Friday, December 20, 2019

Spridda jultankar ...

Fredag! Fredagen innan jul!Hjälp!
Eller inte för att jag är STRESSAD, per se. Men det är det där med tidens gång som är så knepigt.
Gillar inte.
December gick alldeles för fort. Precis som den alltid gör.
Jag fattar inte att det är julafton på tisdag. Begriper inte heller att det snart är ett nytt år. Hey, det är till och med ett nytt decennium. Det känns alltid så ödesmättat att byta decennium på något sätt. Vet inte varför, men det gör det …
Visst håller ni med mig?
Det har jag tyckt sen jag blev stor nog att fatta. Alltså, jag minns fortfarande hur konstigt jag tyckte det var när 1979 blev 1980. Jag menar, 1969 hade jag som treåring inget större begrepp om tiden och dess framfart.
Men vid samtliga decennieskiften sedan 79 har det känts i magen …
Ja, för att inte nämna när 1999 blev 2000 …På den här tiden fattade jag inte alls tidens framfart ...

Som sagt, fredag!
Igår hade jag mina vänner här på mat.
Janssons, närmare bestämt.
OCH så gjorde jag denna efterrätt, en pannacotta gjord på skumtomtar.
Den är god, och barnsligt lätt att göra.
Googla bara på receptet så hittar ni det.Tänk ändå vad julmaten, och dess smaker, väcker minnen.
Hela julen är galet sentimental, och nästan alla blir nostalgiska. Inte minst JAG!
Det är lätt att tänka tillbaka på de tider som flytt.
Man kan sitta och fundera, och glädjas, över barndomens jular. Eller, de jular vi firade hos min mormor och morfar.
Jag kan tänka på tomtarna som kom på julaftonskväll. När vi var barn var det alltid någon vän till mina föräldrar som bankade på dörren utklädd till tomte. Det var ju galet spännande och väldigt pirrigt.
När vi blev äldre var det någon av mina bröder som klädde ut sig, ibland var det pappa. Alltid var det med väldig twist.
Sen när barnbarnen kom blev det traditionell tomte igen. OCH så kör de än idag i min familj, de yngsta barnbarnen är inte så små längre, 13 och 11. Men iallafall, riktig tomte har de …


Det är kanske lättare för barnen att tro på tomten här? Jag vet inte, de ser ju honom inte. Han kommer på natten och lämnar klapparna när alla sover.
Karolina var nog bara sex år när hon viskade till mig på julafton i Sverige, mamma, tomten luktar precis som Staffan (min bror som var tomte) och Staffan är inte här … Staffan är tomten, mamma …. Det lilla barnet hade genomskådat lögnen.

Jag tror att det här var julen då Karolina avslöjade tomten.  Här med kusinerna Erik och Ebba :-)


Julen 1997.
Och här i januari 1997, sju månader.
Här ställer barnen fram kakor och mjölk till tomten när de går och lägger sig på julaftonens kväll. OCH renarna får grönsaker.
På morgonen är det bara kaksmulor kvar, och en halväten morot. HAHA.
PÅ ett sätt är det nog lättare att TRO när tomten inte är en vän eller släkting. FAST å andra sidan är det ju galet spännande med en tomte som bankar på dörren och som man längtat efter i veckor …


Imorgon ska Peter och jag åka till Arlington Cemetery. Vi ska smycka min svärmors grav lite extra , samt hänga lite julpynt i träden omkring hennes grav. Nej, vi kunde inte gå på kransnedläggningen i lördags. Det vräkte ner regn. Det är andra gången detta regnar bort för oss. I fjol var det också störtregn då kransnedläggningarna skedde,
Men, imorgon åker Peter och jag dit och gör det lite extra fint.
Imorgonkväll vid 21:30 kommer KAROLINA hem!
OCH sen stannar hon ända till den 3 januari. Det är verkligen så roligt. Jag är så glad att hon kan stanna så länge.
På söndag kommer Peters familj hit på lite julmingel. Så, ja, nog finns det att göra. OCH nog är det The Holiday Season alltid …

De här blev ett inlägg med lite spridda tankar. Jag skulle vilja skriva mer, om dem som ingenstans har att ta vägen i jul eller om de som är hemlösa. Folk som har onda tankar om den som tigger på gatan. Sånt. Allt sånt. Men, jag ska inte göra det, men TRO mig, jag tänker på dem SÅ mycket …


Med detta önskar jag er en fin och bra fjärde adventshelg.
Berätta gärna vad ni har för planer denna helg?
Vill veta var ni befinner er på julskalan.

På måndag skriver jag årets sista inlägg, så den som vill (och har TID) får gärna kika in då.

9 comments:

Uffe said...

Ljuvliga bilder av Karolina som liten.
För ett år sedan trodde vår Wilhelm på tomten, då 8 år. Fast tvivlet fanns...i år vet jag inte om den tron existerar längre. Han firar sin jul i Spanien i år.

Vad vi ska göra? Hmm, vet inte riktigt ännu annat än att söndag är vi bjudna på christmas-cocktails tillsammans med andra personer, på måndag är stora marknadsdagen här , som ska bli spännande att besöka.
Annars tar vi det som det kommer.
Ha en fin fjärde adventshelg!

ÖNSKAR Karin

Anonymous said...

Yvonne said….
Så fina bilder på Karolina som barn och såklart är det i den åldern de avslöjar tomten. Vi har en granne som brukar vara tomte och brukar ibland prata lite norska med barnbarnen och det är nog bara yngsta Alma som tror på tomten, men alla 3 står och kikar ut i mörkret efter att Kalle Anka slutat kl 16 och spänningen är olidlig tills de ser honom och han knackar på. Tror nog vår Alma kanske också avslöjar tomten i år, vi får se. Hon har redan många funderingar hur tomten har fixat alla hennes paket till adventskalendern osv,

Jag gillar också julen, både med maten och familjen samlad några dagar och det stora lugnet som infinner sig på alla sätt.

Mysigt med att få hem Karolina så pass många dagar, gäller att ta vara på varje minut - tiden går fort.

Här kommer dottern med familj på lördagkväll, sonen ansluter över dagen på söndag då vi ska på stora släktminglet, sen kommer han den 23 när han jobbat klart och julen kan börja. Jag har inget att göra mer än handla det sista i frukt och grönsaksväg, mjölk, fil mm. Allt det andra är klart och Kalle Kalkon "vilar sig i form" till juldagen i en frysväska på balkongen, så allt känns under kontroll.

Ha en mysig helg och klart jag kikar in på måndag säger jag och skickar en stor kram till dig over there

Brysselkakan said...

Inser att jag läst hos dig de senaste dagarna men helt glömt att kommentera...
Tyson corner har jag ju besökt. Och träffat dig där! Men det var ett tag sedan nu. Och förstår att det känns konstigt att stället du jobbade på slår igen.

Kul att K kommer hem! Och stannar rätt länge! Hoppas att allt går bra för henne i LA.

Ja, lär bli en grå jul men inget mig emot, rätt skönt när man har söner som ska bila och själv ska göra det också. Lugnare så. Den som har mest chans till vit jul är sonen i Pullman, den som bryr sig minst, de hade mängder av snö för någon dag sedan men ser att det ska vara kring +10 de närmaste dagarna så allt lär töa. För att snöa igen efter jul. Rätt mycket upp å ner med vädret där; -10 ena dagen och +15 dagen efter!

Passar på att önska dig och familjen en fin jul, i fall jag glömmer kommentera igen mitt i alla julbestyr!
GOD JUL!

Annika said...

Karin:
TACK fina du!
Ja, jag ville lägga ut de där söta bilderna.
Du ser, barnen ... jag tror att de så gärna vill tro, även när de slutat. Men ja, de brukar ju avslöjas förr eller senare. Men det är ju sååååå gulligt medan de tror.

Låter toppen, Karin. Med helgen.
Mysigt med Christmas cocktails och att bara hänga med på vad som än sker. Skönt.

Ha en jättefin helg!!

Annika said...

Yvonne.
TACK Yvonne.
Ja, det är nog ungefär då barnen avslöjar tomten. När jag tänker efter tror jag att K var yngre ändå ... kanske 4?
DET skulle jag säga att hon är på bilden när allt kommer omkring.
Det är ju dock såååå rart att de tror, och medan de tror. ÅÅÅÅ!!!
Tror också att äldre syskon spräcker illusionen med glädje för yngre syskon, haha. Jag vet, jag minns ju själv hur magiskt det var då tomten kom i mörkret. SÅÅÅÅ spännande.
Ont i magen spännande. Lilla Alma, hoppas att hon tror iaf ett år till :-)

Det låter som om du har allt under kontroll. DET är ju härligt. DÅ kan du maxa den här helgen utan stress.
SÅÅÅÅ mysigt med barn och barnbarn som kommer. God mat, värme och underbart sällskap. SÅ ska det vara.
ERT stora släktingen förstår jag är en av julens absoluta höjdpunkter.

HA det bäst, fina Yvonne.

Stora kramar från mig!!

Annika said...

Brysselkakan.
YES!! Det vr där vi sågs, på Sbux. Så roligt!!
Karolina stannar hemma länge, ja. Jodå, hon kämpar på därute i LALA-land. Kurser tar hon, jobbar gör hon, ibland gör hon lite filmjobb (nästan alltid utan att få betalt, suck), sitter publiken på olika shower och får betalt för det (ja så går det till i vissa program), har pojkvän. Borde nog skriva lite om henne i ett inlägg. Ska göra det ngn ngn in på nya året.

FÖRSTÅR så innerligt väl att vädret denna jul är bra för dem som ska ut i trafiken. På det sättet är det en välsignelse.
OCH man jan ju göra det såååå mysigt ändå. Vi har ju aldrig vita jular, i princip. Men det blir vackert oc känsla ändå. Ja du vet, det är ju ofta så hemma också.

Vädret i Pullman är lite som här. Idag ar -8 när jag vaknade, på julafton blir det 13. Så går det, upp och ner. Mysigt ändå om han får snö, även om han inte bryr sig :-)

L, ha en jättefin jul du också om vi inte hörs i fältet mer förrän efter jul.
Ha det allra bäst med de dina.
Kramar från mig!!

Humlan said...

Vilka fina bilder, både på dig och på Karolina.
Senast jag firade med tomte så var det yngsta barnet så stor att han inte trodde på tomten, men han kunde inte lista ut vem som var tomte, vilket både han och vi andra tyckte var väldigt roligt.

Den efterrätten tror jag att du har skrivit om tidigare (eller så har någon annan gjort det), den låter väldigt enkel och julig.

Så tråkigt att kransnedläggningen regnade bort för er, men det blir säkert stämningsfullt att komma dit även denna helg. Och sedan kommer Karolina på kvällen, det låter som att det verkligen blir början på julen för er denna helg.

Jag och en vän har tänkt att vi ska ta oss till någon julmarknad i år, hittills i december har vi misslyckats, men vi hoppas på att vi kommer iväg i morgon.

Hoppas nu att ni får en riktigt härlig helg, utan regn och annat som stör planerna!

Kramar!

Anonymous said...

Hej! Ja visst går tiden fort men jag tycker ändå att vant vant sej vid det. När man är äldre går kanske tiden lite fortare, eller?
Nu har jag bara ljusa tankar och ett stort lugn har infunnit sej. Idag kl 14 gick jag på en två veckor lång julledighet, vi hämtade M på Arlanda, E kom till oss o på sö åker vi neråt.
Ja, det känns rätt gott i magen...
Ha en fin fjärde advent Annika!
Kramar från Anette

Elisabeth said...

Vilken extremt söt klänning Karolina har på fotot från januari 1997! Komplett med fint halsband och fina skor dessutom. Förstår att du (och Karolina själv) tycker att det är roligt att hon kommer hem och stannar så länge.

Tomten ja... jag minns julen när jag var sju år, och liksom hade börjat tvivla på det där med tomten. Men då hade mamma fixat så att en granne till min mormor och morfar (vi firade hos dem) kom och var tomte. Minns en idag känslan av att se tomten komma gående i snön - det var uppenbarligen en vit jul! - och se att det inte fattades någon på vårt firande. Vi brukade ställe ut gröt till tomten också. Jag tyckte alltid att det var lika spännande att tomten verkligen hade varit där och ätit upp gröten, haha!