Wednesday, April 22, 2020

Varför, media?
Godmorgon onsdag!Som jag skrivit förr, jag har dragit ner mitt nyhetsläsande ordentligt.
Orkar inte ta till mig allt elände som skrivs. Orkar inte.
Jag läser tidningarna online två gånger om dagen.
Första gången är på morgonen—då griper jag tag i min mobil, tar ett djupt andetag och öppnar nyhetsapparna, CNN, DN och Washington Post.
Jag har en väldigt lokal nyhetsapp likaså och den öppnar jag sist.
TVÅ gånger om dagen får jag göra detta. En gång på morgonen och den andra på eftermiddagen.
Jag har gett mig själv stränga regler att inte läsa nyheter innan läggdags.

Vi prenumererar på pappersupplagan av Washington Post likaså.
I början av denna kris hade jag väldigt svårt för att läsa papperstidningen. Sida upp och sida ner med långa coronareportage.
Så är det än idag, men jag har börjat faktiskt börjat läsa tidningen igen.
MED urskiljning, lägger jag till. Vissa artiklar läser jag inte.

Ibland undrar jag …
VARFÖR skriver och vältrar sig journalister över världen i de hemskaste av historier? Igår läste jag om en man i DC-området. Han var 59 år då han dog i Covid-19.
Han var ganska nygift och hade ett bra liv. Ja, han hade diabetes, men den hölls under god kontroll.
I denna artikel talades det om exakt hur dålig han blev, från början då han blev “förkyld” till det hemska slutet då hans fru och hans vuxna barn bestämde sig för att stänga av respiratorn. Vid det här laget hade vi fått veta att alla hans organ slutat funka. Washington Post hade också en röntgenbild av hans vattenfyllda lungor, som var som “dränkta tvättsvampar”.
Man frågar sig, lugnar denna artikel oss?
Svar, NEJ.
Lugnar reportaget den som lider av skräck och ångest inför corona?
NEJ.
Skulle denna artikel förblivit oskriven?
Svar, JA!

Eller, så får man i en annan tidning i detalj veta hur det känns att kvävas till döds. Hur kroppen slutar fungera vid kvävning. Ångesten personen känner innan medvetslösheten slår in …
Tack för den infon, liksom …

DEN vetskapen hjälper ju knappast den blivande patient som kommer in till sjukhuset med svår andnöd och förmodligen är skräckslagen. Tvärtom, det skrämmer ju mer än lovligt den som söker vård. OCH blir det sedan tal om ventilator eller respirator … ja … då …
OCH för att inte tala om vad artiklar som dessa skrämmer de närmaste till en person som är svårt sjuk i corona.

I en annan artikel i en svensk tidning läste jag om en man som legat i respirator och som inte varit helt sövd. HAN kunde i sin tur berätta om hemska skräckupplevelser han varit med om i det underliga landet mellan sömn och vaka.
Rena mardrömmarna upphöjt till 100.
Så, vem gagnar den vetskapen?
ingen. Det bara skrämmer.


När man läser dylika artiklar är det som att slå igen en dörr.
PANG.
För en stund har man förlorat en hel del hopp.
Sen kanske man gaskar upp sig och börjar tänka i ljusare bana, den att de ALLRA FLESTA faktiskt klarar corona utan att ens söka vård.

Jag vet, jag vet … media har alltid vältrar sig i de värsta historierna. De ska sälja sina tidningar och allt det där.
MEN det måste ju ända gå att plocka upp en eller annan positiv historia också? Kanske kan man skriva om någon som tillhör "det stora flertalet” som klarat sin egenvård hemma och därmed  tillfrisknat?
Mer sånt åt folket som redan lever i en högst otrygg värld.

Ja, det var det om det …
OCH jag som skulle skriva om ljusa saker denna vecka.
Det går sådär känner jag …

38 comments:

Eva i Dalarna said...

Jamen jag håller med dig. Media vältrar sig i det värsta. Och de skriver ju bara för att locka till sig läsare. Och detta gör de ju alltid, inte bara i coronatider. Jag gör som du, kollar på morgonen och efter middagen.
Häromdagen såg jag ett bra exempel på hur de sätter sina rubriker för att lura dit läsare. Det stod: Adam Alsings anhörigas beslut om sista programmet" Det gällde svenska Top Gear som Adam var med i men som ännu inte haft premiär. Av rubriken att döma kunde man tro att hans anhöriga beslutat hur det skulle bli, om serien skulle sändas etc. Så jag klickade, eftersom jag verkligen gillar Adam. Nä, artikeln handlade om att det skulle bli de anhöriga som skulle bestämma om programmet, men självklart inte redan nu, i första sorgen.
Så skriver de, media, för att locka dit en. Men även om jag faller dit då och då så blir jag bättre och bättre på att låta bli skiten.
Så det jag verkligen läser i denna coronakris, det är myndigheterna, folkhälsomyndigheten i Sverige tex.
Visst handlade ditt inlägg idag, inte om roliga saker, och såna behöver vi verkligen, men det var ett bra inlägg idag!
Vi ska inte som media gör, "måla fan på väggen", dvs inte alltid tro det värsta!
Ha en bra mediafri dag!

Äventyret framtiden said...

Du har ju rätt Annika, media vältrar sig i allt det värsta tänkbara som kan bli ett scenario. De skriver som om det är den enda verkligheten. Det enda uppbyggliga i sådana här historier som dukas upp på mittuppslag och med stora rubriker kan vara att folk verkligen håller det rekommenderade avståndet och tvättar händerna ordentligt.
Men varför inte skriva något positivt.
Jag gör som du, jag stänger av och gör något annat istället. Verkligheten känner vi alla till, om vi vill det eller inte vill det.

Ha en fin dag! Här skiner solen från en klarblå himmel och jag ska ta mig ut i trädgården och hjälpa maskarna med dittan och dattan.
Kramar!

Anonymous said...

Yvonne said….
Jag blir så trött på dessa tidningar, här är Expressen värst, den ena snaskigare rubriken än den andra och bilder på folk i syrgasmasker osv. Orkar inte lyssna på nyheterna heller mer än 1 gång/dag. Tror inte det är bra att läsa och se allt. Idag står ju att till vintern blir viruset ännu värre, kul att läsa när vi är mitt i en katastrof redan, NOT! Man hoppas ju liksom att detta elände ska ge med sig.

Idag har jag just varit på ICA och handlat och faktiskt inga problem alls, inga som trängdes eller stod i vägen, min lista var låååång så jag var nog in i alla gångar idag, men skönt är det när man är klar och har lastat in allt i bilen och lämnat kundvagnen och kan ta av sig handskarna och slänga dem. Hem och kasta sig in i duschen och i tvätten med alla använda kläder.

Ska ta en promenad till vårt närapotek för att hämta ut blt-medicin, glömde nog en helt ny förpackning i Spanien och där lär den ligga bra länge till, så jag fick ringa doktorn och be henne skriva ut nya och det har hon gjort.

Idag och igår också har vi jätteskönt väder, +18 i skuggan och vår uteplats är på södersida så det var såååå varmt där i går em och då kom lusten att grilla fram, men hade inget passande tinat men idag blir det hemgjorda och grillade hamburgare.

Stor kram från mig och ett soligt och varmt Åkersberga

Anonymous said...

Nejmen fy! Så illa är det inte här men håller med om att man undviker nyheter av alla de slag.
Men media har väl alltid älskat att gotta sej??
Kram från Anette!

Anonymous said...

Jag håller med dig, själv knarkar jag diagram-staplar lite mer än vad som är hälsosamt. Hur många är det på IVA och hur många har avlidit. Men jag skulle behöva se lite staplar på hur många har lämnat IVA för att de är på bättringsvägen (nej, jag vet man är långt ifrån frisk när man lämnar IVA) och hur många är konstaterat friska efter att haft covid-19, ge mig lite glada siffror också.
Men tills de siffrorna kommer med i staplarna får jag nog införa dina restriktioner. På kvällen är jag dock sträng med mig själv, det får bara vara böcker eller lite trädgårdsprogram på youtube, har du upptäckt Charles Dowding, en så charmig engelsk trädgårdsmästare?
/Tysta C

Miss Marie said...

Ja, jag måste också begränsa mitt nyhetsintag för mitt psykiska välmåendes skull, vissa artiklar som skrivs är verkligen vedervärdiga!

bettan said...

Nyhetsprogram på TV är inte bättre än tidningar. Hur kan man dag efter dag i timma-tal älta om denna pandemi. Tyvärr inte bara i nyhetsprogrammen. Vad är det som gör att en massa kvasi-förståsigpåare tar och får rätten att uttala sig ideligen. Livet fortgår och innehåller mer än detta drama. De flesta experter är eniga om att "vi vet inte så mycket om hur detta virus uppför sig". Likväl kan man ge sig den på att de får den ena inkompetenta frågan efter den andra dag efter dag. Hur? När? Varför? Bäst? Sämst? identiska frågor som är lika omöjliga att svara på idag som de var igår
Jag orkar inte. Jag lyssnar på folkhälsomyndighetens uppdateringar. Det får räcka.
Hatuttryck nummer 1, som gör mig galen " nu i Corona-tider". Corona-virus har ju funnits tidigare varför säger man t ex inte "nu i covid 19-tider eller nu i pandemi-tider?" Så gott som varje varje program, affär osv inleder med "nu i Corona-tider", som om vi har någon chans att glömma vad det är för tid.
Så skönt att få skriva detta och få lite utrymme i hjärnan till annat. ;))
Varma KRAMAR till dig i dessa ljuvliga vår-och-försommartider

SweFlo said...

Jag förstår verkligen hur du tänker, men jag kan också se det från en annan vinkel. Det är SÅ många som absolut inte tar den här pandemin på det allvar som behövs. De tänker inte alls på de konsekvenser som deras handlingar kanske har. Det kan vara väldigt bra för dessa personer att läsa och se dessa hemska historier. Få dem att tänka till. Jag läser själv inte detta, men jag tycker det är bra att det finns där. Kanske det kan rädda några liv...

Elisabeth said...

Jag håller med dig; media vältrar sig verkligen i de värsta historierna. Det som stör mig mest är att det inte bara är kvällstidningarna i Sverige som gör det, utan även SVT och liknande. Tror knappast att dessa artiklar gagnar någon, och de som inte tar Corona på allvar (Finns de ens längre?) bryr sig garanterat inte om dessa artiklar heller, utan tänker bara att de flesta blir friska utan att inte ens behöva vård. Vilket ju också är helt sant! Att skrämma upp människor ännu mer är knappast meningsfullt överhuvudtaget.

Har faktiskt börjat störa mig på nästan ALLT som har med Corona att göra. Jag är SÅ OERHÖRT TRÖTT på alla "berättelser från isoleringen/karantänen" och på att läsa om hur för mig okända människor firade mormor/morfars/farmor/farfars/valfri annan äldre släktings födelsedag utan att träffa personen i fråga. (Det är en HELT annan sak att läsa/höra om människor jag känner gör - som med din blogg!) Ofta kompletteras dessa berättelser också av ett konstaterande om att de MINSANN HÅLL ORDENTLIGT avstånd. Suck! Måste de ens påpeka det?!

Vidare är jag trött på medias tips om hur man kan fördriva tiden nu när man inte har så mycket att göra. Alltså, jag VET att många har blivit permitterade eller uppsagda, men vi är ju faktiskt många som jobbar som vanligt också. Och i vården jobbar många betydligt MER än heltid för tillfället. Inga sysselsättningsproblem där direkt... Och jag fattar förstås också att dessa tips delvis handlar om att fördriva tiden när man inte ska träffa för mycket folk eller sätta sig på café, men ofta förefaller tipsen inte bara handla om fritiden, utan tiden i allmänhet.

För övrigt säger jag som min nästan-namne Bettan; livet fortgår liksom och innehåller annat än detta. Varför rapporteras det till exempel i princip inget om situationen i Jemen? Eller om flyktingarna på gränsen mellan Syrien och Turkiet? De har liksom inte försvunnit p.g.a. Corona. (Härmed inte sagt att jag inte förstår att det rapporteras mycket om Corona, det är ju självklart, men det finns trots allt annat också.)

Annika said...

Eva:
Ja, så till den MILDA grad.
Imorse läste jag ännu en skräckhistoria på CNN som jag drogs in i ...
Om hur en familj hört sin pappa dö genom telefonen, och det var inga lugnande ord.
Alltså ... ja ...
TYPISKT med rubriksättningarna också. Alltså, va??
ALLT för att locka läsare och köpare.
Ibland blir jag så trött ... SÅ trött.
Inte konstigt att vi begränsar vår tid vid nyheter och media. Inte alls.
De lugnar inte ett dugg, tvärtom. OCH vem gagnar det? Inte en enda en.
Tack Eva!
Ja, vi måste, måte, MÅSTE komma ihåg att de allra flesta som blir sjuka klarar det hemma med egenvård. Men, får vi någonsin höra om dem?
Aldrig.
HA en fin dag, Eva. Vi får börja sålla ännu mer i det vi tar in nyhetsmässigt. Jag ska SLUTA klicka mig in på sådana här historier.

Annika said...

Karin:
Det är så bedrövligt. Inte hjälper det någon, inte den sjuka, inte hens familj, inte den rädda, inte anhöriga.
Nej, det ä r bara för att borra in rädsla ännu mer i i oss människor.
KOLLA här! SE hur det KAN gå.
Iofs, kanske det får en person som varit slarvig med handtvätt att verkligen tvätta händerna. Kanske är det därför man prånglar ut dessa artiklar.
Precis, vi borde alla vända ryggen åt sådant här. VI vet ju redan. ALLA vet.
Fram med lite andra historier nu under coronakrisen. FRÅN dem som faktiskt klarat det på egen hand. DE får gärna komma fram, ge sin bild, tipsa etc.
Både den som knappt haft symptom och den som legat febrig och hostig hemma. MEN som klarat det fint på egen hand. DE kan få berätta lite mer. Idag är det nästan ingen som skriver om dem.

Härligt Karin, låter som en fin dag. OCH jag ska ut och börja städa mitt deck, tror jag.
KRAMAR!!

Annika said...

Yvonne:
Har lagt av med Aftonbladet och Expressen. Öppnar dem övh inte längre.
DE är verkligen värst.
OMG, läste just det där i DN (tror jag) och sen på CNN (också en jobbig app att gå in på) om vintern. Herregud, låt oss komma igenom det här först innan ni börjar SKRIVA om hur ILLA det kan bli i vinter. Återigen, sensation och SKRÄCK.
Vad trött jag blir!

SKÖÖÖNT när handlingen är KLAR!!
Det är så härligt när den är avklarad.
OCH den bästa känslan är när butiken är välfylld.
NU har du handlat och slipper på ett tag!

Ja, det är bra nu när läkarna skriver upp recept enbart via ett samtal. Klokt också, de vet ju vilka mediciner det gäller så det är lugnt.
Måste själv göra detsamma om en månad.

Åh vad härligt väder ni har.
Njut så länge det varar.
Härligt med grillning. Vi har inte grillat än iår.

KRAMAR!!

Annika said...

Anette:
JO, det är det.
Lika illa där som här. Det tycker jag nog. Läser inte AB och Expressen längre.
Önskar verkligen att media tog sig i kragen vad gäller detta. FATTAR det inte.
Media går i taket när det gäller skräckhistorier och svarta rubriker. DET har de alltid gjort.
Kramar från mig!!

Annika said...

Tysta C:
Ja, jag vet.
WP har ett diagram varje dag i tidningen. DET knarkar jag också, kan jag säga ...
SÅ jag vet vad du menar. OCH på en lokal app går jag in varje dag för att se det diagrammet. SUCK. Inte nyttigt, jag vet.
DE borde skriva mkt mer om folk som fixar det på hemmaplan.
Och ja, diagrammen borde också visa hur många som tillfrisknat. Vissa gör det, inte alls.
På kvällen är det absolut bäst att avstå från nyheter av alla de slag.
Låter mysigt med den trädgårdsmästare du följer. SKA kolla in det :-)

Annika said...

Marie:
VERKLIGEN!
Vedervärdiga är rätt ord. Ja, ta så mkt paus från media du bara kan.

Annika said...

Bettan:
DET tror jag inte heller.
Men TV kollar jag inte på längre. OCH absolut inte CNN eller nyheter. Jag vet hur de ÄR. Dåligt, VÄRRE, V Ä R S T!!!
Nej, jag behöver inte se det.
OCH ja, alla förstå-sig-påare ...
Håller helt med.
OCH ja, journalisternas frågor, ständigt detsamma. Hela tiden. OCH svaren blir de samma. Man frågar sig, hur orkar experterna med frågor?
GUD så slutkörda de måste vara efter allt detta.
JAAAA, "I corona-tider", håller också på att reta mig på det. Det blir ngt vi kommer att ta med oss sedan, när det är över.
HAHA, ja, det är skönt att ösa ur sig. Öppna hjärnans för lite annat.
STOR kram till dig!!

Annika said...

Katrin:
Det ska väl vara det då ...
Men frågan är, läser de ens sådana artiklar? Den som förnekar det eller inte tar det på allvar.
Tveksamt.
Men om det får ngn att ta det på allvar--som tidigare ryckt på axlarna--är det gott och väl där.
Men jag vidstår, media måste tagga ner ett dussin spass ...

Annika said...

jag gör som du, ransonerar nyhetsintaget och absolut inte efter middagen. Jag blir också dyster av de politiska och ekonomiska nyheterna, speciellt i USA, så de artiklar som INTE handlar om viruset piggar inte upp mig heller direkt.
Man får ta in det man orkar och lämna resten därhän.

MEN jag får hålla med SweFloKeto - det är ju fortfarande oerhört många som kör på linjen "så farligt kan det väl inte vara - inte värre än en vanlig influensa!" Och det är väl de som behöver höra de här historierna (å andra sidan är de nog ändå inte mottagliga för några som helst argument utan har redan bestämt sig för vad de tycker).

Vi får försöka läsa en god bok istället! Men det kan ju vara svårt att koncentrera sig på litteratur också känner jag :).
Kram

Annika said...

Elisabeth:
SÅ in i norden.
De har sina glansdagar nu, de journalister som nu kan vältra sig i den ena grymma historien efter den andra.
NU kan de få bre på.
OCH det gör de.
Jag har helt slutat läsa AB och Expressen.
OCH svenska och amerikanska tidningar är lika goda kålsupare. Nyheter på tv har jag slutat se. FÖR jag vet ju hur de är.
Nej, jag tror nog inte heller se som inte tar corona på allvar läser artiklarna.
De rycker på axlarna och fortsätter sina liv utan att ens snegla på media.

Just nu är det SÅ mkt skräck det skrivs om, detaljerat därtill.
Jag ska SLUTA läsa såna historier. Men ibland klickar jag upp dem, och då ångar jag mig direkt.
SÅ dumt av mig.
Men när de har ett par vattenfyllda lungor på förstasidan av WP är det liksom omöjligt för blicken att inte dras dit.
VRÅÅÅÅL!!!


Jomenvisst, nu börjar allt bli gammal skåpmat.
Just att höra om inställda studenfriranden (DET börjar reta mig mest, tror jag) och studentfester som inte blir av.
Sen om fester och sånt.
Tufft är det ju onekligen ,men så är det.
Men vi har läst om det nu. Många ggr. DN hade en jätteartikel från mitt gamla gymnasium, Blackeberg, häromdagen då de intervjuade elever och lärare om den den stora frustrationen i dessa tider.
I get it, I do ... BUT!!

Bettan och du har rätt, nästan alla andra nyheter och rapporteringar försvinner totalt i coronaflödet.

Vi får se när detta lugnar ner sig, för det måste ju mattas av. Om inte annat kommer folk till slut att bli avtrubbade.

Annika said...

Annika:
BÅST att ransonera- DRA ner på det ordentligt.
OOOOO ja ... de ekonomiska nyheterna ... jösses ... det är ett inlägg i sig. DET är så deppigt att man knappt kan läsa om det HELLER.
Jösses så mkt detta för med sig i sitt kölvatten.
Vi ska se när det sedan utreds om ett par år. Men åååå vad detta kommer att föra konsekvenser med sig i åratal.

Tror inte att förnekarna läser dessa artiklar, om jag ska vara ärlig.
Faktiskt inte.
de kör sitt race och skiter i all media.
SÅ, nej, media bör tagga ner. OCH ffa bör de skiva om fler fall där det gått bra. Vilket är det stora flertalet.

HAHA, ja, det är svårt att koncentrera sig på böcker.
Visst är det det.

Kramar!!!

Brysselkakan said...

Begränsar också vad jag läser, mest DN och ibland nyheter på Svt. Båda dessa är mer sansade än många andra även om även de går för långt ibland. Aftonbladet och Expressen, nej tack. Tv4 nyheter, nej tack.

Min oro går i vågor och just nu är den mer fokuserad på ekonomin; hur blir det? Kommer våra besparingar ikapp igen? Har T och sönerna jobb kvar om tex sex månader? Och så sonens OP uppe på detta, men ändå något annat att fokusera på som på något sätt är mer hanterbart.

Vi kommer ta oss igenom detta! Frågan är ju bara hur lång tid det tar och vad det "kostar".
Men solen skiner!

Elisabeth said...

Jag håller faktiskt med dig angående artiklar om inställda studentfiranden! Ja, det ÄR tråkigt (för egen del också, tycker SÅ mycket om studentdagen i skolan), det är synd om eleverna, men det är ändå inte hela världen. De får i alla fall sin utbildning, och om några år, när detta förhoppningsvis är över och de träffar andra som gick ur gymnasiet 2020, då kan de förhoppningsvis skratta lite åt det och känna en slags gemenskap.

Erica said...

Håller verkligen med dig angående media!
Dels upptas verkligen, så gott som, ALLA medier om covid-19 just nu. Och de nyheter som INTE handlar om corona dränks direkt och förvinner bland allting corona.
Jag har sannerligen också känslan att man bara vill/måste slå det ifrån sig och helt enkelt inte läsa. Dock har jag inte tillräcklig motståndskraft; jag klarar inte riktigt av ännu att inte läsa.

Dock tycker jag det känns lite som att vi börjar anpassa oss till denna nya verklighet. Tycker det känns som att folk nästan börjar slappna av, gå tillbaka till jobben och leva normalt. Men det kanske bara är här där jag bor...
Restriktionerna om vad som ska göra ligger ju såklart kvar, men det är ändå en känsla jag får.
Den här veckan är den första efter påsklovet, och vi har haft FULLT HUS med barn.
Piteå beslutade att 15-timmarsbarnens tider ska vara mån-fre 3h/dag istället för tis-tors 5h/dag nu under corona.
Jag gissar att det handlar om att de ska vara kortare tid varje dag. Och kanske, kanske (min gissning) att de tänker att många 15-timmars får vara hemma för att det blir så hattigt med "bara 3 timmar".
Och om det är tanken så kan jag säga att det fungerar INTE!
Istället blev det fullt hus alla dagar istället för bara tre, och jag har svårt att se hur det skulle vara positivt för distanseringen...

Nåja, jag ska försöka att inte dra iväg från ämnet (jag har ju riktiga svårigheter med det alltid ;-P)
Tycker också det verkar helt sjukt att så beskrivande måla upp skräckfallen gällande Covid-19.
Precis; vad hjälper det oss att veta i detalj hur det känns att dö i sjukdomen? Vad hjälper det att vi kanske till och med drabbas av panikångest om vi skulle börja få symptom. Bara för att vi blivit matade med de historierna.
Och alla människor som redan lider av Hälsoångest (det som hette Hypokondri förr)? Även om de inte fått några symptom på covid-19. Hur kommer sådana artiklar att påverka dem?
Precis som du skriver; jag förstår att tidningarna ska sälja.
Jag förstår också poängen med att få folk att ta sjukdomen på allvar.
Men det finns ett rätt och fel sätt att göra det på. Och att ge befolkningen rädsla och ångest tycker jag, också, är FEL sätt.
För precis; blanda i lite fler positiva redogörelser också. Det är ju en hel del runt om i världen som tillfrisknat. Och som du skriver så klarar ju de flesta av sjukdomen bara genom egenvård. Man kan ju till och med vara smittad utan att man har några symptom.


-------------
Är ju tyvärr ganska svårt att fokusera på positiva saker när vi omringas av medias ångestrapportering. Men vi får ta dagarna som de kommer :-)
Och för min personliga del har den här dagen ändå varit väldigt positiv. Jag får ta fasta på när det händer något positivt nu :-)
Har nämligen fått tillbaka min bil idag!
Hämtade den på Toyota efter jobbet. Så nu har den nytt tändningslås = nya nycklar, ett rattlås (alltså en sådan "stång" man låser fast på ratten) och urstädad all skit de kastat runt hela bilen.
Så NU hoppas jag på att alla klåfingrar håller sig borta!


Hoppas du haft en fin onsdag och att du också lyckas hitta guldkornen i vardagen nu bland medias skrämseltaktik!

Kramar /Erica

Annika said...

Brysselkakan:
Har helt lagt ner AB och Expressen. Hopplösa.
DN läser jag också.
Ser inga nyheter alls. På ngn kanal. Bäst så.
Oron ja, den går som en bergådalbana. Tycker ekonomin och dess verkan är hemsk.

Vi tar det dag för dag.

Annika said...

Elisabeth;
ja, det har jag läst tillräckligt om nu. I både amerikanska och svenska tidningar.
Enough.
Det är tufft, men det går att komma över.
Precis, det är ju lite unikt också, alla som går ut 2020 har det gemensamt.

Anne said...

Annika, jag håller 100% med dig. Media har ett enormt ansvar för average Joe följer och läser/ser media och påverkas enormt av den ton, bild och vinkling som media förmedlar och det ansvaret tar de ju inte. Media har makt och de har möjligheten att påverka människors välmående, än viktigare i dessa tider eller hur. Och det är precis som du säger, fokus är på det negativa, det sensationslystna, det som skrämmer, paniken. Jag blir faktiskt arg och irriterad. En rubrik eller bild kan vara tillräckligt för att tippa omkull mig, även om jag inte klickat och gått in för att läsa artikeln. Inte alltid, men ibland kan det räcka med att bara SE en rubrik och bild, om du förstår vad jag menar.
Precis, varför detta ensidiga fokus på Corona som bara död och skräck. Jag klarar inte av att se en till bild av John, 59 fullt frisk för en vecka sen men nu i respirator och familjen fått veta slutet är nära. Vad tillför en sån historia för oss, vad hjälper den till med. Vi vet alla allting som går att veta om viruset nu. Jag läste Katrins kommentar och jag förstår precis vad hon menar och poängen med dessa reportage om de kan rädda liv, men jag lutar nog ändå åt den slutsatsen jag såg du skrev här ovan, att vid det här laget så vet nog alla allt som behöver vetas och de som ändå väljer agera och leva annorlunda är människor som oavsett hur många panik-artiklar som kablas ut inte kommer bli omvända utan kör sitt race oavsett, den gruppen som aldrig kommer att ändra beteende kommer alltid att finnas (förhoppningsvis rätt liten nu) och går inte att nå.

Det kommer ju fram mer och mer studier hur otroligt många fler som sannolikt varit smittade än antalet bekräftade fall. Det verkar ju visa sig mer och mer hur absolut en majoritet av människor med viruset fått till och med noll symptom. Eller milda. Eller moderata men klarat att ta hand om sig själv och inte behövt vård. Av alla miljoner människor är det så läget är för de flesta, inte att hamna i respirator. Men som det skrivs och rapporteras tror man folk dör som flugor till höger och vänster. Det florerar olika siffror förstås och här och där, inte alltid lätt veta vad man ska tro på. Men klart står ju att absolut de flesta får viruset utan att bli svårt sjuk. DET borde vara fokuset nu. Inte piska upp den panik och ångest som redan finns.
Och imorse så vaknar man upp till CDC som säger att läget i höst kan bli mycket mycket mycket mycket (vet inte hur många very de använde i samma mening) värre. Men snälla, behöver vi verkligen det just nu när vi kämpar med att ta oss igenom denna karantän....Med en ekonomi som är kraschad, behöver vi verkligen nu spä på den oron nu.

Jag tror läget är betydligt ljusare, positivare än vad som framställs. Jag litar inte på rapporteringen.
Här i OR t.ex. har det inte blivit som man trodde då det började och WA state var en hotspot, i början såg det ut som att det här skulle bli som New York ju senare blev. Men istället för att media fokuserar på det nu, typ vad bra att vi klarade oss ur det här den här vågen, och vilka låga siffror vi har (just nu är nog fortfarande säsongsinfluensan med betydligt fler dödsfall här i vår delstat i alla fall) så fokuserar media bara på det negativa ändå "jaja, säg inte så mycket om nu, om några veckor kanske det är skit och vi ska inte tala om i höst", och så slänger de in ett till reportage om nära döden upplevelsen Wayne hade i respiratorn.

Nä du, jag orkar inte.
Kram och ha en riktigt fin dag!!!


Annika said...

Erica:
DET är så hopplöst.
Det är verkligen en nyhetsflod där allt annat går under.
OCH ju hemskare rubriker, desto "bättre". Typ.
DET är lätt att dras in i sorgen och hopplösheten då det kommer till olika reportage.
Att begränsa sig blir ett måste.

Ja, du har en liten annorlunda verklighet än jag.
Det är inte så här. Vi har så tuffa restriktioner och folk följer dem. MEN jag tror att man blir mer och mer less. Frågan är, hur länge kan det här fortgå? Med att inte kunna träffas, jobba, sitta ute på en bar etc etc etc.
Det här gör ju också ngt med folkhälsan som inte är nyttigt.
KAN tänka mig att det där med 15-timmarsregeln INTE funkar. Pite får förmodligen tänka om där.

Nej precis, skräckhistorier gagnar ingen. Ingen. Inte den sjuka, inte den rädda, inte närstående. Ingen.
Så jag skulle verkligen önska att media tonade ner det. Balanserade ut det.
Ge oss mer hopp än bara ren skräck och sorg.

Hypokondri ja. Har det fått ett nytt namn?
Hälsoångest. Vad var det för fel på det gamla namnet??? DET var ett bra ord på tillståndet.
NU fick jag visst lära mig ngt nytt via dig, inte första ggn det händer :-D

Men som du säger, vi får ta det dag för dag.
OCH hoppas på ett ljus nånstans. SNART.
Just idag tycker jag det mesta känns svart i nyhetsflödet.


MEN din bil, det är YAY!!!
Glad för din skull.

KRAMAR!!!

Humlan said...

Jag håller med dig, inte orkar jag läsa allt de skriver /höra allt de prata om, så jag har också dragit ner på mitt nyhetskonsumerande. Jag tycker inte heller att de behöver beskriva allt så i detalj, men det är bra om de gör folk medvetna om att det inte bara är äldre som blir riktigt sjuka, men detta kan meddelas utan att man behöver gå in på detaljer om hur de har mått eller upplevt allt.

Hoppas du har en fin dag!
Kramar!

Erica said...

Jag tror båda orden används; både hypokondri och hälsoångest.
På KRY står det i rubriken "Hypokondri (hälsoångest)", och sedan i texten så refereras det som Hälsoångest.
Det kan hända att ordet hypokondri är på väg att bytas ut, men det kan också vara så att det kommer stanna vid att kallas för båda två :-)

-----------
Jepp, jag tror också de kanske måste fundera över 15-timmarsbarnen; om det verkligen är bättre med 5 dagar per vecka i dessa tider.
Förstår ju att det är svårt för en kommun att förbjuda dessa barn att komma till förskolan utan ett beslut "uppifrån", eftersom de trots allt har rätt till platsen.
Men hade jag varit förälder och haft mitt barn på en 15-timmarsplats hade jag förmodligen haft barnet hemma just nu.
En 15-timmarsplats har man ju trots allt för att man antingen är föräldraledig med barnets syskon eller arbetslös. Så man är ju faktiskt ändå hemma.
Är barnet dessutom mellan 3 och 5 år är ju 15-timmarsplatsen gratis (Allmän Förskola).

Jag fattar ju självklart att det kan finnas olika anledningar till att ett 15-timmarsbarn behöver sina timmar på förskolan. Men idag? När det faktiskt är sagt att alla som kan ska hålla sig så mycket hemma man kan...?

/Erica

Vform said...

Håller fullständigt med dig, varför denna reklam av denna hemska sjukdom! Ingen av oss vill väl drabbas med flit ... och drabbas vi så varför ska vi veta hur det ev. kommer att gå! Visa hellre positiva bilder, så om man drabbas kan man se framemot att tillfriskna!
Såg på TV en som filmat sitt eget sjukdomsförlopp ... hemskt! Jag tittar inte på information som kommer stup i kvarten ... nyheterna ett par gånger per dag räcker!
Hoppas ni mår bra!? Vi håller oss till rekommendationerna, så gott det går ... hoppas på det bästa!
STOR KRAM!!

marianne.dahl3 said...

Fruktansvärt hur tidningarna håller på, spec som så många tar upp här, Aftonbladet och Expressen. Hur kan det få fortgå? Vi lever i en katastrof och ingen ska pumpa ut dag efter dag hur hemskt allt är. Vi kan säkert förstå det ändå.
Slutat läsa tidningar på nätet, tittar lite i DN på morgonen, allt, går det också, allt för att skydda sej.
Kram, Marianne D.

Annika said...

Anne:
Tack vännen. Jag är så trött på detta, medias roll under krisen.
Det ska vara så braskande och dystra rubriker som bara är möjligt. De grymmaste historierna dras fram i detalj.
Beskrivet till sista andetaget. ELLER så berättar ngn överlevare om hur denna trodde att hen skulle dö under sjukdomen. Om och om igen får vi läsa detta. Utan stopp.
Lite urskiljning vore bra, tack.

VISST!! Det är ju så, en rubrik kan hjälpa eller stjälpa en HEL dag. För mig kan en artikel dra ner mitt humör för resten av dagen. Jag blir både rädd och orolig av dem.
Så, vem gagnar detta egentligen?
Folk som förnekar viruset spanar inte åt media övh. De läser det som de blir troende av, på alternativa siter. Inte läser de mainstream media, det tror inte jag.
Nej, dessa artiklar är enbart för att skrämma skiten ur oss andra.

Precis, de flesta går det i väldigt milda till moderata former. Vissa vet inte att de varit sjuka. OCH ja, man tror ju att viruset kan ha funnits längre än vi tror också.
Läser man media är det som du säger, man tror då att folk dör som under digerdöden. Det blir så fel, så fel ... och gagnar ingen.

MEN ja herreminje, CDC---såg ju det imorse på CNN när jag tog min runda. Vet du, jag garvade bittert inombords vid den läsningen. Vilken smäll. Och så är det ofta när jag läser ffa CNN, bara svärta ...
CDC och tusenfalt värre, ja hur tänkte de där ...
OM vi ska gå efter det är det lika bra att ge upp.
Varför ens hålla karantän om det ska bli 7 resor värre?
VAD trött jag blir.

Anne, tror du har rätt faktiskt,
SÅ illa som CDC säger att det ska bli blir det inte. Är inne på din linje till 100 där.
OCH ja, för tusan, fokusera på Oregon och WA nu, men det gör de INTE!! Nu är det full fokus på NYC. Inte ett ord om hur BRA det faktiskt gått i PNW.

Anne, är på din linje!!

KRAMAR!!!!

Annika said...

Humlan:
Eller hur.
Så är det.
De får lägga av med det där.
Jo, det är bra med att de talar om hur yngre kan drabbas. Och hur man kan få det även utan underliggande skit. Alltså få det kritiskt.
men snälla, de får lägga av med all negativitet och allt svartmåleri.

KRAMAR!!

Annika said...

Erica:
TACK Erica!
BRA, jag tycker hypokondri är ett utmärkt ord.
behöver inte bytas.

Pite som verkar vara en så KLOK kommun. En riktigt bra kommun för sina anställda och folket i bygden. ÄR förvånad över detta, måste jag säga.
Mkt korkat.
HOPPAS att de tänker om igen.

Kram till dig min vän!

Channal said...

De artiklarna hoppar jag över. Följer regeringens o Anders Tegnells presskonferenser. De LUGNAR faktiskt! Sakligt, lugnt o pedagogiskt. Precis så som vi lärare möter elever. På påskafton ropade min mamma 95 år från sin balkong på äldreboendet: ”Nästa påsk firar vi alla tillsammans”.

Happy Erth Day! KRAMAR Anna

Annika said...

Vivan:
DET blir så OTROLIGT tröttsamt.
Och det har bara ett enda syfte, att SKRÄMMA. Skrämma oss alla.
VAD less jag blir.
Exakt, dessa historier gagnar ingen, inte den som blir sjuk, inte de anhöriga. Ingen.
De kan fokusera på dem som får milda till moderata symptom. VILKET ju är det stora flertalet.
men det gör de icke.
USCH för det programmet. Usch usch ...
Jodå, vi mår bra. Håller oss till restriktionerna vi har fullt ut. Hatten av till Finland fö, de sköter detta med bravur.
Kramar!!!

Annika said...

Marianne:
Det går inte att läsa AB och Expressen. Har helt lagt av med att ens gå in där De fullkomligt vältrar sig i eländet.
EXAKT, vi fattar nu, vi fattar hur illa det går för många, och det är så hemskt. Men vi behöver inte få i oss alla detaljer heller.
DET är bra att banta nyhetsintaget.
KRAMAR!!

Annika said...

Anna:
ja, din video när din mamma ropade så var SÅ FIN!!
Klart ni firar påsk ihop nästa år!!!
Jättefint var det när du filmade.
Kramar!