Wednesday, December 04, 2019

Nu är det jul här i mitt hus!

Godmorgon onsdag!


Det är den fjärde december.
Eftersom Thanksgiving låg så sent den bara KAN i år så blir således perioden mellan Thanksgiving och jul extremt kort anno 2019.
Därför började jag pynta upp huset i god tid innan.
Jag riggade utebelysning (utan att tända den), jag hängde upp julgardiner och tog fram julmatta, kuddar, ljusslingor och filtar. Allt sådant gjorde jag innan Thanksgiving. Mitt hus blev något av en “salig blandning” mellan höst och jul ett tag där.
Lätt schizofrent skulle man kunna säga.
MEN, so be it!
NU är det FULL jul i alla hörn av detta hus.
OCH ja, jag NJUTER!Årets gran.  Årets jul.  Årets mys.


I lördags var det stora julpyntardagen.
Eftersom jag gjort så mycket i förberedande syfte blev det ingen stressig eller betungande dag för oss. Inte alls. Ändå tog pyntandet och fixandet nästan hela dagen i anspråk.
Vi köpte, och klädde, julgranen likaså.
Tänk att det är en lika mysig känsla att göra det varje år.Och så har vi köket.  Jag har haft de här julgardinerna i flera år nu, kanske 10?  Nästa gång jag firar jul i Sverige ska jag spana efter nya julgardiner.  Nej, jag gillar inte de julgardiner jag sett här i US.Den här granen är ny för året.  OCH jag gillar den.  MASSOR.  Den är vad jag kallar en "smalgran", och den är lite fulsnygg sådär.  Den kommer från ett ställe som heter Wayfair och jag klär den bara i skandinaviskt pynt.  Pepparkaksburkarna under granen är fyllda med julpynt.  


Lite nytt har tillkommit i mitt julhus. Det går inte att låta bli.
Jag har ännu lite finlir kvar att fixa till utomhus, men det ska jag se till att göra klart denna vecka. Säkerligen kommer jag att lägga till småsaker även inomhus innan denna jul är över. men så här ser det ut här och nu.
Här har vi hallgranen.  En liten minigran som endast är pyntad med en enda ljusslinga.

För övrigt känns det som om min julgalenskap når nya höjder varje år.
Och—-ptjjjaaaa—-inte mig emot.
Vi fastslog att vi har hela sex granar i huset nu. Yup, yup.
En äkta gran i vardagsrummet, en ny “smalgran” i köket, en liten gran i Karolinas rum, en gran i hallen av miniformat, en gran på decket och en gran i källarrummet. Sen kan man också kanske räkna in två minigranar som jag har utomhus på trappan. Ack ja.
Jag sa till Peter att det eventuellt kan bli fler granar i det lilla huset vid golfbanan.
Han ville INTE lyssna på det örat.Här inne gillar jag att hänga.

Ibland tänker jag att jag med tiden förmodligen kommer att bli en av dem som pyntar upp FÖRE Thanksgiving. Jag kommer kanske att bli en sådan person som jag himlar med ögonen åt och SUCKAR åt idag, haha.
Osvuret är bäst, som vanligt.Under granen bor de så kallade "vännerna". Jag gillar dem alla.
Kan man ha för många ljus i sitt hus? NEJ!!
Smalgranen i köket.
De tre glasgranarna till vänster är nya för året.  De går helt på batterier, och jag GILLAR dem!


Men ett kan jag säga er, nu är det jul i stugan och jag trivs alldeles förträffligt bra med det.
Jomen jag ÄR svag för bilar med granar på taket. SÅÅÅ SVAG!


Änglahyllan.Ha en fin och BRA onsdag!!

27 comments:

Anonymous said...

Yvonne said ….
Men åh så juligt och fint du har inomhus, blir lite avis måste jag säga. Så fint och genomtänkt överallt. Förstår att det tar lite tid att rigga upp allt, men december är ju låååång (hoppas vi iaf) så ni hinner njuta av allt.

Blir inte grannarna avis när de ser ert fina hus i juleskrud? Det skulle jag bli om jag var granne :-) .

Här är plusgrader nu så det lilla vita vi hade försvinner nog under dagen, dessutom hotar de med halt väglag även idag. Jag och min bästa väninna var i Uppsala i måndags och där var det både mer snö, men det värsta var isiga trottoarer överallt, så det var verkligen att gå med hjärtat i halsgropen och kolla varje steg. Våra skor var liksom inte tänkta för sånt väglag. Nå, det gick bra och vi var tacksamma att armar och ben var hela när vi åkte hemåt. De verkar helt glömt bort vad sand och salt är i Uppsala.

Ha en fin onsdag, här ska jag öppna bagarstugan och börja baka lite matbröd och ev lussekatter.

Stor kram från Åkersberga skickar jag

Sara said...

Så himla mysigt, sis! Och jag har ju faktiskt firat jul i ert hus och vet att det är sådär mysigt i verkligheten också. Ljuvligt. Jag vill bara krypa upp i soffan under en filt med ett glas glögg. Eller ett glas vin i köket kanske (hmm, 2 alkoholrelaterade mysaktiviteter i ditt hem...?)? Tänk när en ljusstake exploderade ute i vardags när vi gjorde exakt det!?!

Så du gillar inte amerikanska julgardiner? Då får ni snart komma till Sverige på julen så att du kan köpa nya:)!! PoK, älskar!

Humlan said...

Ja ingen kan tvivla på att ni gillar julen och ljus! Det är verkligen jul i varje vrå och det ser verkligen mysigt ut och väldigt stämningsfullt.

Önskar dig en fin dag, njut av ditt fina julhus!
Kramar

Annika said...

Yvonne:
TUSEN tack!!!
Dina ord värmer.
Jag får allt mer in för det för varenda år som går. Mer och mer. vet inte var det kommer att sluta.
Jag vet, n u ska jag njuta av detta så in i ...
OCH inte tänka på nedmonteringen. GAAHH!!

HAHA, grannarna ... ja de gillar mitt hus. har en granne som inte mår bra just nu, och jag ska faktiskt hjälpa henne med hennes julgran och pyntande. Det ska bli mig ett nöje på många plan, inte minst för att jag verkligen tycker om grannen i fråga. Men faktiskt även för att gå göra detta en gång till, fastän i mindre skala (eftersom hon inte har lika mkt pynt som jag).
Grannarna gillar min utebelysning, och den är snygg. Jag erkänner det, osvenskt, rakt av ;-)


USCH inget roligt väder hos er alls. USCH.
Det värsta.
KUL med baket dock. Önskar att jag kunde flyga genom cybern och få mig en smakbit.

Jag druttade omkull idag då jag var ute, slog i mitt dåliga knä så at jag såg stjärnor. Kom till en träbro där det frusit på under natten, och jag tänkte inte alls på det. OCH jag flög i backen. FY satan vad hemskt det var, men jag kravlade mig upp och fortsatte. .
USCH!
Man ska verkligen se upp med halka och underkylt väder. BLÄ.

Stora kramar!!

Annika said...

SIS:
TACK fina och underbara DU!
Ja, ni har firat här. OCH nu har jag förmodligen ännu mer än när ni var här. Jag är så glad att ni var här den julen, och jag hoppas att ni kommer en annan jul också.
HAHA, nu fick du mig att garva, alkoholrelaterat, ja!! Sis, vi tar en glöggmartini och sen dricker vi rödvin, det är ändå godast :-*
USCH ja, när Iittala-ljustaken exploderade var vi inte så kaxiga. DÅ satt vi visst i köket med E och K och garvade och drack vin och åt äckliga smaker av jelly beans, hahahaha!! Numera är jag sjukt rädd för att lämna levande ljus utan tillsyn,

GILLAR INTE amerikanska julgardiner ALLS. Inte alls min stil. De röda i vardags kommer från Target, men de är ju bara vanliga röda längder liksom. Men nej, jag tycker inte de har snygga julgardiner här. Bluuuärrk ...Vet du, iår är det tio år sen vi friade jul i Sverige. Det är fasiken dags igen..


ÄLSKAR!!!!

Annika said...

Humlan:
Tusen tack fina Humlan.
Du gör mig glad.
Kramar!!

Stockholmsbo said...

Där kom det, årets juligaste inlägg från Annika.
Du har det så otroligt vackert och smakfullt. Som Yvonne skriver, det märks att du gör detta med tanke.
Fantastiskt.
Du har en vacker mix mellan det svenska och det amerikanska.
Jag skulle mer än gärna sitta i din soffa eller i det genom mysiga köket och fika eller dricka glögg.
Tack Annika för den vackra titten i ditt hem.

Annika said...

Stockholmsbo:
DÄR kom det ja :-)
TACK, gud vad snäll du är!!
Jo, det är tanke bakom pyntet och placeringen.
KOM hit vettja.
TUSEN tack för fina ord.

Elisabeth said...

Så extremt mysigt! Jag vill flytta in, kan jag få det? ;-) De kanske behöver en lärare i tyska på någon lämplig High School. ;-)

Bilen är verkligen söt! Är även MYCKET imponerad av alla ljusslingor, och av hur fint komponerat det är. Din granne (läste kommentarerna) kommer garanterat att få det jättefint och mysigt hemma hos sig.

Pia said...

Årets höjdpunkt:) så mysigt hos dig! Hoppas ni får lite snö med, här i Skåne vart det länge sedan vi upplevde en vit jul tyvärr men man kan ju alltid hålla tummarna . Tack för fina julbilder som får en i julstämning .

Annika said...

Pia:
TACK, och välkommen HIT!!
Vad glad jag blir.
Jamen vårt klimat är nog väldigt likt Skånes i mångt och mkt. Ngn snö tror jag inte vi får före jul. Den brukar dyka upp i jan och feb.
Men man kan ALLTID hoppas. Snö, det är ju det perfekta pyntet!!
TACK för din kommentar och välkommen tillbaka!!!

Anne said...

Annika, du har såååå mysigt. Precis sådär varmt, ombonat, juligt och gammaldags vackert och vackert som det ska vara på julen. Tänker lite Carl Larsson, gamla tiders julkort eller nåt sånt. Förstår verkligen du njuter. Dina extra granar är ingen dum idé alls, smalgranen som du nämner också. Ska sno idén till nästa år. Granarna som lyser (de vita på köksbordet) var väldigt fina de också. Annorlunda och nytt, lägger på minnet att spana efter...
Känner som du vad gäller julgardiner här, de amerikanska är inget att ha och inspirerar mig inte alls. Jag säger som du, nästa gång det firas jul i Sverige och jag är där i december ska jag köpa nya. Absolut. Det är 8 år sedan jag firade jul i Sverige då det händer ju inte särskilt ofta och ärligt talat så känns det inte som det kommer hända inom en närstående framtid heller. Men vips så ändras tankar, behov och tillstånd och man vill/kan/behöver åka i juletid, så kanske det kan bli av fortare än det känns just nu. Brukar ärligt inte känna behovet alls av att åka hem i juletid. Hur är det för dig, hur brukar du känna? Men nästa gång det blir av, ja till att shoppa julgardiner för mig.

Precis, så tänkte jag också. Det slavades en hel dag under långhelgen med att pynta och greja och DÅ hade jag förberett massor innan. Så tänk dig Annika hur mycket det varit om du/ni inte förberett så bra innan. Vet du, jag ska inte håna nånting alls mer för jag tror/känner att jag nånstans är på väg att faktiskt vara helt färdig före Thanksgiving. Tror det är trenden jag är på väg mot, ha allting julbonat före. Kände det var ganska mycket så redan i år faktiskt, ja julgranen var inte inne och utepyntet jobbade vi med, men det mesta var faktiskt helt färdigt inomhus, julen hade liksom flyttat in på alla sätt och vis då vi satt och käkade Thanksgivingmiddag.

Och jaaaa, pynt med bilar och gran på taket är jag helt såld på!

Mysigt få titta in i ditt julpyntade hus, älskar din "julblogg"!!
Kram

Vform said...

JAAA jag säger då det ... du är grym!
Jag njuter av att se allt du pyntat och dekorerat!
Sex (åtta) granar ... jag har EN som kommer in precis före jul!
Men alla är vi olika. Min tid räcker tyvärr inte till julpyntandet utan fortfarande sitter jag med min pensel och stressar med det sista till marknaderna!
Nåja "sista" ... jag blir ju aldrig färdig!
Ååååh, va trevligt att ni har Karolina hemma hos er nu till jul!
Allt bara bra med henne hoppas jag!
Ha en mysig tid och njut att ditt underbara hem!
KRAMAR ♥

Annika said...

Elisabeth:
TACK!!!!
TACK!!
bara kom!!
Jag blir sååå glad över dina fina ord.

Ja, det finns en HS runt hörnet, Karolinas gamla HS, och de har tyska på schemat.
DET vet jag.

Min granne ja ... jag ska hjälpa henne med nöje när det är dags.

ÅÅ vad du gjorde mig glad med kommentaren!!!

Annika said...

Anne:
TACK vännen!!!
ÅÅÅÅ vad jag jag blir.
Det här är precis som jag vill ha det. Jag vill sitta här och mysa i min julbubbla. Riktigt njuta av den.
Smalgranen, Anne, den gillar jag!! SÅ mkt. Köp en sådan, jag köpte min på Wayfair. Men vet att Amazon har den också.
Smalgranen är perfekt i mitt kök! OCH jag gillar att den bara har skandinaviskt pynt. Fast det är ju mitt val :-)
Glasgranarna ja, de går på batteri. De kommer från Amazon.

Amerikanska julgardiner är inte min stil. ALLS. Jag gillar dem INTE. ja, det var tio år sen jag var hemma sist en jul.
Och för dig 8. Lång tid för oss bägge.
Jag har nog vant mig vid jularna här i US, skapat mig egna traditioner och vanor. har ingen hemlängtan vid jul längre. men det kan sticka till lite när jag tänker på Sverige och de mina i juletid. Om jag hör en viss julsång, eller tänker på vissa saker.
Men ingen hemlängtan per se. Precis som du har jag skapat så mkt nytt och eget runt julen att det nu är min jul. När jag var ny i USA var julen skitjobbig. Numera är den bara LJUVLIG!!

HAHA, idag skrev jag hur lika vi är på ditt insta. OCH jag kan bara säga det igen. Alltså vi kommer bergis att bli såna som drar in julen veckan innan Thankgiving, haha. Fine.
Det ena kruxet är väl att hitta granar, alltså äkta. Men iofs såg jag att Whole foods hade granar till salu innan Txgiving. Så ...

TACK Anne, dina ord värmer. det är så fint att läsa.

KRAMAR!!

Annika said...

Vivan:
MEN TACK!!!!
Vad glad jag blir!!
HAHA, jag vet, det är rena rama skogen här, haha . Nej men det är så himla KUL med granar i alla former. Resten av året bor de "åp skollan". Där är de väl undanstoppade.
SÅG ditt mysiga lilla hus på torget i Närpes där du sitter och säljer. GUD så mysigt.
Hoppas du har lite värme därinne.
Och att det säljer bra.
tack kära Vivan!!
Kramar!!

Monica said...

Hej hej i ditt julhus:-), så fint det är och så fin den äkta granen är som väl är huvudgranen:-) men de andra är fina också men den tar priset. Kul med smalgran, jag såg det för första gången här nu, en halv gran att ställa i ett hörn, skrattade först men det var ju smart och den var fin. Får nog vänta ändå, det får bli en hel tror jag ännu men skönt när de inte tar sån plats och man ska ju inte direkt dansa ringlekar runt runt som vi gjorde förr. Med julgransplundringar och fiskdamm allt vad det var.

Ser granen med värmeljus också och ska nog ta fram min, såg den häromdagen bland julkrukorna men tänkte den tar plats, men finns nog, de är fina, minns jag köpte den på Kungsholmen, är järn i "grenarna" och koppar i hållarna. Den eller liknande har jag aldrig sett hos fler, bara hos dig:-). Här har en snöboll, Kosta, inte direkt exploderat men gick mitt itu och vassare än en kniv blev den. Efter det är jag lite skeptisk och försiktig med snöbollarna men de är så fina denna tid tycker jag.

Hur gick det med ditt knä? Så typiskt och så brukar jag göra med, på ett ögonblick och det gör vansinnigt ont och blir ju en skada, hoppas det gått bra för dig.

De julgardiner jag har är från Indiska, tror dina i köket är det med, mina är milt röda med smala blå ränder längs med en vit rand och hellånga, minns de hade de bästa, på andra ställen är det för mycket tomtar och fåglar:-), nej jag vill ha diskreta men med färg. I år har det varit röda sammetsgardiner som sålts hos många, men lite väl mycket rött och tjockt enligt min smak:-), kan ju vara fint i nåt mindre krypin kanske.

Ha det fortsatt fint och det är så vackert denna tid som går fort fort, därför är det så skönt att ha klart i december så man hinner njuta av månaden. Vad glad din granne är med som har dig, ha det riktigt roligt med det och så fint hon kommer att få.

Annika said...

Monica:
HEJ!
OCH TACK vännen!! Du gör mig GLAD!!
Jajamen, den äkta granen i vardagsrummet ÄR huvudgranen. Resten är bara fluff.
Smalgranen kommer att bli en ny favorit. BIG time. Älskar den redan.
Sådana är bra där det är lite trångt.
Dock är en äkta gran det bästa, och jag skulle inte vilja vara utan vår fining.
Snart dags för dig också, Monica. Ska bli så roligt att se bilder från ditt hem.

ja, så roligt att du också har en sådan där bordgran för värmeljus som jag har. Jag köpte den för massor, massor med år sen på Target. Den lyser så fint då man har värmeljus i den.

USCH ja, jag är så rädd för kristall och tjockt glas sen en Iittalastake fullkomligt exploderade hos mig. Vi satt i köket och jag hade en ljus tända i vardagsrummet. Plötsligt hör vi en SMÄLL, och när vi kommer in i rummet ser vi glas/kristallsplitter överallt.
Så du har så rätt, man ska vara mkt rädd då man bränner i Orrefors snöbollar o dyl.

Knät, det är blåslaget nu. Har inte så ont, men det är stelt och styvt. Otäckt. Blir så trött på att det alltid är det knät som får stryk på ett eller annat sätt.


YES Monica, Indiska it IS!!!! Helt rätt!!
Kul att du också har därifrån.
Ni har så fina julgardiner i Sverige. Ogillar så de amerikanska, de passar mig inte alls.
Avis på dig som har att välja mellan så mkt snyggt,

Ser fram emot att se bilder från ditt hus nu!!!
:-)

Min granne ja, hon mår riktigt dåligt. Det känns fint att kunna hjälpa henne med det här. Det ska bli mig ett sant nöje.

TACK för din fina, fina kommentar. den värmer mitt hjärta.

Lotta i CT said...

Hej!!!!

Måste skriva jag med!! SÅ mysigt, ombonat, juligt, vackert och ja alldeles underbart i ert hus. Här är det halvpyntat då resan till Stockholm kommer emellan. Ska bli jättemysigt det med och jag njuter av få lite Stockholmsjul i december, speciellt Lucia och kul med Nobel. De senaste två åren har jag varit på Grand Hotel på jullunch och sett Nobelpristagarna. Marsipanbåten vid Nybroplan är så gullig. Vandra genom Gamla Stan och tillbaka mot Kungsholmen...blå timmen!
Så åter veckan innan jul och då blir det ”del 2” med granen i köket, endast med skandinaviskt pynt!
Precis som Anne älskar jag dina julinlägg. Blir varm och glad inombords. Har också en röd bubbla med gran på taket i granen :-)
KRAMAR!!!
Lotta

Anne-Marie said...

Nu var det jul hemma hos Annika! :)
Som vanligt ser det fantastiskt mysigt och ombonat ut hemma hos dig inför julen.
Och så många levande ljus du har! Det gör det också riktigt ombonat.
Gillar också bilar som julgransprydnader även om jag aldrig haft några. Alltid kul med litet annorlunda pynt.
Oj så många granar du har! Har aldrig hört talas om en smalgran men det verkar smart om man har det trångt.
Bra att du delar med dig av ditt julmys. :)
Kramar!!

Annika said...

Lotta:
ÅÅÅÅ vad KUL att se dig här!!
OCH oväntat, är van vid att kommunicera med dig via FB och Insta numera. SÅ kul Lotta!!
TACK vännen, dina ord värmer!!
Ja, så här vill jag ha det! Att njuta i kubik i december ALL in.

MEN skull jag åkt hem, som du, då hade jag inte gått lika hårt ut. Du får ju jättefint i Sthlm och jag är avis. Skulle vilja åka hem och insupa atmosfären, vara med de mina, köpa nya julgardiner ;-)
LYLLOS dig!!
Låter SÅÅÅÅÅÅÅ mysigt.
OCH perfekt, att dela in december i två kapitel. Det bästa av två världar!

JA, visst är det underbart med bilar med gran. OH du har en röd bubbla med gran (då ni köper er). ÅÅÅÅ!!!

Kramar och ha det bäst i Sthlm!!!

Annika said...

AM:
SANT!! NU är det JUL!!
TACK AM!! Så här vill jag ha det. Älskar min julbubbla och vill sitta här hela december :-)
Levande ljus går så mkt för julkänslan. En dag ska jag räkna hur många ljusstakar jag har :-D Peter är lite orolig för brandrisken, men jag är rätt lugn. Jag blåser ju alltid ut ljusen, och har dem inte å¨farliga ställen. Däremot har jag varit med om en explosion av en kristallglasljusstake. DET skrämde mig, så jag har blivit ännu mer noga nu.
Smalgran, mitt ord ;-), såg jag nog ffg nu i kul. Började se det på olika webbsidor, de dök upp i annonser på FB o Insta och till sist föll väl jag ...
Tycker den passar så bra på sin plats här i köket. SÅ glad att jag köpte en. MEN nu får det väl räcka med granar. Peter protesterar då jag brukar säga att vi ska ha en till, haha!!!
TACK AM för dina ord. De värmer.
Stora kramar!!

Erica said...

Åh! Mysigare och mysigare för varje år!
Förstår inte riktigt hur det går att få det ännu mysigare, men du lyckas ändå varje december! :-D
Förstår att du stortrivs i din julvärld! Kan tänka mig att det är avslappnande att sitta och mysa där i soffan omringad av allt.

När jag scrollade ner genom kommentarerna såg jag att det var ett decennium sedan ni firade i Sverige sist.
Har ni några tankar/planer/funderingar på Sverigejul snart igen?


Men återigen (kan inte sägas nog)... SÅ mysiga bilder från en underbar julvärld!!
Kramar /Erica

Erica said...

Och förresten; håller med till 200% om ljusen.
Man.Kan.Inte.Få.För.Mycket.Levande.Ljus.I.Juletid! :-D

/Erica

Annika said...

Erica:
Aww ... vad du ÄR gullig. TACK!!!
Grejen är nog den att jag blir mer och mer julgalen. Det blir större för vart år. Så, jag vet inte var det kommer att sluta, haha.
Ja, precis som du älskar jag min julbubbla. Jag känner som du, vill helst inte lämna den.
Sant, Erica, tio år sen sist.
Det har inte blivit av. en av anledningarna till det är nog att jag kommer till Sverige senare på sommaren numera och stannar till i mitten av sep.
Men ja, jag hoppas att vi snart, snart snart kör en Sverigejul igen. DET är dags!!

OCH eller hur, man kan aldrig få för mkt ljus. Aldrig aldrig. SÅ är det.

Kramar och stort tack!!!

Äventyret framtiden said...

Det är så praktiskt o bra med vänner som bjuder in till julen på det sätt som du gör Annika! Jag är långtifrån lika julig och minst sagt en minimalist i sammanhanget. Sparsmakad kanske man kan säga. Därmed inte sagt att jag inte tycker om att se allt vad jul heter hos andra. Här i Funchal är det hur mycket jul som helst också 🦌

Annika said...

Karin:
Så är det. Jag kan verkligen också uppskatta att se minimalistiska jular, det sparsmakade. Tycka att det är JÄTTEFINT och mkt trivsamt. Men, det här är jag :-)
Men, jag vet precis vad du menar, man kan verkligen gilla även om det inte är ens egen stil.
Du får bomba på från Funchal, Karin. Njut av den julgalenskapen :-)