stänger i höst ja dååååå är vi illa ute på samtliga plan.
Då har vi gått helt fel väg. DET säger jag också.
LÅT oss iaf prova hybriden, låt barnen gå i skolan. Se vad som händer.
VI måste!!!
Onlineundervisning kan funka för HS elever, kanske, kanske ...
Tveskamt det med.
Men för yngre barn är det ren katastrof. REN och skär katastrof.

Precis, Sverige har inte skött detta bra heller nej. AT ger jag inte mkt för. DE har alldeles för många döda för att det ska vara OK.
Och det är de gamla de svikit. Folk som levt, arbetat o betalt skatt i sitt land ett helt liv. SÅ visst. Helt rätt där.
SKAM!!
Kan också tycka det är för jävligt att Ullared och dylika ställen kör på som inget hänt.
MEN, i mångt och mkt har det gjort rätt, inte minst m skolorna. Hatten av, jag säger nog det ändå.
VI skulle heller aldrig gjort som vi gjorde, låst hela landet i månader. SÅ fel, så fel.
Vi kunde gott ha gjort som S där. Haft öppet, men med restriktioner.


Ja, min fina vän, när är det över???
Jag brukade säga, this too shall pass. DET säger jag inte längre. Ekar ihåligt. Får tänk om det aldrig gör det. TÄNK om vi aldrig får leva som vi levde fram tills i början av mars.
MÅÅÅÅ vi få vaccin, måååå vi få bromsmedicin. MÅÅÅÅ folk följa de restriktioner vi har.
MÅÅÅ skolorna öppna. MÅÅÅÅ det inte ske kräftgång nu.

KRAMAR till dig!!!!!

Annika said...

BP.
Så sant, det är upp och ner överallt. Inget är som vanligt. Absolut inte i Sverige heller.

Som jag sa igår, det har blivit polariserat. TOM viruset har blivit politik, svart och vitt.

Ja, Sverige gjorde rätt som höll skolorna öppna.
Övertygad där.

ja, vi får se hur det går i höst ...

Annika said...

Monica:
Tänk ändå!!
Vad barn förstår mycket. Och vad lärarna måste ha förklarat och lagt fram det bra.
Kanske föräldrarna också?

Cancermedicin?
Jasså ja ...
Nej, malariamedlet fick de lägga på hyllan. Och säkert är det såååå mkt vi inte ens vet.
Som du säger, kunskap är så viktig.
OCH eftesom det här viruset är så nytt så famlas det i mörket.
Jag säger, Make it stop!!!

Jag vet, min granne är speciell ... inte min favorit om jag säger så ... hon har åsikter som i sten. Har alltid haft.
Ingen ide att ens lägga fram en annan åsikt. Klokast att byta ämne, ja du fattar vad jag menar ...

TACK fina Monica. Du som har så fint själv på din balkong. Älskar den!!!
Har man en fin uteplats är det ens plikt att utnyttja den, haha.
DET gör vi ju, du och jag.

Aha, har jag missat en kommentar!!!
Ska kolla!!!!

JAAA! Jag vill verkligen ut igen på resa!!

Ha nu en jättefin vecka, Monica!!!

Anne said...

Tack för så bra svarskommentarer också, Annika!
Good talk today :)

Annika said...

Anne:
Kramar till dig min vän!!!!

Anonymous said...

Hoppas skolorna håller stängt eller frivillig tills man tryckt undan viruset eller vet mer om behandling, vaccin, långtidskonsekvenser osv. Inte försvarbart att utsätta barn och lärarna för risken att få en sjukdom man vet så lite om.

Annika said...

AnO.
Du säger det, men resten av samhället då? Ska det också stänga igen, för det blir ju faktiskt delvis följden.
OCH barnens kunskapsluckor som ju kommer som amen i kyrkan när inte skolan är öppen.
Samt alla barn som far illa i hemmen.
Och i Sverige har det ju uppenbarligen bevisats att smittan inte spridits via skolor och yngre barn.

Nädu, jag hoppas på en hybrid.

Anonymous said...

Ja absolut. Kunskapsluckor kan man ta igen, men ett förlorat liv får man inte tillbaka.

Det har inte bevisats att det inte skulle spridas via skolor, hur menar du att man skulle bevisat det?

Annika said...

Ano:
Och så mkt mer än kunskapsluckor, depressioner, sorg, misshandel.
Jo, det finns en undersökning FHM gjort där man jämför svenska skolor med finska etc, och det visade sig att det inte låg bara stora skillnader där.
Du får söka upp det.

Givet ska ju skolorna vidta alla skyddsåtgärder som finns, och det kommer de att göra.
Som jag skriver ovan, samhället står och faller med skolans vara eller icke vara. Står helt fast vid det.

Nyfiken, var bor du själv?

Anonymous said...

Jag tycker det är hemskt om man tvingas att skicka sina barn till skolan och tvinga lärare till klassrum när det finns risk att de får sjukdomen där, stor risk för resten av familjen också. Man vet så lite om sjukdomen, nu kommer ju tecken på att det kan ge långvariga problem, kanske bestående till och med. Varför inte jobba på distans tills kanske vaccin finns, eller man tryckt undan viruset.

Annika said...

ja, vi har olika åsikter, och vi avslutar det här.
Det är helt ok. Alla tycker olika i det här fallet,
Ha det då gott var än du befinner dig på denna jord.

Anonymous said...

Tack, såklart det är ok. Ofta tycker jag som du men inte just ang, detta. Du har en bra och intressant blogg och verkar jättetrevlig. Jag hoppas du inte tagit illa upp och att jag är välkommen att kommentera i bloggen i övrigt.

Annika said...

ANP:
Men givetvis :-)
Absolut. TAR inte illa upp alls!! Jag vet ju att detta delar upp i två läger.
Jättekul att ha dig här!!!
OCH kommentera för guds skull! :-D
TACK för dina ord!!!!

PS, man får tycka olika. LOVAR!!!!

Anonymous said...

:)