Friday, June 07, 2019

Sommar över nejden

Godmorgon fredag!!
Samtliga bilder i dagens inlägg är tagna under veckan som gått.  Det är fotade vid  "mina" bägge sjöar, Lake Thoreau och Lake Audubon.  Ja, varma, fuktiga sommarmorgnar är oftast stilla, stilla.  Framåt dagen blåser det nästan alltid upp, men morgnar och kvällar är det oftast spegel som gäller.

I somliga delar av världen är det klämdag idag. Just det, looking at you, Sweden!
I andra delar är det en helt vanlig fredag.
Sommar är det.
Verkligen sommar.
Hos mig är det högsommar. Försommaren har övergått i sann sommar och den mättade grönskan är här för att stanna, iallafall fram tills i slutet av oktober.
Igår hade jag två besökande svenska damer här på frukosten, förutom de vanliga svennarna. Det var så trevligt! Min kompis Annas mamma och svärmor är på besök från Hälsingland. De ska närvara när barnbarnet Emmy går ut high school på tisdag. DET lär bli spännande och roligt för dem att få vara med på den ceremonin, så annorlunda. Igår satt de på decket och njöt av mimosas, jordgubbar, kaffe och bagels.
Jag var korkad som inte fotade det hela, men det var en mycket mysig frulle.
Nu ses vi i svennegruppen i höst igen. Eller, de andra svenska tjejerna ses säkert innan dess, men jag kommer inte tillbaka förrän någon gång i september. Nej, jag har inga biljetter beställt än, men ska väl vilken dag som helst, hehe …


I helgen ska vi på Emmys studentfest.  Peter och jag hoppas också att vi kan ge oss ut på en mindre vandring. Det var så länge sen vi var ute i skog och mark nu att det är löjligt.
Vi hoppas kunna ge oss ut på lördag.
Eftersom det ÄR högsommar nu drabbas vi ofta av åskurladdningar framåt eftermiddagarna.   Man måste ha den risken inräknad om man ska ge sig ut.
Det är inte speciellt behagligt om man skulle fastna i ett våldsamt åskväder då man står på ett berg.
Så vi får avvakta och höra lite vad vädergubbarna och gummorna säger idag.
Igårkväll såg jag säsongens första eldflugor!
JAG ÄLSKAR DEM!
När de skimrar bland träden i skymningen är det sagolikt vackert. Det är då man förstår hur folk förr kunde tro på feer och älvor. SÅ vackert är det!
Visst, våra sommarnätter här är INTE vita.
Nu går solen ner klockan 20:30, vid 21 är det mörkt. Solen går upp 5:42, vid 5 börjar det ljusna små smått.
Nej, sommarnätterna må inte vara vita, men de är som sammet, de är ljuvliga på så många andra sätt.
Mörkret faller, och i skymningen kommer hundratals eldflugor. De glittrar bland trädkronorna. Det är så vackert. OCH de är urtypen av amerikansk sommarkväll.
Numera uppskattar jag både vita sommarnätter, som i Norden, och amerikanska eldflugenätter, som här.

OCH VET NI!! I SKRIVANDE STUND ÄR DE HÄR OCH JOBBAR MED TRÄDET!!! OH YAY!!!Ha en fin och bra helg!!

16 comments:

Elisabeth said...

Klämdag för min del igen ja. Det är bara att tacka och ta emot, även om det faktiskt känts lite udda med två tredagarsveckor i rad. Nästa år blir det dock inte lika bra, för då är 6 juni en lördag. Och inom mitt yrke existerar inga "kompensationsdagar" för de tillfällen när 1 maj och 6 juni infaller lördag/söndag. Å andra sidan får jag alltid klämdagarna, så jag klagar inte.

Det syns verkligen på dina foton att det inte är försommar hos dig längre. Fint är det dock fortfarande!

Så skönt att de håller på med trädet. Inte roligt att ha det liggande som det gjorde. Nej, bra att någon tog sitt ansvar och fixade bort det.

FREEDOMtravel said...

Vilka härliga bilder! Underbart! :)

Anonymous said...

God morgon säger Yvonne. Vilka bilder och så härligt att trädet är på väg mot någon annan, bättre plats. Man kan ju inte ha ett sådant stort träd liggande, blir nog mycket (läskiga) insekter och kryp där efter ett tag, huu. Skönt ni slipper ha det fula liggande utanför tomten.

Tänk så tidigt och så lång och het sommar ni har, nästan så man kan tänka sig man blir lite less, men du åker väl till Finland och Sverige någon månad och hoppas det blir lite mer normal sommar än som den förra var. På de breddgraderna är ju inte AC något vanligt fenomen i husen.

Ha en fin helg säger jag och skickar en stor kram från ett soligt Spanien

Humlan said...

Det är så vackert och stilla på dina morgonpromenader. Jag försökte fota lite blommor när jag var ute, men som vanligt kommer vinden så fort jag närmar mig en blomma med kamera ... man kan ju inte annat än skratta.

Så skönt att ni nu äntligen blir av med trädet! När jag tittade på de första bilderna i gårdagens inlägg så såg ju inte trädet så stort ut, men när bilden på Peter och trädet kom upp så insåg jag ju hur stort det var. Skönt att det inte ramlade ner och skadade hus eller någon person!

Det låter härligt med eldflugorna och jag håller absolut med om att man kan tycka om både de vita nätterna och de varma, mörka sammetsnätterna längre söderut. Jag har försökt få till så att jag kan åka norrut nu i juni eller början av juli, för jag vill uppleva de ljusa nätterna där uppe, jag saknar dem.

Önskar er en härlig helg, med studentfirande och förhoppningsvis även en vandring!
Kramar!

Taina said...

Så vackert det är nu. Älskar den här grönskan.

Ibland blir det för mycket att kameran inte hinner fram, hahahaha! Upplevt det tuuuusen ggr. Saker man ville ha förevigat. Men ni hade ju trevligt och det är huvudsaken. Blev det något speciellt som serverades Nationaldagen till ära?

Skönt att få undan trädet! När vårt träd fälldes på framsidan så hade vi en jäkla hög i nästan 6 månader som vi såklart fick ta hand om själva eftersom det var vår tomt. Men så fult det var.

Så det blir Sverige och Finland denna sommar också. Kul! Få se om det blir lika fint väder som förra året.

Ha en skön helg!

Kramar!!!

Annika said...

Elisabeth:
Precis, det är bara att tacka och ta emot :-)
Som jag skrev nyligen, it's the Holiday Season!! För er, haha. .INTE för oss.
Just det, visst syns det att det är högsommar nu, det tycker jag också. En del menar ju här att det inte är sommar förrän sommarsolståndet inträffat, men jag tycke det är sommar åtminstone 1 juni, och innan dess också. Så fort hettan kommer i mitten av maj är det sommar.
Det är vackert, även om det är mättat nu. Men jag saknar blomningen.
NU är trädet borta, underbart. De slet i nästan tre timmar med det, men nu är det ett minna blott.
Elisabeth, ha en jättefin helg!!

Annika said...

Helena:
TACK!!!!!
:-)

Annika said...

Yvonne:
TUSEN tack fina du!!
Så roligt att du gillar bilderna.
NU är trädet borta, fem gubbar, tre timmar, två motorsågar och en flismaskin.
GISSA om det lät!!
Men ack och OOOOO så skönt.
Så glad att det är väck!!
När sommaren är över här är jag SÅÅÅÅ LESS på den!!!
OCH livet på decket upphör då jag kommer hem i sept. DÅ har utelivet förlorat sin glans (just nu älskar jag det). Jag vill inte ha en repris på fjolårets sommar hemma. Tyckte det var vidrigt.
Tycker där få som verkar vilja ha repris på den.
Kramar till dig, fina Yvonne. HA en riktigt fin och BRA helg NU!!

Annika said...

Humlan:
TACK!!
HAHA, visst är det lustigt det där . När man ska fota macro kan man ge sig fasiken på att en vindpust kommer och ställer till det. Klassiskt.

Trädet var jättestort (glad att jag hade bilden med Peter vid stammen), och igår var fem gubbar här och slet med det, två motorsågar och en flismaskin. GISSA om det var oljud.
Tre timmar tog det för dem, men nu är det BORTA!! Ljuvligt!!

Precis, jag älskar både vita och svarta sommarnätter.
Tycker det är roligt att du också gör det.

Ha en jättefin helg.
Stora kramar från mig!!

Annika said...

Taina:
TACK!
JA nu är grönskan mättad, grönare än så här blir det inte.
jag tycker jag är dåååålig på det hela taget att fota fester och tillställningar. Jag måste skärpa mig där. Jag brukar tänka, jag ska fota detta, och så blir det inte av.
Tråkigt.
Natur och annat går ju bra, men just fester ... fattar det inte ...
Nationaldagen tänkte jag inte mkt på, det erkänner jag rakt av ... tog fram min flagga, that¨s about it ...
Men mimosas, jordubbar, blåbär, lox bagels och kaffe och chokladkakor åt vi :-)

ja, jag vet ... har släpat ris i sinne i mina dagar, och mer blir det väl. Men det är mest på tomterna i Närpes. jag är in i bomben glad att jag slapp ta hand om detta träd.
PUST!!
Låter inte kul med ert träd. Antar att ni tog ner set själva då också, annars tar väl firmorna man anlitar ofta st hand om stam,grenar, kvistar och riset.

Ha det bäst, fina Taina.
Kramar !!

Taina said...

Angående trädet så anlitade vi arborister som tog ned det och de gjorde inte helt rent efter sig...det var ett jäkla släpande och bubbande. Men NU är det fint sörru, bara gräs-helvetet skulle vilja växa också där rishögen låg och kvävde backen! Hahahaha, alltid något att klaga på. I am just a human, tralalalaaa...

Annika said...

Taina:
DÅLIGT!!
Inte bra. Det är ju inte precis billigt att ta ner ett träd. SJUKT dyrt tom. SÅ då tycker man absolut att de ska ta reda på allt bråte.
HAHA, alltid ngt att klaga på, aint that the truth. SAME here!!
KRAM!!

bettan said...

Har läst ikapp och älskar sista resebrevet från LA. Du är makalöst bra på att beskriva och förmedla. Så intressant och roligt att få ta del av. TACK!!:)

Alla dessa avslutningar är ju härliga och fina... men ack så tröttsamma. Förmodligen är det för att jag börjar bli gammal och tycker allt tar sån tid. Samtidigt är det som sagt härligt och klart att en examensdag ska få ta sin tid.

Nu har du sommar och dina mörka svarta eldfluge-nätter låter exotiska.

Ha det fint och jag önskar er en fin hike om nu vädret tillåter.
Skönt ni blev av med trädhelvetet ;)

KRAMAR!!

Annika said...

Bettan:
TACK Bettan. Dina ord värmer!
TACJ för att du gillade och tyckte det var intressant.

Ja, dessa långa examensdagar. FINA och pampiga men det blir långt.
Fast härligt är det ju, dock 1 timmes utdelning av diplom är lite jobbigt. FASTÄN det är otroligt organiserat och tight.

Vädret tillät, som du vet.

KRAMAR!!!

Channal said...

Hur vackra är inte bilderna på spegelblankt vatten... alldeles stilla. Inte en krusning på sjön.

KRAMAR Anna

Annika said...

Channal:
Underbara sommarmorgnar innan det blåser upp. älskar det. Men idag har det varit regn och grått. OH well, det behövs det med.
Kramar!