Thursday, May 14, 2020

TACK raringar, Vill veta, Vi får inte, Karolina och Uppgivenhet

Hej kära torsdagsmänniskor!


*   ÅÅÅÅ STORT TACK!!

Men, vilka fina, fina, fina kommentarer ni gav mig igår på mitt fjortisinlägg. DET är sådana glada tillrop som GÖR att det ÄR så roligt att skriva här.
SÅ återigen, tack för er respons!
Så enormt roligt, och SPORRANDE, för mig att få läsa era fina ord om min blogg.

Nej inte, jag har inga som helst planer på att lägga ner den här sidan. DET är för roligt, helt enkelt.

Jag höjer mitt glas och skålar med er alla!!*   Vill veta …

… Jag skulle vilja höra om ni har några önskningar på VAD jag ska skriva om framöver?
Är det något särskilt ni skulle vilja veta lite mer om?
Är det något ni tycker jag ska ta upp som jag hittills inte skrivit om?
Berätta!!


Eftersom det är lugna tider just nu, på grund av Det Svarta Paraplyet, händer ju inte så mycket i mitt som är direkt spännande att sätta på pränt.
Groundhog Day, ni vet …

*   Vi får inte öppna. ÄN!

Fas 1 av statens återhämtning under pandemin drar igång i Virginia imorgon. Det betyder att man så sakteliga öppnar vissa etablissemang som varit stängda under krisen. Man bygger så sakteliga upp samhället igen. Det betyder att till exempel uteserveringar kan öppna, men de kan endast ta emot 50% av kunderna. Samma med klädbutiker och annat, 50 %. Frisörer öppnar likaså, med samma restriktioner.


DOCK, detta gäller INTE oss. NÄPPELIGEN, det görs undantag för NoVA, Northern Virginia. Alltså de kommuner i Virginia som gränsar, och ligger väldigt nära, Washington DC.
DET som i dagligt tal kallas NoVA.  VI får inte vara med i denna Fas 1. Gudarna vet när det är dags för oss att öppna upp igen?
Vi har flest smittade i hela delstaten, så visst förstår jag guvernör Northams strategi också. Men ack och OOO vad surt det känns ändå.

Fast tro mig, jag kommer INTE att vara den första som ringer till min frisör då NOVA öppnar igen. Jag kommer att bida min tid även den dag vi får börja besöka frisörer igen.
Kommer ingalunda att ligga på låset till varken min frissa eller nageltjej.  I sinom tid, i sinom tid ...

Jag är glad ändå att övriga Virginia får börja köra igen. Klokt och bra. Denna nedstängning måste få ett slut. Det är inte bärande för samhället med allt som idag är stängt och igenbommat. Faktum är att det funkar inte alls, inte för ekonomin och inte för människorna.
*   Karolina i CA

Hos Karolina fick de i förrgår veta att Los Angeles ligger under lockdown till 31 juli. Så hopplöst det är.
Det betyder att Karolina inte kommer att kunna jobba på över två månader till. Alltså, hela underhållningsbranschen ligger nere, och samma gäller krogar och restauranger.
De är visserligen öppna för hämtmat, men för det behövs inga servitriser eller bartenders. Sorgligt är det.
Vi får se om hon kanske kan få ett annat jobb? Men om vi ska vara krassa kommer det att bli oändligt svårt.
Vilka hemska tider vi lever i.

Andra delar av Kalifornien kommer att så sakteliga börja öppna igen.

*   Uppgivenhet.

I vanliga fall, under ett vanligt och normalt år, skulle jag ha beställt biljetter till Norden nu i maj.
I år behöver jag inte göra det, kan inte göra det. Det blir ingen resa hem.
Stefan Löven har dessutom bett Sveriges befolkning om att inte resa, om det inte är absolut nödvändigt, fram till den 15 juli.
Risken finns att det blir förlängt.
Jag tror, ärligt talat, att det inte blir någon resa alls till Sverige under 2020.
Denna vetskap gör faktiskt denna tid på året ganska svart. MEN, jag ska försöka gaska upp mig och tänka att vi ska hitta på något annat istället när sommaren väl är här.


Jösses, nästan hela detta inlägg handlar om Det Svarta Paraplyet.
Imorgon ska jag försöka skriva om något lite ljusare.

En bra torsdag önskar jag er!!

18 comments:

Elisabeth said...

Jag förstår verkligen att det måste kännas tråkigt och sorgligt att inte kunna åka till Norden i sommar, eller kanske inte alls i år. Nog för att det är bra att försöka tänka positivt, men samtidigt tycker jag att det är viktigt att få vara ledsen över att du inte får vara i vackra Finland/Stockholm och inte heller träffa dina släktingar. För det ÄR ju ledsamt! Sedan blir det säkert bra (eller helt okej åtminstone) ändå, om än mycket annorlunda.

Vad hopplöst det måste kännas för Karolina, både att vara helt utan jobb och att inte få en chans att ägna sig åt skådespeleriet. I Sverige vet jag att det har tillkommit en hel del nya jobb i "packbranschen", alltså de som packar matvaror folk beställt på internet. Online-handeln av mat har ju ökat massor, därav flera jobb. Fast om det är samma situation i Los Angeles är det förstås stor konkurrens om de jobben, säkert dåliga arbetsvillkor och så vidare. Och dessutom har Karolina säkert redan tänkt på det. Inte mycket till tips detta. ;-)

Skönt ändå att delar av din delstat får börja öppna imorgon. Dessutom känns det klokt att ha olika restriktioner, dels med tanke på antalet smittade, dels med tanke på att viss delar (väl? Rätta mig om jag har fel!) är betydligt mer glest befolkade än din del. Men jag hoppas verkligen att även Northern Virginia snart får börja öppna! Just känslan av samhället är lite normalt är skön, även om man för egen del inte går till frisören eller liknande. Dessutom, precis som du skriver, så måste samhället börja öppna upp, innan ekonomin är totalt körd i botten och människors psykiska hälsa förstörd.

Första frågan ska jag fundera på under dagen!

Freedomtravel said...

Stort GRATTIS på fjortisdagen! I efterskott då ;) Sååå intressant att få rapporter om det dagliga i dessa tider. Tycker att rapporteringen i Sverige är lite futtig emellanåt.

Anonymous said...

Yvonne said….
Så tråkigt att du inte kan åka och fira sommaren med de dina i år, förstår att det kommer att kännas. Min bästa kompis syster som är bosatt i Boston och alltid är i Nynäshamn om somrarna där hon har en liten stuga som hon hyr på årsbasis sedan säkert 20 år kan inte komma hit i år och det är hon väldigt ledsen för.

Vi hade tänkt åka runt lite i Sverige i år, men allt är för långt ifall man ska rätta sig efter regeringens restriktioner. Hade tänkt kunna åka upp till Norrbotten och besöka min kära moster och morbror och ha några stopp och hälsa på folk längs vägen, men det blir ju inget av det heller.

Hoppas ni också får öppna upp snart, kan inte vara bra att ha stängt så länge även om det säkert är klokt på några sätt.

Så tråkigt för Karolina att allt är pausat i LA, måste bli en ändring snart. Lockdown till 31 juli låter ju helt förskräckligt, vad ska folk leva av om de inte har något jobb längre en så lång tid? Måste ju bli en horribel konkurrens om de jobb som eventuellt dyker upp, men hoppas hon fixar det. Antar hon inte får resa hem till er heller för att försöka hitta något jobb ett tag. Usch vilken förfärlig tid vi lever i just nu, måtte det ta slut snart, ja iaf bli betydligt bättre. Tror inte att vi kommer att ha det som förut, men ett nytt normalläge utan paraplyet. Hela världen måste komma igång igen på alla sätt.

Ha en så fin torsdag som det bara går säger jag och skickar en stor kram från Åkersberga där faktiskt solen lyser just nu, hej och hå det var ett tag sedan.

Ska tänka på vad som skulle vara kul att veta mer om i din blogg, kan inte komma på något just nu då den är så bra som den är.

Annika said...

Elisabeth:
Ja det gör det, just nu känns det allt lite trist. Trodde att jag hade vant mig vid tanken, men just i dessa dagar känns det.
Mina fldrar och min moster blir inte yngre, och jag vill träffa dem. Sen att stugan ska stå där tom i sommar är så sorgligt. Kanske kan mina fldrar åka, kanske. MEN det är ju just sådana resor som helst inte ska göras, och speciellt inte när man är 70+ vilket de alla är.
Så ja...
Tror också det blir bra, men det är just nu jag i vanliga fall skulle beställt biljetter. OCH det känns inom mig.
Men sen då jag kommit över denna lilla kulle så blir det nog bra. Eller det blir det.

Karolina ja, det är så in i helsikes pissigt för hennes karriär detta. Trösten, eller vad man ska säga, är att det likadant för alla.
Jo, hon har tänkt på det där, men som du säger ÄR konkurrensen om de jobben också hårda nu. Allting är hårt.
Men hon brukar vara väldigt knepig, K, så vi får se vad hon hittar på. Tror luften gick ur henne totalt när de fick veta att de ska vara under lockdown sååå länge till.

Absolut, HELT rätt att VA öppnar upp nu. Helt rätt också att de öppnar allt utom NOVA. En tredjedel av statens befolkning bor här runt DC. Det bor 8,5 miljoner i VA. OCH 3,2 miljoner bor i NOVA. Så inte fel alls att de är förskitga här.

Jag välkomnar ALLT som är normalt. Precis ALLT.
OCH det måste ske här också. Vårt samhälle kommer att krackelera om det inte börjar rulla snart. Det blir farligare för folket än själva viruset om det inte börjar rulla. Fick höra igår att vi ligger ca 2 veckor efter övriga VA med att öppna.

Annika said...

Helena:
TACK!!!
Jasså, tycker du det. Ja kanske det. Läser ju bara DN av de svenska tidningarna.
Tycker ofta att vi får mkt svartare och hemskare rubriker här. Ofta väldigt överdrivet, tror jag. Mer för att skrämma oss in i lydnad än att verkligen informera.
Men det är ju svåra, svåra tider nu.

Annika said...

Yvonne:
DET är så tråkigt.
OCH så många av oss utlandssvenskar som inte kan komma hem till våra sommarställen i år.
Som får ställa om oss.
Men det ska gå det med, det är bara att just nu känns det lite tungt.

Ja nu verkar det svårt även med inrikesresor i Sverige. Vilken konstig sommar det blir överallt.
Men vi får bara tugga i oss det hela och verkligen HOPPAS på att nästa sommar blir helt annorlunda.

Låt mig säga att jag tycker det är så fel att göra som de gör med denna lockdown. Det är helt ohållbart för ett samhälle. Vet inte vad jag ska säga, eller skriva, så att det inte missförstås. Men det är inte hållbart det som pågår nu.
Det kommer att köra USA i fördärvet.
Vet inte om hon skulle ha det bättre här hos oss heller. Tycker det mesta är skit nu.

MEN tack fina du, jag blir glad över det du skriver. Tycker bara att det är samma och samma hela tiden. Att jag inte får några nya inputs i mitt liv.

Kramar till dig fina Yvonne!!!

Humlan said...

Allt detta väntande på att man ska få återgå till något som kan likna en vardag! Ni som inte får börja öppna upp än och Karolina som varken kan jobba eller göra annat, dessutom du som inte får resa till norden i år. Det är en sak när man tänker en vecka eller månad framöver, men när man pratar om månader och resten av året, då känns det alltid betydligt värre. Jag skyggar dessutom för tanken på kommande år.
Vi får ju inte heller resa hur som helst, och för 10 dagar sedan så fick min brorsdotter en dotter och jag undrar hur länge det ska dröja innan jag får träffa henne.

Jag tycker om att läsa om din vardag, om hur samhället och allt runt dig fungerar och skillnaden mot vårt svenska samhälle. Du har ju skrivit om det många gånger under åren, så jag kan förstå att det kan vara svårt att komma på nya områden, men det är sådant som jag gärna läser om. Om jag nu ska skriva något annat än att du ska fortsätta som du gör. ;-)

Jag undrar när det ska bli vår här, i går snöade det på mitt blommande körsbärsträd och i dag så regnar det så fort jag sticker näsan utanför dörren (nu när jag sitter inne vid datorn så skiner minsann solen!) och vindarna är fortfarande isande kalla, från norr. Nu får jag väl igen för att jag brukar säga/skriva att jag gillar den långsamma, utdragna våren där man hinner med varje steg. Ha ha!

Ha en bra torsdag och var rädd om dig!
KRAMAR!

Annika said...

Humlan;
Visst är det sorgliga tider.
Finns det ngt som ens är bra? ja förutom det faktum att man inte drabbats av covid. ÄNNU. Eller att ingen i familjen drabbats. ÄNNU.
Men förutom det? Finns det ngt bra?
Tror inte det.
hela det här året är kört iaf, det tror jag.
Men sen, sen kan jag inte ens tänka tanken på att det inte skulle vara ngtlunda normalt 2021. HUR kan det bli som det blivit?
Nej, du kan inte heller resa :-(
Inte ens inom landet.

TACK Humlan, du gör mig glad. Det är bara det tt just nu, liksom för alla andra, tycker jag att jag inte har ngt att skriva om.
Men, det gläder mig att du gillar det jag skriver. Jag blir så glad!!!

JAAA, jag såg ju så deppiga bider på insta igår från Sthlm m omnejd. SNÖ och kyla. Pratade med mina föräldrar också som jag gör varje dag. De rapporterade om detsamma.
Det känns som om naturen gör allt för att inte bli varm.
Men det ska väl vända både här och där.

Stora kramar till dig mina fina HUMLA!!!

Elisabeth said...

Ämnesönskemål som jag funderat fram under dagen:

* Berätta om resor du/ni gjort i USA.
* Vilka nya platser i USA drömmer du om att besöka, och varför?
* Gör en lista med dina fem favoritresmål i USA, och varför de är dina favoriter.
* Gör en lista med tio platser in Washington DC som man inte får missa som turist. Fem av dem ska vara för förstabesökaren i DC, fem för den som varit där någon gång tidigare och sett de fem som förstabesökaren ska se.
* Vilka är de fem bästa sakerna med att bo i USA/Reston, och vilka är de fem sämsta (bortsett från att du förstås saknar vänner, familj och annat i Sverige)?
* Gör ett nostalgiinlägg om mode/trender under åren.

Monica said...

Det är oroande med samhället, jag tänker mycket på det, kan bli väldigt allvarligt och så mycket värre än virus. Och förmodligen rätt dålig planering av styrande, att det krävs mer samarbeten länderna emellan också om det ska bli en värld som går att leva i.

Jobbigt för K, det är jobbigt för unga, hur ska de kunna planera och alla studier som är på paus? Kanske hon kan söka något jobb i livsmedelsbranschen, killen som äger den affär jag handlar i sa att den trevliga tjejen, jag frågade efter henne, hon har heltidstjänst men måste arbeta mer än så, det har blivit mycket jobb där nu, mer än förut.

Något jag tänkte på fast jag tycker det är roligt och intressant som du beskriver redan men en fördjupning om Reston kanske? Hur staden kom till, läst att det var en man som dog 101 år gammal och grundade allt och har sina initialer i namnet, RES och ton står för town. Hans föräldrar var immigranter från Tyskland och man förstår inte hur fint det är om man inte bor där, nu har jag hört två som berättat om sina längre besök. Och de fotat också vid den sjö du promenerar runt och mycket annat. Reston stod på en topplista bland åtta i hela USA som trevligast att bo i, ja det vet ju du:-).

Önskar dig och maken en fin och bra helg nu!

Annika said...

Elisabeth:
Men tack, så KUL att du gav mig lite ideer här!!
STOOORT tack tom!!
Gud vad roligt.
Jamen ja, nu fick jag lite ideer!!
Precis vad jag sökte efter.
YAY Elisabeth!!!!!

Annika said...

Monica:
Om skolan inte öppnar i höst kommer samhället att vittra sönder. Det går inte det här. Samhället står och faller (mer eller mindre) på skolorna.
OCH stackars fldrar till de barn som är yngre och måste underhållas samt hemskolas.
Nej, det kommer inte att funka.
Det här blir farligare än viruset.
Absolut, mer samarbeten länder emellan.
ÅH så du känner ngn som varit här!!!
KUL!!
Ja, det brukar få sådana utmärkelser, som bästa stället att bo på etc. OCH jag kan bara hålla med. SÅ mkt grönområden som vi har är det svårt att komma upp i, tror jag.Åker man bara igenom ffa genom tullvägen fr Dulles, ser man inget ALLS av hur fint det är. Man måste svänga in, men då ser man desto mer.
Kan visst och ABSOLUT skriva mer om Reston och dess uppkomst.
YES!!!!

Trevlig helg fina Monica!!!

Äventyret framtiden said...

Skål Annika, jag höjer min skål i möte med din!

Ja, vilka tider vi lever i nu. Det ena landet öppnar gränserna när grannlandet förlänger stängningen osv. Det är nog bara att försöka göra det bästa av det här men tufft blir det för många, många, många. Men något gott kommer det säkert ur det här också fastän man inte riktigt förstår vad det skulle vara. Vi blir kanske mindre stressiga eller kanske inte. Att vara utan arbete, utan lön, utan allt som kommer på det, stressar förstås.

Var rädd om dig !
Kramar från ett kylslaget Geta.

Brysselkakan said...

Vi har alla de där svarta dagarna tror jag, för det mesta kan jag trycka undan det men så ibland inser jag hur livet ser ut just nu och blir låg.
Men det är bara att ta sig samman och kämpa på, finns inget annat.
Det känns så overkligt att det bara är några månader sedan allt var helt som vanligt.
Men detta kommer gå över, vi kommer ta oss igenom det.
Finns ingen annan väg än framåt!

Annika said...

KARIN:

SKÅL!!
:-)

I dagsläget ser jag noll bra med det som sker. MEN ngt finns det nog, det måste det.
För jävligt är det.
OCH jag hoppas att folk i Sverige lyssnar på Löven och inte åker till sina stugor i Finland och på Åland.

Tack Karin, och detsamma!!!
Kramar över haven!!!

Annika said...

Brysselkakan:
Precis, det går upp och det går ner.
Men just den här tiden, då jag skulle boka i vanliga fall, känns det nog in i själen att det blir annorlunda.
VI ska ta oss igenom skiten, det ska vi!!!
LÄNGTAR tills denna pandemi är under kontroll!!

HeLena said...

Det är så trist alltihop!
Flera gånger om dagen tänker jag, nu är det så här, men det är tungt!
Jag förstår att det känns jättekonstigt att inte komma hitåt, det har du ju gjort varje sommar i stort sett. Men jag är säker på att ni kommer få en fin sommar hemmavid du och Peter.
Vi skulle rest till Rodhos idag jag och Peter, men som sagt...
Och sommarsemestern ja du... vi får se vad det blir med den. Lite pyssel hemmavid (pyssel... hm, nja mer jobb med huset.. haha) men någon liten utflykt måste vi göra, annars blir jag tokig.
Ja Annika jag är oerhört ledsen för din, min och allas vår skull att det är så här, men this too shall pass.

Stora kramar<3

Annika said...

Helena:
JA, det är så hemskt, så hemskt, s å hemskt. Mkt märkligt år, för oss alla. Ett år vi alla kommer att hata och se tillbaka på med avsky.
Jag såg på insta att ni skulle varit på Rhodos nu. SÅ oroligt trist med alla inställda resor, planer etc. Inte klokt.
Jag vet inte alls vad jag och P ska göra i sommar, vet inte ens om vi kan hyra en stuga. ALLT är så upp i luften. Ställer in mig på en sommar i Reston, så får vi se sen. Ja, Helena, vi kan vara ledsna för allas vår skull. Men trösten är väl att vi alla är i samma båt. This too shall pass, och snart ska vi HOPPAS.
Kramar i massor!!!