Wednesday, November 06, 2019

Tankar om julen ... med bilder från en favoritaffär
Hejsan onsdagsmänniskor!!Igår skrev jag lite om julplanering och jultankar i mitt tisdagsinlägg.
Alltså, nu är julen verkligen högst synbar överallt i handeln. Man ser den även göra sitt intrång på gator och torg och givetvis i köpcentrum. Jag får hem julkataloger nästan varje dag med posten. I mitt instaflöde är annonserna numera julniscahde till max (just det,  jag slutat få svenska annonser där nu. DET tog sin lilla tid för insta att fatta att jag var tillbaka på amerikansk mark igen).
Somliga höjer på ögonbrynen åt allt detta.
Men nej, det gör inte jag.
KLART att det måste brassas på i butikerna. Det är nu de ska sälja och dra in pengar. Nu är det deras stora tid på året. Givetvis slår de på stort då.
Nej, jag tycker inte man kan säga något alls om det.
Förr fanns det en given skyltsöndag bland butiker och affärsinnehavare. Jag tror den ägde rum ungefär vid första advent? Detta är inget jag personligen minns, men jag har hört talas om det.För en vecka sen var jag på en affär som heter World Market.  Den affären gillar jag verkligen, och har alltid gillat.  Den är lite som en blandning mellan Indiska och en matvaruaffär med varor från hela världen.
Nu har de fått in alla julsaker, och det var därför jag for dit.  Jag for främst dit för att köpa glögg, faktiskt.  Dagens inlägg är illustrerat med bilder från WM.


Tycker alla dessa engelska prydnader är så söta.OCH det finns mycket nordiskt där också.  Japp, det gillar vi.  Fast jag köpte inte mycket av det "nordiska" om sanningen ska fram.
När jag växte upp kom säkerligen julen upp tidigare än så i handeln.
Men, den kom inte upp lika tidigt som den gör idag.
En gång på 80-talet minns jag att köpte en liten prydnadsgran i kruka i slutet av november.  Det kändes som ett helgerån, haha,  SOM om jag börjat alltför, alltför tidigt med att ens TITTA ÅT julen.
Men jag minns också att vi alltid gav min moster ett adventsljus--av den sort man bränner ner ett datum varje dag--på hennes födelsedag. Moster fyller år den 22 november. När Vi köpte det där ljuset var det allt lite pirr i magen, det skulle bli jul iår också …
Jag har märkt att det är mycket tomtenissar iår med stora skägg.  Jag har redan en del sådana, tycker inte jag behöver fler.

Allt förändras hela tiden. Julen håller på (även i norden) att krypa in i november. OCH är det så konstigt då?
Den är storhelgernas storhelg. Aldrig pyntar vi och fixar så mycket inför en helg som vi gör inför julen.
OCH julen har blivit SÅ mycket större bara de senaste fem till tio åren!! Mycket mer brassande, mycket mer extra allt. Se bara på alla jultidningar, tv-program, julbloggar och julinstagramkonton som poppar upp ur jorden.
Japp, jag är själv guilty as charged. Eftersom julen växer är det ju givet att vi vill njuta av den också under en längre tid.
Jag förstår det till FULLO! Och för er i norden, klart ni vill börja sätta upp ljusslingor och annat i mörket. Allt jag kan säga är, GÖR DET!!
En annan klar trend är alla husvagnar med jultema.  Ganska gulligt.


För några år sedan var jag mer fördömande mot folk som stressade fram julen i mitten av november. Jo, jag anser ännu att sociala medier är boven i dramat vad gäller julstress, inte handeln. Jag tycker att vi måste skilja hemmen och handeln åt när det kommer till tidig jul.
MEN-- som sagt-- det råder kompakt mörker i norden i november. Klart att längtan efter ljuspunkter och vinter kommer då.
Sedan behöver ju inte hela batteriet med julgranar, tomtar och glitter dras igång. Men att börja lite smått? Jomen det tycker jag är helt okej. Det går bra att skapa lite juliver utan att slå till med stora artilleriet direkt.
Jag köpte bilen i mitten.  BARA för att jag tycker det är så HÄRLIGT med bilar som har granar på taket, haha.

Som jag skrivit om många gånger förr, här har vi Thanksgiving (vilken inträffar fjärde torsdagen i november. Alltså den 28 november i år) som naturlig stoppkloss vad gäller julen.
Thanksgiving är en kröning av hösten och en hyllning till familjen.
Märkbart är numera dock att julen slingrar sig in i hemmen här i US före Thanksgiving likaså. Jag har redan läst att många planerar att ha gran till sitt Thanksgivingfirande.
Inte jag dock.


Det nordiska slår till igen.  En vikingatomte kanske?
Eller, varför inte pannkakor i granen?
En sak är iallafall säker, jag kommer att smyga upp julen veckorna innan Thanksgiving. DET gör jag enbart för att inte bränna slut på mig själv lördagen efter Thanksgiving.
Jag kommer att smyga upp julgardiner, mattor, kuddar och filtar.   Jag kommer att rigga utebelysning utomhus, både på deck och i täppa. Fast, jag kommer inte att tända den förrän Black Friday är här.
Det är bra att ligga i framkant, som sagt.Svenska hörnet.  Jag köpte en burk Nyåkers och pepparkaksgummor och gubbar.  Den alkofria glöggen köpte jag inte.  PS, när julen är slut är dessa burkar PERFEKTA att förvara småmynt i!!
I slutändan gör alla som de själva vill, och det är bra. Jag blir allt mindre “fnysig”. Ja, förutom då jag ser en fullt klädd jättegran i ett hus före Halloween. DÅ fnyser jag så jag börjar hosta.
DET är faktiskt inte okej, hehe.
Lika lite som det är okej att se julgranar i mitten av januari. Stort, fett FNYS på det.

Alltså, om jag kunde skulle jag köpa ALLA söta burkar.  ÄR så svag för dem alltså!  Alas, inget sådant blev köpt.


GULLIGT!!!


Alltså, va!!! ;-)

Hmmm …
Jag har en känsla av att julen kommer att smyga sig in i min blogg alltmer nu framöver.
Kära läsare, jag hoppas att det är okej.
DET var detta jag for dit för att handla, vinglögg!!!  DEN är god!!  OCH på riktigt, inget alkofritt blask.De hade massor med gluhwein likaså.

Sås till köttbullarna kanske?  Nä, vi gör vår egen, visst? 
Ha en fin och bra dag idag!

14 comments:

Eva i Dalarna said...

Ja gör bloggen till en julblogg, det är härligt. Det är mysigt att gå och längta lite efter julen..
Skyltsöndag vid advent har vi fortfarande där jag bor, men den var ju mer spännande när man var liten.
Min jul börjar nu, i tankarna, med planerandet. Pyntningen blir väl i december, men jag har den kvar till tjugondag knut.
Men hur andra gör, det struntar jag fullständigt i. Det är kul att läsa om julen i bloggen, men jag har inga synpunkter på när och hur folk pyntar etc. Var och en blir salig på sitt vis. Det finns ju folk som bara tycker det är skönt när julen är över.
Så är det för dem, men för min del tycker jag julen är årets bästa tid!

Anonymous said...

Yvonne said….
Kul att se lite amerikanskt julpynt, gillar burkarna stenhårt. Tomtar har vi i överflöd då min man "samlat" på sig ett hundratal tomtar som barnbarnen bara älskar att titta på och helst ta ner några i taget.

Jag lär nog inte vara först på vår gata i år med att ha upp allt då vi kommer hem först den 29 nov. Vi är några i vår länga på 10 hus som brukar ha "tävling" om vem som är först. Jag brukar oftast vinna, men inte i år tror jag :-) . Här i Spanien blir det nog inget pyntande, vi kommer ju ner den 30 dec igen och då känns det ju som att man inte vill ha så mycket pynt kvar, vi får se, kanske sätter jag upp elljusstaken och kanske någon stjärna. Gillar det ljuset när det är mörkt mest hela dagen.

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram från ett soligt Spanien.

Äventyret framtiden said...

Du ska göra som du själv vill på din blogg. Vill du "jula" till den så gör du det. Jag tittar in i vilket fall som helst.
Själv är jag inte så mycket för julen som du är, det vet du redan sedan länge. Jag är mera lagd åt det naturliga "blinget", som granris, lingonris od och använder julpyntet som har funnits hur länge som helst. Det är mycket sällan det kommer något nytt in i vårt julhus fastän det händer någon sällsynt gång och då kommer det som en gåva från något håll.
Jag är urusel julhandlare överlag, fixar det mesta själv....
Och i år vet jag inte alls hur vår jul kommer att se ut ännu. Det ska bli spännande att få vara med om.
Julen tycker jag om, absolut, i vilket fall som helst men jag tar den gärna lite piano och njuter av dofter, musik och ljus. Annat var det när barnen var små, då fanns det tomtar lite överallt i huset.
Ha en fin onsdag Annika!

Annika said...

Eva:
I sinom tid, men lite smyger sig nog in före december också. Det kommer inte gå att låta bli, hihi!!
Julen är bästa tiden på hela året. DET tycker jag med, och många med oss. Därför är det inte konstigt om den är jättestor i handeln. Eller om den smyger sig in allt tidigare ..
Däremot i mitten av januari. Not so much.

Annika said...

Yvonne:
Ja, jag kan ju fortsätta på det här temat på mina favoritaffärer, visa lite pynt och så ...
Kanake kan blir en torsdagspunkt eller nåt framöver ...
Hmmm ... tack för ideen :-*
Burkarna ja, de är bara för FINA!! ÄLSKAR dem!! Skulle kunna köpa varenda en, men har ju ingen plats för dem. Den snygga är de!!
Kul att din man samlat tomtar. Men jag säger som du, jag behöver heller inga fler sådana.
Men ja, bra först du på gatan med ljusslingor och pynt. I min värld är den 29 nov totalt OK!!
YAY!!
Go for it.
KUL länga du bor på, gillar!!!
Nä, jag skulle nog inte pynta i Spanien helelr eftersom ni ska hem i dec. ja, förutom ngn liten elljusstake etc.

Stora kramar från mig!!

Annika said...

Karin:
TACK Karin :-*
En del kanske stör sig på för tidig jul, man vet aldrig :-D
Lite kommer den nog att smyga sig in, det är jag rätt säker på ;-)
Karin, jag älskar hur ni fixar och grejar till jul, men det naturliga blinget i naturen. SÅ himla FINT!!
Trevligt och mysigt.
Jag vet att du inte är så mkt för det stora och superjuliga, helt OK såklart!!
tror er jul blir TOPPEN!!
Alltså verkligen. Annorlunda, men jättebra. OCH alla gånger julig, fast på annat sätt än på Åland.
KUL att ni ska till Madeira. Ser fram emot dina rapporter därifrån sedan.
Ha en jättefin dag nu!!

Brysselkakan said...

Ja du... Julen i butikerna kommer tidigare och tidigare, och som du skriver, det är väl kanske OK.
Och idag såg jag en lägenhet där det stod adventsljusstakar! Alltså en sån där traditionell som er ut som ett felvänt V. Lite väl tidigt enligt mig!

Elisabeth said...

Med tanke på hur mycket pynt du har är det inte konstigt att du måste ta lite i taget! Annars skulle det bara bli för mycket att göra på samma gång. Helt okej också att det blir jul på bloggen. :-)

Kuddar, gardiner och sådant brukar jag byta i mitten på november. Då har jag förvisso inga superjuliga kuddar eller gardiner, bara röda kuddar och rödrutiga gardiner, så det kanske gör att det inte känns för tidigt.

Annika said...

Brysselkakan:
Den gör ju det, och nog måste det vara OK i butikerna. Samma sak med skyltning etc. Klart det måste upp.
Jo, jag håller med, alldeles för tidigt för elljusstakar. Som sagt, det finns ANDRA sätt att flirta med julen på.

Annika said...

Elisabeth:
HAHA, så är det. Om jag inte gör det innan så blir jag tokig. Orkar inte, helt enkelt.
Japp, det får nog bli lite juligt på bloggen då och då ett tag nu.
Det är smart att smyga upp innan. Trevligt också.
Tycker du gör HELT rätt.

Anne said...

Du hintade i svarskommentaren under gårdagens inlägg att det skulle bli mer jul idag....Jag blev inte besviken. Haha, du bjuder på bästa julporren. Lägg av så mycket fint på WM, ska dit imorgon. Längtar! Det är löjligt roligt se bilder från affärer så här som du bjussar på, även om jag har samma butiker där jag bor och är i samma land som du, men det är ändå så kul att se butiksbilder. Mysko det är så men sant. Vad mycket fint de verkar ha på WM i år, eller de har det ju ofta. Jaaa, den vinglöggen är jättegod. Vet du, själsfrände igen!! Men jag är också så förtjust i bilar med julgran på taket. Det är rätt nytt, senaste året eller så som jag börjat storgilla och dras till det. Ska helt klart spana efter det där pyntet på WM. Skulle vilja ha prydnadskuddar med motiv på gran med julgran på taket också. Och såna där burkar som du visar här....jaaaa vill ha, men precis som jag såg du skrev så har jag inte plats heller så blir inga burkar. Gulligt Englandspynt, inget jag dragits till förut men nu när jag ser sortimentet via dina bilder så är det nåt som gör jag dras till det. Lite annorlunda på nåt sätt. Jag har också massor med tomtar med stort, långt skägg. Har alltid gillat det och medvetet samlat på mig men nu känner jag mig faktiskt "färdig" med sånt pynt, lite trött på det och absolut inget mer sånt. Men verkar stora trenden även här i US just nu.
Så mysigt det är REDAN med allt det här jultittandet, pratandet, planerandet. Jag håller faktiskt helt med dig, jag är också mindre fördömande vad gäller när/hur gå in för allt juligt. Som du bra säger, mindre FNYS från mig också. MEN av nån anledning fnyser jag fortfarande och himlar med ögonen åt pynt som är kvar länge. Sorry men dfinitivt fnys åt julpynt kvar i mitten av januari men ärligt talat så även ett mini-fnys och "hur kaaaan man" åt de som inte plockar bort allt efter nyår. Du hör, jag är nog rätt fördömande trots allt. Men när man sitter där säg 7 januari, skypar med pappa och i bakgrunden ser man julpynt och blinkande ljusstakar, allting kvar och jag tänker tyst men ta ner.... men det är ju uppe tills Tjugondag Knut och en gång i tiden var det PRECIS så jag tyckte det MÅSTE vara. Men nej, numera känns det helt fel. Drar ner det som du efter nyår. Däremot så har jag inga problem med att börja tidigare och tidigare, fnyser inte alls åt supertidig start. Det känns helt ok börja supertidigt men inte att ha det kvar efter nyår.
Älskar din julblogg i december och älskar hur du smyger in en hel del redan nu, bring it on säger jag!!!
Kramis!

Annika said...

Anne:
DU blev inte det va?
HAHA!!
Trodde inte det heller.
JAAA!! ÅK till WM! De har så mkt fint där.
Jag har en tanke om resten av våra favoritaffärer också, Anne. De vi listade igår. Kolla in bloggen imorrn igen, haha.
KAN tro att det är kul för dig också att se bilder från WM. Du kan ju dessutom så LÄTT handla där. Gillar WM, har alltid gjort!!
Bilar med granar på taket är ju bara SÅÅÅÅ bäst!! I verkligheten också. Inget gör mig så glad i juletid som en bil med gran på taket. OCH sådana finns det ju många av ngra veckor om året, haha.
KUL att du också gillar!!!
Burkarna är ju bara OUT of this World söta!!
men jag har ingen plats. Verkligen ingen plats. Men jag tycker de är GRYMMA!!!
Tomtar a la norden med stora skägg är DA SHIT in the US denna jul. ALLA kör det. jag är också mätt på det, precis som du. De är gulliga, men inte så gulliga att jag måste ha dem.
jag blir allt mindre fördömande i mitt sätt vad gäller julen INNAN jul.
Faktiskt sant. I oktober är det inte OK, men kör lite lugnt i november, det är bra. Efter jul däremot ... not so much ...
Så ja, Anne, vi är dömande efter jul, men det är OK, hehe ...
HAHA, Anne, kul det där du säger om chatt med din pappa och full jul i bakgrunden. det är ju lite annat hemmavid, det måste vi komma ihåg, hehe. Därmed inte sagt att jag inte samtycker, hehe.
KUL att du gillar att julen börjar smyga sig in nu här på bloggen. DET kan bli mer ...
Stora kramar från mig!!

Erica said...

Älskar att dina julinlägg börjat lite smått :-D
Nu är det inte många veckor kvar till första advent, och i år längtar jag faktiskt riktigt mycket. Brukar ju göra det, men av någon anledning kände jag inte riktigt för julen förra året (tror jag det var).

Absolut, jag förstår också att handeln måste brassa på tidigt med julen. Vi lever ju trots allt i en kapitalistisk värld och de vill hinna sälja så mycket som möjligt innan jul.
Dock tycker jag att vissa butiker börjar lite föööör tidigt... I år började Dollarstore och ÖB smyga upp sina julhörnor typ i början-mitten av september...
Eller ja, i alla fall Dollarstore. Deras julavdelning var "up and running" typ i början av september.

Kul med allt olika julpynt.
Däremot, om jag ska erkänna, så är jag inget stort fan av den typen av julpynt som ser ut som souvernier.
Jag gillar mest de klassiska julpyntet. Det kan vara modernt också, men om det är sådant som liksom passar in i typen "gammaldags lantlig inredning". Typ rött, naturgrön, grå, vit.


Längtar verkligen efter din decemberbloggning :-D
Kramar /Erica

Annika said...

Erica:
GUD vad kul att du gillar.
JAAAA, nu drar vi igång lite smygande, hihi. Jag kommer att ha julpynt från olika butiker som en punkt varje vecka. Det blir nog kul för oss alla.
SÅ kul att du längtar till julen. Pirrigt och mysigt ju!!

YESS, butiker och handel måste börja. Tycker inte man kan säga ett dyft om det. Detta är den tid på året då de verkligen ska dra in pengar. Klart de måste locka och börja då.
Jo, somliga börjar tidigt. Minns att jag var inne på en affär i juni här, och de hade DÅ börjat med halloween o höst. Det kändes off.
Men, tja, de måste nog börja med julhönor och sånt i sept.
Det gjorde vi med då jag jobbade som dekoratör på ett stort varuhus här. I september sattes julshoppen upp. Julshoppen, inte julskyltningen. DEN gjorde vi direkt efter Halloween. Men gissa om folk fnös då vi riggade shoppen. Flera kunder var det som kom fram och tyckte att det var galet. MEN det var ju order från HK till samtliga Lord and Taylor i USA, bara att köra. så ..

Erica, i december ska vi gå fullt ut med julen här, IIIIHH!!

Kramar till dig vännen!!