Thursday, March 05, 2020

Kul sten, Förintelsen, Mitt nya namn, Vår och Trevlig sång.
Godmorgon denna torsdag!
*   Hittat längs min väg …


Ja, och så har supertisdagen kommit, och gått. Vi vet nu att Joe Biden gjorde väldigt bra ifrån sig.
Och fastän jag tycker att han är en något “vansklig” figur kanske han är den rätta iallafall? För, det står ju mellan Biden och Sanders nu.
Sanders är så långt till vänster.  För långt till vänster (i amerikanska mått mätt). Det är många av de moderata republikaner (vilka vägrar rösta på Trump) som inte kommer att rösta på Bernie.
Joe Biden tar-- förhoppningsvis-- deras röster nu istället. Jag känner flera registrerade republikaner som i förra valet inte la sin röst på DT. OCH som på vis i världen inte kommer att lägga den på DT i november. EJ heller vill de lägga den på Bernie. På detta sätt är väl Biden bra då.
SKA vi hoppas.
FAST, ni vet vad jag har sagt, och jag vidhåller: DT kommer att sitta kvar i fyra år till.

MEN, den här stenen hittade jag längs min väg igår. Den gjorde mig glad ändå, fastän jag inte är Bernie största fan.*   Förintelsen.


Detta tunga ämne om vilket jag skrev igår. Stort tack för alla de kloka kommentarer jag (och ni) fick ta del av.
Peter och jag satt och tänkte tillbaka på vår uppväxt, och när vi första gången hörde talas om Förintelsen. I mitt fall tror jag att mitt första möte med den var via Katarina Taikons böcker om Katitzi. De böckerna slukade jag i låg och mellanstadiet.
Många av er minns alla gånger de böckerna, visst?
Än idag kan jag minnas att jag sa till min mamma att jag inte kunde fatta hur man under kriget kunde gasa ihjäl romer. Minns att jag blev djupt skakad av den vetskapen. Då berättade min mamma för mig om judarna, och på så sätt vet jag att jag lärde mig om det.
Sen läste vi ju givetvis om det skolan, i flera omgångar.

Karolina fick också frågan av oss, när lärde hon sig? Det var under åren i Middle School, sa hon. Men de läste mycket om det i High School också.

*   Jag heter Annikin jag tralala …

Alltså, att heta Annika i USA är lite jobbigt ibland. INGEN kan uttala namnet som det ska uttalas. PÅ Starbucks, och andra ställen kallar jag mig för Annie.
Ett par gånger då jag presenterat mig har folk frågat om jag är “named after a holiday?” OCH då menar de Hanukkah. HAHA.

MEN häromdagen fick jag heta så här då jag fick mitt kvitto hos den lokala kemtvätten. KOMISKT! DETTA tog mitt namn till helt nya höjder.
THIS is a FIRST!!!

Annikin Skywalker. THAT is me, y’all!!


*   DET är vår.

Jomen, det är det.
I flera dagars tid har det varit riktigt milt. Igår var det 19 grader. Nu är det lätt att sitta på däcket och fika på eftermiddagen. Solen värmer. På morgen går det bra att sitta på trappan och fika framsidan.
Jag behöver inte längre ha mössa och vantar när jag tar min runda på morgonen. Eller, för det mesta iallafall, nätter och morgnar kan vara kyliga.

Jag ser vårtecken varenda dag nu. Igår såg jag ett tidigt päronträd som blommade. ALLT är ungefär tre veckor tidigare än normalt.
ALLT.

Om jag gillar det? NEJ, det gör jag inte. Jag vill att våren ska vara lång, och absolut inte för varm.
Jag vill kunna njuta av den vackra blomningen länge innan sommaren tar över rodret.

Pingstliljorna blommar för fullt!
Krokusarna likaså!

Forsythian är på full ingång.
Julrosorna mår toppen!*  Trevlig sång


Karolina röstade också under supertisdagen. Just det, i Los Angeles såklart.
Hon stod i kö i två timmar för att lägga sin röst. Folk verkar verkligen ha gått man ur huse, och det ÄR i sig väldigt uppmuntrande. Men, som sagt …
Karolina sa att hon pratat med en kvinna i kön som fyllde 98 år i tisdags. Folk snackade över huvudtaget mycket med varandra under dessa timmar, sa hon. MEN, det fina i kråksången var att man spontant började sjunga “happy birthday” för den gamla damen.
DET värmde mitt hjärta, och Karolinas också.
Karolina sa att det aldrig blev långsamt och trist i kön, “för alla var så glada och fulla av hopp”. Dessutom var det jättevarmt i Los Angeles i tisdags. DET gillar Karolina.Nä, nu ska jag avsluta dagens punkter och härmed önska er alla en fin torsdag!

20 comments:

L said...

Hej!
Har inte kommenterat på ett tag, sorry för det. Läser din blogg gör jag iaf varje dag. Tycker mycket om den.
Apropå förintelsen så undrar jag om du läst "jag heter inte Miriam" av Majgull Axelsson? Om inte - gör det!
Älskade också Katitsi som liten bokslukerska!
Super tuesday. Tänk att det kommer stå mellan två gamla gubbar. Slutar aldrig förvånas över vilka kandidater man väljer. Viktigt välja en fräschare vice. Jag är mest ledsen över Elizabeth Warren, gillar henne skarpt även om hon kanske skulle vara svårvald. Dotterns bästa kompis från Shaker Heights jobbar i hennes stab så det känns som man kommit storpolitiken närmare.
Ha en bra dag.
/Lisa

Anonymous said...

Yvonne said….
Våra TV nyheter handlar om USAs politiker och Coronavirus känns det som. Fattar inte varför såååå gamla herrar öht ställer upp, de borde väl istället njuta av de år de har kvar istället för att sukta efter ett av världens svåraste och tyngsta jobb.

Så långt våren har kommit hos er, här i Spanien har jag ännu inte hunnit se så mkt, men såg att mimosan blommar, både vårt citronträd och apelsinträd är fulla av blommor och doftar ljuvligt.

Katitziböckerna minns jag att dottern läste när hon var i den åldern. I skolan fick de besök både vår och höst av en överlevare efter förintelsen som berättade massor för barnen och de fick beställa en bok han skrivit och den har vi kvar såklart. Helt förfärligt det som hände, man fattar inte bara hur det kunde få hända.

Kul med nytt namn, att det ska vara så svårt att få till i USA :-)

Nu dags för att åka och handla upp till ett tomt kylskåp så vi har lite mat att äta och vatten att dricka. Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram från ett soligt och varmt Spanien

Karin Eklund said...

Hej Annikin!

Kärt barn...
Här är det svårt för en del att säga mitt namn också, i all synnerhet bland engelmännen. Claus hette jag härom dagen, haha, allt ska man vara med om.

Det är kanske ett bättre tecken att det inte stod Donald Trump på stenen?
Ja jisses denna värld, man vet inte om man ska skratta eller gråta.

Våren lär ska bli extra tidig i år, eller rättare sagt så är den det redan.
Vackra bilder, tack för dem!

Torsdagskram!

Annika said...

L:
HEJ vad KUL att du är tillbaka i fältet idag!!! varmt välkommen tillbaka.
NEJ, jag har läst många av M Axelsson böcker men INTE den. SKA absolut läsa den, tack för tips!!! Hoppas jag kan få tag på den här, det kan ju mkt väl vara så att ngn av mina vänner har den.
TACK för de fina ord du har att säga om min blogg. DE värmer.

Super Tuesday, japp två gamla gubbs slåss om posten nu.
JAmen ja, jag gillar också Warren. K röstade på henne, och volonterade för henne likaså. MEN EW ä r kvinna och kan ju på så vis aldrig bli vald. Du vet hur det funkar. OBS!! SARKASM.
Ja, nog är det gubbvälde alltid. Gillar egentligen ingen av dem, hoppas Biden orkar stå emot DT sedan. USCH, ser inte fram emot debatterna.
EW har ett stort hjärta, och det tycker jag nog att Amy K har också.
Kul att du känner ngn som jobbar så nära EW.

JA, att välja vice blir såååå viktigt för dessa bägge. Oj oj. De måte välja ngn yngre, och helst en kvinna. Kamala? Amy?
Blir spännande att se.

HA det bäst!!

Annika said...

Yvonne:
Corona och valet PRETTY much sums it up.
SÅ trött på Corona, orkar inte läsa mer om det. Erkänner att jag skippar mkt av det som skrivs om det. Vidtar egna åtgärder som handtvätt i sinne. Men orkar inte läsa allt, och sen tycker jag media är för jävliga då det kommer till att skrämma upp. Den ena rubriken blaskigare än den andra. Men, det kanske är jag som är naiv?

FÖ håller jag med, dessa två gubbs borde istället njuta av livets goda. Segla, spela golf, gå på tur, läsa böcker, prata med barnbarnen. Resa ut i världen. Laga mat till frugorna. Engagera sig som volontärer. THE LIST goes on ...
FATTAR inte heller att de vill ha detta svåra jobb. Men MAKT, gissar jag ...

Våren har kommit så långt här. Jag lovar, snart blommar körsbärsträden. Det tror jag. Rekord.
Så ni ligger lite efter i Spanien nu med våren?
Ovanligt, tycker alltid ni brukar slå oss :-)

Katitzi slukade jag. Älskade dem.
VAD bra att dina barn fick besök av överlevare på skolan. JAG kan inte minnas att vi fick det. OCH man frågar sig varför? Då när jag gick i mellan och hög fanns det ju en hel del överlevare som hade kunnat komma.
men, det verkar som om dagens skolor verkligen för fram detta på ett helt annat sätt än då jg var barn.
BRA!!


Tack fina Yvonne. Skickar enstor kram från ett solig och milt Reston!!

Annika said...

Karin;
HAHA, så sant. Direkt från Star Wars och allt :-)

Karin, ja jag vet ... jag VET! Jag fattar inte. Peter har ruskigt svårt att uttala ditt namn. Vi kände en Karin här en gång, hon flyttade hem till S sen. Men P uttalade hennes namn som quorn ungefär. FATTAR inte.
Eller så blir det Karen.
Karen fixar ju alla att säga, så man kan ju tycka att ett litet I istället för E inte skulle vara sååå svårt. Lustigt det där.
CLAUS, det tar det hela till helt nya nivåer för dig också, hahaha!!!

Som tur ÄR bor jag i en liberal del av US. TACK och LOV!! Blev glad av Bernie-stenen. Om det stått T på den hade jag kastat in den i skogen.
HAHA.

ha en finfin dag.
Stor kram till ön i Atlanten från mig!!

Vform said...

Annikin ... de va ju inte så tokigt namn! :)
Ivan, Iva, Viva, Didan ... Anki (efter mitt andra namn) .. jaa kärt barn har många namn! (haha)

Vi HAR snö, vi FÅR snö ... äntligen, kan man säga!
Men vi BEHÖVER ingen snö mera! Vi vill ju ha vår nu .. det är ju mars!
Men ack hur mycket snö får vi ännu!?
Vårblommorna som kommit opp göms nu under ett vitt täcke!
Dina bilder är sååå vackra .. nu vill vi också ha det så!

Politik och presidenter ligger inte i mitt intresse, så det så!
Här går debatten het angående coronaviruset som sprider sig!
HEMSKT .. men rädd är jag inte, inte ännu!
Ha en fin dag du med!
KRAM!

Annika said...

Vivan:
Direkt från Star Wars och allt. HAHA.
Kan tänka mig att du hört varianter på ditt namn också :-)
OCh smeknamn, det gillar vi!!!

Ni har snö nu då. slutligen. Efter denna konstiga vinter. Vilken otroligt märklig vinter det varit. Här är den slut nu. Men vi hade aldrig ngn heller.

TACK Vivan, ja det är fint ute med blomstren. Det tråkiga är ju bara att det går så fort.
Du har ditt fina kvar.

Presidenter och sånt, ja ... jo ... det är mest tjafs.

Samma här med Corona, blir såååå trött. sååååå trött.
Jag är inte heller rädd. Inte än.

Kramar!!

bettan said...

Har nu läst ikapp dina inlägg och som alltid så mycket intressant, viktigt och roligt.

Under min skoltid läste jag "Anne Franks dagbok". Den har den även gått som serie på TV och jag har sett den som pjäs på teatern. Katitzi läste jag också förstås. Läste med stort intresse och sorgsenhet inlägget om ert besök på museet.

Makalöst att gamla gubbar har framgång som presidentkandidater. Svårt att förstå men det är förmodligen pengarna som styr. Märkligt att man/vi/ni vill att stofiler ska ha makten.

Jag upptäcker på många vis att jag börjar bli gammal. Tycker mycket, för att inte säga det mesta går utför. Och nej, jag tycker inte det var bättre förr. Kanske snarare så att jag blir mer observant på, och lägger märke till all förljugenhet som finns i världen. Inom kommuner och regioner, politiker osv.
Ruffel och båg.
Fy fasiken vilken dysterkvist jag är denna dag. Men jag blir så trött på alla besserwissrar som sitter med sina sanningar och sen när det gäller är de fegare än fega.

Inte konstigt att jag inte kommenterar så ofta, hahaha! Jag flippar iväg så till den milda( läs svåra) grad.

Största KRAMEN till dig du bästa Annika
R said...

Trevligt Annika inlägg som vanligt.
Uppskattar din blogg väldigt mycket. Sluta aldrig skriva den.
Ville bara säga det

-R

Annika said...

Bettan:
HEJ på dig!! Alltid trevligt att ha dig här bland kommentatorerna. TACK!!
TACK för fina ord också. DE stärker!

Anne Frank ja, den läste vi också på skolan.
Tänk att hon bara dog ett par dag innan frigivingen och inna freden. SÅ sorgligt.
Men det var ju sjukdom som tog henne. Hemskt.
Besöket på museet var mkt intressant, och samtidigt så jobbigt.


MAKTEN ffa för dessa gubbs.
Alltså, ja ...
Släpp fram de ynge, som Mayor Pete.
Men, men ...
Får se nu då. Två gamla gubbar ska iaf slåss om posten i november. SÅ mkt vet vi.
what else is ???

HAHA, gnäll DU!! Kommer också att bli gnälligare med åren, jag känner det.
MEN, det fina är att vi kan gnälla.
Politik är en enda gröt. OCH jag blir så trött ...

Kommentera mera :-)
Det är alltid så kul att hitta en kommentar från dig!

KRAMAR till dig, bästa Bettan!!

Annika said...

R:
ÅÅÅ tack, tack för de fina orden!!
Varmt välkommen tlllbaka!

Elisabeth said...

*Tror också att Joe Biden är den som har störst chans att slå Trump. Han verkar liksom "lagom", speciellt jämfört med Bernie Sanders, som ju absolut är för mycket vänster för att bli president i USA. För övrigt tror jag som du, att Trump kommer sitta kvar i fyra år till.

*Jag minns faktiskt inte när jag läste om Förintelsen första gången. Det måste ha varit ganska tidigt, och sedan pratade vi förstås om det i skolan.

*Haha, det låter faktiskt komiskt att folk har frågat om du uppkallad efter Hanukkah! Så speciellt likt är det väl inte?! Förstår inte riktigt heller varför ditt namn är svårt att uttala, det innehåller inte direkt några svåra ljud, men det är klart, det kan vara svårt ändå. Mitt namn är ju ganska så internationellt om vi pratar Europa/USA/Kanada, även om det förstås uttalas och stavas lite olika. Men det är så att säga ändå samma namn. Mina andraspråkselever tycker dock att det är lite för långt, så en del av dem kallar mig Lisa eller Elisa istället.

*Jag vill också ha en lång vår! Det är lite synd när allt kommer samtidigt, som det var här våren för två år sedan. Då var det vinter i evigheter, och så blev det sommar nästan direkt. Vill inte ha det så.

*Tur att vädret var bra när Karolina stod två timmar i kö för att rösta. ;-) Att det ska behöva ta så lång tid?! Kan dock tänka mig att det var bra stämning i kön, det blir väl lätt så vid speciella tillfällen. Och imponerande med den 98-åriga damen, att hon orkade köa så länge.

Elisabeth said...

Och förresten, Corona-viruset: Jag ORKAR INTE heller höra mer om det! De fånigaste av allt är att folk nu uppenbarligen börjat bunkra mat, och då inte mat i största allmänhet, utan konserver och annat i samma stil. En butik i Linköping hade till exempel helt sålt slut på konservburkar med köttbullar. Alltså, allvarligt?! Det är förstås bra att ha ordentligt med mat hemma, utifall att man skulle bli sjuk, men nu bunkrar ju folk som att de tror att hela samhället kommer att braka ihop. En kollega hade med sig Östgöta-Correspondenten till jobbet, och där tipsade de bland annat om att köpa mat som till rumstemperatur, mat som kan lagas utan spis samt att det var en bra idé att köpa en vevradio. (Vi var tvungna att googla vevradio...) Detta bunkrande verkar dock främst förekomma i större städer - här hade i alla fall ingen märkt av några tomma hyllor. Fast handspriten är väl slut... vilket är fånigt det också, eftersom handsprit inte hjälper mot virus.

Jag vill absolut inte förringa riskerna med detta, men lite sans och balans, framförallt hos media, vore onekligen bra.

Annika said...

Elisabeth:
Jo, jag tror det. Bernie är för vänster.
Biden har god chans att ta de moderata väljarna från bägge partier. Men det är inte idealiskt på ngt sätt detta. Inte alls. Men, men ...
Trump, mark my words, han blir kvar. Du och jag tänker lika där.

Du har ett toppenbra namn. Funkar överallt. Med lite olika uttal förstås. Men ett bra namn har du!!
Min dotters mellannamn är som ditt, men med Z.
Men ingen kallar dig Bettan på skolan? Eller Beth? Som uttalas Bett?
Lisa är gulligt. Elisa också.

Idag när jag var ute och körde såg jag så många blommande träd. Istället för att bli glad blev jag mer betänksam.
Men, det är så här det blir denna vår. Sommaren kommer tidigt. Jaja, det är konstigt, men det är bara att hänga med.

MKT bra stämning i kön till valet. De var glada också, för de vädrade morgonluft inför valet i höst. VI kan alltid hoppas.
Men du och jag tror ju på vårt vi, haha :-)

Byter ruta.

Annika said...

Elisabeth igen:
ORKAR FAN INTE!!!
Det är samma här. Folk är galna. Det bunkras i sinne. VATTEN också. Alltså vad tror de?? Att vattnet i kranen ska försvinna? eller bli förgiftat av viruset?
Det är helt sjukt allting. Skyller på media. VAD håller de PÅ med????
K messade just, 6 fall i LA. Men jag sa till henne att ta det lugnt, tvätta händerna och vara försiktig med att röra ansiktet stå hon är ute bland folk. OCH ffa sa jag till henne, oroa dig inte. FÅ inte panik. Det är LUGNT.

Ärligt talat, det du skriver om ... VEVRADIO. Jag dör. Herregud, kan vi få lite perspektiv. DET är inte digerdöden och böldpesten som drar över oss.
Alltså ... neeeeej!!!

Vill inte helelr förringa, men PERSPEKIV!!!!!!!! media, de är helt galna. BRASKANDE rubriker där de jämför med spanska sjukan som dödade jag vet inte hur många ... men så kan man ju inte jämföra- Nej, lite lugn och ro och lite sans!!!

Annika said...

Jösses - 2 timmar i L.A. Vi gick i nåt litet community center nedåt gatan här och det var ingen kö alls! Ja, vi får väl se hur det går för Biden framöver. Det beror nog mycket på den större situationen i landet och världen.

Tror inte Karolina behöver oroa sig för corona alls. Enligt statistiken så är den mindre och mindre problematisk ju yngre man är och i hennes åldersgrupp nere i mindre än influensan. Det är äldre och folk med kroniska sjukdomar (cancer och luftvägssjukdomar t.ex.) som kan få lite mer problem. Enligt statistiken alltså. Själv har jag känt mig nervös pga. av astman men håller med om att det saknas perspektiv. Tror att det värsta är (eller har varit) bristen på tillförlitlig information. Vi VET helt enkelt inte hur eller var eller om och det känns läskigt! Man är inte alltid helt rationell...

Jag har ingen aning om när vi först lärde oss om förintelsen. Men numer undervisar jag en kurs om den en eller två gånger om året. Fast det innebär att jag inte riktigt orkar läsa romaner om den eller så utanför arbetets ramar. Men bra och viktigt att hålla det minnet levande! Vad jag minns är första gången jag besökte Dachau och hur svårt och stort det kändes att stå på den där kaserngården där fångarna tvingades vänta på räkningen i timmar dagligen och där de sköts om de inte orkade stå upp. Senare har jag förstås varit i Auschwitz också (och har besökt USHHM) men jag tror att Dachau gjorde det största och djupaste intrycket då när jag var femton eller fjorton.

Hoppas du får en fin helg nu!
Kram!

Annika said...

Annika:
Japp, och mitt på dagen. Fast det var kanske det som var problemet. Hon skulle ha gått tidigare. Men, men .. Bra stämning i leden iaf.
Biden ja...
Vi får se. Är absolut inte övertygad. Han är ju som han är ...
Vi får se hur det går på tisdag. Tycker ingen av dem är bra, egentligen. Varken han eller Sanders.
Ack ja.

Tror inte heller att K behöver oroa sig, tor hon inte hon är så oroad heller,mer än det där första som slår en då det finns i området.
Perspektiv!! Som du säger, det är de äldre och de med underliggande sjukdomar som drabbas hårdast. SOM alltid vid flunsa.
Nog tycker jag media handlar fel då de går ut för att skrämma upp folk. USCH. SÅ less.

Så du undervisar om detta sår i historien. Oj oj, då förstår jag att du inte riktigt orkar ta till dig romaner om det.
Dachau, nog förstår jag att det besökte gjorde INTRYCK. TACK och LOV att dessa läger finns KVAR som påminnelse. Auschwitz är ju världsarv, och det är ju för väl.
JA, dessa inräkningar som tog timmar och halva dagar. Vad de fick utstå.
Det är ju faktiskt rent OFATTBART.

En trevlig helg önskar jag dig.
Kramar!

Brysselkakan said...

Ja, namn kan bli knas! När vi är i USA och T ska beställa kaffe får han heta Thomas fast han säger Tommy.

Och verkligen vår hos dig! Här skulle vi få sol och +7 idag. Solen fanns där men en tät dimma drog in, låg som ett lock över Mälaren och luften var iskall, kring nollan, men visst; solsken där det inte var dimma. Lite märkligt att köra in till stan; solsken och väl framme vid bron var det som att köra in i en vägg och på andra sidan bron sken solen igen.

Mycket fokuserar kring Corona här, i alla fall i nyhetsflödet, och jag är inte riktigt bekväm med att ha en son i WA just nu och en som i detta nu flyger till Vegas för jobb.
Men bara att hoppas att de inte smittas.

Ha en fin helg!

Annika said...

Brysselkakan:
Visst är det KNÄPPT.
Tommy borde ju ändå vara ett namn som funkar bra här.
SKUMT.
OCH så typiskt.

VÅR är det, så varmt, så varmt. Visserligen grått och regn idag. Men ack så varmt.
Dina dimbilder var såååå fina!!
Jag älskar sånt väder, och att fota i det.

Corona ja ... usch, det är inte kul.
OCH i WA är det många som drabbats. USCH, nu får det lugna sig lite med dess spridning.
VI ska hoppas och tro att de inte smittas. OCH om de får de, mot förmodan, att det blir lindrigt.

Ha en fin måndag.