Thursday, January 23, 2020

ATTANS också, Hår och hud, Återvinning och sopsortering.
Godmorgon torsdag!
*   AJ då!!Igår var det riktigt kallt hos mig på morgonen, det var -8 grader. Soligt, stilla och vackert.
Med andra ord, en perfekt morgon för en härlig och lång promenad. As per usual, i och för sig.
Jag byltade på mig och gick ut i den kalla och friska morgonen.   Mmmm ... den friska morgonluften var HÄRLIG!
Lyssnades på en podd travade jag iväg och hade det allmänt gott i soluppgången.

Jag såg en flock med fula kanadagäss lyfta från sjön. De kom flygandes över mig där jag gick. Plötsligt kände jag en hård smäll på huvudet. Ungefär som att jag skulle fått en kotte i skallen. MEEEEEN, det var ingen kotte.
NEJ, det var en äcklig gås som SKET på mig. USCH och fy vad äckligt, jag kan fortfarande känna hur det kändes när bajskorven träffade mig mitt på skulten.
Min mössa fick en stor bajsfläck, och faktum är att det luktade, ja det stank. Jag fick gåsskit på händerna också.  Gåsens läskiga kroppsvätskor hann gå igenom min mössa innan jag fick av den.   SÅ gruvligt snuskigt.
Nope, istället för att gå en lång runda runt mina bägge sjöar så blev det att vika av hemåt. Jag kunde  riktig känna hur bakterierna från fågelns exkrement spreds över hela mig …

Det var bara att ta av mössan, och vantarna och gå med dem i handen.
Vantarna också ja, de fick skit på sig likaså.
People, det var KALLT ute, - 8 remember, och jag hade mer än gärna haft mössan på mig.
OCH vantarna.

Väl hemma gick jag direkt ner i tvättstugan och “strippade” där. ALLT av. OCH då ser jag att det ligger en bajskorv i min hoodie. SÅ ÖVERMÅTTAN ÄCKLIGT.  Inte undra på att jag tyckte det osade om mig hela vägen hem.

EWWW, jag HATAR kanadagäss. Skulle inte ha något emot en viss utrotning faktiskt …
Vi har så äckligt många sådana där jag bor. De är överallt och de skiter något kopiöst. JAG HAR LÄST ATT DE SKITER VAR 12 MINUT!

Fastän allt var så äckligt och snuskigt och illamåendeframkallande, för mig, kunde jag inte låta bli att fnissa åt eländet. Jag gick och fnissade till och från hela vägen hem. För det är ju rätt komiskt också …
Sen chattade jag lite med mina syskon på vår Whatsapp-grupp om det hela. Alla fick sig ett gott skratt.

Men, fasiken, beståndet av kanadagäss här måste ju skjutas av. DE är äckliga, stora fåglar som sprider sig som bara den.

Jag gillar dem inte i norden heller. Kandagässen, och de vitkindade gässen, har börjat dyka upp vid vår sommarstuga nu och då …
IRK.
Innan det hela skedde.  Se bara vilken vacker morgon!!
BEVISET!!Haha, så det var gårdagens lilla komiska äckeldrama längs min väg …

Kolla här bara, ser ni flocken som flyger.  Det var nog en av dem som DUMPADE ...UÄÄÄCK!!
*   Hår och hud


I förrgår var jag hos min frisör.  Alltså, inte nog med att mitt hår var skitsnyggt (pun intended) när gåsen sket mig på huvudet, jag fick tvätta om det direkt då jag kom hem.
DUMMA GÅS.
Iallafall, min frisör klippte och slingade, som alltid. OCH dyrt är det, som alltid.  Och 20 % i dricks till henne, som alltid.  Och 10 dollar till tjejen som tvättar mitt hår, som alltid.
Det här med dricks i USA har jag skrivit om förr.  Jag skulle mycket väl kunna skriva om det återigen vid tillfälle.

DET jag märkt med mitt hår är att det blivit så mycket tunnare, sprödare och torrare.  Och tråkigast av allt, det har förlorat sitt fall.
Jag har alltid haft bra hår. Hår med volym och fall.
I och med klimakteriet så har hårkvaliteten förändrats, och det är så trist. Numera tycker jag mest det hänger och ser tråkigt ut.
För bara ett halvår sen lockade det sig och hade volym även om jag inte stylade det.
NU måste jag styla för att få till det.
Det är verkligen så trist.

Är detta något någon av er märkt av hos er själva (ni som är i åldern, så att säga)?
Enligt min frisör, som är tre år yngre än jag (och själv mitt i klimakteriet), är det mycket vanligt. Men, när jag ser på min mammas och mosters tjocka hår så inser jag att det inte gällt dem iallafall.

Det tråkigaste är att det är så rakt numera. Saknar mitt fall. Jättemycket.

Jag tvättar inte mitt hår så ofta heller, bara två gånger i veckan. Det blir inte fett, och det brukar hålla stilen.

För övrigt kan man väl bara konstatera att huden också är mycket torrare numera.
Jag kan konstatera en hel del med åren …

Japp, åldern, åldern …

*   Återvinning och sopsortering.
Vi kan lugnt säga att vi ligger långt efter norden vad gäller källsortering  av alla de slag.
Ni där borta ligger så långt framför oss att det är larvigt faktiskt.
Jag skäms nästan här på min plats, men det kan jag ju inte göra heller.


Varje vecka kommer återvinningsbilen och hämtar det vi ställt ut i våra gröna plastkärl. I de kärlen lägger vi allt, tidningar, plast, glas och annat som ska återvinnas.
Allt i samma låda.
Batterier? Enligt kommunen där jag bor ska man slänga dem i de vanliga soporna. Yup, true story …
Nu har man iallafall tagit sitt vett tillfånga så tillvida att vi numera ska frakta våra glasbuteljer till en behållare för glasåtervinning.
Så, jag sorterar således numera glas i en särskild plastbunke. Inte så att VI fick kärl av kommunen att samla i, nej då. Vi får skapa oss egna sätt att frakta glaset på. Jag samlar allt mitt i en stor gammal plastbalja.
När man väl kommer till stationen för glasåterbruk finns inga regler på hur man ska sortera glaset. Det är bara att blanda grönt glas, brunt och genomskinligt. Allt i samma stora behållare.
Fast, jag antar att vi får vara glada för varje litet steg framåt iallafall. Medan jag for dit med glaset funderade jag lite på logiken, jag måste ta bilen för att kunna dumpa glaset. Istället borde vi kanske få  en miljöstuga i området? Dit jag skulle kunna . Nope, miljöstugor är nog rena rama utopin här.Här får jag slänga mitt glas.  Hålen är ju larvigt små också med tanke på att man får kasta gladet hejvilt i containern.
I Kaliforninen där Karolina bor ligger de ljusår före oss vad gäller sopsortering och återvinning.
Bra det åtminstone.***

Jaja, det var det om det.OCH det var det för denna torsdag.
Vi hörs imorgon igen för den som vill och önskar.

Ha en fin torsdag önskar jag DIG!

23 comments:

Anonymous said...

Yvonne said…
Nej, men FY så äckligt, förstår att du tog dig snabbt hem och tog av dig allt som behövdes, usch och fy vilka odjur. De börjar sprida sig även här och smutsar ner som bara den, tack och lov på marken än så länge. Förstår du blev full i skratt när man tänker efter, lite komiskt faktiskt. Jag avskyr påfåglar efter att jag då jag i åk 4-5 var på skolresa till Furuviksparken i Gävle och en flög upp och satte sig på mitt huvud och spände ut fjädrarna, usch, gillar inte fåglar efter det.

Så det är lika illa med sopsortering hos dig, här hemma har vi det bra men i Spanien har man mycket att önska i den vägen. Folk slänger hejvilt i samma sopkärl vad det än månde vara, ingen retur på öl- läskburkar eller glas. Plast har de satt upp någon enstaka och då vid skolor ?! av någon anledning, inte i bostadsområdena.

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram från ett -3 gradigt Åkersberga.

Malin said...

Gåsskiten, både komiskt och såå otroligt äckligt på samma gång. Jag fick fågelskit i huvudet en gång när jag gick under ett träd. Det var säkert en gråsparv eller nån annan liten fågel. Tyckte det var tillräckligt äckligt så kan tänka mig känslan att få gåsskit i huvudet. Kanadagäss är hemska, tycker att de finns på varenda badplats och skiter ner.

Märkligt att man ska samla all återvinning i samma kärl. Sorteras det sen? Där jag bor måste jag ta bilen för att lämna papper, glas och annan återvinning. Det är gångavstånd egentligen, men omöjligt att få med sig allt om jag ska bära det. Men det går ju att ta med det när jag ändå ska göra andra ärenden. När jag bodde i bostadsrätt hade vi eget återvinningsrum, det var smidigare, då var det vara att ta med en liten påse när man ändå skulle slänga soporna.
I flera kommuner här omkring har de börjat med att villorna har två tunnor uppdelade i flera fack för glas, papper, plast mm. Verkar smart tycker jag.

Humlan said...

Usch för kanadagäss! Vi har dem här också. I många år så har de hållit till på en gräsmatta vid viken och man vet att hur grön och trevlig den än ser ut så gå inte på den! Den är ju fullsketen.
Senast som jag fick fågelskit på mig så var när jag var i Vaxholm med Lisbeth (Londongirl) för några år sedan, jag hade en ny linneskjorta på mig och fick skit på den (måsskit?) och fläcken gick inte att få bort. Typiskt!

Jag är ju några år äldre än du och mitt hår har snarast blivit lockigare (även om det går i perioder) men det senaste halvåret har mitt hår blivit märkbart tunnare och min frissa (sedan 25 år) reagerade också på att jag tappade så mycket hår när hon tvättade det. Trist! (Nu kom jag på att jag kanske ska nämna det när jag träffar ögonläkaren nästa gång, min ögonmedicin ger mig astma och en hel del annat som inte är i närheten av ögat, den kanske påverkar håret också!?) Eftersom mitt hår har varit ok så här länge så hoppas jag att detta bara är tillfälligt. Det är så skönt att ha ett bra hår när man har svårt att styla det själv.

Carina Bergfeldt som var SVTs USA-korre gjorde ett reportage om dricks, hon beskrev all dricks som hon gav under ett dygn i New York (sammanlagt ca 500 kr) och som svenskar ofta missar om de är där som turister. Bl a så var hon hos frissan, men också om att vi räknar för lågt på restauranger. Sådant som man lätt missar om man inte är van resenär.

Det är en bit att gå till återvinningen här, så kommunen räknar nog med att alla har bil och tar den även när man ska lämna in småsakerna. Men samtidigt så kan de ju inte ställa stationerna hur tätt som helst, framför allt inte i småhusområden som det jag bor i. Vissa kommuner har olikfärgade soppåsar för olika typer av sopor och så slänger man allt i samma kärl. Det hade passat mig, men då skulle det ju behövas tätare tömning av sopbehållarna, och sorteringspersonal som tar hand om det, men det fungerar tydligen bra där de har det.

Jag önskar dig också en fin torsdag!

Kramar!

Karin Eklund said...

Hahaha.
Jag vet att du klarar av mitt skratt.
Du fick genast betalt för att du kallade gässen för fula!
Bra att du kan skratta åt eländet själv.
Gråta lönar sig ju inte. Gässen finns där likväl.
Förstår dock problemet. För mycket av det goda kan också bli fel. Balans ska det vara.

Bra ändå att något framsteg syns vad gäller återvinningen.
Här på Madeira har det gått framåt med stormsteg, trots att det fortfarande finns mycket att göra. Skriver om det längre fram.

Mitt hår blev bättre efter klimakteriet, starkare och tjockare. Vet inte varför, tog tacksamt emot förbättringen. Färgar det inte alls och bara klipper...

Ha en fin torsdag och akta dig för gässen!

bettan said...

Äckliga bajsgäss. Smittobärare av rang.

Ett minne jag aldrig glömmer är den sommaren jag precis fyllt 11 år. Jag hade fått en hett efterlängtad rosa jacka i present. Någon dag senare var det utflykt till Tivoli i Köpenhamn. På båten över Öresund satt vi ute på däck och fikade. Fiskmåsar kretsade runt runt hela tiden. Och som väntat, en mås bajsade på min rosa jacka, på axeln och ner på ryggen. Ingen vidare fortsättning på den utflykten kan jag säga. Eftersom det dröjde innan jackan kunde tvättas ordentligt syntes det hädanefter alltid spår av den taskiga måsen.
Fåglar är inte mina favoritdjur. Vilket tyvärr har gått i arv till dotter.
Jag tror jag är ensam om att bli irriterad av fågelkvitter. Synnerligen störigt ljud.

Läste med fasa om året-runt-julgranar. Tacksam så länge det inte blir lag på det.

Jag har en benägenhet att se USA som ett land. Ungefär som Europa skulle vara ett land. Glömmer av och till de stora skillnaderna mellan länder/delstater.
Kom återigen att tänka på detta när du skriver om sopsortering.

KRAMAR!!

Annika said...

Yvonne:
HAHA, jag VET!! SKITÄCKLIGT, rent utsagt.
Ja, jag ville bara hem direkt. Vek in på kortast möjliga väg hem. Med mössan i handen.
HATAR kanadagäss. De är SÅ äckliga.
Kan tro att där de får fäste, där sprider de sig. Som hos dig nu. Fattar inte heller varför man inte gör ngt för att tunna ut beståndet. för här finns de överallt.
OCH som de skiter, de är verkligen OTÄCKA!!
Ja, jag kunde inte låta bli att fnissa, för det är ju ngt komiskt i det hela. Men mest var det bara äckligt.
MEN du, fy tusan så hemskt att få en påfågel på skallen. Riktigt, riktigt HEMSKT. FATTAR så väl att du inte gillar fåglar efter det.

Ja, sopsorteringen har mkt kvar.
Kan tro att det är hej hopp i Spanien också. Men i Sverige är den ju erkänt bra.

Ha en fin och BRA torsdag.
Kram från -6 här i Reston!!

Annika said...

Malin:
Hej, du kanske är ny?? Tror det. VÄLKOMMEN!!
Jamenvisst, sååååå snuskigt alltså det där med den skitande gåsen från ganska hög höjd. URRK!!
Att fåglar skiter på en ÄR så otäckt, precis som när du fick sparvskit på dig. INTE KUL ALLS. OCH det stinker på ett mkt otäckt sätt.
Sen vet man ju att de har mkt skit, fåglarna, bakterier etc.
YUK!!


Sopsortering ...
Ja, det sägs att det sorteras på sopstationerna sedan. Samma med glaset, men jag vet inte jag ...
Jo, de är nog sant det där med bilen- det är ju så vi gör vid sommarstugan också. Kör bort alla sopor och all återvinning till en station.
Men jag tycker gott att de i sådana här områden där jag bor kunde göra det lite lättare för oss.
MKT smart hos dig med soptunnor med fack. Gillar det tänket. MEN de är ju mkt mer framåt i Sverige vad gäller den saken.

Malin, varmt välkommen tillbaka!!

Annika said...

Humlan:
Jag vet, kanadagässen finns överallt, och de är såååå äckliga och de skitar ner.
Tycker verkligen inte OM de fåglarna. USCH!!!
Ibland ser jag hundratals på golfbanan utanför mig, speciellt efter regn. OCH går man på banan är det skit en masse där. Jag undrar om inte golfarna klagat på detta? För det är ju omöjligt att inte trampa i skit hela tiden.
Nej, rensa ur beståndet.
Måsskit ja, sååååååå äckligt. Har också blivit måsdumpad, på armen. DET är inte KUL.

Det kan säkert vara så att medicinerna du tar påverkar håret.
Tycker absolut att du ska ta upp det.
Inte roligt.
Humlan, annars postivt med ditt hår efter klimakteriet. GILLAR. Tänker också på att mitt KAN ha en det att göra med torr inomhusluft etc.
Men mest tror jag nog att det har med klimakteriet att göra.


Dricks så ... jo, jag följer Carina B. Såg vad hon skrev, och blev taggad av en insta-vän i det inlägget också :-)
Jag har skrivit om det förr, dricksandet. MEN det kan nog tåla att tas upp igen. DET är svårt om man inte vet hur man ska göra, och vilka man ska dricksa. ALLS inte lätt för den som kommer på besök.
Bor man här lär man sig, och kalkylerar in det, som 20%hos frisör och på krogen tex.
500 SEK i NYC låter ändå lågt. Tror inte det räcker om man går ut och äter x-antal måltider, tar taxi etc.
Igår drickande jag 60 dollar hos frisören, 50 till henne. Och tio till den tjej som tvättade mitt hår.
DET är bra att skriva om sådant här, och berätta som Carina gjorde. Superbra. På så sätt vet folk då de kommer.

ja, det där med sopsortering är lite svårt.
Det är också smart med olikfärgade påsar, som ni har. Det gillar jag.
Tycker nog att alla områden borde ha en slags miljöstuga. Men, jag hör redan argumenten, NEJ, den stugan får inte ligga nära MITT hus. Ja, du vet.
Not in my backyard.
Man får vara glad åt det som görs, ändå. Ett steg i taget.

Kramar till dig, Humlan!!

Annika said...

Karin.
HAHA, jag klarar LÄTT av ditt skratt. Lätt. Jag gick själv och smågarvade till och från hela vägen hem, hehe.
Det gick inte att låta bli, för det var ju himla dråpligt.
DE, gässen, känner nog mitt hat gentemot dem, så en av dem bestämde sig för att DUMPA.
Och den smällen tog.
Nej, men de är stort problem här. De är alldeles för många. De borde tunnas ut, ordentligt. OCH som de skiter, ibland är gångvägarna fulla med skit.
Och golfbanan där jag bor ... HUA.


BRA på Maderia. Heja dem!!
Här går det väl också framåt, men sakta, sakta ...


ÅÅÅ det kanske finns hopp för mig då också, med håret. Som för dig och Humlan. Jag har inte sett att min mammas och mosters tjocka hår ändrats övh genom åren.
Men mitt och min systers har. Och frissans. Men vi kanske är undantag. Vem vet. det kanske vänder för oss.
Jag ska också sluta färga en vacker dag. Men inte riktigt än.


HAHA, Karin. Ha en fin dag på ön.
Idag ska jag på svennefrulle. Vi får se om ngn gås skiter på mig. IFALL de gör det har de nog gått in på ngn DUMPA PÅ ANNIKA PAKT.

Kram till dig, fina Karin!!!

Annika said...

Bettan:
Jag bara kände hur fågelinfluensan gick in i min skalp och genom min hand. OCH så stanken av skiten. SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ äckligt. HATAR kanadagäss.
USCH!!

NEJ, stackars 11-åriga Bettan på båten. I ny jacka.
OCH så kommer en MÅS.
Måsar alltså, gillar dem ibland, men inte då de blir för många. De är ju också bajsare av rang. IRRK.
Precis, fågelskit är så fränt att det liksom bränner in på kläderna. Så svårt att få bort. TROR att min mössa blev ren, men jag vet inte om jag har lust att använda den igen ...

Bettan, ingen åretruntgran för dig då?? Nähä .... HAHA. NEJ inte för mig heller. URK.

Ja, det är stora skillander i landet. Stora. Vad gäller allt.
Ibland stora skillander kommun till kommun likaså. Det är därför man aldrig kan säga "I USA är det si och så" för det är inte så.
Det är svårt att göra en bra bild av landet i stort, eftersom man inte kan dra allt över en kam. I vissa delar är kommunala skolor i världsklass tex. I andra delar är de så dåliga att staten underkänner dem.
Det är högt och lågt hela tiden.
Vet att när Carina B skrev om lärare och deras usla lön etc reggade jag. Här där jag bor tjänar lärarna inte dåligt, dessutom har de så fina förmåner vad gäller sjukvård, pensionssparande etc. Så där är det, hela tiden. Upp och ner. Skillnad från stat till stat, kommun till kommun.
Lagar skiljer sig, regler etc.
Jag vet, inget lätt land att "dra över en kam".

Stora, stora, stora Bettan-kramar idag!!!

Elisabeth said...

*Detta med kanadagåsen är verkligen fruktansvärt äckligt! Utrota dem, som sagt. ;-) Eller skjut i alla fall av en del av beståndet, så att de inte är så många. I Sverige är det dessutom till och med inplanterade för att adeln skulle just jaga, så varsågod, jaga på, säger jag. ;-)

*Jag är ju yngre än du, men märker ändå att mitt hår är tunnare nu än när jag var i 20-/25-årsåldern. Och toning (hemmavarianten) har blivit något vars huvudsyfte inte är att byta färg på håret, utan att ta bort alla gråa hårstrån som kommit! Både morfar och mamma började få grått hår tidigt, så det är väl de generna jag har ärvt, haha.

*Beträffande återvinning har jag tur, för i bostadsområdet jag bor finns ett så kallat miljörum, där man förutom pappersförpackningar, tidningar, plast, glas och metall även kan lämna batterier, glödlampor och små elprodukter (mobiltelefoner och liknande). Mina föräldrar bor i villa i en annan stad, och de har längre till sorteringen. De tar dock aldrig bilen dit, utan slänger skräpet ofta, så att det inte blir så mycket att bära. Då ska förstås sägas att det egentligen inte är alls långt, utan någon kilometer enkel väg.

Där jag bodde i Tyskland och i Österrike var de bra på sopsortering. Lite intressant är det för övrigt att glas i Tyskland sorteras efter grönt, brunt och ofärgat, men i Sverige behöver man bara sortera efter färgat och ofärgat. Man kan undra varför det är olika!

Erica said...

* Alltså jag måste börja med att få be om ursäkt; men jag kunde inte låta bli att skratta rakt ut när jag läste din beskrivning om äckelfågeln :-D Det lät verkligen så komiskt när jag läste det.
Men förstår äckelkänslan! Usch vad SUR jag skulle bli om det hände mig! Speciellt när de har sådär STOR skit!

Det dök upp ett minne i mitt huvud från när vi var i Umeå en sommar. Tror jag var i tonåren. Vi var på stan och åt mjukglass på torget där, och plötsligt sket en duva rakt ner på min brors tröja. Han måste ha varit 11-12 år och blev så sur att han hyste agg mot duvor i flera år efteråt ;-D
Nu är ju duvskit inte på långa vägar lika stora som det du råkade ut för, men kom att tänka på det minnet ;-)

Och så alla jäkla bakterier som finns i det där... Man har ju som fått lära sig att hålla sig på behörigt avstånd från just fåglar, då man aldrig vet vad de kan bära på.
Full förståelse för att det inte blev någon promenad den morgonen... :-D
Måste ha varit skönt att duscha i alla fall, kan jag tänka mig!

En annan typ av fåglar jag avskyr är MÅSAR! Tvi fy!


* Har tyvärr inget att tillägga gällande hår. Har inget intresse av hår/frisyrer och gör absolut noll saker med mitt hår.
Eller ja, tvättar det såklart. Men ingenting mer.
Har varit och klippt mig hos frisör en (1) gång i mitt liv (2001), men annars ingenting. Ids inte.
I hela mitt liv har jag så gott som jämt haft håret uppsatt i svans, och numera gör jag en fläta som jag sätter upp i en knut. Det är perfekt på jobbet.
Men rent generellt avskyr jag att ha hår hängande runt ansiktet. Jag klarar inte av det. Så därav konstant uppsatt.
Jag är verkligen sjukt sugen på att gå och klippa bort alltihop. Alltså så pass kort att ingenting hänger ner mot nacken.
Nästan lite klippt-med-klippmaskin-kort.

Tror att jag också har lite, lite, lite självfall. Det märks dock inte nu eftersom håret är så långt (och blir då tyngre).
Har alltid tänkt att jag har jättetunt hår, men sist jag körde hemmafärgning (ja, det är också en sak jag gör ibland) tyckte min syster att jag hade "otroligt mycket hår". Så det kanske inte är så tunt som jag tror...


* Oj! Det låter som att USA har en del att jobba på när det kommer till sopor och återvinning. Men man kan ju se det positivt: Även små framsteg är framsteg :-)
Batterier i soporna låter ju helt sjukt! *Uppspärrade ögon-emoji*
Men har sopsortering etablerat sig i Kalifornien kan det ju trots allt sprida sig till resten av landet också. Vi får hoppas det :-)
Det verkar ju i alla fall finnas en öppning för miljötänk, med tanke på hur Greta mottogs under sin USA-tour i höstas.


Här i Sverige får vi betala en straffavgift vid felsortering.
Sist jag kollade tror jag det var 300kr per felsorterat kärl.
Så säg att man slängt allt möjligt både i den gröna och bruna tunnan en månad. Då får man alltså betala 600 kr, utöver den vanliga avgiften för sophämtning.

Tror jag sagt det förr, men jag vill sååååå gärna att soprummet där jag bor ska vara ett "Pitebo-soprum"!
Vi har endast Brännbart och kompost. Resten måste vi åka med till närmaste Återvinningsstation.
Pitebo´s soprum, däremot, innehåller kärl för:
-Brännbart
-Kompost
-Plastförpackningar
-Metallförpackningar
-Pappersförpackningar (typ mjölkpaket och sådant)
-Tidningar och papper
-Wellpapp
-Restavfall
-Färgat glas
-Ofärgat glas
-Låda för batterier
-Låda för glödlampor
En del av dem har till och med en skrinda för elektronik,; typ TV, hushållsapparater, dammsugare o.s.v.
Ja, ALLT med andra ord.
Eller nej, såklart inte farligt avfall (typ bilbatterier, färgburkar o.s.v) och grovsopor. Det måste man själv till tippen med.Oops! En lång kommentar blev det. Men det betyder väl bara att jag är tillbaka bland kommentarerna på allvar igen ;-)

Ha en fin fortsatt torsdag!
Kramar! /Erica

Erica said...

* 300kr per felsorterat kärl gäller om man bor i VILLA alltså.

För oss som bor i hyreshus är det såklart hyresvärden som får vitet om det är dåligt sorterat i soprummen.
Och jag antar att det i en bostadsrättsförening är föreningen som får betala (vilket såklart indirekt är medlemmarna).

Annika said...

Elisabeth:
TOTALT ÄCKLIGT!!! URK!!!
Ja, jag skulle gärna se en utrotning. VAD tillför de fåglarna egentligen?
Säger också, JAGA på!!!
Dessa vidriga fåglar.

Jag kan inte säga när mitt hår började tunnas ut? Men runt 45 kanske? Du är yngre än så. Absolut, så genetiskt allt detta.
Som grått hår. INGET kul. Jag ska absolut sluta färga mitt hår vid tillfälle, men inte än. Är inte redo.

Sverige är så framstående då det kommer till detta med återvinning. SÅ bra! Ett föregångsland då det kommer till detta.
Tycker det låter toppen både hos dig och dina fldrar. Skulle gärna traska en km.
Och ditt miljörum, gillar. Har varit inne i sådana i Sthlm. BRA och rediga.
Ja, men ja, i Finland vet jag att man också skiljer på olika sorters glas och dess färg i återvinningen. Undrar varför det är lite olika där med Sverige?

Annika said...

Erica:
HAHA, du får såååå gärna skratta. DET gjorde jag också. Jag gick och småfnissade hela vägen hem, samtidigt som jag var arg och äcklad.
Men komiskt ÄR det. Jag har tvättat allt, och jag ser inga fläckar. TACK och lov.

Duvor är så äckliga. Avskyr duvor. USCH, brukar kalla dem för flygande råttor. SÅ att din bror drabbades av deras skit är övermåttan äckligt.
De är ju sanna sjukdomsspridare dessutom. Stadsduvor är sååå snuskiga. Skogsduvor helt OK.
Måsar ja, de kan vara fruktansvärda . ABSOLUT!


Erica!! Du vinner dagens pris, inte klippt dig sedan 01. WOW!!v Oj oj. Men som du säger, du har det alltid uppsatt så.
Men du, varför inte klippa dig i ngn cool, kort frisyr. Skulle nog vara jättefint.
Förresten, du måste ju ha vansinnigt långt hår. Eller tar du hand om topparna själv?
JAG röstar på kort frisyr på dig. OM du gör det måste du göra en före och efter på din blogg!! GÖR DET!!!!


Ja, nu är det ju olika från stat till stat och fr kommun till kommun. Jag kan bara snacka om Fairfax Co nu. Men här finns mot att önska vad gäller återvinning.
Karolina, hon har mkt striktare i CA tex.
YES! Greta ja, hon väckte många, det kan jag säga. Kanske ffa den yngre generationen. Men det är ju de som är kloka också. Min egen generation är inte lika klok.
Japp, batterier går bland hushållssoporna. HOW ABOUT!!? Jag hoppas att det ändras, det går ju framåt liiite iaf.

Nej, nej, haha, inga straffavgifter här om man slänger fel, som hos dig.
Antar dock att det är omöjligt att ta reda på vem som slängt vad i fel kärl hos dig? Så det kanske är svårt att driva in böterna? Men bra att det finns det hotet iaf. Tycker du att folk slänger rätt? Eller du kanske inte ser innehållet i bunkrarna.

ja, vi måste också till tippen med målarburkar, gammal elektronik och sådant.
Ja, i Sverige, och i Norden övh, är man mkt bra på återvinning, det är ett stort plus i kanten, verkligen. Vet att många här har nordeuropa som föregångsländer vad gäller detta.
Men, vi får se var det slutar här.

HAHA, love to have you back!!! Erica's back in da game!! YAY!!!!

AH ja, där sa du det, i din andra kommentar. OM böter.
Tänkte att det måste var helt omöjligt i stan nästan att veta vem som slängt vad. Just det, att hyresvärden får stå för pröjset då.
Just det, kan mkt ,mkt väl tänka mig att folk i villa per automatik blir NOGA!! THAT makes sense!!! VERKLIGEN!!!!

Kramar till dig!!!!

Anne said...

Neeeej Annika, fy fasen vad äckligt med fåegelskiten. Jag ryser bara läsa om det men samtidigt är det ju lite komiskt... Fniss, fniss. Men ryser av känslan ha fågelskit över hela sig. Förstår du strippade av allting sen, även om inte alla kläder var besudlade så att säga. Men det är ju den där känslan att allting är smutsigt och äckligt, hela en. Jag har inga problem att tro de skiter var 12e minut, man ser ju deras skit överallt. Ja, det finns alltför många av dem. Samma här.
Det där med förändrat hår, intressant du tar upp det. Jag är ju inte riktigt i klimakteriet än men skriver under på det du säger om förändrad hårkvalité. Sprödare, tunnare, torrare. Absolut. Jag tror ärligt att det är färgandet som är boven. I alla fall för mig, flerårigt regelbundet färgande tar liksom ut sin rätt nu. Det sliter på håret, förändrar det och jag tror mitt hår skulle behöva en lång paus för återhämtning. Annars verkar det lite blandad mix av vad klimakteriet gör med håret, jag tror absolut det som din frissa säger det är vanligt med förändringar men samtidigt tycker jag det är minst lika vanligt ingenting förändras. Som du nämner dina familjemedlemmar och Karin, Humlan här skriver ju det snarare blivit bättre. Det jag hört är nog också väldigt blandat, flera som faktiskt sagt de fått bättre hår så jag vet inte... som sagt, tror färgning, permanenter (hehe, men det gör ju ingen idag förstås) och all sorts regelbundna hårbehandlingar sliter på nåt enormt och är inte snällt mot håret. Likväl så går jag regelbundet till frissan och färgar håret...men skulle ärligt vilja komma ifrån det för mitt hår är inte i bra skick alltså.

Sopsortering ja det är inte alls som i Norden här heller. CA är som du säger i en liga för sig, OR och WA är nog hyfsat tätt efter CA. Västkusten överlag tror jag men CA som ohotad ledare. Batterier, ja "de" säger de ska kastas i vanliga soptunnan här med (och då tycker jag de är väldigt progressiva annars vad gäller sopsortering). Jag har påsar sedan flera år tillbaka med gamla batterier i garaget som jag inte vet vad göra med, har känts fel kasta dem i soptunnan men men det är ju vad man "ska" göra...Ärligt talat vet jag inte ens vart man skulle kunna lämna batterier, den sortering vi åker till ibland med skit tar inte emot batterier så nä, även om man anstränger sig för att hitta nånstans att lämna så går man bet. Glas, samma här. Alla sorters glas och färger går i samma låda. Däremot, när jag hade splittrat glas, glasskärvor från en spegel, så vägrade de ta det och hade lämnat kvar med en lapp de bara tar helt glas i flaskor/burkar. Det var lite intressant...för allting verkar ju kastas i samma röra och gå sönder ändå...så det förstod jag inte riktigt.
Däremot är de på tårna här vad gäller kassar. Finns inga plastkassar att få mer, andra alternativ de erbjuder kostar pengar och restauranger får inte mer ha plastsugrör utan andra varianter. För att nämna några grejer jag ser. Missförstå mig inte, jag är helt för miljön och att ta hand om vår jord på bästa sätt men ibland undrar jag vad som mest är för samvetets skull och vad som gör skillnad på riktigt så att säga. Man dumpar plastkassar och plastsugrör men det man ersätter det med (papperskassar och pappersugrör) är ju bevisligen långt ifrån miljövänligt sätt att tillverkas på heller. Komplicerat är vad det är.
Kramar!

Erica said...

Svar:
* Har hyfsat långt hår, men inte så långt som man kan tro.
Skulle säga att det går till... typ strax ovanför midjan. Alltså typ mitt på ryggen.
Min syster brukar hjälpa mig med att klippa topparna i samband med de gånger vi färgar. Tröttnade ju på min egen hårfärg för några år sedan och har haft rött sedan dess.

Och kort hår ja... Känns verkligen hela tiden som att "NU är det nära". Ska bara få ändan ur och boka tid.
Och den dagen blir det definitivt bloggmaterial!

* Tja, jag tycker nog det är lite skiftande i hur duktiga folk är på att sortera. Dock rent generellt ser det väldigt bra ut.
Som du skriver så tror jag också folk i villa är bättre på det, eftersom det är de själva som får böterna om det är osorterat.
Precis; i hyreshus är det ju stört omöjligt att veta vem som slängt vad. Därför ligger ansvaret på hyresvärden.

Det är faktiskt så att Pireva (PIteå REnhållning & VAtten) har rätt att lämna kärl i soprum otömda om de är felsorterade.
Såg faktiskt en sådan gång i soprummet på lägenhetsområdet vid mitt förra jobb.
Pireva sätter en röd skylt på tunnan där det står typ "Felsorterat. Kärlet ej tömt".
Sedan är det hyresvärdens (i det fallet Pitebo) ansvar att se till så det sorteras innan de kan komma och tömma.

/Erica

Brysselkakan said...

USCH! Fy vad äckligt med fågelbajs på huvudet.
Äckliga fåglar.

Ja du, håret är inte vad det var. Har alltid haft långt tjockt och problemfritt hår. Aldrig sett slitet ut. Men nu... det är mer som ett torrt trassel, Svinto. Min frisör säger fukt, fukt och fukt. Dvs produkter med fukt. Har ett balsam som inte löser problemet MEN utan det är det ännu värre: Evo Mane Tamer.
Huden är rätt ok men mina naglar, som alltid också varit långa, hårda, aldrig gått av eller krånglat klyver sig nu rätt ofta.
Det har blivit bättre med både hår och naglar av att jag äter Femarelle, ett naturläkemedel för klimakteriet. Även tex slemhinnor både här och där har blivit betydligt mindre sköra.
Men det är fan ingen dans på rosor att bli äldre kvinna.

Det är rätt skrämmande att ett av världens största länder är så dåliga på sopsortering. Och att det skiljer så från stat till stat. Även hos sonen i WA är det sådär men troligtvis bättre än på många andra ställen. Vi pratade just om detta med sonen i söndags och han tycker det största problemet är att det hela tiden ändras HUR man ska sortera så det sitter ständigt nya lappar på univ om HUR de ska göra och ingen gör rätt för det just ändras hela tiden. Och som svensk tycker han det är löjligt hur lite som sorteras.

Anonymous said...

Annika, du är härlig! Fick mig ett gott skratt. Men fy vad ÄCKLIGT!!! Och stackars dig...sa typiskt att du just hade varit hos frissan...men det kanske var just det som gasen gillade...haha...
Kramar, Lisa

Annika said...

Anne:
GRYMT äckligt. FY tusan. När jag kände smällen på huvudet visste jag vad det var frågan om- URRRK!!!
MEN, jag kunde ju inte låta bli att garva själv heller ...
HAHA.
Ja, jag strippade direkt, allt åkte in i tvättmaskinen. ALLT, tom BH och långkallingar, haha. Jag kände mig såå äcklig o jag kände ju liksom hur bakterierna spreds medan jag gick hem.
OCh sen skrubbade jag hela mig.
USCH!!
HATAR kanadagäss. HATAR!! Har inga problem med utrotning i det fallet. USCH!!!
Ni har dem också ja. Precis, man kan inte gå utan att trampa i deras äckliga skit. OCH nu kommer det från ovan också, haha!!

Du är 10 år yngre än jag. Nej, du är inte där ännu, i klimakteriet. . MEN du kan ha en fet poäng i att det är färgandes. Jag tror att styrande spelar in också. Åratal av värme i form av tork, värmeborstar etc.
en dag ska jag sluta färga mitt hår och låta naturen ta hand om allt. MEN jag är inte redo ännu. Tror, som du, att håret kommer att må bättre då.
Det är nog så att det kan bli hit or miss. Men, vi har bevis på att det kan bli bättre, som i Humlan och Karins fall.
OCH som sagt, min mammas och mosters hår har alltid haft toppkvalitet.

Sopsortering. CA ligger i framkant. Hela västkusten, som du skriver. NI är liiiiiite bättre där än vad vi är ... MILT SAGT!!
Här är det bedrövligt ... fastän det långsamt blir bättre.
Ett tag kunde man lämna in batterier till IKEA, men IKEA tog bort det. OCH Home depot hade batteriuppsamling ett tag.
Numera vet jag inte om de har kvar det. Nej, de går i vanliga soporna, och det känns FEL!!!
Som du, som sparat i kassar. Jag slänger, men jag förstår så väl ditt sparande.
TÄNK att inte ens du har bättre batteriåtervinning.

Lustigt alltså, här säger de att man inte heller får kasta trasigt glas. MEN, det har jag gjort. Jag tänker att det ju krossas ändå, speciellt när det slängs i en stor container.
Nej, jag fattar inte heller det där resonemanget.

Ja, ni är framåt vad gäller plastkassar. Här är de gratis, och flimsiga. När jag var i CA märkte jag hur mkt bättre kvaliteten var på plastpåsar i de butiker där vi var tvungna att köpa plastpåsar då vi handlade.
Läste att det inte är ngn större vinst för miljön med tygpåsar. Tvärtom. Så visst, mkt är för att döva våra samveten.
Men sugrör tycker jag gott de kan "utrota" och plastringar och annat.

ABSOLUT komplicerat, Anne. Väldigt sant.

KRAMAR!!

Annika said...

Erica:
Skulle vara kul att se ditt hår utsläppt.
BRA att din syster klipper dina toppar. DÅ blir det ju klippt. Och ja, att färga eller tona håret är det ju faktiskt kul att göra. Har själv gjort det i åratals åratal.
YAAS, så KUL om du klipper dig kort. Tror du skulle passa bra i det.
OCH det måste dokumenteras!!
HIHI!!

Folk i villa är nog mkt bättre på sortering än folk i lgh. Det där med böter tar alla ggr skruv hos villaboende. BRA!
SEN tror jag också att folk är rätt duktiga överlag hemma på sortering.
Ni har BRA och rediga sop och återvinningshämtare hos er.
SÅ ska det vara, röda lappar. DET syns, och folk får en tankeställare. SUPER!!!!

Annika said...

Brysselkakan:
JA, Kandagässen alltså ...
SAY no more.
SÅ snuskiga fåglar. SJUKT trött på att ens se dem.

Så du märker också av håret. Intressant. TACK!!
Ja, det är inte kul när man en gång haft ett bra hår. Inte alls.
Jag tar bara vanliga vitaminer, men borde nog tillsätta mer. Min frisör sa också det där om fukt, och att skydda då man stylar.
SKA ta mig en titt på det du rekommenderar. Mina naglar har alltid varit svaga, så jag märker ingen skillnad där.
NEJ, det är fasiken inte kul att åldras. Inte. Leder och skit som värker alltmer.

VISST är det uselt hur dåligt det går till med sopsortering här. KAN verkligen tänka mig att din son reagerar på det.
Då är ju han ändå på västkusten, där man är bättre än här.
Just det, att de ändrar hela tiden. DET är skumt.
Man kan kasta det och det ett tag, men sen ska man inte göra det längre etc etc. SUUUCK!!!

Annika said...

Lisa:
HAHA, som tur ÄR hade jag mössa på mig. Kan nästan inte tänka på hur äckligt det skulle vara om gåsen skitit mig direkt på håret. USCH!!
SNUSKIGA äckliga fåglar.
HAHA, var ju tvungen att skratta åt det jag också.
;-)