Wednesday, March 18, 2020

Det nya "normala" ...
Hej nya världen!Jag skrev om corona igår också. Dock, det känns som detta är något som måste stötas och blötas under en tid nu.
Snart vill jag kunna skriva om annat också. Fast det är svårt när huvudet surrar av tankar hela tiden …
Verkligen svårt. Jag vet att jag inte är ensam över att grubbla och fundera Ni gör det också.
Visa mig den person som inte påverkas av covid-19 i dessa tider?
Just det, den människan finns inte.

Här är samtliga skolor stängda. De kommer att hålla stängt fram till den 10 april till att börja med, men säkerligen blir det förlängt.
Många tror att de inte öppnar igen förrän i höst.
Vi får se …
Just nu vet jag att man inte idkar någon undervisning digitalt alls inom de kommunala skolorna. Tanken och planen är dock att onlineklasser ska börja om någon vecka.
Universiteten har kört med distansundervisning sedan de fysiska skolorna stängde igen i förra veckan.
DET är inte lätt nu.
Jag fick höra av en god vän igår att The Prom (skolbalen) är inställd. Det är ett slag för alla de elever som sett fram emot den.
Som det ser ut nu kommer det inte att hållas några examensceremonier heller. Jag tycker så synd om alla elever som går sista året på high school och universitet nu.
Den sista tiden på läsåret är ju så speciell. Nu försvinner allt det där i en pust. De kommer aldrig att få uppleva det som deras äldre, och förmodligen yngre, vänner fått/får uppleva.
Jomen det är hårda bud.
Själv är jag tacksam över att inte ha yngre barn hemma nu, det måste vara mycket svårt att underhålla dem-och hemskola dem-hela dagarna. ALL respekt till föräldrar med låg och mellanstadiebarn.

Social distancing, detta nya uttryck som vi fick lära oss i helgen.
DET gäller att komma ihåg, det här är ingen “snow day” när man kan umgås i grupp, hänga på cafe eller gå på bio (det är ju i och för sig omöjligt numera eftersom bio och cafeer är stängda.  Starbucks- och andra kaffeställen- är öppna, men du kan inte hänga där.  Du köper ditt kaffe och sen måste du lämna cafeet).
Det här är en helt ny sorts verklighet.
Frågan är, hur länge kan man hålla folk isolerade? Hur länge låter sig folk isoleras?

Själv tänker jag distansera mig själv i två veckor. Jag kommer inte att träffa någon socialt. Jo, kanske grannar utomhus om vi står på en meters avstånd, haha. Givetvis kommer jag att gå till affären och sånt, men inte mycket annat.
Det blir en ny tid nu ett tag framöver. Något nytt för oss alla att förhålla oss till.

Fast vet ni, det måste börja komma lite ljusare tider snart. Ljus måste börja skymta vid horisonten i sinom tid. Jag är helt säker på det. I Aisen börjar de resa sig igen. DET kommer vi också att göra.
Vi får lita på myndigheter och experter. Vi får följa deras råd.
Vara smarta. Vara så kloka vi kan i denna svåra tid.

Karolina har inget jobb nu. Hon, liksom alla andra som jobbar i den branschen. Hela turistnäringen, resebranschen, restaurangbranschen och nöjesindustrin lider och blöder.
Visst är jag orolig för Karolina. TRO MIG. JAG ÄR OROLIG. Helst skulle jag vilja att hon kom hem. Men än vet jag inte om hon gör det, eller om hon bestämmer sig för att stanna i Kalifornien.
I dagsläget tror jag ej heller att USA drar sig för att stänga statsgränser inom landet. Så visst skulle jag helst vilja att hon satte sig på första bästa plan tillbaka hit.
Men, men …
Is i magen. Det får jag intala mig själv hela dagarna. Is i magen.

Utanför mitt hus cyklar barn som inte får gå i skolan nu. Jag är glad att de kan vara ute och leka, cykla och ha kul. Det är skönt att höra barns rop och skratt.
Ännu får vi iallfall vistas utomhus.

Observationer jag gjort de här dagarna:

*  Trafiken är mycket uttunnad. DET märks att skolorna är stängda och det märks att folk verkligen jobbar hemifrån.

*  Flyget. Eftesom jag bor nära Dulles Airport märker jag verkligen att flygtrafiken har minskat. Jag bor precis vid inflygningsområdet, och nog märks idag en stor skillnad på hur det var för endast en vecka sedan.

*  Jag möter många familjer som är ute och går på eftermiddagen. Under mina långa morgonrundor möter jag inte så många barnfamiljer, då möter jag mest andra ensamvandrare eller hundägare. Men på eftermiddagen, då jag tar en kortare runda, möter jag massor av familjer.
Fler än jag brukade se innan det svarta coronamolnet kom.

Nåväl, kära ni, det känns fint att ha internet och att man kan hålla kontakt via bloggar, mail, sociala medier och sånt.
Igår Facetimade jag mina föräldrar, och det kommer jag att göra mycket oftare framöver. DE är vid gott mod, och låter sig inte pjoskas med.

Hur har DU det idag?

Avslutar med det eviga mantrat, TVÄTTA HÄNDERNA!!

29 comments:

Elisabeth said...

Ja, här ska vi ju börja med distansundervisning idag. Det är absolut HELT rätt beslut att fortsätta bedriva undervisning, men samtidigt känns det som att mitt huvud ska explodera av allt runt detta. Jag, och många med mig, har NOLL erfarenhet av distansundervisning, och även om vi använder många digitala verktyg är det väldigt annorlunda att inte ha eleverna framför sig i klassrummet. Från en dag till nästa måste man börja tänka ganska mycket annorlunda, och det är faktiskt inte helt lätt. Dock, som sagt, bra för ALLA att undervisningen fortsätter!

Visst är det synd om eleverna som ska gå ut skolan i vår/sommar. Många är nog stressade över hur det ska gå med betyg och allt också... Och så detta med att missa allt det roliga och speciella. Nej, det är verkligen en mycket trist situation för dem.

Åtminstone den här veckan kommer jag (tack och lov, faktiskt) fortsätta träffa människor, eftersom vi ska jobba från skolans lokaler. Sedan får vi väl se. Försöker att inte tänka så långt fram i tiden. (Här frågar jag mig: Hur gick det till när "nästa vecka" blev synonymt med "så långt fram i tiden"??)

Så synd för Karolina också. Här skulle hon satsa på sin framtid som skådespelare, och så kommer detta. Att dessutom inte ha någon inkomst gör det hela ännu värre.

Anonymous said...

Ja vad ska man säga? Och när tar det slut? Här stänger man idag högskolor o universitet men de allra flesta andra skolor o förskolor hålls öppna. En granne fick mail att dotterns högstadium har ett fall av corona, ändå hålls skolan öppen som vanligt. Nu har regeringen sagt att andra skolor kan komma att stängas så vi får väl se vad som händer. Det jag nog tycker är det värsta är att det sociala livet blir lidande framförallt för alla äldre som inte kan ta emot besök av anhöriga. Ensamhet ihop med oro är inte bra! Och så alla stackars människor som förlorar sina jobb.
Ja, som sagt, var ska det sluta?
Kram från Anette!

Anonymous said...

Yvonne said…
Ja du, man undrar när/om denna mardröm ska ta slut, just nu ser man ju verkligen inget slut på det. Snacka om vaccin, vem skulle vilja vara de första att pröva den utan att veta hur man reagerar på den, inte då jag iaf. Man ser ju vilka följder många fick efter vaccinet som svininfluensan för några år sedan, många barn som fick narkolepsi efter det.

Förstår verkligen du är orolig för Karolina, inte lätt när hon är så långt bort också och allt hon byggt upp i LA bara slås sönder och på obestämd tid. Här snackar ju forskarna om att vi nu bara ser toppen av ett isberg, låter ju inte kul alls.

Våra barn ringer varje dag och kollar läget och dottern (41 år) säger bara "ni måste ta er hem", och kollar olika alternativ till att hitta resor snabbare än den vi har på lördag. Nå, vi sitter ju inte i sjön här, vi har eget hus, mat och dryck och inget jobb hemma som väntar. Tycker mer synd om de som åkt ner för en kort semester, bor på hotell eller hyrt 1 vecka eller 2. Vi tror dock att SAS kommer att flyga på lördag, har inte hört något annat och de har ju långa listor på hemsidan om vilka plan som är inställda.

Jag har en moster och morbror som är en bra bit över 80 år som bor i Norrbotten och de tänker man ju särskilt på, men själva tar de det med ro, kanske bra det

Ute blåser friska vindar så lakanen jag just tvättat kommer nog torka fort, alltid nåt.

Ha en så fin onsdag du kan trots världsläget. En stor kram kommer från mig

Äventyret framtiden said...

Det s.k. normala nu är inte alls trevligt.
Det ännu mindre trevliga är hysterin som bara växer. Kaos- värld är vad vi har just nu. Panik är en svår pandemi.
Vettlös
Vi har uppmanats att flyga hem, både från Madeirahåll och från finländskt håll så snabbt som ögat kan blinka.
Återigen får man vara med om att det är lätt att säga saker från myndighetshåll utan att vara förankrad i verkligheten. Människorna på arbetsgolvet
sliter i sitt anletes svett för att få hem folk till sina respektive länder fastän gränser stängs och flyg dras in eller går i konkurs.
Det fungerar helt enkelt inte.
På madeira är vi flera tusen som väntar på att få våra flighter ombokade.
Samhället stänger ner allting, vi ska inte gå ut annat än för att handla det nödvändigaste
Här är stämningen hemsk just nu. Turister som har byggt upp öns ekonomi är bara förhatliga att ha att göra med nu. Många har drabbats av rena rasistiska påhopp både fysiskt o psykiskt. Så snabbt mänskligheten kan förändras från ett varmt leende till en hatfylld blick över en natt. En holländska har konstaterats smittad och hela samhället förlorade balansen och omdömet. Tack och lov så finns det vettiga människor också.
Vilken tid vi lever i
Nej, vi vet inte om vi slipper hem ännu.
Kram
Karin

Vform said...

Jaadu Annika, känns nästan som det inte finns något annat att skriva om än det där viruset!
Några rader dock! Vi som är 70+ (snart) och även yngre med underliggande sjukdomar är strängt försatta i karantän!
En annorlunda och konstig känsla! Våra barnbarn som får distansundervisning nu fr.o.m idag får vi inte heller träffa!
TUR att det finns telefoner ...
Fick höra i dag att Konsthallen i Mittistan är nu stängt! Där vandrar två högst tre personer åt gången! Och viruset sitter ju inte på tavlorna!
Nåja jag fortsätter och målar i hopp om att det löser sig i framtiden!
Vi har i allafall en härlig sol idag och sju grader visar mätaren!
Upplagt för promenader!

Vi får alla ta en dag i gången och hoppas på det bästa!
STOR KRAM! ♥

Annika said...

Elisabeth;
SÅ tror jag det är många som känner. Så det är nog därför de gav gymnasielärare och högstadielärare två veckor nu att kunna samla resurser och tankar fram tills att de ska börja distansundervisa.
DET är ju så nytt för er ALLA.
Men, du ska se att ni grejar det. Tur att du kan stöta och blöta med kollegor etc.
Ser fram emot att höra om hur ni lägger upp undervisningen sen.

En kompis messade just och sa att hennes dotters uni-examensceremoni nu är inställd. Den skulle ha ägt rum i maj. Hennes dotter är förbi av besvikelse och sorg över detta.
OCH jag förstår det.
Så jag känner för dem alla.

Ja, en dag i taget, det är verkligen det som gäller. MAN kan inte ens planera en vecka fram i tiden. DET är helt osannolikt allting ALLT.
Vår nya värld.

Men, jag är glad för nätet iaf dessa tider.

Annika said...

Anette:
Jo, jag tror nog att alla skolor kommer att stänga i Sverige också. Precis som här.
DET är så otäckt eftersom man ju inte vet ngt egentligen. NÄR ska det får ett slut?
När ska livet kunna börja normaliseras? EN dag gör det ju det, men när!!!
SÅ märkligt att skolan med coronafallet har ÖPPET?!!??
Fattar det INTE.
Jag vet att barn och ungdomar inte får sjukdomen i ngn större utsträckning, men skolan är ju full av vuxna också. OCH barnen är smittbärare.
Förstår inte.
Ja, var ska det sluta? Och vilka enorma konsekvenser det får.
Tycker också det är så hemskt med alla äldre och sjuka som inte ens får ta emot besök, eller träffas, just nu.
Stora kramar till dig, vännen!!

Annika said...

Yvonne:
Precis, när ska det NÅ sin topp?
Det är det man verkligen UNDRAR och funderar över.
VAR är vi ngnstans i processen?
Time will tell.
Men usch vilken hemsk väntan och bävan det ÄR.

Exakt, jag tror inte de kommer att stressa fram ett vaccin innan de verkligen vet att det är gångbart. Svininfluensans kom ju allt för fort, och folk lider av sviterna än idag.
MEN en dag kommer vaccin mot detta.
Det gör det ju. Och jag beundrar vetenskapen som lägger ner sin själ i detta nu.

Karolina ja, vi får se ...
Än så länge är hon därute. UTAN jobb. Vi sätter in lite pengar till henne, och hon lever på besparingar. Men det går ju inte i långa loppet.
Men, vi får ha is i magen. Hela tiden.

Ja toppen på isberget säger de ja, men jag hoppas snart vi kan få lite mer säker info.
GAAHH!!

NOG fattar jag att dina barn är OROLIGA. OCH vil ha hem er.
Vi hoppas att ni får komma iväg på lördag. MEN som du säger, går inte det så får ni ta det som det är och tänka att ni har ett bra boende på plats.
Men jag hoppas och tror att ni kommer hem.

Ja, jag är orolig för mina fldrar och moster. Men de är då inte pjoskiga. De är tom sturska. Den generationen ...

Kramar til dig från ett soligt Reston,
Solen piggar upp nu, det är lättare då den skiner.

KRAMAR!!

SweFlo said...

Jag måste säga att allt känns lite surrealistiskt just nu. Att hela världen påverkas av detta... Å andra sidan har vårt liv inte ändrats så mycket. Jag var fullt medveten om detta virus, från mitten på januari var jag på helspänn. Jag visste att det här inte skulle gå bra... I slutet på februari, innan de allra flesta ens tänkt tanken, hade jag logiskt tänkt igenom vad vi använder och äter och köpt hem allt vi behöver. Köpte dock inte något toapapper, eftersom jag alltid har minst 6 månader lager (jag är lite av en mini prepper). Vi hade redan personliga hygienartiklar, städvaror, mediciner, tvål, tvättmedel. Som sagt, prepper. Jag planerade måltider och fyllde frysarna och skåpen. Såg till att vår trädgård hade extra ätbara plantor på G (det har varit 30 grader varmt här i FL, perfekt att pyssla i trädgården). Jag jobbar sedan mer än 20 år sedan hemifrån via egen firma. Dottern har i flera år gått i virtual school hemifrån (näst sista året på gymnasiet). Varför förbereda sig så här? Jag har flera allvarliga autoimmuna sjukdomar. Jag är en sådan som hamnar på sjukhus allvarligt sjuk med vanlig influensa. Jag dog nästan ett år! Så jag har inga illusioner om att jag skulle vara en av de 80 % som får mild sjukdom av det här viruset. Jag har en stark kärlek för livet och min familj, så jag gör vad jag kan för att inte bli smittad. Vi är en familj med introverts, så inga problem med att hålla oss borta från folk. Jag pratar långa stunder med grannarna på avstånd (jag är speciellt vän med två sjukliga äldre damer, och de litar på mig och mina råd för de vill inte heller bli smittade). Dottern spenderar timmar varje dag efter skolarbetet med sina kompisar, men det sker via Discord och Hangouts. Jag jobbar som vanligt, hela min industri är som gjord för telecommunication. Jag går INTE ut till någon affär. Det blir hundpromenader och trädgårdsarbete. Om vi om någon månad kommer behöva något blir det via leverans med sanitering av varorna. Jag kommunicerar med mina läkare via Teledoc, funkar bra än så länge. Det här kommer ta tid, och jag kommer göra vad jag kan för att vara så försiktig som möjligt. Dottern har redan klasser beställda fram till i jul, så hennes liv går vidare. Vi har dock lagt hennes volontärarbete och konstklasser utanför hemmet på is just nu. När det gäller ekonomin har vi tur, vi kommer att ha betalat av vårt huslån om några månader, vi har inga andra lån eller cc förutom företagets fastighetslån, vilket täcks flera gånger om av de som hyr in sig där. För ekonomin är säkert minst lika mycket ett hot som viruset i sig, tyvärr. Hur ska alla klara sig? Jag är nervös för min hälsa och för mina nära och kära, här och i Sverige. Det känns lite som en rollercoaster som jag inte ville åka, men nu sitter jag i den, så det är bara att hålla i sig för glatta livet och hoppas på det bästa.

Annika said...

Karin:
USCH vad vi hatar det. ALLA!
MÅ det nya normala snarast bli det gamla normala.

JA, folks stress gör det hela mkt värre. DE gör det värre än själva viruset. Bunkring, vapenköp, allmänt kaos, ekonomistress, börsras.
ALLT.

Karin, Karin, Karin vilken vidrig situation ni ÄR i. Panik och villrådighet. OCH så folks enorma stress på topp av allting annat.
Jag kan inte ens föreställa mig.
OCH den stackars kvinnan fr Holland som är smittad. SOM om det var henens önskan! FOLK får fan skärpa sig lite och visa medmänsklighet. Blir rädd.
Här tycker jag ändå än så länge att det ör OK. MEN sitter man på en semesterort och måste hem är det en helt annan sak.
hELT annan.

Du kanske får en annan bild av Madeira efter det här?

Håller alla tummar på att ni ska kunna ta er hem smidigt, och utan alltför stor stress.

Nu skickar jag de allra varmaste kramar till DIG!!!

Annika said...

Vivan:
Det är så svårt att inte skriva om det. DET är allt man hör om, allt man talar om, allt som cirkulerar i ens hjärna. DET är verkligen de mest oroliga tider jag varit med om.
Ja, kanske bortsett från 9/11, men dessa båda ligger ungerfär lika.
En helt ny verklighet.
men ÅÅÅ är ni satta i karantän nu. YIKES!!
Finns det ngt fall i Närpes ännu? Har inte läst Sydin på länge, erkänner det. Ska börja läsa den också (jag har min mammas inloggning).
BRA att skolorna är stängda. Bra beslut av Finland. Nu är ju gränserna stängda hos er också.
Håll ut!
En dag är det över. OCH du får försöka gå ut och gå och samla kraft i naturen. Måla mkt och se på TV och läsa böcker.
Stora, stora, stora kramar från mig!!!

Äventyret framtiden said...

Tack! På Fredag landar vi hemma igen efter en natt på Arlanda. Alla är rädda. Idag mycket lugnare efter att myndigheterna röt till ordentligt. Alla har det jobbigt. Skriver mera om det när jag har landat där hemma igen
Kram på betryggande avstånd

Anne said...

Ja, det här måste stötas och blötas nu. Skrivas och pratas om (läste ditt bra inlägg igår också). Det är nästan provocerande och tondött om man inte skulle skriva/prata om det utan låtsas som allting är precis som vanligt. Det är ju inte det.Det här som nu händer är ju helt unikt för oss levande generationer. Du som ser mycket tv/filmer, kan du inte tipsa om grejer att se i nåt inlägg. Jag vet att du gör det kontinuerligt men ge lite påminnelser om sånt man glömt och få lite tips på bra nya saker att se eller gamla godingar att se om.

Det nya normala som du säger, det är ju det men just den här känslan när och hur ska det här sluta är det som tär. Man kan förstå känslan för de som lever i krig, vi som läser om krig och t.ex. WWII gör det med facit på hand, vi vet när det slutade och hur det gick och kan tänka "snart kommer räddningen till er" men de som satt där instängda i sina lägenheter med ransonerad mat hade ingen aning om hur det skulle sluta. Nu är ju det här annorlunda förstås, ska inte jämföra med krig men du förstår. Ett sorts krig är det väl. En osynlig fiende. Vi är väl bara i början än, säger de ju hela tiden. Det här blir nog långvarigt och tankarna finns där hur ska folk klara av det här långsiktigt, folk som blir och är utan lön för att allting är stängt som din K också.

Därför det är så viktigt vi följer alla råd nu, då kommer det här kunna få ett snabbare slut, viruset kvävas. Men om vi inte alla tar vårt ansvar, då är katastrofen här. Oundvikligt. Och då blir det ännu värre för alla. Har du märkt att alla myndigheters och government tonläge ändrat. Det är allvarliga ord och formuleringar som nu används. Det är helt annorlunda än för bara en vecka sedan. Jag såg pressträffen igår och där pratar de ju nu om hur de förbereder militären, snabbt bygga upp militärsjukhus om det behövs. Bara höra de orden sägas är helt surrealistiskt.

Det enda sättet hindra en full katastrof är ju att följa alla dessa strikta regler. Annars är det som i Italien nästa. Utom kontroll. Det som pågår i Italien nu är ju fruktansvärt, det kommer ut mer och mer och det är svårt att läsa det. Hur de prioriterar bort vem som får/inte får behandling i vården. Det är som i krigstider. Även om folk inte bara behöver hjälp i Corona, hur ska det gå med alla andra som inte får hjälp för säg en simpel blindtarm som i normala fall enkelt skulle fixas, eller svåra skärsår som måste sys, om hela vården är överbelastad och/eller kollapsad pga Corona. Det kommer ju leda till att friska från Coronamänniskor drabbas också om de behöver hjälp med nåt medicinskt som det kanske inte finns resurser för heller, med kanske katastrofala följder.

Helt ärligt, jag tycker det är otroligt provocerande att se bilder och klipp nu på människor som totalt skiter i att följa reglerna. Det som visats av stränder i Florida fulla med folk som packade sillar. Barerna och restaurangerna knökfulla (DET är i och för sig svårt nu, för nu har väl de flesta delstater stängt ner - vår delstat stängde ner barer och restauranger från och med igår. Det enda rätta). Det finns i alla åldersgrupper det här egoistiska och ignoranta beteendet men det verkar ju framför allt vara millennials-gruppen som har svårt ta till sig råden. Du kanske hört alla vädjanden som som nu kommer uppifrån, hur den här gruppen måste ändra också för om det här ska fungera så räcker det inte med att ett visst antal % av befolkningen gör det, alla måste göra det. Det är så de fick bukt med det i Kina och nu även i Sydkorea. Strikta regler och hårda bud.
Vi kan göra det här.

Anne said...

För allvarligt, visst det är obekvämt och uppoffringar som måste göras. De som har ekonomiskt tight är ju så utsatta och jag hoppas de ska få hjälp. Det är en helt annan sid av saken som det måste gå att få hjälp med, som oroar.
Men annars, det är ju inte så mycket som krävs. Jag menar, alla dessa 100.000 tals collegekids som försörjs av sina föräldrar och tar över stränderna eller annars struntar i uppmaningarna och har megastora fester, det är inte särskilt hårda bud som efterfrågas, sitta hemma och se på tv eller liknande är ju inte som att be folk gå ut i krig i skyttegravarna direkt.
Det är ju inte bara yngre förstås, vi måste alla bidra nu. Men det provocerar mig när folk skiter i det här och sätter andra i risk.

Våra skolor är nu stängda till 28 april. Hörde att guvernören i CA hintat att kidsen där kanske inte kommer tillbaka till skolorna alls den här terminen. Tror det kan bli verklighet också. Det svåra med noll skola är inte bara att inte att ha skola, som du skrev, på snow days och sånt så är man inte isolerad, man kan gå och fika, ha playdates och göra saker. Men nu är det liksom noll sånt. Man är isolerad. Och börjar familjer släppa på de reglerna (för veckorna går och frustrationen växer..) och ha playdates, stora grupper som samlas för att leka i parken eller hemma, då försvinner ju hela syftet med att hålla skolorna stängda och de kan lika bra vara öppna. Och då får vi inte stopp på spridningen heller. Så vi måste alla kämpa på nu, det här kommer passera. Det kommer ju det.
Kramar!!

Erica said...

Inte så konstigt att det blir mycket Corona nu; viruset är ju verkligen överallt nu. Och det ska väl erkännas att jag börjar känna mig orolig och lite rädd.
Åh, vad jag längtar tills allting är över!
Jag läste/hörde att även Sverige stängt gränserna nu. Inga inresor på i alla fall en månad, tror jag det var. Förutom svenska medborgare som befinner sig utomlands och åker hem, såklart.


I Piteå kommer gymnasieskolorna (Strömbackaskolan och Grans naturbruksgymnasium) gå över till distansutbildning på måndag den 23:e.
Högskolor, universitet och annan vuxenutbildning har redan gått över till distans.

Tycker så synd om alla ungdomar som tar studenten i år.
En dag man börjar längta efter typ i högstadiet, och när det är drygt TVÅ MÅNADER kvar så riskerar hela Studenten att ställas in...
Det får min årskulls studentproblem att blekna i jämförelse. Vår student 2003 hotades ju av Kommunals jättestrejk under våren det året.
För 01:ornas skull håller jag verkligen tummarna att allt det här planat ut lagom till försommaren.

Förskolan och Grundskolan har däremot inget beslut om stängning, då det är så mycket mer komplicerat.
Och jag vet att regeringen sa att de är på gång med att försöka få igenom ett snabblagtillägg, för en lösning om hur barnomsorg för barn till föräldrar med samhällsbärande yrken ska lösas.
För att om förskolan och skolan stängs så kollapsar ju trots allt HELA samhället.
Förskolan och skolan är ju trots allt den institution som bär upp hela samhället som det ser ut idag. Utan förskolan skulle t.ex. de flesta som jobbar inom vården inte kunna gå till sina jobb...

Av den anledningen har jag en magkänsla som säger mig att varken förskola eller grundskola kommer stänga här. Skulle kunna tänka mig möjligtvis högstadiet, men inte de lägre årskurserna. Och inte förskolan.
Stod och pratade en stund igår med en kollega. Hen tror förskolorna kommer stänga. Jag tror de kommer fortsätta hålla öppet. Tror inte det kommer dröja särskilt länge innan vi får veta vem som hade rätt ;-)

Ska jag vara helt ärlig börjar jag noja lite över det här med karantän också, om det skulle bli aktuellt.
Det är så konstigt... Min fritid tillbringar jag ju mestadels hemma för mig själv, men ändå får bara tanken på karantän mig att bli sjukt rastlös.


Sänder en tanke till Karolina också och hoppas det löser sig för henne. Kan verkligen tänka mig vilket h-vete alla som jobbar inom service och sådana yrken går igenom just nu. Speciellt alla som har osäkra timanställningar. Och SPECIELLT personer i USA med den typen av yrken där man är beroende av dricks! Jag håller verkligen krampaktigt tummarna för alla dessa människor!!
Samma med alla som jobbar inom nöje och media. Och alla frilansare, vars uppdrag ställs in ett efter ett.
Snacka om att världsekonomin tar stryk av denna pandemi! Usch!


Avslutningsvis: Vad glad jag blir i alla fall av att läsa om att de "tvångslediga" barnen leker ute och att familjer kommer sig ut i friska luften :-)

Och internet ja... Jag kanske blir flummig nu, men på något sätt känns det som att internet kommer vara viktigare än någonsin för oss ett tag framöver.
Under en tid då vi helst ska undvika IRL-kontakter i möjligaste mån så tror jag verkligen vi kommer kunna se det positiva med sociala medier. Ett sätt att socialisera sig trots att man inte kan mötas i verkligheten.


Stay safe! Ta hand om dig!
Kramar /Erica

Annika said...

Katrin:
WOW, ja du var en av de som fattade medan resten av oss inte tog ngt till oss.
Jag såg det bara som ngt som skulle vara som en flunsa. Överdrivet, tyckte jag då. I ärlighetens namn, tänkte inte ens på det.
True story. Kalla mig ignorant. Jag liksom de flesta andra vaknade ur min sömn förra tisdagen. Det är bra att du verkligen förstod vidden av det, så att du hann bunkra upp.
Jag har ju inga sjukdomar som ligger på lurar, som du har, jag vet ju att du varit jättedålig. Så nog förstår jag ditt handlingssätt.
Just det, din dotter tar ju sina klasser online. Så där blev det ingen ändring för er.
Härhemma är det mesta också som vanligt. Peter har jobbat hemifrån länge. Karolina är förstås i LA och det tycker jag är sådär, minst sagt.
Mest oroad är jag för mina fldrar o min moster. OCH att P ska få det, eftesom minsta förkylning går direkt på lungorna för honom.
Så nej, inte bra alls.
Jag förstår så väl att du gör allt för att inte utsätta dig för denna smitta. DET verkar som om du är förberedd, toppen. Det är nog bästa att vidta alla åtgärder nu. Det som de säger till oss.
ekonomin tycker jag nästan känns som ett ännu större hot än viruset i sig. FATTAR inte hur världsekonomi ska klamra sig upp ur detta hål. Sen tänker jag på alla de som inte har jobb längre, heal industrier. OCH hur hamnade vi HÄR??
HUR?
Nåväl, fortsätt hålla dig frisk!!
Nu sitter vi alla i samma båt, och det är bara att hoppas att ljuset från land syns snart.

Annika said...

Karin:
NU åker ni.
BRA!! BRA. Ja, det är skitbra att ni reser hem nu. OCH bra att myndigheterna röt ifrån. Herregud, det måste finnas gränser.
Karin, Karin!!
Ser fram emot din blogg sen. VERKLIGEN!!
Kramar i massor till dig och er!!

Annika said...

Anne;
TACK fina du!
Nej men precis, det går inte att INTE skriva om det. Jag kan inte sitta här och skriva annat än om detta just nu. HUR gärna jag ÄN skulle vilja.
Med tiden hoppas jag kunna skriva lite annat, men nu ... OMÖJLIGT.
Precis, det skulle vara förbannat ignorant och verkligen tondövt att skriva om annat i dessa svåra tider.

Ja, detta kan nog bli det bland det mest dramatiska vi upplevt i vår generation. Vi som inte var med under kriget. Jag kan bara jämföra det med stressen som kom med 9/11. DET var en mkt liknande känsla. OCH den höll i sig länge.
Så detta är nog vårt stora, stora uppvak. OCH när detta är över, ja då hoppas jag att världen kan bli som den var en gång. Kanske är det en läxa moder natur vill lära oss nu? Av ngt slag. Kanske att vi ska lära om, att inte slösa, att tänka på vår nästa... vem vet?

Absolut, Anne...ska med glädje tipsa om serier. Det kan jag göra på fredag! Innan helgen. TACk för det tipset.

YES, att följa råden ja ... OMG, att jag håller med om det. NYPA detta var det nypas kan.
Har ställt in svennefrullen i iaf två veckor. KAN förlängas. Kommer inte att besöka ngn. Kommer inte att ta emot ngt besök i hemmet.
Kommer bara att gå ut och gå (livsviktigt för mig) och gå till affären och köpa mat.
KOMMER inte att hamstra. NU måste vi verkligen tänka på ANDRA.
De säger ju att maten inte tar slut. OCH ja, jag litar på myndigheterna.

Italien är den verkliga skräcken. Den stora. Den som alla försöker undvika nu.
SÅ får det inte bli.
Sydkorea måste ha gjort mkt bra, för där har de ju uppenbarligen lyckats mota ner den från peaken. Samma i stora delar av den delen av Asien.
VI får inte hamna där Italien är nu.
Ser ju så hemska bilder med kistor och tomma begravningar. På dödsannonser sida upp och sida ner.
Nej, nej, nej!!
Samtidigt som de håller ihop och stöttar varandra och gör det fina de kan.

Blir förbannad så jag ser folk på beachena i FLA. Det skulle stänga dem, stänga barer, göra allt de KAN för att förhindra det de kan förhindra. FATTAR inte heller att folk ens vill åka bort nu.
Tycker nog man kan ta och gå in där fr högre ort nu och helt stänga och få hem folket.
Sen kan de gott sitta i tvångskarantän då de kommer hem till sina stater igen.
USCH.

OK byter ruta jag med ...

Annika said...

Anne igen:
Japp, jag håller med dig.
Och är förvånad över att FLA inte stoppat upp det hela.
Men, men ... herregud, det är ju pengar och ekonomi som styr såklart.
Vi får se hur det ser ut när allt peakat och vi är på väg att klättra upp igen? Hur många företag, restrauranger, resebolag och mycket annat har då inte gått i graven?
jaja, vi får se ...
Just nu kan vi bara hänga med. Vi är alla i samma farkost, sitter på ett oroligt hav utan land i sikte.

Vet du, inte heller här tror jag att barnen kommer tillbaka till skolan denna termin. Inte en chans. I höst blir det väl av, ska vi tro.
Jag hoppas att alla fldrar med små barn, yngre barn, hittar en balans i den nya tillvaron. Hur gör du nu Anne? Hur sysselsätter du S? Har ni riktlinjer från skolan?
NEJ, det är ingen snow day. inget sånt. Det är en ny verklighet. Ser ju att barnen här är ute och cyklar etc. Idag är det lugnare än igår.
Tror tonåringar är det största problemet.

Anne, du är så insatt i detta, och har varit länge. DÅ när jag och 90% av befolkningen inte ens tänkte tanken ut.
NU är vi där.
Vi ska rida ut stormen, och jag känner på mig att snart ser man små ljus vid stranden där vi till sist kan pusta ut ...

KRAMAR till dig och tack för skrivtips.

Brysselkakan said...

Vi måste hoppas på ljusning snart, finns inget annat, och försöka hitta ljusglimtar i allt detta. Hörde att många länder i Europa ska applådera för de som jobbar i sjukvården kl 20.00 varje kväll. Gå ut på sina balkonger och göra detta i en minut, så fint!
Kämpa Annika, kämpa!

Annika said...

Erica:
Jag vet, det går inte att inte skriva om det.
Faktum är, det är OMÖJLIGT.
Läste att Sverige nu stängt gränsen. OCH det är bra. DET är det.
Nu har väl alla nordiska länder slagit port och lås om sig? Liksom många andra länder i världen.
Vi ska hoppas att det hjälper.
SEN, jag är som du, kan det inte bara vara ÖVER????!!! OOO vad jag längtar efter den dag vi får läsa ngt positivt, ngt som ger oss HOPP.


Ja, alla gymnasier och högskolor och unis läser väl på distans hemma nu?
Personligen tycker jag de ska stänga alla skolor, som här.
Och som på många andra platser i världen.
Jag tror att det blir så också.
Du tror det inte :-)
Men som du säger, det kommer bara att dröja dagar innan vi vet.

I DK och N vet jag ju att barn som har fldrar inom vården etc får ngn slags omsorg dagtid.
Och det låter bra. KAN DK och N så kan SE också.

Karantän skulle inte vara kul, som i Italien och sydeuropa nu. Hemskt. DET är mardrömmen.
Social distansering och sånt har jag inga problem med.
Men att inte få gå UT!!?? DET är i sig otroligt, och fel kan jag tycka. frisk luft måste ju hjälpa. OCH att då hålla avstånd såklart.
Tror inte man kan hålla folk isolerade länge heller. Man står inte ut.
Men att inte göra mer än man absolut måste, jomen det tror jag på.

Intenet kommer att vara livsviktigt för oss nu. Det är så vi kan hålla kontakt över gränserna med nära och kära.
OCH det är nyttigt och stärkande att läsa andras tankar och även ta del av ångest och skräck. Stötta.

VI är verkligen i samma båt. Under samma svarta paraply allihopa.
MEN vi ska hitta ljuset.

OCH må det plana ut snartast. MÅ peaken snart vara nådd.

KRAMAR fina Erica!!!

Annika said...

Brysselkakan.
SÅ ser jag det också.
SNART kommer ett ljus till oss. Förts svagt och flämtade, men sen starkare och starkare.
Vi måste se det så. JAG går det, övertygad om att vi snart börjar gå upp igen ...
JAG hörde det på radion!! ATT man ska gå ut och applådera personalen som jobbar inom vård och omsorg. Jag blev nästan tårögd. SÅ fint!!

Det fina i kråksången är nog ändå, vi lär oss att uppskatta och vakna upp.

SAMMA, KÄMPA PÅ!!
Det är fint att ha sociala medier nu.
Bara man sållar bort konspirationsteorier och annat skit som går runt.

Anonymous said...

Ja, vad konstigt att hålla skola med coronasmittad öppen!? Precis, det jobbar ju fullt med vuxna där också och alla kanske inte är jätteunga friska. Personer över 70 rekommenderas inte träffa någon, men tänk om man är runt 60-65 och jobbar i skolan, då ska man utsättas för smittrisk? Nej jag fattar inte det heller.

Elisabeth said...

Faktum är att första dagen med distansundervisning gick bra. :-) Vi hade visserligen bara halv dagen, så att det skulle finnas lite mer tid för förberedelse, men det fungerade över förväntan. Framförallt tack vare mina fantastiska och hjälpsamma kollegor! De har både kommit med tips och råd OCH sagt till mig att andas när jag stressat upp mig för mycket, haha.

Eleverna ska (som det är nu alltså) fortsätta ha lektioner som vanligt. Har de till exempel svenska 08:20, ja då ska de senast 08:20 klicka på en länk för att komma till ett "videomöte" där alla ser och hör varandra. Sedan ska de (och jag, förstås) vara tillgängliga där hela lektionstiden. Det är alltså inte så att de bara får uppgifter att jobba med när de vill, utan det ska vara lektioner som det alltid är, med den "lilla" skillnaden att vi sitter på olika platser. (Fast ärligt talat, en del elever lär sitta hemma hos varandra också...) Lite av en spännande utmaning är det faktiskt, även om det innebär en hel del stress också, såhär i början. På något sätt tror jag ändå att denna distansundervisning kan bli en slags trygghet för eleverna. Kan väl låta fånigt, men att livet kan vara lite likt det normala är viktigt.

På tal om sociala medier så har jag slutat följa en del konton på Instagram. Det är bra och intressanta konton, men nu handlar de BARA om Corona. Visserligen inte om konspirationsteorier och liknande, men jag orkar inte läsa fler tips på hur man kan ta del av kultur utan att gå på konsert, eller en massa om att man inte ska gå utanför dörren alls, inte ens i länder där man faktiskt FÅR gå ut. Undvika folksamlingar är förstås lämpligt, men jag kan inte få in i mitt huvud hur mina skogspromenader skulle gör att virusets sprids. Möter ju knappt en människa! Och OM man möter någon går man ju bara förbi varandra, inget mer.

Elisabeth said...

Usch vad många tappade bokstäver det blev i min kommentar! HalvA dagen ska det stå, till exempel. Borde nog snart sova, haha. ;-)

Annika said...

ano,
DET är märkligt. OK att barn och unga inte smittas i den utsträckning som vi äldre gör. MEN det jobbar ju vuxna på skolan, och dessa barn har äldre släktingar etc.
Nej,det är mkt konstigt att svenska grundskolan fortf har öppet.
MEN, jag tror det blir ändring där snart.

Annika said...

Elisabeth:
ÅÅÅ vad BRA!!
SÅ fina kollegor du verkar ha. Ni får verkligen råd och stöd av varandra.
DU ska se att detta går bra så länge det nu varar.
AHA, så ni kör konferencestilen. I see!
DET i sig måste ju vara jätteintressant. OCH säkert lite svårt också för er alla. Så nytt.
Tycker du att eleverna var engagerade?
Vet du, jag tror att det blir en stor trygghet för dina elever detta. Diddela, du vet på insta, hon har ju samma som du just nu. Hon skrev ju att hon hade fått lugna så många elever som varit rädd och lessna. SÅ heja er LÄRARE!!
Vilka stöd ni ÄR!!!

True sagt, somliga har helt tagit så sig att vara coronans ansikte på insta. Ständigt det här ska du göra och inte göra.
SOM om vi inte själva kan läsa.
Störigt.

HA en jättefin kväll nu, det som är kvar av den därhemma. Imorgon hoppas jag att vi ska få läsa ngt ljust.

Monica said...

Det är verkligen kaos nu och visst undrar man mycket, det ändras från timme till timme. Så fint med hyllning till vården, det ska vi göra och en klapp ska Ikea få som letat fram engångshandskar i lagren och ger till akutmottagningar, på ett stort universitetssjukhus sa de att de nästan var slut när de fick dem. Och sängar ger de, ja inte utan att man undrar över mycket i detta land med världens dyraste sjukhus men men.

Ta hand om er Annika, så gott det går.

Annika said...

Monica:
VERKLIGEN!
Kaos och skräck och förvirring. SÅ hemskt, så hemskt.
Visst är det fint med hyllningen till vården, började nästan gråta då jag hörde det.
ÅÅÅ IKEA har gjort det, men så fint.
Visst är det många undringar nu.
Monica, ta hand om ER!!!