Friday, January 17, 2020

En återblick, del 2.




Godmorgon denna fredag!


Idag tänker jag ta er med på del två av 2019 årskrönika. Den första delen publicerade jag i fredags.

Det är roligt att dokumentera det år som gått. Seden är gammal här på min blogg, och på många andras bloggar.
Jag tycker själv det är roligt att ta del av sådana här inlägg. Givetvis hoppas jag att ni känner det samma.



Juli!







Så blev det juli.  Högsommar.  Jättehett och superfuktigt.








Fjärde juli, självständighetsdagen.  En dag jag verkligen tycker om!  Denna helg har seglat upp bland mina storfavoriter bland amerikanska helger, och jag vill numera helst befinna mig här i USA den dagen.  Jag tycker verkligen om den!  Vi firade, som brukligt, med grannar och vänner.  Vi grillade och hängde på decket.  Som alltid, hett och superfuktigt.  SOM sig bör den fjärde juli!







Den 10 juli satte jag mig på SAS-planet och flög hem till good old Scandinavia.  Jag mötte mina föräldrar på Arlanda då jag kom direkt från USA (via Köpenhamn), och vi flög tillsammans till Vasa.  Det var en diger resdag för mig, pust.
OM jag svettats floder i Washington så var det TVÄRTOM då vi kom till skäristugan.  Det var isande kallt.  Som ni ser syns det på bilden.  Detta är första kvällen i Närpes och vi har precis anlänt.  








Det var en av de svalare somrarna.  Men, det gjorde inte så mycket för min del.   Det var mycket jobb med renoveringen av gammelkåken.  Fast givetvis fanns det gott om tid över till annat också.  Här är det Lisa som bilar ner den gamla murstocken.








Men visst kom det någon värmebölja också.  DET gjorde det.  Riktigt varma och finfina dagar.  Här sitter min syster på soldäcket en varm och ljuvlig julimorgon.







En underbar dag tog vi en tur runt ön Grytskär.  Helt underbart.  Vi hade med matsäck, vi grillade bland klipporna och njöt av en helt fantastisk sommardag av allra bästa sort.  En riktig dag att spara!!





Ja, det var riktigt fina dagar i slutet av juli.  Här är vi på utflykt igen.  Håkan drog upp en gädda.   I slutet av juli for Sara och Håkan tillbaka till Sverige igen.  Mina bröder med familjer hade hunnit åka hem innan dess.   




Augusti!






Augusti.  Livet i sommarstugan gick in i ett lugnare tempo.  Det var bara mina föräldrar och jag kvar. Vädret var av blandad konfekt.  Jag skulle säga att det var en högst normal nordisk sommar år 2019.





Jag passade på att fota så fort tillfälle gavs.  Som denna vackra morgon i sundet.  Jag är på väg till min moster som ju också har sin sommarstuga i samma sund.  Men det här är där vi huserar.







OCH så jobbade jag i augusti.  Det var min lott att kvistlacka väggar och tak.  Det var också jag som sedan målade både tak och väggar.  Min mamma hjälpte till, och det är jag glad över.  Medan jag jobbade betade jag av sommarprogram efter sommarprogram.  Så himla mysigt.  Jag har verkligen inget emot att måla och lyssna på radio.  Min mamma hade ganska svår värk i sitt ena ben i somras, men det blev faktiskt bättre ju längre sommaren led.  Tur det.








Den ljuvliga utsikten från gammelhuset.  I det här huset tillbringade jag stora delar av min barndoms somrar.  Detsamma gjorde min mamma och moster, och även min mormor då hon var tonåring.   Det var min gammelmorfar som byggde huset 1931.   Nu känns det fint att återuppväcka det igen, och att göra det fint och trivsamt.  I många, många år, ja i nästan 30 år, var det bara förråd.  NU ska det snart börja nyttjas igen.  Jag hoppas att vår gammelmorfar ler i sin himmel.  För han, han valde den allra vackraste platsen till stugan en gång i tiden, med den allra finaste utsikten.







Här är det någon som målat, haha.   I sommar ska lister upp längs tak och längs golv.  Renoveringen fortsätter ...







MASSOR, massor, massor med mat, fika och godis blev det.  OJ, oj ... SÅ inte bra för midjemåttet, men SÅ gott!!!  På bilden är det grisar, flotyrkokta munkar med äppelmos.  Världens godaste.







OCH vi spelade spelade spel i massor varje kväll (vi har valt bort att ha TV), alfapet i massor, men även flera partier Chicago varje kväll.  OCH så gjorde vi x-antal språkkviss innan vi gick och la oss.  SÅ kul.  Jag tog dem från språkrådets sida, många kviss bidde det.  Roligt.  Japp, jag skaffade mobilt WIFI i somras till sommarstugan.  Perfekt.  Underbart.  SÅ glad över det.  Men det innebar förstås att jag läste färre böcker än brukligt.  DET var ett minus.   Istället för att läsa låg jag och tittade på Netflix innan jag skulle somna (på min mobil).  I sommar ska jag göra upp strikta regler för mig själv vad gäller wifi.  Dock, jag är himla glad över att jag skaffat det!  Det underlättar allt jag gör.







OCH oj, oj, oj vad rönnbär det fanns i augusti.  Rönnarna dignade under bären.  Alla, inklusive jag, siade om en sträng vinter.  MEN det har det INTE varit, där heller.  Skum vinter överallt i år.






Lingon finns det också på vår tomt.  Blåbär likaså.  DET är härligt.




September!




I slutet av augusti for vi till Stockholm.  Där var vädret också av blandad konfekt.   Det var härligt att vara hemma i min hemstad igen.  Jag njöt storligen av rubbet, som alltid.






Jag tillbringade många kvällar, och även nätter, här på Hagagatan i min systers och svågers ytterst trivsamma lägenhet.  MÅNGA goda middagar blev det.






Många, många, många steg blev det varje dag då vi vandrade i Stockholm.  Peter kom också till Sverige i slutet av min vistelse.  DET var trevligt, och jag är glad att han kom!  DET behövde han!






Vi for till Småland en långhelg.  HELT underbart.  Jag älskar att vara där. Stugan på bilden är det torp som min syster och svåger äger, och renoverar.  





DET här huset, vid den lilla ån, är jag så kär i!!!






Den 15 september for vi tillbaka till Reston igen.  Det var fortsatt sommar här,  Mycket varmt ännu.  Men hösten kan anas i och med att ångan stiger ur sjöarna.  







Det var kräftskiva också, den årliga, hos våra vänner Lotta och Magnus.  Alltid lika uppskattat. 



Oktober!






Oktober är en ljuvlig månad där jag bor.  Vädret är oftast toppen.   Det är också den månaden då man till en början iallafall varken behöver AC eller värme i huset.  I mitten av månaden brukar det vara dags att slå på värmen, och att byta till höst och vintergarderob.   Vi besökte ett par vingårdar, som alltid under hösten.  DET är så extremt MYSIGT!!!






I oktober börjar det verkligen synas att det ÄR höst.







Jag kör som alltid hårt med mys och hemtrevnad.  






HÄR har vi Drottning Elizabeth och Boris Johnson på Halloweenparty :-)






Halloween!!!  OH YES!!




November!




November, som är en sådan jättefin höstmånad med de allra vackraste färgerna.  Jag började smyga in julen lite smått i mitten av månaden.







Glädje över hösten!!!





Det blev Thanksgiving.  Karolina kom hem från LA.  Thanksgiving, min absoluta favorithögtid (näst efter julen) på året.   





Black Friday i Reston Town Center.  En sådan fin dag!!  Dagen efter köpte vi julgran och det blev JUL till 100% i mitt hus!!!



December!




December.  Här besöker Peter och jag Lucketts som är ett HELT oroligt ställe här i Northern Virginia.  En julälskares absoluta dröm!!!





JUL även utomhus hos mig, såklart.  Jag njuter av allt under hela december.  






Karolina kom hem och firade jul, och hon var hemma i nästan två veckor.  Verkligen så roligt för oss ALLA.







Det kom snö i december också.  Vackert, och jag njöt givetvis.  







JUL!!!  Jul som firades så traditionsenligt med allt vad det innebär.  






OCH nyår med grannar och vänner!!


***


TACK för att ni hängt med under denna återblick!



Helg igen.
Vi lär ska få något äckligt snöblandat väder imorgon, en såkallad wintry mix. Man säger att det ska börja som snö för att sedan övergå i regn. Urtrist med andra ord.
Annars är helgplanerna långpromenader, goda middagar och oscarsnominerade filmer vi inte hunnit se.


Ha ett fint och bra veckoslut!

16 comments:

Anonymous said...

Yvonne said…
Så trevlig halvårs krönika du gjort och så vackra bilder. Härligt att kunna se tillbaka och njuta av tankarna på vad som hänt månad för månad.

Vädret ni har är ju inte "mycket att hänga i julgran" precis. Snöblandat regn är ju ingen höjdare precis, men, men det kan man ju inte göra något åt mer än ha det mysigt inomhus.

Vi ska hålla oss undan några timmar idag när städpersonalen är här och ikväll blir det middag med "vårat gäng" här nere på en restaurang så alla har gångavstånd hem, som tack och lov är väldigt bra. Jag längtar efter nyfångad, vit fisk som är saltinbakad som när den är klar flamberas så saltet smälter bort. Sååå gott, men man måste vara 2 som beställer så jag hoppas någon av de andra också är sugna :-).

Ha en fin fredag säger jag och skickar en stor kram från Spanien

Sara said...

Tack för härlig återblick, sis! Första kvällen när ni kom till Skären, shit vad vi frös! Och Kinn kom ut med sitt nya, fina täcke så att vi skulle få lite värme. Härliga minnen. Och morgonen på Håkans deck, så mysigt. Då hade jag precis tagit ett svalkande, härligt morgondopp:)
Älskar verkligen första bilden du har med från November, såååå vacker!
Inget vidare väder här heller som du vet. Blåst med riktigt kall vind, burr.
Ha en fin helg, allrakäraste syster, PoK

Annika said...

Yvonne:
Ja tack!
Här kom del 2.
NU blir det kanske inga fler, eller instagram kan komma också. Men det får dröja ett tag :-)
Det är roligt att summera på detta sätt.
Vädret imorrn ja, inget kul. USCH!!
nej, bara att hänga med och göra det bästa av situationen. Stor skillnad mot förra lördagen då det var 22 grader, imorgon blir det 2. HAHA.
Jaja.
MEN ÅÅÅÅÅÅÅ vad gott det där lät då, Yvonne. MUMS. Blir HUNGRIG!!
Njut av middagen och helgen.

Kramar!!

Annika said...

SIS!
Tack Sara. KUL att du gillar. Det är ju kul att se tillbaka på detta.
JA, fasiken vad det var KALLT första kvällen. Så isande, isande KALLT!! OCH där satt vi alla. HAHA!!!
JA! Den där julimorgonen när du satt på däcket efter badet. DEN var så ljuvligt vacker och fin. Den bästa av sommardagar.
Kanske var det samma dag vi för runt Grytskär? Måste kolla det.
November ja, en sådan jättefin månad hos mig. Iaf första hälften. Då är färgerna så lysande vackra.
TACK SIS, jag vet var du ÄR precis nu. HIHI!
Ha så mysigt!!
ÄLSKAR!!

Elisabeth said...

Roligt att läsa även den här tillbakablicken!

*Onekligen en viss kontrast mellan Washington DC-vädret och det skandinaviska ditot! Jag kan bli så anti ibland när det gäller att sitta ute även i kallt väder, och tänka att det väl är bättre att gå IN än att sitta där med massvis med kläder. ;-) Å andra sidan fattar jag ju att många uppskattar att sitta ute även när vädret inte är helt med på noterna.

*Är MYCKET imponerad av ert renoverande! Tänk vad fint det blir när det är färdigt. Hur modernt kommer det bli? (El, vatten etc...) Och ja, stugan ligger verkligen på en oerhört vacker plats.

*Det är lite komiskt detta med rönnbären - hur skulle de kunna veta hur vintern blir? ;-) En kompis till mig berättade förresten att det finns en omvänd grej om; rönnen orkar bara bära tungt en gång, och mycket bär skulle därför betyda en mild vinter. Lika ologiskt det, haha!

Här ska vädret bli milt med sol i helgen. Jätteskönt! Har inte några direkta planer, men jag ska tvätta, troligen laga lite matlådsmat, planera ett nytt arbetsområde och ta någon skogspromenad.

Uffe said...

Fantastiska bilder av fina tider som varit. Många härliga minnen!
Tack Annika för njutbart inlägg!
Rönnbären ja, haha. ;)

Trevlig helg!

Karin ( via Uffe)

Annika said...

Elisabeth;
TACK, vad KUL att du tycker det. DET tar ju tid att skriva sådana här inlägg- Roligt om de uppskattas. Blir glad!!
HAHA, jamen ja. FATTAR!! Ibland kan jag också tycka så. GÅ in för tusan, det r kallt. Men de hade dukat utomhus, och det gick ingen nöd på oss. Egentligen. MEN kallt var det.
BRRR.
Sommaren 2018 var jag med om motsatsen i Sthlm. Vi skulle gå ut och äta. Solen GASSADE. Du minns hur het den sommaren var.
Jag och P sa att vi ville sitta inne. GISSA om servitören tyckte vi var knäppa. Men jag hatar att sitta ute och äta när solen fullkomligt gassar ner. Sitter hellre ute i kyla då nästan.

ÅÅÅ kul, stugan får el. Inget vatten dock. Det får man hämta i stora huset. Det kommer att bli ett sovrum/allrum där. Det kommer att finnas kamin. OCH många sköna platser att hänga på. I förmaket finns kylskåp och det vi kallar "baren" :-) Det är mer som ett stort förråd där vi har konserver, torrvaror, hushålls och toapapper o sånt. OCH där finns således också det drickbara förvarat, haha.


JAG har hört din omvända teori också, om rönnbären. Det verkar finnas två skolor. BÄGGE har säkert rätt, haha!! I år har skolan som säger att de bara orkar bära tungt en gång rätt :-)


Låter som en skön helg, ha det riktigt gott och skönt.

Annika said...

Karin:
TACK snälla, fina Karin. Du gör mig glad!!
Rönnbären, komiskt.
Karin, ha det allra bäst i helgen som kommer!!

N said...

Verkligen roligt att få ta del av din vardag! Många vackra bilder som påminner om årstidernas variation och betydelse.

Hur går det för Karolina i LA?

Ha en fortsatt bra helg!
Natalia

Annika said...

Natalia:
Hej och välkommen till min blogg!!
TACK snälla för dina fina ord om min blogg, blir glad.
Karolina, lovar att skriva om henne i nästa vecka.
Ha en fortsatt fin söndag.
OCH varmt välkommen tillbaka!!

Vform said...

Ja vad säger man!
Varierande ställen, varierande bilder, varierande årstider ...
hur vackert som helst! Kan inte bli bättre!
Har försökt hitta en favoritbild men går inte att välja!
Ha en fortsatt fin vecka!
KRAM!

Channal said...

Fantastisk sommar och höst Annika! Underbart!
Och du, I Lööööve Queen Elizabeth and Boris Johnson!!

KRAMAR Anna
KRAMAR Anna

Annika said...

Vivan:
Eller hur, så är det verkligen!
TACK fina fina du för dina ord. Jag tar dem till mig glädje.
Kramar!

Annika said...

Channal:
TACK!!
Vad glad jag biir.
HAHA, Elizabeth o Boris ja, bland det bästa P och jag varit utklädda till!!
TACK!!
Stora kramar!!

Anne-Marie said...

Verkligen fin halvårskrönika. Har ju sett de flesta fotona men ser de gärna igen. :)
Vilket mysigt hus och plats där du befinner dig under sommaren. Förstår att du gärna vill åka dit. Känns litet som Jonna Jinton-stuk fast inte i fjällen.
Fin höst ni hade i Reston även om den kanske fortsatt litet för långt in på vintern. Eller vår/sommar till och med.
Har droppar det helt otroligt från taken idag och snön sjunker ihop.
Kramar!!

Annika said...

AM:
TACK!!
KUL att du tycker det. ja, de flesta fotona har nog legat på bloggen, det är sant.
Ja, jag vet ... mitt sommarställe ja ... ÄLSKAR DET!!! Du vet min dröm, skulle gärna bo där ett helt år.
Hösten här var fin när den kom, men den var sen iår. Det är som om den ännu fortsätter. Men vädret är ju knas överlag. Nu har vi haft ett par kalla dagar.
Ja, det där med takdropp ja ... det kunde gott ha väntat lite, eller hur?
Men, dt kommer säkert fler drabbningar. Här med, det är jag säker på.
Kramar!!!