Thursday, April 16, 2020

Unorthodox, Fint, Det var en gång ... Skolan igång virtuellt, Kreativt och Frågan är ...

Hej torsdag!*   Unorthodox


NU ska ni få ett Netflixtips från mig.
Jag förstår att många av er säkert redan sett denna serie eftersom den är omtalad och omskriven.
Jag talar om miniserien Unorthodox som handlar ultraortodoxa chasidiska judar i stadsdelen Williamsburg i Brooklyn i New York City.
Först och främst handlar serien om den mycket unga kvinnan Esty som lever i ett totalmisslyckat äktenskap under benhårda regler. Esty bestämmer sig— efter många om och men— att fly den ultraortodoxa världen vilken är hennes hela världsbild och verklighet. Vi får följa hennes flykt från ord till handling. Från New York till Berlin.Serien är baserad på en självbiografi av Deborah Feldman. Den boken känner jag att jag vill läsa nu.


De fyra avsnitten betar man av i en hast. SÅ bra är de!
Det går inte att sluta titta.
Skådisarna är fantastiska, och det är så intressant att få lära sig mer om dessa chasidiska ultrakonservativa och fundamentalt religiösa judar.

ALL form av religiös fundamentalism är fascinerande, tycker jag.
Jag följer även med stort intresse ultrakonservativa kristna fundamentalister via doku-serier som Counting On (The Duggars, fundamentalt högerkristen familj i Arkansas. Familjen har 19 barn och numera även en massa barnbarn. Jag följer även en hel del andra amerikanska ultra-fundies som jag ständigt storögt förundras över)

MEN, Unorthodox är definitivt en serie ni absolut inte bör missa.
Sedan, då ni sett den, tycker jag att ni ska se dokumentären One of Us som också ligger på Netflix. DEN handlar om tre avhoppade ultraortodoxa chasidiska judar från just Williamsburg.

*   Så fint


Här har vi ju något som kallas Little Free Library i grannskapen. Det är små skåp där man kan göra sig av med böcker man inte längre vill ha. Därtill kan folk som vill hitta nya böcker ta en bok, eller två, från dessa bokskåp. Ett mycket trevligt koncept som verkligen syns mer och mer i områdena runtom mig
Nej, dessa små “bibblor” vandaliseras inte.

Igår såg jag att någon vänlig själ hängt handsprit på luckan. SÅ gulligt och omtänksamt.
*   Turistattraktion?DET var en gång …


… då amerikanska matvaruaffärer utgjorde en turistattraktion i sig. Det endast genom finnas till.
In the land of plenty fanns allt under solen som önskas kunde och lite till …
UMMM … not so fast … not any more … NOT these days.

Mina Sverigegäster brukar alla älska att gå omkring och botanisera bland matvarorna i våra livsmedelsaffärer. Matvaruaffären i sig blev en destination.
Numera kan man nog inte kalla dem turistmagneter. Tvärtom.
De är mest sorgligt utplockade. Kanske är det i sig en attraktion? Vad vet jag. Fast, mest är det bara sorgligt.

Jag längtar och trängtar efter den dagen då en helt vanlig amerikansk supermarket--i vilken given amerikansk stad som helst--ska bli en “turistattraktion” igen.


*  Skolan igång virtuellt.

NU har skolorna dragit igång med sin distansundervisning här. Vi får hoppas att det går vägen. Jag tror att det är toppen för eleverna att återigen få hållpunkter, scheman och skoluppgifter.

Låg och mellanstadieeleverna har visserligen haft uppgifter och läxor sedan skolorna slog igen, men det är först nu som högstadie och gymnasieelevernas online-undervisning dragit igång.
Jag vet att det är mycket självstudier, med lärarens hjälp om så behöves. Men de har också lektioner online.
Som sagt, det är säkert bara bra att kunna hänga upp dagen på skolan igen för de alla flesta.

Nej, jag tror inte att terminen kommer att förlängas. Det råder ju undantagstillstånd här, och ett sådant gör att vanliga terminsregler, och dess längd, inte längre gäller.

*  Lektioner online av meteorologer och andra


Något annat som är fint och lite hjärtevärmande i dessa tider är hur en av våra TV-meteorologer numera varje dag ordnar lektioner i väder och meteorologi för hemskolade elever online.
Det lär vara mycket uppskattat av både barn och de föräldrar som idag hemskolar sina telningar.
Ett bra avbräck under skoldagen mellan hemmets fyra väggar.
Tydligen har fler yrkesgrupper börjat med detta också, både inom nyhetssektorn och på andra håll.

Som sagt, kreativiteten flödar, vilket vi alla numera lägger märke till under det svarta paraplyet.


*  Vad håller de på med?


Kommer ni ihåg att jag skrev om att vi nu har en återvinningsstation dit vi kör vårt glas?
Glad i hågen for jag häromdagen till platsen där denna station står. Jag hade fullt av glas i min stora balja som jag skulle återvinna. DÖM om min förvåning då jag ser att stationen är BORTA!! Kommunen har tagit bort den!!
SNACKA om USEL service och bedrövligt DÅLIGT!!

Nu vill de ta att vi ska köra vårt glas till den stora sopstationen och återvinningsstationen i Fairfax. DET finns TVÅ sådana för hela stora Fairfax County. Den som ligger närmast mig finns 14 kilometer bort, inte dödligt långt, men jädrigt bökigt ändå.

Det sägs att detta ska upphöra när Coronakrisen är över, men att de nu vill skydda dem som jobbar med denna sortering. DET är väl gott och väl, inte för att jag förstår vad som är så hälsovådligt med en container som fraktas bort med lastbil är …?? Men GIVET kommer allas hälsa i första rummet alltid. Vi får väl hoppas att det ligger i sanning i att dessa stationer återkommer när livet blir mer “normalt” igen. Så ja, just nu är det då bara att sätta sig i bilen och köra till tippen/återvinningen med glaset. Alternativt kan vi slänga glas i soporna, säger de, men det vill jag INTE göra.

***


Sedan måste jag bara tillägga att jag blev smått tagen av dödsbudet som kom igår. Det om Adam Alsing, så förfärligt sorgligt. Dagen innan kom ett annat dödsbud att en avlägsen sjuklig, äldre släkting dött i detsamma.
Ett är då säkert, det är inget virus som ska tas med en axelryckning. Men, vem gör nu det? Det finns väl ingen vettig person i dagsläget som tar lättvindigt på Corona och Covid-19 …


Ja, det var dagens punkter det.
Med detta önskar jag alla en så bra torsdag som möjligt!!

27 comments:

Eva i Dalarna said...

Adam Alsing ja...jag fattar det inte. Tyckte så mycket om honom och hans podd, lyssnade varje vecka. Jag vet att han hade mycket dåliga värden med risk för diabetes bland annat, för nåt år sen, men bantade ner sig ...Ja det är så sorgligt!
Att de tagit bort glasinsamlingen, kan det inte bero på personalbrist? Att de är sjuka de som arbetar med att samla in?
Tack för Netflix tips, har faktiskt funderat på den där Unorthodox, nu blev jag riktigt sugen på att se den. Blev nyligen klar med Homeland så vill ha nåt nytt.

Anonymous said...

Yvonne said….
Tack för tipset om filmen, har skrivit upp den! Har aldrig tittat på så mycket TV som nu, beror nog på vädret också eftersom man inte kan vara ute på kvällarna än. Min kompis tipsade om "Älska mig" på SVT Play, 6 avsnitt som jag avslutade igår, riktigt bra. Bra skådisar rakt igenom så den var klart sevärd, sen följer vi några på Netflix också. Man har ju inte så mycket annat för sig om kvällarna dessa dagar.

Jag bara älskar livsmedelsaffärerna i USA, tänk så vi letade innan vi hittade någon i NY och till slut så fick vi napp en bra bit bort med tunnelbanan och där gick vi länge och väl.

Fiffigt med böckerna, skulle behövas här också. Vi har väldigt, väldigt många böcker och ibland tänker man att man kommer ju aldrig att läsa om någon bok, där står de och samlar damm, men å andra sidan är det väldigt mysigt med stora bokhyllor fyllda med böcker. Nu gör jag så (för att slippa skaffa fler bokhyllor) att när jag läst ut så ger jag bort dem till väninnor och säger att de ska ge dem vidare eller slänga. Loppisen har så många böcker så de vill/kan inte ta emot fler.

Kan iofs vara bra inför högre studier att barn och ungdomar får undervisning på distans, då lär de ju sig planera skolarbetet och köra självstudier i större utsträckning och vet vad som förväntas av dem. Svårt för de allra minsta kanske, men högre upp så är det nog bra. Grannens pojke som går 1:a året på gymnasiet och som varit skoltrött sen åk 8 har ju haft självstudier många veckor nu och han fixar det bra och enl föräldrarna gör han alla sina uppgifter och läxor nästan bättre än tidigare. Visst tar han en kort paus då och då, men det är ju ok om man sen fortsätter plugga och det gör han.

Konstigt med er återvinning, borde ju tvärtom bli fler stationer för fler grejer, det ska ju vara nära för alla om man ska få bra resultat på återvinningen.

Visst tog dödsbudet på Adam Alsing en hårt, så ung kille och tror inte han hade några underliggande sjukdomar heller. Hade risk för att utveckla diabetes för ngt år sedan, men bantade och började motionera så det stannade visst som en risk bara. Vår goda vän ska visst få ett hål i halsen där de ska ha en slang med syrgas. Hon ligger ju i respirator och de ska börja väcka henne idag, lite i taget, och dra ner på syret för att sen ansluta till slangen. Faran är ännu inte över på långa vägar för hennes del, bara hoppas på det bästa <3

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram från ett soligt men väldigt blåsigt Åkersberga

Ulla said...

Jag hoppas att din "vårlycka" håller i sig. Vi har haft fint soligt väder de sista dagarna och jag har passat på att suga i mig sol och luft. Promenader får vänta lite eftersom jag skadat min menisk. Men isometrisk träning i solen går också bra.
Minibiblioteken är en toppenidé. Jag var tvungen att göra mig av med 6 fulla bokhyllor när jag flyttade hit till Norge. Det var nästan rent fysiskt plågsamt, för jag älskar böcker.
Men vi kommer att ta oss igenom det här. Förhoppningsvis kommer vi att ha påmints om hur viktigt det är att hjälpa och stötta varandra.

Elisabeth said...

Den serien har till och med jag hört talas om, och då är den verkligen känd. ;-) Eftersom jag inte har Netflix har jag funderat på att läsa boken. Har du förresten läst "Ok amen"? Den handlar också om de chassidiska judarna i New York. Mycket läsvärd!

Ett sådant där litet bibliotek finns i närheten av en kompis lägenhet i Göteborg. Vi brukar plocka ordning i det, ställa böckerna i bokstavsordning och liknande. Samma med det som hos dig, det vandaliseras inte, och dessutom märks det att böckerna byts ut efter hand. Det är stadsdelens bibliotek som står bakom idén, men det är vanligt folk som lämnar böckerna.

Det var SÅ intressant att läsa ditt mail (och se schemat!) om distansundervisningen i din kommun. Lite annorlunda än i Sverige (eller på min skola, ska jag väl säga), men jag tror att det konceptet kan fungera alldeles utmärkt det också. Viktigast är att ungdomarna får något att hänga upp dagarna på! Ganska skönt också att terminen nog inte förlängs. Det BORDE den inte bli här heller - eleverna får ju sina lektioner helt som vanligt förutom att de är i datorn. - men man kan inte veta, i dessa tider.

Vad fint med väderlektionerna! Det kan barnen (och deras föräldrar, haha!) verkligen behöva.

Jag fattar inte heller logiken i att ta bort glasåtervinningen p.g.a. Corona. Fattar inte alls varför det skulle vara farligt! Ärligt talat låter det lite som ett svepskäl, och så sitter de som bestämmer och håller tummarna för att folk inte ska kräva tillbaka det när tiderna är normala igen. Fast jag kanske är cynisk nu, jag vet inte.

Jag blev faktiskt också lite tagen av Adam Alsing och Corona. Egentligen har jag ingen relation till honom, men han tillhör de där kända människorna som "alltid" funnits.

Malin said...

Tack för tipset om Unorthodox, den ska jag absolut se. Har du sett Kalifat på SVT play (om du kan se det hos dig)? Tror den skulle komma till Netflix också. Så bra och spännande serie.

Verkar väl jättedumt att ta bort mindre, lokala återvinningsstationer, så alla måste köra till de andra. Borde ju vara bättre om folk stannar i sitt närområde så mycket som möjligt.

Ja, Adam Alsing, det blev jag också lite tagen av. Jag brukade inte lyssna på varken hans podd eller radioprogram, men han har ju varit med länge. Usch, hoppas det här är över snart.

Humlan said...

Jag har inte Netflix, men har hört mycket talas om Unorthodox, och visst låter den intressant. Jag håller helt med dig, fundamentalism är fascinerande (ja att få en inblick i en vardag och verklighet som skiljer sig från den jag känner till är alltid intressant) men jag är den som hellre läser om det än ser ett program, en film eller en serie.
Eftersom jag gillar att läsa så gillar jag också bokskåpet där man kan byta böcker och kanske hitta något oväntat som man inte skulle ha läst annars. Här är de ju ovanliga och jag har inte sett något, men min frissa har ett sådant skåp inne på salongen för sina kunder och där plockade jag med mig en pocket senast. Jag funderar nu på vad jag ska ta med mig dit nästa gång och i går såg jag att jag har samma bok i tre exemplar, så ett av dem kommer att hamna i hennes bokskåp nästa gång jag kommer dit. I dessa tider så vet man ju inte när man kommer iväg för att klippa sig och det är bara att hoppas att hon finns kvar när det känns ok att åka buss och tunnelbana igen.

Jag är förvånad över hur utplockat det är när jag beställer mat på nätet, att det fortfarande saknas så mycket efter den första vågen av "panikhandlande", men jag antar att det kan vara för att det är störningar i transporterna av varor. Det pratas lite här om att det är problem med transporter för att chaufförer är sjuka. Kan det inte vara något sådant som har hänt med din återvinning också? Att den inte går att sköta för att det inte finns folk som kan tömma den?

Ja, beskedet om Adam Alsing tog, på mig också. Visst är det konstigt att en person som man bara känner till och har sett & hört kan påverka en så mycket, men det är kanske för att det blir mer verkligt när man har ett ansikte och dessutom var han ju en av de personer som verkade så genuint snäll och trevlig.

Jag hoppas att du har en bra dag, du också!

Kramar!

Annika said...

Eva:
SÅ sorgligt och det slog verkligen ner i mig med kraft. SÅ ofantligt sorgligt.
DET syntes på de bilder man sett att han hade gått ner i vikt, och då verkligen aktivt försökt. Så himla ledsamt då att han dör. Såg att han ska bli farfar i maj ...
nej ,det är så hemskt.
Ja, vem vet vad som ligger bakom att de dragit in stationerna. Det stod inget om personalindragningar och brist. MEN vem vet ...
HOPPAS bara att det kommer tillbaka sen.
JA, se Unorthodox. SÅ intressant!!

Annika said...

Yvonne:
TACK för tips på SVT från dig. Tyvärr blir det så sällan jag ser svenskt. Tittar inte på tv under dagen, och när jag slår mig ner blir det ngt vi bägge ser.
Men jag vet ju att jag missar såååå mkt bra från Sverige.

Ja, livsmedelsaffärerna i USA var verkligen en kul destination för turister. ALLT under solen fanns ju.
Men nu är det mest tragiskt allting.
Ja, det är det verkligen.
Vi ska hoppas att det blir som vanligt igen där.
På Manhattan är det lite bökigt att hitta de stora butikerna. Tror man nästan måste ut i suburbia för att hitta de stora.


Visst är det smart med böckerna. Ngt att ta efter för svenska villaområden kanske.

Ja, distansundervisningen hade tydligen strulat denna vecka. Ngt tekniskt fel. typsikt. Men förhoppningsvis är de igång nästa vecka.
Mkt bra för dem att studera på distans och få lite schema under dagarna.
För vissa är det säkert bättre med distans än för andra.

Vår återvinning är ett skämt.
Går inte att jämföra med er. Ibland undrar man vad de håller på med.

AA var chockerande. USCH vad jag tog illa av mig av det.
Det syntes på bilderna man sett att han gått ner i vikt. OCH så drabbas han SÅ hårt att han dör. DET är bara så himla hemskt.

OCH din väninna... måtte hon klara det!!

Kramar!!!!

Äventyret framtiden said...

Jag har inte Netflix och undrar om jag kommer att ha det ens. Hinner ju knappt se på tv ens. Du märker, jag är inte så intresserad men mitt i allt så händer det! :)

Jag antar att det utplockade beror på att att transporterna inte hinner med som vanligt. Hos er finns förstås inte stängda gränser annat än ut i övriga världen men USA är ju en värld i sig men jag gissar att det handlar om det och att folk hamstrar.
Här var det också tomt på hyllorna ett tag men nu verkar vår regering ha fått igång transporterna till Åland igen. Senast jag var till affären så fanns det hur mycket som helst av det mesta. T.om toapapper. Jag köpte en säck och kände mig som en tjuv nästan haha...men det var måste på och ingen hamstring.
Det är mycket nu av både det ena märkliga och det andra märkliga i världen. Ibland förstår man inte alls. Jag förstår nog inte varför glasinsamlingen hos er skulle tas bort. Så många är ni knappast där samtidigt och lämnar ert returglas och man kan ju hålla avstånd.

Var rädd om dig Annika!
Kram

Annika said...

Ulla:
AHA, du bor i Norge nu. Så spännande.
ja, visst är det svårt at göra sig av med böcker. DET tycker jag också att det är. Det går nästan inte.
Men de här små bibblorna är smarta.
Usch då med ditt knä, jag vet hur det är. INTE kul. MÅ det läka bra.
OCH njut av våren. Visst ska vi med oss mkt lärdom av detta när det väl är över.
Ha det så gott!!

Annika said...

Unorthdox is da bomb! Jag skrev ju själv om den i bloggen för några dagar sen. Så vacker historia, så fint filmad och vilka skådespelare!
Ja, det är fascinerande med fundamentalister men samtidigt var jag väldigt glad att de lyckades låta det mänskliga komma fram i Sagmargruppen trots allt. Ofta i dokumentärer och sånt om fundamentalister så framställs de mest som ett exotiskt spektakel...eller som hjärntvättade monster. Jag tyckte man kunde förstå och ha sympati för alla karaktärerna - även de som var i gruppen - och det var jag tacksam för. Helt enkelt att porträttet av de mänskliga relationerna inom gruppen var såpass lågmält och finstämt trots att det är en så unik miljö.

Såg du dokumentären om produktionen av "Unorthodox." Också sevärd - fint att de tog hjälp av Jiddisch-experter och tom hade en skådespelare som hade Jiddisch som förstaspråk!

Älskar My Little Libraries. Har ibland plockat upp eller lämnat böcker där. Så fint att dela på sina böcker med grannskapet.

Och, ja, sorgligt med Adam Alsing :(
Kram!

Annika said...

Elisabeth:
Ja, den är SÅ omtalad. Förstår att du hört talas om den.
TACK för boktips. DET ska jag skriva upp. Vill nämligen lära mig mer om detta. SÅ fascinerande.
Så jag tar till mig ditt tips och noterar på Amazon.

MEN ÅÅÅÅ vad KUL att konceptet med de här bokskåpen finns hemma. VAD glad jag blir. Det är ju så smart!!

ÅÅÅ vad bra att du tycker det, Elisabeth. Lite annorlunda än hos dig. VET att det strulat jättemkt tekniskt denna vecka. Så jag tror att ungarna mest ägnat sig åt självstudier.
Men i nästa vecka ska det väl vara fixat.
Nej, inte borde er termin förlängas, Inte alls. det känns som om man i Sverige gick väldigt snabbt från ord till handling vad gällde distansundervisning.
nej, i dessa tider vet man verkligen ingenting. Saker och ting kan ändras från ena timmen till den andra.

Visst är det trevligt med all kreativitet som uppstår i coronans fotspår.

Exakt så känner jag med. DET här kan bli en god anledning att aldrig mer återinföra det. För, spelar roll, det är ju lika farligt då att dumpa på plats än om ngn skulle köra bort det med lastbil. helt ologiskt och det gör det hela sååå jobbigt.
Kan nästan slå vad om att den inte kommer tillbaka.

AA, det ar riktigt sorgligt. Han har verkligen alltid funnits med.

Erica said...

* Tack för dina Netflixtips :-)
Jag brukar ju tyvärr inte kolla så mycket på TV/Netflix/andra streamingtjänster. Eller rättare sagt; jag kan ha på någon serie i bakgrunden när jag gör annat och och är det något lättsamt jag sett många gånger förut.
Men jag uppskattar dina tips, för när jag någon gång sätter mig ner och ska försöka navigera i allting på sidan så vet jag i alla fall lite åt vilket håll jag ska börja :-)

* Vilken gulligt grej med minibiblioteket!
Bra för både läsinspirationen och miljön.
Och vad roligt att det får fylla sin funktion och inte vandaliseras. Är inte helt säker på att något sådant skulle få vara ifred här, tyvärr.

* Härligt att distansundervisningen kommit igång. Skönt för alla elever, och så härligt att läsa att terminen mest troligt inte förlängs.
Eleverna får ju trots allt sin utbildning; är bara arenan som bytt plats :-)

Läste någon artikel för någon dag sedan, men kommer dock inte ihåg var. Så har ingen tillförlitlig källa.
Att det var någon gymnasieskola här längre neråt i landet som reflekterat över att både närvaron av och resultaten hos eleverna blivit bättre sedan distansutbildningen satte igång...
Kanske är något för skolor att tänka på efter allt det här?
Nu menar jag självklart inte att ingen ska gå till skolan; det ska ju de allra flesta göra. Men det kanske går att en del elever kan få en viss distansundervisning även i det långa loppet?
Vet såklart inte hur det skulle fungera i praktiken; det var bara några tankar som dök upp.

* Nej! Vad trist med glasåtervinningen! Håller tummarna för att det verkligen bara handlar om en begränsad tid just nu, och att de sätter tillbaka dem sedan. Inte att de tänker efter krisen att "äh, det fungerar lika bra utan".
Vad sjukt det skulle kännas att kasta glas i vanliga hushållssoporna. Och farligt. Tänk om flaskorna/burkarna skulle gå sönder när man slänger bort soppåsen.

* Och Adam Alsing ja. Tyckte också det kändes jobbigt att läsa. Vet inte exakt varför, då det inte var en person jag följde på något sätt. Men tror det kan vara lite för att det känns så mycket jobbigare när man får ett ansikte istället för alla de opersonliga statistikkurvorna Folkhälsomyndigheten presenterar varje dag.
Och så att han bara var 51 år. Han hade kunnat leva i 30-40 år till...
#fuckcoronaUsch, vilket tråkigt avslut det blev på min kommentar.
Men jag hoppas du har en mysig torsdag i alla fall :-)
Håll dig frisk :-)

Kramar /Erica

Annika said...

Malin:
Se den :-)
Har inte sett Kalifat. Men har bara hört bra om den, det blir inte av att se så mkt svensk TV för mig, tyvärr. Ser aldrig TV på dagen, och på kvällen slår jag mig ner med min man.
MEN jag hoppas att jag kommer att se den.

Ja, att det tagit bort vår återvinning är en gåta. Verkligen. Fattar ingenting.
Förstår inte vad som skulle vara så farligt med att ha den vi hade, inget sköts ju liksom för hand där. De baxar upp containern på ett släp och sen kör de bort det.
Det blir ju fler som samlas på samma plats när de koncentrerar det till en plats. Så dumt.

AA ja, det var ett slag. Inget jag heller, lyssnade inte på hans podd etc. Men han har liksom alltid funnit där ...
Sorgligt.

Annika said...

Humlan:
Vi ska hoppas att den sänds på ngn annan kanal sedan.
Fascinerande är det. All form av fundamentalism är totalt fascinerande. Jag liksom dras till det.
Det är ett så annorlunda liv än det jag själv lever att jag oftast bara gapar stort.
VISST är det trevligt med bokskåp. GILLAR det-
Har faktiskt aldrig använt mig av det själv, men om jag skulle se en bok jag verkligen ville läsa så skulle jag ta den. OCH sen byta mot en annan av mina böcker.
Så smart koncept. Glad att din frisör har det hos sig.

Ja, jag har hört så mkt jobbigt när det gäller att beställa mat online. Så jag tycker inte jag ens har lust att försöka.
FÖRSTÅR din frustration, verkligen.
Annars har jag fått för mig att ni har mkt bättre utbud hos er nu än vad vi har.

Vet inte varför kommunen ställde in detta. Ingen förklaring alls, bara att det berodde på säkerhet och corona. Förstår det inte, för nu måste ju fler personer till ett och samma ställe.
Jag hoppas bara att vi får den tillbaka sen. MEN det tvivlar jag på ...

AA ja, sååååå sorgligt och det slog mig så hårt. Mest för att han liksom alltid funnits med, under hela min ungdom.
OCH ja, ALLA säger ju att han var vänligheten och snällheten självt. SÅÅÅ himla sorgligt alltså. Och farfar skulle han bli i maj :(

Kramar till dig!

Annika said...

Karin:
DET skulle vara om det kom till en annan kanal. Vilket det säkert gör en dag.
Men sevärt är det. SÅ intressant med just denna enorma skillnad på hur jag lever mitt liv.
HIHI, vet att du inte är ngn stor tv-tittare ;-)

Jo, jag tror det.
JU fler restriktioner vi får och har desto mer sinar det i butikerna.
Det går nog hand i hand. Folk hamstrar i mängd, och sen tar det slut. Så kommer nytt, och folk börjar om ...
BLIR så trött.

vet du, det känns som om Finland sköter denna kris så bra. Kanske bäst av alla nordiska länder?
Ja, iofs vet vi ju inte än, vi har inget facit. men i dagsläget kan jag bara lyfta på hatten vad gäller Finland, och Åland då.
Så bra att ni nu har det ni ska ha i butikerna igen. Underbart. Det gör mig glad. Antar också att finländare och ålänningar inte är lika galna som de är här och bara ska ha, ha, ha och köper på sig mer än de kan äta.
Sen slängs väl hälften, är jag rädd ...

Glasinsamligen ett mysterium. Varje ggn jag var där var jag den enda. Ngn ggn kom kanske ngn annan kom och stannade sin bil bakom mig. Men mest var jag ensam. Corona är nog bara ngt de skyller på. NU fick de anledning att ta bort den.
OCH det är inte smartare att vi ska åka dit och faktiskt då alla gånger stöta ihop med andra.
SÅ dumt.

Tack Karin, var rädd om dig också!
Kramar!

Annika said...

Annika:
KUL! Då kommer jag och läser.
Ja, så himla BRA den var alltså. SÅ jätteintressant. Och vilka skådisar. Nu känner jag för att Schitsl också. Ska bita tag i den framöver.
DU har rätt, det var inte svart eller vitt. Jag kände sympati för hennes man. HAN visste inte bättre. Han var inte ond. Kusinen var kanske den som var svårast, men även han fick ju dimensioner sedan.
Samma med farmodern. Och de andra, de hon träffade i Berlin.
Jättefint porträttgalleri på alla sätt.
OCH sååå intressant. Fundamentalism som sagt ...
YESS, jag såg the making of ... såååå bra den också. Den blir ett måste då man sett serien.

Visst är Little Free Library sååå smart.
GILLAR hela ideen. Har aldrig plockat ngn bok där själv. Men skulle jag se ngn skulle jag med nöje ta en + lämna en själv.

AA, såååå sorgligt och ledsamt :-(
Kramar!!

Annika said...

Erica:
SANT! DEN dagen har du en gedigen lista att plocka från mig!:-D

Visst är det fint med Little Free Library. GILLAR det verkligen.
Jag tycker också det är fint att de får vara i fred. Jättebra är det.


Just det, mkt bra för dem att de nu börjat skolan igen, om än på distans. SÅ bra. SKÖNT också.
Nej, ingen förlängning av terminen pga rådande kris.
Bra det.

JAAA! Vet du, kan tänka mig att detta passar många elever BRA. Just att läsa på distans. Just de som kanske är lite blygare och introverta. Kan tror att detta passar dem. Tror det hade passat mig rätt bra under skoltiden faktiskt. JAG är inte alls förvånad över att läsa det du skriver.


Erica, mitt svartsinne säger mig att vi aldrig får tillbaka våra återvinningar igen vad gäller glas.
TROR de ser till det nu ...
HOPPAS jag har fel, men ...
Det finns liksom ingen logik för det hela heller.
Jag vet, det känns urdumt att slänga glas i soporna. Klarar inte det, så jag får åka 14 km till dumpen.

Precis så, jag hade inget förhållande till AA heller. Mer än att jag ju så väl vet vem han är + att han fanns där under min ungdom etc.
MEN nu fick corona ett ansikte i Sverige, det är då säkert :-(
JA #fuckcorona.

Idag har det varit en ganska svart dag för mig, men med ljus också i form av facetime. Kram Erica, ha det jättefint!!

Anne said...

Så trevligt med din blogg, jag sitter fortfarande här med kaffekoppen och har det som daglig rutin (tiderna när jag får till det varierar lite, beroende på hur hemskolans "schema" är ;). Så mysigt!
I alla fall, DEN serien finns på min lista. Ska puffa upp den i kön.
Jag tycker också det är otroligt fascinerande med dessa ultrareligiösa, fundamentalism överlag.
Vi bestämde att denna vecka ha som tema att och se om gamla filmer. Titanic såg vi igår (den är så lång så delade upp den i 2 omgångar). Lite kuriosa, den filmen såg vi på bio på vår första date 1998. Intressant se filmer som har 20-30 år på nacken. Att se om filmer fortfarande håller (eller inte) och att även se hur skådisar förändrats.

Adam Alsing ja, usch så sorgligt. Precis som du blev jag berörd höra det. Oväntat tagen faktiskt. Jag har inte lyssnat på hans podd eller ens haft koll på vad han gör nuförtiden men som du bra skrev i en kommentar, han har liksom alltid funnits där. Jag försökte leta i media om han haft nån underliggande faktor, han var ju så ung. Men kan inte hitta nåt. Har sett på bilder han gått ner mycket i vikt, kanske han hade underliggande saker vi inte känner till. Det verkar som man i Sverige blivit chockade också, till och med Löfven nämnde honom, det blir nog mer allvarligt och "på riktigt" när en ung, till synes frisk omtyckt kändis dör i Corona. Det blir en påminnelse för alla andra att det kan hända.

Du, det där med återvinningen är intressant att höra. De har gjort liknande förändring här och jag fattade inte varför. Med risk för att låta konspiratorisk men jag undrar inte om vissa beslut som tas för vissa saker nu inte behövs men som "de" vill göra och kan nu komma undan med och använda motiveringen att det är för hälsans skull, för safety och pga Corona. Om du förstår vad jag menar. Jag hörde om ett par andra förändringar och beslut som tagits här, vad gäller andra grejer än sopsorteringen, som jag tyckte kändes märkligt men man sade det beror på viruset och "safety", och vem ifrågasätter det just nu...

Vad kul det där med online meteoreloger! Jag tror det har ploppat upp en massa såna här smarta bra grejer som liksom skapats nu när förutsättningarna förändrats för så mycket. Det finns positiva saker som kommer fram nu hela tiden också.

Anne said...

De flesta i landet verkar ha nån form av distansundervisning just nu, här har de också kört igång och från att ha fumlat flera veckor och varit helt villrådiga (vilket nog är förståeligt) så är de ute på banan nu. Organiserat, bra kommunikation och varje klasslärare är ansvarig och håller i det. Det är som natt och dag hur det var i början. Det är mycket och späckat med punkter de levererar varje dag för schemat. Dock finns det ingen obligatorisk inlämning eller bedömning, man förväntas göra allting och se till barnet lär sig saker men de bedömer ingenting. Jag vet faktiskt inte vad de har för verktyg att se till barnen de facto gör hemskola hemma nu och följer online undervisningen, jag förmodar att för studenter som aldrig lämnar in saker online, som är helt osynliga så kontaktar läraren familjen privat och försöker få till en dialog där.

Som sagt, hemskolan fungerar bra nu med deras upplägg. Det sagt, det skulle vara helt omöjligt göra detta utan aktiv föräldranärvaro och hjälp. De äldre årskurserna kör förstås sitt race själva och är självgående men för elementary nivå så tycker jag att det är helt nödvändigt med föräldrar som aktivt hjälper till, agerar lärare, hjälper till och styr upp det. Kör hemskola och tar 100% ansvar. Jag vet de som båda jobbar och nu dessutom ska agera lärare har fullt upp. Tycker jag som inte jobbar har helt fullt upp så kan bara ana hur de har det....
Du och jag, såna som vi, när vi ställs inför en sån här situation så ser vi ju till att försöka få det att funka. Skulle din K varit i elementary school nu och du/ni behövt köra hemskola så hade ni gjort det, tagit ansvar för det. Som jag/vi också gör (haha, 3rd grade matten är gränsfall för svårt för mig så maken är mattelärare...). Så våra barn skulle komma ut ur detta med hyfsat bra kunskaper när de fortsätter i nästa årskurs. Men jag tänker på alla familjer, alla de MÅNGA familjer som inte kan, orkar, vill eller har den dynamiken där de aktivt hjälper barnen och tar ansvar. Det vet man ju i vanliga fall finns, hur skolan är extra viktig för de barnen, att vara DÄR för att lära sig, för i hemmet förekommer ingen hjälp med läxläsning eller annat. Du vet vad jag menar.
De familjer som ser till att deras barn får nån form av hemskola nu står ok rustade i höst, men tänk alla dessa barn som skolan nu förutsätter hemskolas via online undervisningen, de stackars barnen som är vind för våg nu, där ingen har koll online undervisningen görs eller föräldrar som bryr sig om att hjälpa till, de kommer starta nästa åk med bristande kunskaper och ligga efter. Jag vet inte vad skoldistriktet kan göra åt detta faktiskt, de erbjuder online skola så att alla ska ha en vardag och rutiner, men fortfarande i de yngre åldrarna är det helt beroende att familjer tar ansvar och det vet vi inte alla gör. Ledsamt tänka sig att glappet mellan studenternas kunskaper sannolikt kommer variera mycket i höst. Men de säger att de förväntar sig att online undervisningen ska göra så att alla är i fas när de börjar i höst.
Jag vet inte hur det kommer påverka klassrummet i höst. Studenter som kommer ha så varierande grad av kunskaper för det man förväntas ha då man startar säg 4th grade.
Lång utläggning, sorry.

Ha en riktigt fin torsdag Annika!
Kram!

Brysselkakan said...

Att läsa att Adam Alsing dött var som om allt detta plötsligt fick ett ansikte, visst många har dött men ingen vi känner eller vet vem det är. Men nu... och jämnårig med min man. Hatar detta jävla skitvirus. Och min absolut största rädsla är att bli så sjuk att jag hamnar på sjukhus, kommer man någonsin hem igen då? Vet att jag överdriver när dessa tankar rusar men samtidigt kan ingen lova att det inte blir så.

Men vi måste se ljuspunkter i livet och det fina bokskåpet är ett sådant!

Annika said...

Anne:
TACK, det värmer mitt hjärta att höra de orden. Blir så glad.
När du än läser det.
Du är ju lärare på heltid nu också. GISSA om jag beundrar dig och alla andra som hemskolar. Vilket jobb du gör!!
VET ju att det är en stor utmaning.

DU skulle gillar Unorthodox. SÅ intressant när man är intresserad av ultra-fundies som v i ÄR!! Det är ngt som är så fascinerande eftersom deras liv är så totalt olika våra.
Titanic, oooooooooo vad jag älskade den då den kom. ÄLSKADE!!
Såg den på bio fem gånger, tror jag. Har den på VHS, men inte på dvd. OOOO och det var ER första date-film. DÅ blir det ju ännu mer speciellt. När den kom var K ett år, och det var inte jättelätt att komma iväg på bio, minns jag :-D
Tittade Stella också?
Jamen den filmen håller väl, visst??

AA ja, så ofantligt sorgligt.
Samma här, oväntat tagen.
Visste inte ens att han hade en podd. Men han har allt funnits där, eller ja, iaf under stor del av min ungdom fram tills nu.
SNÄLL lär han ju ha varit. SÅ snäll.
Han blir nu Coronans ansikte i Sverige. Ja, han måste ha gått ner mkt i vikt. Det var det första jag tänkte på när jag såg bilderna. Eva som skrev först idag, berättade att han början till diabetes. Så han tog tag i sin viktminskning. DEN lyckades ju. men ack och ooo vad hemskt att han skulle dö så ung. Farfar skulle han ha blivit nästa månad :-(

Jomen jag tror du har rätt.
NU gör de så här, och de kommer aldrig att sätta tillbaka containern igen. En annan sak de så LÄGLIGT (ironi) slutat med är att komma och hämta trädgårdsavfall. Helt ofattbart det också. SÅÅÅ vad ska man göra med det då????
FATTAR det inte.
NU sätter de in sådant här för att aldrig mer behöva ta tag i det. SKIT är vad det är.
Ja, det är skumt. Containern för glas tas ju ingalunda om hand om för hand. Den baxas upp på en lastbil då den är full.
Obegripligt är det.
SÅ nu ska vi iväg och samlas på EN plats då. Med samma glas vi annars hade dumpat.
Så knäppt.
ja, de kan skylla mkt på corona om de vill. Somligt köper jag Annat inte. Det här köper jag inte.

MKT kreativt allt som sker nu. DET tycker jag.

BYTER ruta!!

Annika said...

Anne igen:
Ja, hela landet har säkert distansundervisning nu.
Här strulade det rejält med Blackboard dp de började. SÅ pass att jag läste att HS-ungarna inte har ngra klasser denna vecka.
ACK JA,
men det är ju en justering och jag fattar att det är nytt. Googlekonton kan de inte använda för elevernas integritets skull. DO not ask me WHY!!!
Samma här, det är third quarters betyg som gäller. Man kan tydligen höja dem, men annars görs inget.
ja, de äldre kan nog sköta sitt. Min kompis Lotta sa att hennes dotter var SÅ motiverad att börja igen nu. Hon tycker det är underbart att ha hållpunkter under dagen.

OCH ja, förhoppningsvis går alla barn till skolan i höst. MEN många med luckor. VISSA har ju faktisk inte ens internet hemma.
OCH säkert inte ens ett hörn att plugga i. Det finns så många utsatta barn, även i de rika delarna av landet där du o jag bor.MEN, de små ...
Som Stella och alla andra ES-barn. DET är en helt annan grej. Ni måste ju hjälpa dem, och det tar tid. OJ jag kan bara föreställa mig min egen frustration. K var ju motiverad och taggad och älskade nya saker. MEN efter ett tag hade ju detta blivit gammalt för henne. Hon hade velat sova länge, och säkert hade motivationen dalat. TROR JAG. SÅ du har ALL min beundran!! ALL!!
P hade fått vara mattelärare här också. Jag fixade nog inte treans matte. HAHA. PÅ riktigt.
Tur du har M!!!

SOM du säger, det finns sååå många fldrar som INTE kan hjälpa sina barn. De jobbar, de kan inte språket, de skiter i det ...
Listan kan göras lång. DET krävs ju mkt av den som ska hemskola.
Du har rätt, vad gör kommunerna med dessa barn?
De som löper vind för våg. OCH om det blir förlängt til hösten (gud förbjude), hur har distrikten tänkt då???
De kan ju inte bara släppa dessa barn. De mest utsatta barnen.


OCH ja, så många barn som kommer att bli efter i höst. OCH sen för lång tid framöver. TUFFT är det. Ser fram emiot att höra om hur de faktiskt tänker där, kommunerna.

TACK för lång och klok kommentar, som alltid.

OOOO, förresten, träffar Stella några kompisar nu? Utomhus alltså?

KRAMAR!!Annika said...

Brysselkakan:
EXAKT, han gav coronan ett ansikte.
NU kan alla relatera. Kanske ger det en tankeställare hos många som kanske bara ryckt på axlarna.
DET går inte att INTE låta bli att tänka. Ingen går säker, ingen ung, ingen gammal.
OCH viruset är så konstigt, hos vissa slår det till så hårt att man dör. Andra vet knappt att de haft det.
Underligt.
HATAR skiten såååå mkt.

Men ja, bokskåp är bra!
:-)

Bloggblad said...

Jag fick tipset att först se serien Shtisel på Netflix. Om ultraortodoxa judar i Jerusalem. Långsamteve... men väldigt intressant. När jag plöjt mig igenom den, tar jag Unorthodox. Tänker mig attjag fått lite förförståelse då.

F.ö. less på all oro kring corona. Håller mig undan. Är mycket ute i skogen. Handlar online, träffar ingen... Det går ingen nöd på mig alls. Men åååå vad jag längtar efter normalt liv igen.

Annika said...

Bloggblad:
DEN ska jag se! Den är på listan. Ser fram emot det.
Se Unorthodox sedan också. Oj vad jag tyckte den var intressant. Sedan finns one of us som är en dokumentär om avhopp. SÅ bra.

Normalt liv ja?? OOOOOOOOO vad jag längtar efter det!!
SÅ mycket!!

Anneli said...

Tack för tipset om att se Unorthodox! Jag såg första avsnittet igår tillsammans med min man och dotter. Ikväll blir det nästa avsnitt. Så bra och intressant.
Tack för all fina bilder du lägger upp. Jag njuter av att se de vackra bilderna från dina promenader. skulle vilja följa med :-). Våren har kommit mycket längre hos dig än här i Stockholmstrakten.
Ta hand om dig! Kram