Thursday, June 06, 2019

Examensdags galore, Trädet, Netflix-tips, Avslutning och Sveriges Nationaldag

HEJ på er alla!!


Torsdag med helt vanliga punkter idag!


*     Examensdags galore!!Peters systerdotter Mia och Peters systerson Charlie har bägge gått ut High School i veckan. Båda två har tagit sin examen från två stora skolor här i Fairfax County.
I Mias avgångsklass från Woodson HS var de 450 avgångselever.
I Charlies klass från Robinson Secondary var de 622 avgångselever.

Bägge dessa ceremonier ägde rum på Eagle Bank Arena vid George Mason University här i Fairfax.
Nästan samtliga high schools i Northern Virginia har sina avgångsceremonier där. Anledningen till det är att avgångsklasserna är så stora.
Karolina hade även hon sin high school examen där, i Karolina klass var de 550 stycken, vill jag minnas.

Ceremonierna är stora och pampiga. De kan det här med att blåsa på stort här, vilket jag GILLAR!

Så för oss denna vecka har det inneburit två ceremonier, back to back :-) HAHA.
Den ena klockan 14 i tisdags med middag efteråt.
OCH den andra igår klockan 9:30 med lunch efteråt.
Trevligt allting, men tro mig, jag är TRÖTT!
Ceremonierna tar i runda snitt två timmar.   En examensdag tar sex timmar i anspråk, åtminstone, om man räknar in allt.

Jag säger grattis till Mia och Charlie som bägge ska vidare till universitetet i höst. Bägge ska studera vid universitet här i Virginia.


Woodsons program.


Woodsons avgångsklass.


Dags för Robinsons examen.


Programmet.


Ah, detta gillar jag!!  UPP med mössorna i luften!!Charlie med sin morfar Pete.


Mia med sitt diplom.


Charlie!*    Trädet


Förra tisdagen då jag satt i soffan och skrev på min laptop i vardagsrummet hördes ett dovt, långdraget KNAAAA-AAK utifrån.
Jag gick ut på decket för att se vad det var.
Det visade sig, efter vad jag trodde, att ett träd utanför oss tappat en stor gren. Det här trädet står på golfbanan precis utanför mitt hus. Trädet har lutat kraftigt i flera år.
Det är ett gammalt sycamore-träd.
Jag har bara gamla träd på baksidan, och det innebär ju en viss risk i mångt och mycket. MEN inget annat träd lutar som detta träd gjorde.

På onsdagen var arborister här och tog ner hela trädet. Det var fascinerande att se hur de slängde sig bland grenarna medan motorsågarna dinglande mellan benen på dem. De hoppade lätt från grenar till grenar medan de sågade bort gren för gren.
Det var brännande hett och fuktigt medan de arbetade.
När de till sist skulle såga bort stammen krävdes TVÅ motorsågar.

Sen dess ligger trädet där det ligger …

Ingen verkar veta vems ansvar det är NU?
Golfbanans?
Reston Associations?
eller vår villaförenings?
DET är inte kul för oss. Vi har ringt och mailat sedan i måndags. Det är så fult utanför mitt hus nu, riktigt fult. Fullt med ris som måste bort, stora grenar (som är lika stora som mellanstora träd), grenar som fastnat i närbelägna träd och så vidare …
Fasiken var trögt det är, helt enkelt. ALLT verkar befinna sig i ett ingenmansland. Men, det ska ordna sig givetvis. Jag är bara så ovan över att det är så TRÖGT allting.


Snyggt, snyggare, snyggast just nu ...
OCH det är inget litet träd vi snackar om här.  Stammen var helt IHÅLIG visade det sig.Utanför mitt deck i detta nu.  SNYGGT som bara den ...
*    Dead to me


NU ska ni får ett Netflix-tips av mig. Jag tycker ni ska se serien Dead to Me. Rättelse, jag tycker VERKLIGEN, VERKLIGEN, V E R K L I G E N att ni ska se denna serie.
Precis som med allt Netflix producerar är det kvalitet helt igenom.

Serien handlar om en kvinna (Christina Applegate) som hastigt förlorar sin man i en olycka. Hon försöker balansera tillvaron med sina två söner, hemmet, sin enorma sorg och sitt jobb. På en grupp för sörjande träffar hon en kvinna (Linda Cardellini) som hon lär känna …
Men, vad har denna kvinna i bakfickan?

Serien är en dramakomedi med små inslag av thriller.

Lyssna nu, den är helt enkelt SKITBRA!!
OCH som grädde på moset, den utspelar sig i Laguna Beach. Se där, bara en sådan sak! Alltså därmed får vi vackra miljöer på köpet!!


*       Avslutning


Idag är det avslutning för svennefrullen för denna säsong. Vi ska vara hemma hos mig, dricka mimosas och äta frukost. Förhoppningsvis kan vi sitta på mitt deck.
OH ja, och njuta av utsikten av ett stort, nedsågat sycamore-träd som ingen hittills tagit hand om …

*    Sveriges Nationaldag!


Men kära nån, precis då jag skrivit klart detta inlägg så slår det mig att det ju är Sveriges Nationaldag idag! DET hade jag helt och hållet GLÖMT BORT!!
Jag får kanske vika en del åt morgondagens inlägg åt den?
Alltså, så här är det ju, den 6 juni blev nationaldag efter att jag flyttat till USA. Jag har aldrig firat den. När jag växte upp kallades den för Svenska Flaggans Dag, men vi var aldrig lediga från skolan--eller jobben--den dagen.
Man kan säga så här, jag vet fasiken inte hur den ska firas. OCH jag kan också erkänna att jag inte har någon känsla för dagen ...
Jag tycker annars att Midsommaren är så nära Sveriges nationaldag man kan komma.

MEN, berätta för mig hur just DU firar idag!!
VILL VETA!!


Med detta önskar jag er ALLA en fin och bra torsdag!

16 comments:

Äventyret framtiden said...

Så stora härliga examenstillfällen ni ändå får vara med om fastän jag inser att det tar på. Heldagsjobb med andra ord men minnen för livet för eleverna. Jag tycker också om bilden av att mössorna kastas upp i luften. En fin gest. Undrar om de hittar sina egna mössor senare? ;) Men det kvittar säkert.

Det ser ut som om Alfrida har varit framme utanför er. Hoppas att du snabbt blir av med spillrorna som är kvar annars kanske ni i Svennefrullen samlar ihop allt till en stor brasa och firar Sveriges nationaldag! ;)? Trädet såg inte stort ut först men när Peter står bredvid så får man proportionerna. Undra på att det började knaka och braka i det, så ihåligt som det var7är.

Här på Åland firar många den svenska nationaldagen på Svenska konsulatet. Deras trädgård brukar vara full av gäster som blivit inbjudna. Vi har varit inbjudna några gånger vi också men inte på några år. Det är sällan andra än politiker och tjänstemän i de kretsarna blir inbjudna, men det händer ibland.

Midsommar, är midsommar och inget annat för min del. Vi firar vårt självstyre om tre dagar.

Ha en fin dag med dina vänner i Svennefrullen!

Elisabeth said...

Trädet borde rimligen vara golfbanans ansvar, tycker jag. Hoppas hur som helst att någon så snart som möjligt fraktar bort det!

Jag är inte heller uppväxt med 6 juni som ledig; det var först flera år efter att jag slutat gymnasiet som den blev helgdag. Har inte några känslor för dagen heller, men däremot kan jag tycka att det är lite komiskt att så många verkar vilja ha en slags "manual" för hur dagen ska firas. Man kan väl fira som man själv vill... Grilla, äta tårta, vara ute i naturen, åka till en stad och gå på café - möjligheterna är oändliga.

I Sverige verkar också så många tro att ALLA ANDRA LÄNDER firar som Norge och USA. Så är det sannerligen inte. För många från andra delar av världen (eller för den delen Europa) är det inte nationen/landet som är det viktiga, utan regionen eller vilken etnisk grupp man tillhör. Nationalstaten är egentligen bara en konstruktion, som i vissa fall dessutom satt gränser mellan dem som "egentligen" borde höra ihop.

Det sagt är jag ändå OERHÖRT tacksam över att slumpen gjorde att jag råkade födas i det här landet. Att jag fick växa upp i fred, att jag aldrig behövt sitta i ett skyddsrum och lyssna på hur bomber slår ner runt mig, att jag inte tvingats lämna i princip allt för att bege mig till ett okänt land för att söka asyl. Att jag inte i detta okända land behövt tillbringa månader (eller år!) med en osäker väntan på ett eventuellt uppehållstillstånd för att sedan - om jag nu ens fått asyl - tvingas starta om mitt liv på nytt, med ett nytt språk, ny utbildning och en ny kultur. Fler svenskar borde ägna det här en tanke, tycker jag. Det finns så mycket gnäll och brist på förståelse många gånger, och det gör mig trött.

Det finns en massa annat jag är tacksam för när det gäller Sverige, men jag kanske ska sluta min utläggning innan det blir en halv roman. ;-)

Anonymous said...

God morgon, stackars er med det jätteträdet precis utanför tomten. Det måste väl vara golfbanans skyldighet att ta bort det. Annars får ni som bor där putta ut det så det stör golfspelarna :-) .

Häftiga skolavslutningar, ett minne för livet både för studenten och för de som är inbjudna som gäster kan jag tro.

Nationaldagen, tja, vi ska äta indiskt med goda vänner ikväll, det blir nog vårt bidrag till firandet. Ska väl ställa ut min lilla flagga, är ju snart midsommar då jag brukar ställa fram den, redan idag då, en liten bordsflagga på en trästång.

Stor kram från ett varmt och härligt Spanien. /Yvonne

Ha det så trevligt på Svennefrullen

Anonymous said...

Hej, bra där. Arboristerna är allt som oftast väldigt professionella. Extra plus i kanten om de använder utrustning och sågar från ett viss anrikt Svenskt varumärke. Idag är vanlig jobbdag i Kina, givetvis. Kompensation kommer imorgon fredag i form av "Dragon Boat Festival" ledig dag i hela Kina. Traditionen bjuder att alla ska äta zongzi. Mycket god rätt som består av klibbigt ris och olika typer av kött (beroende på i vilken del av Kina den tillagas) inlindat i bambu blad.
Önskar en bra dag!
/Fredrik (shanghai_freddan)

Erica said...

Så kul med examenstider! Det ligger sannerligen något speciellt i luften denna tiden på året.
Kul att ni fick vara med om två ceremonier i år. Högtidligt :-D
Jepp. Stora klasser. Kan tänka mig att det tar lång tid innan alla fått gå fram och få sina diplom :-)
Skulle gissa på att det var något liknande antal studenter i avgångsklasserna på min gymnasieskola. Runt 500. När jag gick gymnasiet gick det ungefär 1500-2000 elever på Strömbackaskolan, och skulle gissa på att det är något liknande nu (och svenska gymnasiet är ju 3-årigt).
Vi har ju dock ingen ceremoni som de har i USA, så hela gruppen avgångsstudenter syns ju inte på samma ställe vid samma tillfälle.

-------------

Vad bra att de tog ner träder, men så störande att ingen vill ta ansvaret för att skyffla undan resterna.
Det låter nästan som om det vore här i Sverige... Det där med att "nej, deeet är inte vår ansvar!" Det är ALLTID någon annans ansvar...
"Det är kommunens ansvar. Nej, det är fastighetsägaren. Nej, det är kommunen. Nej, det är personalen. Nej, det är kommunen. Nej, det är fastighetsägaren. Nej, det är f*n och hans moster"... ;-P
Håller tummarna att någon snart kommer och röjer det där trädet i alla fall.
Speciellt nu när det är sommar och en umgås mer utomhus är det ju inget en vill ha som utsikt...

-------------

Ja, kan tänka mig att Nationaldagen är lätt att missa när en inte bor i Sverige. Dels för att den är så pass ny, och dels för att den inte direkt firas på något överdådigt sätt.
Sveriges nationaldag är ju trots allt hyfsat "ung". Den är i stort skett lika gammal som jag. 1 år äldre, då den blev officiellt Nationaldag 1983.
Så jag kommer inte ihåg när det var Svenska flaggans dag; däremot var det en vanlig skoldag under hela min skoltid.
Minns att jag för typ 2 år sedan var tvungen googla när det blev en röd dag, för det "kändes som det var nyss". Typ efter 2010 ;-P
Och så var det 2005.
2005 blev 6:e juni en röd dag.
Och jag TROR faktiskt att det är så att om 6:e juni infaller lördag eller söndag så har man ändå rätt att ta ut en ledig dag mitt i veckan, typ under veckan innan eller veckan efter.
Har det för att min handledare på min första kökspraktik (2015) sa det.

Och som jag varenda år inte kan låta bli att tänka på...
6 juni är dagen då jag tog Studenten. 6 juni 2003.
Jag är glad över att det inte var en röd dag då, för jag gillar faktiskt tanken att ha 6:e juni som Studentdag.
I år är det alltså 16 år sedan! "En hel person som får övningsköra-sedan".
Jag får lite panik när jag tänker på att -00:orna tar Studenten i år! 00:orn!!
De bebisar som FÖDDES samma år som jag BÖRJADE GYMNASIET!
Och 90-talisterna(!) börjar fylla 30 nästa år! (min syster är född 1990)...
Och min generation - 80-talisterna - börjar gå in i fyra-noll nästa år.
Jag vet att det här var en parentes, men min hjärna går bärsärk när jag känner mig gammal ;-P


Hoppas du får en mycket fin torsdag/Svensk nationaldag!
Jag sänder lite blå-gula tongångar över pölen :-D

Kramar /Erica

Christina said...

Ja, oh vad fint och pampigt det är med examen här. Kul tycker jag även om jag inte haft egna barn som tagit examen här. Men så tänker jag... är det en och samma syster som är mamma till bägge studenterna? Bara tanken på att ha två sådana kalas dagarna efter varandra gör mig matt... Peter har två systrar?? Hoppas jag, ha ha ha!
Det där med trädet var ju inte kul, men som du säger, det löser sig, tråkigt så länge det pågår bara. Jag firar nationaldagen med att åka till Sverige!!! Flyger från Newark i kväll. Jag behöver lite barnbarns kärlek IRL!
Hoppas ni får en fin svenne rulle, vädret i dag är ju helt fantastiskt! det blir nog fint på ditt deck!
Kram på dig!

Annika said...

Karin:
Ja, det ÄR jättekul!
Pampigt och högtidligt och ALLT det där. Trevligt.
OCH stort.
men tidskrävande, men roligt också.
ÄLSKAR sedan då de kastar upp sin mössor!! Det är SÅÅÅÅ härligt!!! På Robinson får de inte smycka ut sina mössor, så där kvittar de nog vilken mössa de får sen de slängt upp dem. På Woodson fick de dekorerara sina mössor, så där slängdes de mycket försiktigare i luften än vad Robinson gjorde.
Men ja, det är ett härligt ögonblick då de gör det.


HAHA, ja vi får kanske ställa till ett bål idag, tutta på hela området, haha.
Nej, men det är stort. SÅ glad att jag har bilden där Peter står vid stammen.
Ja, vi får se när de behagar komma... tröttsamt. Jobbigt när det sker där så många gränser går sas.

På svenska ambassaden och residenset firar de också idag, och firade i helgen. Men det är inget som jag bryr mig om att åka till.
Men, jag har iaf en svensk flagga på bordet idag.. HAHA!!

Ha en finfin dag!!

Annika said...

Elisabeth:
DET tycker vi också. Det STOD ju på deras mark. Att det sen faller på annan mark borde vara oväsentligt. Det är fortfarande deras TRÄD.
Jaja, vi får se var detta slutar. Tröttsamt. Är så ovan att det är så tungrott.
FULT är det iaf, riktigt fult.

Nej, sjätte juni har jag ingen känsla för. Inte alls.
Har mest sett bilder av svenska flaggor i mina flöden idag. Det är ju varmt hos er, vilket förhöjer det hela, förstår jag.

jag med, jag är också glad att jag fick lyckan att födas i ett så bra land som Sverige, att få växa upp i trygghet och ha det med mig ut i världen.
DET är ju verkligen inte alla förunnat, långt därifrån.

DET finns mkt som gör mig trött också, TRO MIG. Är med i en grupp för svenskar i USA och idag diskuterar en kvinna om det är rätt för invandrare i Sverige att vifta med deras lands flagga på examensdagen. Alltså, det säger en utvandrad kvinna till USA som i nästa sekund erkänner att hon har en svensk flagga utanför sitt hus. Man baxnar. Ibland undrar jag ... PÅ RIKTIGT ... VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ FOLK?????

Annika said...

Yvonne.
DET ÄR SÅ FULT!!
SÅ fult!
OCH det skymmer halva utsikten, och ingen gör ngt.
Visst, jag tycjer verkligen det är golfbanans ansvar. verkligen!!
Jag har tagit fram min lilla träflagga idag. Den står på bordet.
GOTT med indiskt!
Kramar!!

Annika said...

Freddan;
Otroliga KILLAR måste jag säga. Som de slängde sig i träden, och med motorsågarna hängande. DOCK inte Husqvarna, hehe. Men jättestora var de, tror aldrig jag sett så stora motorsågar.
Härligt Freddan, låter som en toppendag imorrn för er. Det är så härligt att få ta del av andra kulturer.
Ha en finfin dag därborta!!!

Annika said...

Erica:
JA; två låååååånga, back to back.
HIHI.
men det är familjen, så det går bra det. OCH det är ju sååå högtidligt och trevligt allting.
Pampigt.
På Robinson tog diplomsutdelningen en timme. PÅ Woodson 45 min. MEN det är sååååå organiserat in i detalj, inget fummel, ingenting.

Trädet ja ... historien om det fortsätter ... jag tycker det är golfbanans ansvar. det är deras träd, sen att de föll på annan mark kvittar ju.
Vi får se när det tas opm hand ...

Den 6 juni betyder inget för mig, tyvärr. Har inga känslor för dagen. Som jag skrev, då jag växte upp var det flaggdag, svenska flaggans dag, inget annat. Vi hade nog ofta avslutningar den dagen.
Det var skola eller jobb som vanligt.
Pingsten fick stryka på foten när 6 juni blev röd dag.
jaja ...
jag har min träflagga framme idag iaf :-)

Ha en fin dag nu,
Kramar!!

Anonymous said...

Eftersom vi firar bröllopsdag den 6 Juni så blir vårt firande ganska stort. Jag och min man brukar för det mesta försöka resa bort denna dag och sova på hotell i två nätter och upptäcka någon av Sveriges vackra städer. Men i år firar vi hemma så det får bli lite grillning i kväll för vi har ju så härligt sommarväder här på västkusten i dag. I hela 11 år har vi varit gifta, min man var lite långsam när det gällde att fria så vi han vara ett par i 12 år och få två barn innan han äntligen kom till skott 😉😂. Vi till och med tågade ut ur kyrkan till Sveriges nationalsång, det var pampigt! Det är även 25 år sedan jag tog studenten idag, en passande dag att ta studenten på.

Vad tråkigt att ingen vill ta ansvar för trädet, hoppas de snart kommer fram till vems ansvar det är.

Kram Elaine lajnus74

Annika said...

Christina.
SÅ pampigt. Nej, inte samma mamma!!! Suzy är Peters yngsta syster, hon är mamma till Mia. Melinda är Peters mellansyster, hon är mamma till Charlie. Kusinerna gick i två olika HS, och det blev så att deras examen ägde rum direkt på varandra. TUR det inte var samma dag iaf. DET hade varit sjukt mastigt att sitta på två ceremonier på samma dag.
SÅ Suzy hade lite grillning hemma, och Melinda bjöd oss alla på lunch på en restaurang. OCH sen sak hon ha studentfest den 15 för Charlie.
CHRISTINA, gud vad härligt att åka hem. Tror du kommer hem till finväder!
Ha en fin och BRA resa.
Stora kramar från mig!!

Elisabeth (igen) said...

Ja, man baxnar verkligen när man läser sådant som kvinnan i fråga skrev. Tyvärr är hon nog långt ifrån ensam om sina åsikter. Eller som Sverigedemokraten som flyttade till Ungern och fick frågan om han, som var emot invandring, verkligen SJÄLV borde bli invandrare. Svar: Han tyckte inte att han räknades som invandrare i Ungern! Vad annars skulle han vara, undrar jag...

Annika said...

Elaine:
Grattis på er dag!!
Såg på insta också.
Låter mysigt att vara hemma också. OCH jag vet ju att ni haft perfekt väder idag. Härligt!!
Men, ni kom till skott till slut o gifte er på en BRA dag!
Härligt:

De kom idag, trädet borta!! SÅÅÅÅÅ skönt!!!

kramar från mig!

Annika said...

Elisabeth:
Men VISST!!
Utlandssvenskar kan vara väldigt pinsamma. TRO MIG! Jag har sett det ena knäppa efter det andra i olika grupper jag är med i.
Fruktansvärt förmätet för en svennebanan att inte se sig själv som invandrare i det land hen flyttat till. OCH att därtill ha mage att fördöma de som utvandrat till Sverige.
Men, ja ... så är det. Om du visste hur mkt rasism många utflyttade svenskar bär på skulle du inte tro att jag talade sanning ...
ja, de finns ju hemmavid också, i parti och minut, det vet jag. Men det blir ngt sjukt fult och patetiskt över utflyttade svenskar med rasistiska åsikter.