Wednesday, June 03, 2020

Vi måste prata om det här.

Onsdagen den 3 juni


Oroliga tider råder.
Vi har förstås Det Svarta Paraplyet som ständig följeslagare numera Det gäller oss alla oavsett var vi befinner oss på detta klot.
DSP har förstört så mycket för så många på oändligt många plan.
Sedan har vi dessutom lite annat smolk och skit i bägaren …

För en dryg vecka sedan dödades George F, en svart man i Minneapolis, efter att en kassörska rapporterat till polisen att hon trodde att GF betalat med en falsk 20-dollarssedel.
Polisen kom direkt och resten är historia …
Ni har alla sett bilder, kanske ni även sett filmen (jag har inte sett den, vill INTE den) när en vit polis trycker ner sitt knä över GFs nacke vid polisbilen efter gripandet. DET trots att GF gjorde precis som polisen ville att han skulle göra efter att han gripits. MAKT där makt finns att utöva. GF ligger ner på marken vid bilen, hans nacke i en mycket onaturlig vinkel med polisen sittandes över sig.
Vid ett tillfälle ska flera poliser ha suttit på GFs rygg.
Hela tiden vädjade GF den knäande polisen om att han skulle sluta, att polismannen skulle lätta på sitt sitt grepp. GF kunde inte andas.
Han fick ingen luft.
Polisen däremot tog detta som ett tecken att han skulle trycka till med knäet ännu lite hårdare. Allt detta filmades av upprörda människor som samlats runt platsen.
Våldsdådet finns för alltid förevigat på film.
När ambulansen kom var GF redan död …


I Georgia sköts nyligen en svart man ihjäl efter en joggingrunda i ett villaområde. Mördarna, vita män, trodde att joggaren gjort något skumt …
I Central Park i NYC bad en svart man, som ägnade sig åt fågelskådning i arla morgonstund, en vit kvinna att koppla sin hund eftersom hunden störde fågellivet . Dessutom råder koppeltvång i Central Park. Kvinnan i sin tur ringde polisen och sa att en svart man hotat henne till livet …
Under tiden filmade den svarte mannen allt med sin mobil.
I det här fallet skedde inget våld. Men rasismen var talande.
I dagsläget har den vita kvinnan förlorat både jobb, anseende och hund.

Allt detta, och så mycket mer—så oändligt mycket mer—har gjort att stora upplopp skett i storstäderna runt USA den senaste veckan.
FOLK har fått nog. De orkar inte längre. Bägaren har runnit över.


Demonstrationerna i USAs storstäder samlar folk ur alla grupper. Lugna och fredliga protester till en början. Men som ni alla vet har det spårat ur totalt.
De lugna demonstrationerna blev/blir också samlingspunkt för anarkister, opportunister och extremister. Sådana som inte bryr sig direkt om VAD det är man demonstrerar emot. De ser det bara som sin chans att få förstöra, bränna bilar och ställa till med bråk och utöva våld.
Det spårar ur. Totalt.
Vilket det ju gjort nu.
I städerna sker kravaller och upplopp natt efter natt.

JAG förstår att dessa manifestationer äger rum. Herregud, rasismen och orättvisan i samhället är påtaglig.
Allting har kokat ihop till “a perfect storm”. Först kommer coronakrisen och slår undan marken hos oss alla. Tusentals och åter tusentals förlorar sina jobb, de kan inte längre betala räkningar, inte köpa mat för dagen och allt rasar som ett korthus. I och med det kommer också den isolering och den nedstängning av samhället som vi haft nu i snart tre månaders tid. Därpå följer då de fall av ren rasism och ondska som dem jag listat ovan. Det hemska mordet av GF (jo, för det är klassat som mord) ljuder som startsignal på det vi ser nu.
Enough is enough.
Stormen bryter ut.
All förståelse i världen har jag för det. DET måste till en ändring. Det kan inte fortgå, även om det förmodligen kommer att göra så …
Vi som varit med ett tag har ju vid det här laget blivit luttrade. MEN hoppet OM förändring lever.
Den som kan USAs historia inser också att detta går långt ner på djupen.
Demonstrationer liksom dessa kommer att poppa upp igen, igen och igen.
VEM kommer någonsin att kunna ändra på detta?
Det som gör det hela så ohållbart är just att det spårar ur. Roten till demonstrationerna försvinner i en värld av sönderslagna hus, plundrade affärer, brinnande byggnader, tårgas, våld och ett nationalgarde som skjuter med gummikulor mot fredliga demonstranter.
Sedan bränns bilar i frustration, rutor slås sönder och utegångsförbud börjar råda.

DC hade precis gått in i Fas 1 vad gäller coronakrisen. Restauranger och affärer hade öppnat igen på skakiga, svajiga ben. Hoppet var att folk skulle återvända och kanske blåsa liv i staden igen.
Sedan sker då detta …
Man får sin krog eller affär sönderslagen istället för att kanske få en sportslig chans att återhämta sig efter viruskrisen.

Jag märker personligen inget av detta (ÄNNU tillägger jag) här ute i NOVA.
Det är i innerstäderna detta blir påtagligt. DOCK, det finns inget som säger att förorterna förblir säkra och förskonade. NOG kan vi få känna av det hela också, speciellt de mer välmående förorterna. Därför skriver jag ÄNNU så länge, så får vi se hur det går …Gårdagens talande bild, och hashtag, på sociala medier #blackouttuesday


Karolina, som bor och jobbar i West Hollywood, har verkligen befunnit sig mitt i det hela. Jag rättar mig själv, hon ÄR mitt i det hela.
Hennes restaurang hade precis öppnat igen. DET är förresten en helt annan historia som jag kan ägna en punkt åt imorgon …
MEN, Karolina jobbade andra dagen på restaurangen efter krisen. Klockan 20 på kvällen kom en pushnotis till ALLAS telefoner, både kunders och personals, om att Los Angeles skulle vidta lockdown omgående. Kravaller av rang stod att vänta.
Restaurangen stängde, och folk försvann i kvällen. MEN på gatorna var det oroligt till max. folk skrek, gick omkring med baseballträn, slog sönder rutor och stämningen var givetvis mer än kuslig.
Karolina vågade inte gå hem. Hon ringde pojkvännen som hämtade henne med bil omgående.
Under den korta vägen hem hann de bli rädda bägge två.
Hela natten hörde de (med jämna mellanrum) skrik, vrål, glas som krossades och såg brandrök.
Igår skulle en stor demonstration äga rum precis där Karolina bor. Där skulle den ta sin början, sedan skulle demonstranterna gå i samlad tropp ner till Sunset Boulevard.
ALLA butiker runt om där Karolina bor slog igen sina lokaler och satte stora brädlappar för fönsterna för att skydda dem. Karolinas hyresvärd satte även brädlappar framför fönsterna på nedre botten i hyreshuset där de bor.


Jag tänkte att någon anarkist kanske skulle komma att sätta eld på Karolinas bil som står parkerad där. Men ännu har inget sådant skett. ÄNNU, säger jag. ÄNNU, för detta är långt ifrån över.
Karolina skulle ha börjat jobba klockan 9 imorse inför sitt morgon och dagskift, men hon vågar inte. Detsamma gäller de flesta av hennes arbetskamrater. De törs inte gå till jobbet.
Som mamma tycker jag att hon gör helt rätt. Jag kan fördöma hennes arbetsgivare också som till varje pris tänker hålla öppet trots kravallerna. Karolinas restaurang ligger mitt på the Sunset Strip, alltså en mycket utsatt plats under upploppen.
Precis som under hela coronakrisen är jag mycket tacksam över att hon har pojkvännen Mike. Tänk om hon varit ensam därute och faktiskt inte haft någonstans att ta vägen? Många av hennes vänner flög från LA till sina hemstäder då krisen tog sin början. I och för sig är jag rätt säker på att Karolina hade kommit hem om det inte vore för Mike. NU har hon haft honom som en klippa genom allt. OCH förmodligen har hon varit en klippa för honom också.

Summan av det jag försöker säga är …
JAG stöder dessa manifest till 100 %. Jag står helt bakom dem.
Men jag fördömer det våld och den förstörelse som uppstår i samband med dessa. DET leder inte till någon förbättring alls. SNARARE tvärtom. OCH jo, jag vet att det är bråkstakar som ställer till det, inte flertalet som vill demonstrera lugnt och fredligt.
Vi står faktiskt utan ledare under denna svåra tid. Den som kallar sig president går från bad till worse på daglig basis.
Fullkomligt ofattbart. Man tror inte det är sant det man ser. Jag såg ju live igår via MSNBC då han på största allvar med skitviktig min travade genom LaFayatte Park utanför Vita Huset till den kyrka där han ställde sig med bibeln i handen. ENBART för att posera med med den heliga skrift. På grund av denna promenad genom parken hade han sett till att nationalgardet dränkte demonstranter med tårgas och med de gummikulor som sköts mot dem. Alltså, är inte botten nådd nu?
PÅ riktigt.Det här är inget lätt inlägg att skriva, men det känns också helt rätt att sätta tankar och funderingar på pränt. Jag har egentligen mycket mer att säga.
Men,
jag avslutar nu.

25 comments:

Annika said...

Fint skrivet. Vi bor ju "mitt i" ett område där protesterna också urartade i lördags och det slutade med att folk kom hit, slog sönder fönster, brände flera banker, brände bilar, stal ur affärerna och förstörde. Det var som att vara i en krigszon (som jag föreställer mig det) - tårgas i luften (huvudvärk), brandrök, sirener, helikoptrar, explosioner. När bränderna blev stora tog vi vårt pick och pack och drog till en kollega som bor en bit bort. Kändes säkrare så. Vi har känt oss skakiga i flera dagar efteråt.

Ändå...jag citerar mig själv från en kommentar på min egen blogg: "Ja, jag känner en inre konflikt om det där. När protester urartar så överskuggar det ofta den långa och svåra historien som ledde till konflikten till att börja med. Ja, det är ju förfärligt med George Floyd MEN..."

Jag vill helst inte göra det - även när konsekvenserna påverkar mitt eget liv. Jag vill inte heller sticka under stol med att det är läskigt och jobbigt att ha den sortens tumult inpå knuten. Jag tror att de tonåringar som slog sönder fönster och bar bort sneakers utnyttjade protesten för egna ändamål - tror inte de var intresserade av protesternas huvudsyfte - och det är sorgligt för då blir det ändå så att de definierar det som hände.

Jag läste just att även om det blev en del konflikt, förstörelse och våld i gårdagens protester så var de mycket mer kontrollerade. Och protestanterna var duktiga på att inte låta något urarta. De stod på knä framför poliserna med händerna i luften och vid ett tillfälle - när det blev spänt - så vände de om bort från polisen, gick till ett annat ställe och höll en tyst minut för de som dödats istället för att hamna i en eskalation.

Att delta i allt det här känns för farligt för mig! Jag är för gammal ;) och Covid känns för nära bl.a. Men jag hoppas att vi kan ha fredliga protester utan varken förstörelse eller tårgas och militär-liknande insatser från polisen och utan att vare sig protestanter eller polismän(kvinnor) blir skadade!"

Det var så mycket som gick rätt i protesterna också! De som lyckades hålla dem fredliga trots provokationer! De som kom ut och protesterade (fredligt!) mot rasismen. De som kom ut nästa dag, inte bara de som hjälpte till att städa och rensa upp men de som donerade pengar till affärsägarna som drabbats av förstörelsen och de artister som målade på plywooden för att förändra och lyfta budskapet. Och som lyckades uttrycka sin sorg inför förstörelsen och vålden men ändå stötta de utsatta, BLMs större mål osv.

Det här landet är i en svår kris! Jag hoppas att dessa goda krafter - kärleken, rättvisan och gemenskapen - segrar till slut!
Kramar

Anonymous said...

Det är så oändligt tragiskt att det fortfarande finns rasism år 2020, att mänskligheten inte har kommit längre än så. Inget barn föds rasist. Jag skall lära mitt barn alla människors lika värde. Att det är en människas handlingar som betyder något. Inte hudfärg. /Jenny, Gotland

vivi said...

Vad läskigt det måste vara i dina krokar just nu. Jag har sett filmer från downtown Washington. Och andra ställen runtom us. Jag har också sett filmen med George Floyd. Med ett öga. Den var hemsk såklart. Jag har också sett filmen på joggaren som blev avrättad. Inte klokt. Inte klokt. Finns inget annat man kan säga. Inte konstigt folk blir förbannade. Jag blir förbannad. och rädd. Och ledsen när jag ser filmer på hur demonstranter och journalister bemöts av polisen. Jag har svårt att förstå polisens övervåld. Det är läskigaste av allt. Eller nej, läskigaste av allt är ju den där presidenten. Han har inte sagt särskilt mycket om det hela eller hur? Han har inte hållt något tal där han har försökt ena och lugna eller hur? Vilken liten och rädd president han är. Och farlig. Det är så sorgligt alltihopa. The land of the brave! Vad har hänt. Eller har det alltid varit? Jo, visst vet jag en del om landets historia. Men inte tillräckligt för att greppa rasismen som verkar vara så cementerad i varje sten och vindpust. Det behövs kanske en ny Martin Luther King! Hoppas ni får det fortsatt lugnt i era krokar. Och jag hoppas Karolina kan finna trygghet också.

Äventyret framtiden said...

Så bra skrivet Annika.
Också jag understöder manifesterandet, demonstrationerna, de fredliga. De behövs, rasismen ska inte finnas. Men allt förstörande fördömer jag förstås. De gör saker bara för att göra saker och har problem med ändamålet. Det helgar inte medlet den här gången. Jag såg filmen på kvinnan med hunden..hon var fullständigt hysterisk och oresonlig, jag såg den s.k. presidenten med bibeln i högsta hugg, jag såg en del av filmen där Floyd förlorade sitt liv. Osmakligt och jag ryser bara vid tanken.
Så skönt att Karolina har Mike och att ni kan ha kontakt med varandra, ge styrka och kramar den vägen.
Ni behöver alla bli Luther King nu, alla färger, alla kulturer och så behöver ni en vettig mänsklig president. Må det vända åt det hållet snart, snart.
Nu är allt bara så sorgligt.
Varma kramar från ett soligt Åland.

Anonymous said...

Yvonne said….
Helt förfärligt det som sker hos er i USA och inte så långt från dina trakter heller. Tänk att det fortfarande år 2020 ska finnas rasmotsättningar, alla är ju bara vanliga människor oavsett färg. Så läskigt hur snabbt det kan urarta till att bli rena krigsläget och med er president blir det ju ännu värre. Han är verkligen inget att hänga i julgranen, hoppas han INTE blir omvald.

Tänkte också på Karolina när jag såg från LA på nyheterna, skönt att hon har sin pojkvän så de kan ha det tryggt omkring sig.

Så mycket hat det kan finnas inneboende i vissa människor, men säkert är det också "heltids demonstranter" som passar på att förstöra sådana här gånger och drar med sig en massa som är lättpåverkade. Demonstrera är en sak men när man går så mycket över gränsen och bränner och förstör osv, då är det verkligen inte ok på något sätt. Usch och Fy! Hoppas ni slipper få det så och att Karolina och egentligen hela USA slipper det, räcker mer än väl med Corona som härjar vilt.

Stor kram från mig i Åkersberga och håller tummar och tår att detta vansinne snart är över och allt blir normalt igen på alla sätt

Taina said...

Fy fan så läskigt detta är! Och jag kan bara föreställa mig den skräck Karolina har med tanke på var hon är. Jag vet inte ens var man ska börja ändra på detta. Det har ju pågått så länge och jag FÖRSTÅR att det rann över när mordet på GF skedde. För FY FAN så omänskligt beteende från riktiga svin! Det är något fundamentalt fel hos vissa människor som beter sig så här som de där poliserna, kvinnan i parken osv.

Hemma pratar vi massor om detta. Liisa ska vara med på någon fredlig demonstration. Jag är inte så säker jag vill det. Det fredliga kan ju urarta till något icke så fredligt. Men Liisa står på sig. Hon är ju med i demonstrationer för skärpta vapenlagar osv.

Jag tror att i och med Corona och nedstängning av samhället har fått folk att gå bananas, dvs saker och ting har gått överstyr.

Nä nu får det vara bra med allt jävla elände tycker jag! Bort med pandemier, bort med rasism, bort med överilade handlingar. Var SNÄLLA och RESPEKTFULLA mot varandra. Ta hand om varandra. Ibland känns det som världens undergång är här...

Kram kram

Humlan said...

Vilket bra inlägg och jag håller helt med dig!
Så mycket de som går från protest till våld och plundring, förstör för alla!

Så otäckt med K, vilket tur att hon kunde bli hämtad och att de tog sig hem! Jag förstår fullkomligt varför hon inte går och jobbar mitt i allt det som pågår just där.

Varma kramar!

Eva i Dalarna said...

Ja det är beklagligt alltihopa och ett elände.
Och mitt uppe i coronatiden, det är väl inte riktigt läge för nån slags demonstrationer just nu, när vi ska hålla avstånd...

vivi said...

Och nu läser jag att 1600 militärer har positionerat sig runt Washington. Oerhört läskigt. Obegripligt att Trump inte gör sitt yttersta för att lugna ner situationen, försäkra folk att rättsväsendet ska göra sitt jobb. Istället gömmer han sig och kallar in militären. Vad sägs i amerikansk media om detta?
Ta hand om er.

Elisabeth said...

Alltså, historien med den vita kvinnan som ringde polisen för att en svart man bad henne koppla sin hund är ju helt absurd! De andra är också mycket upprörande, men mer på det tragiska planet. Att den här kvinnan påstod att mannen hotat henne till livet är bara helt galet.

För mig som svensk, boende i Sverige och (nästan) utan invandrarbakgrund är det faktiskt svårt att föreställa sig hur djupt förankrad rasismen är i det amerikanska samhället. Naturligtvis finns det rasism i Sverige också - jag har många berättelser från mina andraspråkselever om detta* - men det känns ändå på något sätt som att det är på ett annat plan. Så demonstrationerna behövs sannerligen, och därför blir det extra tråkigt när några individer ägnar sig åt rena upplopp och vandalism. Det drabbar ju oskyldiga, som Karolina till exempel. För nej, jag tycker inte att våld är rätt, någonsin. (Eller jo, vissa krig kan vara "rätt", och om ett land blir militärt angripet måste det förstås få försvara sig, men det är en annan sak.)

Sedan blir jag faktiskt lite oroad när jag er alla dessa människor samlade, HELT utan någon distans, för det är ju dessvärre som gjort för smittspridning av Corona. Nåväl, jag inser såklart att de som demonstrerar också fattar detta, och att det handlar om en avvägning mellan risken för Corona och att försöka få till stånd en förändring.

*Till exempel: En elev jobbade på ett äldreboende. En av de boende frågade varifrån hen kom, varpå den boende vägrade ta emot hjälp från eleven. Till saken hör att den boende var lite dement, så nästa dag frågade han eleven igen varifrån hen kom. Eleven svarade få "Sverige", och allt var frid och fröjd.

Elisabeth said...

Missade visst några ord i sista stycket. Det ska stå:

Till exempel: En elev jobbade på ett äldreboende. En av de boende frågade varifrån hen kom, eleven svarade ett hen var från X-landet, varpå den boende vägrade ta emot hjälp från eleven. Till saken hör att den boende var lite dement, så nästa dag frågade han eleven igen varifrån hen kom. Eleven svarade då "Sverige", och allt var frid och fröjd.

Annika said...

Annika:
TACK Annika!!
Ja, jag vet, jag såg ju ditt område. SOM en krigszon. Helt ofattbart.
HEMSK upplevelse, kanske det värsta du varit med om?
OFATTBART faktiskt. Det går inte att föreställa sig.
SOM det spårat ur, allting allt.
VAD bra att ni kunde åka till vänner.

Absolut, det är förfärligt och vidrigt med mordet på GF. OCH tänk om vi hade kunnat få protestera fredligt, lite som the womens march och sden stora manifestationen mot skolskjutningar, vilka jag var inne i DC och prtoserade mot.
Lugna, fina demonstrationer. SÅÅÅÅÅ synd att detta skulle braka ur på det sätt det gjort.
Skyller allt på extremister av alla de slag. ALLT.
Så jag står bakom ditt citat till 100.

The looters, bara sy in dem.
FAN vad de förstör. SÅG en bild på en kille igår som slog sönder en musikaffär och sen sprang han ut igen med två gitarrer men innan dess hann han slå sönder varor i butiken.
DETTA gör mig galen.

Annika, skriver under på allt du skrivit.
SÅ sant, SÅ sant.

Ja, USA är i svår kris.
Vi får se hur det går. Vi får verkligen SE hur det går.

Stor kram till dig!!

Annika said...

Jenny:
Visst är det!!
Verkligen. Människan har verkligen lärt sig noll.
OCH du har så rätt, det börjar med barnets föräldrar, värdering och uppväxt.
Så väldigt sant.

Annika said...

Vivi:
MYCKET oroligt är det. Stor turbolens.
Jag är inte inne i DC, så personligen märker jag inget av det härute in förorten. ÄNNU, som jag säger, det kan komma ut hit precis närsomhelst.
Vi får se var det slutar. Verkligen se VAR det slutar.
Som du säger, INTE konstigt att folk blir förbannade. Bägaren rinner över.
DET blir upplopp.
Sen då att extremister tar det som sin chans att BARA förstöra är såååå olyckligt och det tar jag verkligen avstånd ifrån.
TÄNK om vi hade kunnat demonstera på stort och vettigt vis. Så som stora demonstrationer ägt rum förr. OCH som jag deltagit i. Den här gången skulle jag inte drömma om att åka in till DC. Inte en chans, skulle inte våga.
NEJ, med en stark president hade det inte blivit så. DET kan jag lova dig. Ta Obama, om han suttit hade det inte sett ut så här. Eller om Hillary suttit. Jag kan lova dig att både covid och detta hade skötts annorlunda. Jag kan g i god för det.
US har aldrig sett en sämre prez än den vi har idag.
TACK, jag är orolig för K, det är jag. Hon sitter verkligen mitt i upploppen. Men jag tror nog att det ska lugna ner sig också.
MEN, frågan är, vad händer sen???

Stockholmsbo said...

Annika for president!
Vad bra du skriver. Det gör du jämt förresten.
Men denna gång är du on point.
Var tror du detta slutar för USA?
Tror du landet repar sig?

Annika said...

Karin:
TACK fina du!!
JAG MED!!
JAG skulle själv så gärna, gärna åkt in till DC och sällat mig jag också. Jag hade gjort det med kraft, men idag törs jag inte. Det är ju förenat med livsfara.
DET för att extremister förstör för oss ALLA. DET gör allt så in i bänken farligt och vanskligt nu.
Hemskt är det, så in i norden hemskt.
OCH var slutar det?
Folk blir galna. Och ja, oresonliga, galna.
Kvinnan med hunden, hon fick sitt straff. Tänk att hon kunde säga att hon var hotad till livet? TÄNK att hon sa så.
Och resten ... ja det är ara så bortom allt att det knappt går att beskriva.
JA, en MLK, det är vad vi behöver.
Var finns den personen som ka axla det han hade?

Kramar till dig, fina Karin!!

Annika said...

Yvonne:
Nej, inte alls långt bort, 25 kilometer ungefär.
OCH vem säger att de inte kommer hit. Det är ju verkligen de sk vita förorterna de vill åt. SÅ jag vilar inte i ngn trygghet härute. Ibland tror jag bara det är en tidsfråga ...
2020 är ett riktigt skitår.
Från början till slut (förmodligen) det blir ett sorgeår för världen.
Ett årtal vi aldrig glömmer.
Vad gäller 45 och att bli vald igen ...
Vi får se, jag brukar känna på mig sådant här, just nu känner jag inget alls.
Men vi måste hoppas!!

Ja, tack och lov för Mike och hans lgh som nog anses "trygg". karolinas lgh är mkt, mkt mer utsatt. På nedre botten och med en gränd precis vid Karolinas sovrum. Jag är verkligen mkt tacksam över att hon inte är där nu.

Just det, det är extremister, anarkister och opportunister som förstör för alla dem som vill demonstrera fredligt och lugnt.
DE är vidriga, och jag fördömer dem av hela mitt hjärta.

Corona härjar hejvilt, men den sjukdomen spelar andrafiolen nu.
Vi får se vad siffrorna visar om 15-20 dagar?
Coronakrisen ligger delvis bakom upploppen, det är jag övertygad om.

Stora kramar från ett mkt hett Reston

Annika said...

Taina:
DET är verkligen ASLÄSKIGT det som sker nu. OCH man frågar sig, var ska det sluta??
HUR ska det sluta?
HUR ska det gå för USA?
Denna rasism som finns här är vidrig. oCH att vissa poliser ens får kalla sig poliser ... denne polis hade ju dessutom 18 anmälningar emot sig. 18!!
OCH han fick vara KVAR!!

Att demonstrera nu skulle jag inte vilja att mitt barn gjorde. ALLS.
DETTA har urartat och extremister ser det som sin chans att se till att det blir kravaller och enorma upplopp.
DET var såååååå annorlunda på Kvinnomarschen och marsch for our lives. Jag var inne i DC då, fredligt och lugnt och fint.
Men idag ... nej Taina .. jag skulle inte våga.

men visst, coronakrisen har massor att göra i detta. Allt blev till en perfect storm.
Det har ju skötts så dåligt också allting från högre ort.

Så är det, bort med allt.
Ja, det finns ju en del som verkligen tror att detta är världens undergång. Men det tror inte jag, trots allt.

KRAMAR!!

Annika said...

Humlan:
TACK!!
Ja, hemska tider är det. Vill bara att det ska lugna sig.
Natten har varit lugnare. HOPPAS det fortsätter så.
TACK och lov för Mike. TACK och lov.

Kramar!!

Annika said...

Eva:
Nej, lägligt är det ju inte. Inte alls.
Men du vet, bägaren rinner över. FOLK blir så förbannade. Med RÄTTA.
Sen spårar det ut och blir så fel det kan bli.

Annika said...

Vivi:
DET beror på vad du läser.
Läser du Washington Post, NY Times mfl så fördöms det HÅRT.
Samma beroende vilken tv-kanal du ser på.
Vet inte vad tex Fox News säger tex.
TACK, jo militären har verkligen etablerat sig i mina trakter nu.

Annika said...

Elisabeth;
DET är det. Du hittar filmen om du vill.
Lyssna på den konversationen mellan kvinnan och mannen. Obegripligt.
Ja, det andra är bara så bortom sorglig att ord faktiskt saknas.

Men visst, innan jag kom till USA förstod jag det inte heller.
Ganska snart blev jag varse om hur den ligger och pyr under ytan. Ngn sa till mig då jag for som au pair (och som bott i USA i 30 men som flyttat hem) SKA du till Washington?? Nej ,men åk inte dit. Det är 90% svarta i den stan.
DET glömmer jag aldrig. Hen är nordbo men amerikansk medborgare. hen bor i Norden numera. Men gissa om denna person är rasistisk och fördömande. hen bodde i en annan stat på östkusten.
Ja, det bottnar i slaveriet allting. OCH det faktum att the civil right movement faktiskt inte ens har 60 år på nacken. OTROLIGT eller hur!!
Det var 60.tal när det gick igenom
SÅÅÅ nog ligger detta och pyr och pyr.

Precis som du säger, det kommer till ett stopp nu efter GF och allt annat.
Folk får nog, i alla grupper.
OCH då kommer de som inte bör vara där heller och ställer till det.
DE som bara vill söndra allt.
SÅ sorgligt.

VISST, corona är som bortblåst nu ... och jag måste säga att det ska bli mkt läskigt att se vad siffrorna säger om 15-20 dagar.
USCH.
En annan vidrig aspekt.

DET som du berättar om från äldreboendet har jag hört många säga. I Sverige. Hemskt. Rasismen ligger ju och pyr under ytan där med, inget snack om den saken. Men kanske ändå på ett lite annat plan än här. MEN att den finns hemma, det gör den verkligen.
OCH ja, det där med din stackars elev, usch vad sånt sätter sig.

Annika said...

Stockholmsbo:
TACK!!
HAHA, näää det vill jag inte ;)
Kan inte heller eftersom jag inte är född i USA.
Jadu, jag vet inte vad jag ska svara på dina frågor. Ingen aning.
Men illa illa är det.

Brysselkakan said...

Det är så sorgligt att världen ser på de med annan hudfärg på ett så rasistiskt sätt, att vi inte kommit längre och att det aldrig verkar ta slut.
Den ilska och maktlöshet som så många måste växa upp med och leva med.
Sedan är det också tragiskt att det ska behöva bli upplopp och skadegörelse, att det ska dra fram de där som enbart är där för att bråka, slåss och förstöra.
Allt är sorgligt.

Förstår att ditt mamma-hjärta lider med K just nu och att du helst vill ha hem henne. Men hon är förståndig och hon har stöd i sin pojkvän.

Hoppas verkligen det lugnar sig och att guvernörerna kan sansa sitt folk för Trump lär inte kunna åstadkomma det, tyvärr.

Annika said...

Brysselkakan:
VISST är det. SÅ sorgligt. OCH människan har inte lärt sig egentligen något alls.
Kommer vi någonsin att lära oss?
Ja, och det är himla synd att man inte kan protestera utan att opportunister ska förstöra för alla andra. FÖR det gör det ju, de söndrar på alla plan.

Ja, inte lätt att ha K där mitt i smeten. Jag är ju utanför stan o ser det inte. ÄN.
Men K ser och hör allt. Känns inget bra.
Tack o lov för Mike.

45 är ofattbar, jag har inga ord.