Friday, February 28, 2020

Mat, mått och recept ... OCH lite vårtecken förstås ...
Hej fredag!


Återigen veckans skönaste dag.
Ja, det tycker jag verkligen.
Vi har inga stora planer inför helgen. Det blir det vanliga, att klämma in långa rundor och äta god mat.
WORKS for me!!


Jag är med i en grupp på Facebook för svenskar som är bosatta i USA. För lite sedan var jag med i flera grupper för USA-svenskar. Dock blir det ofta så konstiga diskussioner i dessa grupper som spårar ur totalt. I slutändan valde jag ut en enda grupp, den bästa, och slopade resten.
SKÖNT!Dagens bilder är tagna under min promenad i onsdags då det var dimmigt och regnigt.  Som ni ser, det börjar verkligen våras.Iallafall dök det upp en fråga där för ett tag sedan. Frågan handlade om mat. Den lydde, lagar du mat efter svenska eller amerikanska recept?
För mig är det verkligen FIFTY-FIFTY!
Jag letar bland både amerikanska och svenska recept. Se där, denna receptletning sker återigen via Google, och via min dator.
DÄR har vi ytterligare ett ämne för min serie i Nutidshistoria.
Vissa kvällar lagar jag mat efter svenskt recept. Det gjorde jag förra helgen då jag lagade en god lövbiffsgryta.
Idag blir det efter amerikanskt recept, Pioneer Woman’s recept på Baked Ziti. SÅ gott.
Så vad gäller mig är det verkligen devisen blanda och ge som gäller.

Ibland känner jag för riktigt svensk husmanskost, som kålpudding. Eller en äkta svensk fiskgratäng.
OCH andra gånger är det chicken cordon blue eller dylikt som gäller.
Jag gillar ju båda köken, och lagar lika glatt rätter efter bägge.

Någon på denna svenskgrupp här i USA ville att alla som lägger upp svenska recept ska skriva om dessa till amerikanska mått. Hen menade att det blir för bökigt för hen annars.
Svenska mått stör inte mig ett DUGG. Jag har både liter och decilitermått härhemma. Och givetvis har jag amerikanska mått också.
Ärligt talat, jag trodde alla utflyttade svenskar som bor i US hade båda …
Men, där ser man. Nåja, hen blev nedröstad och de svenska recept som läggs upp även fortsättningsvis kommer att ske efter svenska mått.
BRA! För det är ju verkligen inget problem.
Här i US är det vanligt att måtten visar i både cups och dl. Sedan finns det appar där man lätt som en plätt kan översätta volym och mått.


För mig betyder iallafall helgen att det lagas extragod mat, och att man sitter länge och väl och bara pratar.
Sedan kan man ha lite skön musik i bakgrunden, ljus som brinner och allt sådant som effektivt höjer mysfaktorn.

Krokusar är ju så fina!!SEDAN, då min älskade make vill se en film och vi byter rum, ja då är det kört för mig. SÅ fort den film vi bestämt oss för att se börjar rulla kommer John Blund ofelbart till mig. JA, speciellt om jag druckit vin. Inte OM, utan BERGSÄKERT på fredagar och lördagar.
Om vi däremot bara sitter och pratar en hel kväll så håller jag mig vaken. Lustigt det där. Under veckorna, då vin inte dricks i mitt hus kan jag “knarka” mycket, och sent, framför dumburken.


På tal om mysfaktor. Jag inser hur påverkad min flicka är av sin uppväxt.
Jag har inget coolt och trendigt hus, inget nygjort kök, inga superballa nya möbler. Inget sånt. Men, jag har mysfaktor. OCH trivsel.
Karolina sa igår att hon tänker flytta ifrån sin lägenhet där hon nu bott i ett år. Hon är så trött på att bo med två personer som inte alls bryr sig om att städa (OCH tro inte att jag är städgalen. I WISH! Men bortplockat och fint omkring mig vill jag ha. Sen om det är skit i hörnen … oh damn well) och som inte alls bryr sig om att göra det mysigt för sig.


Pingstliljorna kommer nu också.  JAG undrar just hur tidig körsbärsblomningen blir  i år?Karolina sa att hon är trött på att alltid vara den som städar (ja, hon HAR upptäckt det nu, haha) och som köper hem hushålls och toapapper. Hon är less på att hennes lägenhetskompisar inte bryr sig ett dugg om att göra det trevligt för sig i vardagsrum och kök.
Hon säger att hon saknar hemtrevnad— och just mysfaktor.
Karolina tänker flytta ihop med en tjejkompis från Elon inom ett par månader.
Sant, en av hennes nuvarande lägenhetskompisar gick också på Elon. Många ELON-alumni bor därute, och det är BRA.
Dessutom vill hon inte längre bo på nedre botten. Förståeligt. Det fina i kråksången är ändå att HON vant sig vid att bo så, och att hon nu KAN sova ensam i lägenheten. DET kunde hon inte början.
Jag tycker det är helt OK att hon flyttar, hon har bott i den här lägenheten i ett år nu. Det blir bra för henne att flytta ihop med vännen Sara, som också delar Karolinas kärlek för hemtrevnad och mys.
Tror också det är bättre att bara ha en lägenhetskompis istället för två.


För övrigt är det i helgen ETTÅRSJUBILEUM i Los Angeles för Karolina. OCH därmed ettårsjubileum för mig och hennes pappa som äkta empty nesters likaså.MED detta önskar jag samtliga en god och bra helg!
VI hörs i mars nästa gång!!

18 comments:

Anonymous said...

Yvonne said…..
Visst är det tråkigt när grupper spårar ur, jag har också gått ur de flesta, är bara med i 2 Svenk/Spanskgrupper och 2 lokala för Åkersberga. De spanska grupperna är värst och där tror jag det ofta spårar ut när alkohol har intagits och vettet gått ut. Hårresande vad folk kan skriva ibland och så många som är aggressiva och hugger som kobror om någon frågar något som inte faller i smaken. Det jag dessutom inte gillar är ju att alla i den gruppen man är med i har tillgång till ens profil om de vill.

Bra att Karolina insett att det är hon som får hålla ordning och sätter ner foten där och flyttar. Mysfaktorn hon vill ha har hon ju fått med modersmjölken så att säga för jag antar du alltid varit förtjust i att göra det fint och mysigt omkring dig och de dina. Ser på vår dotter också att lite gått i arv vad gäller tända ljus här och där och dämpa belysningen osv, hennes man har nog inte vuxit upp så, han vill helst ha lysrör på när man sitter till bords :-) .

Ha en fin fredag önskar jag från ett kritvitt Åkersberga, där det ser ut som snön stannar kvar över helgen iaf - kanske längre.

Stor kram från vinterlandet

Karin Eklund said...

Det går så lätt troll i vissa grupper. Jag drar mig också ur när det blir för mycket urspårning, man måste inte vara med. Tur att man kan välja och vara där man trivs allra bäst.

Det är tyvärr rätt så typiskt att någon med ordning blir "utnyttjad". Tänker på Karolina. Bra att hon får det bättre. Ett år!! Redan! :)

Jag försöker laga maderiansk mat nu när vi är här, letar recept med Googles hjälp och ibland tycker jag att jag lyckas rätt bra. Men jag kryddarnden mera än vad folk gör här. Vill gärna ha lite sting.

Hoppas att din helg blir full av härligt sting!
Februarikram!
Nästa gång vi ses här är det mars, din månad!

Annika said...

Yvonne:
Tycker det är så vanligt, och så trist. Oftast sköts grupprna så urdåligt också, dåliga admins. Jag har gått ur två stora US-svenskgrupper på FB. OCH har gått ur samtliga svenskar i världen-grupper.
Vad är det för skumt med utlandssvenskar??
Fast, ja, klart man ser mkt skit i rent svenska och amerikanska grupper också. Det är ngt som händer med folk på ffa FB.

Tycker också det är bra att Karolina ska flytta. Och därtill flytta in med een god vän. Smart.
Det är jobbigt att dela lgh md folk som inte alls bryr sig.
Jag vill att hon ska trivas och inte att hon ska lida i sitt eget hem.

Yvonne, helt säker på att hon har detta med sig sedan modermjölken, preis som dina barn.
Och säkert vi också. Min mamma har alltid varit bra på att ordna mys och trivsel. Så jag antar att det är nedärvt.
DET ska du och jag vara glada för.

Önkar dig en finfin och toppenbra helg i vinterlandet. Njut av det, det när nog inte ligga kvar länge.
Här är det barmark och vår.
Så ...

Kramar!!!

Annika said...

Karin:
Det var så otroligt SKÖNT när jag gick ur de två största grupperna. Alltså, riktigt skönt. OCH jag är så glad att jag bara är med i en enda idag.
Vissa grupper har jag på paus också. Du vet, när man kan "tysta" i en månad. Men det är ngt skumt med svenskar som flyttat ifrån Sverige ...


Karolina ja, jomen så är det. NOG har de utnyttjat henne. Blir så less. Så jag är glad att hon nu ser sig om efter nya boende med en tjej hon verkligen gillar.

AHA, så kryddningen är lite si och så på ön?
Jomen, låt mig säga detsamma. Jag lägger alltid till mer kryddor än vad receptet säger. ALLTID.
OCH här i USA är de ju så rädda, rädda, rädda för SALT. Så det måste jag alltid och ofelbart ta mer av.

Karin, låt osss laga god mat och njuta av helgen.
Stora näst-sista februarikramar från mig!!

Brysselkakan said...

Haha! Ja, inte är det svårt att räkna om recept! Bra att ni håller fast vid mått från det land receptet kommer ifrån. Även min son i Pullman, WA har både svenska och amerikanska måttsatser och bland recept från båda länderna. Det står en Tre sorters kakor i hans kök och en Rutiga kokboken!

Bra att K flyttar, man blir bara sur och bitter av att bo med folk det inte stämmer med. Och det ska inte vara en som drar det tunga lasset. Bra att hon kom till insikt!

Gillade ditt inlägg om nu och då! Har dock legat efter med bloggar den här veckan, har haft fullt upp!
Ha en fin helg!

Christina said...

God morgon du sköna böna! Jag har också gått ur ett antal svensk grupper, man blir ju alldeles matt ibland av nivån diskussionen kan vara på! Samtidigt får man ibland nyttig information och saker som kan vara bra att veta. Urartar det låter jag bara bli att läsa! Det finns folk som har för mycket tid! 🤪
Och givetvis lagar jag mat efter både svenska och amerikanska recept! Både cups och dl mått finns i mitt hus! Har man inte det är det väldigt enkelt att googla om man nu inte har appen.
Hoppas Karolinas flytt går smidigt och att hon kommer trivas med sin nya sambo. Låter som ett sunt och smart val! Mer levande ljus åt folket!
Ha en fin helg kära du!
Kram!

Annika said...

Brysselkakan:
Verkligen INTE. Ibland förvånas man över somliga ...
HUR svårt är det?
Och sen då att vilja att de som lägger upp recept ska översätta det till amerikanska mått. Orkar inte.
OCH det finns ju appar till sånt.

Absolut, bra att K flyttar. Det är energikrävande för henne att bo kvar. Verkligen.
Hoppas att hon och Sara hittar ngt snart, och till rätt pris.

TACK!! KUL!! Ja, det är kul inlägg att skriva. Tar en herrans tid, men roligt är det. Så det är riktigt KUL att höra att du gillar!!

Ha en jättefin helg nu!!!

Annika said...

Christina:
Godmorgon min sköna!!
JAPP, jag är bara medlem i den grupp AM i CT startade numera. står inte ut. Orkar inte med admins och orkar inte med folket.
Vad är det med folk???
INGA problem att laga mat efter svenska recept. Såg du den diskussionen?? FATTAR inte.
OCH nu är det Corona för hela slanten.
OJ oj oj.
Jag har gått ur samtliga grupper för svenskar i världen också. Samma skit där.

K hoppas jag kan flytta snart. Hon och Sara tittar efter ett bra ställe nu. HOPPAS hon kan ta sitt pick och pack och dra.
Det tar så mkt energi det här.

Stora kramar från mig till dig!!!

Humlan said...

Jag funderar också på att gå ur vissa grupper på FB för att jag är så trött på tonen i inläggen (kommentarerna) eller i de grupp om specialintressen när folk svarar på frågor trots att de inte har någon kunskap (eller ens läser hela frågan) så att de sprider felaktigheter.

Det låter så trevligt med era middagar, själv är jag ju nästan alltid ensam och har inte ork nog att laga ordentlig mat, så en lång, god middag med trevligt sällskap låter härligt.

Det är ju inte konstigt att K är påverkad hemifrån, både med att ha det hemtrevligt och mysigt, samt att det är ordning och att det man behöver finns hemma. Men den nuvarande bostaden var väl ett bra ställe att landa på i en ny stad, att hon i alla fall kände en av dem lite, men att sedan välja att bo med någon som är en vän och som vill ha ett hem som fungerar och är på ett sätt som man själv vill ha, är ju inte konstigt. Men tänk att det redan är ett år sedan er långa resa och hennes flytt!

Så vackert det är på sista bilden, den gillar jag! Här är det motsatsen till dimmigt i dag. När solen tittade fram på förmiddagen och snön gnistrade så såg det verkligen ut som den perfekta vinterdagen. På eftermiddagen så värmde solen ordentligt och det droppade från taken och jag misstänker att det var den enda vårvinterdagen i år, men en härlig dag är det här (om man undviker slaskpölarna ... ;-) )

Önskar er en riktigt härlig helg!

Kramar!

Anonymous said...

Tänk att K har bott i LA ett år redan! Så fort det gick! Spännande att hon flyttar. Säkert bra för henne. Som du har jag inga problem att byta mellan svenska och amerikanska mått och recept. Inga störra problem att omvandla heller. TGIF!

SB

Elisabeth said...

När jag bodde i Tyskland tröttnade jag på att mina studenthemskompisar aldrig köpte toalettpapper, så då började jag ta med mig mitt papper tillbaka till mitt rum. Hehe! Budskapet gick fram - de andra började köpa. Det låter i alla fall bra att Karolina bestämt sig för att flytta; att trivas hemma är verkligen viktigt! Vet du om det blir samma område, eller något annat? Hur pass svårt är det att hitta bra boende i LA?

Jag har inte Facebook, men kan tänka mig att diskussionen på sådana ofta spårar ur. På något sätt verkar det som att folk kan säga lite vad de vill bara för att det handlar om nätet. På tal om recept: Tyska recept är ofta skrivna i gram, alltså 850 gram mjöl och liknande. Egentligen är ju bättre än deciliter, men lite besvärligt känns det allt...

Annika said...

Humlan:
Men gör det!
När jag lämnat de där grupperna så var det en stor lättnad. Nu har jag bara en grupp, och den är helt OK.
Sen har jag några andra amerikanska o svenska grupper jag följer. MEN de svensk-amerikanska är värst. FATTAR inte.


Önskar att jag hade kunnat bjuda hem dig.
Det skulle jag så gärna göra, Humlan.

Jo, absolut. Den lgh K har bott i under det här året har varit bra för henne.
Eller ja, den var ett bra ställe att börja på. Nu känner hon till stan mer, och har träffat en massa folk. OCH nu kan hon lätt bestämma med vem hon ska bo.
Jo, hell klart har hon fått med sig mysfaktorn härifrån. Helt sant.
Det gläder mig.

Erkänner att jag är avis på den snö som fallit i Sthlm. Även om det är blask.
Vackert är det ju ändå, speciellt där du bor.

Tack for snälla ord. Önskar dig en fin och bra helg!

Kramar!!

Annika said...

Susanna:
OTROLIGT eller hur!!!
Så snabbt det har gått. Ja, för ett år sedan denna dag satte P, Keith och jag oss på planet och lämnade LA. Lämnade K åt sitt öde.
MEN det har ju varit ett bra år för henne. OCH nu är hon mer varm i kläderna och vet var man bor bra, och med vem hon vill bo. Ja du vet.
TGIF Susanna!!!

Annika said...

Elisabeth;
SÅ har K också börjat göra. Hon har det på rummet nu.
Samma med hushålls. Inte kan hon låta de här tjejerna bara ta och ta. De andra två tjänar mer och har fasta jobb. Blir sååååå förrrrbbbb....
Så det är bra att K nu drar sin kos. OCH jo, hon är inte rädd för att prata med dem om deras tillkortakommanden heller, men de verkar skita i det, så ...
Hon flyttar nog inom West Hollywood. Alltså i samma område hon bor idag. Inte så svårt att få lgh. MEN kanske svårt att hitta ngt i den prisklass de vill ha, och klara av.

FB, det är faktiskt en ganska konstig värld. Insta är sååååå mkt trevligare.
Ja, inga problem att räkna om i gram heller. det är ju inte svårt att byta mellan enheterna.
Och är det mat och så kan man ju verkligen improvisera mkt. Bakning är såklart mer precist.

Elisabeth, ha en finfin helg!!

Annika said...

Haha! Det tog mig mycket längre än Karolina att börja inse poängen med att ha det fint och mysigt hemma! Och då bli den som fixade. Good for her att hon ändrar situationen så hon trivs hemma hos sig - det gör ju mycket för själens välbefinnande att gilla att komma hem till sig.

Det där med måtten tycker jag är väldigt okomplicerat trots att jag är totalt nummerblind. Men 1 dl är ju lite mindre än ett halvt cup-mått, skedmått är inga problem och när det gäller ounces och gram så står det på smörpaketet...eller så har jag en liten hushållsvåg där jag kan kolla upp. Sen måttar jag nog ändå mycket efter tycke och smak och struntar i receptmåtten så det kanske blir lättare då...

Jag är rätt lat och lagar nästan aldrig mat efter recept. Och sen vet jag inte vad som räknas som svenska recept. Så t.ex. kan jag laga laxbiffar med ingefära, chili, färsk cilantro, etc. och det receptet kommer nog ursprungligen från en svensk receptsajt men det är ju inte speciellt ursvenskt alls. Snarare någonslags fusion-asiatisk historia. Men semlor och bakverk och sånt blir ofta efter svensk recept för de är godast :) (dvs. tillräckligt med vaniljsmak och massa smör!).

Jag har aldrig varit med i svensk-amerikanska fb-grupper så jag har ingen erfarenhet just där men överhuvudtaget tycker jag det är för många som gillar att sitta hemma och mucka gräl på internet. Det känns väldigt oproduktivt. Jag VET att sociala medier är viktiga politiskt men SÅÅÅ tröttande och stressande att engagera sig i all outrage media som pågår hela tiden.

Hoppas du har en fin helg!
Kram!

Channal said...

Tror det är första gången våra årstider är synkade med varandra under alla dessa år som jag har följt dig. Ni brukar ligga en månad före oss.

Jag kan se amerikanska rätter som ser smarriga ut men jag skippar dem för jag fattar noll med måtten o jag orkar inte översätta Haha!

Håller med ang klimat på sociala medierna. Skrämmande!! Har tagit bort flera på Fb.

KRAM Anna

Annika said...

Annika:
HAHA, jasså ... men du upptäckte det till slut iaf, haha.
TUR det ;-)
Men visst, det är bra att K flyttar, verkligen. NUFF is nuff.

Jo, jag är också nummerblind, kan man säga. OCH jag tycker också det är sååå okomplicerat. Det är ju bara att köra PÅ!
Så lätt att bara mellan.
När jag lagar mat improviserar jag mkt.

Svenska recept i det här fallet är recept tagna från svenska tidningar eller webbsidor.
Fusions är de ofta, men recepten är publicerade på svenska, hence svenska recept.

NEJ, tycker inte du behöver gå med i dessa svensk.amerikanska FB grupper heller. Man tror ibland inte det är sant ...
Spciellt i de två jag lämnade. Vilken lättnad det är att inte längre vara med där.
KONSTIG stämning, så märklig.

Annika, ha en fin och bra söndag!!
Kramar!

Annika said...

Channal:
NOG så sant. OCH i år har ni tom varit tidigare än vi.
LÄSKIGT.
USCH vad jag tycker klimatet är otäckt, och hur snabbt går inte denna förändring??
OTÄCKT!!

JOOODÅ, du kan laga efter amerikanska recept. LOVAR. Antar att du lätt kan få tag på amerikanska mått hemma. Annars finns det toppenappar.
Men rent krasst, en cup är ca 2 och en halv dl.

Ja, dessa grupper på FB är konstiga. Folk blir såååå väldigt otrevliga i mångt och mkt.
Inte bra.
Ja, lika bra att ta bort folk och lämna grupper man inte gillar.

Kramar!