Thursday, April 23, 2020

Tack, Läkarbesök, FaceTime och Kreativa Karolina.
Hej torsdag!
*   Tack!

Tack för alla era synpunkter vad gäller medias roll under denna kris. Det var mycket intressant att ta del av era tankar i gårdagens kommentarsfält.
Vi är för det mesta överens där.

Media lär fortsätta sitt drev och att skriva sina sensationsreportage. DET kommer de aldrig att sluta med.
Men vi läsare får gallra ordentligt bland svarta rubriker.
Fast det har vi väl kanske blivit ganska bra på, helt bunten.

Jaja, skiten fortsätter och vi hänger med. Det är ju knappast så att vi har ett val. Vi sitter alla i samma båt och vi har alla svårt att se kusten just nu.
Men en dag ska en trygg hamn skymta i horisonten av det stormiga havet …


*   Läkarbesök.

Numera är det inte direkt lätt att komma iväg till doktorn för rutinkontroller och dylikt.
Inte till tandläkaren heller.
Min tandläkare tar endast emot akutbesök just nu. Tandläkargruppen har ställt in samtliga rutinkontroller och allt som inte är akut. Det är smart av dem.
Detsamma gäller de flesta läkare.

Peter hade en avtalad virtuell tid igår med sin dermatolog. Det besöket gjordes via Peters iphone, och det funkade mycket bra.
Doktorn kollade födelsemärken och fläckar som han tydligen kunde förstora och fotografera från sin plats.
Bra där.
Bra att det funkar.

Snart har jag mitt årliga besök hos min hjärtläkare, men inser ju att det inte kommer att bli av. Istället får han skriva ut min blodtrycksmedicin via ett liknande digitalt möte.
Som sagt, tur att det funkar så också.

Jag vet också att man i dagsläget ställt in mammografi och rutinkontroller av det slaget.
Men, som sagt, händer något som inte ska hända får man ju komma in ändå.

Underliga tider är det onekligen.*   FaceTime

Jösses vad jag uppskattar FaceTime i dessa tider.
Det är fantastiskt för mig att kunna SE min familj i Sverige när jag talar med dem. Det underlättar mycket.
Zoom med en större grupp är jag däremot mindre förtjust i. Det känns som om man inte riktigt kan uttrycka sig när det blir fler än tre personer.
Inte min grej riktigt det där med stora Zoommöten online.*   Kreativa Karolina.


Karolinas liv i Los Angeles står helt på paus. Hela filmindustrin ligger nere, detsamma gäller för restaurangbranschen. Restaurangerna är öppna för take-out och för det behövs ingen serveringspersonal eller bartenders. SÅ det är stängt läge i stan på så många sätt.

Karolina bor mest hos sin pojkvän, Mike.  Mike bor i sin tur med sin bror och en kompis i en stor lägenhet. Det är med dem Karolina har hängt hittills under krisen.
Mike är producent, han har sitt jobb kvar och jobbar hemifrån. De andra killarna jobbar som producent respektive bildproducent. Det är en kreativ grupp, och givetvis har de använt delar av sin tid åt att spela in egna filmer.


Så förutom att spela in filmer för framförallt IG-TV (SOM tydligen klår YouTube numera enligt dessa ungdomar) så ägnar sig de tre lägenhetsinnehavarna åt jobb.  Karolina läser manus och böcker. Hon lägger även avancerade pussel och lär sig laga mat. BRA!
Karolina tar även långa, långa promenader ett par gånger om dagen.
På kvällarna spelar de spel, mest Catan. OCH det spelet spelar även en roll i videon.
Som mamma tycker jag ju såklart att det är kul att se min dotter agera. Sedan är det roligt för mig att se pojkvännen också, honom har jag ju aldrig träffat. Fast tro mig, det känns som om jag känner honom numera.

TRYCK på pilen så kommer ni till videon!!Med detta avslutar jag veckans punkter. Jag önskar samtliga en riktigt BRA dag!!

18 comments:

Anonymous said...

Yvonne said….
Verkligen en snurrig värld just nu, ibland tror man bara det är en dröm, en riktig mardröm, men tyvärr lever vi alla i den. Jag är så tacksam att vi går mot vår och sommar, tänk om det varit vinter och man ska sitta i hemkarantän, hade inte varit någon höjdare. Igår grillade vi hamburgare och satt ute och åt och firade med ett glas rött till.

Vi börjar inse att vi kommer att bli kvar här hemma troligtvis hela året, vilket inte känns så där jättekul precis, men, men, är nog bara att börja gilla läget. Spanien ska ju börja lätta på restriktioner 9 maj, men iaf hälsoministern sa att inget internationellt flyg kommer att tillåtas förrän år 2021 och så finns det så klart folk som inbillar sig att de kan ta och bila ner, men gränserna kommer ju vara stängda så det är nog inget att rekommendera att åka 240 mil (som det är från Stockholm till gränsen mot Spanien) och sen få vända.

Kul video de spelat in, det var ju bara att trycka på pilen så satte den igång.

Facetime är sååå bra och jag är sååå glad att den finns.

Stor kram från ett soligt Åkersberga

Äventyret framtiden said...

Vi snurrar med i samma karusell verkar det som . På vissa ställen långsammare, på andra i en förfärlig fart. Men vi hänger med på något sätt. Jag håller med Yvonne här ovan att det är skönt att vi går mot sommaren, allt blir lättare rent mentalt den årstiden. Tänk dig att gå in i det här i november.

Jag tryckte på pilen och så var jag med i videon de har spelat in. Man ser att de trivs och har roligt tillsammans.
Facetime måste jag undersöka närmare. Mina barn med familjer sitter på andra sidan pölen, Åland hav och vi kommer troligtvis inte att kunna träffas under det kommande året som det ser ut. Även om ålänningarna försöker och vill öppna gränserna igen för att få hit turister. Inte riktigt klokt i mitt tycke, för då har vi ingen kontroll på det som vi har bra kontroll på nu. Vår samhällssmitta anses obetydlig som det är nu. Men jag vill vara försiktig och inte ropa hej ännu, är rädd att det inte har kommit igång här hos oss på riktigt, men att det kan göra det om vi inte håller oss i skinnet nu och "offrar" den inkommande turistsäsongen.
Stor kram även från ett soligt Geta.

Humlan said...

Så bra att ni kan lösa era läkarbesök på det sättet, jag har aldrig testat det, jag har aldrig testat FaceTime heller, så jag är helt novis på det området.

Det fungerade utmärkt att titta på det du lagt in. Kul att se Karolina agera, jag slås av hur vuxen hon har blivit.

Önskar dig också en bra dag.
Kramar!

Annika said...

Yvonne:
Nästan varje morgon när jag vaknar hoppas jag att det varit en dröm.
MEN, sen kommer insikten, just det det är på riktigt. VI är i en helt overklig kris.
JAAAA! DET är en ren välsignelse att det går mot sommar, det tycker jag med. En mkt annorlunda sommar förvisso, men ändå ... tack och LOV!!!
Att vi kan vara ute mer, att det inte bara är mörkt och kallt. Nej, men det är väl en guldkant i tillvaron trots allt. MEN det kommer att kännas sååååå sjukt konstigt att inte åka till Sverige och Finland i sommar. Helt overkligt är det att tänka på det. Ibland tror jag att det blir 2021 jag kan åka hem nästa ngn. Precis som du tror med Spanien.
Som du säger, de öppnar inte gränserna i en hast. Inte ens chans. DÅ kommer ingen in med bil heller. Så det är ju bara dumt att tänka så, som några av era bekanta gör.
de kommer kanske inte ens över till Danmark. Nej, det lär dröja tills Europa öppnar sina gränser igen. OCH USA också. Vilken rutten jävla tid det är.

DET måste komma lite ljus vid horisonten snart. DET MÅSTE!!

AHA, så det funkar!!!
Men vad KUL!!
DET trodde jag inte. ROLIGT!!
Ja, de är proffsiga.

Kramar!!

Annika said...

Karin:
JA! TACK och LOV att det går mot sommar och sol och inte mot höst och vinter. DET hade inte varit roligt. Tänk en jul med detta ...
OCH sen även mörkret och kylan som sätter in. Älskar hösten och även vintern, men just nu är jag så innerligt glad över att vi går mot ljus och värme.


Ja, men absolut, Karin. Har ni iPhones? ISF har ni Facetime där gratis och kan se och prata med varandra.
Tycker det är suveränt. Pratar med mina föräldrar varannan dag via FT. Min moster på samma sätt. Min syster och en del vänner.
SÅ kör på!! OM ni inte har Apple-produkter så kan du absolut köra via ZOOM. Det kan man köra via både android och apple.
Jag vet också att man kan köra via Facebook. MEN jag har aldrig videopratat med ngn via FB, men det ska gå.

Nej, inte tror jag Finland öppnar upp gränserna i en hast. Inte en chans. Ni har skött denna kris så bra, och om folk fr Sverige ska börja välla in så blir det en boom. DEN vill ni inte ha.
Bäst i Norden, och kanske Europa, har Finland skött detta.
Hatten av!!

Kramar!!

Annika said...

Humlan:
MKT bra sätt.
BRA att det går. Inser ju att inte kommer kunna gå iväg om ngn månad heller, så det får skötas på detta sätt.

MEN vad KUL att det funkade. TRODDE inte det!!!
KUL!!

Kramar!!!

Elisabeth said...

Även här ställs mammografi, cellprov och liknande in på många håll. Visst, jag förstår varför, men det gör mig samtidigt lite oroad. Och tänk på köerna som kommer sedan, när verksamheten någon gång i framtiden kan fungera normalt igen. Däremot fungerar ju digitala möten med läkare bra många gånger, och då ska man förstås satsa på det.

Mamma tycker att vi ska prata på Google Meet, men jag vägrar. ;-) Sitter tillräckligt mycket framför en dator och pratar in i den på jobbet, så det får bli vanlig hederlig mobiltelefon. Eftersom det är inom Sverige betalar vi ju ändå ingenting per minut. Förstår dock att många uppskattar FaceTime och andra liknande program.

Vad roligt att se Karolina framför kameran! Bra också att hon kan läsa en del manus, för att få något "riktigt" att göra, om du förstår hur jag menar. Tjänar hon pengar på det också, eller gör hon det bara för att få in en fot i branschen?

Annika said...

Videon! Bwaahaahaa! Millennials doing the pandemic :) Hoppas den går viral!

Jag har sällan haft mac-producter så har inte använt facetime mycket. Vi kör på Skype för det mesta men professionellt just nu Zoom. Facebook har ju också en telefonservice men där är kvalitén så dålig så den brukar jag för det mesta undvika. Kan tänka mig att du saknar din tjej i den här vevan även om ni kan prata på facetime etc. <3.

Och, ja, svårt att se något slut i sikte på pandemin :(. Jag såg att någon i svensk media eller myndighet hade sagt att "vi måste ha pannben nu." Kanske är ett bra sätt att uttrycka saken. Tålamod krävs iallafall.

Ha en fin torsdag, Annika!
Kram,
Annika

Annika said...

Elisabeth:
Det är bra. DET tycker jag.
JUST att det funkar med virtuella besök.
Sedan att man ställer in rutinkontroller etc förstår jag ju, även om det sedan säkert blir köer för att få tid.
Men i dagsläget fattar jag precis hur de tänker.

ÄLSKAR FT. de flesta jag har kontakt med via just FT finns i Sverige.
K kör facetime ibland, men oftast pratar vi bara utan att se varandra.
MEN så bra att det funkar.
Värst är nog zoom med många inblandade. MEN du vet ju hur DET är via dina dagar och dina lektioner, haha.

KUL att du gillade filmen. Den är bra. De har ju så proffsiga grejer de använder också. K sa att den tog sååå lång tid att göra.
Manusen, hon hjälper Mike då hon läser dem. han läser ju massor med såna som producent. Så det är honom hon hjälper-
BRA.
Nej, inget betalt :-)

Annika said...

Annika:
HHA, KuL att du gillade.
DE är många som sett den. Roligt för gänget.
Verkligen millennials och krisen :-)

jag misstänkte att FB har dålig videoanslutning. Provade en gång, men det gick inte ens att komma fra,
FT är bra.
ZOOM funkar också toppen mellan apple och android.
Tänker så mkt på alla just nu. Verkligen.
Hårda tider.

HA! LÄSTE just detsamma som du i DN där just benämningen PANNBEN nämndes. Var det en insändare?? Eller så var det en artikel. JUST det, att inse att det här kommer att ta tid.
Tålamod en masse.

Stor kram till dig!!

Brysselkakan said...

Även i Sörmland har all mammografi och cellprovstagning ställts in. Skulle haft just cellprovstagning nästa vecka och ska tydligen få en ny tid till hösten, vad nu det betyder. Man pratar om vårdskuld här, dvs all den uppskjutna vård som måste tas igen. Enorm antar jag.

Kul att K hittar på saker, lär sig nytt och är ute mycket!

Anne said...

När jag skrivit färdigt här ska jag genast kolla filmen, åh så kul!! Bara att se stillbilden var kul :)
Din fina K verkar ha det så bra, hon är ju vuxen och har pojkvän, det här är hennes liv och i LA hennes vardag och liv finns så förstår hon ville stanna kvar när det blev lockdown istället för att flyga hem till er. Så hade jag också gjort jag varit i hennes ålder och situation. Hehe, även om man som päron kanske önskat nåt annat.

Men du, vad bra Peters telehealth, virtuella möte eller allt vad det nu kallas fungerade så bra. Rätt imponerande faktiskt. Har ju hört de gör så nu men inte testat själv eller egen erfarenhet av det men låter super att det fungerar så pass bra av nån som testat. Vem vet, kanske efter det här är över att just det här sättet att träffa läkaren kommer fortsätta för många sorters ärenden även när det här är över och man igen kan träffas på mottagningen men att den här metoden kommit för att stanna? Det är klart att många ärenden måste ju göras på plats men fantastiskt hur mycket som kan göras så här, kanske den metoden liksom etablerats nu och kommer ligga kvar även efteråt?

Stella hade en årskontroll inbokad som förstås blev avbokad (för kids vill de nog fortfarande gärna se dem så mycket det går, men vet de kör virtual visits även där nu för akuta saker så man inte ska behöva gå in). I alla fall, de bokade om henne och sade att från "higher up" så hade de fått höra att sjukhuset och mottganingarna ska få tillåtelse öppna upp för alla sorters besök inklusive vanliga operationer mitten eller senast slutet av maj. Så Stella fick en tid till 1 juni. Det bådar ju gott, att de internt, inom branschen så att säga tror att de ska komma igång inom en månad. Jag antar att tror de det så bygger det på tillförlitlig information de har internt för de skulle nog inte börja boka in "onödiga" besök som t.ex. annual checkups som ju kan vänta.

Men du, jaaa vad vore man utan alla dessa metoder att umgås över nätet. Själv kör jag Skype och det är min favorit men de är ju alla lika (att se varann på skärmen medan man pratar) och handlar nog mer om personliga favoriter om man föredrar Facetime, Skype, Messenger osv osv. En kompis har som favorit WhatsApp så där pratar vi alltid, personligen föredrar jag Skype men men sak samma, allting fungerar ju på samma sätt i princip och samma teknik så jag är inte kinkig. Zoom hade jag aldrig använt eller ens haft installerad före de började med distansundervisningen i skolan, jag har alltid sett det som bara professionella använder för möten på jobb men har ju insett nu att det går att använda för privata träffar där man möts online. Men nä, ingen fan, föredrar de mer one on one mötena via Skype och andra liknande sätt.

Samma här förresten! Många gånger då jag ringer med skype så kör jag utan video och bild, vissa vill alltid ha bild men personligen tycker jag om att använda mer som en vanlig telefon, alltså bara röst och ingen bild. Ibland vill man se varann förstås men ofta tycker jag inte det behövs alls. Du verkar tänka lite lika om jag förstår dig rätt.

Anne said...

Ha en riktig fortsatt fin torsdag, tänk att det är fredag imorgon igen.
De här konstiga veckorna rullar ju trots allt på rätt fort, hur konstigt det än är.

Till sist, apropå det här med resor och att öppna upp. Som du vet så hade vi konkreta resor inbokade för sommaren, var så tidigt ute och det ångrade jag. Men nu har tack och lov Icelandiar som vi har biljetter med även öppnat upp för att gratis boka om/boka av biljetter för sommaren så officiellt har jag inte längre nån resa inbokad utan nu är det avbokat och jag vet med säkerhet att jag inte åker. Även om jag mentalt vetat att det nog blir så, så har det ändå känts annorlunda då jag på pappret haft färdigt betalda biljetter, som att kanske trots allt... men nu är det som sagt avbokat och det var ju det enda rätta. Vem vet, vad det lider kanske rutter inte ens flyger utan ställs in. Än så länge har ju inte ens gränser öppnats, än så länge sitter vi ju till och med i lockdown här i landet.
Den här sommaren blir annorlunda helt enkelt. Jag hoppas dock att vi kommer kunna leva mer öppet här på hemmaplan, du vet, uteserveringar, röra oss mer fritt, göra utflykter osv. Få tillbaka friheten i alla fall, vad tror du om sommaren? Vågar vi hoppas och tro på t.ex. 4th of July firande i större grupp eller sippa vin på uteserveringar vid nån restaurang en fredagkväll...?? Vad ska vi TRO om sommaren??? Vad säger din magkänsla, Annika? Vissa dagar tror jag det är kört, att vi kommer vara isolerade, vissa dagar känner jag att ja kanske det blir lite mer normalt... Eftersom vi vet vi blir här hela sommaren, tänk om man ändå kunde göra road trips, se sig runt lite... tänk om...

Kram!!

Annika said...

Brysselkakan:
Vårdskuld ...
Ja, så blir det alla gånger här också. Det kommer att bli enormt tryck på läkare sen när detta är över.
ALLA som liksom pausat rutinbesök ska sparka igång igen.
Ja, Karolina gör det hon kan och det är bra.

Annika said...

Anne:
Karolina gjorde rätt, tror jag. Hon hade blivit tokig härhemma över lugnet och tristessen. De flesta av hennes vänner är ju på andra ställen också. Tror det bara är ett par som är i Reston nu hos föräldrarna.
Hon har det bra i LA, och får göra lite kreativa grejer med pojkvän och vänner.
Hon håller sig sysselsatt. Härhemma hade hon säkert blivit väldigt uttråkad, om än bortskämd, haha.

VISST är det BRA hur det funkar med dessa virtuella besök.
Tror nog att en hel del kommer att ändras när krisen är över. Det här kan vara en sådan sak, rutinbesök.
Sen måste man ju iväg förstås vad gäller somliga besök och provtagningar etc.
Men bra att det går att göra så här.
Det kommer att bli samma för mig om en månad.

Jamen JA! 1 juni. DET finns hopp alltså. Låter jättebra tycker jag.
DET är ju klart drägligt.
Hoppas att de gör ngt liknande här. I dagsläget har ni färre fall än vi har. TÄNK vad de fixade detta bra i OR o WA och i CA också.
Fantastiskt vad ni på västkusten grejade det. JA, klart folk ännu blir sjuka. Men, hatten av säger jag!!!
1 juni, asbra!
Vi ska se när de börjar se ljuset här ...

PRECIS det finns massor med videosamtal man kan använda. ja har aldrig testat skype. MEN det är ju samma i princip.
VISST, det är bara att prisa tekniken. NU i dessa tider blir det viktigare än nånsin.
Whatsapp har jag och mina syskon en stor gruppchatt på. Ibland pratar jag med ngn via WhatsApp också, men tycker ofta det är så taskig mottagning.
MEN ååå vad det finns många möjligheter för oss att prata med folk numera. WOW!!
TACK tekniken!!
Zoom, inte min grej alls. Blir mest stressad av den, haha.

Med K kör vi alltid utan bild. Nästan. OCH jag kör så med en del vänner också. DET är bra, det känns som mindre press på ngt sätt. Don't ask me why, konstigt det där.

Byter ruta :-D

Annika said...

Anne:
UNDERLIGT!
Visst rullar de på även om de går långsammare än de gjorde när vi levde våra gamla liv. men även i groundhog tider tenderar de att gå fort. SÅ sant.

SÅ bra att Icelandair nu öppnat för av/ombokningar.
OCH du har bokat av ...
NOG fattar jag att det känns underligt. SÅ definitivt. Men sen i höst börjar skolan igen och ni blir låsta vid den (hemskola eller inte. HOPPAS vid gud att de går tillbaka till sen riktiga skolan i höst).
Gränserna tror jag kommer att vara stängda länge, länge.
Kanske blir det alls inga resor till norden under det här året? Börjar nästan tro det nu.
Finland-Åland tror jag verkligen inte öppnar i en hast, de har skött detta så bra och det sista de vill är antagligen att få dit en massa svenskar. men du har ju ditt medborgarskap, och vad jag vet kan man ta dit sin familj om man är finsk medborgare. Alltså, man och barn.
men nej, det känns inte lockande att åka nu.

SÄG det Anne?
Min magkänsla säger mig nu att de KANSKE öppnar upp i ytterst små, små steg i juni. Du vet, har långt mellan bord och att man inte kan ägna sig åt barhäng. Alltså, man kanske kan sitta i en bar, men vid bord.
OCH, en annan sak, jag kan tro att ni i Oregon kanske får lite mer frihet före oss här på denna kust.
Men egentligenser jag bara en låååååååång sommar utan ngra större glädjeämnen framför mig ...
jag tror inte de öppnar beacherna här, buuuuhuuuu ...
Vi har talat om att hyra stuga id ngn sjö. Vi får se ...
Känns som om man inte kan planera ett skit.

DET ska bli intressant att följa GA, NC och FLA nu ... Hmmmmmm .. way too early, troligtvis. Vi ska se hur många fall de har om sådär en 7-10 dagar.

MEN ååå vad jag vill följa dem, på många sätt. AVIS!
Även om jag fattar att det inte går i dagsläget.

SKULLE så gärna vilja åka till Cali också.
Min dröm är att faktiskt att flyga till Portland, OR (TÄNK om man fick träffa DIG då), hyra bil där, bila genom OR och sen ner till LA. DET är min dröm.
Tror jag att det blir så?
NOPE.
men jag VILL!!!!

KRAMAR!!

Anonymous said...

Ja, det lär bli en sommar man minns länge. Men planera den, det kan man inte. Än så länge finns det ju inga restriktioner på att resa inom Sverige, men är läget som nu eller värre så kommer vi inte att åka till sommarstugan i sommar. Å andra sidan är det som min sambo sa häromdagen, att vi har det ju bra här, så oss går det ju faktiskt ingen nöd på.

Gillade Karolinas video, förstår att det är tufft i filmbranschen nu. En av mina vänner är agent åt skådespelare och andra i filmbranschen och hon säger att det är massvis med produktioner inställda både i Sverige och USA, för att inte tala om teatrar där allt är stängt.

Vi lyckades genomföra ett årsmöte i en ideell förening häromveckan per telefon och webb, det var ca 25 deltagare och det gick bättre än förväntat. Inga skrikande barn eller skällande hundar i bakgrunden, bara en tappad kaffekopp, och omröstningarna gick också vägen. Fast vi hade ju mycket hellre träffats och haft ett helt helgprogram som planerat. Men jag håller med dig, det är jobbigt med telefon/webb och flera deltagare, det går bra upp till 3, är drägligt upp till 7 och sedan är det bara nervöst och jobbigt.

Det är nog dags att anamma min farmors synsätt, man får vara glad för varje morgon man kan slänga benen över sängkanten. Och det kunde hon nästan alla dagar i sitt drygt 95-åriga liv.
/Tysta C

Annika said...

Tysta C:
Verkligen. Ett år som för alltid kommer att sitta inristat i oss alla.
Sommarens planering ja, det är det bara att gömma. Inget kan man planera. Absolut inget.
Försöker tänka som du, jag har har det bra här. DET går ingen nöd på mig, men ÅÅÅÅÅ vad jag kommer att sakna!!!

Visst var det en kul video. Ja, hela film och tv och teaterindustring ligger nere. SÅ tungt och tråkigt.

TUR att det finns zoom för möten som måste ske, och bra när de klaffar. Ert möte gick ju bra. HAHA.
Skönt.
Men visst, det är mkt bättre att ses. Zoom etc kan inte tävla med det.

Din farmor hade rätt, då ska man tänka. Helt rätt!!!