Wednesday, June 05, 2019

Det allra sista resebrevet från LA för den här gången.

Hej och godmorgon denna onsdag!Idag tänkte jag att vi, för ALLRA sista gången, ska återvända till Los Angeles med omnejd.
Det allra sista resebrevet skriver jag nu. För denna gången alltså, fler resebrev följer efter nästkommande resa som KAN tänkas ta plats i höst.
Vi spånar om att vi kanske kommer att besöka Kalifornien två gånger om året.
MEN, det får framtiden utvisa. Det löser sig …


I förra veckan skrev jag ett ganska negativt inlägg om Los Angeles. Idag tänkte jag skriva mer om det jag gillar med staden och omgivningarna.
Lite soligare reflektioner än de mörkare jag gav för en vecka sen.

Here goes!


*    Kalifornien!


Kalifornen är lite av en drömstat som lockar folk från jordens alla hörn. Staten har en enorm dragningskraft, både för oss i USA och för många, många utanför USA.
Den lockar, skimrar och drar. HELA tiden.
Många äro de som drömmer om att slå ner sina bopålar där.

DET är lätt att fatta varför. Faktiskt är det det. Nu är ju Kalifornien en stor stat, lika stor som Sverige ungefär.
Jag har aldrig varit norr om San Francisco, men drömmer om att resa över hela staten vid tillfälle.
It is the golden state for a reason, people.
Ni som varit där håller säkert med mig.


*   Naturen.


Naturen i, och runt LA, är helt betagande.
Det blir något alldeles extra när en stad byggs på berg och i dalar och som ständigt har Stilla Havet som närmsta granne.
Växtligheten är tropisk, eller subtropisk. Medelhavsklimat. Det är till stora delar också öken, och därför ser man mycket av den växtligheten i LA likaså. Precis på samma sätt som man ser den subtropiska växtligheten. Blomningen jag såg i trädgårdar och på allmänna platser var helt enorm.
Just kombinationen berg, hav, karghet och frodighet ÄR oemotståndlig.

*   Olika klimat i samma stat.


Det fina med Kalifornien är att den bjuder på samtliga klimat, från soliga stränder, palmer och surfare till snö, skidåkning och sträng vinter.
Allt finns, och ofta behöver man bara åka ett par timmar bort för att finna det man söker. Rena ökenlandskap finns det gott om likaså. När vi körde från Las Vegas i Nevada till Los Angeles i vintras var det nästan en fem timmars bilresa genom Mojaveöknen som gällde. Staten är kuperad till max.
Naturen ÄR dramatisk, och den är  MYCKET kargare än naturen här på östkusten. NU har jag, som sagt, aldrig varit norr om SF, så jag kan inte uttala mig om naturen där.
Jag har varit i Portland, Oregon och i Seattle, Washington (men det är en helt annan historia).
*   Maten

JA men det måste jag ändå säga!! Maten.
Los Angeles utsågs nyligen till matstaden nummer ett i USA. OCH ja, jag måste ställa mig upp och applådera utbudet i stan.
ALLT jag åt var gott, och det var fräscht och det kändes nyttigt. Sallader fick man ofta till mackorna vi åt till lunch. Brödet var så gott. Ja, jag är impad av det stora utbudet av små, nyttiga restuanger överallt. OCH sen alla fik, små söta cafeer ligger i vartannat gathörn. Starbucks är inte herre på täppan, vilket är SKÖNT!
LA är ju en “nyttig” stad, folk tänker vansinnigt mycket på vad de stoppar i sig, och det märks på utbudet av ställen. Veganska, och vegetariska ställen står som spön i backen. Det, liksom ekologiska ställen är HETT.
Men, allt du vill ha finns därute. Precis allt.
Jag förstår fullt ut att Los Angeles seglat upp som matstaden framför andra i USA.

TACOS förresten! OJ vad mycket tacoställen jag såg. Överallt. DET är inte konstigt med tanke på hur nära Mexico ligger, och hur många invandrare det finns som öppnat tacoställen.
Karolina jobbar ju på en sådan restaurang hon också.

*   Stilen


Jag pratade om LA-stilen i förra inlägget. Hur snygga folk är därute, och att det finns en viss stil. DOCK, det finns ingen strömlinjeformad konformerad stil, utan folk verkar plocka upp det de gillar, och sen kör de sitt race.
Så länge det inte blir krav och jobbigt är det ju det jättekul. Men, som sagt, här travar vi på skör mark.
DET är lätt att bägaren rinner över, och jag tror (vet) att hetsen ligger under ytan. SÅ det är väl egentligen ingen positiv punkt detta. Eller jo, på ett sätt är det ju det.  Våga vara dig själv, liksom.
Sen kan vi som turister få ren underhållning bara genom att slå oss ner och se på folk.
Bara en sådan sak ...

MÅSTE dock tillägga att jag såg SÅ många vilsna själar i Los Angeles. Hemlösheten är stor.  De allra mest vilsna såg jag i Hollywood.
*   Miljötänket

Här ligger Kalifornien i framkant. Miljötänket är stort. Utanför Karolinas lägenhet finns en återvinningscentral som liknar dem man ser i Sverige. HÄR hos mig finns inget sånt. Här slänger vi all återvinning i en och samma balja (som jag berättat om förr). Precis som i Sverige betalar man även för samtliga plastkassar i butikerna. Hos mig gör man inte det (men man gör det i DC). Plastsugrör såg jag inga heller, de sugrör som fanns var gjorda av papperslika materal.
Så, man ligger verkligen före övriga USA vad gäller miljötänkandet.
Stort plus i kanten sätter jag på det.


*    Ljuset …

Det där svårförklarliga ljuset som finns i södra Kalifornien. Det där genomskinliga ljuset som jag aldrig sett någon annanstans. Det vita ljuset. Det är något gammaldags över det.  Det är som om det   vilar ett filter över hela staden, ett filter som ser ut som vore det taget från ett gammalt vykort ...
SÅ svårt att beskriva detta ljus. Ni som varit där vet vad jag talar om. Det är klart att ljuset har med havets närvaro att göra, med sanden, med ökenlandskapen och med bergen. Allt bildar det där ljuset, det som jag bara sett i SoCal.

Nu har ni fått läsa om det jag uppskattar med Los Angeles. Precis som med alla städer har den sina ljusa och mörka sidor.
Så är det överallt.
OM du varit i LA får du gärna tala om för mig vad du gillar, och inte gillar, med stan.


Med detta önskar jag samtliga en bra och fin dag.

24 comments:

Äventyret framtiden said...

Tack för det sista brevet för den här gången!

Så är det ju, med allting och alla platser. Det finns allra minst två sidor på ett mynt som det heter.
Jag kan tänka mig att folk som inte platsar i LA och Hollywood lätt blir vilse. Kontrasterna är säkert stora.
Du beskriver det så fint, så det känns nästan onödigt att kommentera.
Jag bara nickar bifall och är glad för att få läsa det jag läser.
Bilderna är som vanligt fina!
Tack Annika, ha en fin onsdag du med!

Anonymous said...

Säger också tack, mycket intressant läsning. Mycket man inte haft en aning om om LA med omgivningar. Har bara varit i SF och på vinprovning runt på ett antal vingårdar i Napa Valley och det verkar ju vara väldigt annorlunda mot LA. Hemskt med all hemlöshet, säkert många som försökte pröva lyckan kanske i filmbranschen och sen inte vill åka hem och visa att det inte gick. Sorgligt är det att se iaf.

Naturen verkar ju vara helt outstanding, med mycket av allt, fashinerande är det och sen dina fina bilder, kan ju inte bli bättre.

Ha en fin onsdag, själv ska jag ta mig ner till vår marknad här i krokarna och ikväll ska vi ut med vänner från Åkersberga och äta middag.

Annika said...

Karin:
TACK gulliga du!

Så är det, alla platser har en mörk sida och en ljus.
Precis, det är en vilsen stad. Tror att den "äter" de som inte riktigt orkar på ett annat sätt än tex NYC gör.

TACK finaste Karin för dina fina ord. DE värmer. Jag har en vecka här då jag har fullt upp med mkt, så förlåt om jag inte kommer på bloggrunda förrän imorgon eller fredag.

Stora kramar till dig!!!

Annika said...

Yvonne:
OCH jag säger tack till dig!!!
SF och LA är annorlunda!! SÅ annorlunda. LA är inte lik ngn annan stad jag sett här i US. Har varit för lite o Miami för att kunna ha en åsikt, men tror att den kan vara den som liknar mest.

Hemlösa hittar man i alla amerikanska städer. Små som stora. Ja, du vet ...
Men i Hollywood kändes det så himla uppenbart att det sådana som kanske en gång ville in i branschen. Det satt en kille i ett hörn, helt neddekad. OCH så snygg samtidigt att man förstod vad hans syfte en gång varit.
Samma då en dam kom in och skrek på en bar, ett sådant stiligt yttre, men samtidigt så LOST!!
Sorgligt.
Hemlöshet och tiggare är sorgligt, och en en given bit av den amerikanska staden.

Mysigt med middag med vänner. Jag ska också iväg om en stund och kommer att vara borta mer än halva dan.

Kramar!!!

Elisabeth said...

Vilka jordgubbar! Det är något annat än vad som säljs här.

Naturen ser verkligen helt fantastisk ut, med all variation och så alla dessa blommor. Om jag kom till LA skulle jag nog titta lite väl mycket på alla blommor och lite för lite på allt annat, skulle jag tro. Det måste också vara härligt att bo så när olika klimat. I Sverige är det ju absolut inte så. Här är det liksom mer utsmetat och likadant, i alla fall sett från min del av Sverige. Och visst skiftar naturen, men inte på samma dramatiska sätt.Vform said...

TACK för alla dina resebrev! Har läst allihopa ... så nu kan jag ännu mera om LA! :)
Undrar en sak om maten ... eller rättare sagt om bilden som visade jordgubbsliknande frukter/bär? Är det jordgubbar eller vad?
Sommar och sol på alla bilder! Det har vi också nu! Var ett varv till Vasa idag ... och satte mig på torget med en glass i all ensamhet!
Trevligt att sitta och kolla in människorna som verkar jäkta hela tiden! Hoppas vi får ha lite av värmen en längre tid nu!
Ha en fin dag du med!
KRAM!

Humlan said...

Du har ju så rätt, det är väl aldrig enbart positivt eller negativt, så det är roligt att du balanserade upp ditt inlägg om de mindre bra intrycken från LA med dagens. Och jag tror också att det skulle vara roligt att fortsätta norröver och se hela Kalifornien, har bara hört positiva ord från de som jag har hört/läst har gjort den resan.

Fina bilder, som vanligt!

Kramar!

Erica said...

Detta var absolut lika intressant att läsa som den negativa sidan av LA.
Jag gillar verkligen hur du delade upp det på två inlägg, för att verkligen lägga fokus på både och.

Jajamensan! Så sant att Kalifornien fungerar som typ en magnet för hela jordens befolkning (större delen av den).
Otroligt egentligen att ALLT finns i en och samma delstat! Typ alla klimat som finns.
Låter verkligen som att det är som du skriver; Något för alla.
Och det du skrev om ljuset i södra Kalifornien fick mitt fotohjärta att bulta lite extra. Det låter helt underbart!!
Åh! Vilken dröm att åka dit med Canon!


Kul att Kalifornien är en sådan miljömedveten delstat.
Jag har som fått för mig att just Kalifornien generellt ÄR väldigt mycket före resten av landet. På många plan. Inga konservativa vindar där, Tack Och Lov!
Kan behövas en sådan oas med tanke på vilka vindar som blåser på flera håll där borta just nu...
Men tillbaka till miljötänket ;-) Som sagt; härligt att höra att de är så framåt i den frågan. Kanske kan Kalifornien, med sin dragningskraft, inspirera övriga landet att ta samma väg :-D
En sak har jag funderat på... Har de pant på flaskor och burkar i USA? I Kalifornien? Eller kastas sådant i vanliga Plast och Metall-återvinningen?


Hoppas du får en fin onsdag!
Kramar /Erica-som-bara-har-fredag-i-huvudet-på-grund-av-nationaldagen-imorgon

Anonymous said...

Hej Annika!
Jag skrev en kommentar här om dagen, men tyvärr försvann den. Jag är glad att Karolina trivs bra i LA och att hon har många gamla kompisar från high school och college runt omkring sig i LA. Hon såg mer ” vuxen” ut tyckte jag. Mognat eller ska man kanske säga att hon nu kommit in i det riktiga sk ” vuxenlivet” som det blir då man är klar i college och det ” lätta” livet är över. Har sett det hos min son också då han började på sitt första jobb efter universitet. Barnalivet är över, sorgligt men ändå positivt att som förälder se det. För vi inser att nu har vara barn blivit vuxna på riktigt. Jag hoppas K får en chans att kunna åka till skären i sommar, mem inser att det kanske inte blir så. De har så mycket på gång hela tiden och svårt att få till det att vara borta. Jag är så glad att våran son tog sig till att ta ledigt en vecka och möta upp oss i Skottland nyligen. Men det var inte lätt även fast han gärna ville det. Han har så mycket på jobbet med stora projekt på gång.
Kerstin

Anonymous said...

Det har varit så roligt att läsa dina reser ev från LA och vad otroligt mycket ni hann med!
Jag och sonen besökte också Getty då jag var och hälsade på i April. Besökte ni Getty Villa också i Malibu? Där han bodde?
Det gjorde inte vi, men ska nog göra det nästa gång.
Du frågade vad andra som varit i LA tycker om staden.
Jag gillar LA och Orange County! Skulle nog helt klart kunna tänka mig att bo där, hmm ja om det inte vore så mycket trafik. Så fort man stiger av flyget så tycker jag man känner, the vibe of LA! Det liksom sjuder av liv och passion av alla de slag. Tycker alla är väldigt vänliga också. Så stor skillnad på LA och SF. SF har inte alls samma vibe som LA.
Sonen trivs väldigt bra i LA och tycker det är väldigt lätt att få nya vänner. Men det är ju lite annorlunda för honom som är ingenjör och inte i show business . Han har lite vänner däremot som är i branschen och vet att det inte är lätt. Gillar också Kalifornien och LA med alla små fik och ekologiska matställen med mycket fräsch och nyttig mat. Sedan att det är så mycket miljötänk på allt är ett stort plus!
LA är stort och många olika sorters människor som bor där, alla får plats och är välkomna på något sätt. Även fast det är en hård plats på samma gång. Min son bor ju nära havet och där ser man inte det man ser runt Hollywood. Så underbart att gå längst strandpromenaderna där, så otroligt vackert! Jag själv älskar Kalifornien och all deras natur. Jag har både berg och hav och otroligt många ställen att hika på trots att jag bor i the Bay Area. Så mycket natur, vilket jag älskar!
Kram/ Kerstin

Anonymous said...

Nu har jag skrivit 2 gånger om det negativa med LA. Men tyvärr är de kommentarerna borta...
Men jag instämmer med dig Annika , vad du beskrev det negativa med LA.
Kram/ Kerstin

Anne said...

Vilken fin serie av resebrev du bjöd på, som du vet har jag uppskattat dem mycket. Som du också vet skulle jag vilja se mer av SoCal som är mig rätt obekant. Mitt enda besök i LA för många år sedan gav ingen mersmak men det har du ändrat på Annika, det känns fint faktiskt. CA är en så fin stat, det håller jag helt och hållet med det. Det är så sant. Den rymmer så mycket, som du säger också. Så det är inte konstigt att den har den dragningskraften den har på folk från när och fjärran. Jag har en liten egen historia och hur CA påverkade mig på ett sätt jag inte trodde.

Före vi flyttade till USA så hade jag bara besökt USA en enda gång och det var under 6 månader i Florida där jag bodde ett halvår. Det var en fin tid, speciell men jag klickade inte med USA då, det fanns inget direkt som gjorde jag kände jag ville tillbaka liksom. No offense till Florida, det var super besöka men jag kände liksom mig inte "hemma" där och trodde då att det representerade hela USA (vilket jag insett som äldre, klokare och med mer erfarenhet att ett enda besök till en delstat inte säger nånting alls om hur det kan vara i en annan del). Så när det bar av till Sverige igen var det skönt, en lättnad. Jag hade inte blivit kär i USA och än mindre lockade det att bo här... Sedan reste och besökte vi Kalifornien, det var egentligen inget eget val utan det var via mannens dåvarande skola/jobb i Sverige som hade en konferens i SF, CA. Så det var ingen egen nyfikenhet som styrde oss till den resan, det bara blev så. Vi passade då på att resa tillsammans, stanna lite längre och resa runt i CA helt enkelt. Det var alltså mitt andra besök till USA och då, i CA när vi vistades där var det nåt som hände....jag såg ett annat USA och jag blev förälskad. Jag fann ett annat USA som jag klickade med, vill påstå jag föll för USA där och då. Nånting skiftade i mig. Vi åkte hem igen, livet fortsatte sin gilla gång och år senare kom möjligheten upp flytta hit och vi tog den, jag var positivt inställd till att prova på, men jag har alltid sagt att om min enda erfarenhet av USA hade varit min tid i Florida, då hade jag sannolikt inte velat flytta till det här landet (även om flytten skulle vara en annan plats i USA) men hur resan i CA och min förälskelse som då uppstått till USA förändrade saker för mig, så utan mitt möte med CA hade jag nog inte vågat/velat ge chansen flytta till USA. Men mötet med CA och den bilden av USA gav mig en positiv känsla, som jag hade med mig då vi tog språnget flytta hit. Och resten är historia som de säger, som du vet stortrivs jag ju här och detta är hemma nu. Så tack CA, tack vare dig vågade jag flytta till USA (även om jag ju inte hamnade att bo där).

Och som du också säger, sant är ju för LA som för alla andra platser att det finns plus-och minus. Så är det ju med precis allting. Jag kan faktiskt bli lite störd på de som envist hävdar att Sverige/USA/fyll i valfritt är perfekt, utan minus men bara plus och som attackerar en aggressivt om man säger nåt negativt om deras utnämnda paradisplats. Så är det ju inte, oavsett hur mycket jag älskar vissa platser här på jorden så inte har jag än så länge hittat en plats som är helt felfri...finns inte.

Hemlösheten, tänkte faktiskt fråga dig om det. Om det syntes. Hörde nyligen (eller läste) att det blivit än värre i LA och att de verkar oroa sig för diverse sjukdomsutbrott denna sommar, då råttor och annat sprider skit och många hemlösa med dålig hygien osv. Att situationen är allvarlig och kan påverka hela samhället, inte bara de hemlösa.
S

Anne said...

om vi vet, det är ett amerikanskt stadsfenomen överallt i landet. Hemlöshet alltså. Men jag har hört de från östkusten som besöker västkusten säga att de blivit förvånade av hur mycket hemlöshet de sett. Jag vet inte om det stämmer, har ju bara hört ett par göra den reflektionen. Ärligt så tycker jag inte att Boston hade så mycket sånt, när jag var där 2015. Portland är mindre än Boston så inte helt jämförbart men tycker vi har mycket mer hemlöshet här (i mindre stad), tyvärr väldigt mycket till och med. Seattle som förvisso är en stor stad (jämfört med Portland) har också mycket hemlöshet. SF också. Som sagt, det finns ju i alla amerikanska städer men spontant (jag är ju ingen expert) så känns det som städerna på västkusten har mer av den här varan än de i öst. Men som sagt, jag vet inte för det finns ju överallt. Men det är ett väldigt stort problem här som mer och mer börjar diskuteras, det blir ju så när livskvalitén påverkas bland vanligt folk och proportionerna blivit så att det märks.

Det finns de som säger att varför det är mer i väst är för att de styrande varit slappare med att ta tag i det, att det är "snällare" vara hemlös här så det drar folk från andra delstater att komma hit och att på andra håll i landet är man tuffare mot hemlösa och kör iväg dem, har hårdare krav etc så de har svårare helt enkelt och att det gör de syns mindre. Inte vet jag vad som beror på vad. Men man ska ju inte behöva gå igenom en park inne i stan och se hemlösa ha sex eller sticka kanyler i varann på en parkbänk eller ha människoskit utanför sin portgång pga hemlösa som uträttat sina behov. Saker som tyvärr hänt/händer här... När det gått så långt förstår man att "vanligt" folk får nog och börjar ställa krav och sätta ner foten.
Men oj vad det blev lång utläggning om hemlösa nu, det var inte riktigt meningen.

I alla fall, tycker det låter som bra planer att sikta på två besök per år. Men som du säger, det löser sig och blir vad det blir. Tanken att man när som helst kan åka, spontant bara boka in ett flyg för de går dagligen är rätt trygg och skön att ha tycker jag, eller hur? Även om det sen i praktiken betyder och blir man åker kanske 2 gånger per år eller ännu mindre till och med, men ändå, att veta att man KAN åka när man vill, att det behöver inte vara så bestämt utan möjligheten finns där. Det brukar kännas bra, att veta öppningen finns. Även om det som sagt sen i praktiken blir betydligt sällan. Men veta att man kan...
Kram!

Annika said...

Elisabeth:
Men visst, jag är ju lite sån jag också, haha. Glor på växter och natur mest av allt.
Jordgubbarna ja, de var minsann STORA!!

Ja, naturen väster om Klippiga Bergen är maffigast i US. LÄTT. Alla stater västerut är så imponerande med sin natur. SÅ dramatiskt. Allting.
SÅ vackert. Så annorlunda. Östkusten är inte ALLS som västkusten. De skiljer sig enormt åt naturmässigt.
Sverige och delar av amerikanska östkusten liknar varandra litegrann. Speciellt längre norrut.
Nej, Sverige har inte den dramatiska natur som amerikanska västkusten har. Inte alls.
Naturen västerut är bara SÅ BOOM. Överväldigande vacker.

Annika said...

Vivan:
STORT tack, snälla du!!
Vad glad jag blir.
Bilden ja, det ÄR jordgubbar!!! Snacka storlek, eller hur!!
SÅ trevligt med ert väder nu!
Underbart. Mysigt med Vasa och sitta och kolla in folk. Älskar sådant.
Stora kramar från mig!

Annika said...

Humlan:
SÅ är det ju, alla städer har en solig och en skuggig sida.
Varenda en, i hela världen.
jag med, måste gå se det som ligger norr om SF, och måste även få se alla nationalparker därute. De stora, mäktiga. Skulle vilja åka till Sierra Nevada också. Det är en sådan stor stat att upptäcka.
TACK och kram från mig!!

Monica said...

Så roligt och intressant att läsa dina resebrev Annika! Du har berättat och fotat så fint och bra, har varit kul att följa allt! Hoppas att allt känns bra för Karolina och att hon mår bra på alla sätt, så fint att ni kan komma och hälsa på igen och igen:-). Förstår att hon får slita mycket med olika jobb och kurser men de orkar mycket vad jag kunnat se. Ja vi var väl så där själva i samma ålder eller hur:-)

Läste idag att LA förbjuder cigaretter, ja med vissa undantag. Intressant och om det kommer att fungera. Är lite protester såg jag från dem som säljer att de får mindre inkomster.

Ha det så fint i fortsättningen av veckan Annika!

Annika said...

Erica:
TACK Erica, vad roligt att höra!
Blir glad!
Ja, nog har staten ALLT och lite till. DET är så LÄTT att förstå det då man kommer dit.
Dragningskraften.
Man fattar direkt.
Ljuset ja ... i södra Kalifornien. DET är SÅÅÅÅ speciellt.

ja, Cali är liberalt. Mkt liberalt. Det är aldrig ngt snack om hur de röstar där vid valen. Att Cali är demokratiskt är givet.
I vissa stater pantas flaskor som hemma, kan dock inte gå i god för att CA gör det.
I VA görs det inte. Här bara återvinns det i baljan.

Tack, jag har haft fullt upp ett par dagar här. OCH fram tills att jag tidigare skrev morgondagens punktinlägg hade jag HELT glömt bort nationaldagen imorrn, haha.
KRAMAR!!!!

Annika said...

Kerstin.
HEJ, det var länge sen!
Så roligt att se dig här igen.
Karolina trivs bra i LA. Hon har roligt! Hon lär sig saker hela tiden. Ja, jag tycker nog att hon mognat sen hon flyttade dit. Det kanske syns på bilderna tom?
SÅ kan det nog vara. Du vet, nu klarar hon sig själv med allt vad et innebär. Precis på samma sätt som du ser din son.
det riktiga vuxenlivet får barnen att mogna. Uni är ju ändå en väldigt skyddad verkstad, då man tänker efter.
KUL att du också märker det. K kommer till OBX en knapp vecka. Men jag vet inte om hon kan ta sig hela vägen till Skären. Vi år se, helt enkelt. Hon jobbar ju, tar klasser, har en hyra att betala ...
ja, du vet ...

det var på the getty villa vi var, i Malibu. Fint!!


TACK, kul att läsa om dina upplevelser av LA.
Trafiken är överviktig. JAG HATAR den. Alltså, jag fullkomligt tycker att den är helt vidrig.
JAA!!! JA, det borde jag ha skrivit, folk är VÄNLIGA som bara den i LA! DET tänkte jag på också. K säger att det beror på att alla är skådisar, hahaha. Jag vet inte jag ...hehe.
Miljötänket och maten, spot ON!!
Maten så god, och jag uppskattar så att det inte bara är en massa kedjor. VILKET det är här är där jag bor, väldigt mkt kedjor. Tråkigt.

ja, Kerstin ... du bor i en UNDERBAR stat. Underbar-
SOm sagt, det är LÄTT att förstå dragningskraften staten har. Om du jämför ljuset i SF och SoCal, ser du ngn skillnad???

Peter och jag ska resa in till SF nästa ggn. Stanna ett par dagar och sen bila ner längs PCH till LA.
Cannot WAIT!!!

Kramar!!!! OCH tack för att du berättar!!!!

Annika said...

Anne:
OCH jag uppskattar SÅ otroligt mkt att du gillar det jag skriver. TACK!!
jag blir SÅ glad!!
Anne, du vet-- första gången jag var i LA 2016, gillade jag inte alls stan. INGET impade på mig nästan. Jag tyckte bara det var jobbigt och utspritt och spretigt.
Sen när vi flyttade in K jobbade vi bara konstant i fyra dagar. Det var först nu som stan sjönk in och jag fick en uppfattning.
Jag är inte kär i stan än, men jag kanske kommer dit.
Däremot kan jag säga att jag är kär i Cali. I naturen, i dess skönhet och dramatik. ÄLSKAR DET!!!

Anne, det var så det gick till ALLTSÅ!! WOW!!
ja, jag minns ju att du bott i FLA.
Nej, jag är ingen fan av den staten heller, faktiskt. För hett, för fuktigt. Allt det där.
Men numera är jag ju kär i The Keys, men det är en annan femma. Dock att bo där året runt? Nej, jag måste ha mina årstider.

Kalifornien, alltså et du vad jag tror? jag tror att den staten kan förvrida huvudet på den mest negativa. Tror inte det går att motstå, helt enkelt. Ca har så åååå mkt. OCH den har en förmåga att impa på oss alla.
OCH nu bor du i Oregon, en skönhet. ALLA stater väster om The Rockies är så in i bomben fina!!!
ja, jag jar ju inte varit i alla, men jag VET ju ändå, hehe.
När jag var i Oregon minns jag att jag älskade det, bergen, den söta, coola stan, Mount Hood, Astoria. havet.
ALLT!!
Samma kände jag för Seattle.
Du bor SÅÅÅÅÅ fint.
Hos mig är det fint också, visst. MEN inte ALLS sådant drama som hos er.
Här är det mer stillsamt vackert. Hos er är det BOOOOOOM BEAUTY!!!

Nej, för i sjutton, USA är INTE perfekt på vis i världen. Sverige är det inte heller, inte alls. Visa mig det land som är perfekt? Tror inte det finns på denna jord.

Byter ruta ...

Annika said...

ANNE:

JA! Jag såg många, många hemlösa och tiggare. Jättemånga, speciellt i Hollywood.
Karolina sa att det sitter en kille på Sunset som ser ut som en modell. han tigger, han är hemlös.
Jag såg också väldigt snygga tiggare i Hollywood, både män och kvinnor. DVS, man såg att råmatrialet verkligen fanns där.
Fattar du?
Förmodligen vilsna själar som förlorat kampen mot stan sas. Sorgligt. MEN ja, jag såg massor. Många bor i tält i under broar.
MEn, alas, hemlösa finns i alla amerikanska städer.
DC har många, många. NYC också. Minns inte om jag reagerade på det i Boston? Kanske inte ...
OCH kanske är det så att ni har fler på västkusten? SKA kolla in SF när jag kommer dit.
ja, jag kan tänka mig att man kan oroa sig för sjukdomar, råttor och hetta. DET sägs ju bli en torr sommar återigen.

Det kan ju också vara så att hemlösa söker sig till varmare klimat. JA, inte för att man kan beskylla Portland och Seattle för evig sommar, inte SF heller, och inte LA egentligen heller ...
Det kan ju vara så att ni har mer liberala lagar hos er?
Men inte vill man se stora tältstäder heller i städer, håller HELT med där.

Två besök om året kan det bli, vår och höst. MEN bäst att inte sia för mkt.
MAN vet aldrig.
DET är betryggande att flygen mellan städerna går i skytteltrafik varje dag.
Att så många flygbolag har IAD-LAX på sin rutt.
Fem timmar med flyg till LA. Det tog fem timmar med bil till Elon ... så :-)

TACK Anne för din kommentar. UPPSKATTAR som alltid.

Kramar!!

Annika said...

Monica:
TACK snälla.
Det har varit så roligt att skriva om det här, ffa eftersom ni gett mig så fin feedback!!
TACK!!!
Karolina gillar livet därute. DET gör hon.
Hon har varit på en del intressanta grejer på sista tiden. EN sak är säker, hon får SE och vara med om så mkt!!
Aha, ska de alltså sluta sälja cigg??? Intressant. Men weed går bra, antar jag. HAHAHA!!!
Måste kolla upp det där, har inte sett det. Vet att man inte får röka på allmänna platser där, men det får man inte hos mig heller.
Monica, ha en fin kväll nu!!!

Anonymous said...

Hej igen Annika,

Ljuset i LA, det där ljusröda tror jag tyvärr beror på luftföroreningar...
Men det vanliga ljuset tror jag nog är det samma här uppe hos mig.
Men ja, kanske är det lite finare nere i LA.:)
Apropå hemlösa, så har jag hört att östkusten skickar många med en one way flygbiljett till LA och SF bl a. De vet att de klarar sig här, det kan bli kallt men ingen snö. Har ochå hört att många stater skickar dem till Hawaii. De ahr haft stora problem med hemlösa i Honolulu, men nu ahr de rensat upp där de sista åren. Var de hemlösa tagit vägen , har jag ingen aning om. Så de skickas runt mer än vad man tror.
Tyvärr har SF mer hemlösa än någonsin.Många jag känner som bott där i mer än 30 år, har flyttat därifrån. De tycker det har blivit för skitigt pg a v hemlösa som skiter utnaför portar mm. Många tycker att det ska rensas upp mer i SF än va de gör. Tyvärr är det som i Sverige att de stänger ner psykvården mm, så de hamnar ute på gatan. Tragiskt är det, många vilsna själar.
Hör av dig-er då ni kommer till SF. Kanske kan vi ses på vägen?
Kramar!
Kerstin

Annika said...

Kerstin:
Nej, nej det är inget ljusrött smogljus jag talar om, det vet jag hur det ser ut. Det har vi också ibland. Nej, det är vitt, genomskinligt lite gammaldags ljus, som på gamla vykort från förr (inte sepiatonat).
Tror snarare det har med hav, sand, berg att göra. Det blir en ljusbrytning där som är speciell, det är den jag tror det handlar om. Gotland har ju tex också ett väldigt speciellt ljus.
OJ, det låter underligt, att man skulle skeppa hemlösa med plan från kust till kust.
Det där måste jag forska lite i, låter mkt konstigt i mina öron.
Många hemlösa här också, tyvärr. Även här i Reston. Ett problem överallt, och även hemma numera (det såg man aldrig förr).
Precis, det är ju vård många av dem behöver. Här är det ju ofta de som varit i krig o har ett stort trauma som söker hemlöshet, men även andra som trillar ur samhället ...
Sorgligt är det.
Absolut, om tid finnes skulle det var kul att ses.
Stora kramar från mig!