LurAD, eller försök IaLlaFaLl ...

Godmorgon onsdagsmänniskor!


Visst är det underligt i dessa covid och coronatider …
Somliga dagar är allt “nästan som vanligt”.
Andra dagar läser man lite för mycket nedslående i tidningarna och dras ner i ett murket hål.
Ibland funderar jag på att sluta läsa tidningar helt och hållet. Men det går ju inte heller.

Jaja, det var iallafall inte corona jag hade tänkt skriva om idag.
SÅ nu lägger vi det åt sidan ..
SÅ. Där.

Istället tänkte jag skriva om något annat “upplyftande”—eller inte.
Vad är det med dessa människor som försöker lura oss online? Eller per telefon?
Det mesta i lurendrejeriväg sker väl online numera, tänker jag. De flesta av oss svarar ju inte längre på nummer vi inte känner igen. Iallafall gör inte jag det.

Otaliga är de mails jag fått från olika personer som ger sig ut för att vara något företag, bank eller annat som man nyttjar.
De breven ser helt legitima ut vid första påseendet. Men, när man tittar lite närmare på dem kan man ofta skönja något som är fel. Ofta i språkbruket eller i form av rena stavfel.
Klickar man på returadressen ser man ofta en suspekt emailadress som inte har ett dugg med “företaget” att göra.
Kan inte dessa bedragare bara lägga NER!

Jag har fått flera mails från Amazon som ser helt schyssta ut i utförandet. Där ber de mig verifiera mitt konto, och så skriver de att “your order is on hold”.
När jag ser går in på min sida på Amazon är allt precis som det ska vara.
Men, jag kan tänka mig att denne bedragare får in en del information från folk som faller för denna scam.
USCH!
Samma sak med Apple, även där kan avsändare och utförande se högst legitimt ut.

I lördags fick jag ett sådant här mail från någon. Personen skrev att hen vet var jag bor, och att hen "vet" att jag använder min gatuadress som lösenord till olika konton jag har. Hen skrev att hen har tillgång till samtliga mailkontakter i min adressbok.
OM jag inte betalade 3000 dollar till denne inom 24 timmar i form av b-it-c-oin-s skulle denne någon skicka ut filmer som jag tagit av mig själv när jag kollade porr, say the fuck what!!??
Filmer som denne någon sett att jag “har” och som hen skulle skicka ut till ALLA i min lista.
Mailet var skriver i stora och små bokstäver om vartannat, för att se hotfullt ut.
OCH jag tycket faktiskt att det kändes olustigt också med formuleringen samt att hen faktiskt är korrekt vad gäller gatan jag bor på.
Nej, jag lät det ju givetvis bara bero.
Såklart.
Googlade och såg ju att det är en scam.
USCH, för sådant.
Antar att de kan skrämma många till handling på detta sätt.

Jag tror att det blir en ökning vad gäller dessa mails nu i och med att så många blir utan jobb. Somliga blir desperata, och de kanske inte skyr något alls. Därför tror jag att liknande brev snart hamnar i var mans inbox. Sedan hoppas de väl att de får napp någonstans hos någon stackars sate som sväljer betet.
Lite som alla de män som lägger till sig som följare på instagram. ÄN idag tror jag att jag plockar bort tio sådana profiler om dagen på mitt instakonto. Det är så tröttsamt.
Samma på mailen. BORT med all scam. Delete, delete, delete …


Hur är det med dig, får du många sådana här mails i din inbox?
Har du någonsin känt dig hotad av någon online?
Alltså, per mail eller via Facebook och Instagram?

OCH jag inser att jag skrivit ett väldigt "upplyftande" inlägg idag (också).
HAHA.
It is what it is!

Comments

Anonymous said…
Försöka duger. Att inte skriva om corona menar jag. Hörde just igår att "detta kan hålla i sig i många år"
???? Ahhhh!!!!
Nog om corona från mej också. För tillfället i alla fall.
Så mycket skumma saker som du verkar få från bluffare har inte hänt mej men det har hänt några gånger. Vid senaste tillfället, för några månader sedan, fick jag ett sms där det stod att det fanns ett paket att hämta ut. Jag var dock tvungen att först betala 50 kr för att senare kynna lösa ut det.
Det behövdes ju inte ett högt IQ för att förstå att det var bluff. Ringde post nord för säkerhets skull och mycket riktigt var det så.
En liten summa kan man tycka men det är kanske lättare att luras så. Många bäckar små...
Det där om att man blivit fotad när man tittar på porr har jag läst om här i Sverige också. Den är ju som du säger riktigt obehaglig.
Ja, det finns alltid människor som försöker sko sej på andra. Sorgligt nog. Som om inte världen just nu är tillräckligt eländig som den är.
Kram från Anette!
Anonymous said…
Yvonne said….
Jag fick sådana mail för ca 2 veckor sedan och de hade knäckt lösenorden som jag brukar använda och jag hotades med livslång förföljelse om jag inte betalade in pengar inom 24 timmar. Det läskiga var att samtidigt hade jag med en dags mellanrum 2 köp på Nordea som jag inte gjort, småsummor iofs, men ändå. Digital version av DN och ett köp på Akademibokhandeln som jag inte heller gjort. Gick 2 dagar att sitta i kö till Nordea, Klarna och Polisen för att få stopp på eländet, men det gick och nu har jag, peppar peppar, inte fått något mer mail. De hade nog inget samband med varandra, men läskigt var det. Nå, nu är allt stoppat och inget kan göras utan mitt bank-Id och har inte fått fler "hotbrev" heller. På Insta får jag bara en massa vänförfrågningar av totalt okända personer och de raderas snabbt. Polisen sa att de brukar ge upp efter en, ett par månader med de där hotbreven och jag hoppas hon har rätt.

Coronan fortsätter ju och nu är man verkligen mätt på eländet, vår vän i Spanien ligger för 4--5 veckan i respirator och man undrar ju hur länge man kan ligga så, oroligt är det. Igår fick iaf hennes man komma upp till IVA och se henne gm några lager glasdörrar och ska få besöka idag också och ff allt prata med läkaren, han har många frågor han gärna vill ha svar på kan vi tänka oss. Usch och Fy!

Ha en fin onsdag säger jag från ett soligt men kylslaget Åkersberga och skickar en stor kram till dig.
Brysselkakan said…
Precis sådant mail fick jag för drygt ett år sedan, eller om det var tidigare. Jag kontaktade polisen och de bad mig anmäla så det gjorde jag.
Sedan efter det har det, i min spam-korg, ramlat in mängder på samma tema. Så nu bryr jag mig inte men då, när det första kom, kändes det obehagligt.

Jag har på senaste tiden märkt en ökning på mail som försöker luras och i min spam-korg är det troligtvis ännu mer för tack och lov tar den det värsta. Just nu är det mycket som utger sig för att komma från ICA, Intersport mfl och jag har vunnit något. Kastar skiten oläst!

Men något måste de ju som gör detta få ut av det annars skulle fenomenet ju inte finnas. Hoppas de sover dåligt på nätterna, dessa lurendrejare.
Brysselkakan said…
Glömde skriva att jag sedan dess har systematiskt bytt alla lösenord jag använder och använder mig numera av LastPass; ett slags valv där man sparar skitkrångliga lösenord (som man kan generera via deras funktion) och det enda jag behöver komma ihåg är mitt master-lösenord (långt krånglig mening). LastPass är enkelt att använda, gratis och finns som app att ha i telefonen.
På så sätt vet jag att jag är säkrare och har lösenord som är betydligt svårare att knäcka.
Taina said…
Jäkla scammare säger jag bara! Är så himla trött på dem. Och ja, jag får sådana märkliga följare på Insta och deltar och blockar genast. Email kommer också i olika former men som tur är hamnar de oftast i scamfiltert och det tömmer jag regelbundet. Vid ett tillfälle fick vi faktiskt brev från IRS som verkligen såg äkta ut men som tur var kollade Jonas upp det och det var LÖGN, LÖGN och LÖGN!

Och du, läs inte för mycket om elände. Gå in på YouTube och kolla olika klipp med humor och annat skojsigt. Brukar lätta upp stämningen lite.

Kram på dig!
Humlan said…
Jag har inte fått något liknande ditt än, men får en del mail om att jag ska logga in och kolla mitt konto hos XXX genom att klicka på "denna länk". Jo, tjena! Ska jag kolla något konto så går jag via mina vanliga kanaler till det stället.

Dessutom ser jag att det kommer mail som ser skumma ut till humlesurr, men dessa rensar jag bara ut utan att öppna, så jag vet inte exakt vad de innehåller.

Och de där Instagram-"personerna" blir man inte av med även om jag bara har någon per dag.

Ha en bra dag och var rädd om dig!
Kramar!
Elisabeth said…
Fyyyyy vad otäckt med mailet du fick i lördags! Jag förstår VERKLIGEN att det kändes olustigt. Det är ju mycket, mycket värre än mail som ser ut att komma från Amazon eller vad det nu kan vara. Själv får jag - peppar peppar ta i träd - inte speciellt mycket skräppost. Ofta handlar det om mitt Apple-konto (har inte ens något sådant!) eller om att min order på Amazon fastnat någonstans (handlar aldrig på Amazon). Eftersom jag som sagt varken har Apple-konto eller handlar på Amazon är det förstås lätt att bortse från sådana mail. Jag raderar dem därför direkt, och spärrar sedan adressen/domänen.

På Instagram händer det någon gång att en bot/man har "ansökt" om att få följa mig på Instagram. Nekar naturligtvis direkt.
Elisabeth said…
Ta i TRÄD?! Hur skriver jag egentligen?! Ta i TRÄ ska det såklart stå!
Annika said…
Anette:
Corona ... i flera år. Men jag har också läst ngt dylikt. Vägrar tro på det.
Faktiskt.
Orkar inte.

Ja, det här var nog det hotfullaste jag fått.
Får en massa annat på mitt andra konto (som jag har i högerspalten på denna blogg)men på den adress du skriver till brukar det inte komma så mkt skit.
Men, numera kommer det där med.
Det otäckaste var att denna ngn visste vilken gata jag bor på.
Jo, jag tror att de här bedragarna kör på i alla länder. Gärna då att de ska lägga ut ngt när man tittat på porr och filmat sig själv, det är ju komiskt i sig ...
men ...
Ja.
Som ditt mess från posten ...
Som du säger, många bäckar små.


tror de här mailen kommer att öka nu iom krisen.

KRAMAR!!
Annika said…
Yvonne:
DU också alltså.
ja, det finns väl knappast ngn alls som inte får det.
USCH ja, det med dig där med småsummor. Otäckt är det. DET är faktiskt det. Sen blir det alltmer sofistikerade i hur de försöker ta sig in också.
DET är läskigt.
Insta är hopplöst. Helt hopplöst. Blockar alla gånger 10 om dagen.
men vill ju inte ha privatkonto heller.
KAN inte folk bara lägga av.

OJ oj med er vän som legat SÅÅÅÅ länge i respirator. Hur länge kan man ligga??
Och jag har ju läst om hur svårt det är för kroppen att ligga så länge.
HOPPAS att hon snart kan börja väckas.
Vilket elände det ÄR.
Men bra att maken får komma upp nu och iaf se henne och ffa prata med doktorerna.

Kram från ett kallt, regnigt och ruggigt Reston!
Annika said…
Brysselkakan:
DET ÄR obehagligt.
Det är det verkligen. Just när de säger sig veta ...
OCH gatan prickade denne ngn in perfekt. Så varifrån kommer infon?
Ett tag tänkte jag att det kanske kunde vara via ngn app som NextDoor. Det är väl det närmaste jag kommit. Polisanmälde inte.
Borde kanske gjort det. Men mailet har jag kvar.

Jo, jag tror att det kommer öka med dessa mails eftersom krisen säkert gör att många blir desperata.
USCH och fy!!
De blir ju alltmer förfinade också.

TACK för tips om LastPass.
Ska absolut kolla in det!!
Annika said…
Taina:
Ja, och de gör det ju så sofistikerat också. Speciellt de som säger sig komma från Amazon eller Apple. DE kör ju verkligt förfinade metoder.
USCH!!

Igår var det ingen bra dag i coronaland.
Har helt slutat kolla tv-nyheterna. Står inte ut.
Kollar en del YouTube också, alltid kul.

Kramar!!
Annika said…
Humlan:
JA vad det försöker hela tiden.
Just länkar man ska klicka på- HELT galet.
GLÖM DET!!
ja, till den adress jag har här på bloggen kommer det mkt skumt.
jag gör som du, bara tar bort.
De där männen på insta är hopplösa. Idag har jag redan tagit bort flera stycken.

SUCK!!

Kramar!!
Annika said…
Elisabeth;
DET var det.
JUST att personen visste vilken gata jag bor på. Det enda jag kan tänka på är att denne någon sett mig på en app som heter Nextdoor. Där finns man med namn och så står det vilket område man bor i. Annars vet jag inte ...
Mkt märkligt.
OCH otäckt. Jag erkänner att jag kollade mina kanaler när de 24 h gått ut. Och sen dess har jag inget hört från denna person.
jag vet, jag får också mails från "banker" där jag inte har konto. Och från andra ställen.
SUCK liksom!!!

Insta är rena grogrunden tror jag. Helt otroligt.

Ta i TRÄD, men det är rätt bra. Vi kan börja med det istället.
HIHI!!!
Eva i Dalarna said…
Nä några konstiga mail har jag inte fått men däremot nåt sms från nån som hade sett mig och ville ha kontakt....hahaha min man fick samma sms. Tog bort det bara. Det finns verkligen många idioter på denna jord!
Det händer att jag får något konstigt mejl någon gång men inte så ofta, varken på mejl, här eller på facebook. Fast igår hade en av mina facebookvänners konto blivit kapat och "hon" sände ut en länk som skulle kollas. Det såg väldigt trovärdigt ut men det som hackaren inte hade tänkt på att normalt pratar inte min vän finska alls, vilket hackaren gjorde. Så alla drog öronen åt sig ...
Via mejl får jag någon gång ett erbjudande från något som kallar sig Svenska bussresor. För flera år sedan var det en Åsa från mellan-Sverige som tog kontakt och sålde annonser. Det visade sig senare att hon var en lurendrejare av stora mått tillsammans med sin make. Jag polisanmälde allt och lyckades också få tag på deras hemadress så polisen tog kontakt. Sen försvann denne Åsa ...spåren gav resultat på Irland av alla ställen. Nu är hon tillbaka igen men kallar sig annat, senast Veronika. Men jag vet hur jag hanterar den falska apan vid det här laget. Förpassning till papperskorgen som också töms per omgående. De måste ju vara korkade någonstans de här människorna som håller på med sina ljusskygga saker. Men tydligen lönar det sig eftersom de håller på. Det jag upplevde som mycket otäckt var att hon är lika gammal som min dotter. Tänk hon är någons dotter hon också. Jag ryser...
Jag är inte på Instagram. Någon gång kommer det spam på bloggen också men filtret plockar bort de flesta innan jag ser dem. Men många är det som försöker.
Jag har bara ett ord för dem och det är skitstövlar! Säger som min väninna brukar sägam att de borde få en skitig disktrasa runt huvudet. :)
Ruggigt att personen visste på vilken gata du bor, men det finns organisationer som säljer adresser. Också här hos oss händer det. Vi får telefonpåringningar från 02 o 04 nummer som jag aldrig svarar på. Ofta sitter någon i ett helt annat land och ska sälja det ena och det andra. Någon ringde och ville ha bidrag till en cancerförening i Finland i höstas, på köpet skulle man få en kalender och något till. Det personen inte visste var att jag är mycket välbevandrad i de finländska cancerföreningarna och kunde sätta den personen på plats med en gång. Skärgårdens cancerförening, haha...knäppgökar men fula sådana. Att de täcks. Skamligt är vad det är.

Var rädd om dig Annika!
Kram från Karin som fick upp farten i skrivandet här i ditt kommentarsfält.
Anne said…
Oh ja Annika, här är en till som får skiten hela tiden, men ditt email du berättar om här med rätt gata och allt det där är nog på en lite högre nivå än det jag fått hittills. Skrämmande och obehagligt faktiskt. Men bra med lite förvarning, för säkert en tidsfråga innan jag får nåt liknande också. Tror du har helt rätt, i dessa tider kommer dessa försök att bli än mer vanliga och än mer sofistikerade. Så man får vara ännu mer uppmärksam.

Precis, det du säger om hur trovärdiga de kan vara. Emailadressen det kommer från kan se nästan exakt ut som en autentiskt amazon-adress t.ex.
Telefonen svarar jag aldrig i heller om jag inte känner igen numret, så där går de bet på mig men kan tro att bland äldre människor är fortfarande telefonen effektiv för de här lurendrejarna.
Vår fd barnvakt berättade för flera år sedan en sorglig historia hur hennes farmor och farfar som då var i tidiga 80-årsåldern (sedan det här hände har den ena av dem dött) tyvärr hamnade i klorna på några såna här bedragare. I deras fall var det via telefonen (de hade nog inte ens internet), det började rätt oskyldigt och hur de övertalade det äldre paret att skänka pengar till nåt välgörande och gott ändamål, det eskalerade dock ruskigt fort och till slut blev det att handla om rena hot, att om paret inte fortsatte ge pengar skulle de ge sig på parets barn och barnbarn. Paret höll det här hemligt för sina barn, det var ingen som visste vad som pågick. Till slut hade en son blivit misstänksam då föräldrarna/paret börjat sälja av en massa saker som t.ex. sin bil, och när de började gräva märkte de att paret var mer eller mindre bankrutt, hur de blivit svindlade på nästan alla sina pengar via telefonbedragarna. Det var en väldig tragisk historia och tydligt hur skickliga de är på att manipulera sina offer. Polisanmäldes förstås men tydligen mycket svårt sätta dit sånt här, såvitt jag vet och hört så hände ingenting, de fick aldrig fast dem eller kunde bevisa nåt.

Speciellt när de är så skickliga på att få saker att se och verka legit.
Samtidigt, vissa grejer är så uppenbara det är scam, vissa av de här emailen man får känns ju som ett skämt, man garvar rått och undrar hur nån kan gå på det. Men vissa emails/telefonsamtal/dörrknackare (eller hur de nu går tillväga) är ju ruskigt sluga och skickliga så kan nog förstå att en "svagare" grupp kan gå på det.

Jag såg flera i min FB-lista som skickat ut meddelanden att deras konton blivit hackade på sistone. Ingen aning om det bara är slumpen eller om det helt enkelt blivit aggressivare och högre tempo för sånt här nu.

Ännu en Groundhog Day här... men det är bara att tugga i sig..
Kramar!Annika said…
Karin:
Ja. det är sorgligt.
Kan de inte bara SLUTA!!
Tror dessutom att det kommer att öka.
Mitt var obehagligt iom att personen hade helt rätt vad gäller gatan.

Det hemska är att de blir alltmer sofistikerade och förfinade.
Man får verkligen ha ögonen med sig.
Ja, telefonen lurar de många äldre med. Min egen moster blev lurad via telefon, och det var inte kul att återställa det som hackaren ställt till med. han påstod sig vara från microsoft.
USCH!!
MEN det som du skriver om är etter värre, så fruktansvärt hemskt. Dessa bedragare har noll samvete. Obegripligt hur de kan ge sig på äldre människor. Blir så ARG.
USCH det du skriver om är ju rent sorgligt och ledsamt. SÅ synd att de inte vågade säga ngt till sina barn :-(
Nej, jag tror få av dessa bedragare åker fast. TYVÄRR.

Som du säger, vissa av dessa scams är så uppenbara att man inte tror det är sant. Brukar också skratta år dem.

Ja, många ger sig in på FB också och snor bilder och namn. Otäckt.

Som sagt, jag tror vi får mer och mer sånt här framöver. Ännu en svart gardin i coronas fotspår.

KRAMAR till dig denna groundhog day!!
Monica said…
Ja så mycket jox det finns och idioter rent ut sagt. Märker när jag mailar mindre, är mindre aktiv så kommer det inte lika mycket skräp. Det hamnar ju där men jag är noga med att ta bort det forever. Och lika på fb, får ont i armen av att trycka bort alla.

Och bloggen har jag granskning på så rätt skönt, där tittar väl mest skummisarna och inget skriver men ibland står det i en kommentar och sett det hos andra också som ej tar bort: Heter ibland Helga, ibland Emma, ibland Sofia, de varierar sig länderna emellan och tar svenska namn de kommit på här i vårt land och det står: "Fint blogg du har", haha, ja bara där får man dra öronen åt sig och kollat en enda gång och de går till mycket suspekta kvinnor.

Det kommer i skov och då drabbas många samtidigt. Om de kunde göra något vettigt av sina liv. Förr ringde ju många också och vi hörde kacklande höns i bakgrunden:-) men en söndagseftermiddag ringde en bankman, haha, lät som en sån ungefär men hade lite felaktiga uttryck, jag skojade lite med honom om hans "arbete" och han la snabbt på luren.

Ja rensa måste man men det räcker med virus av annat slag tycker jag. Ha det bra Annika i fortsättningen av veckan!
Monica said…
Och rent hemskt att höra, ja ren och skär ondska, en kvinna ringer på hos äldre, gärna 90 år, har matkasse med sig och den stackars äldre som öppnar säger att jag har inget beställt, jodå och kvinnan tränger sig in, börjar plocka upp varorna och samtidigt smyger kumpanen in och länsar på smycken och annat, dörren slår igen och då får den kriminella kvinnan brått att plocka ner maten igen och sticker. För det första, gamla ska ju skydda sig från kontakter, hur många har hon varit och gjort detsamma hos och sen så rent fruktansvärt. Usch vilken tid!
Annika said…
Monica:
men visst, det är HELT galet faktiskt. DET gör mig såååå förrrbbb....
De skyr verkligen inga medel alls.
Jag tror detta kommer att öka ju längre krisen pågår.

Har inte fått så mkt skumt på bloggen, det som är konstigt hamnar i spamfiltret på blogger.
MEN visst, somligt har sluppit igenom.
PÅ dålig svenska 9 gånger av 10.
På FB anmäler jag vissa som vill börja följa en. På insta blockar jag, ibland har jag anmält där med. men det är så många som börjar följa att jag bara blockar dem oftast.
USCH!

Ha en superfin fortsättning på veckan du med!!!
Annika said…
Monica igen.
NÄÄÄÄÄ, usch, blir verkligen illa berörd av sånt.
De skyr inga medel, har inga samveten ALLS.
De ger sig på de gamla utan att blinka. SY in dem, allihopa, straff ska de HA!