Wednesday, February 26, 2020

DÅ och NU! En blick tillbaka, tredje delen!
Hej onsdag!!Idag tänkte jag att vi skulle fortsätta med del tre i den serie jag skriver om DÅ och NU/IDAG och IGÅR.
En tillbakablick på den tid som just alldeles precis har flytt ifrån oss.
Det som ligger så nära i tiden, men ändå känns så avlägset …
*   DÅ! Jag grunnar så över den här händelsen i historien? När och var utspelade den sig? Måste slå upp det i uppslagsboken. MOT bokhyllan!!! MOT Focus/Nationalencyklopedin…


Vi fick lära oss att slå i uppslagsböcker tidigt.  Från unga år fick vi lära oss hur man söker information på det viset. Det var på så sätt vi letade upp fakta till det vi skulle skriva i skolan. Många timmar kunde tillbringas på skolans bibliotek eller på stadens bibliotek. Där fanns all den information som vi kunde tänkas behöva.

Mycket slogs även upp för privat bruk i familjens uppslagsböcker, i mitt barndomshem var det uppslagsverket Focus samtliga band som gällde.
Mina föräldrar har ännu de böckerna ståendes i bokhyllan.

Utan uppslagsverk stod vi oss slätt om det var något vi undrade över.
Detsamma gällde SAOL, var det ord vi funderade över var det bara att slå upp det där.
Samma sak med lexikon, vi slog friskt i dem.
Och jo, vi lärde oss.
Många av oss blev till och med riktigt kloka …


Bild från Bokbörsen

*   NU! GOOGLE!!! Men, åååå ja googlar direkt. Kan du kolla upp OM det här ordet ens existerar? Okej, jag kollar SAOL-appen på min lur. Det tar två sekunder.

SÅ är det idag. All info finns i våra små mackapärer, mobilerna. Eller så finner vi det via våra datorer. ALLT du behöver veta finns bara ett klick bort.
DU slipper traggla i alfabetisk ordning bland dammiga luntor. EN snabb sökning och där ligger (förhoppningsvis) svaret.
BOOM, done and DONE!!

Dagens unga har väl knappt fått öva på att slå i uppslagsverk? Vet de ens hur man gör? Eller ens, vad det ÄR?
All den info de behöver finns i handen. Dygnet runt.
På gott och på ont.

När jag träffar vänner eller familj idag och vi undrar över något, ja då slår någon upp det DIREKT.
Det är både trevligt och lite jobbigt.
Jag är själv fena på det, att leta info på google. Utan att tveka åker telefonen upp, eller så slår jag upp det på min laptop.
Men på många sätt var det ju lugnare då vi som är lite äldre växte upp.

Ärligt talat, jag är glad att jag var barn, tonåring och ung vuxen UTAN att ha nätet i mitt liv. I tidig 30-årsålder dök THE World Wide Web in i mitt liv och ändrade det för alltid.
Känns bra att ha sluppit all den hets som dagens tonåringar verkar känna över nätet, eller via sociala medier ska jag väl rätta mitt påstående till …

*   DÅ! ABBA har släppt en ny LP. Måste ha den! MÅSTE!! Eller,  nu har Whitney Houstons nya album kommit ut på CD, den ska jag köpa. Eller, ååå vilken bra samlings-cd över 90-tals musik. CD- skivor är bara så bäst. OCH CD-växlare på stereon?? DEN bästa uppfinningen någonsin. LADDA CD-växlaren, tryck på "random" och du är HEMMA!!


Så var det! När jag var barn älskade jag ABBA.   När ABBA släppte en ny LP var det som ett driv—och ett måste— att skaffa den skivan. Skivorna var dyra, det var verkligen inte “att bara gå och köpa den”. Det krävdes planering och sparade veckopengar. Den dagen vi kunde gå till skivaffären, KÖPA den där ABBA-skivan och sedan  få bära hem den i en platt plastpåse var i sanning en högtidsdag.
Jag hade många andra idoler också, men just ABBA var nog ändå nummer ett för mig. Detsamma gäller för många andra i min ålder, ABBA var oslagbara.

När jag blev äldre och kom vid mer “stadd kassa” kunde jag köpa cd-skivor lite när jag kände för det. CD-skivorna var ju som en dröm då de kom! ATT bara kunna ladda in dem i spelaren, och SLIPPA vända på dem!  Inte blev de repiga heller!
OJ vilken revolution cd-skivan var då den KOM!!

CD-växlare i stereon kom väl kanske på 90-talet? Iallafall i mitt liv. Men jag har aldrig varit en trendsättare, så jag kan tänka mig att många av er hade cd-växlare långt mycket tidigare än så.
Minns än idag hur lyxigt jag tyckte det var att ladda växlaren med fem av mina favoritskivor och sen trycka på random. AAHH!!!


Bild från Varagesale

*   NU! Men, du, minns du den låten? Eller har du hört den här nya låten? Jamen, vänta, vi tar den på Spotify! Vi gör en lättlyssnad lista av de låtar vi gillar innan middagen i helgen. Lätt som en plätt.Idag, återigen, allt ligger vid våra fingertoppar.
PÅ gott och på ont.
Som alltid.
Spotify, Pandora och andra tjänster går som smör i sol. Allt strömmas, och gamla hederliga CD-skivor förpassas till mörkret i någon dammig skrubb.
JAG äger inte ens en CD-spelare längre. Vilket ÄR ett minus, faktiskt. Vi har ingen stereo längre.
Allt spelas upp via bluetooth till en liten speaker som ger stort ljud.

Nackdelen är att jag numera aldrig aktivt lyssnar på nya låtar som inte är hits. Förr upptäcktes sådana låtpärlor ständigt på de LP-skivor och CD-skivor man köpt.
Idag laddar vi bara ner JUST den låten vi gillar.

När man tänker efter ÄR detta en fattigdom i sig …Bild från wsj.com
*   DÅ 1! Ska vi se en film ikväll? Jamen JA!! Vi kan gå upp/köra till videobutiken och välja en rulle. Sen kan vi köpa lite godis och ha filmkväll. Vi har 24 timmar på oss efter att vi hyrt videofilmen. VI kan se om den imorgon innan vi lämnar tillbaka den om vi vill det.JA GÄRNA!! Eller, innan videobandspelaren kom och vi hyrde en så kallad moviebox i Pressbyrån.
Det var något mycket speciellt när man gick i gångarna på videobutiken för att välja film till kvällen. Det var roligt, och det fick ta tid. Vad skulle man se? Vem skulle välja? Skulle vi till och med ta två filmer medan vi ändå höll på?

Moviebox var ännu mer speciellt, för den bar man hem i portfölj och den kopplades till TV:n och på det sättet borgade man inför en ÄKTA filmkväll av bästa klass.

Sedan, då filmerna var beskådade, var det “LAG” på att spela tillbaka dem innan man lämnade tillbaka dessa till videobutiken igen.


Bild från YT
*  DÅ 2! ÅÅÅ vad det är skööööönt att slippa VHS alltså. DVD-filmer (och senare blu-ray) är ju SÅ GULD!!
Underbart med ALLT extramaterial på filmerna likaså. FÖR att inte tala om alla BOXAR. I mitt fall minns jag speciellt Sex and The City boxen, och Friends boxen!
LOVELY!!


DETTA är nutidshistoria i allra högsta grad. DVD-filmer—och även Blu-ray— är något som mer och mer förpassas till samma mörka skrubb där CD-skivorna numera samlar damm.
Ärligt talat, det var år och dag sedan jag köpte en DVD eller Blu-ray film. OCH jag kan heller inte ens säga när jag senast laddade in en dvd/blu-ray i spelarna?

Jo, Peter och jag har ännu ett stort bibliotek av DVD och blu-ray filmer i huset. Många ligger dock nerpackade, och fler lär snart packas ner.


Jag antar att ni alla känner igen er.

Man märker i butikerna hur utbuden tunnas ut vad gäller fysiska filmer. De går samma väg som bokhandlar etc. Mer om böcker i ett senare inlägg.


Bild från Amazon

*   NU! Vi ska se en film ikväll? Jaha, vilken DÅ!? OCH hur? Jamen via strömning såklart. Netflix, HBO, HULU, Amazon Prime … you name it.Så är det idag. ALLT strömmas. Vi hyr filmer via strömning likaså, allt går på nolltid. De finns tillgängliga via nätets stora jättar.
BOOM.
Done and done.
Vissa filmer går numera direkt till strömning, utan att ha passerat en biograf.  De är gjorda enkom för detta.  Detta gäller även oscarsnominerade storfilmer.

Detsamma gäller otaliga tv-serier. De bästa tv-serierna idag ses inte via någon av tevens kanaler.  Nej, de går via de stora, stora strömningsdrakarna.
Vi sitter hemma och klickar på våra smarta-tv apparateter eller via våra Apples-TVs och har all världens utbud vid våra fingertoppar.
Eller förresten, inte all världens kanske, det ser rättigheter i olika länder till att blocka och förhindra.
Men vi har ett utbud som är så stort att det knappt går att fatta.

Ja, ni vet ...
Bild från Calla News


 ***Vänner, detta blir-- som alltid--för långt. Vi får helt enkelt satsa på en del fyra framöver. För
ämnet är ingalunda uttömt. Det finns mycket mer att skriva om detta.


Berätta för mig hur ni ser på det jag skrivit ovan.
Det är ju inte svart eller vitt på något sätt. Mycket är bättre nu.
Men är allt det?
Har vi tappat något längs vägen?

Med detta långa inlägg önskar jag alla en fin och bra onsdag

11 comments:

Anonymous said...

Åh, vad dessa då/nu är roliga Annika!
Vet du,något som jag ofta saknar är diskussionen kring ett ords vara eller icke vara, ett årtal- var det verkligen då, inte tidigare? Nu blir det bara jaha, var det så det var. Utan diskussioner (och kanske även irritatoner när man vet man har rätt)
Jag kan verkligen sakna det.
Moviebox! Älskade movieboxen!
Tunga, klumpiga men ack så häftiga.
Och som du skrev, vi kollar på filmen igen imorgon. Lyxigt värre :-)
Kram från Anette!

Anonymous said...

Glömde ju tv:n.
Var det inte lite charmigt när alla tittade på samma serie?
Alla pratade om veckans avsnitt av Dallas eller Lödder?
Ja, det kanske var bättre förr? :-)
Från Anette igen.

Anonymous said...

Yvonne said….
Ja, tänk så det har förändrats. Vissa saker saknar man ju verkligen inte, men idag är utbudet så stort så det är svårt att välja.

Så många CD-skivor vi haft och sen skänkt till en Loppis som ngn kyrka driver här på hemmaplan. Verkar finnas folk som köper för de tar ff emot om någon vill skänka.

DVD köper min man då och då på Cdon.com som vi tar till Spanien och kollar när det är så kallt så man inte sitter ute om kvällarna. Blir ofta boxar han köper. Hemma har vi Netflix och Via Play så här blir det inga DVD inköpta.

Musiken är det ju Spotify som står för, både här och i Spanien och i min mans öron när han motionerar. Jag vill inte ha nåt sånt när jag går på promenad. Går jag själv så njuter jag av alla ljud omkring mig och det räcker bra.

Google, ja vad skulle man göra utan den fiffiga appen? Vi har också skänkt bort uppslagsverken då ingen öht rör dem och de bara tar plats. Vi läser väldigt mycket och har så mycket böcker, säkert 8 stora Billy-hyllor fulla här hemma. I Spanien försöker jag ge bort när de är färdiglästa, ids ju inte dra hem dem igen och där har vi inte plats att förvara dem. En reflektion jag gjort är att unga idag inte sparar några böcker, de säljer för en billig penning, köpte 3 stora papperskassar för 100 kr. Att ha ngn slags bibliotek hemma är inte modernt bland den yngre generationen. Synd, tycker jag, men,men….

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram och tackar för jättekul och intressant inlägg. Bra att minnas lite Då och Nu och inte ta allt för självklart.

Annika said...

Anette:
TACK vännen!
GUD vad KUL att höra!!! Blir glad. DET är kul att skriva dem också. Men det blir alltid lite för långt, så de måste delas upp :-)
DU har rätt, idag vid en middag, googlas minsta lilla upp. BOOM, klart.
Jag vet inte vd jag tycker om det, på många sätt är det ju bra. Men å andra sidan så stryper det en diskussion också. Ja, du vet ...
MOVIEBOX, det var ngt det. Bara att bära hem den var stort, haha. OCH ja, man såg nästan alltid om filmerna dagen därpå. HAHA!!
OCH ja, nu KAN vi inte prata om TV längre, eller vi kan. MEN det är inte som när alla såg Dallas. Nu ser vi det när vi vill och önskar. OCH ska dig om du skulle råka spoila en serie för den som inte sett ... oj oj.
HAHA, mkt var nog bättre förr. OCH mkt är bättre idag.
Kramar!!

Annika said...

Yvonne:
Och snabbt har det gått.
Verklig nutidshistoria av högsta grad.
CD skivor ja. de finns ju att köpa än, men ack och o viket litet utbud det ändå är.
MOT vad det var en gång.
Det är kul med dvdboxar, och absolut fyller de en funktion där ingen strömning finns.
spotify är guld. Det är verkligen det.
Men det blir också en liten miss där etrsom jag i princip aldrig hör ny musik längre. Förutom på radion i bilen. Annars? Aldrig.

Google ja, nog är vi tillvända. Jag säger bara det. det var nästan sorgligt igår när jag letade efter bilder på uppslagsverk. Kom till en sida där de sålde hela band för 30 kronor :-(
Alltså, det är ju sorgligt. Men de fyller noll funktion numera.

Tusen tack vännen, blir glad över dina ord. Mer kommer för mer finns att tömma.

KRAMAR!

Sara Sis said...

Oj oj, sis! Ångesten en gång i månaden när Nationalencyklopedin kom till postkontoret i Äppelviken där jag jobbade i början av 90-talet. Det var säckvis!! Tunga paket!! Och det kändes ta mig tusan som om hela Äppelviken ville stoltsera med NE i bokhyllan! Och det tror jag också att de ville:) Idag går det väl inte ens att sälja dem på ett antikvariat?

Kommer också ihåg en skolläxa som Eli hade när han var liten och blev passad av mamm o papp. Jag tror att det var om krokodiler. När jag läste igenom den såg jag att nåt inte stämde och frågade Eli. Jodå, då hade papp läst högt ur Focus och Eli hade skrivit av det ordagrant, hehe.

Tänk när stereon hade hedersplats i rummet och var en riktig statuspryl och hur den sen kunde kompletteras med en CD-spelare. De tog plats. Och visst var skivorna dyra!?! Men precis som du säger, vi lyssnade verkligen på ALLA låtar. Annars köpte man singeln eller maxi-singeln. Det kan jag sakna litegrann. Samtidigt som det idag är så lätt att leta fram låtar som man kanske kommer ihåg från länge sen, lyssna på dem en gång och sen är det bra.

Åh, jag saknar att gå i en videoaffär och leta upp intressanta filmer. Köpa lite godis och läsk till. Mysigt! Vi har plockat med oss alla filmer till Småland. Där kommer de väl till pass när vi vill se något. Hemma blir det inte av längre.

Apropå samlingsboxar med DVD och Vänner, hörde att de ska spela in ett specialavsnitt. Vad tänker du om det? PoK, älskar!

Annika said...

Sis:

Nu ligger det här, det som var så knepigt att kommentera. Undrar om andra har samt problem idag. När jag skulle lägga upp det här så hade jag SVÅRT att få ut det pga vrifieringar etc.
Kanke är det allmän struldag för blogger?


NE, nog ville de ha det fina uppslagsverket i bokhyllan alltid.
haha.
När jag letade bilder till inlägget igår såg jag att dessa band slumpas ut till kostnaden av ingenting på olika bok-siter.
Lite sorgligt är det allt. Men det är klart att ingen vill ha dem.


HAHA, komiskt med Eli och hur han tog rubbet från Focus, haha.

Stereon ja, jösses. Drömde mig ibland vimmelkantig över att äga en riktig cool Pioneerstereo med extra allt med jättehögtalare.
HAHA
Numera har vi en liten vit bosehögtalare som lätt kan tas med som dessutom har utmärkt ljud. Bara tanken på en stor stereo får mot att rysa...
HAR inte ens en radio hemma längre, kom jg just att tänka på. Men å andra sidan kan man ju strömma allt via den där lilla Bosen så därigenom har man ju radio också.

Men visst, det var ju mkt speciellt att gå i videobutiken och välja ut filmer, köpa godis och borga för en filmkväll. KAN sakna det.


Just det, Friends/Vänner ja ... jomen det ska BLI KUL!! Tror det är HBO som ska göra det där avsnittet. Hörde att de får enorma summor för sin medverkan.
Men, jg kommer givetvis att se det sen. men ofta brukar det inte bli så bra. Gillade ju inte Gilmore Girls, a year of, som Netflix gjorde ...


Kramar och älskar!!!

Elisabeth said...

*Hemma hos oss fanns (och finns) NE, både det vanliga uppslagsverket och NE:s årsböcker. Bra att ha, både i allmänhet och när jag skulle skriva saker till skolan. Sedan, när jag gick i gymnasiet, började jag använda NE:s internetvariant av uppslagsverket. Den typen av uppslagsböcker använder jag aldrig längre, men däremot använder jag ganska ofta mitt tyska lexikon. Det finns ingen riktigt bra ordbok på nätet (förutom NE, som är en betaltjänst jag inte har), och därför gillar jag fortfarande mitt lexikon. För majoriteten av mina elever är det dock väldigt främmande att slå upp ord i ordböcker. På en lektion för några veckor sedan skulle de använda den alfabetiska ordlistan som finns i boken. Jag sa något i stil med "titta på sidan X, där har ni en ordlista" - varpå en elev frågade om ALLA ord stod på den sidan. Okej, jag uttryckte mig absolut oklart, men jag tänkte också att det var helt naturligt att de skulle bläddra vidare från den sidan...

Håller för övrigt med i din kommentar om att det är sorgligt att uppslagsverk säljs så billigt. Får nästan lite ångest över att tänka på det. Så fina böcker som nästan ingen vill ha! Däremot håller jag nog inte riktigt med i Yvonnes kommentar om att den yngre generationen inte har bibliotek hemma. Nu är jag visserligen gammal i mina elevers ögon ;-), men tillhör nog ändå i alla fall LITE den yngre generationen, och bland folk i min ålder är det vanligt med många böcker. Fast det kanske beror på att de flesta är lärare, haha!

*Musik ja - det är verkligen annorlunda det också. Jag har förvisso inte Spotify (inte värt att betala, jag lyssnar så lite på musik), men på Youtube finns ju i princip allt.

*Hyra film, det var tider det. ;-) Minns att det var speciellt vanligt när vi sov över hos varandra. Och sedan köpte man som sagt godis, eller så gick vi hem och poppade popcorn (På spisen! Vi hade ingen micro). DVD är dock något jag fortfarande tittar på. Har inga strömningstjänster, och eftersom jag dessutom har mobilt bredband måste jag i viss utsträckning begränsa hur mycket jag ser på filmer/serier via internet.

SÅ roligt med dessa tillbakablickar, ser fram emot nästa! :-)

Annika said...

Elisabeth:
Ja, uppslagsverk fanns nog nästan i varje hem. OCH det var roligt att slå i dem, även om man inte letade efter något speciellt.
Bara allmänt kul sådär.
Ja, jag gillar mitt lexikon också, som jag skaffade då jag for till US. Jag slår forfarande upp vissa ord där ibland.
Faktiskt, jag kan tro att dagens unga blir som fågelholkar om de ska så i en uppslagsbok.

JA, jag blev riktig nedtagen igår då jag letade bilder till detta inlägg. Stora uppslagsverk i samtliga band slumpas ut. DET är väldigt ledsamt att se det.
Men, det är väl så, ingen vill ha dem hemma som dammsamlare :-(
Goolge har slagit ut dem.

JAPP!! Popcorn på spisen ja!! KLASSISKT!! SÅ klassiskt. Så gjorde vi också. Matolja som värmdes upp, och sen testa ett korn. Poppade det så var det bara att hälla i mer.
KUL var det, och gott blev det.
Märker själv hur jag numera går mer och mer från min micro. Gillar den inte, och funderar på att göra mig av med den.
Värmer jag mat så använder jag mig av ugnen, eller värmer i kastrull på plattan.

TACK, vad KUL att du gillar detta. Blir så GLAD!! Det finns massor att ösa ur!! Nutidshistoria av allra högsta grad.

TACK!!

Elisabeth said...

Jag är förresten också glad att ha upplevt en tid utan nätet. Nu kom visserligen internet in i mitt liv i mitten av tonåren - jag använde det första gången när jag gick i åttan - men internet då och internet nu är i sanning olika saker. Även om det fanns var det inte alls lika tillgängligt eller stort.

Det är faktiskt lite jobbigt att tänka på all denna press som många ungdomar känner över sociala medier. Det är ju inte bara att de ska visa upp hur perfekt allting är (tvärtom är det mycket vardag, speciellt på Snapchat, typ "titta vilken tråkig uppgift jag måste göra i svenskan!"), utan de blir stressade av att hela tiden känna att de måste vara uppdaterade, för att inte riskera att missa något. Så jag håller SÅ med dig om att det var lugnare när vi lite äldre växte upp. Visst, Lunarstorm blev stort när jag gick i gymnasiet, men det går ändå inte att jämföra med hur det är nu.

Annika said...

Elisabeth;
Tror vi ska vara så glada att vi sluppit det under våra uppväxter. Det är så mkt FOMO nu bland de unga att det är kusligt. SÅ sant, det är så annorlunda med nätet nu än då det vr nytt. Då var det mail och allmänt surf. NU är det sociala medier de ska stressa över.
Inte kul. Tack och lov att jag slapp det under min uppväxt.
Läste n artikel i Washington Post för ngt år sen, där skrev de att många tonårsflickor sover md mobilen under kudden, och har samtliga appar på läge så att de ska vakna om ngn lägger ut ngt, eller om nya likes kommit in etc. USCH. Tycker det låter så förfärligt.