Thursday, June 25, 2020

TACK, Värmebölja galore, Här och nu, HUSBILSDAGS, Följ via Instagram och Bloggledigt.


Torsdag igen!
*  Tack!

Som alltid, tack för ATT ni ger mig så fin feedback på det jag skriver.
Igår—i mitt inlägg om hemlängtan—fick jag SÅ insiktsfulla svar från många av er. Jag tog del av dem med nickanden och leenden i min ensamhet.
VI känner ju alla lika, denna sommar blir så annorlunda än den vi är vana vid.

Vi får göra det bästa av rådande situation. Göra den här sommar så bra det bara går att göra den.
Ibland måste vi tillåta oss att längta och KÄNNA. Inget fel i det.
Hellre det än att pressa ner känslorna i ett inre mörkt rum där de till slut börjar mögla och utstråla ett själsligt gift.
UT med dem istället!
Stöt och blöt dem med partner eller vänner.

*    Värmebölja galore


Jag vet att ni därhemma i good old Scandinavia befinner er mitt i en stor vämebölja nu.
I Stockholm var det 31 grader varmt igår då jag talade med mina föräldrar. DE tar det lugnt, håller sig inomhus, drar för gardiner då solen har sin gång runt huset.
De klagar inte, men de tycker det är alltför varmt.

Själv gillar jag inte alls när det blir för varmt i Stockholm. Visst, jag har etter värre hetta här. MYCKET värre eftersom vi har dessutom har så obeskrivligt fuktigt. MIN hetta och fukt måste ha upplevts för att ens kunna förstås, så är det.
MEN, det går bra ändå eftersom vi har central-AC i huset. OCH alla allmänna lokaler överallt har AC.
Ett annat klimat är det ju här, somrarna är alltid, alltid långa, heta och fuktiga således blir AC standard.
AC räddar min sommar här. UTAN den hade det inte gått. Dessutom förstör fukten textilier, trämöbler, böcker och målade ytor inomhus om man inte kör AC.
Peter och jag kör AC natt och dag.
I sovrummet har vi fläkt på natten likaså.
Övervåningen blir varmast, som alltid. Iallafall vårt sovrum där det är så högt i tak.
Många hus här har fler än ett central-AC-system installerat. I villor är det nästan standard att ha fler system. På så sätt har de ett för de lägre våningarna; källare och mellanplan. Sedan har de ett annat för övervåningen.

Så ja, vi har visserligen svinhett och asfuktigt, men vi KOMMER UNDAN värmen.

Jag är inget stort fan av värme heller så där i största allmänhet. Mår bäst om det är under 25 grader.


SÅ ni därhemma, stay cool! Njut av värmen med måtta! Drick mycket. DRA för gardinerna i de rum där solen gassar in. HA inte fönsterna öppna där. Kör fläkt om ni kan.
OCH för “a poor man’s AC”, ställ en petflaska—som legat i frysen så att den blivit till en isklump—framför en blåsande fläkt så får ni lite “instant AC”.

*   Här och nu!

Mina morgonrundor denna vecka har varit så ljuvliga!  Det bästa av väder.  Visst, jättevarmt, men det är ju så nu.  MEN magiska för övrigt.  Har njutit i fulla drag.
Tacksam över att bo där jag bor.  JAG kan inte nog upprepa det.


Träd och växter frodas denna försommar.  KAN det bero på det förbättrade klimatet?SÅ vackert som Yuccapalmerna blommar i år kan jag inte minnas från tidigare år.  Lite konstigt att yuccaplamer trivs i det här klimatet, men det gör de otroligt nog.
Min hibiskus.

OCH hortensiorna.  DE trivs som aldrig förr.  De frodas överallt.  Jag bara NJUTER av dem!!  Min älskling bland älsklingar.

En disig morgon vid Lake Thoreau fångade jag denna kanotist på bild.

PÅ en gata nära mig.

*  HUSBIL!


AHHH!! och HJÄLP! Imorgon hyr dessa två husbilsoskulder (Peter och jag) en husbil för ALLRA första gången!
Vi är bägge nervösa för det. OCH förväntansfulla.
Vi har skrivit gedigna listor på det vi ska ta med.
GAWD!

Vi styr kosan mot sydvästra Virginia, till trakterna runt Roanoke, Smith Mountain Lake och The Appalachain Trail.
Meningen är att vi på lördag ska ta oss an en ikonisk hike. En riktigt KLASSISK AT hike med tyngd. Vi ska ta oss till McAfee Knob som lär vara DEN mest fotograferade plats längs HELA Appalachian Trail.
Det är en ganska krävande hajk, efter vad jag förstår. MEN med enorm utdelning i form av utsikt av RANG.
Vi ska hajka varje dag för övrigt längs olika leder.
Husbilen kommer att stå på två olika campingar under dessa dagar. Vi kan kalla denna resa för en vandringsresa med lite bekvämare form av camping.

*  FÖLJ med via Instagram!


NI kan hänga på! Jag planerar att återväcka mitt andra konto på Instagram.
Den som vill hittar mig på,
@nesw_travels
Kontot är privat, så jag måste godkänna er innan insläpp. Jag har tänkt (OM JAG KAN) att köra en del stories där. OM JAG klurar ut hur man gör …

@skandigirl kommer såklart att vara aktivt, men det kontot är ju mer tillrättalagt och nischat, som ni vet.
@nesw_travels är spontant och mycket, mycket friare och busigare.

*   Bloggledigt.

I och med denna jungfruresa kommer min blogg att vila.
Jag återkommer här med resebrev och bilder galore på torsdag i nästa vecka.


Fram till dess hojtar jag,

STAY classy!!!

25 comments:

Eva i Dalarna said...

För min del njuter jag som sjutton av värmen. Varit ledig en vecka, (är så var tredje vecka och det behövs när man jobbar natt, man behöver ställa om dygnet) och haft en härlig tid i värmen. Tids nog kommer kylan...
Det är jobbigt med värmen när man måste jobba dock men det får gå det med. Hellre svettas jag än jag fryser!
Längtan, som du skrev om igår, jomen visst längtar man! Och det måste man ju få göra, och gråta lite ibland. Och sen tar man nya
tag. För du vet " this too shall pass...
Ha en trevlig resa med husbilen!

Eva i Dalarna said...

Just ja, har du hört Jacke Sjödins sånger i coronatider på Youtube? De piggar upp!

Elisabeth said...

Kul tips om AC! Hade gärna provat det om jag haft en fläkt, men någon sådan finns tyvärr inte här. Vi har dock inte riktigt lika varmt om i Stockholm, "bara" runt 28 grader, vilket i och för sig är mycket för att vara Sverige, men i alla fall inte över 30. Jag är i alla fall glad att jag har semester, för på skolan hade det blivit extremt varmt nu.

Hortensiorna är verkligen maffiga, och de måste älska klimatet hos dig, med tanke på att de vill ha mycket fukt.

Spännande med husbilstur! Jag har lyckats ta slut på min surf på mobilen, och nu fungerar det inte att ladda nytt (fattar inte varför, sitter och väntar på att Telias kundtjänst ska svara när jag skriver detta), så jag får se hur mycket jag kan följa med där. Förhoppningsvis kan jag köpa mer surf, och om inte annat hoppas jag att du visar bilder här nästa tordag. :-)

Anonymous said...

Yvonne said…
Ja du, nu tycker t om jag som älskar sol och värme att det är liiite för varmt, men det beror nog mycket på avsaknaden av AC, fläktar gillar jag inte tycker de blåser för mkt och alltid rätt i ansiktet hur man än bär sig åt, men fiffigt det där med isflaska och fläkt. Vårt hus här hemma blir dessutom på altanen på baksidan som en gryta (radhus) där värmen bara öser på en, så då får vi använda altanen på framsidan eller ute på gräset under syrenen.

Antar att allt fint som blommar hos dig beror på att ni både har värme och fukt, då växer ju allt som i ett drivhus.

Ang min kompis syrra från Boston, hon kommer alltid till midsommar och är sen kvar till mitten av september. Någon karantän behöver hon eg inte, det är frivilligt från hennes sida, även om hon och hennes man har levt karantänliv i Boston, så tänker hon på dem hon ska träffa här under sommaren.

Har just lyssnat på Tegnells sommarprat på play, riktigt intressant faktiskt och måste säga att karln är väldigt kunnig inom området med smitta, så kanske strategin här hemma inte är så tokig. Tror ju att de höga dödstalen är äldrevårdens problem och fel, inte Tegnells. Dålig utrustning på boendena och problem med många timanställda, ja det finns nog många orsaker till de höga dödstalen. Förskräckligt hur liten beredskap och hur lite skyddsmaterial vi har i detta land. De andra nordiska, och främst Finland, har enorma lager samlade "i ladorna" av sånt. Nå, man lär sig av sina misstag så man hoppas ju även Sverige börjar fylla upp i ladorna.

Så häftigt med husbil, spännande resa blir det nog. Kul att leva lite "compact living" också, gäller bara att packa rätt och få med det man vill ha - inte lätt kan jag tänka mig.

Ha en underbar resa med husbilen och hoppas ni kan koppla av riktigt ordentligt. Stor kram från ett hett Åkersberga

Monica said...

Nytt försök, jag skrev en kommentar och när jag sände så blev jag utloggad och allt försvann, mysko. Skrev bl a att din text är så bra både på min mobil och dator, den som du brukar ha och har här, lätt att läsa och se fotona.

Så roligt att ni kommer ut på ett äventyr, ni är så duktiga båda två att fixa och greja så det blir bra och skönt att få lite annat att tänka på och se, byta miljö, förstår dig så väl i år, saknaden, att inte kunna ses vid "ert" hav, träffas alla i fina familjen.

Så önskar er allt gott och att ni får en jättefin liten husbilstripp som ger mersmak. PS 1 hibiskusen är underbar! PS 2 Greta var fantastisk i sitt Sommar. Så intressant! Slår det mesta och hade flest lyssnare någonsin i det programmet.

Ha det nu toppen Annika och Peter!

Annika said...

Eva:
Har inte hört den, vad jag vet. Däremot en annan svensk sång som var så vacker som även den handlar om tiden vi är i nu.
Det är bra att du njuter av allt.
Min längtan denna sommar slår nog iofs alla rekord, ngt så nytt i mitt liv som detta verkligen är.
Ibland känns det dock som det kommer att dröja väldigt länge innan detta passerat. Så det uttrycket använder jag med försiktighet just nu, hehe.
Ska leta upp den sången du nämner.
Tack, vi ska hoppas det blir en bra resa.

Annika said...

Elisabeth;
DET kan du testa om du får tag på en fläkt. Ja, just i Sthlm blir det SÅÅÅ stillastående också. Det blir alltid värre i städerna. Värmen liksom strålar från asfalt och hus.
Har varit med om det här också, men på brutalt sätt. en sommar i NYC, det är nog det absolut värsta jag varit med om- Fullkomligt vidrigt.
JAA, underbart med SOMMARLOV!!!!
NJUT! Fast, det är en onödig uppmaning ju!

Hortensiorna lever sitt bästa liv iår. Vackrare har de sällan varit. Helt otroligt maffiga.
ALLT som växer lever toppenliv denna sommar

HOPPAS du kan hänka med via insta. MEN annars blir det resebrev här sen!! YOU bet!!!

Ha det så jättefint nu!!

Annika said...

Yvonne:
DET är ju så, har man AC kan man ju uppskatta värme på ett annat sätt.
Ja, som du vet från Spanien.
Att komma undan är a och o.
NEJ, det är inte roligt när värmen fullkomligt vrålar in över uteplatser. Vi har lite av det prioblemet på vårt dock. Kvällssol. TROTS höga träd kan det bli för mkt därute.
Men vi får vara glada att vi har uteplatser på flera håll, du och jag.
För jag tycker verkligen inte om att sitta mitt i solgasset.

Sant, det är ett drivhus här. I år är det dock extremt vackert. ALLTING!!!

ÅÅÅÅ din kompis i Boston. SÅÅÅ himla härligt för henne. Hennes somrar låter lite som mina...
Ibland leker jag med tanken på att dra hem, men det blir inte så. Törs inte riktigt ta risken.

AT, tror inte jag kommer lyssna på honom. Däremot ska jag lyssna på Greta. Har lite svårt för AT, och hur det skötts i Sverige allting.
Ja, vi får se var det slutar när allt är sagt och gjort.
MEN ja, äldreboendena och problemet m timanställda etc är då inte ATs fel, det rår han inte för. Bedrövligt dock, hoppas verkligen att det ändras nu.
OCH ja, Finland kan jag bara lyfta på hatten åt nu. De har skött det så bra, och har har sina stora upplag. Kanske land som varit i krig sköter sådant bättre?


TACK, ja det ska bli spännande detta!!
IIIHH!!

KRAMAR i massor till dig fina Yvonne!

Humlan said...

Jotack, nu är det varmt här! Jag var ute på baksidan (österläge) och vattnade lite krukväxter i morse och sedan lät jag dörren stå öppen, det har den gjort hela dagarna den senaste tiden, i går var det fortfarande skön luft som kom in även på dagen, det är ju alltid svalare på den sidan med vandrande trädskugga under förmiddagen och skugga resten av dagen. MEN i dag står luften still och redan vid 10-tiden så insåg jag att det blivit betydligt varmare här inne för att värmen strålade in genom altandörren. Så nu är det bara att ha det stängt och vänta tills jag kan släppa in kvällsluften. Jag hade tänkt att köpa en fläkt, men i år kommer man ju inte iväg till några affärer, så det har inte blivit av. Jag får försöka skapa korsdrag istället.

Många fina bilder i dag på många fina blommor som jag har haft i kruka här hemma. Jag var och hälsade på min pappa i går (vi får nu träffas med skärm mellan oss) och i den trädgården fanns bl.a. fina hortensior i urnor.

Så nu är det dags för er husbilspremiär! Det ska bli roligt att följa er och jag hoppas att ni trivs bra med husbilen och att det kan bli ett sätt för er att semestra eller göra utflykter framöver, det låter ju perfekt när ni ska vandra. Ha en härlig resa och jag ser fram emot instagramuppdateringar och resebrev.

Kramar!

Kerstin said...

Vad spännande och kul med husbil och en jungfrutur också. Jag hoppas ni får en riktigt bra resa och att ni gillar hikerna ni ska gå på. Hoppas ni inte får för mycket träningsvärk.
Visst blommar Hortensian extra fint i år! De är så vackra. Tyvärr har jag lite för varmt och ingen direkt bra skuggplats för dem. Men nere vid havet där de har det svalare och mer fuktigt så blommar dem så fint. Jag själv har extra mycket blommor i år, då jag vet att jag inte kommer resa.
Jag har alltid undrat hur dyr eran elräkning blir hos er som alltid måste använda AC. Vi har den på då det blir extra varmt, men aldrig på nätterna. Vi har det också torrt här och inte så fuktigt som hos er. Tycker ändå våran elräkning blir så mycket dyrare då vi använder AC. Ni måste som sagt använda den så inte era möbler mm blir förstörda. För oss är det bara för att vi ska få det lite svalare.
Lycka till och ha en trevlig resa!
Kram!

Vform said...

OJ vad jag läst och läst dina inlägg nu! På Blackstorp har jag ingen dator och jag läser inte blogginlägg på mobilen ... och förresten hinner jag inte! Vi jobbar och jobbar på med en massa ...
Nu är vi hemma över natten men åker tillbaka i morron!
Tog en fyra km promenadsträcka till sist i värmen! Så nu hägrar nog duschen ...
Vilket vackert inlägg du skrev förra gången om din längtan till norden och skären bl.a. Ingen annan än du kan skildra hur det känns!
Ni ska ha det bra i sommar med allt ni tänker företa er!
Vi knogar på hemmavid fast restrektionerna är över, tänk vad man vant sig!
Som ena barnbarnet sa i kväll ... fammo nu får vi kramas igen! ♥
KRAM till dig med!

Brysselkakan said...

Jo tack, det är för varmt här nu... Min man skrattade nyss åt mig och sa: du klagar på kylan på vintern och nu är det varmt och då klagar du på det med. Fast jag vill ha sommar men +32 är för varmt. Men Kvällarna är ljuvliga! Önskar egentligen mest att det vore lite svalt i sovrummet så det går att sova utan att vakna i svettiga lakan hela tiden.
Men nästa vecka vankas svalare väder igen.

Hoppas nu att ni får en fin resa med husbilen! Och så klart kommer jag kika på dina inlägg på Instagram!

Annika said...

Monica:
Alltså, vad underligt ... Skrev du från datorn? OM jag skriver från min mobil går alla kommentarer bara upp i rök. SÅ trist.
DET ska bli enormt skönt med lite miljöombyte. MEN också lite läskigt eftersom vi är sådan enorma nybörjare.
Absolut, det är så deppigt att inte kunna åka hem denna sommar, inte klokt alltså. DET känns emellanåt så bottenlöst sorgligt.
Tack, ja min hibiskus är såååå fin.
Greta, tro mig, ska lyssna. Har bar hört gott om det programmet.
TACK snälla gulliga Monica!!!

Annika said...

Humlan:
Ja, ni har verkligt hett. Mina föräldrar tyckte de var lite väl mastigt idag.
Men det är bra om du kan ha din dörr i österläge öppen.
OCH sen kanske öppna den när kvällsluften kommer.
Korsdrag är också effektivt, det är det.
HOPPAS du kan få tag på en fläkt. DET kan du nog när denna bölja är över, på måndag.
Fläktar hjälper stort.

TACK RARA!! JA, vi ska hoppas att det blir en bra resa nu. Nervösa och förväntansfulla är vi verkligen.
HIHI!!
Ja följ via insta. SEN blir det utförliga resebrev då jag kommer hem!!

KRAMAR och ha det SÅ jättebra!!

Annika said...

Kerstin:
JA, det ska bli kul!!!
Hajkerna kan nog bli tuffa, iaf den till McAfee Knob.
Men det ska bli KUL!!
Hortensiorna är vackrare än på år och dag. Tycker allt är vackrare än på år och dag i växtriket. Horetnsior borde inte gilla hettan här, men de gillar fukten. Mitt på dagen ser de ofta ledsna ut, men sen tar de sig framåt kvällen.
Ja, i CA har ni ju svala nätter under annars heta sommardagar. SÅ skönt klimat.
Här är det nästan lika varmt och fuktigt nattetid. ja jag vet ju att du vet eftersom din dotter gick på NC State. Du känner till östkustens förlamande hetta o fukt.
Elräkningarna är skitdyra. SÅÅÅÅ dyra.
Ja, skulle vi köra utan AC skulle vårt hem ruttna bort med tiden.
Hemskt.
KRAMAR till dig!!

Annika said...

Vivan:
Ni är på skären. SÅ härligt!!!
jag vet, alltid en massa jobb där. HIHI.
OCH jag läser inte heller bloggar från min mobil, GLÖM det!!
BÄST att du är på skären och maxar. Pratade med moster på Junkarsgrund, hon sa att det var så in i bängen hett. Men det är ändå bästa stället att vara på!!
Det är så skönt att duscha efter en lång vandring.

ÅÅÅ tack, ja min skärilängtan och Närpeslängtan kommer nog bara att förvärras ju längre sommaren lider ...
USCH, orkar knappt tänka på det.
Däremot tänker jag maxa nästa år. DET längtar jag redan efter!!

ÅÅÅ får ni träffa barnbarnen igen nu?
GUD vad härligt.
Underbart.
Tycker Finland skött denna kris så bra!!! Fantastiskt, Lyfter på hatten!!!
ALLA länder med kvinnligt styre verkar ha fixat det bra.

Njut av allt nu!!
KRAMAR!!!

Annika said...

Brysselkakan:
32 är too damn much i Sverige.
DET är det, allt över 27 är för mkt hemma. Jag fattar att du klagar alltså, det brukar jag också göra hemma när det steker ner.
Men kvällarna, jaaa du får njuta av dem!!
USCH, just att sova i ett varmt rum är tortyr tycker jag. VILL ha väldigt kallt. Jag har fläkt + AC.
Måste, annars blir det för varmt.
ACn är inte jätteeffektiv i vårt sovrum heller, västerläge och högt i tak + att det är övervåning. OCH nu med vallningar och annat kul måste det ju kylas ner, haha.

YAY, ja nu blir det jungfruresa för oss. OJ oj. TACK för att du följer!!

Ha en fin helg och njut ändå av kvällar och morgnar.

Eva i Dalarna said...

Det är flera olika sånger Annika, men han som sjunger heter Jacke Sjödin. En av sångerna sjunger han ihop med Helene Sjöholm. Roliga underfundiga sånger..

Freedomtravel said...

Hoppas att ni ska gilla husbilslivet! Mysigt tycker vi :)

Anonymous said...

Så grönt och lummigt! Här börjar det bli gult, men nu har det regnat ett par dagar så kanske kan grönskan som ännu finns få lite kraft för ett tag framöver. Älskar hortensia! Hade ljusblå hortensia i min brudbukett och vit till middagsdukningen. Har försökt att odla själv i trädgården (i kruka), men vi är nog borta för mycket för att den skulle få allt vatten den ville ha.

Anonymous said...

Så grönt och lummigt! Här börjar det bli gult, men nu har det regnat ett par dagar så kanske kan grönskan som ännu finns få lite extra krafter. Älskar hortensia! Hade ljusblå i min brudbukett och vit till middagsdukningen.

Anonymous said...

Så grönt och lummigt! Och alla blommor!😍 Här börjar det bli gult, men nu har det regnat ett par dagar, så kanske kan den återstående grönskan få lite extra kraft för ett tag framöver. Älskar hortensia! Hade ljusblå i min brudbukett och vit till middagsbjudningen. /Jenny, Gotland

Annika said...

Jenny:
Här är grönt och skönt hela sommaren i vårt överfuktiga klimat.
VISST är hortesian ljuvligt vackert. PASSAR bra i brudbukett, och på festbord. Hortensia kan du sätta i rabatt, de är jättesvåra i kruka.
Prova!!
Kram!!

Annika said...

Eva:
TACK ska kolla.

Annika said...

Helena:
VI GILLADE!!!!
:-D