Wednesday, January 15, 2020

Ljusslingor hela året ...

Hej och godmorgon kära onsdagsmänniskor!Julen må vara ett minne blott.
Till och med tjugondagknut har kommit och gått. Julen är så över den bara kan bli, både här hos mig och hos er därhemma.
Vintern däremot är långt ifrån över. Det är midvinter.
Det kan kännas tomt, kalt och kallt när julen är bortplockad.
Ofta får jag stor lust att göra om ett och annat hemma då januari nalkas. Det är trevligt med ljusare textilier, gardiner, tulpaner och annat som lyser upp.  Men, jag har också extra plädar i vardagsrummet under vintern.  Det ska kännas varmt och mysigt.  Man ska närsomhelst kunna kura ihopa sig under en pläd.
Ljus är såklart också högst gångbara under vintern. Både vanliga kronljus och värmeljus, men även doftljus (såklart).
Jag är så svag för doftljus, jag kan inte motstå dem.

Att ha vinterpynt här och där tycker jag är trevligt likaså. Varje höst har jag en liten pumpa med ljusslingor på mitt köksbord. Den lyser upp så fint där den står.
I julas hade jag tre små julgranar i glas som drevs med batterier på samma plats.
Eftersom jag tycker att det är så fint med en ljuspunkt på mitt köksbord så började jag leta efter något som kan lysa upp även när det är vinter. MEN, som inte är juligt.

Instagrams annonser kan vara OOOOOOOOOOOOO så jobbiga, men de kan också vara BRA. Så ja, det är väl det som är poängen med dem, såklart.
I mitt flöde började det dyka upp små träd med LED-lampor. Jag började titta mer och mer på de där annonserna, och ju mer jag tittade desto fler annonser dök upp. Ni vet hur det funkar …
algoritmer.
Det slutade med att jag beställde hem ett sådant träd, och nu står det här på mitt köksbord och lyser upp, från sena eftermiddagen till sena kvällen.
Jag tycker om det.
Det är vintrigt, men inte juligt.
När det våras, i mars, ska jag ta bort det för säsongen. Men, jag kommer att spana efter något annat “lysande” då att ha på den platsen på bordet.
En tredjedel av mitt köksbord är vikt till ljusstakar och prydnadssaker.
Det funkar, det är ju oftast bara jag och Peter som äter vid det. OCH har vi ett par gäster får de lätt plats ändå.
Får vi fler gäster får jag plocka bort mina arrangemang.


Mitt vinterkök ... Ni ser trädet till vänster på bordet.

Den här ljusslingan ska få sitta kvar till i mars.  Lätt.  MEN sen ska den plockas ner.

Ljusslingor, vita, är något annat jag lätt kan använda mig av hela året. Ni vet, fairylights på batterier. I mitt kök har jag tre sådana (som går på timer) året runt.
I mitt vardagsrum har jag också flera vita ljusslingor, Om jag tycker det är juligt? Inte alls. Men vintrigt är det.
Fast, jag har en känsla av att de där ljusslingorna kanske får sitta kvar även i vår och sommar. Kanske? Nej, högst troligt faktiskt Jag tycker det är så trevligt med just ljusslingor.
Jag bryr mig inte om trender, jag bryr mig egentligen bara om vad jag själv tycker är trevligt och mysigt. Det blir bäst så. Det gäller min klädsmak också. Min stil funkar bäst på mig. Det är samma där, orkar inte riktigt med trender där heller.Gotta hygge, all the time!
Mys och hygge däremot, det ska det drypa av året runt. Under vår och sommar ska det även vara “hyggigt” utomhus.
Hur “gör du vinter” inredningsvis efter julen?
Tycker du, liksom jag, att vita ljusslingor funkar året runt?
Eller vill du plocka ner allt sådant direkt efter jul?
Känner du att du vill göra om när julsakerna är borta?
Har du börjat köpa tulpaner och/eller påskliljor ännu?
Berätta om dina “vintertips” vad gäller hemmet.


Det här vinterljuset doftar så gott.  Lite som en brasa ...
Med detta önskar jag er alla en riktigt fin och bra onsdag.


PS!
Efter att jag skrivit detta inlägg och sparat det “i molnet” loggade jag in på Facebook. Det första som dyker upp i annonsväg är en annons för just dessa “lysande småträd”. DET kändes väldigt konstigt, det kan jag säga … jag har inte sett dessa annonser på ett par veckor. Faktum är att jag inte sett annonser för detta sedan jag beställde mitt träd. OCH nu dök det alltså upp igen … OCH då efter att jag skrivit om det på "Pages" på svenska ... Slump? Vem vet ...

14 comments:

Uffe said...

Så vackert du har det även nu efter jul.
Och visst ska man göra som man själv vill och som man trivs med. Trender är inget för mig heller. Som du vet så är jag där jag är i år och julen är ett minne blott. I stan plockas den bort alltmera för varje dag som går, snart syns den inte alls mera.
Jag brukar ha ett par ljusstakar på köksbordet i stort sett året om som jag tänder ljus i när vi intar våra måltider. Under sommaren sällan, då står det blommor där istället.
Ha det gott Annika!

Karin ( via Uffes dator)

Anonymous said...

Yvonne said….
Åh, du har så mysigt i ditt kök med alla fina ljusstakar och ljus. Jag har också massor av olika både här i Spanien och hemma, men här blåser AC:n precis över köksbordet så några ljus på bordet är inte att tänka på om man inte vill ha stearin överallt. Vi har ju öppen planlösning så på vissa stället i vardagsrummet kan man tända värmeljus iaf. Får ta igen det när vi åker hem på lördag, där tänder jag alltid ljus när vi äter middag och en lykta ute.

Ha en fin onsdag, nu ska vi åka och "palla" citroner hos min frisör som har en stor finca med enorma citronodlingar som granne och ägaren till dem är bara glad om man plockar av lite. Hemma är ju citronerna jättedyra, 2 för 15 kr och ibland värre. Har nästan alltid (här iaf) en delad citron i diskmaskinen när den diskar och då blir det så fräsch doft i maskinen och den gör ren maskinen samtidigt. Eg sägs det man ska ha en halva i bestickskorgen men min maskin är i 3 fack så ingen bestickskorg.

Stor kram från mig i soliga Spanien

Annika said...

Karin:
Tack rara!!
Vill alltid ha det mysigt och varmt. Tror jag är ngn slags knarkare av det, haha.
Nej, trender har jag slutat bry mig om sedan länge. Är lite för ointresserad också.
Jag vet vad jag gillar och så är det bra så.
Ja, ni är på den blommade ön och har det superbra, hoppas jag.
Ljus, det kan man verkligen köra med året runt, även om det blir färre under sommaren.
Ha det bäst!!

Annika said...

Yvonne:
TACK söta du! Vad glad jag blir.
Just det, det stämmer. Vi har ju central air, som det heter. Det betyder att värme och kyla kommer från ventiler i golvet. SÅ jag får också alltid tänka var jag placerar ljusen. Annars kan det bli mkt stearin där man inte vill ha det, haha. SÅ jag vet vad du menar.
Citroner, såååå härligt. SÅÅÅ exotiskt. Karolina har ett citronträd utanför sitt hus i LA, jag tycker det är känns så speciellt.
Hoppas att du blir nöjd med håret också!!
OCH tack för tips om diskmaskinen. WOW, det ska testas.
Kramar!!

Anonymous said...

Använder även citron till att kalka av kaffebryggare och vattenkokaren för te, helt miljövänligt och doftar så gott och man slipper tänka på att det kan finnas kemikalierester kvar. Gör även en supergod citronpasta då och då, 1 brk cremefraiche, ½ halv grönsaksbuljongtärning, 1-2 citroner + citronraspet från skalet, salt o peppar efter smak. Häll över nykokt pasta och strö över nyriven parmesan, såååå gott och såååå enkelt !

Annika said...

Yvonne.
Det är du, det tror jag :-)
Ja, citron är fantastiskt bra JU!!
OCG speciellt för dig som har dem överallt. heja citroner, och dess verkan.
Stort tack för tips!!!!
ÄLSKAR citron i mat, så tack för det tipset också.

KRAMAR!!

Annika said...

Både vita och färgade ljusslingor funkar året om tycker jag! :) Ditt vinterkök är jättemysigt!

Jag dekorerar nog inte speciellt för vintern men gillar att ha tända ljus, kuddar och filtar till hands under vintermånaderna. Och te! Det har varit kallt i San Diego sen vi kom hit - för våra förhållanden, dvs. kanske 10 plusgrader och det blir rätt ruggigt inomhus utan centralvärme och med oisolerade hus. Då är det skönt att kunna dra en filt om sig.

Definitivt för tidigt för påskliljor för mig men tulpaner skulle väl vara okej. Fast jag tycker inte riktigt det är dags än.

Just nu letar jag efter ytterligare lite förvaringslösningar till lägenheten på craigslist. Jag har ingen lust på IKEA längre så försöker hitta mer gedigna möbler - vintage. Tycker det bidrar till känslan av ombonat och inbott <3.
kram!

Kram

Elisabeth said...

Börjar med ditt PS: Högst troligt är det en slump att du fick just dessa annonser. När vi tror att Facebook/Instagram/Google "läser våra tankar" är det i själva verket så att vi reagerar extra mycket på annonser som handlar om sådant vi bara tänkt på, pratat med någon om eller skrivit i Word, till exempel. Facebook till exempel tittar också på vad användarnas vänner skriver om - skriver de om resor till Australien tror Facebook att man själv också är intresserad av det, bara för att ens vänner är det. (Tveksam logik, tycker jag faktiskt...)

Jag tycker absolut att vita ljusslingor fungerar året runt. Speciellt hos dig kanske, där de behövs på ett annat sätt även under sommaren. Själv är jag rätt tråkig angående inredning; efter jul plockar jag oftast bara fram det jag hade innan, haha! Fast förra året köpte jag faktiskt några nya kuddöverdrag och ett nytt överkast. Snittblommor har jag nog aldrig köpt faktiskt, men däremot brukar jag köpa påskliljor på kruka innan påsk.

Det jag längtar mest efter beträffande hemmet såhär års är att få beskära mina pelargoner och ta sticklingar från dem. Ser även fram emot att ta skott från några andra krukväxter, för jag tycker att det är SÅ tillfredsställande och roligt att få nya krukväxter från dem jag redan har. Älskar att köpa nya krukväxter också, men det är något speciellt med egna sticklingar/skott ändå.

Trender är inget för mig heller. Kan tvärtom bli helt anti, och inte köpa vissa saker just för att de är trendiga. Fullt normalt. ;-)

Slutligen: Du har det verkligen SÅ fint och mysigt hemma!

Annika said...

Annika:
Håller med!
Det funkar. Året runt.
TACK, kul att du tycker om mitt vinterkök. Myset är viktigt.

Precis, det är skönt och varmt att använda mer filtar, kuddar och ljus under vintern. Visste inte att ni har haft det så kyligt i SD. Te, det gillar jag också. Året runt.
Förstår absolut att det kan bli lite småruggigt om centralvärme inte finns.

Tulpaner har jag sett i butikerna. Men inte mina favoriter, påskliljorna :-)

JA, vad bra att du söker via Craigs list. All lycka till.

Stora kramar!

Annika said...

Elisabeth;
Du har säkert rätt, så är det ju. Detta var inget jag satt och pratade högt om i min ensamhet och jag var inte online då jag skrev inlägget på Pages.
Så slump, det tror jag med. Det är bara lite snopet när det dyker upp sådär ..

Vita ljusslingor funkar året runt, det gör de. Och du har rätt, här är det ju mörka sommarnätter som behöver lysas upp likaså.
Men, jag har inga utomhusslingor efter vintern. Alls. På sommaren har jag en slinga med kulörta lyktor på däcket. MEN jag tänder dem bara om vi sitter där. De är inte tända kvällar och nätter igenom som julutebelysningen är.
det mesta blir precis detsamma som innan ju hos mig med. Fast jag har ju lite olika kuddar och filtar genom året, så det blir ändring där från höstens.

ÅÅÅ vad trevligt att du är så bra på krukväxter! Det är INTE jag. Måste vara så otroligt mysigt att ha hem fullt med växter. Pelargonier inte minst, de luktar ju så gott också. Mmm ...
Snart får du börja med det :-)

Trender, vi skiter i dem. HAHA. Det är riktigt skönt faktiskt.
Inser att jag nog mest är himla ointresserad av både klädtrender och trender för hemmet. TRISTO jag, fast också sååå skönt.


OCH TACK, jag blir så glad över dina rara ord om mitt kök. Jag gillar verkligen att vistas där.

Christina said...

Gott nytt år kära Annika! Du har så mysigt i ditt kök! Och ljus gör verkligen underverk! Jag är nog inte heller speciellt trendig.. Gillar inredning mycket men kör min egen stil och de flesta av våra grejer är många många år gamla. Och välberesta! Dessa algoritmer.... man känner sig allt lite bevakad... Vi har köpt ett litet hus i Florida och jag satt hemma en dag och surfade efter en Murphybed. Inget vi hade pratat om men när P kom hem från jobbet hade han fått annonser om Murphybeds i sitt flöde under dagen. På kontoret! Alltså en helt annan plats än jag var på! Så hemligheter ska man inte surfa på verkar det som! Nu var inte detta någon hemlighet men du förstår vad jag menar! Sitter just nu på Newark och väntar på mitt flyg till Sverige. Ska på min brors 50 årsfest och framför allt träffa barn och barnbarn. Längtar efter dem!
Ha det så gott min vän, stor kram!

Annika said...

Christina:
Detsamma fina du!! TACK RARA!
Ja ljus, de är under av mys, man kan aldrig få för mkt av dem.
Trendigheter, det lämnar jag till ngn annan :-)

Men åååå har ni köpt hus där. GRATTIS. VAD ROLIGT!!!!
Där när ni ju få det ljuvligt när ni är där.

Algoritmer ja, och det du skriver om. Tycker sånt är så obehagligt. Just att din man fick det också ...
USCH!!!

Christina, ha det toppenfint hemma. UNDERBART!!
LYCKLIG RESA!!!!


Kramar!!!

Anonymous said...

Ljusträdet är jättefint. Har faktiskt själv sett det i soc medier och funderat på att inköpa. Ljus och ljusslingor funkar året om tycker jag. Vi svenskar och våra ljus!!

SB

Annika said...

Susanna:
TACK vännen!!
Gillar det massor. Kan rekommendera det. JAAAA!! Ljusslingor och ljus funkar alltid.
Jag vet, vi och våra ljus, hihi!!