Wednesday, May 27, 2020

Att inte behöva sakna allemansrätt


Godmorgon denna onsdag!


Jag hoppas att ni haft en fin och bra långhelg.
Långhelg var det ju även här, Memorial Day. Det är den dagen man hedrar alla dem som dött i krig. OCH de är ju åtskilliga här i USA.
Memorial Day signalerar också sommarens återkomst. Det är vid Memorial Day alla pooler slår upp sina portar här i Reston. FAST, alas, i år öppnar inga pooler. Inte än iallafall …
Det återstår väl att se OM de öppnar alls denna konstiga sommar.
Tycker nog de borde öppna faktiskt.  Det kan inte vara så svårt ordnat med att få folk att hålla avstånden där, plus att vi ju faktiskt vet att viruset inte smittar utomhus vid avstånd.

Peter och jag fick oss iallafall en jättehärlig hajk i lördags.
Underbart att packa ryggsäckarna och ge sig iväg. Denna gång blev det en finfin vandring vid Bull Run. Bull Run är en mindre flod--eller kanske är det en å-- som flyter igenom de västra och södra delarna av Fairfax County. Runt den floden finns massor med fina leder att välja bland.
Bull Run spelade också roll under det amerikanska inbördeskriget, så det är historisk mark likaså, sådant är alltid ett plus.NU är vi redo att trava iväg ...
Uti skogen ska vi gå!

Bull Run ligger som en sjö.
Nu blommar björnbären!


Den här bron fick vi nästan krypa under.

DET var så varmt fastän det var tidigt på morgonen.Nej, vi har ingen allemansrätt här. Något sådant finns inte alls hos oss. MEN, sanningen är den att jag ALDRIG behövt sakna allemansrätten. Det beror på att vi har mycket natur som ÄR tillgänglig för oss.
Vi har så många leder och friluftsområden att välja bland. Här på hemmaplan har jag parkvägar, stigar och leder i massor likaså. Jag behöver bara gå ut på trappan och i om med det har jag åtskilliga möjligheter till riktigt långa, långa rundor.
Runt DC finns nationalparker, state parks och county parks. Det är verkligen härligt.
Jag uppskattar det något enormt mycket och har-- konstigt nog-- aldrig behövt sakna allemansrätten.

Vi gick förbi Bull Run Marina.

Trolskt och ibland vackert som en saga.

Dessa blommande skönheter går under namnet Mountain Laurel.  GILLAR dem så mycket!
Grönt är skönt!


Det här är ingen rak, tråkig stig.  Den slingrar sig som en orm över stock och sten.  OCH faktum är att vi SÅG en orm på stigen också.  Vet inte vad det var för sort.

MEN vilken LJUVLIG morgon!Hajken längs Bull Run slingrande sig efter floden. Den tog oss upp och ner för de branta kullar som omger floden. Ibland blev det en mer avancerad hajk med tanke på att vissa nedstigningar var hyfsat stupande.
Jag gillar sånt här så mycket.
OCH sen det faktum att vistas i naturen … det är ju så UNDERBART!!
Som vanligt var det lika gott att äta den medhavda matsäcken som det alltid är.
Mackor som äts efter en lång marsch är extra goda. Vi lade 11,2 kilometer under bältet.

Var det mycket folk ute? NEJ, förvånansvärt FÅ!!  Det var underbart.  Men ju längre dagen led desto fler möten fick vi.  Dock var det aldrig på något sätt för mycket.

Förstör inte det här.
Här är det bara att klättra över rötter och stenar, för så går stigen.

OOOO vad jag tycker om när man kommer till öppna ängar längs leden.  Älskar det!!

Alldeles särdeles gulligt!

Men så här känner jag.  VERKLIGEN!!!
OCH sommaren då?
KOM den?
Jamen det gjorde den, på lördagen var det ljuvligt och underbart väder. Varmt, kanske 27 grader.
I söndags var det återigen grått och småkallt.
PÅ måndagen var eftermiddagen som en dröm.
Idag ska det visst bli grått igen, men det ska bli 26 grader varmt. Och nej, vi har ännu inte satt på ACn i huset. Det här är nog rekord, tror jag. Att inte ha ACn på i slutet av maj ÄR unikt.
Man fick gå över många små broar och spångar över otaliga bäckar.  
Så här blir en bild man tar direkt efter att ha dragit mobilen ur fickan på sina leggings.  IMMIG!!

Här intog vi vår matsäck.


Älskade stig!


En vacker swallowtail.
Follow the blue blazes and you will not get lost.

Ser ni killen som sitter och läser en bok?  HUR ljuvligt ser inte det ut att vara!!
Hoppas att er långhelg var jättefin!

19 comments:

Anonymous said...

Yvonne said….
Ser helt ljuvligt ut, vilken fantastisk natur ni har. Förstår att det är härligt att vandra där. Däremot där med rötterna och det stora trädet, nja, skulle nog inte greja att gå där utan att drutta i vattnet, bara tanken gör en lite "vinglig" :-) .

Nu har vi haft några fina dagar med sol och värme här, idag är det mulet och det sägs att det ska komma lite regn också. Fredag är nästa fina dag att se fram emot enligt SMHI.

Långhelgen gick så fort, minns ej vad vi tog oss för mer än att slappa i solstolen och i lördags hade vi facetime middag med grannar/goda vänner och det var trevligt.

I måndags fyllde sonen år så äntligen fick vi träffas irl, åkte till Solna och gick på en Italiensk restaurang som har uteservering och åt middag och pratade, sen promenerade vi runt i Filmstaden och det är sååå fint där och all den här skira grönskan gör så klart sitt till. Verkligt fina områden där i gamla Råsunda där han bor. Nu är det bara hoppas vi snart får åka ner till Malmö snart och träffa dottern och våra älskade barnbarn också.

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram från Åkersberga

Humlan said...

Vilken underbar tur du tog med oss på! Och jag håller helt med dig, hellre stigar än gångvägar (trots att jag har balansproblem, men då blir det ju dubbel träning) och just att det är så omväxlande gör det ju ännu bättre.

När jag öppnar ytterdörren nu så möts jag av en doft av syren! Mina egna på baksidan har ännu inte slagit ut, men annat blommar och världen doftar försommar! Just nu sitter jag med altandörren öppen och skriver till ljudet av fågelsång och lite humlesurr(!) detta är en ljuvlig tid. Precis som hos er så är det sent i år, såg på Instagram att äppelträdet hade blommat över den 22 maj förra året, då hade det inte slagit ut i år!

Ha en fin onsdag!
Kramar!

Elisabeth said...

Jag har sagt det förr, och säger det igen: Vilken vacker natur du har i dina trakter! Och blommorna på Mountain Laurel - HELT fantastiska. De är verkligen som små konstverk i sig, med alla dessa detaljer. Har nog aldrig sett dem förut, inte heller i Botaniska i Göteborg. Måste googla och läsa mer om dem.

Det är roligt att ni har så många leder och friluftsområden; jag förstår att du inte saknar allemansrätten då. Och ärligt talat, ibland har jag en känsla av att allemansrätten är något som svenskar utomlands "ska" saknar, att det liksom finns en uppfattning i Sverige att man knappt får röra sig ute i skogen i andra länder, trots att det ju INTE är så.

Långhelgen var bra, men det var skönt att gå till jobbet i måndags också. Ibland när jag har ledigt tänker jag alldeles för många ångesttankar, för tillfället om Corona, och det är så svårt att komma ur den där spiralen sedan. Jobb brukar hjälpa, fast med distansundervisning blir det inte samma effekt. Jaja, nu ska jag sluta gnälla och istället googla Mountain Laurel. Oerhört vackra blommor, som sagt.

Eva i Dalarna said...

Allemansrätten tänker jag sällan på, men den innebär ju inte bara en rätt att vistas i naturen, plocka bär etc. Med den följer ju också krav på hänsyn och varsamhet mot naturen och djurlivet till exempel. Jag får plocka bär men inte bryta kvistar osv.
Det är väl ett sätt att uppföra sig i naturen.
Har man tillgång till naturen så som du har så behöver man ju inget som heter specifikt allemansrätten. Och kraven som kommer med allemansrätten borde väl vara naturligt för alla. Var man än bor.

Erica said...

Så härligt med långhelg, speciellt när det är uteväder :-D
Jag jobbade i fredags (klämdagen), men man kan nästan säga att jag hade långhelg. Det KÄNDES verkligen inte som att jag jobbade under fredagen.
Vi hade nämligen bara 3(!) barn på förskolan den dagen. Tre. Av 70.
Så soft dag, och kunde kompa ut en timme i slutet :-D


Så underbart det låter med alla vandringsleder ni har omkring er! Jag tänker både för tillgången till naturen, och att man enkelt kan variera var man vill gå. Att man inte blir less som om man "bara" skulle ha en eller kanske två leder.
Har sagt det förut och säger det igen: Jag ÄLSKAR dina omgivningar! Trots att jag bara sett bilder.
Det verkar sannerligen vara ett himmelrike för en människa med kamera... (och för andra också såklart).

Gillar bilden av dig på ängen. Tankarna går lite grann till Ronjas vårskrik :-)


Hoppas du har en fin onsdag!
Nu ska jag gå och försöka trolla ihop någon middag.

Kramar /Erica

Annika said...

Yvonne:
DET var så HIMLA härligt allting. Totalt underbart!!
JA, rötterna fick vi se upp med, hela tiden. OCH stenar också. Men ibland var det bra underlag så att vi kunde ånga på.
Vet att ni hade toppenväder, så underbart. På tiden också, både här och där.
Hoppas nu att det blir en bra sommar för oss alla, med lagom regn och mycket solsken.
Vi behöver det.
Visst är det lustigt hur snabbt man glömmer vad man gjort? Jag med, i dessa tider är ju allt sig likt och flyter ihop för det mesta.
Trevligt med middagen på FT med era vänner.
Gillar.
MYSIGT också att ni fick träffa sonen i Solna. Härligt och energigivande. OCH ja, må ni snart få träffa barnbarnen!!
Kramar!!

Annika said...

Humlan:
TACK!!
Absolut, hellre än led som slingrar sig och går upp och ner och som bjuder på natur av allehanda slag. Hellre det än en rak grusväg, som vi tog förrförra helgen. Älskar sådant här så mkt MER!!
KUL att du också gör det.

Pratade precis med min mamma då hon var ute och gick, vi pratas vid via FT. OCH hon sa som du, att dofterna är ljuvliga. Hon visade mig den finaste syren. ÅÅÅ vad härligt.
VI sa bägge två att vi uppskattar att det är försenat i år. Desto mer får vi njuta. OCH lycksot dig att du har en syren på tomten. ÅÅÅÅÅ den doften på kvällen, eller på morgonen. Oslagbart!!
NJUT av er fina försommar.
Underbart!!

KRAMAR!!

Elisabeth said...

Växten heter tydligen bredbladig kalmia på svenska. Kan odlas i zon 1, d.v.s. längst i söder. Det var dagens nya kunskap. ;-)

Annika said...

Elisabeth;
TACK!!
Jamen det är helt underbart. Varje dag är jag tacksam, det låter kanske töntigt. MEN varje dag tackar jag på ngt sätt det faktum att jag bor som jag bor. Att jag har naturen.
ATT den är så tillgänglig och att jag brukar den så mkt som jag gör.
Mountain Laurel är en helt underbar buske/litet träd. I bergen växer de i massor, men även en och annan finns här. Deras blommor är helt UNDERBART fina!! VET inte om de finns hemma? Ingen aning. Kanske är det fel klimat för dem?

nej, jag har aldrig behövt sakna allemansrätten. Inte en dag har jag behövt känna att jag är begränsad. Just därför att naturen är såååå tillgänglig. VET ju egentligen inte hur det är i andra delar av US, men jag vet att tex K har lätt att ta sig ut i skog och mark också.
Sant, det är nog ngt man "ska" sakna som utlandssvensk.

Jamenvisst, nog förstår att jag att du tycker det är skönt med jobbet, att komma dit. HOPPAS att det blir lite annorlunda i höst så att ni får dit eleverna igen. Men jag är glad att du får komma dit nu också. Träffa kolegor och få lite annat att tänka på.
Jag vet, om man börjar gräva ner sig i coronaskiten ÄR det svårt att sluta.

JA; googla på Mountain Laurel!!! DE kan ju finnas i Tysklando mellaneuropa, inte alls omöjligt.
:)

Annika said...

Eva:
Jag hoppas att de flesta i norden respekterar den. Vilket jag tror att de gör.
Här har jag aldrig sett ngn som inte "uppfört" sig i naturen sas.

Annika said...

Erica:
JAAA! Verkligen!
Underbart!
Det bästa av väder, varmt men inte fuktigt. Perfekt för en lång vandring i naturen. Älskar det.

Lugna gatan för dig med så FÅ barn!
OJ, vad skönt för er ALLA. Barnen också.
Lätt och lugnt för dig i köket också.

TACK Erica, naturen är förunderligt fin. Du skulle älska den!!
OCh din kamera skulle gå varm,

HAHA, ja Erica, jag hade nog lätt kunnat SKRIKA som Ronja där på ängen. DET var så härligt, härligt. Älskar ängar, älskar dem!!

Säker på att du fick till ngt riktigt smarrigt idag ;-*

kramar!!

Annika said...

Elisabeth;
TACK för det. Jag hade själv tänkt googla på den :-D NU slapp jag det, ni vet vi att den finns i allra sydligaste sverige.
OCH förmodligen i mellaneuorpa till MAX. Måste fråga Ingrid, du vet min tyska granne som kommer från alperna söder om Munchen.
TACK Elisabeth!! UPPSKATTAR att du hojtade till om din nya vetskap! TACK!! :-D

Äventyret framtiden said...

Grönt är sannerligen skönt och i all synnerhet där ni vandrar fram/har vandrat fram. Fantastiska bilder Annika!
Härligt att ni har möjlighet att vandra på så många olika platser, bara att välja och så köra iväg till början av äventyret.

Ha det fint, fortsättningsvis
Kramar!

Anonymous said...

Fin hajk! Ni är så planerade och förberedda. Bra! Själv har jag promenerat mycket i näromgivningen med dottern. Det får man se som trevligt att hon vill gå med sin mamma. Om några månader ska hon ju installeras på college om allt går som planerat. Vi får testa Bull Run park också. Ha en bra dag!

SB

Annika said...

Karin;
Tusen tack! Blir glad över att du gillar!!
Det är verkligen så att vi har mkt att välja på. OCH snart kan vi ta oss till bergen och Appalachian Trail igen.
underbart!!
Du med, ha det så fint du kan.
Kramar!

Annika said...

Susanna:
Jodå, vi är bra på det där med att förbereda innan hajk, och under hajk. Härligt.
Absolut, mysigt att gå med K nu runt där ni bor. Ni har ju hela fina grönområdet i Hendon där jag gått flera ggr, har glömt vad det heter nu + att ni bor så nära Reston och kan gå på alla vägar och stigar här. Inte dumt.
Absolut, testa Bull Run. Mkt trevligt.
JAAAAA, i höst ska vi verkligen tro att K kan börja college!!!

Monica said...

Vilken härlig vandring och ni ser väldigt spänstiga ut! Jag älskar också ängar, gärna fulla med blommor, det är någon sorts frihet över det, lite som havet på sitt sätt.

Och allemansrätten är inget man måste ha, fungerar så bra ändå, t o m bättre ibland. Folk visar respekt och tar hänsyn och man vet vilka regler som gäller. Här finns också regler men hur många snor inte en julgran? Och det utan att fråga markägaren. Lika med mossa och allt till kransar, inte en mossbit får tas utan att fråga markägaren, men man gör lite som man tycker här. Det som är bra är väl att det är fritt att plocka bär men inte i någons trädgård, har nog berättat det förut, grannen på landet trodde det stod en björn där, haha, men det var en kvinna som plockade hennes vinbär.

Ha det så bra Annika och nu ska jag titta på fotona igen, så härliga!

Annika said...

Monica:
DET var så härligt!! Jag vet, det är ngt såååå fint med ängar. Öppenheten. OCH efter att ha gått i skogen under flera km är det underbart att komma till öppna ängar.
Lite som havet, helt rätt.

Absolut, det går fint utan allemansrätt. Så pass fint att jag aldrig ens saknat den. Just tack vare att det finns så otroligt mkt tillgänglig natur.
Ja, precis, ni har ju regler i allemansrätten likaså, som du säger det är säkert en hel del som snott gran. UTAN att fråga, ja.
MEN gud, fräckheten att gå in i ngns trädgård och plocka bär!! Helt otroligt. Så gör man bara inte.

TACK snälla Monica för att du gillar mina foton. BLIR så glad!!!

Bektesh Jehona Sjostrom said...

Jag heter Jehonna Bekteshi från Lund. Sedan den 21 mars 2019 var mitt kärleksförhållande stort kärleksfullt och förtroende, strax efter utbrottet av Covid-19 har min man agerat så fruktansvärt fusk mot mig, det finns ingen öppenhet och sanning i äktenskapet från min kärlekspartner lurar och ser några andra kvinnor där ute, jag älskade honom så kära och jag vill att han ska älska mig på samma sätt, men han fortsätter att fuska, han är inte konsekvent och tar ansvar som mannen i hemmet, inget barnstöd, vi har två barn tillsammans, Jane och Terry är så härliga barn, de frågar mig hela tiden när kommer pappa att återvända hem, jag måste övertyga dem om att deras far gudar ett jobb i västländerna och de har velat se sin far igen, Jag försökte allt mitt bästa för att söka hjälp för att få honom hem, min man lämnade hemmet för cirka 11 månader sedan, inga textmeddelanden och inga telefonsamtal från honom och han blockerade mig, jag kan inte kontakta honom igen, jag trodde aldrig på kärleksförtryck med ljus och ljus material kan föra tillbaka min man hem, tills min mycket goda vän presenterade mig för en bra man som heter Dr.Oduduwa kärlek stavkanal, jag kontaktade honom och inom några minuter fick jag svar och han berättade för mig allt som är krävs och procedur för att delta i kärlek stavning framgångsrikt. Jag följde noggrant alla hans instruktioner och vägledning under bönprocessen för förtrollning av kärlek. det var enkelt och enkelt att förstå snabba svar är säkra. inom några timmar är det gjort och jag fick ett telefonsamtal från min kärleksman som har så länge inte kunde ringa mig på telefon och han ringde mig direkt omedelbart efter att all kärlek stavaktivering är framgångsrik. detta kan hända med någon om du tror att prova idag. Jag är väldigt nöjd med min familj tillsammans eftersom jag gör alla åtgärder för att få honom tillbaka. Jag älskar min man så mycket, jag var redo att göra allt mänskligt möjligt för att få honom tillbaka till mig. vi har båda framtiden tillsammans och jag kan inte släppa honom. Idag är jag väldigt glad att jag har honom mycket nära mig just nu med mer kärlek och förtroende för vårt kärleksförhållande mer än någonsin tidigare. Allt tack till Dr.oduduwa kärlekstempel för brådskande lösning för att få tillbaka ex kärlekspartner. han hjälper dig att lära dig och utveckla bättre sätt att hantera de frågor som står i vägen för dina kärlekslivsmål.
kommunicera e-postmeddelande till Dr.Oduduwa nu dr.oduduwaspellcaster@gmail. com
WhatsApp-nr .: +79268011965