Wednesday, November 20, 2019

In i dimman


Godmorgon onsdagsläsare!


Dimma!
Somliga tycker att dimma är obehagligt och lite för mystiskt.
Kusligt och olustigt.
Hur ser du som läser här på dimma?


Själv tycker jag att dimma är magiskt och härligt. Dimman är naturens egna perfekta fotofilter.
I dimman kan man ta jättefina bilder.
Igår då jag vaknade låg dimman tung över nejden. Jag hoppade snabbt i mina träningskläder och begav mig ut innan klockan slagit sju.
Jag riktigt njöt där jag gick i tjockan.
Efter några timmar hade dimman givetvis dunstat bort. Så är det för det mesta här i min del världen.Det är något trolskt och sagolikt med dimma.  Här på golfbanan.
Nere vid sjöarna blir det extra tydligt.
OCH när sedan solen hålla på att bryta sig igenom blir det nästan som en målning.Om somrarna tycker jag att det är ren magi då sjöröken ibland rullar in sent om kvällen. Det är så vackert och jag kan känna mig riktigt stissig av lycka då jag ser den.
Då måste jag ut med kameran för att föreviga den, både med iPhone och med Canon.
Ljuset blir alldeles särdeles magiskt när sjörök och nattens dimma rullar in.
Dock, vi vet alla hur otäckt det kan vara med dimma också.
Vi vill absolut inte vara med om att tjockan lägger sig då vi är till sjöss. Det har jag varit med om i vår lilla båt, och det var väldigt obehagligt.
Att flyga, att lyfta och landa i tät dimma är inte heller det roligaste jag vet. Dessutom vet vi ju att det faktiskt skett stora flygolyckor under tät dimma.
Bilen, nej det är inte jätteroligt att sitta och köra bil i dimma heller. Tvärtom, det är är riktig otäckt.
Eller, att mötas av dimma medan man är i bergen … not so much.
Egentligen är dimman bara härlig då man använder apostlahästarna på gammal känd mark. Eller då man sitter i ett hus och slipper ge sig ut i den.
Men vacker ÄR den!

Under morgnar och kvällar skapar den ett sagolandskap.

En kväll i augusti då sjöröken började rulla in.  Klockan var 22:30


Det blir som en lockande sagovärld fylld av älvor som dansar.

Tills dimman ligger så tät att den suddar bort holmar och skär.
I somras slapp jag internetdimman också. Jag skaffade ett mobilt bredband till vår sommarstuga.
Snacka om att det var årets köp för min del.
Mina syskon kan använda internet fritt medan de är där. EU har ju rätt bra avtal där mellan länderna för sina mobilanvändare.
För mig är det dock inte lika generöst med min amerikanska lur. Jag brukar ha ETT GB att “leka med” under en månads tid om jag valde det “semesterpaketet” från AT&T.
DET går åt snabbt.Detta lilla portabla bredband jag införskaffade var tamejtusan guld.
Helt plötsligt kunde jag vara uppkopplad 24/7. Dessutom var det obegränsat--OCH SNABBT-- så det var bara att använda på så mycket jag orkade. Jag fyllde bara på det fasta priset en gång i månaden. Till råga på allt sträckte sig dess vidd över så gott som hela vår tomt.  Jag kunde sitta nere på bryggan och vara uppkopplad.
Nu ligger det undanstoppat och väntar på nästa sommar.
Det var så pass starkt och bra att jag kunde se Netflix med det också, så varje natt innan jag somnade låg jag i mörkret i min säng och tittade på ett avsnitt av “Friends” på min mobil. Så mysigt.
PÅ kvällarna, då vi inte spelade kort eller spel, satt jag och förhörde mina föräldrar (och MIG SJÄLV) på ordkviss som vi tog från Språkrådets hemsida. Så roligt. Jag tror vi körde 5-7 kviss varenda kväll. Min pappa var särskilt taggad på dessa kviss, haha.

Kära lilla mackapär ... haha.Ingen wifidimma längre på skären alltså.
Men däremot gärna dimma från havet.


Imorgon ska vi köra lite punkter igen a la äkta torsdag.

12 comments:

Anne-Marie said...

Såg litet isporr i ditt förra inlägg. ;) Till och med sprinklers kan skapa detta speciella förhållande. :)
Dimma är intressant. Som du säger så är det nog bäst att vara ute i dimma om man promenerar.
Jag minns en gång när jag bodde i Lake Shastina och att dimman låg otroligt tät. Jag såg i stort sett ingenting och fick köra utefter kanten på vägen. Det var otäckt faktiskt. Dimman var så tät att jag körde för långt och upptäckte det först när den lättade helt plötsligt. Att flyga när det är dimma - snarare lyfta eller landa - är verkligen inte bra. Det är ju ofta det är förseningar till exempel i San Francisco vid flygplatsen pga dimma.
Kul att du hade tillgång till nätet litet enklare i somras. Tänkte att du måste ha haft en ny sorts uppkoppling eftersom du var så flitig hos Insta.
Kramar!!

Äventyret framtiden said...

Mycket vackra dimbilder Annika, magiska.
Jag tänkte skriva om hur det är att vara på havet när dimman tjocknar,riskerna osv men så skrev du allt det själv så jag bara nickar instämmande istället. Dimma är vackert när man sitter och tittar på den eller går på välkända platser där man inte behöver se så långt framför sig eftersom man känner igen sig. Annars kan dimma vara väldigt skrämmande. Jag minns en dimma som drog in över Åland när jag var i yngre tonåren, en dimma som var så tjock, förmodligen p.g.a. rök och utsläpp från något annat land söder om oss. Man såg inte en armslängd framför sig. Man var verkligen i dimman då. Allt stannade av, radion berättade för alla att stanna hemma från skola, från arbete osv. Jag minns hur båtarna signalerade vid Kobbarna i timmar, bara för att berätta att de fanns där någonstans så att andra skulle veta ...då var dimman väldigt, väldigt skrämmande. Men tack och lov så försvann den ett dygn senare. Sen dess har jag aldrig upplevt en så tjock dimma, men visst har det hänt att vi har varit på havet härutanför och knappt vetat vart vi skulle ta vägen för att komma hem. Tack och lov för att det finns kompass och andra bra hjälpmedel att ta till. Men då är det ruggigt, när man inte vet om man ens kör i rätt riktning alla gånger. Bäst är att bara ligga stilla och vänta på att dimman lättar.
Tack för fint inlägg! Ha en fin ondag!

Anonymous said...

Yvonne said…
Fantastiska bilder i dimman, men att själv vara i dimman, nja, tycker nog det är lite spöklikt och läskigt när man inte har koll överallt. Men gillar att se det på dina bilder.

Fiffig grej du köpte, man blir ju lite nojig när man inte har full täckning överallt, tänkt så det har blivit :-) . Vårt internet här i Spanien är lite si så där och man blir såååå irriterad när det hackar.

Har dragit på mig en rejäl förkylning och hostar och hostar som en galning. Hoppas natten som var och idag är toppen på eländet så det vänder. Har liksom inte vare sig tid eller lust att känna mig halvdan den här sista veckan innan vi åker hem.

Ha en fin onsdag, själv ska jag inta soffläge nu några timmar innan det är dags för att åka till Fotvårdaren. Skickar en stor kram utan förkylningsbaselusker

Humlan said...

I dag kan jag bara hålla med dig. Jag tycker också att det är magiskt med dimma och det är speciellt att vakna till mistlurarna och stiga upp och se dimman ligga utanför fönstret. Jag ser inte vattnet, men jag hör båtarna ibland och framför allt mistlurarna.
Men ska man ut i den så är det promenader som gäller här också. Dimma i stan är väldigt speciellt, både ljus och ljud är så annorlunda och stämningen blir på något sätt tidlös, så det inte skulle förvåna mig om det kommer en hästdroska skramlande ur dimman ...
Här i förorten, med både skog, åkrar och ängar så blir det en annan känsla, men också den är speciell och jag gillar den lika mycket som du, så jag förstår dig när du snabbt tar dig ut i den dimmiga morgonen.
Men dimma på sjön eller om det blir en sådan tjocka som Karin beskriver så att man knappt vet var man är trots att det är välkända marker, då är det otäckt och då ger jag mig inte gärna ut.

Önskar dig en fin dag
Kramar!

Annika said...

AM:
Ja, när en sprinkler vid skolan får fnatt blir isporren sådär fin!!
OCH jag fångade det hela :-)
Precis, dimma ska nog helst upplevas i kända trakter medan man går, det är inte kul att kör bil i det. OCH ännu mindre kul att vara på sjön.
USCH vilken hemsk upplevelse i dimman du hade då du körde. HATAR sånt, blir så rädd och så spänd.
Ja, dimma då man flyger är verkligen farligt. SÅ nog förstår jag att SF ofta har förseningar just pga dimma. Tänker på SAS-planet i Milano för många år sen som kraschade i dimma. Hemskt.
JAJAMen, i somras hade jag den perfekta uppkopplingen :-)
I en sådan liten mackapär. otroligt. Tack tekniken.
Kramar!!

Annika said...

Karin,
TACK kära du!!
Dina ord värmer. När dimma rullar in rullar jag ut!
Ja, till fots alltså.
KAN inte motstå skönheten.
USCH ja, till havs är dimman hemsk. Speciellt i en liten båt. Vi var riktigt rädda, jag och min bror. Och den kom SÅ snabbt.
Jag förstår att du varit med om olustiga dimresor också.
Men karin, den dimman du var med om låter riktigt KUSLIG och riktigt otäck.
Då kan man ju faktiskt nästan få panik.
USCH. Vilket år skulle du säga att det var?
Mistlurar och båtar ... Speciellt mistlurar som tutar är ngt så ... ja ödesmättande ...
Låter mkt, mkt, mkt otäckt det du var med om.
TUR att den bara låg kvar ngt dygn.
Tack fina Karin för din mkt intressanta kommentar.
Ha en fin dag där på Åland!!

Annika said...

Yvonne;
TACK kära du!!
Jag tror många tycker dimma är otäck.
Och det är den om man är ute i den med bil, flyg eller båt. eller om man är på okända platser och utsätts för den, på berg eller så---
USCH!
då är den allt annat än fin.

KAN verkligen rekommendera att köpa ett mobilt bredband, Yvonne. Det är skitbra. Se om du kan hitta ngt sånt där ni vistas.
För man vänjer sig verkligen vid nätet och vill ha det hela tiden.

KRYA på dig, Yvonne. MÅNGA sjuklingar nu!!
Mp du snart känna dig bättre,

Stora kramar från mig!!

Annika said...

Humlan:
Det är så coolt. Om man bara är i säkert förvar.
Mistlurar är speciella, tycker de är väldigt ödesmättade. Men gillar ljudet samtidigt.
Förstår att du här dem nu, och att du hör båtarnas lurar likaså då de tutar i dimman.

right on, stämningen blir tidlös. Så är det verkligen.
Det är som att befinna sig i en film. Så läckert.

Karins dimupplevelse är ngt utöver det vanliga. Hemskt. DÅ blir det riktigt otäckt.

Kramar i massor!!

Elisabeth said...

Tills för ett år sedan hade jag 1 GB surf på min telefon, haha. Sedan tog Telia bort det alternativet, och jag fick 2 GB till samma pris som ett - bara att tacka och ta emot! Har faktiskt mobilt bredband till datorn, 40 GB i månaden, fast jag har på USB. Hur stort är själva modemet? Var det lätt att koppla in det? Funderar lite på att byta modemvariant (då borde jag kunna koppla upp mobilen till det), men tycker att USB-varianten är så enkel, så jag tvekar.

Håller med dig om dimman, det är både vackert och skrämmande.

Annika said...

Elisabeth;
Det är så svårt tt begränsa sig när man är så van vid ständig wifi och obegränsad surf annars, haha.
Det här modemet är lika stort som en iPhone ungefär.
Min käre svåger hjälpte mig med installationen. Det är jag glad för.
jag förstår din tvekan, för jag är livrädd för alla tekniska installationer etc, hehe.
Men Håkan fixade det på nolltid.

Dimma är både skrämmande och oooo så fint.

Anne said...

Wow Annika, magiska bilder. Så vackert du få fångat dimman. Jag håller helt med dig, jag tycker också dimma är rofyllt, vackert och magiskt. Sällan det blåser när det är dimma, ofta så otroligt stilla och tyst. Lugnt och tyst i naturen på ett speciellt sätt när det är dimma. Jag gillar det. Vi har i princip aldrig dimma här under vår och sommar. Hemma kan man ju ha dimma på sommaren, här där jag bor är det extremt ovanligt. Dimma hör höst och vintern till, det är då den rullar in här med jämna mellanrum. Precis som hos dig så är det morgon/tidig förmiddag men senare på dagen är det borta.
Håller också med dig till 100% om det du säger om när man inte vill ha dimma och hur det då är jätteotäckt. Allt det du räknar upp, absolut. Usch, flyga eller vara ute på havet i dimma är mycket skrämmande. Just ja, olyckan i Milano var pga dimma (läste din kommentar), såg nyligen en dokumentär om en annan olycka som förvisso berodde på en rad olika faktorer men dimman var en stor faktor då två jumbo jets krockade med varann vid takeoff på Teneriffa 1977 eller nåt sånt.
Minns hur du prisat ditt wifi och hur himla bra det funkade i somras. Sånt gillar man!!!
Kram!!
Torsdagspunkter imorgon men sedan Julpunkter på fredag igen, eller hur? Läste/såg med nöje ditt julinlägg förra veckan även om jag aldrig kommenterade då.

Annika said...

Anne:
TACK snälla!!
Det är magi med dimma. Rofyllt och magiskt.
Det är nog alltid vindstilla i dimman, tror jag.
Nej, du har nog rätt, dimma är sällsynt under vår och sommar. Men det förekommer här också, förmodligen för att det är så fuktigt klimat.
Men visst dunstar den bort fort här, precis som hos dig. hemma kan det ju ligga kvar hela dagen, ffa under hösten kanske.
Nej, då man är på resande fot vill man absolut inte drabbas av dimma, inte till havs, inte i luften och inte på vägen.
USCH.
Japp, just det, den flygolyckan du skriver om är väl rankad till en av de värsta nånsin. Dimma.
Just det, precis sååå ... punkter imorgon och pynt på fredag :-)
Kramar!!!