Thursday, July 02, 2020

Första resebrevet från husbilsnybörjarna!

Resebrev från en—för oss— annorlunda resa, del 1.


I fredags packade vi vår bil full med mat, sängkläder, vandringsskor, vandringskläder, sängkläder, handdukar och en del annat nödvändigt.
Det som däremot INTE packades ner alls var finkläder av något slag. Hey, knappt ens att vardagskläder packades ner …
OCH för allra första gången i mitt liv lämnade jag sminkväskan hemma under en semesterresa!!
Bara det nödvändigaste i klädväg stuvades ner i en liten resväska som Peter och jag delade på.

När allt var klappat och klart for vi till Manassas här i Northern Virginia för att hämta den lilla husbil vi hyrt.
Vi hyrde den via Cruise America.
Hela processen gick lätt, vi hade redan betalat och fixat rubbet online.
Killen som hjälpte oss visade oss hur bilen funkar, hur man tömmer tankar, fyller på … Ja, the tricks of the trade.
Sen packade vi in våra pinaler i husbilens skåp och skrymslen. Då det var gjort var det bara att för oss (läs Peter) att köra iväg. Vi parkerade vår egen bil hos Cruise America under tiden.
Smidigt.

Jajamen, ON cue!

Jag var mest full i skratt i början av resan för att hela situationen var så overklig.
VI!??? I HUSBIL! SAY WHAT!???
Husbilen i sig var av minsta modell. En så kallad C-klass bil. Om man inte är insatt spelar det ju ingen roll, men det var minsta tänkbara bil.
Den hade sovplats för tre personer, fast jag kan inte tänka mig att vi hade haft det speciellt bekvämt med en tredje vuxen i bilen. Ett barn hade kanske funkat, men bilen är absolut inte gjord för fler än två vuxna.
Den här kärran rattade vi (Peter körde 100% av tiden) under fem dagar!

Sängen är ovanför förarhytten.

On the road again!Körkomforten lämnade en del att önska. DET kan jag säga redan nu.
Den var stum i fjädringen, den skakade och gjorde lite som den ville på vägen.
Vi kunde se ju se att bilen gått åtskilliga mil. Gammal och skakig med andra ord. Stundtals fick Peter hålla hårt i ratten.
Jag körde den inte alls. Jo, jag stod visserligen som en av två förare på kontraktet, men jag körde inte en meter. Provade inte ens.
JAG kan också gnälla på att de inte hade något slags eluttag alls i förarhytten där man kunde ladda sin mobil, eller koppla in så att man kunde lyssna på egen musik/poddar etc.
ALLT var SÅ nedskalat på instrumentbrädan. Basic, basic.
När vi inte hade elen påkopplad i husdelen, vilket man inte kan under färd, kunde vi inte ladda telefonerna på så sätt heller. SÅ, fet bakläxa där för Cruise America.
Jag kan tänka mig att de husbilar man köper har en HELT annan körkomfort på vägen. En helt annan standard överlag. Vi jämförde komforten i denna husbil med en U-Haul truck. Ni som bor i US vet vad jag talar om. Precis SÅ stum var husbilen att köra.
MEN det blev bättre också ju mer Peter vande sig vid den. DOCK komforten ÄR vad den ÄR.


Vi stuvar undan våra pinaler innan avresan.


Vi styrde kosan söderut längs highway 29 mot Charlottesville i centrala/västra Virginia. DET längs en väg vi kört I SINNE genom alla år vi for till och från Elon. Den vägen är bitvis ganska tråkig, men bekant som bara den, vilket kändes bra.
När vi kommit till Charlottesville vek vi av och tog I-64 västerut.
Vi färdades inte länge längs den vägen innan det var dags att vika av och styra kosan mot campingen där vi skulle bo under vår första natt på resande fot.
Route 29 mot Charlottesville and BEYOND!Vi bodde på Misty Mountain Camping Resort.
VÅR allra första amerikanska campingplats EVER!!! Betalningen var redan fixad online. Tror det kostade runt 50 dollar.
VI hade sett till att vi skulle få en plats med PULL-thru så att Peter inte skulle behöva backa in. Vi hade också så kallad FULL HOOK UP. Alltså då man har ström, vatten och dumpning precis vid ställplatsen.
Denna camping så …
Det är en så kallad family camping ground resort med aktiviteter i massor (säkert dock mycket mindre nu under Covid än i vanliga fall). Det var massor med barnfamiljer där. Massor med feta, stora husbilar och vagnar. Flera står där säkert hela säsongen och används som sommarstugor. DET var fullbokat, skulle jag säga, på denna camping denna natt. Bilarna stod tätt. Inte min grej. ALLS. Alltså, jag är nog ingen människa som ska bo på en stor camping överhuvudtaget. Det passar inte mig, gillar det inte helt enkelt.
Vi fick iallafall en mycket bra ställplats med eget däck. OCH när folk gick förbi ropade de—YOU guys got the best spot here!!
OCH det fick vi nog.
Nybörjartur!!Här rullar vi in på Misty Mountain.
Peter och jag snörde på oss gympadojorna och gick ut för att kolla in stället. Det fanns en liten bäck som flöt igenom campingen. I den badade flera barn. Det fanns en stor pool som var stängd nu under covid. En stor gräsplan där man kör underhållning under kvällstid under vanliga omständigheter fanns likaså. På en annan del av campingen fanns en stor, stor tvättstuga, många toaletter och massor med duschar. Vi kollade in allt. ALLT såg rent och fräscht ut. Det fanns handsprit och rengöringssprayer överallt där det fanns tvätt, dusch och toaletter.
Det fanns även stigar i skogen runt om campingen. Peter och jag gick dem. Helt OK, men för korta.

En bäck flyter igenom campingen och i den badade flera barn

Det finns en liten damm där likaså.Vid varje ställplats fanns ett picknickbord och en så kallad fire pit, en eldstad för lägereld.
När kvällen kom tändes många eldar. Mysigt.
KAN också berätta att grilldoften låg TÄT i luften.
Vi eldade inte den kvällen. DET var så hett och sååå fuktigt att vi inte kände för det. Dessutom hade vi inte köpt ved. Ved kunde köpas för 7 dollar i campingens affär. DEN var stor för övrigt, och de sålde det mesta en campare kan behöva.
  Feta husvagnar fanns det GOTT om ska ni veta.

OCH feta husbilar likaså.  Somliga lika stora som bussar.


En husvagn med bump-outs.  Sådana, alltså bump-outs, är vanliga på både husbilar och husvagnar.

VÅRA närmsta grannar var Trumpister, yes indeed.  När jag såg det bara dog jag lite ...Vi åt hamburgare och pastasallad till middag. OCH vi var SÅ trötta att vi hoppade isäng före kockan 22 …
Utsikt från köksbordet.


VI fick eget däck och vi hade utsikt över en hage.  Helt och hållet OK!

Utsikten från däcket.
OCH följande morgon och nattens (OCH husdelens) komfort?
DET skriver jag om i morgondagens reserbrev!!

Med detta önskar jag er alla en fin och bra torsdag!

17 comments:

Freedomtravel said...

Men vad kul!!! Och vad roligt att se bilder från en amerikansk camping. Sååå annorlunda! Husbilarna och husvagnarna är ju väldigt annorlunda mot europeiska. Tråkigt att comforten och köregenskaperna är sådär. Som du säger, säkert bättre när man köper egen. Men ändå. Oavsett så hoppas jag att ni får en fortsatt fin husbilsresa!

Anonymous said...

Yvonne said….
Kul med campingbilder, är många år sedan jag såg hur det ser ut på en camping. Ni hade ju fin plats och fint trädäck och utsikten var inte dum den heller. Synd att bilen var lite "darrig". Ja, med tanke på priset på husbilar så varierar nog komforten en aning. Skönt är ju att man har huset med sig och slipper tänka på fina kläder, smink osv som man måste om man bor på hotell.

Spännande att följa med på fortsättningen av resan också.

Stor kram från Åkersberga där normalsommaren gjort sitt inträde med ca +15 just nu på morgonen iaf, sol, moln och regnskurar - precis som jag minns somrarna brukade vara här.

L said...

Så spännande att se amerikanskt campingliv!! Har nog aldrig bott på camping någonsin i mitt liv, och instämmer i din bedömning. Men promenerat runt svenska campingplatser har man gjort ett otal gånger, lika fascinerande varje gång 😁.
Ser fram emot fortsättningen på er reseberättelse.
Lisa

Humlan said...

Vilken tur att ni inte skulle åka runt i bilen några veckor, när den var sådan att köra och åka med! Men, som jag har skrivit förut, så gillar jag tanken att ha en sådan semester, att packa in allt EN gång och sedan ha med sig det man behöver. Och har man en bil som man trivs i, både när man åker och när man vistas i den, då låter det som en härlig semester för mig. Om man måste boka boendet innan så kanske det inte finns utrymme för hur mycket spontana infall under resan, som helst men det verkar ändå vara ett fritt sätt att semestra.

En sådan stor camping, där man bor tätt och det är aktiviteter överallt, skulle inte vara ett ställe för mig att bo länge på, en natt nu och då är väl ok, men så avkopplande tycker jag inte att det verkar. Men ni hade tur ändå som hade ett eget däck som ser lite avskilt ut. Och det ser härligt grönt ut, med gott om träd och natur omkring er.

Ha en bra dag!
Kramar!

SweFlo said...

Åh vad härligt! Samtidigt sorgligt, vi skulle nämligen just nu varit på resa i husbil runt nationalparkerna vid Läs Vegad, Utah, Colorado, Arizona... 3 veckor var minutiöst planerade innan ja du vet vad satte käppar i hjulen... 😒 Jag hade planerat resan i nästan 1 år! Grrr... Ett tips! Nästa gång ni provar husbil, kolla in RoadBear! De är inte lika stora som CruiseAmerica. Men. Deras bilar är aldrig gamla, oftast helt nya och har alla komforter som CruiseAmerica saknar... De ägs av en tysk familj. Fick många rekommendationer om dom. Enda nackdelen är att de har färre hyrkontor att välja på.

Annika said...

Helena:
SÅ kul!! Du får kolla in här de närmaste dagarna, vi kom ju till två campingar till. Mkt annorlunda mot dessa. Har knappt campat i Sverige heller. BARA tältat. DET var länge sen.
Här är husbilar och vagnar extremt FETA. Många av dem, enormt stora och de flesta av de stora har en bil på släp, eller då dras vagnen av en truck. De flesta av dessa vagnar och bilar går inte att köra med i städer etc.
Det vet jag ju att ni kan med er.
Absolut, de privata husbilar vi sett i den klass vi körde har alla gånger en helt annan standard på vägen.
Ja, vi kommer alla gånger att ge os sut igen. SÅ KUL ju!! OCH friheten och att ha allt med sig ÄR så härlig!!

Annika said...

Yvonne:
HAHA, ja ... och jag har aldrig förr satt min fot på en camping här.
Så det var nytt.
Allting.
Bilen var absolut darrig, rickety-rackety. Men den gick ju och strejkade inte, tack och lov för det!!
det var en befrielse att inte tänka på smink och bättre kläder. Men det var ju mest en vandringsresa också.
DET var mkt skönt att ha huset med sig. GILLADE det.

Ja ni har mer normal sommar nu. OCH vi har vår nprmala sommar med temp på upp mot 34 grader.

KRAMAR!!

Annika said...

Lisa:
HAHA, ja .. allra första gången på en amerikansk camping för mig. Knappt varit på svenska heller, eller jo det har jag!! Har ju campat på Gotland på 80-talet. Minns att jag och mina kompisar brukade gå och skratta åt husvagnsfolket då o sjunga "man ska ha husvagn".
OCH hur prydligt det var utanför de husvagnar som stod som säsongare. DET fattar jag inte, säsongsboende. OM man har husbil eller vagn är ju hela poängen att KÖRA ut med dem, se nya trakter och nya platser. INTE stå på en camping en hel sommar. DET verkar vara ett fenomen här också. Säsongandet. Märkligt.
Jaja, det är ju inte mkt jag fattar med denna livstil. Men jag gillar verkligen att ha en liten bil att bo i som man kör runt till olika platser. Stannar ett par nätter och sen kär vidare.
NICE!!
KUL att du gillar mitt inlägg.

Annika said...

Humlan:
PRECIS vad vi SA!! Vi sa att tänk om vi hade hyrt en bil och skulle köra kust till kust. GAWD. DET hade varit omöjligt. Den var så motsträvig i bergen och växlade ner där den ville etc. OCH då har vi inga jätteberg på denna kust. SÅ tänk om man skulle kört den genom The Rockies och Sierra Nevada etc ... Svettas bara jag tänker på det.
Sen också de turister som hyr, från andra länder. Men å andra sidan visste Cruise America ungefär hur många km vi skulle köra. SÅ kanske fick vi Rickety-RACK med flit. Vem vet. Den gick ju iaf även om P ibland fick hålla hårt i ratten.
Exakt, ÄLSKAR friheten med husbil. Och komforten i husbilsdelen kan jag INTE klaga på-
ALLS.
Och jag vill ge mig ut igen. SNART!! Just det att alltid ha allt med sig!! UNDERBART. OCH att kunna köra till platser och ställa sig. Ljuvligt.
Vi fick mersmak.

Precis, familjecampingar av modell resort är INGET för mig. Inte alls. Blir bara stressad och vill åka därifrån.
Platsen där campingen ligger är fin, på ett litet berg, massor av skog och grönområden.
Vi tycker väldigt lika om detta, du och jag.

KRAMAR!!

Annika said...

Katrin:
NEEEEEEJ!!! NEEEJ! SKULLE ni???
FAN, rent utsagt, FAN!! DET är lite av min drömresa, den ni skulle ha gjort. Att hyra bil i de trakterna på västkusten. FY fan vilken resa ni hade fått. OJ OJ!!!! Drömmen!!
Men ni får göra den nästa år. HOPPAS vi!!
NI ska komma iväg.

ÅÅÅÅ tack för tips om RoadBear!! TACK!!
Ska faktiskt genast googla på dem. Jag var inte impad av körkomforten i vår bil. OCH jag undrar hur många turister från Europa som fått en sådan bil då de hyrt. DET skulle INTE ha gått att köra x-country med den vu hade . TACK för tips Katrin!! Nästa sommar är det ni som åker på er drömresa!!!

Annika said...

Katrin:
JAG ser hur BRA de ser ut. Men de har ingen bra plats här på östkusten för oss.
DÄREMOT, den dagen vi hyr på västkusten blir det dem. LÄTT!!
SKITBRA tips, än en gång, tack för det!!!!

Elisabeth said...

Vad roligt att läsa om er husbilssemester! Campingplatsen ser ändå fin ut, men jag fattar grejen med att det kändes för trångt. Det är aldrig roligt när det blir för trångt, och speciellt inte i dessa tider. I Sverige tror jag att många campingplats tar emot färre besökare, för att kunna ställa husbilarna/husvagnarna mindre tätt, med tanke på Coronan.

Jag har faktiskt aldrig egentligen campat, förutom någon natt i tält när jag gick i Strövarna/Lufsarna (Friluftsfrämjandets variant av scouter), så allt med camping är nytt för mig också.

Annika said...

Elisabeth:
TACK!! Gud vad roligt att du tycker det. Campingen ÄR jättefin. SÅ ren och fin. OCH stor. Men det är inte min grej ändå.
Måste bo på lite mer öde ställen sas. haha. Även om det är camping. OCH inte på en camping där de kör aktiviteter och lekar och sånt ... UÄCK. Inte min grej. Just här märkte jag inte av covid avstånd mellan bilarna. ALLS. Mkt förvånande på ett sätt eftersom vi ju har så stränga restriktioner.
Jag blev lite förvånad över det faktiskt.

Ja, haha, vi är sådana gröngölingar, jag och P. MEN nu har vi gjort det, och vi ska ABSOLUT ut igen!!!

Anonymous said...

Så då har ni gjort detta :-)
Låter ju rätt mysigt. Som du vet tänkte vi ju köra husbil till Gotland men ändrade oss och bokade hotell istället. Sedan gick det ju som det gick med det.. Ska bli spännande att fortsätta följa med på er resa!
Kramar från Anette

Brysselkakan said...

Jo tack, komforten i en U-Haul truck känner jag väl till... Vi åkte tre fram i en sådan från Portland till Pullman, si sådär 60 mil och sonen satt i mittensätet som lutade framåt. Den var också sliten och hade gått många mil så fattar precis. Nästa gång kanske ni ska satsa på något större/nyare?

Men verkar ju som ni verkligen fastnade för konceptet i alla fall!
Det är lite märkligt det där med de husbilar och husvagnar man kan dra ut delar på, tror inte det finns här ens. Har i alla fall aldrig sett det och då har jag under hela min uppväxt ju åkt Europa runt i just husbil!

Ska bli kul att läsa fortsättningen!

Annika said...

Anette:
JA!! Nu har vi gjort det.
Så roligt, vill ut igen!!! SKA ut igen.
Jo, jag vet att ni hade sådana planer. Ni får åka nästa år. Tycker absolut att ni ska göra det om bilen är nog stor åt fyra vuxna.
KRAMAR!!!

Annika said...

Brysselkakan:
HAHA, då VET du!! Skump, skump, rickety rackety!!
Nästa gång ska vi nog gå genom en annan firma, tror jag. ELLER se till att det är en nyare modell. Vet inte om vi fick den för att vi inte skulle ut på ngn direkt långresa?
Komforten i bodelen var det inget fel på, men däremot stumheten i körningen.

Precis, husbilar och vagnar är ju så annorlunda här, och just det där med bump outs. Det är standard på de stora privata bilarna och vagnarna. SKULLE gärna se hur en sådan ser ut invändigt och HUR det där med bump outs funkar.

Absolut, vi VILL ut igen. Fick mersmak!!!