Wednesday, January 22, 2020

Amerikanska Fenomen: Skulle du ... ?

Hej onsdag!


Veckan brakar iväg i ett väldigt tempo den likaså, pust. Alltså, påpekar detta med anledning av gårdagens inlägg där jag klagade över att helgen går i ett nafs.
Sanningen är ju den, veckan går lika fort.
Hjälp!


När jag är ute och kör bil lyssnar jag alltid på bilradion, oftast på någon lokal DC-kanal. Häromdagen talades det om den “nya trenden” att behålla sin julgran över Valentine’s Day, att då klä den med valentinprydnader i kärlekens tecken.
Erkänner--rakt av--att jag bara satt och skakade på huvudet åt det jag hörde.
Say what?

Tanken att behålla granen till Alla Hjärtans Dag svindlar. Om än med icke-julgrans-prydnader.
Nej, nej, nej skriker hela min själ.
MEN, tydligen börjar detta bli ett allt vanligare fenomen i landet Amerika …
Jag får väl anta att de personer som nyttjar det här har fejkgranar då, hehe. Det kan bli aningens svårt med en äkta gran, tänker jag.


Många menar att det fortfarande är vinter och mörkt när Alla Hjärtans Dag rullar in. Att då ha en vacker julgran i ett hörn som lyser upp är bara trevligt.
Rosa och röda ljus kanske istället för vita, eller mångfärgade? OCH sen hjärtan en masse i trädet, antar jag.
Bild från Good Housekeeping
När jag googlar på detta ser jag att det är många som behåller sina granar HELA ÅRET! De byter bara ut pyntet efter årstidernas—och storhelgernas—gång.
Vän av ordning frågar sig då, blir inte en fejkad gran dammig? Klart att man kan damma pyntet, men själva granen?
Nej, när jag tänker att det ändå måste bli en härd av damm mellan alla grenar kittlar det i näsan.


Bild från Pinterest
Sen, hur speciellt ÄR det att ha en gran hela året?
Är inte själva grejen med granen att man bara har den runt jul? Försvinner inte “magin” om man har granen hela året runt?
För mig skulle den det. Den skulle bli som en glittrig lampa i ett hörn, man skulle ta den för given.
Symboliken försvinner. För jo, en GRAN i vilken form och prydnad som helst, signalerar JUL.

Bild från Country Living MagazineJag läser om en dam som har granen ståendes på hedersplats i vardagsrummet året runt, OCH inte bara granen, hon går all in och all out vad gäller varenda säsong året om.
Först är det Valentine’s Day, och då svämmar villan, granen och trädgården över av hjärtan, amors pilar, godishjärtan och rosor.
Därpå påsken, och ja då fattar ni vad som kommer upp som pynt, påskkycklingar med vänner. Sen kommer Memorial Day och Fourth of July, och då är det patriotism som gäller. ALL in!! Red, white and blue.
Därpå kan hon köra lite strandtema med snäckor och parasoll och sådant vilket signalerar högsommar.
Framåt september kan det bli lite hösttecken i granen.
Halloween? Givet!!!
Thanksgiving? bring it ON.
Sen är det jul igen, och det är kvinnans favorithelg. Cirkeln är därmed sluten.
Frågan är, hur speciell blir julen efter ett år av pynt som ändå är grundat på julgranar?
Jaja, each to their own, gissar jag.

Bild från Best ProductsMånga menar att de älskar julen alltför mycket för att de ska vilja plocka ner sin gran. De väljer att behålla den.
Jodå, visserligen är jag julälskare av rang. Men, jag säger som jag bruka säga om evig sommar, att ha gran och jul året om skulle göra mig deprimerad.
Liksom på samma sätt som att en evig sommar skulle få mig att gå i däck.

Bild från refabbed.comFaktum kvarstår, Valentingranar verkar bli vanligare, och att det är en trend 2020 råder det nog ingen tvekan om (efter lite forskning från min sida).
Det jobbiga nu— stånk— är att jag lär få en massa annonser om detta på Facebook och i mitt insta-flöde. ALLA vet ju att man inte kan googla något utan att det lämnar spår. Hehe.Vad säger du om detta fenomen?
Är det något för dig?
Skulle du kunna tänka dig att pynta upp efter årets alla årstider och storhelger?
Eller, tycker du som jag att en gran symboliserar JUL hur mycket man än förnekar det?

Bild från Hometalk.comMed detta lämnar jag mitt granfria hem (mina fejkgranar ligger i gott förvar på vinden nu fram tills i november 2020) för att ta en kall morgonpromenad. DET känns GÖTT!!

Ha en fin onsdag!

32 comments:

Anonymous said...

Yvonne said….
ALDRIG i livet skulle jag vilja ha en gran året om, räcker så bra med juletid och i ärlighetens namn är man ju rätt less på den när man pyntar av den. Hoppas verkligen det inte är något mode som kommer hit, räcker så bra med alla hjärtansdag som den är, påsk, midsommar och halloween och sen jul.

Här hemma fortsätter uppehållsvädret och idag lovas lite sol också, inte illa. Ska iväg och hämta lite böcker jag köpt av en kompis till sonen. Läser ju sååååå många böcker, ff allt i Spanien och har säkert 100 st som väntar. Vi har just sett Chernobyl och den var bra, tyvärr har jag en förmåga att slumra till då och då, men hör engelskan så helt borta är jag inte om vad som händer. Retade mig lite att alla pratade engelska, inte direkt något som är vanligt i de länderna, och alla hade ryska namn :-)

Ha en fin onsdag, imorgon väntar en Semlewrap på Tösses, vad sägs om det?

Stor kram skickar jag från Åkersberga

Brysselkakan said...

Men... Herre gud! Granen året runt? Jag har inte ens gran till jul!
Men det finns folk till allt tydligen. Blir de lyckliga av gran året runt så är det väl ok då. Men jösses!

Testa att Googla i inkognitofönster så slipper du drunkna i det du nyss sökte på! På PC ctrl+shift+N dock osäker på Mac

Humlan said...

Hur kommer man på något sådant som att ha julgran året runt? Nej, jag förstår det inte heller. Men det är lite roligt att du skriver om detta nu, för jag satt helgen före tjugondagen och tänkte att jag inte vill ta bort julgranen, jag hade börjat ta bort annat men julgranen och ljuset från den var ju så fint. Jag brukar ju ta bort det på tjugondagen, men då började jag bli dålig, så jag plockade ner lite från fönstren och så men fick ge mig innan jag kom till granen. Sedan var jag febrig och orkade inget under veckan så julgranen stod kvar. Och plötsligt så var inte det fina skenet från granen så fint längre, jag var trött på granen och ville bara ha bort den. Det var skönt när jag var så bra på fredagen så att jag kunde ta bort det sista av julen. Det är lustigt att något som ena dagen är så fint och stämningsfullt plötsligt mest blir irriterande.
Nej, för mig är granen jul och den får vara här under jultiden.
Jag pyntar sällan för andra helger, kanske något till påsk men inte alla år. Däremot gillar jag att byta dukar och sådant efter årstid, så det skiftar lite under året.

Jag ska läsa dina inlägg från förra veckan, de är läsvärda men det är inte alla dagar som jag klarar av att läsa dem. Du har liten stil i din blogg och det är extra ansträngande att läsa den med mina krånglande ögon. Än så länge har jag inte ändrat storleken på bokstäverna generellt för det är så mycket som blir lite konstigt då, men det kanske blir så snart.

Jag hoppas att du inte blir alltför förföljd av konstig reklam efter det här inlägget, det var kul att läsa, jag hade ingen aning om att det finns Valentingranar eller granar för andra årstider. :-)

Ha en bra dag, du med!
Kramar!

Brysselkakan said...

HUMLAN! Läser att du har lite svårt att läsa Annikas blogg pga litet typsnitt. Du vet väl att du kan hålla nere ctrl och scrolla samtidigt för att zooma in och ut? Också enkelt att på det sättet återgå till normal storlek (100%).
Kanske kan hjälpa dig!

Humlan said...

Tack Brysselkakan!
Det visste jag inte. Jag ska testa.

Christina said...

Men jösses så tokigt! För mig skulle magin försvinna. Jag älskar julen och framför allt älskar jag julen här i US där vi tar in granen efter Thanksgiving och kan njuta av julstämning ända fram till jul. Jag gillar verkligen det! I Sverige tog vi in granen kvällen innan julafton och det var alltid speciellt och en fin början på julhelgen men sedan var det ju liksom över. Julgran hela december och sedan efter nyår är det bra! Till nästa jul! Så ska det vara, jag är säker på att det finns en lagtext någonstans! 🤪
Ha en fin onsdag snygging!!

Sara said...

Nä du, ingenting för mig. In med granen strax efter Lucia och ut strax innan trettonhelgen, det är min melodi. I julas hade vi inte ens någon gran. Det är skönast så när vi ändå åker bort i mellandagarna. Vi har iofs en liten rumsgran om ca 50 cm, den har vi året om. Den står i "ditt" sovrum så du vet säkert vilken jag menar. Den är mjuk i barren och ljusgrön så den ser inte så "granig" ut. Men jag gillar julgranar, tycker att de är vackra, men då bara under julen, inte annars. Men om andra tycker att det är fint så stör det inte mig, alla får göra som de vill, så gör jag som jag vill:)

Jag gillar traditionen av att klä en späd björk med påskpynt till påsken, utomhus då menar jag. Håkans föräldrar brukar göra det i Småland, tycker att det är så gulligt. Ha en fin onsdag, sis! PoK

Christina said...

Nej, ingen gran efter tjugondag Knut! Dukar och annat pyntar jag med under året, påskpynt till påsk och pumpor och ekollon under hösten, men granen hör julen till.

Annika said...

Yvonne:
SAMMA!
ALDRIG!!
Skulle bli tokig. Och det skulle verkligen göra julen mindre speciell.
NEJ TACK!!
Du får väl se om du detta dyker upp i gamla svedala också vad det lider. HOPPAS INTE!!!
Chernobyl, inte sett den ännu. Orkar inte riktigt efter Succession och don't fuck with cats. De är så mörka, men jag ska se den.
DOCK, kan faktiskt helt fatta vad du menar med engelskan.

JAG säger, LYLLOS dig som ska få en semmelwrap från TÖSSES!!
Underbart.

Kramar!!!

Annika said...

Brysselkakan:
DET finns verkligen folk till allt. OCH detta, iaf med valentingranar, verkar vara en trend denna vinter. SUCK!!!
Each to their own, ja. TUR att vi inte behöver, haha.
Ja, jag är less på att det man sökt via google kommer upp i form av annons. Trött på att man ibland inte ens kan vistas på ett ställe och det kommer upp ...
Ibland undrar jag om det möjligtvis går att koppla in VPN när man söker? Jag har ju en sådan.
Värt att testa kanske.

Annika said...

Humlan;
VISST är det skumt. Aldrig att jag skulle.
MEN en del verkar älska det.
Det är ju verkligen så, granen är ju ljuvlig. OCH kan ju såklart vara det även efter Knut. MEN som du själv märkte "förlorar den ju sin glans" den också vad det lider.
Så skönt att du orkade ta bort den, Humlan.
Jag gillar också att byta textilier under året. Pyntar inte till påsk alls. Lite till Halloween, som du vet. Men annars är det nog inte mkt under året. Den fjärde juli blir det lite pynt, men bara över dagen sas.
det är på julen mitt krut bränns, men med begränsningar tidsmässigt. haha.

Humlan, dui får ändra din inställning på datorn så att texten blir större.
Jag kommer nog inte att ändra designgen på bloggen, men kan se om det ev går att ändra textens storlek.

HAHA, vi får se vad som dyker upp på fejjan och Insta nu, haha.

Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan igen.
BRA hjälp där!!!
Hoppas att det funkar :-)

Annika said...

Christina:
Eller hur!! Magin försvinner ju. Helt galet. OCH dammigt, tänker jag.
Älskar också julen här i US så mkt. Men att ha gran året runt, nej tack!!!
HAHA, ja jag älskar hur det är här. Julgran efter Thanksgiving direkt, sen juligt och fint hela december. OCH sedan, nyårsdagen. SLUT. It works for ME! AND you!!
HAHA, idag kände jag mig så lagom snygg, hehe. Viker en punkt åt varför imorgon,
MEN du ska ha en fin onsdag, sötnos!!!

Annika said...

SIS:
YES!!
DET är bra. Nej, jag tycker det skulle vara hemskt att ha den året runt. ISCH. Bara tanken liksom ...
Och dammet i en en plastgran ... IIIIHH! NEJ!!
Ja, jag vet vilken gran du menar. Men, det är ju så lagom när ni skulle bort över mellandagar och nyår. Helt rätt, och stämningen kommer ju iaf. En liten rumsgran är så söt!!
ÅÅÅÅ, om jag bodde i Sverige och firade påsk (har ju sgs lagt av med det som du vet. Påsken töntigt kort här. SÅ orka ...). Men bodde jag hemma i Sverige och bodde jag i ett hus skulle jag med största nöje göra som Håkans fldrar. UNDERBAR ide!
Så fint!!
Kramar och älskar!!

Annika said...

Christina.
BOOM. Absolut.
Håller MED!!

Karin Eklund said...

Hahaha. Helknäppt!
Men så är världen, helknäpp.
Kan bara inte låta bli att skratta åt graneländet.

Ha det bäst!

Elisabeth said...

Nu kommer jag med en lite avvikande åsikt, för jag tycker faktiskt inte att det låter helt fel - OM man vill ha den här varianten blir ju granen så att säga bara en gran, inte en JULgran. Den blir liksom en inredningsdetalj bland alla andra, och något man anpassar efter årstid/högtid. Helt orimligt låter det faktiskt inte i mina öron, med ordentlig marknadsföring går det säkert att "av-jula" granen. Och så växer det upp en generation som inte bara förknippar granar med jul, utan tycker att gran med olika klädsel passar året runt.

Det sagt är det inget jag skulle vara intresserad av att ha, inte minst med tanke på detta med dammet. Hur dammar man en gran liksom? Verkar synnerligen besvärligt!

Erica said...

Hej hopp! I´m back (hoppas jag)!
Det har varit en tuff januari, trötthetsmässigt, och bloggvärlden har fått vika undan i mitt liv ett tag.

-------------

Alltså jisses! Vilket påhitt!
Håller med dig; jag skulle heller inte vilja ha en julgran framme året runt. Absolut inte. Precis som du skriver; huuur dammig blir den inte!?!
Och jag kan inte tänka mig att det ser annat ut än malplacerat på sommaren, oavsett vad för typ av pynt som används...

Jag tog inte ens ner min gran den här julen, så jag körde bara mitt andra pynt.
Å andra sidan är det bara för att jag inte hade plats för den i år med de nya möblerna jag köpte förra våren ;-)

Kan absolut förstå tanken att de är så mörkt den här tiden, så det är ett sätt att lysa upp i mörkret. MEN det går ju faktiskt lösa med ljuslingor och mysbelysningslampor (alltså inte taklampor). Granen alldeles för starkt kopplad till just julen.
Så den trenden är då rakt inget jag kommer hoppas på :-)


Å andra sidan gillar jag att sitta och filosofera lite och tänka på "bakåt och framåt". Traditioner som ändras, tas bort och adderas genom tiderna. Sådant som vi gör och ser som självklara traditioner idag har inte alltid varit.
Så vem vet... Om 100-150 år kanske de generationerna har traditioner vi idag inte ens har tänkt på (eller saker som inte ens finns idag).
Vem vet; en tradition nästan alla följer då kanske är att behålla julgranen januari ut?


En sak är i alla fall säker: Granarna på bilderna här i ditt inlägg var då så äckligt fula! Det kryper nästan i kroppen på mig över hur plottrigt det ser ut. Blir så stressad.
Det är tur att vi alla får ha det precis som vi själva vill i våra hem :-D


-------
Det känns så skönt att vara tillbaka här! Som att ordningen är återställd på något vis :-D
Kramar /Erica

Annika said...

Karin;
Håller med dig. MAN kan egentligen bara skratta.
SÅ knäppt.
Ha det toppen på ÖN!!

Annika said...

Elisabeth;
HAHA, ja det var avvikande. MEN det är bara KUL!!! Uppenbarligen är det ju verkligen folk som gillar detta, och kör så här.
Inte min grej dock. INTE ALLS. Inte din heller :-)
Skulle nog gå att göra årsgran av julgran av det, mkt möjligt. Det ska bli kul att se om det här ger ringar på vattnet i Sverige.
Först och främst av V-granar då.
HIHI,
Vi får spana ;-)

Ja, dammet ... det är ngt jag inte kan släppa, haha. Känner hur det kliar i näsan vid tanken ...

Annika said...

Erica:
Varmt välkommen tillbaka!!!
Jag har saknat dig!
Men nu arduously här igen.

Hoppas att du inte är lika trött som innan jul :-(


HAHA, ja jag vet, vilket PÅHITT!!
Helt galet.
OCH dammet. Jag vet, jag får liksom nästan andnöd bara av tanken.

Precis mörkhetsfaktorn kan man lösa på andra sätt, med ljusslingor, vinterdekorationer etc. Sådana som jag har.
Så det håller inte. OCH ja, en gran ser malplacerad ut mitt i sommaren, hur den än är klädd, hehe.

Som Elisabeth skriver ovan, det skulle nog absolut gå att få in en ändring i granarna. Att avjula dem, sas. Så som du säger, om sådär 100 kan saker och ting se helt olika ut än vad de är idag.
Saker och ting förändras ju verkligen genom tiderna.

Ja, tur att vi slipper, eller hur Erica!! VERKLIGEN!!!
PUST!!

TACk, jag är jätteglad att du är här igen. Även för MIG känns ordningen återställd.

KRAMAR!!

Erica said...

Svar: Tyvärr är det så att tröttheten nu efter jul/nyår har varit VÄRRE än innan jul. Det blev värre än det jag beskrev i ett blogginlägg för några veckor sedan (tror det var på bloggen).
Blir dock mer och mer säker på att det beror på mörkret.
Har nämligen sett hur många som helst i sociala medier med samma erfarenhet denna vinter, och så läste jag på SMHI att antalet soltimmar den här vintern legat rejält under det normala.
Så jag har stora förhoppningar att det snart kommer bli bättre :-)

/Erica

Karin said...

Jösses! ÄÄÄÄÄÄÄLSKAR min julgran, och har gärna den uppe till slutet av januari (från mitten av december), men DÄR får det räcka! Dessutom är ju en del av charmen att få uppleva hur GIGANTISK vår medelstora lägenhet känns när man just plockat bort granen och julsakerna... :-D

Humlan said...

Inte behöver du ändra din design! Brysselkakan kom ju med ett bra tips som hjälper mig här och på andra ställen. Jag skrev det var mest som förklaring till dig varför jag inte är här men tittar in på FB eller Instagram. Där är det ju kortare texter som är lättare att läsa trots att ögat svider.
(Jag har problem med glaukom på ena ögat och får medicin med en hel del biverkningar, dessutom har jag gråstarr på bägge ögonen och det ändras snabbt så glasögonen stämmer inte alls.)

Kram

Anne said...

Hihi, vilket roligt inlägg. Jag vaknade med grym migrän och hade en seg morgon och förmiddag men tack och lov jag fick ditt inlägg att läsa för det här gav mig ett gott skratt och energin tillbaka. Jag fnissar extra mycket åt det du så bra beskrev att tack vare din research på detta ämne så tror nu datorn och "de" att du är en granälskare av rang som använder den året om, så japp, du har en massa annonser om Valentine´s granar och pynt att se framemot i ditt flöde nu, hahahahahaha.
Men du, seriöst alltså. Aldrig någonsin. Och då vet jag att du och jag brukar vara försiktiga med att säg aldrig. Vi brukar säga "man ska aldrig säga aldrig" men vad gäller det här så vågar jag faktiskt vara så modig och säga aldrig i livet, kommer inte hända... Precis!!! Det du säger om att julgranen skulle ju förlora magin om man hade den året runt, spelar ingen roll att den får säsongspynt på sig och dekorationerna byts ut. Likväl är det en gran som till slut bara blir en gran och inget speciellt alls. Nej fy f-n säger jag rent av...
Och ja en annan vettig fundering är ju, blir inte granen dammig och hur dammas en sån av. Kan man ta ut en fejkgran och duscha den, det borde ju i och för sig gå då den är gjord av plast väl. Nämen herregud, det här är ju helt tokigt.
Fram med säsongsbetonat pynt förstås, fullt ös och byt ut varteftersom. Som jag vet både du och jag gör vad gäller kuddar, gardiner, ljusslingor och sånt. Men det är ju en helt annnan sak. Att behålla julgranen och klä den i olika sorters pynt är....jag kan inte låta bli att skratta, hånar faktiskt lite idén om det är ok men skulle jag komma hem till nån med en Valentine-gran så vet jag inte om jag skulle kunna ha poker-face...
Roligt inlägg, Annika!!

Kram!

Annika said...

Erica:
Gå till läkaren. KOLLA så att du inte har brist på ngt.
Så trött som du skrev att du var innan jul är inte normalt. Bara kolla upp det!
Visst, trötthet, men sådan trötthet ...
Gå inte efter vad folk på SM säger, utan kolla upp det.
ETT varmt råd från mIG!! Och vintern är långt från över.
Stora, stora och pigga kramar från mig!!!

Annika said...

Karin:
Välkommen till min blogg!
Tror du är ny!!
HIHI, du har granen uppe länge. MEN inte över V-dagen, och inte hela året. HAHA.
JAA!!! Visst är det stor skillnad när granen försvinner. Rummet känns luftigt!!
Karin, varmt välkommen tillbaka!!

Annika said...

Humlan:
SÅG det! :-)
Toppen!!
Ett mkt bra tips! Visste att man kan ändra storleken på texten, men inte hur.
JAG hoppas verkligen att detta underlättar stort för dig nu vad gäller datorn och insta. På inta är det ju så korta texter, oftast.
Jobbigt med glaukom. inte rolig, Humlan. OCH gråstarr också :-(
Stor kram från mig!!

Annika said...

Anne:
ÅÅÅÅ tack vännen, det var roligt att höra!!
TACK!
Men jag är ledsen att du har vidrig migrän. DET måste vara ett helvete. Jag har aldrig haft det, så jag vet inte. Men förstår att det är HEMSKT.
HAHA, ja du vet, googlar man ngt så kan man ge sig den på att det dyker upp i ngn skepnad på SM. Ngnstans.
PUST!!
Har inget sett. ÄN. Men det kommer nog ...

ELLER hur, detta kommer aldrig att hända. JAG kan säga detsamma. DET kommer inte att hända. Det är som att förneka sig julkänsla om man skulle göra det. USCH nej. VILL INTE!!!
Till sist blir granen som vilken möbel och lampa som helst i huset. Den förlorar sin glans. Nej tack!!
OCH dammet. USCH!!!
Tänk om man har en sådan där gran med fejksnö, en vit. Den kan man nog inte duscha av. UÄÄÄCK, nej min nästa börjar klia och ögonen rinna bara jag tänker på allt damm som samlas.

Precis, helt OK att köra med nya textiler o prydnader under året hemma. Det gör jag med, precis som du.
Men granen ...
OMG.
Nej, jag säger som du, jag skulle ha svårt att hålla färgen om jag kom hem till ngn som hade en V-gran.
OH my!!

TACK för att du gillade dagens inlägg!!
KRAMAR!!

Freedomtravel said...

Gran året runt? Nej, det är nog inget för mig ... Men min mormor hade några jul- och påskpynt, och de stod framme året runt eftersom "det snart är dags igen". Kanske blir jag som hon? Vi har i normala fall inget pynt, men i år fick vi en tomte. Har ingen större förhoppning om att vi kommer plocka undan den ... ;)

Ulrika i Skåne said...

Helt knäppt med gran året runt. För att undvika att få reklam om knäppa saker man ibland vill googla om, så kan man använda appen DuckDuckGo och söka från den istället. DuckDuckGo lämnar nämligen inga spår. Så bra! Jag gillar den inte lika mycket som Google, så tar bara till den när jag inte pallar med en massa reklam.
Ha det fint, Annika!

Annika said...

Ulrika:
Du är ny här tror jag, välkommen!!!
Ja, visst är det sjukt. DET förtar liksom allt som är mysigt med granen runt jul.
TACK för tips, ska absolut kolla in den appen. Vet du, haha, har ännu inte fått ngn reklam om detta, pust. Men det kommer väl.
Tusen tack, förstår att den inte är lika effektiv som google, men bra om man vill söka på ngt som man inte vill ska komma tillbaka i massor sen.
Ha det toppen och varmt välkommen tillbaka!