Wednesday, March 25, 2020

Du nya verklighet ...
Hej och hå!


Ja, vi fortsätter väl på samma spår som tidigare.
En dag ska jag skriva om något annat.
En dag snart, hoppas jag.
En dag som inte ligger alltför långt fram i tiden.
En dag …
Men i dagsläget känns det omöjligt att skriva om NÅGOT annat än coronas framfart över världen.
DET är ju allt folk pratar om, och för mig skulle det kännas falskt och fel att inte skriva om det.

Dagarna går än upp och än ner. Somliga dagar är bättre än andra. Det gäller timmarna också, för den delen. Om jag ser någon kommentar, eller notis, kan det hjälpa eller stjälpa hela min dag.
Allt känns så skört just nu.

Skolorna i min kommun, och i hela Virginia, förkunnade igår att de är stängda resten av läsåret.
Häpp, så var det med det.
Så svårt det måste vara för de förälder där bägge arbetar utanför hemmen, just att lösa det problemet,  om de har minderåriga barn i låg eller mellanstadiet.  Föräldrarna  ska dessutom hemskola sina telningar samtidigt som de själva har ett jobb att sköta.
Inget lätta nötter att knäcka.
De äldre barnen (middle school och high school) kommer att från måndag få distansundervisning, efter vad jag har förstått. I Fairfax har de tjugo snödagar att nyttja som “ledig tid” detta skolår. Min svägerska--som undervisar i historia och samhällskunskap på Langley High School i närheten av mig--bad sina elever att först bara landa i denna nya tillvaro.   De  ska först och främst fokusera på familj och hem. Klokt. Undervisningen tror hon sätter igång på måndag. Tjugo snödagar ligger innestående eftersom vi ingen snö haft i år … Ibland känns det onekligen som om vissa saker är “meningen”, så har jag tänkt många gånger under denna turbulenta period.
Många tror också att höstterminen kommer att dra igång mycket tidigare än vanligt. MEN, vi får se …
Vi får se vart det här viruset drar först. Lugn och fin, sitt ner i båten …

Allt som ÄR normalt känns i dagsläget bara bra. En granne lägger nytt tak denna vecka. Det känns tryggt att höra takläggarna borra, spika och såga.
Samma gäller ljuden från golfbanan, det känns fint att höra golfbilarna puttra fram, klinkandet av klubbor, slag, prat och ett “FORE” som ropas ut ibland. Tryggt.
Sopbilen känns det också bra att se och höra. Att se sopgubbarna utföra sitt viktiga arbete i denna konstiga tid.
Kort sagt, allt normalt känns bra.
OCH må vi få behålla allt som är någorlunda normalt under hela denna tid som detta jävla virus varar.

Det känns gott att se andra som är ute och går under morgnar och eftermiddagar.
Vi hälsar på varandra som vi brukar göra, men vi håller avstånd under de sekunder det tar då vi passerar varandra.
Starbucks har stängt totalt. I hela USA. De har bara sin drive-thru öppen.
Restauranger och barer kan man ej längre sitta i, varken ute eller inne. Det man kan göra är att köpa mat och ta med sig.
En helt ny tillvaro.
Men folk följer alla nya begränsningar och tar det för vad det är.
OCh vad mer kan vi göra?
Vi är alla i samma båt.

Netflix har börjat visa julfilmer igen. De vill väl att vi ska hitta trygghet och mys där mys och trygghet finns att få. En ny våg —under dessa coronatider—har uppstått.  Den att folk riggar sin julbelysning igen.
Jag fick frågan av en granne om jag skulle göra detsamma. Nej det kommer jag icke att göra. DET skulle inte ALLS kännas mysigt och tryggt för mig personligen. Däremot tänker jag skapa världens trevligaste lilla täppa i år, och världens mysigaste deck.
DET skänker mig lite trygghet, att se fram emot våren och utelivet (om än bara runt sitt eget hus). Men att dra fram julen igen, eller se julfilmer, ger motsatt effekt på mig.

Jag har börjat tygla mitt nyhetsintag. Gett mig stränga regler att bara kolla nyheter  tre gånger om dagen; när jag vaknar, mitt på dagen och sen en gång på kvällen. TV-nyheter ser jag inte alls för tillfället.
DET gör att jag mår lite bättre.


Just nu drar smittan in hårt över USA. I Fairfax County—där jag bor—finns flest smittade i hela Virginia. DET är inte konstigt, det här är en kommun med många, många invånare.
Flera har dött.
I dagsläget känner jag ingen som är sjuk. MEN det kommer jag säkert att göra snart. Antingen här, eller i Sverige.
Orkar inte ens skriva om ekonomin …


En sak är säker, THIS TOO SHALL PASS!
Fram tills dess spänner vi fast oss, följer alla regler och restriktioner, skrubbar våra händer, gör inga dumheter och så håller vi i oss för allt vad tygen håller.

STAY SAFE!!!


32 comments:

Cari said...

Tack för dina fina ord.
Ska strax ta mig till jobbet. De flesta jobbar hemma men jag har medarbetare som måste vara på kontoret så då är jag där.

Elisabeth said...

Som du vet började vi ju med distansundervisningen dagen efter att regeringen "rekommenderade" gymnasieskolor och vuxenutbildning att ha sin undervisning på distans. (Som att någon skulle ha gått emot den "rekommendationen"... Egentligen var det väl mer en uppmaning.) Även om det ur ett lärarhåll hade varit bra med lite extra tid till förberedelser var det nog bra för eleverna att börja direkt. De hann inte tänka så mycket på hur det skulle bli, utan fick bara köra igång, och märkte nog att det faktiskt fungerade för de flesta. Dessutom hann de inte skaffa sig några "dåliga vanor" ;-), utan var tvungna att fortsätta gå upp på morgonen.

Ja, hur ska det gå för föräldrar som båda jobbar utanför hemmet och har mindre barn? Ytterligare ett stressmoment! Vet du om de får material och schema från skolorna, eller måste de hitta allt på egen hand?

Nu ska förresten gymnasieeleverna i min kommun få hämta matlåda varje dag på ett antal restauranger i kommunen. De visar upp sitt passerkort, får en matlåda och går sedan hem igen. Det här är ett sätt att dels erbjuda eleverna mat, dels stötta restaurangerna. Jag är faktiskt lite imponerad över att politiker och näringsliv kom fram med den här lösningen så snabbt!

Det låter märkligt att sätta upp sin julbelysning igen, och jag kan inte förstå hur det skulle ge trygghet. Mycket bättre att göra som du, skapa en fin liten trädgård och göra det fint ute i allmänhet.

För att svara på din fråga från igår; ja, mitt jobb ger mig verkligen trygghet. Naturligtvis för att jag för lån, men också för att det ger mig struktur och något att fokusera på. Även om jag ville (vilket jag inte vill) skulle jag inte kunna ägna mina dagar åt att läsa nyheter.

Elisabeth said...

Naturligtvis för att jag för LÖN ska det stå, haha!

Anonymous said...

Yvonne said……
Ja, ibland känns det som det här är en never ending story, men man får bara hoppas det inte är det utan att det snart är över. Man vaknar och vill knappt öppna nyheterna på nätet eller på TV, bara dystert hela tiden. Usch och Fy vilken början år 2020 har.

Vi ska börja röja i ett rum som har blivit ett kombinerat syrum (trots att jag inte syr), strykbräda, mangel mm samt bauta stora hyllor med julsaker, påskpynt mm och min man är övertygad om att det är massor vi kan göra oss av med och jag får nog hålla med. Så mycket man samlar på sig och när man sen är bara 2 i ett stort hus så sparar man ännu mer.

Att vara här på hemmaplan är ändå att föredra, här kan vi gå ut på promenad, vara ute i vår lilla trädgård som kommer att få ett rejält lyft eftersom vi säkert, garanterat kommer kvar till 4 juni, men min man tror vi kommer att vara här över hela sommaren också. Det har vi inte varit sedan 1984, så det blir en omställning det också i så fall.

Stor kram kommer från ett soligt Åkersberga.

Annika said...

Cari:
TACK!!
Ha en fin dag på kontoret, har förstått att de som kan jobbar hemifrån.

jennievivi said...

Ja Annika, jag blir väldigt ledsen när jag läser om dessa hårt drabbade länder Kina, Italien, Spanien och nu också USA. Många verkar ju heller inte ha någon sjuklön att leva på och då är det inte så konstigt om man ignorerar hostan man fått till att börja med. För man har inte RÅD med någon corona. Hur gör dessa människor? Jag är så tacksam för vårt sociala system som ger oss den tryggheten.
En annan sak, jag är så tacksam över att leva i ett land där jag hyser förtroende för våra makthavare. Man håller inte alltid med i deras politiska beslut, men i svåra tider så känner jag förtröstan i att våra myndigheter försöker fatta de bästa beslut de kan. Både hälsomässigt på individ och gruppnivå men även den ekonomiska aspekten. Det måste kännas otryggt att leva i ett land där ledarna verkar skita ett stort stycke i vad experterna säger! Vad känner amerikanerna om hur er president agerar?

En tredje sak jag har tänkt på idag är flyktinglägrena över världen. Hur kommer det se ut där när corona dragit fram? Nej, usch detta blev deppigt. Inte meningen att dra ner dig ännu längre ner i detta mentala coronaträsk.
Hoppas ni håller er friska. Nu ska jag njuta av vårt helt underbara väder. 10 grader idag!

Annika said...

Elisabeth;
Tror du har rätt där, det var nog bra för eleverna att börja direkt med distans. Här agerade de på annat sätt, nyttja de innestående snödagar som fanns. På många sätt kan det nog bli svårt för eleverna på måndag att ställa in sig igen. Eller så gå det bra. Min kompis sa att hennes flicka törstar efter struktur och lärdom nu. HAHA. Att hon är ganska vilse, och jag tror nog det blir bra för dem att köra igång. Lovar att berätta hur det funkar sen.
Ärligt talat, ingen aning om hur dubbelarbetande föräldrar med mindre barn gör? Jag känner nästan ingen som har barn i den åldern längre. Och att vakta varandras barn är väl inte heller att uppmuntra nu när alla ska hålla sig sp isolerade de kan. Ja, viken svår nöt att knäcka.
OCH inte kan mormor el farmor el farfar el morfar passa heller. DE bör ju inte träffa sina barn och barnbarn alls nu om de är över 65 (som de säger här i US). HÅRT!!!

Mat har skolorna haft sedan detta inträdde. Det finns många barn som har free lunch el lunch till reducerat pris. NU kan de hämta både frukost och lunch på skolorna. I påsar delas de ut utanför byggnaden. Vill en vuxen släkting köpa kostar det 2 dollar.
BRA att man gör så i din kommun också.
Det finns många som har det knapert, och många barn åt både frukost o lunch på skolan. Det kanske var den enda mat de fick under dagen.
Jo, det finns många underpriviligerade barn och ungdomar i denna rika kommun. Är glad att de inte glömts bort. De var första prio då skolan stängde med dunder och brak för två veckor sen.

Att ta fram julen nu, eller kolla på julfilmer, ger mig en känsla av domedag mer än det skulle ge mig mys. SÅ det funkar NOLL.
Nej, fram för att göra vår och sommarmysigt istället. DET känns så mycket mer RÄTT!!

Jag är så glad att det funkar detta med jobbet.
ALLT som hålls så normalt spm möjligt är underbart. Även om kanske inte distans är direkt normalt på gymnasienivå är det ändå ngt ni sett FUNKAR !! BRA, då vet man det!

Annika said...

Yvonne:
JAG vet, jag HATAR det.
Varje morgon håller jag andan innan jag kollar nyheterna på min telefon.
USCH.
Kollar en lokal app också där de listar varje nytt fall. USCH!!
Nä, bäst att koppla bort skiten då det går.

Det är nog det som är bar nu, rensa ut och ta hand om hus och hem.
Tror vi kommer att komma ut på andra sidan corona med stor visdom om ett och annat.

Nej, några resor tror jag inte det blir i sommar Tror länder kommer att hålla gränserna stängda tills de vet säkert att faran är över.
Jag bespetsar mig helt på det.
Sen får vi väl se när flygen börjar igen ...
Jaja, time will tell.
Tills dess sitter vi ner och tar det lugnt.
Och gör allt vi kan för att hindra skiten.

JAG fattar att ni njuter av att vara hemma igen. SÅ skönt för er att vara på en plats där ni kan gå ut, att ha en trädgård och att kunna röra sig fritt.

Kramar från ett regnigt Reston

Annika said...

Jennievivi:
SÅ är det, och de tror ju att det kommer att dra in en våg att sjukdomen här.
NYC är ju tex ett riktigt rött ställe nu.
Precis som du säger har inte alla försäkring, och de har jobb som inte betalar jättebra.
Hosta kommer, inte har de råd att vara hemma.
Ja, du vet, den cirkeln.
Hemskt.
Vet du, man ser mer till sin stats guvernör än till landets ledare just nu. Guvernörerna tar sina beslut.
Att 45 vill öppna upp landet om ett par veckor är så illa, så illa. OM två veckor kan det ju verkligen vara en shit storm här. Och det sänder så konstiga signaler till samtliga.
Tror att företag och stater tar saken i egna händer.
PÅ det stora hela är de flesta mkt missnöjda över hur det skötts från 45 och hans admin-nivå.
Många tror att detta blir hans fall. MEN det återstår att se ... bäst att inte sia om det nu.

Det är OK. det är ju vissna tider. Ingen ide att hålla upp ngt falsk glädje.

Kram till dig!!

Äventyret framtiden said...

Jag tror att du gör väldigt klokt i att begränsa din tid till att följa med nyheter tre gånger på dag. Man blir ju själv sjuk av att läsa och lyssna på allt sorgligt och alarmerande. Man ska inte glömma bort att massmedia många gånger frossar och inte alla gånger har tagit reda på hur det är i verkligheten, gått till källan med allt. Myndigheter ska man kunna lita på förstås...ja, jag är som jag är, skeptisk av naturen.
Nu sitter vi här och känner efter...är vi smittade eller inte, snart har inkubationstiden nåtts. Så blir det och kanske att det är så. Då får vi ta tag i det. Det är så galet allting på något sätt. Sända hem folk kors och tvärs över världen just nu i fullsatta flygplan, stå i köer för att få biljetter, säkerhetskontroll,ombokningar osv. Spridningen kan bli hur stor som helst.
Här permitteras folk, även mågen är permitterad, kanske så småningom också uppsagd helt och hållet om inte hjulen börjar snurra igen. Vi har svåra dagar framför oss alla och allra mest de som ska leva på sina företag.
Ingen vet något och det är svårt. Ovissheten att inte veta om man har lön och mat på bordet för familjen.
Vi klarar oss bra Uffe och jag, vi har kommit så långt i livet men alla yngre. Arma värld. Men vi får inte tappa suget nu....
Nu måste vi hålla upp varandra på bästa sätt hur svårt det än kan kännas, tänka på vad vi har att vara tacksamma för och vad vi kan göra för andra som har det sämre.
Ha en finfin dag Annika, läs en bok och koppla bort viruset så gott du kan. Kramar!

jennievivi said...

Hahaha, nu fick du mig allt att skratta lite. Jag har helt missat att HAN kallas 45. Varför det? Jag trodde han kallades the orange man eller nåt sånt lol.

Annika said...

Karin:
Men visst. Nödvändigt. Vara sträng mot sig själv och verkligen hålla på det. DET har hjälpt mig.
DU har så rätt, massmedia frossar i det. Den ena rubriken svartare än den andra.
Det är bäst att fjärma sig faktiskt.
OCH att suga i sig det som kommer ut som är lite ljusare.
Förstår att ni känner efter nu, så blir det.
Det gör jag med, och tycker att jag har än halsont eller huvudvärk.
Det går inte att låta bli att känna efter.

Ja, jag vet, ekonomin, permitteringar, arbetslöshet, följderna ... orkar inte ens tänka på svallet av detta.
DET är så nedtagande att det inte är klokt.

Tycker så galet synd om alla, alla som blivit av med sina jobb. MÅTTE de hitta nya jobb sedan. OCH de som var arbetslösa innan ...
HUR ska det gå???

Neg, vi ska inte tappa sugen!
INTE!!

Ha det så gott du också. Jag skriver och städar och läser lite. Håller mig borta från nyhetsflödet.

KRAMAR!!

Annika said...

Jennievivi:
HAHA, för att han USAs 45:e president i ordningen. Därför kallas han kort och gott för 45 av oss som inte är hans största fans ;-)

Eva i Dalarna said...

Nämen vilken tokig idé att ta tillbaka julen....
Och kul att kalla presidenten för 45!
Jag läser mycket sällan tidningar,håller mig till myndighetssidor, tex Folkhälsomyndigheten etc för att få riktig information. Mycket bättre än att fastna i medias domedag.

Monica said...

Tänkt flera gånger och nu igen, ni har ju en otroligt vacker vår, som vanligt går naturen sina egna vägar, tack och lov, fantastiska foton att se. Och tänker på UK där det är så oerhört vackert denna tid, men i övrigt är nog mycket väldigt förändrat. Men kanske de reder ut detta med. Men det jag tänkte på, vet inte hur många gånger FHM med Anders T i spetsen sagt att så fort det blir mer värme här i luften så avstannar spridningen, viruset dör och snart är allt som vanligt igen.

Hur kan det komma sig att han inte får frågor på det? Ja det är så märkligt så jag saknar ord. Ni har värme och sol, Italien, Spanien, Frankrike likaså och Storbritannien en blommande vår. Enligt AT då skulle ingen vara smittad där ... Vore ju väldigt bra om det stämde men nu lever människan i en verklighet, vad lever dessa myndigheter i? Har de ingen kunskap alls om övriga världen, läser, diskuterar, lär sig, utvecklas?

Och tror faktiskt att ert par M&D klarar er världsdel bättre än föregångarna skulle gjort, jag har den magkänslan;-)

Ta hand om dig Annika på bästa sätt. Såg ett kul foto på din P, han poserar som en modell:-)

Anne-Marie said...

Ja att inte skriva om det som pågår skulle inte kännas bra. Det är ju en händelse som ingen av oss egentligen varit med om tidigare. Man måste kunna bearbeta sådana här saker.
Jag hoppas också att saker och ting kommer att återgå till mer normala gängor snart. Men det kan nog ta sin tid tyvärr. Newsom sade igår att han kanske kommer att ha sin stay at home order under 12 veckor! Det känns litet utmanande skall jag villigt erkänna.
Min skola har lagt all undervisning på distans till terminens slut. Och det var rätt intensivt för vår avdelning (vi är ju Distance Learning) att kunna ro detta i hamn. Detta skedde innan skolan stängde för personalen. Det verkar som om väldigt många människor inte har jobb nu tyvärr och de som har får jobba hemifrån. Men jag undrar hur länge företag kommer att kunna ha sin personal hemma om det fortsätter att vara så nedstängt under kanske många månader. Ja, viruset måste bekämpas men man kan ju inte heller låta hela ekonomin tanka. Mycket svår balansgång det där tycker jag. Jag har en känsla av att min glesbygd kommer att ha en mycket svår tid framför sig. Rikare delar kan nog klara sig bättre.
Jag såg en kvinna gå över skolans campus igår - hon var ute med sina hundar - och hon blev tillsagd av en polis att hon inte fick göra det. Skolans campus ligger helt öppet så vi har inga staket eller liknande. Fick en litet obehaglig vibe faktiskt av den händelsen. Hon var själv med hundarna.
Jul nu? Det känns väl litet tidigt. ;) Nej tack säger jag.
Jag vet inte hur stor makt lokala guvernörer och borgmästare har men det verkar som om de har stor makt. Såg att Nevadas guvernör nekade behandling med den medicin som kanske kan hjälpa mot viruset. Borde inte sådana beslut ligga på en “högre nivå” om man kanske kan hitta medicin mot en pandemi? Jag tycker det borde vara så men det kanske inte fungerar i USA på det sättet.
Stora kramar!!

Annika said...

Eva:
VISST, inte alls "mysigt" eller betryggande för mig iaf. Tvärtom. Det är nästan läskigare.
Haha ja 45 funkar utmärkt vad gäller honom.
JAG mår bättre nu när jag bantat mitt nyhetsintag.
SKÖNT!!

Annika said...

AM:
Precis, det går ju inte att hålla på att skriva om annat än just detta i dagsläget, känner jag. DET är ju en sådan skrämmande och unik situation för oss alla. OCH det går nog inte att förneka att vi ALLA tänker på detta och fruktar det.
Lika bra att vädra det så blir det kanske även lite mindre hemskt kanske?
Jag skulle önska av hela mitt hjärta att det blev "som det var förr" NU!! Men tror också att det dröjer ett tag till, och allt är ju ställt på sin spets med skolor, jobb, ekonomi etc
GAAAHH!!!
SÅ läskigt med ekonomin, och det är redan så stor blödande sår där efter en så kort tid. MEN att öppna upp igen när tsunamin befaras vara värst låter farligt.
Men tro mig, inget skulle göra mig gladare än om det gick. Det här ÄR i långa loppet helt ohållbart, det är det. Just att gå på sparlåga som vi gör nu. HUA!!

OJOJ, det du såg på skolan. FY fan, rent utsagt. JAG tror inte alls det är bra att förbjuda folk att gå ut. TVÄRTOM. Tror det är rent farligt. Därute finns frisk luft, naturen och vi måste komma ut för att må bra. För att stärka kropp och lungor och själ. BARA nyttigt tror jag. MÅ de inte ta den friheten från oss. Skulle kännas för jävligt om man började se militärer på gator och torg. USCH vad obehagligt det skulle vara. Så låt oss behålla vår utemiljö!! Vi måste få gå ut och gå och känna naturen.
Ja, guvernörerna tar saken i egna händer. Kanske de känner att det är rätt just nu? Synd att vi inte har lite rakare ledning fr högre ort. Men jag håller med dig också, pandemin måste bekämpas med gemensamma krafter över riket.
Stor kram AM!! Stay safe och frisk!!!

Annika said...

Monica:
TACK, ja den står i bjärt kontrast mot hur läget är.
Jag njuter inte lika mkt som jag brukar, men jag fångar skönheten och uppskattar det så mkt jag kan.
FÖR vackert är det! Som en dröm!!
UK har ju strikt nu, och vi har striktare än vad ni har, flera US stater har det striktare än VA. Det är så märkligt nu
Men jag hoppas och tror att vi tack vare denna stoppkloss ska mota skiten ur världen.
Ja, han säger ju det AT, att det ska gå ner när värmen kommer.
Men, ja...som du säger finns det ju i de varmare länderna och så. Australien tex där de ju har sensommar och hett.
Och många andra.
Så mkt olika bud land till land. FATTAR inte. OCH vet inte vem man ska tro på?
Vi har ju mkt hårdare restriktioner än vad ni har. N, DK och FIN har mkt hårdare än SE. Vet inte vad som är rätt, och vad som är fel. Tiden kommer snart att visa oss.

Ja, vi får se ... NYC är såååå hårt drabbat nu.
Men jag tror absolut det är bra att köra hårt med de restriktioner vi har nu. Folk lever efter det på stort allvar.
KLOKT.

Monica, tack ... haha, ja Peter där som posade på vår prommis i söndags :-)

Monica, skickar en stor kram till dig!!

Brysselkakan said...

Stundtals lyckas jag känna att allt är som vanligt men så läser jag något eller åker in till stan och inser att INGET är som vanligt. Var i secondhandbutiken idag, läste att dessa butiker har det svårt också i dessa tider och jo, det var nästan folktomt och du vet ju att jag vanligtvis köar innan. Vi var fem i kön idag och då var det bara fem minuter kvar tills de öppnade, vanligtvis är kön minst hundra meter då. Ändå stod mannen bakom mig typ 10 cm ifrån mig och jag fick säga till: - Är du rädd? Svarade att jag vet inte om du smittar och du vet inte om jag smittar. Han muttrade och tyckte jag var löjlig. IDIOT.
Läser bara DN och ser bara på Svt- eller TV4-nyheter.

Just nu verkar övriga världen tycka vi är helt galna i Sverige men jag har stort förtroende för vad myndigheterna beslutar och facit lär vi inte ha förrän detta är över.

Anne said...

Det är fint komma in till dig här på bloggen, ett annat skönt normalt tecken, och det är bra du skriver om allt detta ofta nu, för det är skönt ventilera här också. Få "mötas" på nåt sätt.
Jag håller så med dig, om det du skrev om det trygga i att se allt normalt som sopbilar och takläggare. Jag "ser" de sakerna mer och uppskattar dem enormt, vem kunde tro det... en annan sak som förändrats. Jag såg att grannen mittemot har en "plumber" truck utanför. Antar att de fått nåt problem, i normala fall kanske man tänkt oh nej, avloppsproblem, stackarna. Men nu är det nåt upplyftande, ett tecken på att det är normalt. Avloppsproblem och rörmokaren på plats, ett tecken på att allt är normalt.Va!?!?! Har era skolor officiellt stängt för resten av terminen. Mycket intressant att höra. Det var väntat, eller hur. Vi har ju "bara" till 28 april men jag är tämligen säker på att det inte blir mer detta skolår. Så ni har det svart på vitt nu, bestämt. Men då måste de ju göra samma här också, vi har ju som du vet på västkusten flera hot spots så de måste ju göra samma här också.Så de måste ju gå in för samma linje här också, tycker jag. Eller hur?

Jag har känt att vi har kontroll, kan skydda oss, eftersom vi lever så försiktigt. Det har gett mig en känsla av kontroll för egen del, men nu när maken åkte in på jobb för han sa "jag mååååste" så känner jag en ny krypande oro. Nu har vi inte längre kontroll, vi har liksom spräckt våra bubbla av självisolering. Visst har vi varit till mataffären och ute, men det tycker jag är säkra platser överlag (även om det inte heller är det roligaste att göra just nu, men ok ändå). På hans jobb så har de vidtagit säkerhetsföreskrifter för de som är fysiskt på plats på jobbet (typ möten får bara hållas 6 feet/2 meter mellan varje deltagare kring bordet) och liknande grejer som de rengör bättre i lokaler osv. Men du, det här tror jag ändå inte är säkert för det kan se bra ut på pappret men kommer det verkligen hållas strikt. Att de inte står och småpratar vid dörren på väg in i mötet, vid kaffemaskinen står de verkligen 2 meter mellan varann, en person nyser i ett mötesrum och ooops. Jag hoppas det följs till punkt och pricka men jag undrar... kanske en dag eller två men sen slappnar man av. Å andra sidan, med den statusen vi har i form av shelter-in-place så har jag förstått det som att arbetsgivare som inte följer kan bötesläggas och stå ansvariga. Så jag antar att det finns incitament att verkligen följa detta. Men jag tror det är en falsk trygghet, att jobba hemifrån är ju en superstark rekommendation just nu. Så jag är inte nöjd han åkte in, än mindre om han kommer åka in lite titt som tätt nu. Vi hade dåligt internet igår, antagligen pga hög belastning av internetleverantören så det var frustrerande för maken få jobb gjort. Jag hoppas att han kommer fortsätta jobba hemifrån, att idag var ett undantag. Han vet vad jag tycker.... Morr, morr. Inte glad över detta och det vet han om ska du veta....

Anne said...

Byter ruta.

Läste du förresten att prins Charles i England fått Corona. Jag hoppas att han inte varit i kontakt med sin mamma drottningen för hon och maken som är 90+ lär ju kunna få det väldigt svårt om de smittas.
Fler och fler kändisar, politiker med flera som man nu hör om blivit smittade.

Håller med dig om julbelysning, skulle inte göra mig trygg alls. Snarare tvärtom, det skulle vara ett bevis och tecken på hur onormalt läget är, att det snarare skulle trigga igång ångest och stress. Men jag förstår poängen och jag förstår behovet. Vi ska definitivt omge oss av saker som lugnar, i både ditt och mitt fall är det inte att sätta upp julbelysningen igen i alla fall :). Men absolut att hitta andra sätt. Plantera och vara ute i trädgården, om man har de möjligheterna t.ex.

Det här med nyhetsuppdateringar och att hålla sig uppdaterad, jag har varit i en panikbubbla och det här går ju upp och ner. Jag kan också pendla. Känna mig väldigt trygg, positiv och med en känsla av att jag har grepp och förstår situationen som pågår men sen kommer tvivlen, osäkerheten igen.
De ekonomiska konsekvenserna tar mer och mer över funderingarna också, inte bara de medicinska. Det är ju tragedier redan nu som hänt. Min frissa t.ex. skrev på FB att hon har noll inkomst från och med nu samt inför överskådlig framtid. Frissan är stängd så noll kunder och inkomster därifrån, hon har haft ett annat extra jobb som servitör för att dryga ut frissalönen men där är hon uppsagd. Hon skrev på FB hon har inga besparingar, inga 401K eller liknande hon kan casha in, ingenting att falla tillbaka på. Jag känner fruktansvärt mycket med henne, ska ta kontakt och fråga vad jag kan göra. Bidra med et presentkort på Safeway eller liknande. Hon skrev på FB att hon skulle på en intervju för Amazon (som förare, leverans)och hoppades på det. Jag håller tummarna. Amazon och andra som söker drivers är väl de enda som anställer nu.

Hörde förresten om en släkting som skulle gift sig i Sverige i maj, de har ställt in och ombokat till maj nästa år. Hur går det för holländaren och din grannes dotter (kommer inte ihåg namnet på tjejen nu...sorry), har de hopp om att hålla bröllopet eller hunnit officiellt ställa in det?

Jag har sån pollenallergi just nu, jag tror det kommer att minska snart (jag ser de träd jag reagerar mest på vara förbi peak så det borde lugna sig snart) men det är så frustrerande. Jag behöver vara ute, vill vara ute men jag kan inte just nu. Jag har tvingat mig vissa dagar ändå, men då får jag lida för det resten av dagen och kvällen (även med medicin). Alltså, det är ju småpotatis och inget att gnälla över med tanke på hur andra har det. Barnet är rastlöst just nu, även om hon i ärlighetens namn överlag varit en riktig stjärna i att hantera allting inställt och med gott humör mesta delen av tiden. Men visst, tanken på noll skola till eventuellt hösten känns ju sådär... En dag i taget. Vi gör alla så gott vi kan just nu, vissa dagar enkelt och andra lite svårare. Sorry jag är så neggo idag. Jag är bara inte på bästa humör idag, men senare idag ska vi baka kladdkaka, göra en extra god middag fastän det bara är onsdag. Så det blir nog en bättre dag vad det lider!!! Och Netflix/Amazon/streaming nånstans varje kväll är standard numera.

Som du skrev, this too shall pass, det gäller hålla det i åtanke hela tiden.
Kramar!


Anne said...

Apropå resor Annika.
Sade jag att jag har bokade biljetter till Norden för precis i slutet av juni. Bokade de i början av februari (om jag minns rätt nu, före det här exploderade i alla fall). Det är biljetter för hela familjen, så stort belopp pengar som du vet. Icelandair ger just nu inga rättigheter boka om/avbeställa, de har inga speciella regler som andra flygbolag har erbjudit just nu. Ja, de har avbokningsbara biljetter utan avgifter för NU (det är ju stängda gränser och går inga flyg, så fattas bara annat) men inte för biljetter som är resor maj och framåt. Flera andra flygbolag har ju gett rätten boka om, oavsett när resan är inbokad men Icelandair bara för resor till och med sista april.
Vi får väl se vad som händer. Även om gränser öppnas igen och resor börjar hända, kommer man verkligen VILJA resa om det fortfarande är skört, kaos och osäkert i många länder. Jag tror ju inte på resor hem i sommar. Även om man får åka då igen och gränser inte är stängda, så vete sjutton om man vågar och kan. Tror inte läget är så pass bra igen, att det skulle vara fest och glam igen utan sårbara samhällen som kanske precis varit igenom sin peak och sakta ska försöka komma på fötter, tror inte det är läge åka i ett sånt läge heller (samt smitta som fortfarande ev florerar). Nu spekulerar jag ju bara, ingen vet hur läget är. Men du förstår vad jag menar. För visst, är gränserna öppna igen och flygen går, så antar jag att flygbolagen inte kommer ge pengarna tillbaka bara pga oro hos passagerarna, då är det glömma de pengarna om man inte vill åka.
Jag stör mig på att vi bokade så tidigt, de flesta har nog inte hunnit boka sommarresor före det här exploderade. Vi får se vad som händer. Men även om man FÅR åka i sommar så behöver det inte alls vara så att man vill, helt beroende på hur situationen ser ut i olika länder.

Min svärmor skulle kommit hit i sommar men det är 100% inställt, oavsett hur läget blir. Hon är 70+ och med diabetes så en riskgrupp.

Sorry långa kommentarer!

Erica said...

Jepp, omöjligt att tänka på något annat just nu. Det finns liksom där bak i tankarna hela tiden, vad man än gör, känns det som.
Bortsett från att vi har lite striktare restriktioner på jobbet nu så fortlöper min vardag i princip som vanligt fortfarande.
Förskolorna (och skolorna) öppna, så det är vakna-jobba-hem-sova. Typ.
Idag var jag dock med bilen på besiktning efter jobbet (skulle ha fått körförbud nästa vecka annars, eftersom det är sista mars då).
Sidenonte: Jag är alltid så extremt pissnervös när jag sitter där och väntar medans de undersöker pärlan. Men det positiva är att den i alla fall gick igenom. Typ. En liten anmärkning på ena halvljuset fram, men jag behöver inte in på ombesiktning. Så nu behöver jag inte in förrän maj 2021 :-D
Tillbaka till skolan: Jag tror fortfarande till 100% att de kommer fortsätta hålla öppet.
Nackdelarna överväger med råge fördelarna med en stängning av förskola/skola.


Usch att det blir stängning hos er för resten av terminen. Kan tänka mig att många (de flesta) föräldrar känner panik inför det.
Precis som du skriver så har ju de flesta föräldrar egna jobb att sköta. Och när de då tvingas stanna hemma med sina barn. Som de dessutom ska hemskola/se till att de sköter sin distansutbildning...
Barn i de högre årskurserna klarar sig ju själva och är tillräckligt gamla både för att vara hemma själva och ta ansvar för sin utbildning. Men de yngre barnen...
Det är ju som här hemma. Nu har ju inte grundskolorna stängt, men jag hade absolut kunnat tänka mig att högstadieskolor skulle fungera att stänga. De eleverna är så pass gamla (plus att det redan är så att man inte får vabba barn över 12 år) att de klarar sig själv.
Kanske, kanske, KANSKE mellanstadiet också.
När jag gick i skolan fick man inte ha fritidsplats längre än årskurs 3, så vi klarade oss själva från 4:an. Visserligen bara några timmar på eftermiddagen, men ändå. Men men... det är ju såklart skillnad på några timmar och hela dagen.
Men barn i förskolan/förskoleklass/lågstadiet klarar det ju definitivt inte. De behöver tillsyn hela tiden.


Det Elisabeth skrev om matlådorna var ju jättesmart! Tänk om alla kommuner kunde införa det under den här tiden!
För jag kan verkligen tänka mig att det blir extra tufft ekonomiskt för många familjer just nu. T.ex. alla familjer som lever på Försörjningsstöd.
Tydligen är det så att uträkningen baseras (bl.a.) på att barnen i familjen äter (gratis) lunch i skolan på dagarna.
Och tänk då att ens kanske två tonårsbarn ska äta ett mål till per dag hemma... Usch, mina tankar går till alla dessa familjer!
Just nu önskar jag nästan att jag ägt en framgångsrik restaurang. Då hade jag slagit en signal till Piteå kommun och sagt "hörrni ni... jag har en idé och ett erbjudande..."


Eh... vet dock inte riktigt vad jag tycker om julgrejer och julfilmer. Trots krissituation.
Jag förstår absolut tanken med att lätta upp stämningen och skapa trygghet mitt i alltihop. Men tror inte jag personligen hade kommit på tanken att sätta upp julbelysning igen. Skulle kännas alltför surrealistiskt och malplacerat nu när det börjar gå mot vår. Och påsk.
Så nja på den. För min del i alla fall ;-) Jag struntar egentligen i vad andra gör :-)


Ja, inte en enda människa på planeten kommer att lämnas oberörd av detta virus. På ett eller annat sätt kommer det nudda våra liv.
Jag har en nära släkting som är i flera riskgrupper. Över 80, nyligen opererad o.s.v.
Fick även influensasymptom, så hen testades för Corona. Tack och lov visade det negativt och att det bara var vanlig influensa.


Stay safe!
Kramar /Erica

Erica said...

*sideNOTE ska det förståss vara där högre upp i min kommentar.
Såg felet nu efter att jag publicerat ;-)

/Erica

Elisabeth said...

Jag tror nog att high school-eleverna kommer fixa detta med att "gå tillbaka" till skolan utan större problem, just för att många - precis som din kompis flicka - faktiskt VILL ha struktur. Nog för att nästan alla tycker att det är skönt med lov, men då ska det ju vara lov under normala omständigheter. Nu önskar sig nog många struktur och någon slags ny normalitet. Det är också lite intressant att märka hur distansundervisning börjat kännas... inte normalt, men åtminstone inte speciellt konstigt längre. Pratade med några av mina elever om detta idag också, och de sa samma sak. Så jag är helt säker på att det kommer att fungera bara bra i din kommun också!

Så bra att barnen och ungdomarna som har rätt till det kan hämta frukost och lunch utanför skolan, för precis som du skriver, det kanske är den enda mat de får under dagen. Här har de byggt en speciell app, så att restaurangerna ska kunna hålla koll på hur mycket mat de delar ut (de ska ju få betalt från kommunen sedan, som i sin tur ska få pengar av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Moderna tider detta, lektioner och datorn och app för skolmaten. ;-)

Annika said...

Brysselkakan:
Jag vet, kan också känna så. Som vanligt kan det kännas då och då. Sen kommer ngn liten kommentar, eller någon rubrik, och stjälper hela det vingliga lasset.

BRA att du sa till den där mannen idag. SÅ otroligt dumt. Korkat.

Sen känner jag såååå med och för alla affärer som har det så svårt nu och som blöder.
Enough. Enough.

Simma lugnt, bästa B, så hörs vi imorgon!!

Annika said...

Anne:
TACK, vad gullig du ÄR. Det värmer!!
Vi måste tala om det, inbillar mig att det blir lättare då. Kanske lite mindre läskigt också?
Jag tror det.

Ja, jag vet, allt som har med vardagen att göra känns gott för själen. Vardagslunk.
Min granne hade en hantis hemma också igår. Inte takläggargrannen, utan min närmsta. Kändes också skönt att se.

JAPP, igår förkunnade Fairfax co att skolorna är stängda resten av läsåret.
BOOM. BRAK.
Men så är det.
INTE förvånad alls.
Du ska se att det blir samma hos er. Övertygad.
Jo, jag tycker nog att man ska hålla samma linje nu. Håller med. NI har ju så strikt fö, striktare än här (tror jag) så det blir alla gånger så.

SÅG på din insta att M åkt till jobbet ...
FATTAR att du inte blev glad. MEN du ska SE att det är lugnt ändå. Vi lever också så försiktigt, P jobbar hemifrån, jag är ute och går mkt och nu gick P just ut på prommis. Åker till affären 1-2 ggr i veckan. DET är det jag fruktar mest av allt. Dels för smitta och dels för deppet där. HATAR att se utplockade hyllor med basvaror.
men jag bjuder inte hem ngn, blir inte inbjuden heller. Ingen besöker ngn.
Lever efter restriktionerna som gäller. HÅLLER avstånd från folk. allt sånt.
Men Anne, jag tror ändå det är lugnt att M åkte in. Vi får lita på att avstånd hålls där med.
That being said, jag förstår dig.

Byter ruta.

Annika said...

Anne igen:
Japp, läste det om Charles. Inte förvånande kanske med tanke på hur många de träffar varje dag.
Hoppas att han mår bra.
NEJ, om Elizabeth och Philip får det kan det nog vara MKT ILLA.
Många sjuka kändisar fö, verkligen.
ÄNNU känner jag inte personligen ngn som smittats.
MEN, det är nog bara en tidsfråga.

Precis, julbelysning och julfilmer har bara motsatt effekt på mig.
Så det blir ett stort fett nej från mig.
MEN jag är glad om det hjälper några att finna lugn.

Anne, det är ju så hemskt med alla som inte kan jobba nu. SÅ vidrigt, som din frissa. Mitt hjärta blöder. OCH så är det ju för många. DET är inte klokt, sp sårbart och så ledsamt.
DET är så många som har det så här nu. Frissor, nageltekniker, servitörer mfl mfl mfl mfl.
Var ska det sluta?
JAG vill bara att livet ska återgå till det normala igen. NU!!
Men så blir det ju inte på ett tag till.
Kan det inte bara sluta.

ÅÅÅÅ Abby har skjutit upp sitt bröllop till i höst eller nästa vår. De skickade ut email om det ganska tidigt.
Det gick inte, halva styrkan skulle ha kommit från Holland :-(
Många som får ställa in stora fester och bröllop nu.
SORGLIGA tid!!

Att du nu hemskolar, har allergi och allt är skit ...
KLART du får gnälla och känna dig på PISSHUMÖR. Stella är säkert som K var, positiv och motiverad till en början och sen dalar det. hela hennes liv är ställt på spets.
ALLT nytt.
SÅ gnäll du, GNÄLL. Det är förståeligt och helt och hållet OK.
En dag ser vi tillbaka på detta och skakar på huvudet... OCH klappar oss själva på axeln dessutom. SPECIELLT du som hemskolar nu. Du vet vad jag sagt, avundas dig inte. Jag hade själv varit totalt stressad om jag tvingats göra det.

BYTER RUTA :-)Istället lägger jag krutet på våren och

Annika said...

Anne igen :-)

Just det, det hade du. Jag vet ju att ni skulle åka.
SKIT med Icelandair och deras policies. SÅ surt.
DET ÄR JU MYCKET PENGAR!!!

Även om läget säkert (troligtvis och förhoppningvis) är annorlunda i juni tror jag inte länder kommer att öppna sina gränser i en hast.
Man kommer att vänta med det tills man verkligen är på den säkra sidan.
Själv tror jag inte längre att jag kommer att åka hem i sommar. Har nästan lagt det på hyllan efter vad vad det känns just nu.
Så jag tror du har rätt, min vän. Bäst att du ställer in dig på att det inte blir av.
Läget kommer att vara för vanskligt oavsett allt.
MEn du, vi ska hoppas att Iceland faktiskt snart ger er pengarna tillbaka.

Förstår att svärmor inte kommer. DET är nog verkligen smart av henne.

Anne, skriv på. Gillar alltid, alltid att läsa det du skriver!!!

Kramar denna dystra dag!!!

Annika said...

Erica:
Vet , det äter en hela tiden. ÄVEN då man inte tänker på det så finns det där. DET stora svarta molnet över oss alla.
USCH.
Nu får det skingra sig, och vi måste få lite ljus över oss. Vi behöver det.
GRATTIS till att bilen gick igenom, yay!!
OCH du har rätt, skolorna och förskolorna HAR öppet än :-)
KANSKE fortsätter det så om kurvan inte störthöjs.
Men än så länge har du absolut rätt ;-D

Ja, igår gick nog luften ur MÅNGA då skolan förkunnade att de stänger för resten av terminen.
Min kompis dotter går i HS, sista året. Hon hade gråtit bittert då hon hörde det.
Så himla trist för henne. På måndag börjar de sin distansundervisning.
De yngre barnen så, lycka till säger jag. USCH vad jag känner för och med föräldrarna. Vet inte hur de ska kunna pyssla ihop det här. HÅRDA BUD alltså.
Lovar att skriva lite om hur det går framöver för de familjerna. OM jag kan luska fram ngn att prata med vill säga. JAG känner knappt ngn med barn i den åldern längre.

Ja, skolluncherna ja, de fortgår ju här + frukost.
Det är många hemma som har det knapert likaså. SÅ det är jättebra om kommunerna kan hålla med lunch under den här svåra tiden.
Just det, de med tonåringar som äter mycket, och som kanske inte har råd att köpa hem så mkt mat. SORGLIGT är det.

Precis, för mig personligen skulle jul i april kännas totalfel och verkligen basunera ut att ngt var fel.
NEPP, jag spetsar in mig på våren istället och kör det racet. Men tydligen är det många som lugnas av just julen.

Alla kommer vi nog att känna ngn som fick viruset. Förhoppningsvis överlever de (vi måste komma ihåg att de flesta klarar det). Men jag fick precis mess av K, hennes kompis hade precis förlorat sin morfar till viruset. DET kändes hårt att läsa, verkligt hårt och jag tog det verkligen till mig.
:-(
Fan, upphör NU!!
Skönt med din släkting, Erica. Verklig riskgrupp.

Kramar och stay safe!!!

Annika said...

Elisabeth:
Ja, vi ska tro det. Många av dem är iaf oerhört motiverade, efter vad jag har hört av mina kompisar som har barn som går sista året i HS.
Det blir bra för dem. Nu har de ju känt på hur livet är utan struktur också.
SANT, det blir snart vardag vad gäller den saken också. SOM det redan blivit för dig, och dina elever, i mångt och mkt.
DET ligger en trygghet i att läsa det.

Visst är det bra med lunchen, skriver mer om det imorgon i en punkt,
SÅ bra av din kommun också. GILLAR det skarpt.
ja prisa tekniken alltså, tack och lov för den!!