Wednesday, October 23, 2019

Pumpkin me this, pumpkin me that ...
Godmorgon!


Det är höst nu. Det är på riktigt höst nu. Även här där jag bor.
Nu skiftar träden färg med hast. Visst, dagarna är ännu varma (runt 15-18 grader), men kvällar, morgnar och nätter är kyliga.
Dock, vi ännu inte haft nattfrost ännu.
Alas, höst IT IS!!


Ett sant hösttecken som dyker upp tidigt på säsongen är fenomenet PUMPOR. OCH kanske framför allt en krydda som går under namnet Pumpkin Spice.
När sommaren övergår i höst dyker detta upp överallt. Pumpkin spice och färgen orange. ALL OVER THE PLACE.
DET går inte att undvika.Bilderna i dagens inlägg har jag tagit i två affärer i veckan som gick.  Det finns en uppsjö av  pumpkin spice-ALLT i handeln nu.

Pumpkin spice alltså.
Det är--bland mycket annat--smaksatt kaffe.
Smaksatta bakverk.
Smaksatt öl.
Smaksatta flingor.
Listan kan göras LÅNG!
Ja, jag har till och med sett smaksatt hundmat.
Pumpkin spice har tagit över årstiden.
OCH doftljus med pumpadoft finns i parti och minut.  I alla utformningar, de flesta är orangea.  Men de finns i vitt också, och brunt och ...
De doftar ... tjaa ... jul kanske ... eller pumpkin spice då ;-)
Jag vet inte när det började? Men, jag skulle säga att det är ett relativt nytt fenomen faktiskt. Det har kanske 7-8 år på nacken.
Troligtvis började det hela då kaffekedjan Starbucks började sälja sina pumpkin spice lattes. Dessa lattes blev en braksuccé. Flera andra företag hoppade på idéen med pumpkin spice och numera märks det således precis ÖVERALLT!!!
Det är det allra första hösttecknet, och det brukar dyka upp i augusti redan. Under andra halvan av månaden.

GIVET!!!


Små läskiga cupcakes som är så söta att man får ont i halsen då man äter dem.
Personligen har jag inte druckit en enda pumpkin spice latte iår. Jag har heller inte ätit något som är smaksatt av kryddan.
Det är ingen smak jag direkt längtar efter, även om jag faktiskt älskar en god PSL (pumpkin spice latte). Jag ska unna mig en sådan endera dagen nu när det verkligen är höst.
Men, jag skulle aldrig drömma om att köpa annat som är smaksatt med PS.
Jag har egentligen inget alls emot en god pumpapaj, pumpkin pie, som man äter runt Thanksgiving och jul här.   Pumpkin pie som ju är smaksatt med pumpkin spice är gammalt som gatan här i US.  Det är den originala pumpkin spice-rätten.
Sanningen är ju den att pumpkin spice är julkryddor.
Detta är vad så kallad pumpkin spice består av:
kanel,
ingefära,
muskot,
nejlika
och
kryddpeppar.
Alltså, julkryddor. Kryddor jag gillar. Men ibland blir smaken alltför artificiell då det gäller PS i olika matvaror och drycker.
Så, den som önskar kan med fördel blanda sin egen krydda av kryddorna ovan.


Glass? Jamen absolut! You bet!

Som sagt, det är den orangea tiden nu. Orange är färgen du jour.
OCH det kommer den att förbli till Halloween och i vissa fall ända till Thanksgiving.Det finns till och med städprodukter med den doften!  ALLT hittar de på!

Häromdagen sa en kompis glatt, nu är det The Holiday Season. Kompisen har rätt. Han menar att den tiden börjar i och med Halloweenpartyt jag var på i helgen (då jag var Drottning Elizabeth, ni vet). Så fort det partyt är över är helgsäsongen inledd.
Den inleds med Halloweenpartyt och slutar med nyårsfesten.
Tis the season.Avslutar med en selfie i dagsens färg ... HAHA!!

17 comments:

Anonymous said...

Smakar verkligen pumpa kanel, muskot o nejlika?? Låter mer som julkryddor..Undrar när sådant kommer till oss? Pumpaglass? Hua!!
Däremot ser jag fram mot ett riktigt gott rött julte med just sådana kryddor :-)
Kram från Anette!

Äventyret framtiden said...

Orange gillar jag, pumpa gillar jag, alla kryddor som nämns gillar jag men jag är övertygad om att jag förmodligen inte skulle köpa varken det ena eller andra vad gäller sortimentet som innehåller pumpkin spice, men kul är det att läsa om det och att förundras över hur vi människor fungerar. Givetvis så har marknadsföringen varit stenhård när så många produkter har erövrat "banan". När folk köper så visar ju bara att det är en succè. Och tillverkarna, de som inhåvar vinsterna gnuggar händerna av förtjusning så de säkert blir orangea de med! :)

Tack Annika, det är alltid lika roligt att få veta vad som händer på andra sidan Atlanten! Ha en fin onsdag!

bettan said...

Ärligt så blir jag helt matt. Så svårt att förstå den ofantliga genomslagskraften av pumpa. Häpnar över alla exempel du visar. Städprodukter???
Hittills har jag aldrig känt mig sugen på pumpa i någon form.
Men hade utbudet varit liknande här hade jag förmodligen smakat.

KRAMAR!!

bettan said...

Kommenterar föregående inlägg här.
Du och Peter obetalbara som Queen och Boris. Ni har även hittat rätt attityd och kropps-språk hahahha

Tycker mycket om dina färger i köket. Matchning av gardiner, lampskärmar, ljusstakar i fönster osv. Så smakfullt och "höstigt".

KRAM igen!

Humlan said...

Tänk så det kan sprida sig! Eftersom jag absolut inte vill ha något sött i mitt kaffe, så har jag undvikit att testa PSL, men jag har ju druckit latte och kaffe med kryddor i som kanel eller kardemumma, så jag kan tänka mig att det kan vara gott om de inte smyger in något sött. Dessutom hade jag te förra året som var kryddor och apelsin i (hette tomtete, julte eller något liknande) som var gott och passade bra när det var vinter och kallt.

Här kommer det ju olika smakvarianter på godis som är "Limited Edition" och det tycker jag har blivit vanligare och vanligare. Det verkar ligga i tiden att man hakar på en populär doft eller smak och testar den i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

Kramar!

Annika said...

Anette:
Pumpa i sig tror jag inte smakar mkt. eller det gör det inte, det har en väldigt mild smak. Lite som butternut squash.
Så det måste kryddas på. Undrar vem som kom att just dessa kryddor var PS?
Men, jag tror att det grundar sig i den urgamla rätten pumpkin pie, originalet alltså.
Jag gillar kryddorna, men jag behöver inte PS i allt, haha.
Julte? JA TACK!!
Kamar!!

Annika said...

Karin:
Precis, inte jag heller.
Gillar både pumpa, kryddorna och rubbet. MEN allt behöver inte vara i den smaken. Till och med hundmat ... alltså ...
nej.
Exakt, det gäller att smida medan järnet är varmt, och det är vad de gör.
Och jag antar att det säljer annars skulle det inte finnas.
Tack Karin!! Alltid lite kul att prångla ut lite amerikanska fenomen.
:))

Annika said...

Bettan:
japp, i sanning ett fenomen som slagit hårt under hösten. Man kan lätt bli lite matt när man kollar in hur otroligt många produkter det finns.
Städgrejer, det är faktiskt ofattbart. tycker jag.

Tack, det var såååå kul, sååååå kul att vara Drottningen och Boris. Alltså, det var riktigt roligt hela tiden.
Jag körde mitt allra mest överlägsna sätt, haha.
Faktiskt, jag var så högdragen mot en en tjej på festen att jag var tvungen att tagga ner o bli mig själv ett tag, hahaha.

OCH tack, tack tack... så roligt att du gillar mitt kök. skulle så gärna bjuda hit dig.

kramar!!

Annika said...

Humlan:
För visst finns PSL hemma också??
Tror det.
I sanning, den kan vara sjukt söt. Verkligen. Om de lägger i fr mkt av sirapen i kaffet blir det för söttt. Så jag förstår dig, Humlan.
Jag gillar den latten, men det måste vara måttligt med sirap.
Gillr ockå julte. SÅ gott.

Ja, limited är ju allt detta. Begränsat till en period på året. Precis som hemma.
har ju sett det på choklad och annat.

Kramar!

Elisabeth said...

Känner mig lite skeptisk, men vissa delar tror jag helt på. Pumpabröd till exempel, det måste vara gott, och godiset också. Dryckerna däremot? Nja, för en som helst bara dricker vatten känns det lite tveksamt. ;-)

I Österrike är det "Kürbiszeit" (pumpatid) såhär års. Minns att det fanns pumpor överallt, inte som Halloween-dekoration som det har blivit i Sverige, utan som höstdekoration. Det var jättefint! Det fanns ganska många pumpaprodukter också, dock absolut inte i samma utsträckning som det finns hos dig.

Det är lite intressant, detta med säsongsbetonade varianter av produkter som i sina "vanliga" versioner finns året om. Förra året köpte jag flytande tvål med hycaintdoft (luktade jättegott!), och nu har Marabou börjat sälja chokladkakor med pepparkaka. Pepparkaksfil brukar finnas också. Bland mycket annat, förstås.

Anne said...

Javisst, precis så är det. Hihi, skriver under på allt du skriver. Eftersom jag inte är särskilt intresserad av allt PS sortiment så "stänger jag av" när jag är i affärerna och "ser" det inte så kul se ditt collage av bilder. Jag vet ju det finns därute och hyllorna bågnar av allt PS-smaksatt. Det är inte klokt alltså, hundmat och städprodukter...undrar om det inte kommer mattas av...? Man kan ju alltid hoppas.
Precis som du har jag egentligen inget emot det, kryddorna är kryddor jag gillar men jag har liksom inget sug efter allt PS-smaksatt som finns därute, känner inte jag vill ha nåt, ingen craving efter det. Pumpkin pie är ok (på Thanksgiving - inte nu) men jag föredrar de andra pajerna... Jag ska strax iväg på en fika-date med en kompis, möjligt jag faktiskt tar en PSL dagen till ära och eftersom det är "finfika" ute med kompis...

Hehe, julprodukterna har jag dock inget emot att översvämmas av alla julsmaker. Har alltid typ pepparkakskrydda på tvål, pine cone doft på diskmedel, doftljus med diverse juldofter och så vidare och så vidare. Så där går jag gärna all in...

Här är det också full höst, det har varit och är sån fin månad. Perfekt höst, nära peak tror jag. Ledsamt hur fort det går. Det händer så snabbt. Om 2-3 veckor är nog allting helt bart här. Går det verkligen så här fort på våren också, det kanske det gör bara jag som glömt. Men känns som sprakande fyrverkeriet på hösten är över fortare än blomningen på våren men antagligen är det inte så...
Ha en fortsatt fin dag, kram!

Elisabeth igen said...

Gillar för övrigt selfien, haha. :-D

Annika said...

Elisabeth:
Haha, just det vatten var det för dig ja!!
Det stämmer det.
Tror också pumpabröd kan vara gott. Jag vet att PSL är gott, men inte om de gör den alltför söt-
Det är samma här, pumpadekorationer hela hösten och inte enbart till Hween.
Här finns pumpor fram till Thanksgiving. Sen är det väl lite passe efter det.
men annars är det pumpahöst för många, och det är ju också så att man verkligen inte behöver ha skräck som tema runt Hween heller, vilket är trevligt.
Ja, jag såg Marbous choklad på ngn annons. Måste säga att jag blev sugen, haha. Låter gott.
Sant dock, det är mkt säsongsbetonat överallt, och det är väl inte så konstigt kanske.
:-)

Annika said...

Anne:
Verkligen, haha.
Helt otroligt är det faktiskt. SÅ mkt det FINNS!!!
Alltså, jag är nästan säker på att det var sbux som drog igång det med sin psl. OCH frågan är, hur länge håller det?
Det ska bli intressant att se OM det mattas av ...
Tycker det bara eskalerar. MEN det är ju överdrivet, städprodukter oh hundmat liksom ... suck ...

Samma här med julen, ALL in!!
Men jag gillar inte SBUX gingerbread latte. Alls.
HAHA. SÅ artificiell.

Nu har vi nåt de ljuva färgernas tid också. Men, i mitten av nov, eller andra veckan i nov, är det över och kalt även här.
Visst går det galet fort.

Kramar!!

Annika said...

Elisabeth igen.
Snygg va?
;-D

Erica said...

Ja, det var en hel drös orange. Och pumpor :-)
Kan tänka mig att det är mycket sådant i dessa tider. Ser företagen en (1) produkt inom något som blir succé så brukar det börja poppa upp överallt ;-)

Pumpasmaksättningar i saker låter lite som pepparkakssmak här hemma.
Under hösten tycker jag ALLT säljs med pepparkakssmak...
Pumpakrydda och pepparkakskryddor verkar ju dessutom vara i princip samma (förutom muskoten och kryddpepparn´), så jag skulle kunna tänka mig att pumpasaker smakar nästan likt pepparkakor?


Hoppas du haft en fin onsdag!
Kram /Erica

Annika said...

Erica:
Orange är temat för hösten, och PS kryddan, hah!!!
Exakt, det gäller att smida medan järnet är varmt.

Preics, pepparkakaskrydda är det ju, mer eller mindre.
Så det är säkert samma tema hos dig, kan jag tro, men ett annat namn.

Nu önskar jag dig en bra torsdag!!
Kramen!