Thursday, March 26, 2020

Att skoja? Utan omsvep, Dasspapper, Skolmat och Att hålla kontakten
Godmorgon till er alla under det svarta paraplyet!
*   Får man skoja nu?

Jomen det tycker jag. Vi måste få skoja och driva med viruset också. Allt annat vore ju befängt. Det man är rädd för måste man även kunna driva med. DET kanske till och med blir lite mindre skrämmande då?
Det finns ganska många roliga memes i omlopp just nu. Många av dem har fått mig att garva rätt ut.
Tur att de finns! OCH tur att folk lägger ut dem.
Jag följer det här kontot på instagram som är så kul, @tank.sinatra
*   Jag skulle tala om det utan omsvep.

OM jag blir sjuk i corona (Please don’t let me)— men OM— då skulle jag tala om det för folk och skriva om det här, utan att tveka.
Det finns ingen skam alls (i mitt tycke) att förkunna att man är sjuk i viruset. NOLL skam.
Tvärtom.
Peter har arbetskamrater som drabbats. En av dem är inlagd på sjukhus. En kvinna i min ålder. Hon mår OK igen, och skulle skrivas ut som idag. Detta i New York, kan jag tala om.
Men, bland vänner och bekanta vet jag ingen som drabbats. DET lär ändras i krasshetens namn.
Som sagt, blir jag sjuk kommer jag utan tvekan att låta andra få veta om det.
Skulle jag drabbas skulle jag även fortsättningsvis skriva bloggen, i mån av energi och ork.

*  Toapapper. GET A GRIP!!

Ja, hysterin alltså …
Hur sjuk är inte DEN? DEN är ju värre än själva viruset i sig. Folk har helt hängt upp sig på dasspapper. De senaste gångerna jag varit på affären har inte en rulle funnits att skåda i hela butiken/butikerna.
DE hyllorna gapar tomma.
Tokgalet. Jag kan tänka mig flera andra saker jag prioriterar innan jag prioriterar dasspapper. Mat, värme, vatten, kaffe, te, vin, vindruvor (haha) …
OCH skulle toapappret ta slut så finns det ju vägar runt det också. Ja, man kan duscha av sig därnere, man kan klippa sönder gamla t-shirts och använda dem i lappform och sedan tvätta. Det finns lösningar på DET problemet.
Folk måste sluta vara så fruktansvärt EGO. Det gäller även i de affärer där det ransoneras.

*   Mat från skolorna


Jag bor i en väldigt välmående kommun. En av de mest välmående i hela stora USA. En kommun som därmed har väldigt bra kommunala skolor. Det där går hand i hand, rik kommun, höga fastighetsskatter ger bra skolor.
När skolorna slog igen sina portar den 12 mars visste man att störst bekymmer skulle det bli för de barn och ungdomar som nyttjar “free breakfast and lunch”, eller får dessa till reducerat pris. För nej, vi har inte gratis skolmat här. Man köper sin mat, eller tar med sig egen lunch varje dag.
Det har jag skrivit om förr. Många gånger.
MEN, även om jag bor i en rik kommun finns här väldigt många som lever under existensminimum eller strax över. Barnen i dessa familjer kanske äter sina enda mål lagad mat under dagen på skolan. Familjerna har inte råd att köpa hem matvaror i mängd. De litar på att barnen äter sig mätta i skolan.
Under exempelvis snödrabbningar vet man att de som far mest illa när skolan stänger är just de här barnen. De kanske inte ens har råd att slå på värmen hemma. Tro mig, så kan det vara.
NU under denna långa period då skolan slagit igen totalt fram till i höst är det som mest kritiskt för de här barnen och ungdomarna.

Dock genast efter att beslutet tagits bestämde man att skolorna skulle fortsätta att servera mat till dem som har det sämre ställt. Först kunde de bara hämta maten på vissa bestämda skolor runt om i Fairfax County. Sedan dess har det börjat sippra ut till fler upphämtningsställen runt om i kommunen. BRA.
Barnen kommer dit på morgon och hämtar en påse med frukost och lunch. Den hämtas utomhus. OM en vuxen i familjen vill köpa en påse går det också bra, för två dollar kan man köpa frukost eller lunch.
Det här systemet kommer att fortgå under hela denna period.
Nu vet jag att barnen också fått hämta hem skoldatorer (laptops och paddor) som de behöver för att kunna sköta sitt skolarbete på hemmaplan.

Som alltid är det de minst priviligerade som drabbas allra hårdast.
*   FaceTime

TACK och lov för denna uppfinning som dessutom är gratis. Ja, det finns ju andra tjänster också, såklart. TACK och lov för dessa tjänster, ska jag säga.
Jag kollar hur mina föräldrar har det varje dag via mail, och varannan till var tredje dag kör vi FaceTime så att vi SER varandra.
SÅ viktigt i dessa tider.
De är coola, det är de. Så coola att jag får skälla lite på dem ibland. Just det, de är 70+ och 80+.
Men, de är noga med mycket förstås, det är de. Jag är så glad över att vi kan prata på detta sätt. Min moster har ingen smart phone, så med henne får jag kolla på annat sätt.

Min syster håller god koll på dem också, och hon bor ju i stan. Tack och LOV!!
SÅ viktigt att vi kollar till de äldre i dessa tider.
MEN åååå vad BRA att vi har nätet i NU. TUR för oss ALLA.
All righty then, slutar som jag brukar, THIS TOO SHALL PASS!
Stay healthy, Stay Safe!

TVÄTTA händerna, washy washy!

30 comments:

Elisabeth said...

SJÄLVKLART får man skoja nu, för det gagnar INGEN att man går omkring och är allvarlig hela tiden! De av mina släktingar som hade erfarenheter från att bo i ett land i krig pratade om det ibland, hur viktigt det var att fortsätta skämta och ha roligt mellan allt allvar. (Och då var de ändå ordentligt påverkade av kriget, inte så att de inte märkte av det.) Viruset - ja, om det är i stil med de memes du publicerar här. De driver ju egentligen mest med vårt beteende, och det borde väl ingen kunna ta illa vid sig av.

Jag ser inte heller någon anledning att dölja att man har fått corona om man fått det. Bara man håller sig hemma är det ju inga problem för andra.

Jag tillhör dem som köpt extra toapapper, haha. Dock inte de extrema mängderna som en del köper, men absolut extra. Det skulle liksom bli så krångligt utan. ;-) Här, åtminstone i de butiker jag handlar mest, finns det återigen toapapper att köpa, och det är bra.

SÅ bra med systemet för frukost och lunch, och jättebra med flera ställen att hämta på. Det blir enklare och gör ju dessutom att det inte blir lika många människor på samma plats. Bra också att de fått hämta sina skoldatorer, för man kan ju inte (inte heller i Sverige) räkna med att alla har tillgång till egen dator hemma. Här vet jag att kommunen fått köpa extra internet till en del, som har begränsad uppkoppling.

Ja, att ha kontakt med släktingar och vänner känns extra viktigt i dessa tider. Jag har provat lite Google Meet-grejer med mamma, och hon tyckte att vi skulle fortsätta prata där. ;-) Det tyckte inte jag, eftersom jag gjorde det från min skol-adress, men det är bra att möjligheten finns.

Anonymous said...

Självklart måste man få skoja! Känns som jag ena stunden sitter o tittar på ngt kul för att i nästa oroa mej så jag börjar gråta.
Våra skolor håller ju öppet som vanligt men med vissa restriktioner. Jag vet inte vad jag tycker om det i och för sej, men många barn har det åtminstone bättre hos oss än hemma.
Bra med matlådor!
Mina föräldrar är likadana. Jag har fått säga till på skarpen flera ggr o först nu känns det som de lyssnar på mej. Tror att min familj inte tagit det riktigt på allvar eftersom de bor i en mindre stad. Det är så mkt mer uppenbart här.
Ta hand om dej Annika o tvätta händerna offentligt!
Kram från Anette

Anonymous said...

Yvonne said….
Klart man måste lätta upp lite skämtsamt även om det är mörka saker det handlar om, som Corona.

Man känner liksom att den kryper närmre och närmre här i Stockholm också och man vill ju inte ge sig ut mer än på promenad.

Jag ringde min gamla moster i Norrbotten igår och de var friska och krya men även hon tyckte det var tråkigt för ingen tittade in på en fika som annars är vanligt, men hon var glad att många "yngre" ringde och erbjöd hjälp med handling mm. Skönt iaf att de var i gammal god form.

Idag ska vi åka till sonen i Solna, ja, han jobbar så vi ska bara upp till lägenheten och lämna lite grejer han ska ha. Väntar nog minst en vecka innan vi träffas.

Jag har alltid mycket av både toapapper och hushållspapper så för mig känns det inte som en nödvändighet att köpa upp mig på fler.

Läste att här i kommunen kan alla gymnasieeleverna som vill, hämta ut lunch varje dag då de sitter hemma och pluggar. Tror kommunerna själva beslutar om det så det kan nog variera.

Ha en så fin torsdag som du bara kan ha i dessa tider och vi håller tummarna att det snart är över, det var visst till påsk som Trumpen trodde det var över - ha, ha, ha liiiite optimistiskt kan man tycka.

Stor kram till dig och jag skulle också berätta om jag blev sjuk, ser ingen anledning till att man skulle mörka det, tvärtom !

Äventyret framtiden said...

Släpp in lite solsken och skratta en stund...
så måste vi leva nu. Varför gräva ner sig och låta viruset smitta även oss som inte smittats. Och dessutom är många smittade som inte behöver läggas in men som får stanna hemma ungefär som under en vanlig influensa.
Allt är inte så hemskt som det låter och sablas ut i massmedia.
Hysteri finns på alla fronter i det här.
Det är viktigt att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt och händerna rena.
Det värsta som viruset förorsakar nu är all arbetslöshet, alla konkurser, allt stillastående, apati och depression. Där ha vi inte sett hur det slutar ännu och det är värre än värst.
Jag lider med alla företagare som inte kan leva på sitt företag längre. Dessutom verkar det som om virusepidemin i Finland räknas vara över i juli-augusti om ens då. Det är lapp på luckan för oerhört många.
För vår del är det ingen fara. vi låter bli att hålla öppet om så krävs och öppnar nästa sommar igen men de som verkligen ska överleva på sina företag.
Ujuj...vill inte tänka på eländet så nog behöver vi skämta för att orka vidare i vardagen.

Kramar över havet kommer det här!

Äventyret framtiden said...

Det är ingen skam att berätta att man blir sjuk! Tvärtom.
Det är viktigt att berätta det så andra i omgivningen vet om det.
Vi kan, vem som helst av oss drabbas av viruset, precis som vilket virus som helst, vilken flunsa som helst.

Kramigen

Annika said...

Elisabeth:
DET tycker jag med.
Det lättar lite på trycket också. Tror det är bäst att lufta det här på olika sätt, bland annat genom att skämta om det.
OCH jag får goda skratt via det kontot, nästan dagligen.
Precis, memes'ed driver mest med det mänskliga beteendet. Just det, att det skämtas under krig ja, ett måste för att stå ut.

Näpp, ingen skam att tala om att man fått corona. Tvärtom, det är bättre att hojta ut det.
Då vet alla.
No shame in that.

JAG har inte sett en rulle toapapper i ngn affär på länge, ska ut och handla imorrnbitti igen (GULP. HATAR att handla nu). Vi får se då.
Krångligt utan ja, men det skulle funka ;-)


Visst är det bra att skolorna gör så här. Precis som i din kommun.
Jättebra. OCH att de till sist fick hämta sina datorer och paddor. Skolan stängde ju med en skräll från ena dagen till den andra.
Nu först får de hämta sina saker.
Men det beror väl på att undervisningen drar igång igen. SKÖNT att den går det. SÅ glad för allas skull att de får struktur i vardagen på det sättet. Både lärare, admins och FFA eleverna!!
Jag tror det kommer att gå fint. Ska rapporterar via mina goda vänner som bägge har döttrar i HS. Sista året :-(

Jätteviktigt att hålla kontakten med de gamla nu. OCH med alla.
Elisabeth, ha en fin och bra dag i denna dystra tid!

Annika said...

Anette:
VISST!!
SÅ är det. Gud, vad gör detta med våra psyken? Jag känner likadant. Ibland känns det ganska bra, sen kommer ngt litet o stjälper hela lasset ...
Det kan vara en enda rubrik, eller ngt jag läser i ngn kommentar, eller ngt jag hör. BOOM, från lite stabil till ledsen.

Jag vet, jag vet ... tänker också på de barnen som har det mkt bättre i skolan :-( DET finns MÅNGA sådana. De som alltid lider mest under skollov, snödrabbningar och nu stängning. OCH därtill, inte kunna hänga med vänner heller.
Ni har öppet ja, vet inte heller vad jag tycker om det ...
Men ni vidtar just stora försiktighetesåtgärder, det vet jag.

Stockholm är absolut Sveriges rödaste zon. SÅ var försiktig. OCH ja, den äldre generationen är väldigt envis just nu.

Stor kram till dig Anette!!

Annika said...

Yvonne:
Skoja måste man få göra.

Sthlm ja, det är INTE kul där nu. VAR försiktig. Jag läser med skräck om dödsfall och vårdplatser.
Det var så många som dog igår, det är hjärtskärande.
Tycker man måste ta i med hårdare tag och stänga ställen etc NU.
Samt att, och det är ju givet tycker man, åk fan inte till fjällen i påsk. FATTAR inte det tänket övh. HOPPAS de flesta är så kloka att de stannar hemma.
OCH Yvonne, var försiktig.

Ja, det är så bra att kolla med de gamla nu i dessa tider.
Jag tycker mina fldrar är glada och pigga också, min mamma är ute på långa rundor varje dag. OCH så handlar hon ... vilket ÄR läskigt ...
Önskar att varenda butik kunde införa seniortimmar. Som här. Vissa i Sthlm har det, men inte det Hemköp där de bor ... gaaahhh!! Hon brukar gå till COOP också, men jag vet inte om de har seniortimmar heller ...
Ja, det är mina gamla i familjen jag oroar mig allra mest för.


Jag är som du, har alltid ett bra lager med toa och hushålls hemma. Så än så länge går det ingen nöd på oss här.
HAHA.

Ja, det verkar ligga på kommunal nivå detta med mat på skolor även under stängning. Bra att de kommuner som har råd kär så. Det underlättar på många sätt.

NÄDU, till påsk är det inte över (stolligt av en storstolle att säga så). Det är bara att hänga med nu, och hoppas att det inte blir som i NYC här. DC gick in med nya stränga order igår för invånarna. Här i NoVA har vi inga sådana. ÄNNU. Men det kan komma ...

Stora kramar från mig!

Annika said...

Karin:
Sant, så sant.
Vi kan inte gräva ner oss total i det hela. DET går inte.
Vi måste få skoja.
Karin, du säger ett sanningen ord, vi måste komma ihåg att de flesta som får det inte blir jättesjuka. VI måste ha det i bakhuvudet hela tiden. ÄVEN fast är det är lätt att dras med i siffror om ond bråd död.
MEN du har rätt, flertalet blir inte jättesjuka, flertalet behöver ingen vård, och flertalet dör INTE.
Måste. Pränta. In. Detta.

Ekonomin är ett enda stort sorgebarn. det är så otroligt sorgligt och hårt att ens tänka på det. OCH så många, många som drabbas.
Sommaren kommer att bli så annorlunda, jag tror inte jag kan komma hem, kanske kan jag åka till SE eftersom jag är medborgare och planen går. . MEN jag släpps inte ens in i Finland eftersom jag ju inte är medborgare där. För nej, jag tror inte länder kommer att öppna gränserna i en hast.
Det är för jävligt på det planet.
OCH för vidrigt med den stora smällen miljoner och miljoner människor tar nu i detta nedslängda samhälle.


Precis, bara hojta ut om man blir smittad. NOLL skam!!

Kramar till dig över världshav och innanhav!!!

Humlan said...

Det är klart att man måste få skämta om allt det som är nu, det är ju så man lättar på trycket och oron, för både sjukdom och ekonomi. Och inte tycker jag att det är någon skam att bli smittad heller, varför skulle det vara det? Det är ju inte skamfyllt att få en vanlig influensa eller en förkylning, varför skulle det vara skamfyllt med Covid-19?
Jag lever ju ungefär som vanligt, jag är nästan så här isolerad även i vanlig fall, skillnaden är att jag någon gång ibland kan ge mig ut och handla eller träffa folk om jag har en bra dag, men det är inte ovanligt att jag inte träffar en människa på en vecka eller två. Förmodligen är det därför jag har så svårt att förstå de som absolut ska gå ut och träffas på café eller restaurang just nu för att de säger att de blir tokiga av att vara så isolerade, men alla är ju olika så jag får väl bara inse att jag inte förstår.

Ja toapappershamstrandet är jag fortfarande förundrad över, hur det blev en sådan hamstring och att det är så spritt över världen. Själv hade jag hemma när detta började och det räcker väl någon vecka till. Jag försökte beställa det när jag beställde mat häromdagen, men det var slut hos den matleverantören. Men att beställa mat för hemkörning har varit lite svårt öht nu, ett tag kunde du inte få leveranstider förrän efter en vecka-10 dagar, nu när jag lyckades få leverans dagen efter, var det mycket som var slut så man förstår att de har högt tryck just nu. Men det är skönt att man kan få hemleverans när man inte kan ta sig ut så lätt och dessutom bör hålla sig lite isolerad.

Ja skolorna kan verkligen vara viktiga för barn även av andra skäl än undervisning, det pratar man om även här. Våra för- och grundskolor har ju inte stängt än, och man undrar ju om de gör rätt här i landet eller är det resten av världen som har rätt ... tiden får väl utvisa. Ibland känns det som att vi har lottats till att få en ny, oprövad och experimentell behandling och efteråt får vi se om det var fler av oss överlevde och till vilken kostnad.

Min pappa bor på ett särskilt boende och där har de besöksförbud nu. Men han är väl omhändertagen och de har mycket olika aktiviteter inom huset för de som bor där, så han har sällskap när han vill också. Det är verkligen mycket tryggare för oss anhöriga att han bor där numera.

Här har varit en härlig, solig vårdag, jag rensade lite i trädgården och fick ta av mig koftan för att det blev för varmt! Plockade ut två stolar från förrådet och satt och njöt en god stund innan jag gick in igen. Att sitta med näsan i solen en stund är väl precis vad man behöver mitt i dessa virustider!

Hoppas att du har en bra dag, trots allt!

KRAMAR!

Annika said...

Humlan:
Visst, absolut!!
Viktigt.
Liksom vädra det hemska lite.
Jomen jag känner lite som du i detta. Jag är ju också hemma mkt i vanliga fall. Men jag åker förstås och handlar och kollar in olika butiker utan att ha hjärtat i halsgropen, typ. P och jag är ute på lunch varje fredag , svennefrullen etc.
Men annars? Lider inte direkt av detta heller. Är ganska introvert också.
OCH ja, hur illa kan det vara att avstå från barer och pubar etc nu??

Har förstått att det är svårt med hemleverans just nu. Det är samma här.
Hårt det där.
Såg att Brysselkakan på insta lagt ut en bild där mataffären såg precis ut som vanligt idag. SKÖNT att se.
Sen skrev Anne i Oregon (som brukar skriva här) om att hennes butik också var som vanligt.
SÅ kanske det lugnat sig nu??
Vem vet ...
jag ska iväg imorgonbitti. Bävar lite. Åker redan vid 7 så Ffår jag väl se då ...
När ditt papper tar slut hoppas jag verkligen att det finns nytt i affärerna, men vi ska tro det!!

SÅ svårt att veta vad som är rätt och fel idag.
Tiden får utvisa det.
Tycker inte man kan säga ngt alls om det i dagsläget.
Snart vet vi vad som var bättre, eller sämre.

VAD fint att din pappa bor på ett bra ställe mitt i allt det här när besök är förbjudna etc.
Åh vad det ändå måste kännas gott i din själ att tänka på det.

Njut av det fina vädret och din trädgård. DET
är medicin för kropp och själ.

Kramar i massor från mig!

Eva i Dalarna said...

Varför skulle det ligga skam i att berätta att man blivit sjuk?
Om man fått en könssjukdom kanske det skulle kännas lite pinsamt att berätta kanske....men covid19?

Anne said...

Jag uppskattar verkligen online communityn som finns nu, via din blogg, via emails med vänner, nära och kära.

Jag håller 100% med dig, vi måste och ska skämta och ha humor i allt det här. Precis som du klokt säger så tror jag också det är helt nödvändigt för att stå ut. Vilka bra memes, jag fnissade högt. Jag ska genast lägga till den sidan på insta. Gillar sånt här.

Och ja, håller även helt med dig att få Corona är ingen skam eller nåt att mörka utan nåt att vara öppen med. Precis som du skulle inte jag heller mörka om det hände. Jag känner heller ingen personligen som fått diagnosen, än. Däremot så känner jag många som säger de tror de haft det tidigare i vintras. Du och jag pratade ju om det härom dagen också, hur vi båda känner folk som misstänker de kan ha haft det men det är ju ingen som vet förstås. En bekant från skolan jag känner var väldigt sjuk häromveckan, riktigt dålig. Så man började ju undra. De hade testat henne för influensan och det testet hade kommit tillbaka positivt så fanns ingen anledning oroa sig för Corona eller försöka få det testet. Så det fick sin förklaring.

Det som du och Karin var inne på i kommentarer här ovan skriver jag under på, det gäller att hela tiden minnas det stora flertalet faktiskt inte blir svårt sjuka. Så är det ju. Viktigt komma ihåg och pränta in. Men det läskiga är ju att man inte vet vem som blir de där procenten som blir svårt sjuk....även om risken är större i vissa grupper osv, men det kan ju drabba vem som helst att ha oturen (eller vad man ska säga) att råka bli riktigt sjuk så därför svårt slappna av. MEN som sagt fokus på att det absolut stora flertalet får en lindrig variant. Det måste vi tuta i oss själva som mantran nu. Jag måste det.

Anne said...

Ny ruta.
Jag kan dock känna en oro för allting annat man kan drabbas av, jag menar, nu med överbelastad vård så kan det ju finnas risker för hur andra sjukdomar, olyckor osv som dyker upp inte kan få hjälp. När Corona dominerar på sjukhusen. Du förstår vad jag menar. Att med en simpel grej som säg en blindtarm, stort sår som måste sys och riskerar sepsis, en olycka med cykeln som kräver mer vård men inga saker som är livshotande men kan bli det om de inte får vård och i dessa turbulenta tider tänker jag på allt detta också, som ju inte rör Corona men indirekt drabbar folk ändå om vården är helt överbelastad.

Jag chattade med min granne igår, han är i gott skick men hans fru som är 70+ är rätt skröplig och har flera underliggande sjukdomar. Han är orolig för att hon ska behöva hjälp med nån av sina "vanliga" åkommor. Han skrev de hade varit iväg på 2 dr. besök i veckan och hittills fungerar tillgången till det de behöver hjälp med och det är ju bra men det kan förändras snabbt. Så mycket icke akut har ju ställts in redan nu. Många som väntat på att få sina onda ryggar opererade men nu inställt på obestämd tid. Så det är liksom en hel kedja här, där inte bara Coronapatienter drabbas utan många andra.

Igår på FB så råkade slumpen ha det så att jag läste flera i min feed som avbokat sina sommarresor och hur det var hotellen i Europa som hört av sig till dem (kunderna) och redan nu sagt att tyvärr. En kompis som skulle åkt till London med familjen i sommar hade fått besked från hotellet att de kommer hålla stängt till och med augusti. Det är en rätt dyster prognos, samtidigt är den väl helt realistisk antar jag. En annan jag läste om skulle till Frankrike i sommar men även där hade hotellet avbokat sina kunder redan nu.

Förresten, du vet ölen Corona. De kan ju inte sälja så bra just nu eller vad tror du? Det känns som namnet Corona för alltid är märkt och associerat till nåt nattsvart och elände som satte hela jorden i spinn, så kommer det ölmärket kunna överleva...?

Det där med skolor och dela ut lunchen som du nämner. Jag känner igen det, så de gjort här också. Även om vår kommun är en välmående kommun så finns det tyvärr många ändå som kämpar och som du säger familjer som är helt beroende av de här måltiderna. Jag tycker det är otroligt bra att de fortsätter dela ut och att de ska göra det.

Du skulle iväg och handla idag skrev du, hur gick det?
Jag var iväg igår kväll (målet är 2ggr/veckan, så nu borde jag vara klar för resten av veckan) och det var ju samma surrealistiska känsla där folk strök längs hyllorna och betraktade varann misstänkt. Det var bara de unga anställda (typ 18-25) som skämtade och inte verkade särskilt bekymrade. Men lugn och samlad stämning överlag, bara att folk försökte undvika varann så mycket som möjligt vilket måste se rätt konstigt ut om man skulle betrakta detta utifrån och inte veta vad som pågår och förstå orsaken till det. Vi hade fullt på hyllorna, till och med toapapper :)

Förstår förresten inte heller den hamstringen. Noll. Dasspapper kommer väldigt långt på listan över saker jag skulle känna få panik över att riskera bli utan. Som du skrev, det finns sätt att ta hand om den renlighetsbiten på andra sätt...
Samma med bunkrandet av vattenflaskor, de hade senast nästan tomt på det och Costco hade ransonering på hur många man fick ta. Jag förstår inte det heller. Jag menar, detta är ingen jordbävning, orkan eller snöstorms emergency vi har. Elektricitet och rinnande vatten ur kranarna förväntar jag mig ska ha tillgång till hela tiden. De hade faktiskt från kommunens vattenverk skickat ut ett email till kunderna (såg det nyligen) där de hade en Q/A och skrev att vattnet är säkert, det innehåller inga Coronabakterier och smittar inte den vägen, så du kan lugnt dricka ditt kranvatten som vanligt och sluta bunkra vattenflaskor.

Over and out för nu.
Kramar!

jennievivi said...

Nej, jag känner absolut ingen skam över att få corona. Rädsla, ja visst, men skam nej. Finns det dom som tycker det är skamligt?

Jag och sonen var en runda till vår lokala leksaksaffär idag för att leta pysselgrejer ( det blev en dinosaurie istället haha). Ägaren var bekymrad. Viruset har ännu inte nåt vår stad vad vi vet men försäljningen har ju sjunkit som en sten. Jag tror han har drivit den affären i över tjugo år. Jag hoppas åtgärdspaketet som regeringen nyss beslutat om kan hjälpa honom och andra att hålla sig över vattenytan. Tufft!

Att skämta om tuffa saker kan ju vara en nödvändig katalysator för alla känslor som kan bli för stora annars. Jag tror det är lite det som händer med de människor som verkar strunta i vad som händer. Jag hör folk som planerar påskresor runt landet, jag hör folk som säger att dom "inte tror på viruset"!!!!! ( hmmm). Jag tror det är människor som inte kan hantera sina känslor med allt det svåra så dom stoppar huvudet i sanden och låtsas som det regnar. Men vem vet, deras strategi kanske visar sig vara den bästa ha!

Ta hand om er!

Annika said...

Eva.
Håller med. Men jag tror att folk inte direkt är superöppna, tyvärr.
Noll skam.

Annika said...

Anne:
JAG med. VIKTIGARE än nånsin!!!
Tack och lov för nätet i dessa tider. TACK och LOV!!
jag är så glad att du tittar in här varje dag och avger rapport och tankar. DET betyder massor för mig.
Att alla gör det.
Det känns som en grupp som håller ihop.
Skönt i all ovisshet annars.

Absolut måste vi få skoja. Få vädra rädslan.
Ja, kolla in kontot. Så roligt.
Jag har garvat högt där flera gånger!

nej, aldrig att jag skulle mörka corona om jag fick det. Jag skulle tala om det för alla.
Utan omsvep.
Tvärtom, på det sätter får man ju både stöd, uppmuntran och man kan rapportera och få feedback.
Än så länge finns det ingen i min krets som är sjuk.
Som sagt, det lär det bli ...
Ja, min kompis S och hennes man är ju sgs säkra på att det var det han hade med sig hem i vintras fr Kina.
KAN mkt väl vara så.
Antar att de aldrig får veta, såvida det inte kommer ngt test som visar OM man har haft det.

VET måste tuta i mig att de flesta får en lindrig variant. MÅSTE!
MÅSTE!!
SÅ är det, även om många blir svårt sjuka och en del dör :(
Men vi måste tänka klart på detta. Jag dras så lätt ner i spiraler.

OK NY RUTA!
:-)

Annika said...

Anne:
ja, jag vet ...
Just det där att andra åkommor står tillbaka. DET är skitläskigt, en blindtarm, kanske tom en infarkt etc.
Skrämmande.
Orkar inte riktigt tänka på hur belastad vården blir ...
En sådan tung, tung tanke.

Min pappa var på labbet idag för att lämna prover. Gillar inte det, men han måste ju.
Dock, inte roligt att veta att de gav sig ut för att göra det. Sen måste de till KS i april o träffa doktorn. Yikes. USCH.
nej, jag måste lägga bort de där tankarna. De är ju rätt coola själva, jag får skärpa mig lite jag med.
Som dina grannar, det blir en hel kedja av saker o ting som ställs in nu. Och det är inte roligt för den som väntat och är redo. Inte alls.
BRA att du håller koll på dem. Håller koll på mina 70+ grannar också.

Reseprognosen i sommar ÄR dyster. Inte heller tror jag att gränser öppnas i en hast. Till Sve kan jag mot komma, om flyg går. OCH om saker ändras (räknar inte med det iofs), men till Finland kommer jag icke, inte medborgare.
SÅ jag räknar kallt med en sommar på hemmaplan. Här i Reston. Det är vad det är. Inget att göra åt. DET kan kvitta bara världen blir bra igen, bara de mina och alla jag känner och ALLA andra därtill får var friska och klara sig igenom, om de skulle få skiten.
Isf skiter jag fullkomligt i om gränser är stängda länge. Skiter i om jag sitter i karantän också, bara det leder till ngt gott!

HAHA, jag har en rätt kul bild på Peter i affären i lördags. Vi drev lite med corona på en bild med öl. Ska lägga ut den i nästa veckan, hehe.
MEN det fanns gott om corona, that's for sure.
Ska bli kul att se om folk kommer att dricka mkt av den ölen i sommar. För det är en sommaröl. OCH en av de ölsorter jag gillar, hehe. En av de FÅ.
Fast ja, nog är namnet svärtat. Tänk om de byter namn??

Imorrn Anne, imorrnbitti ska jag handla. Kl 7 åker jag. YIKES. Känner ågren inför det, för smitta och för depp. Men du skrev att det fanns gott om, Brysselkakan också.
SÅ jag hoppas på detsamma.
KAN rapportera i kommentar imorgon till dig :-D

Dasspapper ja, det finns flera grejer jag prioriterar innan den varan.
Livet är liksom inte över för att toapapper inte finns. DET finns andra sätt, haha. Vore inte jättekul, men det GÅR.
Vatten ... det är SJUKT!! VARFÖR? Vatten i kranen finns, hela tiden. Oavsett corona eller inte. Tror inte det löper fara på ngt sätt.
Har inte köpt en enda vattenflaska under denna tid. Pfft.
Suck, folk alltså ...

TACK för daglig incheck. UPPSKATTAR!!!

Nu ska jag ut och gå, min fotografering blev inställd. OH well ...

KRAMAR!!!

Annika said...

Jennievivi:
Tror det, tror det finns många som mörkat det i rädsla för stämpling etc.
Själv känner jag absolut inte så.
Tvärtom.
Rädd skulle jag bli också.
men jag skulle ta emot allt stöd jag kunde få.

BLIR så nedtagen av det du skriver. DET är så ledsamt att läsa om företag och butiker som går under nu.
Ett enda blödande sår är det.
Och slutet ser vi inte. Längtar så tills det blir lite stabilt under fötterna igen.

De som inte tror att viruset är allvarligt kan ju slänga ngt över sig, känner jag. DET är i högsta grad av största allvar.
Inget att ta lätt på.
Och de som åker till fjällen ... ja, det fattar jag inte alls. Jag skulle önska att varenda backe stängde liftar och hus och barer.


Ta hand om DIG!!!

Monica said...

Som Anne skriver finns ju andra sjukdomar som drabbar som vanligt och där folk behöver vård på olika sätt och har rätt till det också oavsett ålder. Igår läste jag en bloggare som riktigt skrek att ALLA ska sitta inne och inte gå i närheten av nån? Menar hon all personal på sjukhusen med då? Hon är en rätt flitig patient. Och att alla affärer ska stänga? Och apotek? Medicinen ska ju på något sätt komma hem till vederbörande men svårt om ALLA ska sitta inne ...

Och jag tror, att det är många tusen smittade här, ja alldeles övertygad, men dels vet de inte om det, är symptomfria och andra märker att de har något och andra i sin tur blir rätt sjuka en tid.

Vad jag förstått känner folk inte riktigt igen sättet de är sjuka på nu, något nytt, de har halsont, hosta och kan få rätt hög temp. Nästan kris och så vänder det och blir normalt, de känner sig bättre och så kommer det igen efter några dagar men inte lika kraftigt och så igen och håller på så i kanske tre till sex veckor. Liknar inget annat säger de. Och alla borde verkligen få testa antikroppar, så bra information att veta om man bildat det och bra att veta om de är skydd mot en ny våg. Smittestet säger bara nu men så bra att veta om immunförsvaret fungerat och antikroppar bildats som finns kvar en tid, vilket jag tror. Och överlever man har immunförsvaret fungerat.

Inte särskilt komplicerat att framställa ett sånt test, inte att analysera den heller, får se om ni hinner före i USA, är rätt trögt i vårt land. Svårt att veta vad myndigheter och politiker sysslar med, invånarna har noll insyn medan andra yrken är helt offentliga och ska stötas och blötas i det oändliga.

Och brittiskt skämt, de erbjuder grannen toapapper, men ni har ju använt det? Ja fast finns ju två sidor, haha, lite väl mycket för en britt också, märkte jag :-)

Ha det så bra du kan Annika, vi märker att man blir trött fast solen skiner och är ju inte så kul att vara ute heller.

Anne said...

Amen till det du så bra skrev i svarskommentar till mig Annika. Du sätter ord på precis det jag känner. Det du skrev om att hur sommaren blir med resor, icke resor, en "trist" sommar på hemmaplan i till och med möjlig karantän kvittar. Som du så BRA skrev, det kvittar, det är en baggis så länge alla nära och kära får vara friska (eller om blir sjuka, enkelt blir friska igen) och allt det här i världen för nåt gott med sig. Då sitter vi gärna i karantän månader till. Bara utgången blir bra. Bra sagt!

Monet said...

Det är verkligen intressant att läsa om allas tankar om det nästan otänkbara som händer nu. Vi har ju förstås också lite olika livs- och åldersperspektiv också. Efter tio år i Frankrike som har terror, naturkriser och två världskrig i generna och därför är otroligt bra på snabba ageranden och åtgärder är det en chock att komma tillbaka till detta Sverige som ensamt i världen går sin egen väg. Alla vet att man måste göra vad som helst för att stoppa smittspridningen annars går sjukvården (och det mesta andra också) bokstavligen under. Här är tilltron till det myndighetsstyrda Sverige hög och därför kör man enligt principen ”frihet under ansvar”. Problemet är att allvaret med att göra det enda som hjälper, dvs STANNA HEMMA, inte går fram. Och att det ska gälla alla, oavsett ålder, inte bara 70+ och riskgrupper. Det är på det här sättet man gör i t ex övriga sydeuropeiska länder med karantänsbestämmelser, polisövervakning och hårda böter. Det är ändå inte så att du sätts i fängelse - det finns möjligheter att ta en kort promenad, köpa mat och mediciner - det livsnödvändiga. Men i Sverige för du gå på teater med 499 personer. Röra dig fritt överallt, gå på restaurang (men inte hänga i barer), stå hur nära du vill i snabbköpsköer och hosta rätt pp kassörskan. Man ”ska tänka efter” innan man åker på påsksemester samtidigt som sjukvården i Åre med rätta blir både förbannad och orolig över att behöva ta hand om oinsatta stockholmare. (Byter ruta)

Monet said...

Ny ruta: Flera kända 70-plussare - kvinnor mest - har fått pudla i omgångar då de hävdat att ”70 är det nya 50” och de därför är pigga och friska och tänker leva precus som vanligt. Amelia Adamo togs med överraskning av den ”hatstorm” som vällde över henne - detta hade hon inte förstått. Gamla 80-plussare intervjuas i Östermalmshallen och säger att de inte ändrat sin livsstil ett dugg. ”Man måste ju få gå ut -frisk luft är nyttigt”. En av dem var där för att ”köpa rökt ål för det är det bästa jag vet”. Tacka f-n för att folk, i synnerhet som sen ska vårda dem blir upprörda. Min egen 95-åriga mamma är likadan, ingen ska tala om för henne hur hon ska leva sitt liv och i början struntade hon i alla uppmaningar. ”Jag har ändå levt mitt liv”! Jag erbjöd mig igår att skicka ett av de få medicinska andningsskydd jag har om hon kände att hon ville känna sig lite tryggare under sina promenader eller när hon handlar. Som svar fick jag återigen en lång harang om hur viktigt det var för henne att komma ut, att hon levde sitt liv som hon ville etc,etc. Allt det här har att göra med att trots all information så går konsekvenserna ändå inte in. Inte heller för ungdomarna och generation 40+. I Sverige är medelåldern för de mest sjuka på intensiven mellan 40-65 år! De klarar sig ju bättreän 70-åringarna i slutändan men ingen undgår ju detta och ingen är heller odödlig som man tycks tro i de svenska liftköerna. Vi håller oss sagt i helkarantän på franskt vis - vi har vuxna barn på hyfsat nära avstånd men de har den svenska attityden ”be kommunen om hjälp”. Så vi har förberett oss sedan länge och det vi behöver nu kan levereras vid dörren. Än så länge! Och till sist: toalettpappersskämten tycker jag i regel håller en låg nivå. Och många tänker inte på att om man som jag t ex, efter flera operationer där hela tarmsystemet slagits ut, är helt beroende av ständig tillgång till just toalettpapper. Två sidor av allt! Nu ska jag, trots att jag också önskar mig en annan verklighet se vad som hänt i min stockholmsregion sen igår då det såg illavarslande ut. I Helsingfors också... ja det är bistra tider för oss alla. Hur går det för din dotter? Stor kram till dig!

Annika said...

Monica:
DET är så läskigt, att så många av dem måste stå tillbaka nu, de kanske inte får vård. Operationer de väntat på etc.
INTE roligt.
DET är TOTALT omöjligt att alla sitter inne nu. Det funkar inte. Precis, vårdpersonal, sophämtare, affärsanställda, banker ... OCH så många fler som behövs i ett samhälle som ändå går på sparlåga.
OM alla skulle stanna hemma skulle allt rasa på ingen tid ALLS.
Så lite balans kanske ...

OOO ja, jag är helt övertygad om det du skriver.
ATT det är så många smittade.
Folk som varit sjuka i det, och folk som haft det lindrigt.
Har ju en god vän som är övertygad, och henne träffade jag både före och efter insjuknandet.

Har också läst det där att det kommer och går.
Flera har vittnat om det.
ÖNSKAR så att det kommer ett test där man kan testas ifall man har haft det, ifall man är immun. Det kommer säkert det med, I CANNOT WAIT!!!

USA har så många sjuka nu, och jag vet ju hur det forskas och forskas här och över hela världen i frenesi.
Men, snart, ja förhoppningsvis, har vi både tester och vaccin.
DEN dagen blir fantastisk!!

HAHA, skämtet var bra!! MAN måste få skämta.

Monica, jag vet, det är inte jättekul att gå ut nu, men jag gör det ändå. Naturen är en dröm. MEN jag faller inte djup trans som jag brukar.

HA en en så bra helg du kan!!

Annika said...

Anne:
TACK, vad fint att du gillade den :-)
Så är det ju, kan sitta så här så länge det behövs bara det blir bra. PÅ alla håll.
FÖR alla.
Världen kommer att bli bättre på många sätt, övertygad om det.
KRAM!!

Annika said...

Monet:
Ja, det är intressant att se hur Sverige kör en annan väg än de flesta andra länder i dagsläget.
Antar att bara framtiden kan utvisa om det var rätt.
Och om vi andra dragit det ett snäpp för långt? Tänker inte sia om varkendera. Men att folk åker till fjällen etc är vrickat.
De borde bara stänga igen sina anläggningar däruppe.
Jo, att stanna hemma är ju bra, och det vi lever efter även här. Men samhället måste tuffa på och rulla på, annars förgås vi ju.
USA är ju ett land som också är vant vid terror, krig och att handla snabbt. Men det är inte alltid rätt det heller, vad de beslutat och gjort. Nu har de gått in på den hårda linjen i vissa stater där det är mkt spritt, som i NY, ILL, CA etc

Att hindra folk från att gå ut och gå i naturen tror jag är fel. Vi måste ut, stärka kroppen, själen och lungorna.
Så jag hoppas verkligen inte det ska behövas militärer varken här eller i Sverige. Ute smittar det ju inte heller i den omfattning som det gör inne.

Byter också ruta.

Annika said...

Monet igen:
Ja, jag vet ...
De äldre ja ...
Tycker nog också de är väl envisa.
Har läst i DN om AA mfl -- krönikor etc.
Samtidigt är jag lika övertygad om att de äldre också måste komma ut i naturen och röra på sig. Deras kroppar måste ju röra på dig, stärkas , få frisk luft och komma ut ur en lgh där de ska sitta 24/7 på obestämd tid.
Det är ju en rätt tuff generation också, vana bestämma och dona.
Somliga har ju heller ingen som kan handla åt dem, de måste ut.
SÅ just därför är det bra att butiker har seniortimmar då de kan handla.
Men visst är de envisa, det tycker jag med.

Jotack, jag har en mkt nära släkting med stomi, så jag vet ...

Äsch, klart man får skämta om toapapper, och det mesta som rör corona faktiskt.
Samlar på de skämten nu, och skrattar gott. Tycker det lättar upp tillvaron med ett gott garv om dasspapper eller isolering.
DET måste vi få göra mitt i allt elände.

Min dotter är i Los Angeles. Utan jobb. Filmindustrin ligger nere. OCH det gör restaurangbranschen också.
Hårda bud mao.

Ha det så fint i helgen. Kramen!

Monet said...

Jag igen. Tänkte bara förtydliga lite. Det är helt ok för mig att skämta om corona. Från mitt personliga perspektiv blir jag dock ledsen över toalettpappersskömten och att de praktiska och medicinska behov många kan ha klumpas ihop med det du beskriver som ego-personer i någon sorts hamstringsvåg. Det är en nödvändighet, lika viktigt som tvål och andra hygienprodukter. (Att sköta en stomi, som jag också haft är piece of cake jämfört med andra tarmproblem). I Sverige har vi stor inhemsk produktion så jag tror inte vi får just den sortens problem. Då ör det värre på sikt med läkemedel.

Jag kopplar upp mig på youtube, kollar Robert Gustafson, Parlamentet och andra garanterat roliga saker som får just mig att skratta mellan varven -jag är som du, har svårt att hålla mig borta från nyheter och vill vara uppdaterad hela tiden. Utan att drabbas av panik utan istället göra rätt saker.

Sveriges agerande förbryllar fortfarande. Nu har man dragit ner till max 50 personer samtidigt (övriga länder tillåter nu max 2!) och Folkhälsomyndigheten tycker man ”ska ta sig en funderare” på om man ska resa bort i påsk! I övriga länder inför man rese- och utegångsförbud med konsekvenser. Finland har satt Nyland inklusive Helsingfors i karantän. Det betyder jnte att det står militärer i varje hörn eller att Europas demokratier plötsligt förvandlats till diktaturer. Det är polisen som upprätthåller den här sortens ordning. - ny ruta -

Monet said...

- ny ruta - Vill förtydliga också detta med att Stanna Hemma. Självklart gäller det inte för alla dem som måste arbeta för att hålla samhället igång. Inte minst inom vården. I övriga länder gäller den uppmaningen alla övriga inte bara 70+. I mitt referensland Frankrike får min dotter och hennes man nu sen två veckor bara arbeta hemifrön. De har båda avancerade arbeten - han är chef för Finansinspektionen i Monaco - och de måste samtidigt ta hand om två livliga småpojkar och ge dem hemundervisning vilket tar enormt lång tid. De för enbart vistas i hemmet och i sin lilka trädgård, inte leka med andra barn, lekparker och SAMTLIGA naturområden, naturreservat, stränder och vandringsleder är avstängda. Man får gå ut men måste varje gång ha med sig ett intyg, underskrivet på heder och samvete varför man gör det. Du får, ensam, gå och handla i närmaste butik. Du släpps in när någon annan går ut. I kö utanför och i affären finns gulmarkeringar med 1-2 m avstånd. Handsprit vid ingången. Äldre ska inte besöka affärer alls, mat levereras till hemmet. Enbart mataffärer, apotek, sjukvårdsinrättningar och bensinstationer är öppna. Du får, också ensam ta en promenad (eller jogga om du så vill) en gång per dag men enbart I anslutning till hemmet. Max 1 km i omkrets och under max en timme. Intyget skall vara datumförsett och med klockslag! Plus adress. Bryter du mot detta riskerar du böter från över 1500 till 150.000 kr och/eller 6 månaders fängelse. Det finns mycket fler restriktioner men man håller modet uppe, håller koll på sina äldre och i varje by och stad går man ut på balkongerna kl 2000 och applåderar för sin sjukvårdspersonal! Så kan det också se ut! Kram till dig också! Påta i din täppa, det är bra för själen❤️🇸🇪❤️

Annika said...

Monet:
Ja, visst kan vi skämta.
har en svägerska med Chrons, hon skämtar friskast av oss alla, trots plågor och önskan om att absolut inte bli utan tp.
det är bra att se program man tycker om. Viktigt.
Jodå, jag vet vad Finland gjort.
Utan militärer, men jag känner också ett par som återvände till Hfors efter 2 månader i Naples, FLA. De kom hem t Finland i fredags och fick taxin betald av finska staten till sin hemort 40 mil bort.
Militärer och böter är det sista jag vill se på gatorna här, och jag tror vi slipper. TROR.
VILL absolut INTE ha det som o Frankrike och är glad så länge vi alla kan vistas ute som vi vill. Visserligen är stora parkområden och skogsområden avstängda. DVS, man kan inte parkera där, men den som kan ta sig dit till fots kan vandra som de vill.
Tror att utevistelse stärker snarare än tvärtom. Ute smittar det ju inte alls på samma sätt om man håller avstånd, vilket folk här är väldigt bra på.
OCH även här hemskolar föräldrar sina barn just nu. INTE lätt att både jobba hemifrån och sen hemskola sina barn. Skolans distansundervisning börjar om ett par veckor.
Även här finns butiker som släpper in ett visst antal kunder, så det blir kö. Men flera mataffärer kör på som vanligt.
TACK OCH LOV.

Det ska bli intressant att se hur det där går, för i Spanien har de ju precis samma regler som F, och där verkar det inte direkt hjälps spridningen.
Vi får se, Sverige kanske har rätt ändå i hur det hanterar detta.

Time will tell!

Och jag är ute till max, både runt huset och ute på parkvägar och stigar. TACK och lov.
Kramar!