Wednesday, June 12, 2019

Tandläkarbesök, med ett uns av nostalgi.






Hej och godmorgon!


Ett tandläkarbesök står på agendan denna onsdagsmorgon.
Jag gör två rutinbesök hos tandläkaren om året. Att gå två gånger om året är vanligt här i USA, och vår tandförsäkring täcker dessa bägge besök till 100 %. Så det är bara att knata iväg då det är dags.
Jag har inget emot tandläkaren. Jag är inte det minsta rädd för tandis, det bekommer mig inte.
Vanliga läkare däremot ... sjukt läskigt ...
Det är ju mest tandhygienisten man har att göra med iallafall. OCH jag gillar min, så jättemycket.

Jag har minsann haft tandproblem genom åren. För ett par år sedan fick jag en tandinfektion som nästan knockade ut mig totalt. En svår varbildning i käken.
GUDARS så ont det gjorde.
Den tanden rotfylldes på stört och jag fick sedan en krona på den. Jag känner av den till och från än idag, och förmodligen måste ett implantat sättas där om den här tanden börjar värka igen.
Jag har redan ett implantat-- det är på motsatt sida käken--i den andra “sexårstanden”.
Tralala, så roligt så …
OCH inte så lite dyrt heller, där täckte inte vår försäkring mycket, kan jag säga. Alltså då mitt implantat gjordes, ej heller täcker försäkringen tandkronor. Iallafall täcker den inte mycket av kostnaden. Rotfyllningar täcker nog tandförsäkringar oftast ganska stor del av (har gjort tre stycken ...)

OH well …
Nu var det ett bra tag sedan jag hade minsta hål i mina tänder.
Jag blir alltid lika glad när jag går ut “med högsta betyg” från tandis.
Alltid en lättnad.


Annat var det då jag var barn …
När jag började ettan och gick till skoltandläkaren tror jag att jag hade TRETTON HÅL!!!
Jodå, jag hade varit hos tandläkaren innan dess, från det jag var tre år.
Men i ettan, alltså tretton hål.  En tand fick jag visst dra ut, en mjölktand förvisso.




Bild från smile tandvård



Skoltandläkaren fanns i Södra Ängby Skola. I klass 1-6 gick jag i Blackebergsskolan. I klass 7-9 var det Södra Ängby som gällde för mig också.
Innan dess fick man knata från den ena skolan till den andra för tandvård. Jag minns inte det som någon stor sak, man gjorde det bara. Kanske gick man ofta med någon kompis som hade tid ungefär samtidigt?
Minns inte så noga.

DET jag däremot MINNS är lukten då man trädde in i tandläkarens väntrum. OH man, det var TANDLÄKARLUKT galore!
Dessutom hörde man borren ila inifrån tandläkarens mottagningsrum. Ett ljud som “kändes” in i märgen. Någon gång kunde man till och med höra något skolbarn som jämrade sig också … Jag säger då det …
Vi hade en skoltandläkare som aldrig gav bedövning då hon lagade hål. “Nej, men det känns så kort stund, det är bara några sekunder det gör ont. Barn tål så lätt lite smärta”.
Ja, det gjorde ju bara ont en stund, det hade hon rätt i. Man slapp gå med bortdomnad mun efteråt iallafall. Se där, en fördel, haha.
Men ändå, varför fick inte den som ville bedövning? Jag hade säkert inte vågat ta bedövning iallafall  med tanke på sprutan, haha. Numera, då jag alltid får bedövning (det är ju inte ens snack om saken vad gäller tandläkaren. Hen ger den bara. Punkt slut) tycker jag inte ens att sprutan gör ont då den sätts.




Bild från Virginia family dentistry


Vad jag minns som värre från barndomens tandläkarbesök än själva borren är då tandläkaren skruvade fast något slags metallinstrument runt den tand som skulle lagas. AJ och AJ vad ont det gjorde. Hon skruvade i SÅ hårt. Tandköttet blödde ofta efteråt.
DET var värre än själva lagningen.
När tänderna sedan fylldes var det ju amalgam som gällde, givetvis. OCH jag minns än idag det knarrande ljudet då amalgamet stuvades in i tanden, *knirr, knirr*.
Tandsköterskan stod på ena sidan och blandade amalgamet och räckte sedan instrumentet (med en klick amalgam på) till tandläkaren som stod på den andra. Tandläkaren fick hela tiden påfyllning av sköterskan.

När man var klar “och hade varit duktig” fick man välja ett bokmärke.
Någon vecka senare fick man komma dit på “puts” eller “slipning”, tror vi kallade det för både och. Det var ingen fara med det, det gjorde inte ont.


Ändå, tänk vad bra det ÄR med skoltandvård för alla barn. Gratis därtill dessutom.
Trots ganska hårdhänta tandläkare så gick det ju bra.
Här finns ingen motsvarighet till skoltandvård. Allt sådan sköts utanför skolan.
Idag är det säkert “snällare” skoltandläkare på skolorna också. Jag kan ge mig den på att skolbarnen idag får bedövning då de lagar hål. Vilket de givetvis SKA HA RÄTT TILL!!
Tandläkarskräck föds i barndomen, så ge eleverna bedövning om de vill ha sådan!






Vad minns du av din tid hos skoltandläkaren?
Hade ni tandläkare på skolan? Eller fick ni knata iväg till folktandvården?
Fick du bedövning?
Lider du av tandläkarskräck?
FINNS ens skoltandläkare idag, eller går dagens elever direkt till folktandvården?
Hur ofta besöker du tandläkaren?


Med detta styr jag kosan mot min trevliga tandläkarmottagning och önskar er alla en fin och bra junionsdag!

17 comments:

Elisabeth said...

När jag gick i skolan, på 90-talet, hade vi ingen skoltandläkare. Jag tror inte att skolan alls var inblandad i våra tandläkarbesök, utan det var något som sköttes mellan folktandvården och föräldrar. Däremot var den gratis och som jag minns det fick man en automatisk kallelse varje år. Det är också mycket möjligt att någon från folktandvården kom till skolan och pratade om att det var viktigt att vi borstade tänderna. Och om Karius och Baktus!

Sedan fanns tandregleringen också, för oss som av en eller annan anledning behövde det. Tandregleringen låg i en annan stad och var gratis den också. Dock vet jag att en kompis som hade tandställning ganska sent var tvungen att betala för att ta ut den, eftersom hon fyllt 20 då. Lite knepigt att hon inte fick det gratis, när den påbörjades som en gratisbehandling, kan jag tycka.

Anonymous said...

Lycka till hos tandis idag Annika! Jag hade oxå galet mkt hål när jag var liten, trots ordentlig tandborstning. Minns allt det där du skriver om, lukter, ljud.... Mamma har betättat för mej, har nog själv förträngt det, att jag vägrade öppna munnen en gång för jag var så rädd. Inget pedagogiskt prat där inte. Nej då, tandläkaren tvingade upp munnen på mej under hysteriskt skrikande. Mammor idag hade gått därifrån men det gjorde man inte på den tiden.
Minns när E var liten o hade ett hål. M fick gå dit, jag vågade inte.
Efteråt kom de hem o E var så glad. Tandläkaren hade denna första gång bara pratat o visat alla instrument o vad hon skulle göra nästa gång. Snacka om pedagogik!!
Min mun har varit full av amalgam men efter en otäck "explosion" av en sådan tand i munnen är nu allt borta o ersatt med plast. Så mkt trevligare.
Idag när jag är hos tandis eller får jag alltid mvg o är stolt som 17 när jag går därifrån :-)
Kram från Anette

Anonymous said...

Yvonne said….
Tror alla går till Folktandvården idag och föräldrarna själva som bokar lämplig tid. Jag gick också till Folktandvården när jag gick i skolan och det är läääääänge sedan :-) . Gillar absolut inte tandläkare efter upplevelsen i ungdomen där vår årgång hamnade hos en dam som just skulle skiljas och tog ut sin ilska på oss barn/ungdomar med den där läskiga torra borren som användes då. Har tack och lov har jag hittat tandläkare som kan hantera personer med skräck.

Tror det är väldigt många i min ålder (60+) som inte gillar tandläkare. Min nuvarande är en helt underbar äldre man från Västerbotten som har sin praktik här i Spanien, som har sin fru som tandsköterska, man känner inte ens att när han håller på i munnen. Bedövning tar jag om det behövs, nu har jag inte heller haft hål på många år.

Jag säger till tandis att allt är ok bara jag slipper salivsugen, "tampongen" de brukar trycka upp när de ska göra nåt, borra och bedöva och allt annat är ok.

Ska faktiskt boka en tid till efter midsommar då jag bitit av en liten flisa på en tand.

Ha en fin onsdag säger jag från ett soligt men lite blåsigt Spanien. Stor kram skickas genom Södra Europa och ner till dig

Annika said...

Elisabeth:
DET kanske är så numera. Alltså, jag vet verkligen inte. Kan inte minnas att jag skulle ha frågat mina syskon heller hur mina syskonbarn gjort i skolan.
Skoltandläkare på skolan kan faktiskt mkt väl tillhöra det förflutna.
Att det ÄR folktandvården som gäller nu.

Vi hade flourtanter på skolan. Ja, en dam som kom med små koppar och så skulle vi skölja tänderna . HAHA. VET inte hur ofta hon kom, gud vilken grej. Förmodligen HELT förlegat idag.
Men du fick lära dig om karius och baktus. SAMMA här :-)

Tandregelering ja, det skulle jag kunna skriva ett helt inlägg om. Här känns det som om ALLA har det i barndom och tonår. K slapp, otroligt NOG!!! Men det är asdyrt, ingen försäkring som täcker etc. Tänk vad bra att det också är gratis hemma.

Annika said...

Anette:
DU också alltså!!
Otroligt!
Fattar det inte, ändå hade vi varit hos tandis innan skolan började. Jag måste ha skött tandborstningen väldigt dåligt på den tiden. Det är enda förklaringen.
Gud ja, förr var det verkligen noll pedagogik. ÖPPNA MUNNEN, UNGE!! Inte konstigt att folk blev rädda för tandläkaren. Tänk åndå, vilka trauman det sätter. Vi får vara glada över att det är bättre idag.
Kan verkligen tänka mig att det var helt annat när E och M var små. OCH så ska det vara. Helt sjukt att det gick till sådär förr.
K är inte heller rädd för tandis, hon har ju också alltid haft bra tandläkare,
Ja, det blir nog en gråzon där med tandställningar antar jag, men jag håller med dig, Eftersom den sattes in innan hon fyllde 20 borde den ha varit gratis.
Kramar!

Annika said...

Yvonne:
SÅ är det säkerligen!!!
Det finns säkert inga skoltandläkare längre. ALLT går via folktandvården och fldrarna. Det blir säkert lättare så, med skoltandis var det bara at få när man fick tid. Punkt slut.

ALLTSÅ, vad var det med tandläkarna förr? Som den nu hade? Varför SÅ sadistiska? De tyckte säkert att ungar behöver man inte knussla för. Alltså borren ja, hualigen.
Det låter hemskt det där. Jag mins bara borrar av den sorten man har idag, alltså vatten. Torrborr låter vidrigt.

Numera tycker jag tandisar är SÅ bra, schyssta, lugna, pedagogiska etc. Inget gör ont, jag tycker inte det. Inte ens sprutan.
Tampongen i munnen är så lagom kul, håller med.

Stora kram till dig, fina Yvonne, i allra sydligaste Europa.

Erica said...

Lycka till hos tandläkaren! Håller tummarna att tänderna klarar besiktningen :-D
För mig som bara bott i Sverige känns en gång i halvåret väldigt ofta. Här är det ju en gång per år. Tror till och med att en del får vartannat år, om allting ser fint ut och har gjort under en längre tid.
Dock kan det ju vara praktiskt att göra sådana undersökningar ofta, och på så sätt upptäcka och hinna åtgärda eventuella problem i ett tidigt skede.

Skönt att försäkringen täcker kostnaderna för tandläkarundersökningar. Det är ju minsann så DYRT!
Som jag brukar säga... "Det kostar några hundringar bara att kliva in över tröskeln hos tandläkaren"... Blä!
En av frågorna som VÄNSTERPARTIET driver är att få in tandvård under vårdens högkostnadsskydd. Jag HOPPAS, HOPPAS, HOPPAS så innerligt att de lyckas!!
Som det är nu ÄR tandvård (för vuxna) en klassfråga. Även i Sverige.
Det finns så många som inte har råd att gå ens på de årliga kontrollerna.
Motiveringen för att få in det under högkostnadsskyddet är att tänderna faktiskt tillhör kroppen. Varför är det så att tänderna är DET ENDA på kroppen som inte räknas till sjukvården?
En mycket rimlig fråga, enligt min åsikt.
Och det är ju faktiskt Tack vare just VÄNSTERPARTIET som gratisgränsen höjts, från 20 år till 23 år. Numera är tandvård gratis upp till en fyller 23, istället för 20.


Usch, din stackare som hade sådana problemtänder som barn.
Jag har alltid tyckt det är så sjukt orättvist hur det är fördelat bland oss människor; att en del aldrig någonsin har problem/hål även om de halvslarvar med munhygien, och en del får hål hela tiden, trots att de gör alla rätt.
Jag var en av dem som hade turen att aldrig ha hål. Som vuxen har jag lagat några tänder, men första gången jag behövde borra tror jag att jag var 25 eller 26 år.
Tandläkarskräck lider jag inte av; tack till min barndoms tandläkarbesök. Kan dock känna mig lite nervös inför om jag ska och t.ex. laga. Men det går över, och jag skulle inte kategorisera det som rädsla/skräck.

Men fy tusan för den där skoltandläkaren som inte använde bedövning på barn! För att "barn tål lite smärta". What the f...?!? Den tandläkaren måste ju ha varit någon kvarleva från typ 1800-talet! Inte konstigt om hennes patienter växte upp och fick tandläkarskräck!

--------------

Ordet skoltandläkare känner jag dock inte igen.
Fanns det alltså en tandläkarmottagning fysiskt i skolans lokaler?
Under min skoltid (och nu) är det närmaste vårdliknande som finns i skolorna Skolsköterskans rum. Hon som har mottagningstid typ "var tredje torsdag jämna veckor om månen står rätt" ;-P
Tror inte skolan hade något alls att göra med tandläkaren, då när jag gick grundskolan på 90-talet (1991-2000).
En fick en kallelse hem i brevlådan direkt från Folktandvården.
Folktandvården i Hortlax ligger i samma hus som Vårdcentralen, vilken i sin tur ligger granne med Norrbyskolan. Så det tog typ 2 minuter att gå från skolan till tandläkaren.
Detta var praktiskt speciellt för mig mellan 3:an och 7:an, då jag hade lite olika tandställningar under denna period och gick därför dit flera gånger per halvår.

Sen ligger ju även Hortlaxskolan (högstadiet) granne med Norrbyskolan, och jag växte upp på området bredvid Vårdcentralen, så jag hade nära till Folktandvården under hela min uppväxt.

Och ja; gratis tandvård (och sjukvård) till alla barn ÄR verkligen fantastiskt!
Eller egentligen tycker jag det är en mänsklig rättighet att barns hälsa/munhälsa inte ska vara beroende av föräldrarnas ekonomiska situation.
Numera får man ju också glasögonbidrag för barn som behöver glasögon. Gäller upp till 19 år, om jag förstod det rätt.


Oj, det blev en saftig kommentar trots att jag trodde att jag inte hade så mycket att skriva ;-P

Lycka till hos tandläkaren och ha en jättefin dag!
Kram /Erica

Vform said...

OM man minns tandläkarn från skoltiden .. den glömmer man ALDRIG!
Skräcken satt i långt in i vuxenlivet! Vår tandläkare, en stadig bestämd dam, kom med sin utrustning och packade upp hela "maskineriet" i skolsalen ... längs fram, framför alla elever!
DÄR blev vi kallade en efter en fram till henne och alla satt och tittade på ... HEMSKT!!! OCH borren .. minns ännu ljudet av den!
Den gick inte av sig själv utan HON trampade den ... iiiiu ... iiiiu ... iiiiu ... minns ännu detta ljud som skar som knivar i öronen.
Den där måste vi dra ut, sa HON till en livrädd pojke på min klass!
Ett, tu, tre smet pojken iväg och sprang till skogs!
Hans mamma kallades till skolan och till sist fick de honom i stolen igen .... minns ännu hans ord: 'ÄH, de där var väl inget ....'
Vadå, inget, undrade alla!
Aldrig glömmer man ... Hälsosystern har också en speciell roll den tiden ...
Detta hände i slutet av -50 och på 60-talet! För min del!
Skyller på HENNE att vi hade och alltid haft dåliga tänder!
Tacka vet jag dagens metoder! Nu har jag en underbar tandläkare som jag besöker årligen!
Detta var min tandläkarhistoria! :)
Ha en fin fortsättning av veckan!
KRAMAR!!

Annika said...

Erica:
Tack, det gick finfint.
Ja, två gånger om året. Det är nog lite mkt, men så funkar det. OCH sant, de kan ta itu med problem som uppstår då direkt innan de blir värre sas.
Ja, jag har alltid haft mkt problem med tänderna. Som vuxen också. Men nu var det länge sen jag hade hål övh. Trevligt.

Visst, jag tycker också det är konstigt att de håller tänderna ifrån resten av kroppen sas. DE är ju verkligen en del av den.
OCH visst är det fel att det ska vara så in i bängen dyrt.
Här är det ju en stor klassfråga. OCH här är tänder SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ viktiga ... du vet, friska, vackra, vita tänder och breda leenden. True dat.
Viktigt, inte bara en myt.
Och tyvärr en sann klassfråga också. sorgligt.

Jag vet att ni betalar mkt hemma för tandvården. Tänk att det är så dyrt överallt.

Jag vet, dåtidens skoltandläkare, och tandläkare fö tror jag , var väl inte de roligaste i universum att gå till ...

Absolut, skoltandläkaren fanns på skolan. Hon och hennes kvinnliga kollega tog emot barn från Södra Ängby rektorsområde. Kliniken låg inne i skolan, en riktigt tandvårdsklinik med två praktiserande tandisar och deras sköterskor.
Kliniken låg i början av en korridor.
Skolsköterskan och ibland läkaren hade kliniken under.

Jag förstår att det är som du hade idag, att barnen går till folktandvården. DET funkar.
Det funkar säkert ännu bättre. Även om det såklart VAR perfekt att ha tandläkaren inne på skolan.

Kramar från mig!!

Annika said...

Vivan:
HENNE har har jag hört om många gånger, Vivan.
HUR hård hon var då hon kom till skolorna. FY tusan, snacka om att sätta tandläkarskräck i barnen.
Jag har hört mardrömshistorier om henne. SÅ jag förstår dig till 100.
JAAAAA!! jag vet, det där att hon trampade borren är ju en mardröm i sig. Inte konstigt att ni barn blev dödsrädda för henne.
HAHA, killen i din klass som sprang till skogs. Alltså, man förstår honom. Har för mig att min mamma berättat ngt liknande om ngn pojke i deras klass.
Men, usch och fy, jag tycker det är förfärligt att ni hade en sådan hemsk tandläkare. Hon tyckte säkert det var njutbart att plåga barn lite extra.
Mamma och moster hade henne på slutet av 40-talet och in på mitten av 50-talet. Jan-Olav, min morbror som dog i en MC olycka 1967, måste ha haft henne samtidigt som du.
hemska, hemska människa.

TUR att tandläkarna idag är sååååååå mkt bättre rustade. Idag känns det ju inte, och de är ofta såååå trevliga.
Precis som din.

TACK för att du berättade.
Stora kramar från mig!!

Bloggblad said...

Ja, hu så hemskt det var med skoltandläkaren! Bara på en skola hade vi tandläkare i källaren, och vilka rykten det gick om att hennes nagellack flagade av och låg under amalgamet...
jag hade mängder med hål varje år. Mamma tjatade om tandborstning, men kollade inte, så den glömdes bort.

Som vuxen har jag bytt ut alla svarta fyllningar, blir kallad en gång om året och har ytterst sällan något hål eller annat som ska åtgärdas. Har aldrig varit hos tandhygienist, har bara hört alla på fb och bloggar prata om det. Min tandläkare undersöker, putsar och tar bort tandsten själv. Dyr, men jättebra. Rolig också, vi sjunger i samma kör.

Bloggblad said...

På tal om nåt annat, jag har fått en förfrågan om att göra den sången du hjälpte mig översätta sångbar på engelska. Om jag gör ett försök, vill du hjälpa mig att fixa till så jag inte använder orden fel? Tonsättaren ska åka utomlands med sin kör och vill sjunga den på engelska.

Annika said...

Bloggblad:
Skoltandläkare, dessa otroliga människor som tillhör en svunnen tid.
Precis, när vi var små var det ju inte precis så att våra fldrar borstade våra tänder efter småbarnsåren. SÅ det är inte konstigt om vi fick hål, för nog sjutton slarvade vi med tandborstning.
Nagellacksflagor i amalagamet, haha. Ja jösses ...

Jag har bytt ut de flesta av mina gamla fyllningar också, men inte alla.

GILLAR bra tandisar, tycker nästan alla jag träffat i vuxen ålder varit såååå bra!

Absolut kan jag hjälpa dig igen, Marianne. Skicka via FB och jag hjälper till. Inga probs!!

Monica said...

Jag såg att det gick bra! Intressant det du berättar, skoltandläkare sa vi också men aldrig har jag hört talas om att de hade klinik på skolan. Vi fick ta bussen till deras klinik och jag har bara bra erfarenheter, vi hade kungahusets tandläkare, ja det var en duktig Bernadotte, hon var en av dem och hon ville också ha skolbarnen för att det är så viktigt att det blir rätt och bra, var underbar och skicklig.

Och detta var länge sedan och konstigt då att på 80-90-talet hade sen dottern här en konstig tandläkare, ja inte skoltandvård kallades det utan barnen fick gå till Folktandvården, blev kallade med en förälder och den tandläkaren skulle nog valt ett annat yrke, otroligt hård, underlig och berättade noll för det lilla barnet, tre år då kanske första gången. Så vad de kan förstöra för alltid, tur dottern protesterade:-) så hon tog ingen skada tror jag. Underligt att vi inte blev varnade och att de andra tandläkarna där lät honom ha småbarn som patienter. Påstod att han hittade ett hål längst in som han skulle lägga på något, tror han kanske blev biten i fingret,-), jag kollade sedan och det var inget, ett frö från maten eller något sånt, försvann vid tandborstningen, bara en sån sak att inte se det.

Vi gick aldrig tillbaka till samma. Usch, vilken karl! Men gick bra vid nästa besök där vi hade en normal människa. Och Anna har aldrig haft ett endaste hål. Fantastiskt är det. Jag har och som du gjort en rotfyllning, besvär före och besvär efter och jag lät en tandläkare dra ut den tanden och det var ett bra beslut. Längst in så det gör inget alls. Har gått privat hela tiden här och det har fungerat bra. Men man blir alldeles vilsen om man ska byta eller måste byta för att de slutar.

Annika said...

Monica.
Jodå, våra skoltandläkare fanns på skolan. I början av en korridor. Där hade de sin klinik, två kvinnor. En tog alla barn från Norra Ängby och Bromma Kyrka. Min tog barnen från Blackeberg och Södra Ängby.
Så var de uppdelat :-)
OCH du fick gå till självaste livmedikustandläkaren, hovtandis. WOW. :-)
Härligt att du har bra erfarenheter av tandisar från barndomen.

Anna hade en sämre då. Alltså, fattar inte att s¨många har varit så dåliga.
Alltså, jag tror på allvar att en del av dem gillade att plåga barn. Helt sjukt.
Som att han insisterade på ett hål när det var en frö av ngt slag. HUR knäppt.

Den där rotfyllningen jag gjorde 2016 gjordes två ggr. Jag hade en infektion i käken då den första gjordes och sååååå ont.
Han gjorde den, och satte en tillfällig krona. Sen när jag var i LA märkte jag att det fort gjorde lite ont. Den gjordes om, men faktum är att den än idag kan ge mig lite bekymmer. Ömhet. Så om det blir värre blir det dragning och så implantat.
Så visst kan de misslyckas med den, och man inbillar sig själv att tanden är död. SO NOT!!

Anonymous said...

Jag glömmer aldrig tandsköterskorna i skolan. De hade långa vita bomullsrockar som var knäppta i ryggen och räckte nästan ner till anklarna. Och nog har jag blivit fasthållen i stolen av systrar i vita rockar som jag med förtvivlan ryckt i. Ja, jag tror att de gillade det.

Annika said...

Ano:
Kul att du kommenterat på det här lite äldre inlägget :-)
Tror faktiskt också att många i skolans värld förr njöt av att plåga elever. Både lärare och andra ...
FY tusan.