Thursday, January 16, 2020

Dimma, och en hel radda film och TV-tips från mig!

Hejsan och godmorgon torsdag!

*   Dimma över nejden.


Det är något väldigt speciellt med dimma …
Många tycker det är kusligt och obehagligt i dimman. Jag tycker, märkligt nog, tvärtom. Jag dras till dimman. Under dimmiga morgnar vill jag bara ut, ut, ut!
Många tycker det känns osäkert att vistas ute när det råder tjocka. Nej, det tycker inte jag. NU talar jag GIVETVIS om då jag promenerar.

JAG tycker naturligtvis också att det är högst otäckt när jag är ute i en båt och dimman kommer. Eller, då jag ska flyga och dimman ligger tät. Även då jag kör bil i dimma är det otäckt.
MEN, då jag ute och går en morgon och dimman ligger tät känner jag inget obehag alls över den. OCH då går jag ofta i skogen på väg mot någon sjö.

Igår var det en sådan morgon då det rådde verklig dimma över nejden. Givetvis fotograferade jag det hela under min runda.

En mycket dimmig och mörk morgon var det igår.  Jag gick i skogen.  Det upplysta bygget på bilden är en låg och mellanstadieskola.
Skolbarn på väg.

OCH jo, körsbärsträden blommar lite smått.  CREEPY!!!
Vår och höst på samma bild ...

Solen börjar bryta sig igenom.
*   TV och filmtips.


I förra veckan skrev jag att jag har sett många tv-serier och filmer över julen. Jag lovade att berätta mer om dem, och det ska jag göra nu. Resten av dagens punkter kommer att handla om det.


Netflix:

Don’t fuck with cats: Hunting an internet killer.
Eller som den heter på svenska, Tassarna bort från katterna.

Oj, det här är en serie som jag förmodligen vanligtvis skulle undvika som pesten. Det är krim, det är mord och det är djurplågeri på allra högsta nivå. Jag ska också stryka under att det är en dokumentärfilm.

Varför tittade jag på den? Delvis för att jag läst om den i olika tidningar, och dels för att jag sett flera stycken nämna den på sociala medier. SÅ, det var jag som sa till Peter att vi borde ta oss en titt på den. Som sagt, så skedde …

“ Don’t f**k” börjar med en amatörfilm som ligger på YouTube, i den filmen visar en ung man hur han plågar kattungar till döds.
Filmen ses av många som givetvis blir högst upprörda. Facebook-grupper startas, och folk börjar nysta i vem djävulen bakom den förfärliga filmen kan vara. Amatörer från hela världen börjar leta efter denne man, och var han kan tänkas befinna sig.
De plockar upp ledtrådar än här och än där i filmen, och filmerna.
Vi får främst följa en kvinna i Las Vegas, och en man i Los Angeles som engagerar sig stort i jakten på den grymme djurplågaren. Men, som sagt, det är folk från hela världen inblandade.
Den unge mannen tar död på fler katter, och lägger ut på YouTube, det är en katt och råtta-lek med tittarna—och amatördetektiverna— hela tiden. För jo, djurplågaren vet att folk jagar honom online.
Saken ställs på sin spets när den unge mannen faktiskt går från att plåga ihjäl djur till att mörda en människa …

ALLT är så vrickat sjukt, men också så intressant. Serien har bara tre avsnitt. OCH ja, det ÄR jobbigt att se den. Men, jag ber er, se den! Den är så värd att tittas på. OCKSÅ för att visa hur djupt farligt delar av internet verkligen är. Det internet som de flesta av oss troligtvis aldrig besöker.

 Cheer

Nu ska ni få tips om ännu en dokumentärserie på Netflix. Serien heter Cheer och handlar om cheerleaders på ett litet community college i Texas. Denna lilla skola har USAs allra bästa cheerleaders. Den lilla skolan huserar det lag som vinner mest priser på de allra största tävlingarna runt om i nordamerika. Vi får följa den drivna och hårda tränaren, Monica. Vi får följa cheer-laget och lära känna dem. Många av dem kommer från hårda förhållanden, och har blivit räddade från ett liv i misär tack vare att de är gudabenådade gymnaster, dansare och cheerleaders.  Flera av dem kommer från brutna hem och fattiga  uppväxtförhållanden.

Cheerleading är något jag aldrig sett på med särskilt blida ögon. Jag brukade säga att “they are nothing but eye candy for a man’s sport”. Lite degraderande sådär, lite pinsamt och bimboaktigt.
Så tyckte jag förr, och så tyckte jag länge.
Jag vet att jag talade om för Karolina vad jag tyckte om cheerleaders från ung ålder. Kort sagt, jag ville INTE att hon skulle ägna sig åt cheer i skolan.

Med åren har jag såklart börjat förstå vilken OTROLIG sport Cheer är i sig själv. Det är inga svaga bimbos som ägnar sig åt det. Sporten är rent farlig, och kräver massor av den som vikt sitt liv åt den.
De flesta som ägnar sig åt cheer får inte den cred de bör få, även om saker och ting börjar ändras nu. Cheer blir mer och mer respekteratt i alla kretsar.  DET är jag glad för!

Så, detta är en högst intressant serie om verkliga idrottskvinnor och män. Jodå, män ägnar sig också åt cheer. SE DEN!!

HBOSuccession


Över julen började Peter och jag knarka denna serie. Serien SuccessionHBO. Igår avslutade vi säsong två, nu väntar vi ivrigt på tredje såsongen.
Det handlar om en gammal, rik mediemogul, Logan Roy, och hans fyra vuxna barn. Alla dessa barn, utom ett, är redo att ta över företaget efter sin far. De tycker ALLA det är dags för den gamle fadern att tagga ner, att han äntligen borde gå i pension. Farsgubben själv har helt andra tankar. Alla fyra barnen jobbar de inom koncernen, på ett eller annat sätt. Här snackar vi “the one procent”, rikedomarna inom familjen är astronomiska. Dessa fyra barn är födda rätt in i absurd förmögenhet. De har alla fruktansvärt osympatiska sidor, men också väldigt sympatiska.
Med i mixen finns ingifta fruar och män.
Man dras in i denna konstiga, skruvade och korrupta värld. Faderns handlingar och sätt att behandla barnen är svåra att förstå. Allt är så komplext.

Serien vann en Golden Globe för bästa tv-serie. OCH den är fantastisk! Jag menar det av hela mitt hjärta, den ÄR fantastisk! Skådespelarna ger oss tittare en master class i drama.
Du kommer att falla ner i den spiral som är familjen Roy.
BIOBombshellHär snackar vi #metoo i dess linda. Vi befinner oss på den stockkonservativa och Trump-älskande nyhetskanalen Fox News. Precis, filmen är baserad på verkliga händelser och verkliga personer. Bombshell handlar om en serie händelser som utspelade sig på nyhetsstationen under våren 2016.

Det är sexuella trakasserier på hög nivå från högste chefen till de kvinnliga programledarna som mest och helst ska vara blonderade kuttersmycken i korta kjolar, enligt mogulen själv.

Meghan Kelly spelas av Charlize Theron, som det inte går att ens känna igen. Charlize gör ett strålande porträtt av Meghan.
Psst, jag tror det blir Oscar för Theron, det är mina två cents.
I filmen får vi också följa nyhetsankaret Gretchen Carlson (Nicole Kidman) som blir sparkad efter att ha gått ut med den osminkade sanningen om medelålders programledare, vilket hon själv är, under en sändning. När Gretchen sparkas stämmer hon Fox News, och Meghan Kelly hänger på.
I filmen finns också unga Margot Robbie som nyanställd naiv högerkristen familjeflicka som får utstå ett litet helvete i sin värld.

Filmen får dig att vrida dig, och du kommer att applådera hela metoo-rörelsen ännu mer efter att du sett den.


Little Women, eller Unga Kvinnor på svenska.
Ni måste se denna pärla om de unga systrarna March under det amerikanska inbördeskriget. Filmen är baserad på en bok av Louisa May Alcott och den boken är i sig en amerikansk klassiker. Denna film har visats i flera versioner genom åren. Sista gången den filmades var 1994, då spelade Winona Ryder huvudrollen som den unga, feministiska och starka systern Jo March. Nu spelas rollen av Saoirse Ronan (Oscarsnominerad)
De fyra systrarna bor på landet i Massachusetts med sin genomsnälla mamma som de kallar Marmie (Laura Dern, som alltid superbra). Pappan befinner sig i Washington DC under kriget, så det är bara systrarna , deras mamma och hushållerska som håller ställningarna i det stora huset. Vi får se julfiranden, sjukdom, kärlek, svek, död och stor sammanhållning mellan systrar och mamma. Filmen sträcker sig över flera år under dessa flickornas uppväxt. Filmen är hjärtevärmande.

Regissör är Greta Gerwig. Filmen har flera Oscarsnomineringar.

Ta med näsdukar när du ser den. Tro mig, de behövs.

Filmen är både vacker, sorglig, rolig och hoppfull.

I helgen ska jag fortsätta att se Oscarsnominerade filmer. Jag återkommer givetvis om det.


Med detta önskar jag alla en god och bra torsdag

8 comments:

Anne-Marie said...

Det var ingen dålig årsrapportering du gjorde i det tidigare inlägget. Det var ett innehållsrikt 2019 ni hade och vilka resor ni gjorde. Kul att återuppleva dina reseberättelser. :)
Ja, det är sommar hos dig med uteplatsen i full gång. Och knoppar i januari!?! Här har vi det just nu mycket blåsigt och det har börjat snöa. De har utlovat stora mängder snö på vissa håll. Jag har mina tvivle kring hur mycket som faktiskt kommer att komma eftersom fronterna tycks “lösas upp” när de kommer in över Mt Shasta-området. Jag insåg att Mt Shasta hade mycket mer snö i december än vad det har nu vilket är helt tokigt.
Dimma är intressant och litet otäckt om man kör bil. Men att promenera i dimma är ju inget konstigt med utan bara en fin upplevelse tycker jag.
Fina dimbilder du fotade.
Kramar!!

Anonymous said...

Yvonne said….
Citronrecept igår, ja det var jag. Älskar citroner och dess användningsområden inte bara i matlagning.

Dimma tycker jag är lite läskigt om man hamnar i skogen eller lite ödsligt, hu. Köra bil eller flyga är ju inte heller någon större hit. Betrakta det på håll om jag är inomhus är helt ok.

Har skrivit upp filmtipsen. Just nu ser vi på Chernobyl, läskig värre, måste ha varit fruktansvärt för dem som ar i närheten när det hände.

Ha en trevlig torsdag, här förbereder vi lite inför städpatrullens ankomst imorgon kl 10. Min man dammar mattorna för han vill göra det själv så de dammas på gatan och inte på den nystädade "klinkersplattorna" på tomten, så det får han göra och de som städar är nog inte ledsen för det. Har fått tag i ett finskt par som ska städa för första gången imorgon, de har fått väldigt bra rekommendationer så det blir spännande.

Ha en fin torsdag du med och jag skickar en stor kram från ett soligt Spanien där vädret ska bli mkt sämre när vi åker hem på lördag

Uffe said...

Magiskt vackra dim-bilder från din promenad!

Ha en fin torsdag!

H. Karin (via Uffe)

Annika said...

AM:
Nej, det var det inte, haha. De inläggen tar tid. Del två kommer mkt snart likaså. Men, de är roliga att ha sedan, att se tillbaka på.
TACK AM, KUL att du gillade det. Blir glad!!
Ja, en mkt konstig vädervecka har det varit. Vädret är helt ur led.
Jag är avis på din snö, det är jag. Erkänner det rakt av. VILL OCKSÅ!!
hoppas nu att ni får en ordentlig laddning.
Älskar att promenera i dimma. Inget hotfullt i den. Glad att du också tycker det.
Tack snälla, måste ju alltid dokumentera tät dimma :-)
På samma sätt som jag dokumenterar snö. Det går inte att låta bli.
Kramar!!

Annika said...

Yvonne:
HAHA, visste väl det.
Dimma ja, jag känner många som tycker dimma är kuslig och de vill helst inte alls gå ut i den.

Chernobyl ja, den ska jag se också vid tillfälle. Absolut.
Har sett så mkt tyngre saker nu ett tag så nu måste jag ta ett break från sånt, haha. Men Chernobyl SKA ses. Givet.
Jag minns ju det där så väl, i april 86. OCH ja, de som bodde där ... arma folk.

Lycka till med städning och fix nu. Låter bra!!!
Skönt att få allt iordning.

Njut av vädret medan ni är kvar.

Kramar!!

Annika said...

Karin;
TACK snälla Karin.
Ha nu den bästa av dagar på ön!!
:-*

Elisabeth said...

Promenera i dimma har jag inget emot - tvärtom kan jag precis som du tycka att det är vackert. Har faktiskt aldrig tänkt på att man kan tycka att det är otäckt att vara ute och gå i dimma.

Många tips där! Har varken Netflix eller HBO, men en del brukar väl komma på "vanlig" tv också. Den om kattplågaren är ett stort INTE för mig - fast så har jag också en lång lista på teman jag gör bäst i att hålla mig borta från för min psykiska hälsas skull ;-). Sjukdomar, krig, terrorattentat, naturkatastrofer, andra katastrofer (till exempel ska jag akta mig nog för Chernobyl, även om den verkar bra), djur som far illa på diverse sätt... Listan kan som sagt göras lång. Skulle vilja vara lite mer normal på det här planet, men samtidigt är det nog bättre att inse sina begränsningar. ;-)

Annika said...

Elisabeth;
Det är härligt, förlåtande. Tycker tom att det känns tryggt. Men jag är lite konstig där.

JAG hör dig. Jag förstår. Alltså, detta med katterna var magstarkt, jag drömde verkligen mardrömmar efter första avsnittet.
SÅ hemskt.
Chernobyl måste jag vänta med ett tag nu, jag orkar inte med mer nattsvart efter dont fuck och Succession.
Måste kolla på lite fluff ett tag nu, känner jag.