Thursday, March 19, 2020

REBOOT, Influensasprutan, Varmt, Blomning, och det där ATT handla mat i dessa tider ...
Hej denna torsdag i nådens vår!*  Kan vi börja om?


Tänk om vi bara kunde spola tillbaka tiden och börja om från ruta ett vad gäller detta konstiga år.
Det här är nog det underligaste jag varit med om i hela mitt liv. Jag antar att ni känner samma sak. Och då räknar jag in 9/11 och allt som hände då. Jag kan väl säga att den tid vi befinner oss i nu känns lika overklig och skrämmande som den gjorde månaderna efter terrorattackerna hösten 2001.
Samma känsla nu.
Jag vill helst bara vakna imorgon och inse att detta var en mardröm.

Istället är det en mardröm och ångest att vakna och sträcka sig efter mobilen och läsa de svarta rubrikerna. VAD ska det stå idag?
Sen går dagen i ett svep, full av oro, stress, nyhetskoll och mörka tankar.
Det är omöjligt att släppa tankarna på detta. Åtminstone nu, kanske blir det väl så att vi alla “slappnar av” mer framöver?
Vem vet? Vem orkar leva på stressens vassa kam under en längre tid?
Just nu känns det som allt ligger på högspänning.

*   Nästa år och framöver …

Jag har hittills inte brytt mig om att vaccinerna mig mot säsongsinfluensa. Peter tar den sprutan varje år, men jag har aldrig brytt mig.
Från och med nästa år kommer även jag att börja vaccinerna mig mot säsongsinfluensan.
Jag har ju verkligen inga bra argument mot att inte göra det.

*   Varmt …

Här i min del av världen går vi två väldigt varma dagar till mötes. Idag och imorgon ska det bli 26 grader varmt.
Natten mellan torsdag och fredag blir det 18 grader som lägst. Overkligt varmt denna tid på året. MEN det är ju ett overkligt år också som kommer att skrivas in i historieböckerna som ett riktigt sorgeår. Ett stort braskande mörkt årtal, ett årtal som såg så vackert ut i skrift då året var nytt, 2020.
Nu blir det istället året vi förknippar med ångest, sjukdom, ekonomiska krascher och djup rädsla.


*   ALLT blommar!

NU blommar körsbärsträden inne vid Tidal Basin i DC! Tidigt som bara den. Men det är inga folkmassor där. De blommar i fred denna nådens vår. Inga folksamlingar, ingen trängsel. Någon som bor inne i stan går säkerligen dit och får sig en titt på dess skönhet. JAG kommer inte att se dem i år, det kan jag tala om. Här ute hos mig i de nordvästra förorterna kommer körsbären att blomma i dagarna.
ALLT annat blommar också. Naturen är sällsynt vacker. Tyvärr kan jag inte njuta av dess skönhet som jag brukar. Sinnet är för upptaget av svarta tankar för att jag ska kunna hänföras av naturen denna mörka vår.
Men, jag fotar den ändå, förstås. OCH jag uppskattar mina rundor så OTROLIGT mycket.

*   Att handla mat

Det är fan också ångest numera. ATT ens tänka på att man måste besöka en matbutik. Det är så utplockat i många hyllor att det känns som att jag inte kan planera min veckomeny-vilket jag gör varje söndag-längre. Man får helt enkelt åka till affären och se VAD som finns.
Toappershetsen är sjuk. Rengöringsmedel, tvål och handsprit kan man se sig om i månen efter.

Jag handlade senast i söndags. Det var OK, det fanns det jag skulle då, det mesta iallafall.

När jag gick förbi min lokala Safeway (min närmsta mataffär) igår på min prommis såg jag att det satt ransoneringslappar på dörrarna. Lika bra det, begränsa hamstringen av det vi alla behöver.Samtidigt är det värmande att se och höra hur folk ställer upp för varandra i dessa tider.
Kanske föder denna enorma kris något bra i slutändan?
Vi får hoppas det.
Någon “mening” finns det väl ändå med detta? Kanske … möjligtvis … vem vet …

Faktum är att jag nu på morgonen ska åka till Harris Teeter och göra lite inköp till helgen. KOMMER inte att hamstra. Jag ska bara köpa det jag behöver nu, och hoppas att jag kan hitta det jag vill ha.
Jag återkommer imorgon igen, och ska visa lite blommande bilder då, tänkte jag.  Förmodligen fortsätter jag även att stöta och blöta covid-19.   Jag menar, hur kan jag INTE göra det? Men, efter önskemål av Anne kommer jag också att ge lite tv och filmtips som ni kanske kan ha nytta av nu när vi alla idkar hemmaliv.


HANG in there. THIS too shall PASS!

Tvätta händerna :-)

24 comments:

Elisabeth said...

Jag vill också börja om! Dock har jag faktiskt HELT slutat läsa nyheter om Corona, för det som påverkar mig direkt (sådant som rör skolan till exempel, eller om man inte kommer att få gå utanför dörren) kommer jag ändå få veta. Jag mår inte det minsta bättre av att läsa om hur andra länder gör, hur många som är smittade, hur många som har dött eller allt vad det nu handlar om. Hur viruset smittar vet jag redan, så det ger mig liksom inget - förutom ångest - att fortsätta läsa.

Vädret, DET är i alla fall fint! Solen värmer och det luktar vår om marken och om asfalten när det regnat. Blommorna blommar också, inte träden förstås, men påskliljor, krokus och scilla, samt en och annan forsythia. Jag har börjat ta en promenad varje dag efter jobbet, dels för att vädret varit så skönt, dels (eller kanske framförallt) för att lugna ner tankarna. Det är mycket möjligt att många av dem som använder olika varianter av #stayathome på Instagram tycker att jag är en alldeles HEMSK människa som faktiskt inte stannar hemma. Men det är liksom inga folksamlingar i skogen... Faktum kvar står ju dock; jag går ut även när jag inte måste.

Mathandling, ja, den har jag också börjat få ångest av. Inte för att jag är rädd för viruset i sig (vilket säkert många också tycker är konstigt), utan över att se de tomma hyllorna. I min närmsta butik är det dock faktiskt inte så tomt, förutom på mjöl- och jästhyllorna, men det är värre på andra ställen. Har själv köpt hem mer än jag annars skulle gjort, har till exempel fyra oöppnade förpackningar flytande tvål och lär köpa mer. Normalt har jag en oöppnad och en som jag använder. Samma med tvättmedel och liknande, det har jag mer av en annars.

Jag har svårt att se någon mening i detta... Känns som att det bara är negativt. Visst, det är fint att folk ställer upp för varandra, men kommer det att fortsätta om/när livet blir normalt igen? Jag vet inte, kanske.

Anonymous said...

Yvonne said….
Ja, det är verkligen svårt att inte låta bli att tänka på coronavirus och varje morgon man vaknar och får på TV:n och hör nyheterna (vi har alla sv kanaler här) så hör/ser man att det blir svarta rubriker en dag till. Hörde också att om man går och oroar sig så påverkas vita blodkropparna, ett kort tag bara positivt men absolut inte bra att oroa sig för länge, men vad ska man göra, inte lätt att låta bli.

Här förbereder vi oss för hemresa och tvättar sängkläder, handdukar och allt smått, torkar ur kyl osv, så allt är klart om vi kommer iväg, vilket faktiskt SAS sade igår att de ska hämta hem alla här på kusterna. Nu är det bara att inte Spanska myndigheterna stänger flygplatsen, ryktas om det från måndag men då är vi redan hemma. De har redan stängt för inrikes resor.

Vi försöker och slippa gå till affären, har klarat oss hittills, en snabb sväng gjorde min man och köpte mjölk och grädde, det är allt. Ibland, som nu, är det bra att vara en sån som gillar att alltid ha fullt i alla skåp, kyl och frys. Jag är ju uppvuxen med livsmedelsaffär, så det kan nog vara en grej som kommer därifrån, min syster är likadan, min bror börjar bli sådan mer och mer.

Vi har laddat med både munskydd och handskar nu när vi kanske får flyga, iofs inte riktiga munskydd men vi ska ta dubbla och hoppas det hjälper lite iaf. Det vi ska tänka till är vilka platser på planet man ska välja, vi brukar alltid ta mittgångsplatser på samma rad, men nu kom vi på att det är ju ett himla spring där hela tiden, så kanske fönsterplats vid nödutgången är det bästa i dagens läge.

Hörde just att Spanien kanske förlänger denna totala karantän till 1 månad då det ff ökar med smittade, ca 2000 pers/dygn...… Var ju sagt 2 veckor och nu har snart den första veckan gått och det fortsätter att öka.

Ute blåser friska vindar och solen försöker titta fram, bra för tvätten torkar snabbt då.

Stor kram skickar jag från ett oroligt Spanien

Humlan said...

Ja, huvudet surrar med tankar om hur det ska gå och hur länge det ska pågå. Jag tittar på nyheterna, allt som händer, alla ändrade uppgifter, olika uppgifter från olika experter, och jag undrar hur det ska sluta.

Jag såg att ni var flera som skrev om att stänga skolorna i Sverige i går.
Att stänga skolor är inte så lätt, vem ska ta hand om alla barn? Siffror jag hörde i dag är att vi har 1 miljon barn 0-10 år, för att ta hand om dem så behöver 400 000 föräldrar vara hemma. Ersättning till dem skulle vara ca 1 miljard /vecka. (Ingen ersättning till företag som blir av med sin personal)
Och det finns ju massor med folk som jobbar i yrken som måste fungera.
Och de som nu jobbar hemifrån, jobbar de om barnen är hemma?
Inte lätt det här!

Jag handlade i går, visst fanns det hål i hyllorna, men de plockade också upp en hel del (som toapapper :-) ) I den lilla affären såg jag ingen som hamstrade, men ska man storhandla (och kan åka bil) så åker man nog inte dit. Jag låter nog gärna bli att handla om jag inte måste.

Bra att du kan njuta lite av naturens tidiga blomning, vi behöver lite avbrott i alla allvarliga nyheter och oroliga tankar.

Var rädd om dig!
Kramar!

Brysselkakan said...

Här har flera butiker också infört maxantal på inköp och Apoteken på paracetamol. Försöker att inte hamstra men det blir svårare när man ser att så mycket är slut, man rycks med.
Såg att våra syrener snart slår ut, bladen alltså. Det går fort nu!

Annika said...

Elisabeth;
JAG med!!
Igår hade jag en hyfsad dag. IDAG känner jag mig nere på 0 igen. FY satan vad jag hatar detta. OCH jädrar vad jag mår dåligt av att läsa nyheter, och ändå klickar jag upp CNN, WP och DN med jämna mellanrum hela dagen. TV-nyheterna har jag slutat titta på. DET går inte. Facebook är nog värsta stället ändå, där finns "experter" och domedagsprofeter och konspirationsteorier och annat MÖG man kan vara utan. Så idag är det ingen bra dag för mitt psyke alls.
Ska också trappa ner läsandet. MÅSTE, för min egen skull. Precis som du gjort.

Nej, men ännu får vi gå ut i naturen. Ingen kan säga ngt om DEN saken. Utomhus lär det ju inte smitta speciellt, efter vad de säger, bara man håller avstånd. OCH hur många möter man i skogen liksom?
TROR att naturen och utelivet nu blir ännu viktigare för folk.
OCH så ska det förbli. Hos en kompis till mig som bor i CT hade de stängt AV stränderna där hon brukar vandra. Hon blev så nedtagen. Helt otroligt. DET är inte mer folk där, och det är ju absolut inte badsäsong. SÅ det där fattar jag inte.
Jag möter många på mina rundor. Vi hälsar och håller avståndet . men för det mesta är jag också helt ensam på mina vägar i skogar och på ängar. OCH så länge vi får gå ut och vara ute är det ju bra. Frisk luft kan inte vara dåligt, och då vi går stärks lungor och kropp.
Hur länge ska denna galenskap pågå?
Hur länge kan den pågå?
Jaja, vi får se.
men ännu tror jag ingen blänger på oss utomhus, vi får fortsätta att gå och gå!!

Mathandling är ångest. BARA av att köra upp till affären gör att mitt hjärta börjar slå lite fortare ..
Vilka galna tider.
Idag på affären var det som det var ... ja, jag fick det jag skulle. MEN inget toapapper fanns. OCH inga rengöringsmedel övh nästan. ALLT slut. Pastahyllan och rishyllan sååå tomma. Det gör mig deppad så in i ...
OCH folk därinne, alla vänliga men avståndstagande. Alla handlade snabbt. Inget småprat mellan ngn.

HATAR denna tid vi befinner oss i. HATAR den. VILL bara att vi ska få lite ljus nu. I ngn form.
Vi kommer att glädja oss över minsta halmstrå.

Jag vet, det är svårt att se ngt bra med detta övh. Det enda jag kan tänka på är att folk kanske, kanske blir vänligare. MEN man ser ju motsatsen också.

Hang in there, dahhling. MEN jag känner som du idag, jag är nere på 0. Igår var OK, idag är det bara skit.

Annika said...

Yvonne:
Precis, det är fasiken OMÖJLIGT. Försöker att tänka på annat, trycka bort tankarna. DET går inte.
Hur länge orkar man oroa sig så här? Ängslas?
Vet inte.
OCH idag känns det verkligen botten. Läser så fruktansvärt nedslående saker just idag. Ska sluta läsa. Sluta lyssna. OM jag kan.

Yvonne, jag tror ni kommer hem. På lördag sitter ni på planet!
Frågan är, när återvänder ni till Spanien? Samma med mig, när kommer jag till Sverige nästa gång?
Ingen vet. Det är bara att ta det för vad det är.
Men att ni kommer hem, övertygad!!

BRA att inte går ut i handeln i onödan.
Så bra att ha ett lager. Jag slippe också gå ut på ett tag nu.
det var inte så kul att handla idag, visserligen fanns det jag ville ha. Men det ÄR så hemskt att se tomma hyllor.

JA, inte skadar munskydd. KÖR på det. Lovar att ni inte är ensamma i planet på lördag med att vända dem. Såg flera på affären idag som gick med munskydd.

Yvonne, oroliga tider, ta det så lugnt ni kan i denna turbulenta tid.
En kompis till mig har sin dotter i Spanien. Hon går på University of Virginia. MEN detta år pluggar hon i utlandet. Första terminen i London, sen i dec till Italien! När utbrottet kom där skickades alla utbytesstudenter till Spanien istället. OCH nu sitter hon i karantän i ngn andelslgh på solkusten. Ensam. Men det går ingen nöd på henne, enligt min kompis. Hon fixar det än så länge. De försöker ju få hem henne också, men vet väl inte riktigt när det blir av. SÅ min kompis ordnade dotterns boende tack vare att de har andelar i sk time share vacations. DENNA gång kom det verkligt väl till pass.

Yvonne, ha nu så gott ni kan innan hemresan.

KRAMAR i massor!!

Annika said...

Humlan;
Jag vet, såååå himla jobbigt just nu. Den ena säger si, den andra så.
Ingen vet väl ett enda dugg.
MEn vi får titta på Asien, lära från ffa sydkorea. DE gjorde rätt direkt.
Men jag vet, det är som en enda läskig bergodalbana nu, som aldrig slutar.

Ja, skolstängningar ja. Ingen lätt match.
Här är det ju bommade, förmodligen för resten av läsåret.
Svårt är det.
Men, jag tror SE måste titta på DK och N som har omsorg för barn vars fldrar jobbar inom sektorerna för vård och omsorg.
Vet inte hur Finland lagt upp det. Här vet jag egentlien inte helelr hur det är upplagt, men skolorna är ju bommade totalt. DOCK, de barn somhar sk free lunch, eller lunch till reducerat pris på skolan får gå till skolan varje dag och hämta frukost och lunch. De får den i påsar utanför skolan.
Än så länge verkar det funka, men hur de löst detta under dagen vet jag inte. DET kommer att bli så många som förlorar sina jobb nu :-(
Som alltid drabbas The working poor hårdast.

Kan nog vara så att det är lite mer stillsamt i en mindre butik. SÅG att Hemköp ska ha seniortimmar några morgnar i veckan. BRA beslut.
Samma här läste jag nyss. Bra det iaf.

Ja, jag försöker njuta av skönheten jag omges av, men det är inte som ett vanligt år. JAG kan inte riktigt ge mig hän och njuta som jag vanligtvis gör. Det är förmörkat det med.

Humlan, ta hand om DIG.
Skickar stora kramar!!

Annika said...

Brysselkakan:
BRA!
Det är det enda raka i dessa tider.
VISST dras man MED. DET går inte på annat sätt. Jag med i morse. Skulle handla strikt efter min lapp, men köpte extra av annat.
FY fan vad jag hatar denna nya tillvaro.

Anonymous said...

Kristina åkte till vår Safeway i Herndon imorse. Där såg hon en dam som hade sex paket toapapper i vagnen. Kristina frågade om hon fick ta ett paket eftersom hon hade så många i sin vagn och vi behövde. Nej sa tanten surt. Som tur var har vi tillräckligt ändå men det visar hur vissa tänker. Själviska. Men samtidigt hör man historier om folk och privata företag som gör bra saker. Som att skänka bort vad de har i sitt lager. Det finns gott och ont.

SB

Eva i Dalarna said...

Munskydd ska du ha på dig om du är sjuk, för att skydda andra. Det skyddar inte mot corona.
Man ska hålla sig till att läsa vad tex WHO skriver eller folkhälsomyndigheten här i Sverige. Media skrämmer bara upp folk.
För de allra flesta som inte är i riskgrupp kommer detta att gå bra! Oro hjälper ingen, skapar bara panik.

Erica said...

* Ja, tänk om det gick vrida tillbaka tiden. Eller snabbspola framåt tills allt det här är över.
Corona är verkligen överallt nu! På nyheter, i tidningar, i sociala medier, överallt. Usch! Jag längtar bara tills det är över, som sagt!
Jag försöker för närvarande att inte tänka på det så mycket, i alla fall på dagarna. Tack och lov har jag alltid föredragit att lyssna på podd istället för radio på jobbet, så det blir en liten fristad.
Men när jag idag kom till andra stället, där jag städar en avdelning den här veckan, så kikade jag som vanligt in i köket och hälsade på hon som jobbar där.
Hon brukar lyssna på radio, och den var igång när jag kom in. De pratade om Corona.
Passade på att fråga om de hade pratat om något annat på hela dagen, och nej. HELA dagarna handlar om denna pandemi...
Igen: Så Tacksam över att jag föredrar podd på jobbet :-D

Hörde dock att regeringen nu röstat igenom ett beslut som gör det möjligt för dem att kunna stänga förskolor och skolor vid behov.
Något stängningsbeslut finns dock inte än.
Jag tror dock fortfarande att de inte kommer stängas. I alla fall inte förskolorna. Det är för stort och invecklat för att det ska fungera.
Läste att följande steg är att bestämma vilka yrken som anses tillräckligt samhällsbärande för att de arbetarnas barn ska ha rätt till barnomsorg.
Vård och omsorg är ju såklart givna. Men det finns ju fler yrken där samhället inte klarar sig om alla arbetarna är hemma med barn.
Utryckningsyrken (poliser, brandmän). De som kör leveranser till typ apotek, livsmedelsbutiker, sjukhus o.s.v.
Finns garanterat ännu fler yrkesgrupper som är samhällsbärande, men det tog stopp i hjärnan. Det är några exempel i alla fall.
Och försörjningen för alla familjer om förskolorna stänger?
Och alla barn som har sin enda trygghet i skolan?
Var drar man gränsen till vad som är "tillräckligt samhällsbärande"?
Det är svårt. Och jag är så tacksam över att det inte är jag som ska fatta alla besluten :-)
Jag vet att Norge, Danmark och Finland stängt skolor och förskolor, och att de löst det på något sätt. Är dock inte insatt på hur.
Alla länder är ju trots allt olika.

* Det känns nästan overkligt att läsa om sådana temperaturer nu i mars. Och att allting blommar.
Vad trist att du missar årets körbärsblomning i och med dessa tråkiga omständigheter.
Här är det långt kvar till någon blomning. Men vi har dock gått över i vårvinter, tror jag det är säkert att säga :-)
Snön ligger kvar, men många vägar är snöfria. Mindre vägar har dock fortfarande typ isigt slask kvar.
Vattenpölar stora som sjöar när temperaturen går över på plus, och så femtioelva ton sand överallt efter vinterns alla sandningar.
Kort och gott: Vi har gått in i Den Fula Årstiden.

* Mathandling ja. Ett kapitel för sig i dessa tider...
Låter som det är typ samma saker folk hamstrar överallt.
Handsprit. Toapapper! Pasta. Mjöl. Ris. Tvål. Värktabletter (så pass att det inte finns till de som behöver det...)
Av någon anledning upphör jag aldrig att förvånas över människans beteende.

Men jag håller med om The silver lining; att se hur människor ställer upp och hjälper varandra. Just nu är det ju överallt folk som hjälper äldre att handla, så de ska slippa ge sig ut bland potentiella smittospridare i matvaruaffärerna.
Det ger mig hopp om mänskligheten, och jag hoppas verkligen vi fortsätter efter Corona.
Ibland, när jag blir sådär filosofisk, känns det nästan som om Corona på något sätt är en portal till en ny värld. Som om det är tröskeln till någon typ av uppvaknande.
Som om vi i backspegeln kommer tänka/prata i termer om "Före och Efter Corona".
Eller så är det bara önsketänkande hippiefilosofi?Stay safe and healthy!
Kramar /Erica

Anne said...

Jag nickar igenkännande, känner så väl igen mig. Det är en helt underlig känsla, så overkligt, som om det inte är på riktigt, är en film vi lever i och man bara hoppas den ska vara över. Ja, du har rätt, detta är nog det värsta vi som kollektiv, som land, som samhälle varit med om. Alla nu levnde. Alla från WWII är ju i princip döda, så vi som lever nu. Det här är nog det största i krisväg vi varit med om och som du säger året 2020 kommer gå till historien.
Det värsta, tror jag, är att det här vi har just nu väl bara är början. Så kan jag känna, att vi nu lever i är nån form av före stormen. Ovissa i vad som kommer hända. Och det skrämmer, vad är som det väntar de kommande veckorna, månaden. För det är ju vad som sägs hela tiden, att det här är bara början än i USA (och ja, i Sverige med för den delen). Men att sitta med den här stressnivån varje dag, hur länge orkar, kan man det? Eller kommer man att leva i ett konstant stresstillstånd mentalt tills det här är över - när nu det är...

Samma här!! Jag har inte heller tagit och brukar inte ta influensasprutan men jag kommer att börja i höst. Jag lovar.

Men ja, det är ångest och olustigt bara gå till mataffären. Jag var tvungen gå igår onsdag då jag senast var i söndags men då var det barskrapat. Igår torsdag var det bra (men fortfarande noll bröd), jag fick kyckling och köttfärs. Grönsaker och frukt var precis som vanligt. Så betydligt bättre än i söndags och ganska nära normala nivåer.Jag hamstrar inte färskvaror nu, även om det inte fanns lappar med ransonering (BRA! med hur din Safeway skrev på dörren) så får man tänka till lite.
Det var ingen trängsel direkt men det var ganska mycket kunder i gångarna, jag tyckte det var obehagligt faktiskt. Vad är det som händer, men jag är rädd för folk nu.
Jag kollade hemleveranser, ju många som har gratis via Prime. Bland annat vår QFC (tror det är Kroeger hos er) har det gratis men jag kollade online och deras system har kollapsat, så mycket förfrågningar det är typ veckors väntetid...så det är bara att åka och handla själv.
Men här finns det nog en business nu, för alla som inte har jobb mer pga stängda restauranger, affärer mm. Marknaden för hemkörning av mat verkar ha exploderat.

Du läste förstås de nya siffrorna där yngre människor drabbas hårt av viruset också. Nytt och inte vad vi trott tidigare. Skrämmande.

Jag är orolig men det är ju alla så välkommen till klubben liksom... Stella och jag kan kontrollera detta ganska bra, vi har möjlighet isolera oss. Bara vara ute på promenader och sånt (ja, du nämnde det igår, hämta kraft från naturen, samma här, det är inget vi kommer sluta med här heller) samt den där enstaka rundan till mataffären. Men i övrigt så kan vi isolera oss och skydda oss. Mannen har jobbat hemifrån denna vecka, får se hur det blir nästa. Men på sikt kommer han inte kunna göra det, om de inte får stränga direkt att de verkligen måste, det är lite på daglig eller veckobasis såna här beslut tas. Jag är mycket orolig om han kommer börja åka in igen. Hans campus och lokaler där han rör sig så stort, mycket folk osv. Vill inte han ska åka in. Men kan han jobba hemifrån i 6 veckor eller mer? Bara för att dra till en siffra. Men du, det här är så otäckt.
Vad dyster det blev nu.

Till det du frågade i en kommentar igår. Vi ska bedriva "hemskola" med Stella. Skoldistriktet har inge online undervisning men familjer uppmanas bedriva hemskolning och se till att kidsen lär sig saker, men vi är on our own så att säga och det är ju en djungel veta vad man ska göra. Inte så impad av instruktionerna de gett faktiskt. Men, men det är ju så här för alla. Frustrerade kommer vi alla bli, men det är bara att göra det bästa av situationen. Hålla nån form av rutiner också, detta är ju inget lov. Inte vara uppe supersent och sova halva dagen eller gå i pyjamas. Utan att ha riktiga rutiner, daglig 1h morognpromenad osv, fasta tider för saker.

Kram!!

Monica said...

Här finns noll Alvedon, folk läser väl bloggar;-) och handsprit har inte funnits alls. Vi hade några småflaskor sen förr, alltid haft med när jag flyger eller äter ute, men de tar slut. Tvätta tvätta är ju det viktiga men om man tar nåt att äta ute är det bra att ha till hands. Tänk vad handtvålen tar slut fort nu när maken lärt sig att tvätta händerna:-)

Förskolor som inte stängt har föräldrarna ordnat själva, tomt på barn och föräldrarna är hemma, vet inte hur det ska fungera i längden. Väldigt dött ute, knäpptyst i huset, och ibland känns det rätt hopplöst, tyckte det idag när jag vaknade. När jag senare kände att solen värmde lite på kinderna så blev det bättre. Viktigt att komma ut.

Experterna ja, blir nog lika skrämd av dem som media och journalister som skriver, journalister tar faktiskt reda på en hel del och är inte alltid i det blå. De granskar ju expertisen också och det skadar inte och sen beror ju mycket på vilken kunskap man besitter själv. Hur man kan skilja agnarna från vetet ... blev lite skrämd ikväll av professor emeritus Giesecke, KI, virolog, smittskyddsexpert och rådgivare till WHO, han sa att 5 miljoner svenskar ska bli sjuka och många tusen dö, ja det är ju som Spanska sjukan i så fall. Sa samtidigt att det är ju som en allvarlig influensa vilken vi har då och då och säkert 2000 döda varje gång. Sen har vi ju inte direkt koll på allt, diagnoser och dödsorsak, alla sjuka hamnar ju inte i vården varje år. Han är 70+, får man sitta i TV-studior då? Och nu fick jag veta att det är 500 anställda på Folkhälsomyndigheten, vad i "allsin" dar gör alla där? Och AT får intern kritik av alla specialister snart i landet. Om det är så många där måste det väl finnas fler som kunde tala? Och hu, tänker på att de säkert har en månadslön på 140-150 000. Vad gör de alla dessa människor?

Och förstår dig Annika, man blir ju alldeles vilse i allt och vi vill väl veta men det går inte och det är väldigt jobbigt. Tänker ibland, äsch, nu tar jag tåget och drar nånstans och gör något trevligt, är kanske jättesäkert, är väl få som reser kommunalt. Ja vi kan ju ta bilen men bara för att se om folk lever och rör sig. Ta hand om dig så mycket du kan Annika. Personligen undrar jag mer hur vi, ja hela världen utom Kina då ska klara totalkraschen ekonomiskt, känns ju som den kommer. Sägs idag att det är svårt att sälja boenden och man streamar visningarna.

marianne.dahl3 said...

Besynnerlig tid vi lever i! Som du säger känns det som en mardröm - om det ändå vore det!! Allt har kommit så hastigt också känns det som, även om man läst om corona i Kina sedan jul väl ungefär. Men jag åtminstone har inte tagit till mej det på detta vis. Kina är långt borta!
Varje morgon läser jag på min iPhone, stora svarta rubriker och allt är ej helt sant heller. Kvällspressen har en förmåga skrämma upp folk. Jag tillhör dem! Känner mej irriterad och nerslagen vissa dagar, någon dag bättre men inte mycket. Går bara ut på promenader, har inte träffat en människa på 9 dagar. Men är värt det, då jag dessutom tillhör en riskgrupp. Min diabetesläkare träffade jag per telefon i tisdags istället för åka dit. Hade tagit alla mina blodprover dagen innan coronan slog till här i Sverige. Tack och lov var alla prover tillfredsställande.
Mitt äldsta barnbarn går på gymnasiet och ska ta studenten 2/6, om det blir av. Han har distansundervisning nu hemifrån, tyckte det var OK. Men mycket runt studenexamen är inte samma redan.
Förstår du år orolig för Karolina, man vill helst ha dem hemma, även jag med mina barn som är 47 resp 50 år i år!!
Hoppas det går bra för henne där hon är och att ni får ha det bra där ni är.
Stor kram och var rädda om er!
Marianne D.

Annika said...

Susanna.
Var på HT imorse. En dam framför mig hade 5förpackningar cotonelle 8 pack. Tyckte det var för jävligt. När jag kollade hyllan var det helt tomt.
FANNS inget alls, inte minsta toarulle. PISSES me off.
BRA att Stina frågade damen. SÅ himla trist. Safeway i Reston har ransonering, hoppas fler butiker tar efter.
Sant, gott och ont!

Annika said...

Eva:
Lätt att säga.
Munskydd går inte att få tag på.
Ja, vi vet att det inte skyddar MOT corona.
Oro kan vi inte styra över. Tyvärr. Så funkar inte människan.
Vi får se hur det går. Ingen vet väl, eller hur?

Annika said...

Erica:
JAAA!!! JA!!! Jag håller med dig till 100. KAN vi inte bara för börja om alt spola tillbaka.
KAN vi inte FÅ det, snälla!!!
JAH hoppas verkligen att världen snarast ska återgå till det normala igen.
Nyheterna kan jag inte lyssna, eller se, längre. orkar inte. Står inte ut.
Tar min info från CNN, Washington Post och DN. Tyvärr klickar jag in mig där lite för ofta numera. Blir tokig.
Kan vi få minsta ljus i mörkret NU!!!

Ja, jag såg det om förskolor hemma.
Men visst är det en jätteapparat att stänga dem. Får stora konsekvenser.
USCH när jag tänker på efterdyningarna av allt detta. Blir helt MATT.
Vad jag förstått så har N, DK och FIN ordnat det så att barn som har fldrar med samhällsbärande jobb får omsorg. MEN som du säger, var går gränsen?
FÖR allt du räknar upp ÄR ju onekligen sådana jobb.
Ja, vilken svår spiral det ÄR.

Vi har den finaste av vårar, och det är så svårt att ta det till sig. Naturen fortsätter som om inget har hänt. Det är ju en tröst i sig.
Ni har vårvinter, haha, ja den är inte vacker. JAG vet.
MEN ljuset är LJUVLIGT!!!

Sant, vi hamstrar samma över världen. SÅ sant. Otroligt eller hur?
Det är fasiken ångest att gå in i en affär, så deppigt med gapande tomma hyllor för basvaror. O stämningen därinne med folk som bara vill ut fort, fort igen.
Nej, måtte det få ett slut ...

Vet du, jag tror att "läxan" här är att vi ska lära oss se till vår nästa på ett annat sätt än vi gör/gjorde. Här svämmar det över av folk som vill handla åt äldre, skjutsa, fixa etc.
De lokala sociala medieapparna är fyllda av välvilja. Men det finns såklart rötägg också. Att se folk hamstra toapapper i sinne kommer snart inte bli accepterat. Jag är glad att affärer börjar ransonera det.
Så att vi tänker på andra då vi handlar är fint. Att inte stoppa på sig i galenskap.
Jag tror också vi får lära oss att slösa mindre. TÄNKA efter.
Erica, jag delar dina tankar, din filosofi.
Skrive under och tänker att SÅ kan det bli.

Stora kramar och HÅLL dig frisk!

Annika said...

Anne:
Det känns lite som att vi nu är "due" för detta. Vi som är födda efter kriget, som inte upplevt hur det var då. VI har inte upplevt ngn större kris. Ja, 9/11, det är det enda jag kan jämföra med. OCH stämningen var ungefär som nu.
TROR inte att man kan sitta på den här stressnivån oavsett. DET tror jag inte de gör i Italien längre. Man orkar inte. Det går inte.
Likadant med samhället, det måste komma igång efter en tid, annars klappar det ihop.
Så vi får se Anne, vi får se ...
Tror vi kommer att lära oss mkt, och mkt kommer att hända, de närmaste två veckorna.

Influensaspruta kommer jag hädanefter att ta varje år. Jag vet inte varför jag inte gjort det hittills.

Det är ångest på affären, det är det. JUST att se alla bara hyllor där det skulle ha funnits matvaror. Folk som bara vill ut fort som fan.
Jag med.
Ja, det var mkt folk klo 7 när jag var där. OCH jag tyckte inte heller de direkt höll avstånden.
JA,, mkt bra att Safeway ransonerar nu. Folk måste tänka efter lite. SNART tror jag inte att vi kommer att acceptera att se ngn med 6 8-pack cotonelle i sin vagn. OCH bara skammen att hamstra så ...
DET kommer inte att funka.
ja, jag åker och handlar själv. Beställer inte online, ännu. Kroger finns i söder om oss, inte här. Men det är en bra affär, det vet jag.

Anne, hur känner du för att beställa take-out och delivery i dessa tider?
Jag känner mig så osäker. Vem vet hur frisk den kocken är, och den som levererar? Samtidigt vill man ju stödja restauranger o cafeer.
Känner mig så ambivalent.
Hur tänker du?

JAPP; nu lägger jag Karolina till oroslistan också. OCH mina fldrar, moster, Peter och många andra i mitt liv.
Vi lägger mer sten på börda.
Blir så trött och nedslagen.

Peter jobbar hemifrån också, jag träffar inga, bjuder inte hem ngn. Idag satt jag med grannen och pratade ute, två meter ifrån varandra.
Så fortsätter jag. Jag är ute och går långt, långt varje dag.
Det är min räddning. Naturen.
Fint att ni också är ute och har det bra.

TACK för infon om hemskolningen. Har undrat.
BRA att de ger instruktioner. Tror det är SKITviktigt att ha schema och struktur i tillvaron nu.
Som du säger, inte göra "jullov" av det hela och vända dygnet.
Det verkar vara struktur på svenska gymnasieskolor (Elisabeths kommentar i denna tråd). Snart börjar HS här med distansundervisning. Bra det.
Nu planerar lärarna. Min svägerska som undervisar på HS säger att de kommer att vara väl förberedda.

KRAMAR till dig Anne!!!!

Annika said...

Monica:
JUST det, det har ju gått rykten om det, ja. OCH det lär inte stämma, visst? Men det är konstigt hur sånt biter sig fast.
Att inte kunna ta ibuprofen ...
Handsprit ja, jag har några små flaskor. DET går inte att få tag på i butikerna.
Ja, vi tvättar sönder händerna nu, haha.

PRECIS, hur ska detta kunna fortgå?
DET går ju inte i långa loppet. Samhället faller. Ekonomin går i botten.
Vilka konstiga tider.

Ja, jag litar på tidningarna, det gör jag. På de jag läser.
Tycker nog media förmedlar bra. Det är FFA FB man ska undvika. De självutnämnda experterna. USCH.
Sen är det väl det att det är ett så nytt virus att det blir svårt där att veta.
BLIR så förvirrad av experterna också. USCH vilka siffror av experten på KI. Svart, svart.

Tänker också på ekonomin. Och det som komma skall.
DET är nästan lika oroväckande som viruset.
Jag orkar nästan inte tänka på det.

Monica, hang in there. Det kommer att gå över.
Kramar!!!!

Annika said...

Marianne:
DET har gått så fort. På en vecka har världen ändrats. DET är för jävligt läskigt. Förhoppningsvis återhämtar vi oss inom ett par månader.
OM inte förr. Vidrigt är det.
Nej, jag läste inget om viruset innan det kom till Europa egentligen.
Så var det nog för de allra flesta av oss.
ja, det är så läskigt när man kollar mobilen på morgonen. VERKLIGEN!!
DET är en mardröm.

JA; du måste vara försiktig. BRA att du satt dig själv i karantän. ATT gå ut oh GÅ måste man. DET kan ju enbart styrka.
TYCKER så synd om alla studenter. SÅ synd om dem. Det gör ont i mig.

Marianne, TA hand om dig!!!
Stora, stora kramar!!!!

Eva i Dalarna said...

Nja lite kan man nog styra sin oro. Tänk "jag är lugn och trygg" istället för "hur ska det, jag kommer dö".
Självklart hjälper det inte helt, men lite. Ingenting är omöjligt, om man bara vill försöka.

Annika said...

Eva:
Trevlig helg!

Freedomtravel said...

Verkligen overkligt! Och man vet inte vad som är värst. Viruset i sig eller allt som sker i dess spår. Jag vet inte, men allt stängande får enorma konsekvenser. Oavsett så känns det overkligt och absurd.

Annika said...

Helena:
Ja, jag håller med dig. Jag vet inte heller vad som är värst. DET är sp hopplöst att tänka på både sjukdom och världsekonomi. Dubbla slag i ansiktet.
MÅ det upphöra snart. HATAR det.