Friday, October 04, 2019

I Stockholm


Godmorgon fredag!


Nu börjar sommarsemestern kännas allt mer avlägsen.
Avlägsen fastän jag var hemma i norden i över två månader. Det är märkligt hur tiden suddas ut …
Men som jag skrivit förr, tycker ofta det är så efter resor och semestrar. De suddas ut, och till sist känns det nästan som om man aldrig varit där.
Skumt.


Jag var i Stockholm i somras likaså.
Nästan tre veckor tillbringades i staden.
Min fina hemstad! En stad som är en diamant bland städer.
Det finns nog ingen som inte kan säga att Stockholm är ett under av skönhet?
Det är vattnet och öarna som gör det.
Älskade Stockholm.


Samtliga bilder i dagens inlägg är från den sommar som just gått.  Alla är tagna med min iPhone."I Stockholm är jag född och där har jag min familj och jag hittar nästan överallt, men Stockholm har blivit kallt".
Orups ord, men jag skriver under.
Fast, jag vet inte om Stockholm har blivit kallare? Tycker snarare att folket har blivit trevligare.
Jag har reagerat över det nu under ett par års tid, den tilltagande vänligheten. På det stora hela tycker jag att servicen är BRA nästan vart man än kommer. Givetvis finns det undantag, men det gör det här i US också.
Vad jag också märkt i Stockholm är hur artig den yngre generationen är. När till exempel  min pappa kommer ombord på tunnelbanan—och det kanske inte finns några sittplatser—är det genast någon som reser sig. Ofelbart.
När min moster ska på bussen får hon alltid alltid hjälp. Min moster går med kryckor efter en svår ryggoperation för tio år sedan.
Hon säger samma sak, den yngre generationen förnekar sig inte.
Så jo, jag tycker att jag bemöts trevligt nästan vart jag än kommer i Stockholm. Det kanske har lite att göra med min egen attityd också, jag vet inte?

MEN, Stockholm har blivit kallt på andra sätt. Att den tunga kriminalteten ökat går inte att mista sig på.
Under de knappa tre veckor jag var där skedde två kallblodiga mord.
Det ena av dem i grannförorten till oss. Tidigare i vår skedde ett mord i förorten jag växte upp i.
Våldet finns där på ett sätt jag aldrig förr varit med om i Sverige.
DET är i sanning ingen bra utveckling.
Jo, jag vet att det är uppgörelser i den undre världen, oacceptabelt likafullt.
För egen del är jag inte rädd när jag knatar och går på stan eller i den förort där jag är uppvuxen. Jag har inte heller varit med om något otäckt på tunnelbanan eller så.


Annars tycker jag staden är sig lik. Iår var “blippandet” nytt på betalkorten. Blipp, blipp om det inte är större summor.
Något sådant finns inte här, vad jag vet. Det verkade funka mycket smidigt för alla som kan använda sig av blippen.
OCH nej, jag hade inga problem att betala med mina amerikanska kort på hela tiden. Inga problem i Stockholm, inga problem i Småland och inga problem i Närpes. Smidigt.


Jag är också imponerad över apoteken, precis som jag var i fjol. Glöm det där att vänta på recept, allt finns redan i datorn.
Gillar också högkostnadsskydden som träder in när du tagit ut medicin för ett visst antal kronor. Eftersom mina föräldrar är lite till åren komna få de så gott som all medicin utan kostnad. Min pappa är över 85. All sjukvård han nyttjar är helt gratis.

Min mamma opererades för membran på gula fläcken i september. Jag hängde med till Sankt Eriks Ögonsjukhus där ingreppet skedde.
Det gjordes snabbt, sen betalade de för sjuktaxi hem. De betalade också för för kaffe och bulle på sjukhusets cafeteria efter ingreppet.
Trevligt.
Jag hängde med min pappa på besök till Karolinska också då han skulle träffa en av sina läkare där. Som vanligt fick vi ett mycket trevligt mottagande av både sköterskor och läkare.
Jag är glad över att jag kunde vara med dem bägge vid dessa tillfällen.
Glad också att se hur smidigt och fint det går till.
En av mina goda vänner i Svennegruppen här i US sa samma sak efter att hon i somras följt med sin pappa på olika läkarbesök, hon var lika imponerad som jag av läkare, sköterskor och mottagande.
Ett gott betyg till Sverige.


Ja, jag ska väl reflektera lite mer över Stockholm i ännu ett inlägg någon gång framöver. Men på det stora hela var mina intryck denna sommar inget annat än bra. Förutom det uppenbara i utvecklingen som jag nämner ovan.

Nu önskar jag er alla en fin och bra helg!

20 comments:

Anonymous said...

Så vackra bilder från Stockholm och så kloka ord! Något måste göras åt de kriminella elementen och det med en gång, annars är vi illa ute. Hjälper ju inte att det är gäng som krigar mot varandra, har man otur så är man vid fel plats vid fel tillfälle. Ser bara hur lilla Åkersberga som vi bor i har förändras, är såååå glad att ingen av våra barn bor där längre eller är i den åldern då de "springer ute". Nu verkar folk inte våga gå över torget när det blivit mörkt. Vi bor ju i ett småhusområde ca 3 km från centrum så vi är aldrig ute där. Men när ungar börjar råna andra ungar då är det illa ställt och polisen håller till i Täby, vilket så klart buset vet.

Du har verkligen lyckats fånga så mycket vackert från Stockholm, så det känns helt ok att åka hem nästa torsdag. Man ser stan med nya ögon när någon annan fångat allt det fina på bild.

Härligt att höra ang sjukvården, oftast hör man bara negativt om hur bedrövlig svensk sjukvård är. Jag har, tack och lov, ingen erfarenhet av sjukvården mer än mitt årliga besök på vårdcentralen hos min doktor så då är det bara det man läser som man får nys om, vilket ofta är negativt, tyvärr!

Stor kram och trevlig helg önskar Yvonne från Spanien

Äventyret framtiden said...

Stockholm finns i mitt hjärta, verkligen, fastän det är sällan jag är där nu för tiden men när vi ska till Arlanda så måste vi ta oss dit och när vi ska till dottern med familj är det samma sak ( Lidingö).
Så skönt att läsa om din positiva attityd, om allt det fina du lyfter fram, för vi vet ju alla ändå att det finns mycket som är det du kallar kallt. Den undre världen men också alla hemlösa som jag inte förstår att man gör något åt. Vanliga pensionärer som hamnar på gatan för olika orsakers skull, ekonomiska. Det är inte som det ska vara alls. Men mitt i allt detta elände så finns det så mycket mera att vara glad över. Helt rätt.
Ljuvliga vackra bilder av ditt Stockholm Annika!
Ha en fin helg med din Peter! Hoppas att temperaturen har fallit lite hos er nu, att du börjar känna av hösten som du längtar efter, att du får ta på dig höstkläder och lägga undan sommaren. Allt gott ! <3

Sara said...

Så vackra bilder, sis! Stockholm är verkligen fotovänligt. Vi fick några riktigt härliga dagar ihop.
Kriminaliteten ja, det är otäckt och nu får de verkligen hitta ett sätt att sätta P för det här. Som de gjorde i NY back in the days, där lyckades man faktiskt.
Ha en riktigt fin helg, sis. Saknar dig, älskar!

Anonymous said...

Oj, halva mitt inlägg försvann visst ut i cyberrymden. forts där jag slutade

skjuter och tar död på varandra, men är man på fel plats vid fel tillfälle så råkar man ju illa ut, då dessa element inte tar hänsyn till om andra skadas eller dödas. T om i vårt lilla Åkersberga har våld och elände tagit fäste ordentligt, tyvärr och jag är såååå glad att våra barn inte bor kvar där längre och är i den åldern då man "är ute", tycker väldigt synd om dagens föräldrar som måste vara oroliga för jämnan. När barn börjar råna barn på klockor, kläder mm, då måste krafttag tas från samhällets och föräldrarnas sida. Vi själva bor ju ca 3 km från centrum så vi utsätts inte för det som de som bor i centrum gör. Usch och Fy!

En till kram från Yvonne

Annika said...

Yvonne:
Tack Yvonne!
Jag blir glad över det du skriver.
Vad gäller utvecklingen med mord och våld är det mkt illa. OCH ganska chockerande. Det här är inget jag är van vid sen förr hemmavid.
Nu är det mord var och varannan dag.
OCH JA, NGT MÅSTE GÖRAS NU!!! tror faktiskt det går att helvete annars.
Har en gammal god vän som bor i Hässelby. HON vill inte gå ut efter mörkrets inbrott längre. Helt sjukt att det ska vara så.
Hon bor nära Hässelby Torg, och hon sa att hon varit med om en skottlossning där. Hur hemskt är inte det???
Tycker det ÄR för jävligt.
Jag undrar i mitt stilla sinne, hur ska det sluta?

Jag vet, tycker också man hör mkt skit om svensk sjukvård. OCH visst, klart det brister här och där, kanske ffa när man söker för ngt o inte får hjälp utan får vänta på remiss, specialist etc. Men i mångt och mkt ÄR den ju bra.

Ha en toppenfin helg fina Yvonne.
Kramar från mig!
OCH ffa är vårdpersonalen mkt, mkt bra.

Annika said...

Karin:
Eller hur!
Sthlm i mitt hjärta! SÅ fin stad! OCH en sådan rejäl stad, med brist på ett bättre ord.
Det finns mkt skit, skit som jag ser när jag är där (tiggare utanför butiker och t-bana etc. MEN det är ju mest synd om dem).
Sen då det som väger tyngre, all våld, alla mord. Sånt. Hemskt.
OCH absolut, inte fasiken ska en pensionär tvingas till att bli hemlös för att hen inte kan betala hyra!???!! Helt och hållet så fel det kan bli.
Men, som sagt, ffa våldet och uppstädningen i den världen är ett måste.
Men, stan är och förblir en pärla bland städer i världen.
Sommaren tuffar på, men det är drägligare :-)
Sommarkläder gäller än dock.
Ha en fin och BRA helg!!

Annika said...

Sara:
Ja, vilka fina dagar vi hade. Underbara. I en av världens finaste och vackraste städer. LJUVLIGT!!!
Japp, de "städade upp" i NYC och vände den staden.
Jag läste att Sthlm och Sverige nu tar hjälp av amerikaner vad gäller detta. DET kan nog behövas. För ngt måste göras.
OCH det måste göras NU.
Ha så fint och mysigt ikväll. WISH I was there.
SAKNAR och ÄLSKLAR!!

Annika said...

Yvonne:
Tror nog det fanns med :-)
Det är just det, man kan infinna sig på fel ställe vid fel tidpunkt och stryka med just därför.
Alltså, det är får läskigt.
OCH ja, jag läste ju om unga människor som rånar andra unga. Vad är det för utveckling?? Skärmmamde för fan.
Gör ngt NU!!
Kramen igen till dig Yvonne!!

Anne said...

Nyfiken, takterassen och alla fina bilder du tagit uppifrån så att säga och där ni är med drinkar. Var är det? Jag kan inte placera det alls.
Fina bilder Annika, som alltid. Jag vet vad du menar, den där skumma känslan som inträder rätt snabbt när nåt är över. Hur allting känns så avlägset och nästan som det aldrig hände. Det är en vemodig känsla för mig, den där känslan att nåt är över också, avslutat, förbi. Att det inte längre är NU (den där sommaren, den där semestern eller vad det kan vara) utan att det där man just levde mitt i och njöt av är över och inget annat än bleknande minnen... Alltså nu låter det ju sorgligt, det är ju nåt fint över det också, den där känslan av att det nu bara är fina minnen...

Det där våldet och kriminaliteten. Det är mycket skrämmande och jag hoppas utvecklingen kan stoppas NU. Jag är allvarligt oroad över vad som kan hända om man inte snabbt lyckas vända utvecklingen. Bara under den veckan vi var i Uppsala skedde två skottlossningar vid ett köpcentrum där min svärmor (och vi då vi är på besök) ofta åker till ICA för att handla. Det är helt sjukt när man tänker efter, det här fick knappt rubriker alls för det är vardagsmat och ingen dog ju, bara blev skadade...skrämmande när normen ändras och nåt som för 10 år sedan hade fått krigsrubriker nu är det nya normala och vardagsmat på så många små och stora platser i Sverige. Det här var förstås också kriminella element, men de drar sig inte för att döda och röra sig på allmänna platser, mitt bland vanligt folk och vanliga tider. En av de skadade vid ena av de här skjutdåden då vi var där var en oskyldig som råkade vara på fel plats vid fel tillfälle... DET är ju det läskiga. Om kriminella är ute i vildmarken och gör upp isolerat och internt, skitsamma för det skadar ingen oskyldig men när våldet är ute i samhället som det numera blivit riskerar alla att drabbas och det för med sig otrygghet.

Jag tänkte på det mycket i sommar annars, hur svårt det är för mig som tillfällig och ganska gles besökare att få en riktig korrekt bild. Vi gick där på charmiga, mysiga grusvägar ner mot Mälaren, satt på klippor och tittade ut över vattnet och det var ju idylliskt så det förslår. Men så sitter man där och hör svärmor berätta ditt och datt. Inbrott i kvarteret som inte blir lösta, kampen få hjälp med operation, hur pengarna inte räcker till pga hon är en sk fattigpensionär - vi hjälper henne faktiskt med pengar ibland, det är sorgligt att det blivit på den nivån och jag vet inte hur öppen jag kan vara med det, aldrig kunde jag tro det skulle kunna hända i Sverige, men frånskild ensamstående kvinna med låg pension, det finns inga marginaler alls och pajar värmepannan eller nåt annat oväntat händer så finns absolut noll marginaler. Förvisso äger hon sitt hus och har där kapital men bo är dyrt i Sverige, även på hyra om hon skulle sälja. Det är psykologiskt tufft för henne behöva få ekonomisk hjälp av sin vuxna son, tror jag, samtidigt vet jag hon är tacksam hon får hjälp men att som äldre behöva gå tillbaka till ett liv där alla slantar måste vändas på för att räcka till mat, typ. Det är en sak leva på nudlar när man är 20 men kanske inte vad man vill på ålderns höst så att säga. Ja, när allt sånt här kommer fram och man sitter där mitt i den vackra naturen och hör vågskvalpet, då bryts idyllen lite och jag inser att jag som besökare inte vet och förstår allt.
Samtidigt, min svärfar och hans fru har en helt annan bild och erfarenhet av Sverige av idag, 100% positiv och allting fungerar bra för dem i deras landsting och där de bor, de har det extremt gott ställt ekonomiskt också, so för dem är pensionärslivet bättre och rikare än det nånsin varit, friska som nötkärnor också så inget behov av att använda vården. Så...jag förstår bilden är nyanserad och beror på olika människors erfarenheter. Men den ökade brottsligeten är ett orosmoment som jag tycker mig märka alla är bekymrade över.

Anne said...

Vad gäller vården så är min uppfattning och av det jag sett att det som är under all kritik och som jag anser kollapsat, det är hur länge det tar tills man får vård och hjälp. Men när man väl får vård så är den super. Svärmor som opererades för två år sedan hade ju en kamp komma dit. Hon behövde nu opereras om igen i augusti och den här gången gick det lättare och fortare för hon var liksom inne i systemet. Men fortfarande inte helt enkelt utan en hel del kamp som jag tycker låter bedrövlig. Jag tyckte det var fint och bra omhändertagande på sjukhuset i Stockholm och inget att klaga på vad gäller kvalitet då. MEN just det här att få hjälp, det är där skon klämmer och där det blir mänskligt lidande pga all väntan, bedjan och remisser som fördröjs och jag vet inte alls. Där resurserna inte verkar räcka till. Hon har ju inte haft en dödlig sjukdom men efter att ha sett hennes kamp och väntan tvivlar jag inte på det som sägs att samma gäller de med cancerdiagnoser som får vänta i köer och därmed försämras sina chanser faktiskt händer. Resurserna verkar helt enkelt inte räcka till.

Oj, vad långt det här blev. Men du skrev intressanta reflektioner från Stockholm anno 2019 års modell.
Förresten, vad menar du med blippande? Jag hänger inte riktigt med :)
Menar du det där med att kortet inte behöver dras eller ge nån kod utan man kan bara hålla det mot terminalen/maskinen och så säger det blipp och allting är betalt?
Om det är vad du menar så har jag sett det på ett par ställen i USA. Costco har det på sina Costco/Citibank VISA-kort. Så på Costco om man har ett sånt kort "blippar" man det bara vid automaten och det reggas. Aldrig sett det på andra ställen och inget av mina kredit eller debitkort har den här funktionen, så nog ovanligt i USA. Men Costco-kortet har det. Men det är kanske inte det här du menar med blippande???

Kram och trevlig helg!

Elisabeth said...

Ja, Stockholm är vackert, och dina foton gör att skönheten kommer fram extra mycket!

Det här utvecklingen med kriminella gäng och alla uppgörelser är verkligen oroande. Svårt att veta vad man ska göra för att vända det hela. Alla riksdagspartierna (utom SD, som - av någon för mig outgrundlig anledning - inte var med. Skulle aldrig rösta på SD, men tycker faktiskt att det är konstigt att stänga ute ett parti som många trots allt röstade på) träffades ju för ett tag sedan för att diskutera problemet, men jag tror inte att det kom mycket fram av det. Det finns så många sidor av det här myntet och inga snabba lösningar.

Har också haft en del kontakt med olika former av vård i sommar (inte för egen del), och precis som du tycker jag att vården i mångt och mycket fungerar bra. Naturligtvis finns det undantag och mycket kan förbättras, men på det stora hela har det inte funnits så mycket att anmärka på. Även jag är imponerad av personalen, allt från undersköterskor till läkare. Vilket jobb de gör!

Mitt kort har jag stängt av "blipp-funktionen" på. Jag tycker att det känns osäkert att kortet kan användas utan kod, även om det rör sig om små summor.

Kerstin said...

Så fina bilder på vackra Stockholm! När du åkte så kom jag till Stockholm. Jag hade väldigt bra väder under min tid i stan. Nästan för varmt, så när de där klara och krispiga höstdagarna kom med soligt väder, då jag var jag nöjd. Medan stockholmarna klagade på att det hade blivit för kallt. Jag hade gärna på mig en jacka istället för att svettas. Det är som kroppen eller hjärnan är inställd på AC då man går in i affärer mm.

Ja, det är verkligen hemskt och så fruktansvärt tråkigt att det blivit som det blivit i Sverige idag. Med mord,rån mot små barn, barn som kastar sten på pensionärer mm mm. Det är som Anne skriver så fruktansvärt då gamla som jobbat hela sitt liv knappt kan köpa mat. Eller som gamla på ålderdomshem får sin middag klockan 15.oo och en sömtablett på det oavsett om man vill ta sömntabletten eller inte. Just bara för att de har brist på personal och vill att de ska sova. Hemskt i mitt tycke! Sedan får de knappt varm mat längre.

I Stockholm tar jag ofta bussen då jag alltid bor på Kungsholmen numera då jag är hemma. Förr kunde jag hyra en liten stuga vid vattnet i Nacka. Men ärligt talat
vågar jag inte det , då jag åker själv. Rädd för inbrott. då bor jag hellre i en lägenhet i stan.
Stockholm är så vackert och precis som du säger så tycker jag att servicen är utomordentligt bra nu för tiden. De är så trevliga i affärerna och oftast också på resturangerna. De unga är otroligt trevliga i kasserna på Ica tex.
Precis som du säger Annika, så tycker jag många pratar med en. Det är kanske som du säger att de känner på sig på något sätt att man inte bor i Sverige längre.
Tycker nästan alla pratar för mycket.:) Gick på massage och hon pratade med mig hela tiden. Tycker många är väldigt lätta att prata med också, så det är kul.
Trevlig helg! Kerstin

Monica said...

Så vackra foton Annika och riktig roligt att se dem idag, tänker på den fina sommaren som var! Och visst blir tiden och allt sådant man är med om lite svårbegripligt ibland, jaha, nu är jag här, hur gick det till? Förstår dig.

Ja det händer mycket, som inte skall hända i en demokrati, alldeles för mycket och jag tänker på det varje dag, har ju blivit nytt tänkande, jaha, det var i Malmö eller Göteborg, jaja, skönt att det inte var här i Stockholm och läser inte klart, man orkar inte till slut. Har inga ord eller svar vad som ska göras men är ju svårt att förstå att människan ska vara så galen, känns som utvecklingen går bakåt.

Sjukvården fungerar när patienten nått fram, alltså när den kommit till alla omhändertagande och behandlande händer, personal gör allt och lite till ofta, kompetent och har empati, och jag skulle kunna skriva om patienters uppförande också men gör inte det;-), bara nämner ett exempel, kan vara en patient som får den dyraste tänkbara vård för miljoner och får därmed ett fullt fungerande liv, ja som prins Daniel, den typen av insats och de kan kalla en läkare som de inte förstår för stolpskott m m. Usch, men personalen hanterar det med.

Sen är det svårt med alla väntetider och att vården är ojämlik beroende på vilket sjukhus som finns, personaltillgång m m. Pratade just med en kollega som är yngre, på hemväg nu sena kvällen och arbetat sin veckotid och mer därtill men måste fortsätta arbeta i helgen, mängder i kö och det har blivit mer efter denna sommar och en del personal stupar förstås och det bli ännu värre för dem som är kvar. Men som sagt, när patienten når fram så märks inte denna stress, för personalen är så proffsig. Kan förstås finnas undantag men det gör det inom alla yrken.

Ja hurra för ungdomen Annika, håller helt med så många trevliga och artiga och ikväll så fick jag en ny erfarenhet av det, blev så glad, maken min fattade inte hur en ung man kunde vara så otroligt vänlig. Det finns hopp.

Ha en jättefin helg nu Annika!

Annika said...

Anne:
Stället heter Arc och ligger på Npbis Blique. Jättefint, jättefint!!
Kan verkligen rekommendera det!
Anne, som vanligt har du rätt. DET är precis så det känns. OCH det är vemodligt. Inget snack om den saken.
Det är över, det tillhör det förflutna. Det som just var NU är över för att aldrig mer komma igen.
Det är vemodigt.


Du, det är skrämmande.
Det har trappats upp det här. Under några år har det gjort det. Nu i somras kände jag det verkligen, på allvar.
Just den brutala avrättningen i Råcksta och sen den i Nacka.
Och tidigare då i våras ett mord i min förort, Blackeberg.
Skeppet måste vändas. OCH det måste ske snarast.
Som du säger, det blir vardagsmat, som masskjutningar i US. Till sist blir man helt "jaded".
Så här var det aldrig förr hemma, aldrig. Som du säger, det skulle ha skapat enorma rubriker. Nu blir det kanske en halvsida i AB, om ens det ...
OCH ja, det är ju uppgörelser i under världen, men VI som är helt oskyldiga står i skottgluggen. FY fan, rent utsagt.

Sen återigen, Anne, klart du har rätt.
Vad vet vi på våra korta sommarveckor?
Vi vandrar i våra idyller, eller mitt inne i Sthlm (där allt är som förr, typ).
Men, när jag snackar med folk, som min vän i Hässelby Gård, då fattar jag att det här är ngt hon är rädd för. ATT hon i en stockholmsförort i västra Sthlm inte vill gå ut när det är mörkt säger MKT!!!
Ska det vara så? NEJ!!!
De som bor i innerstaden över sit liv som vanligt. Som de alltid har gjort. Men i Hby Grd, inte så. OCH säkert i andra förorter också där gängen SATT sin prägel.
SÅ var det aldrig förr, aldrig, aldrig, aldrig, aldrig.

Just det, du har en fattigpensionär i din svärmor. Så himla ledsamt.
Vetskapen om att hon inte är ensam i sin situation gör inte saken bättre. Hur det har blivit. INTE för att jag tror att många gamla har mkt bättre här, men det hör inte hit.
Min pappa fick besked om att han skulle 37 kronor mindre i skatt. 37 kronor. SAY what? Vilket skämt.

Byter ruta nu.

Annika said...

Anne igen.

Du säger det, om vården.
USCH vad tråkigt. JA, jag vet ju hur folk får kämpa för att få rätt till vissa undersökningar. Såg du artikeln i DN i somras om kvinnan som var nästan 100 procentigt säker på att hon hade coloncancer? Men hon fick ingen hjälp. Helt sjukt.
OCH då var hon själv läkare.
Själv, efter vad jag sett och hört av de mina, tycker jag nog den funkar. MEN att det kan vara knepigt att få vissa underökningar gjorda , som MRI.
Men då man väl är "inne" o har sin diagnos får man fin och bra vård.
Som min moster som genomgick en otroligt komplicerad rygg-op. Hon låg sen på KS i tre månader och sen på rehab i en. Den blandningen lär ha kostat över två miljoner.
Sånt.
Sen vet jag att vänner i min ålder med dåliga leder etc får vänta länge. När jag fick problem med mitt knä gick allt fort, som du vet.
Men sådana saker tat jättelång tid hemma.
Så i det fallet kan jag hålla med dig om att vården inte är bra. Tiden innan man får behandling och specialist etc etc etc.


Precis, om man köper ngt för under 200 sek behöver man bara svepa kortet över en apparat. Blipp.
Själva symbolen på kortet ser ut som en liggande wifi-symbol.
Har alright sett det här, men jag tillhör inte längre Costco.

HAHA, ja ... pust ...
Ska skriva lite mer sen om reflektioner fr stan.
Iår var det mest det här svarta som kom upp. Såg inga direkta trender som stack i ögonen.

KRAMAR och tack för lång och klok kommentar som alltid!!

Annika said...

Kerstin:
TACK!
Så du kom dit efter 15 sept då?
Medan jag var kvar var det varmt. för varmt.
Jag längtade efter kyligare dagar, men jag tro de kom kom strax därpå. Nu väntar jag på hösten här, så ...

JA, det är det. DET är hemskt.
OCH så annorlunda mot vad man är van vid.
Oacceptabelt. Skeppet måste vändas.
Jag har så lute insikt i hur det går till i äldrevården att jag inte kan uttala mig. Men jag förstår att det är väldigt olika från boende till boende.
Det du skriver om ÄR för jäkligt :-(

Jo, jag skulle också hellre bo i en lgh än i en stuga om jag var ensam. Oavsett var i världen jag är :-)
Kungsholmen är ju dessutom en sådan fin plats i Sthlm. Bor di via Airbnb när du är där?
Ja, jag tycker man blir trevligt bemött i Sthlm. Det har jag noterat länge nu.
De yngre är så bra.
Men, jag är rätt säker på att det handlar om min egen attityd likaså.

HAHA, på en massage ska det bara vara tysta. Alltid.

tack snälla Kerstin för din kommentar, du är ju som jag---bara på besök---då du reser-

KRAMAR!!

Annika said...

Monica:
TACK gulliga du!
Ja, tiden ja ...den är märklig.
Plötsligt är NU en försvunnen tid.


EXAKT, man blir "jaded". Precis som man blir här efter masskjutningar av olika slag. Det är en helt sjuk utveckling.
OCH jag veet precis vad du menar, "a det var i Malmö ...skönt att det inte var här ..."
Hur knäppt är det inte att man tänker så.
Skrämmande.

PRECIS, Monica! DET är min uppfattning också, att har man väl kommit förbi alla hinder i form av allmänläkare som ska remittera vidare, specialist och till sist diagnos, ja då är sjukvården SÅ bra. Har ju sett det själv i min egen familj. min moster som sökte och sökte för sitt ryggonda och fick hjälp SENT omsider. MEN då hjälpen Kom var den i världsklass och inget, inget drogs in eller sparades på. Stor, komplicerad operation, låååååång tid på KS efteråt och så rehab.
Det lär ha kostat flera miljoner.
Så det är skitbra när man väl kommit fram till den punkten.

Väntetider och vårdköer etc är inte roligt.
Men vad jag sett av personalen på sjukhusen är de så fina, fina och trevliga och tillmötesgående.
Det måste vara så frustrerande för dem med detta.

Ungdomen är klok idag. SÅ klok. De har så bra värderingar!
Så det finns hopp.

TACK för din kommentar, fina Monica. Så klok, som alltid.

Anne-Marie said...

Stockholm med sitt vatten är verkligen vackert. Nordens Venedig. Och du verkar ju ha haft tur med vädret vad jag kunnat se via Insta när du var där.
Om folk blivit trevligare och mer serviceinriktade är det ju onekligen en positiv utveckling. Jag minns inte att det var något påtagligt när jag var där under 2,5 månader 2015. Kanske det skett en förändring sedan dess?
Våldet i Stockholm och även på andra platser i Sverige har ökat och det är en mycket skrämmande utveckling. Tycker jag läser om överfall, våldtäkter, mord, skjutningar osv, osv och att de sker oftare än för bara ett par år sedan. Polisen tycks stå handfallen till viss del. Jag vet faktiskt inte om jag skulle känna mig säker numera att vara ute senare på kvällen i Stockholmsområdet. Verkligen tragiskt att det har blivit så här.
Vad fint att du upplevt vården som positiv för dina föräldrar. Annars tycker jag många äldre tycks ha det jobbigt många gånger numera i Sverige. Jag har en vän som är rätt mycket äldre än mig och hon skriver ibland på FB hur knapert hon har det. Sådant är ledsamt och tragiskt att läsa. Det skall inte behöva vara så tycker jag.
Vilken fantastisk fest ni var på! Ett sådant överflöd av god mat. Kul att ni blir inbjudna och får vara med. :)
Stor kram!!!

Annika said...

AM_
Det är en fantastiskt stad. En juvel bland huvudstäder i världen. Ja, jag har nästan alltid tur med vädret i Sthlm. Tycker att sensommaren är en gjuten tid, nästan alltid vackert då!
Jo, jag tycker mig ha märkt de senaste åren hur attityden i stan förändrats. Man har blivit trevligare och mer service minded. Speciellt den yngre generationen.

Ja, det är verkligen en skrämmande utveckling med våldet. Så var det inte för några år sen, det har verkligen eskalerat. Otäckt.
Kan inte säga att jag känt mig osäker ngn ngn i Sthlm. Inte på t-banan heller.
MEN att vara på fel plats vid fel tidpunkt kan verkligen hända oss alla. Nu när jag var hemma skedde två mord. Ett i grannförorten, en ung kvinna som var gift med den de skulle ta livet av. Hon råkade hamna i skottgluggen och dog direkt.
SÅ hemskt.
ja, det är uppgörelser i undre världen hela tiden. MEN som sagt, vem som helst kan hamna mitt i ett sådant. SÅÅÅÅÅ otäckt.
Jag hoppas verkligen att man kan vända skeppet inom mkt snar framtid. Det måste man, annars kanske det inte går.

Ja, är man "väl inne i systemet" är vården topp. Problemet är ju att komma dit, kanske vänta och vänta på undersökningar och röntgen etc.
Men sen ...jo då är dete nog mkt bra.
Här går allt så väldigt fort vad gäller sånt (om man har försäkring, vill säga). Det finns inga vårdköer som det gör hemma.
Men nej, ingen ska behöva vara fattigpensionär, ingen. Så ovärdigt och så hemskt efter ett långt strävsamt liv.

Ja, kräftskivan är alltid så toppen!!!

Kramar!!

Freedomtravel said...

Fina bilder från Sommarstockholm! Ser att du varit nära mitt jobb också (Torsplan) ;) Blippandet är praktiskt ;)