Friday, February 07, 2020

Passinförskaffande när man bor i Amerikatt ...
Hej fredag!


Jaha, så var det än en gång dags att hälsa helgen välkommen.


Vi har haft flera dagar med grått väder.
Jag vet inte, men på något sätt ligger det något lugnande i gråa dagar. När jag går mina power walks i arla morgonstund har jag egentligen inget emot om det gråa, dimmiga och lite regniga råder i luften.
I know, call me weird …
Det är skönt för själen.
MEN, jag ska också starkt hojta om att de soliga dagarna och de glasklara morgnarna fyller mig med stor energi och stor glädje.  Lite av varje är bra i tillvaron.
Jag hittade stora fång av snödroppar då jag var ute i tisdags.  De är ju så ljuvliga.Igår var det så grått, så grått, SÅ grått. Förresten, det har varit grått sedan i tisdags. Det gör inte så mycket vad mig anbelangar.


Tidig körsbärsblom längs min väg.  Kommer det en köldknäpp nu är det kört.
Likaså har jag ÄNNU mindre emot att sitta inomhus och titta ut över gråvädret. Jag har gärna ett ljus tänt på bordet medan jag skriver.
Som sagt, lugnande.
Gårdagens gråskala.  Misstänker att denna morgon blir precis lika grå ...
Häromdagen var jag i DC och förnyade mitt pass på svenska ambassaden. Det var grått, och rått i väderleken den dagen.
Det var en sådan där råhet som får mina fingrar att bli vita. Jag har berättat för er förr att jag lider av Rayanuds Syndrom.
De symptomen dyker ofta upp under råa dagar, och gärna då temperaturen lekt tittut ett tag. Alltså, då det ena dagen är 19 grader, och nästa rått och tre grader.
DÅ passar Raynaud på att dyka upp som gubben i lådan.
Den enda medicinen mot det är att dricka en latte. Ja, för mig är det så. Att värma upp sig med en kopp vanligt kaffe, eller en kopp te, funkar INTE.
Det är något med den varma mjölken som gör att hela min kropp blir uppvärmd igen.
OCH då ska ni veta att jag inte gillar mjölk. Jag dricker aldrig, aldrig kall mjölk. ALDRIG. Tycker det är något av det läskigaste som finns.
Filmjölk kommer inte heller över mina läppar. Men varm mjölk i espressokaffe går bra.
FÖR ÖVRIGT dricker jag mitt te och kaffe helt svart.

Jo, det gick på nolltid att förnya passet.
Tror det tog högst tio minuter.
Kan tillägga att de alltid supertrevliga på ambassaden i DC.

Jag har en himla, sablans TUR som bor där jag bor då det kommer till att förnya passet.
USA är det land i världen som har flest utlandssvenskar. Vi bor alla utspridda över hela riket. Väldigt många svenskar bor på västkusten.
Vi svenskar som bor i USA kan bara förnya våra pass på TVÅ ställen, det ena är ambassaden i Washington DC (dit jag går) och den andra är på svenska generalkonsulatet i New York. Det är ALLT.


Fram tills nyligen fanns en ambulerande passtation som tranporterades mellan de olika svenska konsulaten i USAs övriga storstäder. De som bor på andra håll i USA kunde boka in sig på passtationen i den stad som låg nära dem (med svenskt konsulat).
NUMERA får svenskar från hela USA resa till DC —eller till NYC— då de ska förnya sina pass. DE har inga andra val. JO, de kan förnya när de åker hem till Sverige. Men om det inte går, ja då måste de till östkusten.
Det är lite lustigt att två städer med bara 40 mils mellanrum har de två passtationer som finns i US. Att Washington och ambassaden har en passtation ÄR gjutet och givet. Men man kan ju tycka att den andra stationen borde placeras i till exempel  Los Angeles eller San Francisco.
För övrigt borde de ju ha en station i Chicago också. OCH en i Dallas.
Svenskar i USA är upprörda över det här, och det förstår jag till fullo. Ingen vet riktigt hur UD resonerar i det här fallet.

Att vi numera måste förnya passen vart femte år gör inte saken lättare heller.
Ambassadkillen som jobbade med passförnyelse i förrgår (han var supertrevlig för övrigt) berättade för mig att folk numera är mycket mer noggranna med att förnya innan passet hunnit gå ut. Jag med, mitt går ut den 18 mars, men jag vill vara på den säkra sidan. Ser man det så blir det ännu mindre än fem år man har på sig mellan förnyelse av pass.
OOO vad jag skulle önska att man i Sverige kunde förnya vart tionde år, som man gör här i US. OCH som det brukade vara i Sverige. Pratade med min granne Ingrid igår, hon blev så förvånad över att höra om detta. Hennes tyska pass förnyas vart tionde år.

När mitt nya pass kommer får jag bege mig in till DC igen och hämta ut det på ambassaden. För nej, de skickar det inte med posten. Ska tillägga att amerikanska pass skickas med posten, och till och med mitt Green Card då det förnyas kommer med posten, otroligt va ... OCH kanske inte helt säkert. Men så funkar det här.
Men, som svensk på annan ort i USA (än DC och NYC) får man hämta ut sitt svenska pass på närmaste konsulat. Se där, de slipper iallafall åka till DC eller NYC då de ska hämta dem sen, bara en sådan sak …
SARKASM.
Som sagt, jag har TUR som bor där jag bor då det kommer till det här med att förnya pass. STOR tur.
I mars kommer en svensk tjej hit från Kalifornien för att förnya sitt svenska pass. HON ska bo hos mig. Många av er vet vem hon är, Anne-Marie. En bloggkompis till mig som jag känt via bloggvärlden i 14 år.
Nu ska vi träffas för första gången, och hon ska bo här på Annikas-PASS-inn.
Spännande.


Näväl, nu är det helg.
OCH på söndag är det en högtidsdag för MIG!! OSCARSGALAN!! Då kommer jag att sitta BÄNKAD i soffan från eftermiddagen, nyfiket kollandes på ALLT försnack och HELA Röda Mattan.
Sen kommer jag att se HELA, LÅNGA galan med största nöje och intressse. Detta är MIN superbowl!!
Jo, jag skrev att Karolina skulle jobba på oscarsgalan. DET ska hon inte. Bättre upp, hon ska på en av de stora efterfesterna istället! Inbjuden av sin producentpojkvän. Snacka om urspännande och ett bra tillfälle att nätverka. LYLLOS Karolina. Just nu snackar vi mycket om vad hon ska på sig, hihi!


SÅ, mina vänner, ha en fin helg nu!!

22 comments:

Anonymous said...

Yvonne said...
Här i Skåne är det samma gråväder som ni har. Så då vill Alma vi ska öppna "Bagarstugan" och baka tekakor och kanelbullar. Dagis har planeringsdag så det ør stängt idag så hennes bästa kompis kommer hit i em och ska bli bjuden på nybakta bullar tycker Alma.

Verkligen illa att det bara finns 2 ställen för pass i det stora landet. Tur du har så nära. I Spanien måste folk åka till Madrid och ambassaden för att göra pass om de inte vill åka hem till Sverige. Tror de kan hämta ut det som är gjort i Sverige på ambassaden och inte behöver åka till Sverige 2 ggr.

Häftigt med efterfesten för Karolina. Såg att TV4 här hemma skulle sända hela galan hela natten här.

Ha en fin fredag säger jag och skickar en stor kram

Eva i Dalarna said...

De skickar förstås inte ut pass med post här heller, man får hämta det på polisstationen.
Oscarsgalan ska jag se förstås, så glad att tv 4 sänder den så man slipper krångla med Aftonbladet plus i appen. Och att jag är ledig! Den blir ju på natten här som du förstår och det är ju då jag jobbar när jag jobbar. Men i år blir det Oscarsvak istället! Dock blir det jobb de två nätterna före galan...
Ha en trevlig helg!

Humlan said...

Jag håller med dig om gråväder, det är något vilsamt och rofyllt över det. Men samtidigt; om det har gått lång tid mellan soldagarna så märker jag hur väl jag behöver dem också, jag blir piggare och gladare när solen plötsligt lyser upp efter en lång tids med gråa dagar. Vi har kanske med oss det från uppväxten, vi behöver både årstidsväxlingar och väderväxlingar för att må bra.

Det låter ju helt knäppt med passen för svenskar i USA, man undrar ju hur de har resonerat när de bestämde det? Men trevligt att träffa Anne-Marie, jag brukar läsa hennes blogg ibland.

Så roligt för K att få gå på en av festerna! Jag kan tänka mig att det är mycket funderande och planerande innan. Jag vet inte om jag orkar sitta uppe och titta, men det är alltid roligt att se alla uppklädda människor om inte annat.

Jag önskar dig en fin helg och en härlig galakväll, men framför allt önskar jag Karolina en fantastisk festkväll!

Kramar!

Brysselkakan said...

Men hur tänkte de när de la ner de mobila passkontoren i US? Än har sonen inga sådana problem, hans visum går ut innan passet (fast det skiljer bara några veckor) så han måste ju ändå hit till Sverige när det ska förnyas. Han har sitt visum i sitt gamla pass för han ansökte om visum på det, väl medveten om att han skulle förnya sitt pass precis innan han flyttade så om han ska ut och resa så måste han ha både nya och gamla passet med sig. Och papper från Univ på att han ska komma tillbaka och en hög med andra papper. Allt ska visas när han kommer tillbaka till USA. Nu har han bara gjort detta en gång men han sa att det var krångligare än första gången då han flyttade till USA för då gick det hur smidigt som helst. Men berodde kanske på att det var en petig person i immigration, svårt att veta!

Men så kul för K! Antar att mamma Annika är lite avis! Och så klart hon måste vara fin och det kräver ju en del klurande kring kläder. Hoppas hon får kul!

Trevlig helg!

Annika said...

Yvonne:
DET är perfekt med bak en regnig och grå dag. Ni lär ju ha det så mysigt o bakstugan.
Här har det varit oväder av rang, skyfall, lite åska, tornadovarningar på sina håll. Översvämningar.
Och nu har det slutat och istället blåser dt storm.
Ja, jag tror du har rätt. Gör man sitt pass i Sverige kan man hämta ut det på ambassad eller konsulat. Bra det iaf.
Det är billigare att göra passet hemma, tror det kostar 350 sek. Jag betalar 145 dollar här. SÅ en viss skillnad är det onekligen i pris. Men det passar aldrig mitt schema att förnya hemma, så det blir alltid här. Helt OK.
jag har ju tur, som sagt. Men alla andra som bor på andra platser, not so much ...

Kul me festen!! Visst är det!

Kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Eva:
nej, det vet jag också. Men här i USA skickar de amerikanska pass med posten, så ...
det var väl mer det jag menade. Hur annorlunda det är.
Happy Oscars och trevlig helg!

Annika said...

Humlan:
Men visst är det ...
Det ligge ngt vilsamt o kravlöst över det.
Klart det blir trist i långa loppet, så en mix är trevlig. Men för det mesta tycker jag att det är lugnt och skönt.
tror du har rätt, vi har det mes oss fr uppväxten, vi behöver alla väder för att må bra.

MEN visst är det konstigt. TVÅ stationer i hela US. OCH bägge här. Ambassaden är såklart gjuten. Men den i NYC?
Den skulle ju faktiskt kunna vara i LA eller SF.
UD har fått massor med påtryckningar, men tror inte de bryr sig. Ett dugg. JA!! Ska bli så kul med AM!!

Nej fatta fullständigt om man inte orkar se sen i Sverige.
Absolut!!! DET skulle inte jag heller, hur gärna jag än skulle vilja. jag är kvällstrött, haha.
MEN på söndag kommer jag att sitta och glo, först på E-TV som sänder en massa försnack och sen röda mattan från start. Sen byter jag till ABC (tror det är de som sänder galan) och fortsätter det. SÅÅÅÅ det kan bli 9 timmars tv-maraton för mig, haha!!

VISST är det KUL med K!! När hon blev inbjuden bestämde hon sig snabbt för att skippa catering och gå på efterfesten istället. Mkt bra beslut, och bra att nätverka + att det ju säkert blir en upplevelse!

Tack finaste gulligaste Humlan!
Önskar dig en fin och bra helg också!!!

Kramar från mig!!!!

Annika said...

Brysselkakan:
JA, hur tänkte de?
Du ska veta vilket tryck utlandssvenskarna här lagt på UD, mkt via Svenskar i Världen. Men de verkar helt skita i det.
Jag får skatta mig lycklig som kan göra det här, att jag bor här.

jaaaa, jag vet ... byråkratin här är en seg kvarn. OCH allra helst då det har med immigration och visa att göra. Jag vet, och jag vet också att det är etter värre idag än när jag kom hit,
SÅÅÅÅ mkt ändrades efter 9/11. Innan dess var det ingen dans på rosor heller, men nu är det hundrafalt svårare och krångligare. OCH med nuvarande regering är det inte lättare heller

Precis, det beror ju sååååå otroligt mkt på vilken immigrationskontrollant har får när han går igenom immigration på flygplatsen. Vissa är såååååå nitiska. Andra är trevliga.
OCH med alla papper han ska visa upp kan jag tänka mig att det är lite a v en prövning.

JA!! JA! Jag är avis på K!! Alltså, jag kommer att pumpa henne på ALL info, och jag har sagt att hon måste lägga ut stories på insta. Vet inte om hon gör det ...
Men är hon PÅ fest o inte jobbar så lär det ju knappast vara fotoförbud.


TACK fina B! Önskar dig den bästa av helger också!!!

Erica said...

Oj! Ja, förstår till 120% att svenskar i USA är irriterade på UD!
Vad är det för jäkla sätt att i ett SÅ stort land endast ha två ställen där man kan förnya sitt pass!
Det borde ju MINST (absolut minimum!) finnas en på östkusten, en på västkusten och en "i mitten".
Washington DC är ju, som du skriver, självklart en given plats. Men att då lägga den andra stationen i NYC är ju inte ens logiskt försvarbart.
Nu bor jag ju inte där, men min personliga åsikt är att de borde ha en (1) i varje delstat...
Självklart fattar jag ju att det kanske inte är genomförbart, men som sagt; I den bästa av världar.
Eller som sagt; i alla fall en på västkusten, en på östkusten, en i mitten, en i norr och en i söder. Det blir 5st. Det kan väl inte vara för mycket begärt, kan man tycka...

Jag visste faktiskt inte förrän för typ ett år sedan att svenska pass varit 10-åriga förut. Satt och pratade en rast med personen som städade på den förskolan, och det var hon som berättade det.
Jag har bara haft 2 pass i mitt liv.
Det första utfärdat år 2000 och det andra 2011. Båda var 5-åriga.
Tycker också passen borde vara tioåriga!

Däremot, apropå id-handlingar, så är det ju ett nytt förslag nu. Eller om det redan gått igenom att det ska bli så, har inte jättekoll.
Än så länge fungerar ju körkorten här hemma som id-kort (man behöver alltså inte flera kort om man har körkort). Skitpraktiskt och smidigt!
Men det kan (eller kommer?) bli så att körkorten upphör att fungera som ID.
Istället måste man ansöka om ett specifikt ID-kort via Polisen, som man då alltid ska ha med sig. Tillsammans med körkortet...
Och för att skaffa detta ID-kort måste man kunna identifiera sig själv med hjälp av pass. Så för alla som inte har något pass (jag har inget giltigt just nu) måste man först ansöka om ett sådant, som i sin tur ska användas för att ansöka om ett id-kort. Som ska användas för att ens körkort inte längre klassas som id-handling...
Är det NÅGOT svenska myndigheter kan, så är det att krångla till saker!!
Visst, de säger att det kommer vara säkrare för t.ex. id-stölder, och det sätter jag mig väl inte mot. Men snacka om att det känns krångligt!
Passen och dessa nya id-kort kommer att ha giltighetstider på 5 år, medan körkorten kommer fortsätta gälla 10 år.

Först till Polisen för att ansöka om pass (om man inte har något (giltigt)).
Sedan hämta passet hos Polisen.
Sedan ansöka om id-kortet hos Polisen.
Sedan hämta id-kortet hos Polisen.
Vart 5:e år - Förnya pass och id-kort.
Vart 10:e år - Förnya körkort.

Puh! Det är ingen lek att vara ägd av Staten, hehe ;-P

---------------

Tror detta blir lite som att svära i kyrkan ;-P men jag har alltid haft noll intresse av Oscarsgalan. Bryr mig ungefär lika mycket om den som om fotboll ;-)
Men vad kul att Karolina kommer få vara "mitt i smeten" bland glitter och glamour :-D
Stort!
Och som du skriver; VILKET tillfälle att nätverka när man vill in i den branschen!
Hoppas hon får en mycket trevlig och givande kväll!
Och detsamma önskar jag dig; hoppas du får en riktigt mysig kväll framför Oscars trots att du får följa galan på avstånd :-D


Ha en riktig toppenhelg!
Kramar /Erica

Elisabeth said...

Vad häftigt att Karolina är bjuden på en efterfest! Det är ju både en stor möjlighet och något väldigt roligt i allmänhet. Så spännande för henne! Fattar att klädvalet är viktigt. Bra att hon har dig att diskutera med, för du HAR verkligen stil. Mitt intresse för Oscarsgalen är dock noll. Är dåligt insatt och tycker att det är allmänt... ointressant, eller intetsägande. Kan omöjligen förstå att folk i Sverige sitter uppe hela natten för att se det hela. Men som sagt, superroligt för Karolina med efterfesten!

Naturligtvis borde det finns fler städer än Washington och New York att förnya passen i. Fattar inte varför New York är med - de som bor där skulle ju relativt lätt kunna åka till Washington. Ibland undrar jag hur beslutsfattare tänker. Visst, det kanske blev för dyrt att behålla alla ställena, men då hade det varit logiskt att ha ett på varje kust och ett i mitten, eller något liknande.

Det här med giltighetstiden på passen (som jag TRODDE var EU-standard, men som uppenbarligen inte var det!) handlar ju till syvende och sist om säkerhet. För min del, som enkelt kan förnya pass, är det egentligen inget större problem. Därmed inte sagt att det vore skönare med en giltighet på tio år. Dock brukar jag jämföra min situation med en del av mina elevers. De som är asylsökande har ett så kallat LMA-kort. Detta ska förnyas var fjärde till sjätte månad, och det görs inte direkt överallt i Sverige, utan bara på vissa orter. Då känns det ganska överkomligt att förnya passet var femte år... Men det är förstås annorlunda om man måste resa över hela USA för att skaffa nytt pass.

Karin Eklund said...

Till all lycka kan vi ansöka om pass via Internet nu för tiden, men trots att det sägs att ett mejl kommer när man kan hämta det från polisstationen fungerar det inte. Inget mejl, man får höra sig för själv, men å andra sidan är det en petitess när man bara har 4 mil till polisen. Madeiraborna måste ta sig till Lissabon har jag förstått,om det verkligen stämmer är jag inte säker på, men varför inte.
Fem år är giltighetstiden också för oss. Tidigare kunde man välja mellan 10 år, 5 år eller 3 år.
Kul att Anne-Marie kommer för att hämta passet. Så lite bra är det ju trots allt trots allt.

Tur att det finns latte för din skull! ;)


Tunnelbilden är snudd på magisk, spännande.

Trevlig helg-kram!

Annika said...

Erica:
Det är verkligen inte bra av UD att göra så här. I ett så stort land som detta är.
OCH folk har verkligen låtit dem få veta det.
Jag kan inte säga så mkt eftersom jag har en sådan bondröta att jag bor där jag bor. Men för alla andra ...
Tufft.
Absolut, kan tycka att den som ligger i NYC ska flyttas, till västkusten.
Fattar inte riktigt hur de tänker.
Ja, en varje stat ... men det går inte eftersom svenska konsulat inte finns i alla stater. Men visst, tanken är mkt bra.
Däremot borde de finnas i de städer som har konsulat, och det borde vara jämt utspritt över landet.

Helt obegripligt med passens längd också. Visst borde det vara i tio år. Absolut.
VET inte när detta ändrades, men jag vet att jag förnyat på fem år två ggr nu.
En lätt googling bort förstås.

OH Erica, det låter krångligt och jobbigt i övermåttan om inte körkorten får räcka som ID-handling?
Vilken onödig byråkrati.
OCH så jobbigt för folk. Som du säger, alla har inte pass. OCH det är ju ett bök att skaffa ett också.
Här måste vi ha sk REAL ID från och med i höst för att kunna flyga inrikes. När mitt körkort gick ut i fjol skaffade jag ett sånt. Jag fick lämna in en massa dokument, pust. Men nu har jag ett iaf, skönt. Det sitter en stärka på körkoret som talar om att det är ett sk real ID.
Så, egentlgien vet jag inte VAD det är som gör de där korten säkrare?
Det skulle då vara allt man hade med sig då körkoret togs ...
Jaja.
Byråkrati, tro mig, det finns här med ...
GAAHH!!


Erica, haha, du får sååååå gärna säga att du inte bryr dig om Oscars :-)
GIVET!! HIHI!!
MEn visst är det Kul för K, jätteroligt. Hon gläder sig. JAG MED! Både att titta och sen att HÖRA av K om festen.
SÅÅÅ roligt.
Precis, bra dag att nätverka på. Hon kommer att träffa massor inom branschen. SPÄNNANDE!!!

Erica, ha en toppenfin helg!
Stora bamsiga kramar från din vän i Reston!!

Annika said...

Elisabeth:
VISST är det KUL!!
ganska snabbt bestämde hon sig för att inte jobba och istället gå på en av de stora efterfesterna. KLOKT!!!
Peter o jag blåste under dt beslutet också!
Klädvalet är viktigt, och det ska inte vara galaklänning. DET är tydligen vikt till storstjärnorna sas, haha. Regler regler, förmodligen sådana som är helt omöjliga att veta om man inte frågar ngn insatt. VILKET K har gjort.
Vi tror att hon kan ha en gammal, ganska cool klänning. Lång iofs, men inte galalik.

Nej, nej, klart inte alla har intresse av galan. Du och Erica tex. HIHI.
HELT fattbart, givetvis. DET kan ju bli vanvettssegt i mitten då e delar ut sånt som bästa redigering och sånt ... jaaa du vet ...
DÅ kan jag nick till, för att vakna när storpriserna kommer, som bästa huvudroll, regissör och film. Sånt.
OCH jag älskar ju kläder, speciellt gala. så det blir kul för mig.

TACK för sina ursnälla ord om min stil, blir GLAD :-D

Visst ÄR det märkligt med passen. OCH varför ligger den andra stationen i NYC??
Iväg med den till västkusten.
FATTAR noll.
Gissa om folk här bråkat med UD om det.


Ja, jag trodde också det var EU-standard, och hade förstått det såå mkt bättre då. Men, ja ... visst säkerhet. Men funkar det i tex Tyskland så borde det funka i Sverige också.
Märkligt.
OCH som det är nu krymper ju tiden till ännu mindre än fem år.
Jag ska inte direkt klaga heller, jag bor här. Men bor man tex i Seattle, eller på Hawaii ...eller Alaska. Då får man resa.
Det är i sig ingen svårighet att förnya bara man har alla papper iordning och att nuvarande pass inte gått ut.
JAG måste tex styrka mitt medborgarskap i Sverige varje gång, det slipper ju ni hemma göra. Inga problem iofs, man fyller i en bunt papper med lite olika frågor.

Du skriver om de ungdomar i skolan som du har.
Intressant att de måste åka och förnya var 4-6 mån. Pust, jag förstår att det INTE är kul. På hur många platser kan man göra det hemma?

Ha en trevlig helg!!

Annika said...

Karin:
KAN du det!!?
Så smart!! Har Finland de reglerna? Tror att min mamma förnyade sitt nyligen. Jag kan bara boka tid via nätet, men när jag ska förnya måste jag dit, till ambassaden.
MAN kan lugnt tycka att Maderiaborna borde kunna förnya på ön!! SÅ märkligt.
Men det kasnek de kan, trots allt? Hoppas det för deras skull.

Lattes, min livräddare i Reynaud :-D

TACK, det var sååå mulet och såååå grått och så låg tunneln där och ungdomarna var på väg till skolan. Var bara tvungen att fota.
TACK Karin!!

ha en finfin helg på ÖN!!

Kramar!!

eastcoastmom in CT said...

Ja det där med pass... att de bara är giltiga i fem år är ju en säkerhetsfråga, har egentligen full förståelse för det. Vi har alltid förnyat pass när vi reser till Sverige på sommaren, nu kan det bli så att vi förnyar var fjärde år, men det är ok. Trist och veckigt för de som sällan reser till Sverige dock. Ja, hur tänkte de där, UD...?

Elisabeth said...

Var tvungen att konsultera Migrationsverkets hemsida, och enligt den kan man förnya LMA-kort på 14 orter i Sverige. Naturligtvis koncentrerat till södra Sverige; det nordligaste kontoret som hanterar den typen av ärenden ligger i Umeå! Man får väl vara glad att inte alla måste åka till Stockholm i alla fall. ;-)

På tal om ID-korten skulle jag gissa på att de kommer att innehålla mer information än körkortem, till exempel medborgarskap. För det gäller ju att hålla ordentlig reda på vem som är svensk och vem som inte är det. <-- Hör min ironi!!!

Alltså, varför måste du styrka ditt medborgarskap när du förnyar passet?! Låter oerhört märkligt.

Anne said...

Passen ja, vad bra du skriver om det här också. Jag tycker faktiskt det är tokigt och jag är fortfarande upprörd över att de lagt ner passmobilen. Nej, jag förstår inte varför Sverige har 5 år och motiveringen det är en säkerhetsfråga köper jag inte. Det finns ju, såvitt jag förstår, ingen EU-regel att göra så. Flertal andra EU-länder ha ju 10-årspass och det verkar ju funka utmärkt för dem. Vi i USA har 10 år och såvitt jag vet fungerar det utmärkt säkerhetsmässigt. Förresten, om det är nåt som inte fungerar med svenska pass är det väl säkerheten och de verkar ju inte ha säkerheten under kontroll även med 5-åriga pass så tror inte det är det som är kruxet, det finns väl inget land som har så stora problem med falska pass och spridning som Sverige. Det har ju tydligen varit extremt lätt att hämta ut pass, en person har kunnat ta ut 10 nya pass på ett år utan att det reagerats.

USA är ju som bekant en kontinent, vilket man undrar om UD fattar....det är stort och utspritt så att bara ha passförnyelse i DC och NYC är ju inte särskilt praktiskt. Som du säger också, den i NYC skulle inte behövas där utan placeras på västkusten istället. Om man nu ska ha så få ställen att förnya på och så drastiskt försämrat möjligheterna, då borde man åtminstone se till att ha 10 årspass. Nu är det liksom två stora hinder. 5-årspass men mång möjligheter förnya här, fine, det köper jag. Har man 10-årspass men bara DC och NYC så tycker jag det är galet. Vart 9-10-år så skulle man kunna göra expeditionen i tid, pengar och resa att åka till de platserna (NYC eller DC) och att sen resa till ett konsulat för att hämta upp. Men att göra det var 4:e år (i realiteten kommer det aldrig vara 5 år mellan gångerna man förnyar för man måste tajma in med resor, när det passar osv, passet ska väl vara i kraft 6 månader när man reser till många platser också)... Det fungerar inte, det är alltför kort tid. Jag hämtade ut ett pass förra året (vilket känns som igår) man måste typ redan nu planera och fundera lite hur nästa förnyelse ska gå till (vi har ju alla i familjen svenska pass också, barnet som är under 12 har bara 3-års pass och det kommer vara omöjligt förnya det, det kommer få bli utgånget).

Nej, i realiteten tror jag tyvärr många kommer ha utgångna pass för det fungerar inte förnya så ofta när det är så få ställen.Och det är ju trist om många svenskar ger upp den biten. Många åker inte till Sverige så ofta heller, eller när de åker stannar de inte så länge så risken finns passet inte ens hinner bli klart om man bara är en vecka eller så. Problemet med utgånget pass är ju att man numera varje gång (vad är det för dumheter förresten, ska inte sånt finnas reggat i deras system om man en gång godkänts) bevisa att man är svensk medborgare (även om man är född i Sve) och har man ett utgånget pass då man förnyar så måste man ha med sig en fysisk person som intygar att man är den man är och det är ju fasen inte helt lätt. Jag vet att AM med inga föräldrar i livet eller syskon inte helt lätt ens skulle kunna vaska fram en person som kan komma med och bevisa hon är hon. ska den personen förresten resa med en då, för att bevisa man är den man är. Ännu mer komplicerat och dyrt.
Kära nån...Nä, nu blev jag trött ;)

Oscarsfest, men du vad kul. Avis på dig som får allt skvaller och rapporter. Helt otroligt coolt, vilken möjlighet. Jag tyckte det var hur stort som helst att få möjligheten jobba på galan men det här är ju ännu bättre med en av efterfesterna. Vilken kväll det kommer bli för dem. Är det lätt (det är det knappast) att lyckas kunna komma med på en sån här fest? Producentpojkvännen som haft otrolig tur fixa biljetter/möjligheten komma in?
Ska också kolla galan, så klart. Har tyvärr inte sett alla nominerade filmer, brukar ha det som mål men brukar inte alltid hinnas med.

Fin helg önskas dig, Annika. Kram!

Annika said...

AM:
Ett problem är det ju onekligen för måååånga.
Tycker nog mest det är fånigt att d e ska trilskas med fem år. Säkerhet på dem borde det ju onekligen vara ändå. Men, jag ska inte gnälla heller, jag bor här och har nära till ambassaden.
Tycker synd om alla som måste resa långt. Jättelångt tom. OCH varför ligger den andra stationen i NYC och inte i LA el SF?
Att den som finns på ambassaden är gjuten. Men den andra ...
UD ja, de bryr sig inte mkt om de svenskar som flyttat ut :-(

Annika said...

Elisabeth:
Det finns en del ställen alltså, men meckigt ändå!!! OCH så OFTA.
Se där, nu fick jag lära mig ngt nytt idag.

Aha, jag fattar, det är DÄRFÖR ni ska ha nya ID. Massor ska stå på dem, just det, om ni är infödda svennar också :-P
Hör dig :-)

Ja, jag kan inte minnas att jag stärkte mitt medborgarskap för fem år sen? MEN det kanske jag gjorde då också. Minns inte...
Alla som är utflyttade måste göra det då vi förnyar våra pass. Jag borde såklart ha frågat den trevlige killen på ambassaden, men tänkte inte på det.
De frågar om hur länge man bott utomlands, vilken adress man använder i Sverige, de frågar efter ens flädrars personnummer, och de frågar efter datum då fldrn gifte sig ...
Är man medborgare i sitt nya land ska man ha med det certet etc
sånt.
ja du hör. Sen förstås var man bor här och bla bla bla.

Annika said...

Anne:
Ja, det kan ju vara intressant för många att ta del av hur det går till, tänkte jag.
FÖRSTÅR att alla ni som bor på västkusten och i the mid west etc är arga på det där med den mobila stationen. Obegripligt är det.
nej, det där med säkerheten köper jag inte heller. Det ska ju vara lika säkert med ett tioårigt som ett femårigt. Fånigt.
Ingrid blev superförvånad då hon hörde att jag måste göra det vart femte år, medan hon som tyska gör det vart tionde.
HA; ja du har ju rätt, det där med svenska passen och problemen de har med falska ...
Det är verkligen ngt som är skumt m den saken.
Här i USA går det ju utmärkt m tioåriga pass.

Ja, USA är en kontinent. Vi snackar inte Belgien här. Vi snackar ett land som är större än hela Europa.
OCH då ligger de två passtationer de har BARA 40 mil från varandra. Jag tycker det är en SKYMF att den andra ligger i NYC och inte på din kust.
HUR tänkte de där?????
Att ambassaden har en köper jag rakt av. DET är gjutet och det är givet.
MEN den i NYC????
Jag vet, det blir mindre än fem år mellan passen. SÅ är det.
OCH jag tycke grymt synd om alla er som måste böka in det där. Nästa ngn får ni på hos Annikas PASSionat, haha. Nej, men jag gör ju heller aldrig nytt pass då jag är hemma. Tycker det är lättare här. fastän det är dyrare. Tycker jag läst så mkt hur de bråkat m utlandssvenskar på passkontoren hemma, orkar inte med det. Här är det iaf ingen som ifrågasätter.
Som du säger, går ens pass ut så blir det genast sju resor jobbigare. SÅ att folk numera förnyar i tid förvånar inte mig alls.
OCH det förvånar mig heller inte om de som är amerikanska medborgare slutar förnya de svenska. MEN då får de å andra sidan söka ETIAS sen då de tar effekt.
Så nej, de gör det verkligen inte LÄTT för oss. OCH ffa inte er som bor långt bort.
JAG ska inte klaga, det ska jag INTE.
Det är inte svårt att boka passtid, det går j-gt snabbt på ambassaden, de är trevliga där o allt sånt. HAR man bara alla papper iordning så r det lugnt. Och stärka medborgarskapet, det gör man ju via frågor på PDF-fil.
Anne, förnyar du ditt finska pass också??? ISF tycker jag riktigt synd om dig.
De hr väl också gått över till fem år?? De brukar ju följa vad Sverige gör (fånigt nog). Men finska UD kanske är bättre på att ta hand om sina utlandsfinländare och ålänningar? de kanske gör det på konsulten? Om du vet LET ME KNOW!!!!

JA, visst är det kul med festen för K!!!
H)on slicked preci bild på en superfin klänning som hon nog ska ha. Lånat av en kompis, mkt smart.
KAN absolut inte svara på hur lätt/svårt det är för ngn att bli ingbjuden på de större festerna. K's pojkvän är producent på ett större bolag, måste fråga K, Anne.
Lovar att återkomma. Föehoppningsvis kan jag lägga ut en bild på paret på tisdag :-) MEEEEN, vem vet ... bäst att inget lova.

Har inte heller sett alla filmer. Inte Joker tex, och The Irishman tror jag inte jg mäktar med, inte Parasite heller (Peter har sett den, och GILLADE!!) Karolina kallar den årets bästa film. SÅÅÅÅ jag borde nog ...
MEN, min moster tyckte så illa om den, och det har fastnat lite hos mig. TYVÄRR.

ANNE, då tittar vi på söndag. För det är ju kul oavsett. INTE minst röda mattan!!!


Kramar och trevlig helg!!!

Anne-Marie said...

Har nu läst ikapp mig hos dig. :) Du är så flitig med din blogg. Jag har inte alls samma inspiration som jag hade för 10 år sedan plus att jag har mer med mitt jobb numera.
Ser att jag nämns. ;) Du har det verkligen lyxigt som har så nära till ambassaden. Nej, hur man resonerar med bara femåriga pass och bara två platser här i USA där man kan ansöka är obegripligt. Ett slag i ansiktet tycker jag för oss som bor i USA. Går ens svenska pass ut i USA behöver man ju i alla fall inte dra med sig någon svensk person utan då går det bra med “bara” någon form av ID. Och det har man ju alltid någon annan giltig ID-handling. Det kollade jag med ambassaden i DC.
Jag hoppas att detta otäcka virus inte skall bli värre och ställa till det med flygresor. Jag tycker det känns litet obehagligt faktiskt om jag skall vara ärlig även om det största flertalet av sjuka finns i Kina. Detta är inget “vanligt” virus.
Men så spännande att läsa mer om Karolina. Hon verkar målmedveten och har “go” så hon kan säkert lyckas. Kanske hon inte blir en ny Meryl Streep men hon kanske kan leva på det framöver. Håller tummarna!
Kramar!!

Annika said...

AM:
Jag bloggar fyra av veckans sju dagar, like clockwork :-)
OM jag hade jobbat utanför hemmet hade jag inte kunnat blogga så här. Eller inte lagt ner lika mkt tid på inläggen iallafall.
Ja, du vet ju ...

Jag vet, dt är såå lyxigt tt bo nära, att bara hoppa på tunnelbanan, och sen är man där. Ja, man får traska i tio minuter från stationen, men ...
Det är lyxigt och jag kan inte klaga.
MEN, det är såååå märkligt tänkt av UD detta. Jag förstår inte.
OCH att de iaf inte har artigheten och vettet att lägga den andra stationen i LA eller SF!???!!! Varför ha de två som finns 40 mil ifrån varandra i detta enorma land??
EN gåta.
Men, AM, det är lätt på plats, det går så fort och de är så trevliga. Inte var det svår att boka tid heller.
Så när du kommer ska i göra det hel till n heldag i stan. Ska bli KUL!!

Corona, är inte så rädd för det än iaf. Men följer dess utveckling. Vi får se hur det framlider, AM. Du kan ju boka en senare tid om du tycker det är otäckt.
Men avvakta och se, som sagt. Vi ska hoppas att det inte blir ngt större av det här i US. Men visst är det otäckt då sådana här virus kommer, usch.

K ja, om det är ngt hon har är dt driv och go. Och så är hon orädd. Precis jag är nöjd bara hon kan leva på det.
OCh du vet vad hon sagt, hon ska ge LA sju år. Det har gått ett år nu ...

Stora kramar från mig!!!