Thursday, May 28, 2020

Fas 1, Masker, Husbil, Så fint att se och Tunn bilaga.

Godmorgon torsdag!*   Fas 1


Imorgon går vi i Northern Virginia—och DC—in i den såkallade “Phase One”. Resten av Virginia har varit i Fas 1 under ett par veckors tid redan. NU är det vår tur att dra bort den första lilla tygbiten från det svarta paraplyet.
Hoppas att vi inte behöver ångra det.
Jag tror det är ett måste att vi nu öppnar upp igen, om än i sakta mak.

Fas 1 betyder att uteserveringar kan öppna, men att man måste hålla avstånd. Det är krögaren som måste se till att avstånden hålls, annars kan de tvingas stänga.
Fas 1 betyder också att frisörerna kan öppna igen. Även nagelsalonger kan slå upp sina portar.
Fas 1 betyder också att andra affärer, som inte är så kallade “essentials” (som matbutiker) kan börja öppna upp, men de måste också se till att de inte tar in för många kunder på en och samma gång. Många regler gäller under den första fasen.

Det är bra att de öppnar igen. Jättebra, en nödvändighet. Sedan är det upp till kunder och klienter att själva avgöra. Klokt, vi är ju inte direkt korkade—de flesta av oss iallafall— vi vet hur vi ska, och vill, gå tillväga.
Ett samhälle kan verkligen inte hålla stängt längre än det redan gjort.*   Masker.

Vår guvernör har nu sagt att vi bör ha mask på oss när vi handlar i affärer, eller vistas i allmänna rum. Fråga mig inte hur det är tänkt på restauranger?
Då vi handlar mat och annat (kläder etc) är det väl så gott som nästan krav på att vi ska mask på oss.
ELLER scarf, jag har scarf för det mesta. Jag har beställt ett par söta blommiga ansiktsmasker som ska anlända via Amazon endera dagen. Ibland har jag en bandana, och ibland en målarmask (när jag handlar mat).
Att bära mask i matbutiken är inget problem för mig, men jag tror faktiskt att jag snart kommer att sluta att bära mask utomhus.
I dagsläget har jag en scarf som jag drar upp för mun och näsa vid möten under vandringar och power walks. Dock, ju varmare vädret blir desto svettigare blir det att gå med scarf, så snart kommer även jag att lägga scarfen på hyllan.
Detta med masktvånget i samtliga butiker kommer att börja gälla i och med att vi går in Fas 1, alltså imorgon. I dagsläget skulle jag säga att ungefär 70% bär mask i livsmedelsbutikerna. Det ska bli intressant att se om 100% bär mask imorgon då jag styr kosan mot matbutiken igen.
Masker, tänk att det nu gått något slags mode i  dem.  DET är inte kul alls egentligen, bara så störigt.  Men vad kan vi göra? Bild från The Guardian.
*   Husbil?


Det här med att inte kunna åka hem i sommar börjar gnaga i mig alltmer. Jo, jag vet … det gäller samtliga. Alla får ändra på sina planer. Det går knappt att planera något alls under rådande situation.
Ibland när jag ser vissa bilder, känner en viss doft eller ser saker och ting som påminner mig om mitt vanliga sommarliv är det som att det sticker till en tagg in i hjärtat.
Det är inget jag kan göra något åt. Det är en saknad och en vetskap om att allt är ur led.

Peter och jag stöter och blöter om vad vi ska göra i sommar.
VAD vi ens KAN göra i sommar?
Ska vi försöka hyra ett hus på vårt älskade OBX? Kanske …
Ska vi försöka ta oss till en sjö och hyra stuga? Kanske …
Ska vi åka till Kalifornien så snart vi kan? Knappast …

Men, nu har vi kommit på att vi ska göra något som vi aldrig gjort förr. VI SKA hyra en husbil! En liten sådan, minsta tänkbara. En där två personer kan sova bekvämt.  En husbil med små kokmöjligheter och en toalett.
JAPP. Vad tror ni om DET?

Vi ska prova på först!! Vi tar en långhelg i Shenandoah National Park och känner oss för OM detta ens ÄR något för oss. Då kan vi ställa husbilen på en skogscamping och sen vandra under dagarna.
OM vi skulle gilla det kan vi hyra husbil senare i sommar också och bege oss längre bort med den.
På något sätt tror jag att husbil är något jag skulle gilla.
Testturen till Shenandoah National Park sker under någon helg i juni.


*   Så fint att se


Något jag verkligen ser ofta under denna kris är så kallad "chalk art". Jösses så duktiga somliga är på att måla med färgade, stora “skolkritor” på asfalten. WOOW, är allt jag kan säga.
Innan krisen såg jag sällan att någon vuxen ens målade med skolkritor på marken, det var endast barn som ägnade sig åt detta.
NU ser jag det finaste fina under mina promenader.
DET, liksom målade stenar, gör mig glad.
Den här fantastiska målningen hittade jag i en gångtunnel precis vid mitt grannskap.  HELT otroligt fint, och vilken TID det måste ha tagit konstnären.  Ett par dagar senare hade det försvunnit eftersom det regnade så mycket.  Jag är glad att jag hann se det.


OCH sen i ett område nära mitt hittade jag detta mästerverk!!  

*   Weekend-bilagan så tunnJag läser Washington Posts pappersupplaga varje dag.
Jo, jag läser även The Post digitalt, men jag gillar papperstidningen bättre. Det är som att jag läser artiklarna mer noggrant i pappersform.

Varje fredag har WP en bilaga som går under namnet Weekend (logiskt, haha). Den handlar om vad man kan hitta på under kommande veckohelg.  Där recenseras filmer, serier och där får man tips om matställen, barer, konserter, teater, dans, museer och SÅ mycket annat.

Nu under krisen är denna bilaga SÅ förfärligt tunn. Det är ju så ledsamt att det inte är klokt.
MAKE IT STOP!!

Den kände restaurangkritikern får ge råd om VARIFRÅN man kan beställa den godaste take out-maten.
Hur sorgligt.

Take out i all ära, men ack och oooo vad mkt som blir “lost in transportation” när den restauranglagade maten ska ätas i hemmet. Restaurangmat gör sig bäst PÅ restaurangen där den kommer rykande varm direkt från köket till bordet.
OJ vad jag saknar att kunna sitta på en restaurang, beställa en drink och sedan få in maten till bordet.
Av denna anledning beställer inte Peter och jag take out speciellt ofta. NU gör vi det dock, en gång i veckan bara för att vi vill stödja. Under normala förhållanden beställer vi nästan aldrig take out, ja förutom pizza ibland.

Fast, i och för sig, imorgon skulle vi kunna sätta oss på en uteservering förstås. MEN, vi väntar en stund till med det, ett par veckor till.
Känns som om jag vill ligga LITE lågt under denna första svajiga fas, trots allt.


***


Nu önskar jag dig som läser här en fin torsdag!

16 comments:

Elisabeth said...

Vad skönt att ni får in i fas 1! Även om man själv inte nyttjar allt är det en skön känsla att samhället blir lite normalare, och för företagarna är det naturligtvis en oerhörd lättnad. För egen del väljer jag dock att inte gå på café eller restaurang. Vill inte sitta där bland en massa andra människor. Visst, jag har sett att bord är bortplockade eller avstängda på många ställen, men nja alltså... Det får vara. Jag går ju knappt på restaurang annars, så varför börja nu? Jag skulle ändå bara sitta där och tänka på Corona. Frisören BORDE jag verkligen gå till, men det drar jag mig också väldigt mycket för.

Angående masker så har jag läst att det i Tyskland fungerar på följande sätt: Masken har man på sig när man gå in på restaurangen (eller går runt där inne, till exempel till toaletten) och när man beställer maten. Sedan får de ta av sig den. Det går alltså bra att sitta utan mask även innan maten har kommit, och förstås när man äter. ;-) Skulle ju bli lite krångligt annars, haha.

Det låter som en kul idé med husbil! Verkar mysigt på något sätt, och det är ju dessutom ett bra alternativ till att hyra stuga. Hoppas att långhelgen ger mersmak! Hur fungerar en skogscamping, vilken typ av service finns det? Eller är det så att säga bara en öppen plats i skogen?

Anonymous said...

Yvonne said…
Härligt att ni får steppa upp till fas 1, även om man kanske inte "gör allt" man får så är känslan ATT man får en bra känsla.

Usch, jobbigt med mask om det blir varmt och har man glasögon så immar det hela tiden och man får lyfta och släppa in lite luft och då är ju poängen redan borta och den är inte så fräsch som den ska vara. Ja, bara att hoppas att detta paraply försvinner snart, men här hemma har vi ju inte alls några bra siffror och på vissa ställen ökar smittspridningen då folk börjat leva som vanligt.

Husbil verkar ju kul och så har man boendet med sig hela tiden. Lite jobbigt kanske om man ska köra inne i någon stad med den, åka och handla mat osv, men man ser ju hur praktiska folk är som har en husbil. De får ju in allt de behöver och lite till.

Vi har heller inga planer då vi ff inte vet om vi får åka längre än max 2 timmar hemifrån. Lättare att planera när man vet vad som gäller, vilket jag tror blir nu på fredag.

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram från ett soligt Åkersberga. Igår fick vi världens åska och spöregn vid 18-tiden, men sen när det var över så kom solen fram en stund igen.

Ann said...

Här har det ju varit krav på ansiktsmask ganska länge, och vi använder buff som man lätt kan dra upp och ner, men jag har även ett par andra masker jag beställde från nätet, och ytterligare ett par som kommer i dagarna. Det är ju det nya normala nu. Här i vårt område har i princip alla mask, då vi gått mot Central Park och mer söderut så är det värre med det. Men vårt område är ett område där dödligheten och antalet fall varit väldigt högt. Så kanske det som påverkar. Vi har många hemlösa/missbrukare i vårt område också, alla har mask, men om de har dom över munnen är en annan femma. Jag vi ska väl öppna upp här i NYC snart också...peppar peppar. Men på universitetet lär det dröja innan det är helt uppöppnat. Vi går nu in i en fas där vi are ramping up the ramp up. Det blir nog så att vi flyttar tidigare än vi tänkt.

Humlan said...

Så skönt att det går åt rätt håll och att samhället börjar komma igång igen, men jag håller med om att gärna vill ta det lite försiktigt.
Jag har ju varit hemma sedan i mars och beställt maten på nätet, så när jag skulle gå iväg till pappas boende för att hämta och lämna saker två gånger förra veckan, var det första gången som jag gick in en snabbis på ICA. Naturligtvis har jag blivit smittad av något där! Jag är inte speciellt dålig, vad det nu är jag har, och jag hoppas naturligtvis att det ska gå över snabbt. Det är trist att inte orka vara ute nu när det har varit så fint väder och luften är fylld med syrendoft (jodå, jag känner den, är varken snuvig eller har tappat luktsinnet), men jag har haft altandörren öppen för att släppa in lite av vårkänslan.

Jag tycker att det låter som en bra idé att testa husbil, framför allt när man är intresserad av att komma ut till naturen och inte in till städer. Då kan ni ju åka iväg och vandra på ställen som ligger längre bort än en dagsutflykt. Ni har det ni behöver med er och kan hålla er så mycket för er själva som ni vill. Jag skulle gärna testa husbil, så det blir roligt att höra vad ni tycker om det.

Jag har papperstidning på helgerna och den vanliga Resebilagan har blivit rese- och matbilaga, samtidigt som den har blivit väldigt tunn här också. Trots att våra restauranger får ha öppet, så är det nog svårt att få det att gå runt.

Önskar dig en fin torsdag!
Kramar!

Annika said...

Elisabeth:
Jag gillar det skarpt. ALLT som går mot normalitet välkomnar jag med öppna armar. En nödvändighet. Sen får folket själva bestämma hur de vill göra. Viktigt.
Nej, jag vet, jag kommer att vänta med att gå ut och käka. Ett par veckor.
Samma sak med frisör och nagelfix. Ett par veckor till. Jag skulle, precis som du, bara sitta och tänka på ev smitta.
Det skulle inte vara avkopplande för mig. Men jag ÄR skitglad för att allt börjar rulla igen. DET är jag. OCH glad för allas skull. HOPPAS att det kommer mkt folk, att de går för den kapacitet de kan uppbringa under svajiga Fas 1.

EXAKT, igår efter att jag skrivit detta, såg jag att man kommer göra precis som i Tyskland här på krogen, mask på när man går omkring, annars inte. Såg ngn komisk meme med masker med sugrörshål i så att man på så sätt skulle kunna dricka. HAHA.
nej, men det låter bra att man nu gör som man gör.

Ja, vi får se vad jag tycker om husbil. TROR att jag skulle gilla. Sååå, det är en nationalpark vi ska till, och de campingplatserna ser lite annorlunda än de mer regelrätta campingarna. De är ganska stora, och man får ngn plats tilldelad (tror jag. JAG får berätta mer sedan. haha. Jag har bara sett dem då vi vandrat eller åkt på Skyline drive, men de är väldigt utspridda och husbilar och tält står inte tätt.
MAN kan nära sk boondocking också, alltså bara parkera där man vill, men så här fösta gångerna vill jag nog vara på camping, hehe.

Annika said...

Yvonne:
DET känns så bra. Jag har glad att vi går in i Fas 1 imorgon. PÅ tiden.
Oj vad det behövs.
Och även om jag själv inte kommer att nyttja det så välkomnar jag det med öppna armar.

Ja, jag vet masker ...
Inte kul. ALLS.
Det är just då, svårt att andas bakom dem. Jag kommer snart att sluta med dem utomhus, men på affärer måste man dp ha dem, vilket ÄR ok. Men kul är det inte.
ja, jag vet inte vad jag ska säga om Sveriges hantering. Ibland tycker jag man gjort rätt där, andra gånger tycker jag inte det ...
Vår hantering har jag också mkt att säga om. Tycker det är galet att vi stängde ner som vi gjorde. Det går inte, ohållbart. Helt galet.
SÅ ... ja ... svårt, svårt.
Men att sjunga ATs ära i Sverige gör jag inte.


Husbil ska bli spännande att testa. Hihi,
Vi ska hyra minsta tänkbara modell, mer som en van än som en husbil.
Kommer bara att köra på landsbygden, för jag kan verkligen tänka mig att det är ett smärre h-vete att köra den i en stad. Men jag tycker också det är mkt lockande med att ha allt med sig.
Vi får se vad jag tycker sen? Kanske kommer jag att ogilla det?

ja, ni ska väl också får ngt nytt besked imorrn.
Undrar vad som sägs då?

Kramar!!!

Annika said...

Ann:
Här har det nog inte varit ngt regelrätt KRAV per se, men folk har ju nyttjat det ändå eftersom de rekommenderats.
Men nu, iom fas 1 blev det mer av ett krav.
Hos er i NYC, som ju verkligen varit the petri dish, kan jag verklgen tro att det är sg 100%.
Har läst så mkt nedslående om NYCs framtid oh vilka smällar detta har fått.
Ja, flytta ni om ni kan ....

Annika said...

Humlan:
MYCKET!
Välkomnar allt sådant. Allt.
Men jag kommer själv att ligga lågt ett tag.
det ska bli intressant att se om biltrafiken ökar imorgon på min prommis. DET har ju varit så tomt på vägarna nu så länge.
OCH jag har vant mig vid det.
Nej, men, usch, du har blivit smittad av ngt. DET är ju set som är läskigt också, att våra immunsystem taggar ner och vi drar på oss smittor lättare.
Humlan, KRYA snabbt nu!!!

SKA bli spännande med husbil. Det blir ett bra prov att köra ut över en helg. Lite längre bort, till södra Shenandoah och ställa oss där. Underbart. Kanske kan vi tom stå på ett par campingar där i nationalparken. DE har inte slagit upp sina portar än, men snart gör de det.

JA, resebilagan ja ... den är ju också sorgligt tunn. OCH sporten, ett par sidor. Peter sörjer, haha.
Knäppa tider.

Kramar i massor och FEEL better!

eastcoastmom i CT said...

Yes för husbil! Du vet ju att vi gjort två långa turer med stora husbilar, RVs, här i USA! Det finna många jättefina campingar för husbilar, de brukar vara välskötta och folk är respektfulla och är tysta efter typ 22 på kvällarna. Man kan också stanna på mindre, enkla campingar i nationalparker, kanske det ni tänker er. Då måste man ha vattentankar och sånt påfyllda, men för två personer är det inget problem. Ni kommer älska friheten!

Äventyret framtiden said...

Det låter förnuftigt och klokt att hyra husbil och att också testa på det allra först, känna er för. Nu är ju allt som det är och då är det bäst att göra det bästa man själv kan av tillvaron. Hoppas att allt fungerar utmärkt också för Karolina, nu så långt borta från er.
Munskydd är knepiga. Det har gjorts tester om vilka som är bra och vilka som är dåliga. En liten vetenskap bara det i sig. Tillsvidare bär jag inget munskydd här, vi har ju inte liknande smitta som ni har men det smyger sig sakteligen på igen sedan gränserna öppnades det lilla de gjorde och så vidare. Förväntat är det förstås..
Hoppas, hoppas att det närmar sig det s.k. normala också hos er. Här vacklar vi av och an om vad som är bäst för alla i samhället. Ekonomiska hjulen behöver rulla...
Ha det bäst Annika!
Kramar!

Brysselkakan said...

Fas 1 för er, sonen i Pullman, WA är i fas 2. Whitman är det enda county i Washington som fått gå till fas 2 men de har bara haft 16 (!!!) fall och inga döda. Kan meddela att för hans mamma, jag då, känns det bra att de har så få fall, gör mig lugnare.
Annars tycker jag era regler i rätt mycket påminner om hur vi haft det hela tiden! Fast vi slipper mask. Är en del här i stan som använder dem och en del som har handskar men så pass få att man reagerar. Min T har i alla fall insett att han inte kommer sticka ut i vår, han har nämligen rätt ofta mask när det är för mycket pollen för det hjälper.

Husbil! Hela min barndom och tills jag flyttade hemifrån när jag var 18 har mina somrar spenderats i husbil och vi åkte kors och tvärs i Europa. Kök men inte toalett eller dusch, det fick man göra på campingar eller kissa i pottan. Mamma och pappa har fortfarande husbil, med toa, dusch, ugn, golvvärme och en massa annat, men åker bara i Sverige numera och i år vet jag inte ens om de kommer hämta den från förvaringen.
Ni kommer nog stortrivas, jag däremot har ingen som helst lust att ha husbil, man kan väl säga att det inte alltid var kul att tvingas umgås med sina föräldrar på så liten yta...

Annika said...

AM:
ÅÅÅÅ vad bra att du säger det, jag vet ju att ni varit iväg flera gånger.
Precis, det är nationalparker och state parks jag främst tänker på. Absolut inga vanliga campingar sas. Vi börjar i Shenandoah så får vi se.
Låter så bra att det är tyst och lugnt på kvällen.
Tänker hyra genom en firma, känns säkrast. Man kan hyra via privatpersoner också, men jag vill inte det.
KUL AM. jag tror att jag gillar det. Det känns som jag!!

Annika said...

Karin:
Ja, vi får prova en långhelg först. Hyra den minsta de har så att det inte blir för svårt att köra + att den bara behöver ha rum för oss två.
Det ska bli riktigt spännande.
Precis, man får göra det bästa man kan under dessa svajiga tider. Man får se till att ha alternativ.
Karolina har det bra där hon är, tror hon gjorde helt rätt som stannade i CA. Nu har jobbet börjat öppna upp så smått. men de vet väl inte riktigt än när LA går in i fas 1.

Munskydd ja, det är svårt. Det är en ständig debatt runt dem här också.

JA, måtte det börja rulla på normalt för oss ALLA. Snart, snart.

Kramar till dig!!

Annika said...

Brysselkakan:
Fas 1 imorrn, HURRA!!
MYCKET bra att din son är inne i Fas 2. De som inte haft många fall måste ju absolut börja tuffa på som vanligt.
Det har gått bra för PNW, de har skött det bra. det var där det började här i US, men de fick bra bukt med det tidigt.
NYC är sorgebarnet av sorgebarn. Oändligt tragiskt.
Skillnaden på oss och er i Sverige är att ni har rekommendationer och vi har restriktioner. Vilket jag tycker ni har + på, big time. Hellre så än som vi har det.
FOLK kan tänka själva. Sen har ni väl aldrig helt stängt ner bland butiker och restauranger etc. Det skedde ju här, sker. Total BOOM! Och sen skolorna förstås. Men jag tycker ändå att rekommendationer är att föredra. De flesta i Sverige lever ändå efter dem, om än inte alla. Men det är samma här, alla följer det inte här heller, tro mig.
Det är ju inte så att du hamnar i finkan om du inte gör det.
ÄVEN om du verkligen kan få bannor.

HAHA, du blev mätt på husbilslivet som barn. Kan förstå det. Vill verkligen ha toa i bilen, det är då säkert. Dusch också.
ja, vi får se vad jag kommer att tycka ... spännande ska det bli :-)

Monica said...

Jag tror det blir väldigt bra att testa husbil, en helg först som ni tänker, lite frihet i alla fall och kanske lättare än att hyra hus någonstans. Och bara att byta miljö och kunna köra vidare. Säger jag som aldrig varit i närheten av vare sig husbil eller husvagn men det är ett annat läge nu så tror det är riktigt roligt faktiskt.

Skönt att det öppnas lite mer igen, vi har inte heller på hela tiden varit på en restaurang eller café men nu hittat några ställen som är så fräscha och väldigt noggranna med hur de gör, så det ska bli sen, men väntar ett tag till.

Det är väldigt svajigt här, jag vaknar och tänker att nu får det bli lite fart och omväxling, kan ju inte vara så farligt men då har nåt nytt både hemskt och underligt inträffat. Bara nu i Uppsala på det stora universitetssjukhuset så är 300 av läkare och sjuksköterskor m fl personal smittade, när de äntligen testades och så plötsligt larmas det lite om de trakterna, de och Göteborg, det ökar igen där. Och vi har ju stugan norr om Uppsala och plötsligt så blir det en osäkerhetskänsla som säkert är lite knäpp men här hemma vet vi mer och har koll tror vi.

Men det är otroligt skönt att göra nåt mer än att handla mat, är så roligt att titta lite och folk håller ju avstånd och i affärerna är personalen jättenoga. Och tur att naturen är så fin att vara i, sommaren de pratar om har inte riktigt kommit men skönt om det är runt 20 tycker jag och man kan lägga bort vantar och mössa:-)

Ha det fortsatt bra Annika och så fint med all natur runt om dig, är ju så skönt att ha.

Annika said...

Monica_
DET tror jag med. En helg först för att liksom testa på det hela. Sen kan det bli en vecka senare i sommar om vi gillar det.
Jag tror att jag gillar det, tror det.
Tror friheten i sig man får i en husbil är underbart. Inbillar mig det, men vad vet jag? Har aldrig heller ens suttit i en husbil.

JÄTTEBRA idag går vi in i Fas 1, var på affären imorse och samtliga hade mask. OCH idag öppnar uteserveringar etc. KÄNNS BRA.
Men jag kommer inte att ila ut på iaf två veckor. Jg bidar min tid.
Precis som du!

Jag läste att det i DN att det är uppsving i västra Sverige. Otäckt. OCH i Uppsala också då alltså. .. Problemet när de börjar lätta är väl just att infektionerna ökar.

Ja, jag tycker nog också det känns bra att man håller sig hemmavid, även om vi drar iväg med en liten husbil i juni. MEN det är på en stor camping i en nationalpark och avstånd kommer absolut att hållas.

UNDERBART är det att vara i en annan affär än mataffären. SÅ less på att vara shoppa mat eller shoppa via Amazon.

Ha det jättebra fina Monica!