Wednesday, November 13, 2019

Detta är ett i sanning ett svenskt fenomen.


Godmorgon novembermänniskor!Igår såg jag faktiskt en snöflinga singla förbi, eller om det var två?
Det var genomgrått, småkallt och blåsigt. Jag var ute på min runda som vanligt trots rusket.
Vinden slet tag i mig, men det kändes ändå bra. Jag gillar att känna elementen.
OCH så plötsligt singlade lite snö ner från himlen. Detta töntiga lilla faktum gjorde mig glad. Nej, nej … flingorna la sig inte. Det kanske varade någon minut, om ens det.
Men i mitt sinne kändes det genast “fa-la-la-la-la-la-la-la-laaa”.


I veckan som gick blev jag varse om ett nytt fenomen som tydligen slagit igenom hemmavid.
Jag såg det först på Instagram, tror jag. Denna nyhet som tydligen börjar poppa upp allt mer i Sverige kallas kort och gott för Novent!
Eftersom det tydligen börjar krypa i mångas julnerver nu, och folk knappt kan bärga sig vad gäller advent och jul så gäller det att hitta på något fyndigt. Novent.

Novent är nytt begrepp iallafall för mig.
För mer rådiga och trendiga människor är detta kanske gammal skåpmat; gäääääsp typ, Annika vad tänker du?  Du häääääänger inte med JUUUU ...
Vidhåller fast, nytt för mig.
Novent är något julsugna har uppfunnit för att man ska kunna räkna ner söndagarna TILL första advent.
Japp.
På det här sättet kan du börja pynta upp lite smått direkt efter att du slukat farsdagstårtan. Börja småjula lite liksom.
Men, det som tydligen verkligen är Novent är att man tar fram sin fyrarmade adventsljusstake och börjar tända den— FRÅN HÖGER—varje söndag fram till första advent. Sedan möts Novent och advent den fösta advent.
Första Novent var tydligen i söndags.Dagens bilder har jag lånat från Expressen.se
Är detta något någon av er har hört talas om?
Kanske är det till och med något som ni gör?
Eller, kanske skulle ni vilja göra det?


Isåfall är det ju bara att ta fram era advensljusstakar och börja! Det första ljuset kan ni tända nu, och så vidare varje söndag fram till den första advent.
DÅ byter ni ut ljusen och börjar tända dem från vänster igen, såsom sig bör i advent.Är detta något jag anammat?
Nej, det har jag inte. Och nej, jag kommer inte att göra det heller.
Iallafall inte år.
Dock, jag kan kan förstå att de som är riktigt julsugna gör det.
Ett äkta svenskt fenomen verkar det vara iallafall.
För att skapa mer mys i mörkret är det ju trevligt med denna novent. Men, svenskar är ju så bra på att skapa mys och trivsel iallafall under den mörka månaden november.Vad säger ni, är novent överkurs?
Eller, ska vi se till att tända andra noventsljuset nu på söndag?
Tydligen är det en populär hashtag på sociala medier likaså. Som jag sagt förr, det är sociala medier som mer än något annat trissar upp julen.
På gott, och på ont.


Idag är det lite drygt två veckor kvar till Thanksgiving.
När jag var i Reston Town Center i lördags hade de verkligen börjat rigga inför jul. Det mesta satt uppe, men det var inte tänt. Granen står ännu inte på sin plats.
Där tänder de ju upp hela sin fina, fina, FINA julskyltning på Black Friday.
Hemma hos mig har det gjorts lite julinköp. Ett par klappar är köpta till den unga dam som numera bor på västkusten.
OCH jo, ljusslingor har jag köpt som ska riggas utomhus.
Men inte än. Riggat alltså.
Ännu syns inget av den jul som komma skall i mitt hus.
Men vet ni, i nästa vecka ska jag börja smyga fram den i form av det allra, allra första.

På agendan idag?
ATT putsa fönster.
YAY, liksom.

Ha en bra och fin dag!

30 comments:

Annika said...

Mnja, jag är helt för tända ljus, pepparkakor, och ljusslingor i november om det gör alltihop lite lättare för folk. Men att blanda in adventsstaken i det hela känns kanske lite som överkurs. Och sen kan jag känna som vi nog pratade om för ett tag sen att den mörka tiden när inget händer kan också behöva finnas som en del i årstidsloppet. Vi är så extremt överstimulerade - det händer saker hela hela tiden. Nu har jag visserligen sagt att jag också känner obehag inför den riktigt mörka senhösten och gärna undviker den. Men ändå tror jag någonstans att den behövs och fyller en funktion...
Kram

Anonymous said...

Yvonne said….
Nej, det har då gått mig helt förbi, har bara sett och fått reklam från företag om tomtar, julgardiner, ljusslingor mm. Kommer nog inte att börja tända några novemberljus i adventsstaken. Förresten så drog min käre man ner den jag hade här i Spanien från en hylla i garderoben ner på klinkersgolvet och ja, det var den det. Jättefin från Designhouse som hade en avlång träplatta och sen en glasform över med gropar för ljusen och man kunde fylla träplattan med pyttesmåa julkulor, glitter el vad man ville. Gillade den verkligen, tyvärr säljer de inte den längre men får väl leta på Tradera och Loppisar.

Jag sätter igång med allt pyntande den 29 nov då vi kommer hem. Här blir nog bara en elljusstake och kanske ngn stjärna, vi får se. Vi kommer ju tillbaka den 30 dec och då brukar jag vara liiiite trött på allt det röda

Snö, jag vill inte ha det mer än under julhelgen då barnbarnen kommer från Skåne och vill åka i vår pulkabacke som vi har utanför huset.

Ha en fin onsdag och en stor kram skickar jag från Spanien

Äventyret framtiden said...

Du vet var du har mig i det här avseendet. Jag behöver inte den stimulansen för att må bra, kan ändå tända mina ljus och njuta av novembermörkret, till och med stornjuta av det. Mörkret behövs det också, helt naturligt är det dessutom.
Adventsstaken kommer fram till advent...
Men var och en på sitt sätt, så är det bara.
Men vad gäller traditioner så dör de, snart vet ingen ens varför vi firar jul längre. Nu är jag inte religiös men man har det ju med sig i alla fall sedan långa tider tillbaka. Fastlagsbullar innan jul, memma efter jul, ...nå, som sagt var och en på sitt sätt.
Ha en fin onsdag Annika och hoppas du får lite snö!
Här hoppas jag inte på det ännu.

Sara said...

Mys i alla former, absolut, om man känner att man behöver det för att ta sig igenom denna gråa och mörka månad. Det regnar idag. Igen. Men adventspyntet vill jag vänta med, älskar adventshelgen (brukar pynta på fredagen så allt är klart inför helgen) när jag lyssnar på första julmusiken hemma, dricker glögg, pyntar, rättar till, njuter av resultatet. Adventsstaken är reserverad för advent och framåt. Håller med någon som skrev ovanför att allt har sin tid, även det gråa och mörka. Och så mycket mysigare när jag sen får pynta. Men har absolut inget emot om någon annan vill gå all-in mycket tidigare än så. Alla får göra precis som de vill. PoK, älskar!

marianne.dahl3 said...

Aldrig hört om Novent! Lika bra det känner jag! Tänder ljus och ljuslyktor gör man ändå i denna mörka årstid, mysigt.
Men man märker på t ex Instagram att det börjas tidigare och tidigare med julpyntandet. Jag väntar till Första advent, veckan innan börjar jag så allt är klart. Det är så underbart.
Kan erkänna att några pepparkakor slunkit ner redan! Så gott och lagom till en kopp kaffe.
Ha en fin onsdag!
Själv ska jag åka till stan och fika med en väninna, alltid lika roligt och alltid så mycket att prata om!
Kram från Marianne D.

enannanannika said...

Aldrig hört talas om Novent, och inget jag kommer att bry mej om. För mej börjar julförberedelser, -stämning och -pyntande 1:a advent. Innan dess går jag inte omkring och längtar efter jul heller. På nåt sätt njuter jag av lugnet i novembermörkret. Vår äldsta dotter fyller år 30 november och efter det är det fritt fram för jul :-D.

Humlan said...

Jag har aldrig hört talas om detta och det är inget för mig. Jag är i november och då får det vara november. Jag har på senare år lärt mig att gilla alla årstider och jag njuter av det som är nu. Nä, jag njuter inte av råkylan och iskallt regn, men den här brun-grå skalan som är nu är vilsam och naturen doftar av höst och vila. Sedan har jag ju fördelen av att ofta kunna välja om jag ska gå ut eller vara hemma, så då slipper jag oftast vara ute i de tristaste vädren.
Här har det också snöat några gånger, men aldrig så att det har legat kvar, däremot har vi haft frostdagar, då frosten har legat hela dagen på skuggade gångvägar och gräsmattor, men då har det varit klart, kallt väder och ingen snö har singlat ner.

Hoppas du har en bra dag!
Kramar!

Annika said...

Annika:
Exakt, så känner jag också ...
Njeaeeee----tror inte det är ngt för mig. MEN jag har lärt mig att aldrig säga aldrig.
Dock, ett stort fett njeeeeaaa från mig också.
Jomen, jag tror nog du har en poäng där faktiskt, med november och mörk senhöst. Det är förmodligen ngt vi behöver också.
Jag känner ju stor ro tex under molniga dagar, och regniga och mörka dagar. Har det varit soligt länge kan jag börja längta starkt efter motsatsen.
OCH i sanning igen, svenskar är ju bra på att mota mörker även utan julattiraljer.
Vi skyller det på sociala medier, de ställer ju till det rejält. Och stressar folk. Utan tvekan.
Annika, så roligt när du tittar in. TACK för det och stora kramar från mig!!!

Annika said...

Yvonne:
HAHA, skönt. Ett tag var jag lite orolig över att bli kallad mossig och otrendig. HAHA. Iofs kan jag ta det, speciellt otrendig :-D
Nej, vi lämnar det därhän, jag håller helt med.
VILKEN osis med din fina stake. SÅ tråkigt.
HOPPAS tt du hittar en ny fin.
HOPPAS att dina barnbarn ska få snö då de kommer till Sthlm över jul.
Verkligen.
Håller med om att det röda blir lite jobbigt runt nyår.
Kramar och ha en fin dag nu!!

Annika said...

Karin:
Nej, precis. Du fixar det ändå.
Jag med.
Det finns så många andra sätt att skapa ljus, värme och mys omkring sig än att börja med novent.
Karin, jag med, nu var det visserligen länge sen jag var i norden i november. MEN de dagar vi har genomgått och genommörkt här lider jag noll, jag tom älskar det.
Och nej, jag led inte av mörkret hemma heller. TROR att Annika som kommenterade först har en stor poäng, vi behöver senhösten i våra liv också.
Du är klok som alltid. Jag håller helt och hållet med dig.
Ingen snö, men -6 idag då jag gick ut. DET var så härligt!!
Tack Karin, ha den bästa av onsdagar!!

Annika said...

Sara:
Just det, mys i alla former. OCH det är du bra på. OCH det är många bra på hemma. Tycker inte heller man behöver ta till adventsljusstaken för den sakens skull. DEN kommer iaf fram i sinom tid.
Det du skriver om ÄR så härligt. Jag älskar det så in i bomben också, som du vet. DET är det allra bästa. Då allt är klart.
Men jag kör ju jul rakt i kaklet direkt efter Tgiving, som du vet. Men det är samma ljuvliga underbara känsla då det är KLART.
Älskar det så infernaliskt .
Och innan dess, ja då njuter jag av annat som förgyller den mörka senhösten. Ja, inte alls lika mörkt och regnigt här, som du vet. men ändå ... det är ju senhöst här med, och andra omkring mig beklagar sig över mörkret och den relativa kylan. Allt är relativt och alla har olika refererensramar hela tiden. Det jag tycker är ljust tycker den som är härifrån är himla mörkt ... ja du vet ..
Annika i första kommentaren säger nog det jag tänker, och du med.
Kramar och ÄLSKAR!!!

Annika said...

Marianne:
HAHA, ja lika bra det :-)
Jag vet inte var jag hörde om det först. Men på antingen fejjan eller insta. Ja du vet ...
Som sagt, det är ju inget man direkt behöver bry sig om. TUR det :-D
Så vi lägger ner det.
Men ja, sociala medier alltså, det är sådana som ställer till det för folk. Det är de som stressar. Alltså, vilken välsignelse och vilken skit det är på samma gång.
ÅÅÅÅ vad mysigt med fika på stan med en kär väninna.
Ha det riktigt mysigt.
Stor kram till dig!!

Annika said...

Annika:
Bra det, jag tycker vi skiter i den biten ;-)
Vi är alla bra på att skapa trevnad i november ändå.
November fyller en funktion, som Annika i första inlägget skriver. Mkt klokt. så är det.
Ja, när din dotter fyllt då är det bara att KÖÖÖÖÖÖRA!!
:-D

Annika said...

Humlan:
True dat!
Det gläder mig att så många ändå vill stanna i november och i det som är då, här och nu.
men visst. jag är som du. Jag tycker också det är ngt mkt lugnande i den färgskalan. Jag lider inte av den, jag tycker den lugnar själen.
Den skapar ro.
ÄLSKAR frost. Det är ljuvligt. Och ja, ni kan ha sådan hela dagarna. Här försvinner den alltid framåt dagen.
OCH rimfrost, äkta rimfrost som ligger tjock, det har jag aldrig varit med om här. Aldrig.
Det är nästan det vackraste som finns.
Kramar till dig!!

Brysselkakan said...

Jo, har läst om det men tycker det mest känns som att det är något som får folk att handla mer julsaker och tidigare. Eller så är jag bara för gammal! Håller mig till vanliga advent, räcker gott för mig!

Elisabeth said...

Har aldrig hört talas om novent! Men så är jag tämligen otrendig av mig, och inte speciellt aktiv i sociala medier. Därtill bor jag ju i en avkrok - så det borgar inte direkt för att vara insatt i trender. ;-) Fenomenet framstår som rätt onödigt, tycker jag. Som både du och andra redan har skrivit; ljus kan man ju tända ändå! Men det verkar som om folk gärna vill ha ett namn på saker och ting. Det räcker liksom inte med att tända ljus, man måste kalla det något. Ungefär som att många verkar vilja ha en mall att gå efter när de firar till exempel nationaldagen, istället för att fira på lite som man själv vill.

Erica said...

Novent. Har jag aldrig hört talas om.
Men det är ingenting som förvånar mig. Julen blir längre och längre, och vi människor är ju experter på att hitta på nya företeelser och nya ord/namn på saker.
Min första spontana tanke är att Novent låter lite... fjantigt.
Men jag kan heller inte säga att det är något jag aldrig kommer hoppa på. Man vet aldrig med mig ;-) Det kan skilja stort från år till år.
Vem vet... nästa år kanske jag är extra extremt trött på novembermörkret och ger mig i kast med det.
Men än så länge tror jag att det får vara för min del. Satsar på 1:a advent med julpyntet istället :-D

Har dock en känsla att det inte är något som kommer bli etablerat på sikt. Tycker det låter som något som har sin glansarena på sociala medier.
Men vem vet.
Jag välkomnar allt som klyver detta mörker :-D
Jag kom hem vid 15-tiden idag; och det var inte mörkt, men skymningen hade kommit ungefär halvvägs...Härlig känsla att ha börjat med julklapparna! Själv har jag knappt börjat tänka på vad jag ska köpa, tyvärr. Börjar dock känna mig lite småstressad över just det.
Börjar vara så många i familjen nu... :-)
Tio vuxna, och så är det ju numera fyra syskonbarn med nyaste lilla Julia.
Jag hade gärna provat på en klappfri jul (förutom till barnen), men det hade varit som att föreslå att julen skulle ställas in ;-P


Hoppas du får en fin fortsatt onsdag!
Kramar /Erica

Annika said...

Brysselkakan:
ÅÅÅ du är en den enda hittills som hört om det :-)
Men visst, jag håller med dig till fullo.
Vi kör på som vi alltid gjort, bäst så!

Annika said...

Elisabeth:
Jag vet, en nyhet för mig också.
jag är också otrendig vad gäller mkt (kör min stil och mitt race så är det bra så).
Inte heller följer jag inredningskonton etc på sm.
Bryr mig för lite.
Så detta var ju verkligen en nyhet för mig.
Ett onödigt fenomen är det onekligen. I norden är folk så duktiga iaf på att skapa ljus och mys. Känns som överkurs.

Annika said...

Erica:
Du ser, det är inte många som hört om det. DET är bra, tycker jag. HAHA. Då har det inget slagit igenom nämnvärt iaf. BRA!!
Säger som du, jag ska aldrig säga aldrig. SÅ mkt har jag lärt mig iaf.
MEN i dagsläget är det absolut inget jag kommer att ta fasta på. Tycker också det låter fjantigt. OCH är fjantigt.
Svenskar är så himla bra på att ordna trivsel och mys ändå. Känns som ren överkurs detta.
Och ja, allt sker bara tidigare och tidigare hela tiden.

Du har nog så rätt, det är på sm detta har sin glansarena, bland influencers och julgalningar etc.
Inga andra, tror jag.

Erica, ett hett tips. KÖR lotteri i familjen. DET gör vi! Man drar en person och köper åt den. Så klockrent.
Barn upp till 18 får av alla.
Fast i Peters familj har även barnen börjat med lottsystem. Den yngsta är iofs 14 nu, så fine!!
men gör det, kör lotteri!! DET funkar sååååå bra. Min svenska familj kör lotteri likaså.
HAHA, ingen jul ska ställas in, men lotteri är verkligen såååååå, sååååå bra.

Kramar från mig!!

Anne said...

Hehe, alltid kul snappa upp trender och nyheter. Du har introducerat olika saker/begrepp för mig förut, som jag för första gången hört hos dig. Så i mina ögon är du den insatta, trendiga och damen med koll medan jag mossig och sist på bollen... Aldrig hört om Novent men nu vet jag mer. Såg att Brysselkakan hade koll och hört om det förut, annars verkade många inte veta. Som du vet är jag helt för att börja smågreja och njuta i goooood tid före. Brit it on! Som vi pratat om förut. Men njae, det där med att tända avdentsljus från "fel" hål är nog inget jag går igång på utan ställer mig tveksam till. Vem vet, kanske jag är helt med på noterna om nåt år men nej, där går även gränsen för mig just nu i alla fall.... Men ljus i massor tänder jag ändå just nu, det brassas på för fullt och jag vet det är samma för dig. Det är fullt ös. Jag har otända värmeljus i en skål på en hylla, tömmer förpackningen med nya värmeljus i en skål och så ligger den framme. En kompis såg det här nyligen och kommenterade att jösses vad du har ljus, det lär ju räcka ett par år... Det är i dina och mina ögon inga mängder ljus alls, en vanlig WM förpackning som får plats i skålen ungefär men du vet, amrisar har ju inte alls vårt sätt att tända hejvilt. Det är faktiskt lite gulligt hur man kanske tänder en eller två lyktor och så står de ensamma där på bordet när det är nån festlig middag. Du och jag och våra likar kör ju på i massor en vanlig vardag.

Apropå novent eller det här med att börja i tid. Under de 13 år jag varje år i bilen alltid rattat in och följt en radionkanal som byter till julmusik efter Thanksgiving. Det är en vanlig kanal jag lyssnar på men de byter till julmusik under säsongen och kör det fullt ut under en tid. De började spela 24/7 julmusik redan för en vecka sedan (så runt 6-7 november). Det har aldrig hänt förut. Förr i tiden så började de alltid direkt efter Thanksgiving. För några år sedan så hände nåt och de började veckan FÖRE Thanksgiving. Nu har de ytterligare flyttat fram gränsen och börjat redan första veckan i november. Det är ett nytt "fenomen" jag sett här hos mig...

Ibland kan man ju undra om det nånstans går en gräns för när man inte längre kan flytta fram gränsen, om du förstår vad jag menar. Eller kanske det inte gör det? En gång i tiden så var det ju helt OTÄNKBART för radion att spela (och folk att lyssna) på julmusik före Thanksgiving. Sedan kom det veckan före och folk ojade sig säkert första gången det hände....men sedan accepterades det, blev till och med så folk ville ha det. Vips så var det som brukade vara otänkbart det tänkbara och självklara. Och nu har gränsen flyttats fram lite till och vips så börjar det kännas självklart för folk att det ska spelas 24/7 redan i början av november. Eller så kommer det till nån punkt när det verkligen på riktigt blivit för mycket för tidigt...?

Förresten, apropå det du skrev igår. Så bra sagt, håller helt med dig om det du skrev om äta/inte äta på restaurang. Hihi dina tips på hur man får till en riktigt bra hemmamiddag och hur man bygger upp det, hur mallen för en lördagsmiddag ska se ut var spot on. Överens.
Håller också med dig att IBLAND så är det trevligt gå ut och äta,som du var inne på, fixa till sig lite extra, sitta ner till dukat bord och njuta bli serverad och allt det där.
Kram!

Bettan said...

Jag har faktiskt aldrig hört talas om Novent, det är ett helt nytt uttryck för mig.
Men jag är ju ifos urgammal oxå.. ;)

Nej, jag väntar allt till Advent innan jag plockar fram julgrejorna. Har mina ljusstakar som jag använder resten av året, de funkar bra.
Älskar levande ljus, det känns så mycket varmare.

kram

Annika said...

Anne:
JA, det är ju det!
Alltid kul då man ser ngt nytt!
Hehe.
Anne, haha, jag plockar oftast bara upp sådant jag sett i tidningen, eller online. Skriver sen om det för att jag tycker det är intressant, knäppt, roligt eller läskigt. JA du vet.
MEN TACK!!!!!!

Precis, jag känner som du vad gäller novent. Vi skippar det. Men, som vi lärt oss vid det här laget, mn ska aldrig säga aldrig. Osvuret är bäst. MEN, som det känns NU känns det som REN överkurs. Vi behöver det inte.
MEN, vi ska däremot skapa mys och värme ändå, det är vi bra på.

JAG med!! HAHA, vi är så lika ibland, jag har också värmeljus (från World Market numera eftersom de ljusen klår IKEAS gånger 100) i en skål. Den skålen töms fort.
Nu sitter jag här och har två doftljus tända. Tänder dem vid 16 varje dag och sen brinner de tills jag släcker för natten. Älskar det.
Exakt, fniss, vi bränner fler ljus en måndag än vad medelamrisen bränner på ett ÅR!!!!
Vi galna, mystörstande nordbor ...
LOVE IT!!!

Aha du!! Intressant!! Vi har ju också n sådan radiokanal som kör julmusik 24/7.
Som du säger, de brukade börja efter T-giving, på Black Friday vid midnatt. De senare åren har börjat veckan före Tgiving.
Idag var jag ute och körde bil. De har inte börjat än (det är stationen jag alltid lyssnar på året runt, så jag hör det direkt då jag är i bilen). Men de har alltså börjat hps DIG!!
Intressant.
DET ÄR tidigt.

Bra och kloka tankar där, som alltid Anne. När är det egentligen dags att bryta? När blir för tidigt alltför tidigt??
När är gränsen nådd?
Är den nya gränsen Halloween??
Och sen då?
Blir det nya gränsen 1 oktober?
ALLT flyttas ständigt fram.
egentligen tycker jag nog att de ska låta bli att spela julmusik på radion innan Tgiving. Eller åtminstone bara spela en låt då och då, sen kan de gå över till dygnet runt på Black Friday.
Hur känner du där?

HAHA, tack Anne, tack för att du gillade mina middagsråd igår, hihi.
KUL att du är helt med på noterna där.
:-)
Ibland är det mysigt att gå ut, men inte så ofta som jag tyckte förr.


Anne, by the way, minns du när vi pratade om rabbit hole och ett liknande ord på svenska.
Erica kläckte ordet i en konversation hon o jag hade (om ngt helt annat) på insta. Rabbit hole på svenska ÄR ju ormbo.
"Det är som att kliva rätt i i ett ormbo".
Så där har vi't!!

stora och varma kramar från mig!!

Annika said...

Lisbeth:
De allra flesta har inte hört om det, haha. BRA va!!
:-)
inklusive mig själv.

Men visst, ens vanliga ljusstakar fyller en perfekt funktion i november.
Håller med.

Kramar!!

Monica said...

Levande adventsljus får vänta:-), tycker att det är fullt sjå att passa dem i december månad, de ska ju helst brinna snyggt och inte i mossan, ja den har jag oftast inte numera, utan lite annat ofarligt som pynt. Elljusstakar kan nog komma upp vid lite olika tid men ännu har jag ingen sett i något fönster och där vi bor är det väldigt strikt, haha, det är som på ett och samma klockslag de tänds i alla fönster första advent, möjligen lite tidigare i några fönster hos en lite friare julpyntare;-)

Men ljusslingor sätts upp tidigt och det behövs i detta mörker men där kan jag ha lite synpunkter att de ska sättas upp snyggt, sitter lite huller om buller hos en del men har inte ringt på och klagat, haha. Och en del gör det jättefint. I år tycker jag det är mörkare än någonsin så hoppas på snö, kan vi ha till februari i alla fall. Vi får se, det regnar så mycket och asfalten är svart.

Ha det fint Annika och kul om du jular till det snart:-)

Anne-Marie said...

Jaha, då har jag lärt mig något nytt igen. :) Novent - ja, vad skall man säga.
Känns litet fel på något sätt och inget jag kommer att ta efter som det känns nu. Jag är ju inte alls “bra på” att pynta och hålla på som du är. Kommer givetvis att ta fram min adventsljusstake när det är advent men annars blir det, som vanligt, inte mycket utöver detta.
Det är intressant att sociala medier har en sådan otrolig genomslagskraft att de kan skapa trender och få folk att ta till sig nya vanor på det sättet.
Antar att du ligger i startgroparna ;) för Thanksgiving.
Du nände den unga damen - hur har hon förresten upplevt alla bränder som varit kring LA? Har hon drabbats av elavbrott?
Kramar!!

Annika said...

Monica:
JAPP, det får vänta. KLAR överkurs.
Vi har tillräckligt med ljus ändå.
ÅÅÅ är det så i ditt område? Låter rätt trevligt, måste jag säga. Just att de flesta tänder upp ungefär samtidigt.
TYCKER absolut att ljusslingor ska upp nu. Jag har ju sådana hela året. De ger så mkt.
Men jag vet, somliga hänger dem så fult. Både ute och inne.
Nej, hahhaha, jag har hela inte klagat på det ;)
Mest vill jag klaga på folk som inte slänger ut julen i januari. DET stör mig så mkt.
Känner mig som julnazi då, hehe.

Monica, ha det BÄST!!

Annika said...

AM:
Japp, nu kan du lägga ett norr ord till ditt vokabulär.
Fniss.
Visste heller inget om detta förrän jag läste om det ngnstans. Helt nytt.
Detta är inget jag kommer att anamma heller. Tycker det är överkurs.
Låter bra att ta fram till första advent, AM.
SM ja ... det är nästan lite läskigt vilken genomslagskraft de har. De som är stora influensers där tjänar ju multum. Alltså verkligen.
Karolina, hon har känt röklukt etc, men inte mer än så.
Nej, de hade ström hela tiden.
Så otäckt med dessa bränder alltså. Jag var väldigt orolig där ett iom Gettybranden etc.
Men, hon är rätt less på sol och vackert väder dag ut och dag in, haha. Hon säger att hon längtar hem nu, och är redo för Thankgiving på den här kusten. Hon hoppas på mulet och regnigt väder, säger hon.
Jag är rede inför Tgiving, men har alls inget pynt till den dagen. oCH jag ska inte vara värdinna eller så. Känns bra att gå till Peters syster den dagen.
Kramar!!

Freedomtravel said...

Novent!!??? Det var första gången jag hörde detta begrepp ...!

Annika said...

Helena:
Samma med mig.
Nu vet du var du läste det först ;-)