Wednesday, May 01, 2019

Väder och klimat ...


Godmorgon!Idag ska vi prata lite om sommarvädret, tänkte jag.

Detta outtömliga ämne som intresserar alla.
Har jag rätt eller har jag rätt?

Torkan plågar många i Norden. Torkan plågar många här i USA likaså, speciellt på västkusten, även om Kalifornien just nu inte har någon farligare torka att tala om.
Dock, regnen verkar ha upphört vid det här laget och skogsbränder har REDAN börjat siktas på sina håll. SÅ inte bra … Alls.

Karolina kom till Los Angeles just när det regnade som mest. Hon sa att hon inte kunde fatta hur mycket det verkligen kunde regna i södra Kalifornien när det väl sätter den sidan till.
Hon berättade också om hur handlingsförlamade många därute blir vid regn.
Karolina sa själv att hon var glad att hon har erfarenhet av regn och rusk från alla år på östkusten under barndom och uppväxt.
Nu verkar de där regnen därute i Kalifornien, som sagt, ha upphört.
Regnen resulterade dock i det som kom att kallas “super bloom” då kullar och berg blev smaragdgröna och blommande. En fröjd för öga och själ.
Det är väldigt ovanligt för den delen av Kalifornien med den blomning som var. Nu börjar det dock dra ihop sig till torra dagar där likaså. Den stora torkan närmar sig säkerligen.
Karolina sa sist vi talades vid att hon saknar regn …Super bloom på kullarna runt LA. Bild från Smithsonian.
Här på min kust är det motsatsen.
Det har aldrig regnat så mycket här som det gjort sedan i fjol somras.
Regn och nederbörd har vi haft oftare än jag någonsin kan minnas från förr.
Det har regnat så mycket att träd faktiskt dör, och de murgrönor som slingrar sig längs träden utanför mitt deck har dött. De har dött drunkningsdöden underifrån.
De hänger på träden bruna och döda. OCH döden kom alltså inte av torka, utan av motsatsen.
Är inte detta skrämmande så säg?


Många därhemma verkar vilja ha en repris på sommaren 2018. OCH ja, vi som var med då därhemma minns hur HETT och soligt det var.
En eftermiddag på skären, i slutet av juli, kom jag ut från vårt gästhus. Jag hade vilat en stund därinne och haft en fläkt på.
När jag steg ut på trappan, som ligger i söderläge, slog en enorm hetta emot mig. Det var som att hela luften dallrade. Jag minns så väl att jag tänkte att det kändes PRECIS som Reston-sommar.
Dessutom var det så torrt att jag kände lukten av torka. Alltså med andra ord totalt overkligt.
Det var säkert upp emot 35 grader.Bild från stone roofing company.


Det vädret rådde i vecka ut och vecka in. Okej, kanske inte runt 35 grader, men det gick ju åtskilliga veckor då tempen låg på väl över 30 grader.
Overkligt.
Skönt?
Njaee, jag vet inte det om jag ska vara ärlig. Här är det ju en sak, vi vet att det blir hett och superfuktigt. ALLA är beredda på det.   Husen har AC, liksom alla affärer och inrättningar. Utan AC skulle man stå sig slätt, helt enkelt.
Hemma kommer man inte alls undan. Nu verkar det som om fler och fler i Norden skaffar sig AC i hem och sommarstugor.
OCH blir de här supersomrarna det nya normala blir det nödvändigt för samtliga att införskaffa AC.
Visst minns jag värmeböljor från förr i Norden också. Men inte som den i fjol, den var mer oroväckande än "HÄÄÄÄRLIG". Aldrig förr har det väl varit hett så länge som det var i fjol somras.

Många hemmavid är så miljömedvetna på alla plan. Det är jättebra, och det är något för oss alla att ta efter. Här där jag bor samlar vi till exempel ALL återvinning i en enda balja, den baljan hämtas varje onsdag. Vi sopsorterar inte mer än att vi slänger all plast, tidningar och annat i en och samma plastbalja.
SÅ funkar det här hos mig. På andra ställen i US funkar det annorlunda.
Kalifornien är nog nästan den stat som är mest progressiv--och lik Norden--då det kommer till aktiv källsortering.
Vi borde alla ta efter, ja vi här i resten av US alltså. I Kalifornien betalar man även för samtliga plastpåsar i butikerna, precis som ni hemma har gjort i åratal. Här hos mig gör man det inte. MEN, det är glädjande att se att många har med sig tygkassar då de handlar. Se där, ett steg i rätt riktning iallafall.Jag har flera muminkassar, bland annat denna.  Det är bra att man allt oftare ser folk som har med sig kassar till affären.  Bild från Moomin.fi
Fastän alla är så duktiga hemmavid på källsortering och aktivt miljötänk så är det nog ändå så att flertalet jublar högt över tanken på en het och lång sommar som “aldrig tar slut”.
Fast i ärlighetens namn, det går ju verkligen stick i stäv mot det man kämpar emot.
De här heta, torra och soliga somrarna hemmavid ÄR ju en klar följd av klimatförändringarna. Likaså är dess längd, det är inte normalt med 25 grader i mitten av september.
För jo, jag tror det blir en repris på fjolårets sommar hemma.
Likaså tror jag att det HÄR blir en repris på fjolårets sommar, alltså regnigare och gråare än normalt.
Dessutom tror jag ett extremvädret har slagit sig tillrätta över oss alla.
Vi här i The Mid Atlantic kommer att se tornados i mycket större utsträckning än vi någonsin varit med om förr.
Ni i Norden kommer att se skogsbränder och vattenbrist till följd av detta.
Inte mysigt, inte rätt. Inte någonstans.


Jag tror, som sagt, att man i Norden går en HET sommar till mötes igen.
Fast jag hoppas på en sommar av mer normal sort.
Det märktes så tydligt på flora och fauna i Norden i fjol hur illa det var. Träden gulnade i förtid, algblomningen så tydlig på sjöar och hav. Lidande djur i skogar och på bondgårdar.
Inte en siffra rätt ...Bild från iStock.com
Hur ser du på sommaren som komma skall?
Vad önskar du dig av den?
Vill du ha en repris av fjolårets rekordsommar?
Eller, önskar du att den ska bli mer normal?
Hur reagerar du på att våren ( i vissa fall till och med den meteorologiska sommaren) i Sverige detta år inträffade en hel månad tidigare än normalt?


Jag såg en bild på Insta igår från Stockholm. DET VAR LIKA GRÖNT DÄR SOM VI HAR HÄR NU!!
Vi ligger exakt lika i grönska och blomning, och det är banne mig inte alls normalt.

That being said, y’all … Ha nu en bra första maj!

25 comments:

Äventyret framtiden said...

Så torr som sommaren var senast vill jag inte ha den igen. Normalt väder föredras givetvis. De enda som verkligen njuter av hettan och torkan är turisterna som njuter fullt ut, de som kan vara på sjön osv. Bönderna, jordbrukarna och alla vi andra runt omkring dem vill ha normal sommar med sol på dagarna och regn på nätterna :) .
Det mår alla bäst av men vi får säkert räkna med instabil väderlek som vi tycks ha drabbats av alla.
Källsortering är en naturlig sak här i Norden, de flesta sköter det perfekt, men likväl så är det en småsak i sammanhanget, även om den är viktig. Men så länge stora bolag och stora länder tillåter uppvärmning med billigt kol bl.a. Kina, så blir det ingen större förbättring. Mycket måste förändras "uppifrån". Den lilla människan är inte den största "boven"/ orsaken till klimatförändringen. Pengarna styr som vanligt, marknadskrafterna pratar vackert men gör tvärtom, politikerna detsamma över hela världen, även i vårt fagra Norden. Man har fortfarande inte förstått hur allvarligt läget är. Under tiden kan man bara göra det man själv kan göra, bidra med det lilla för att miljön ska må bättre. Vi är rätt bakbundna, så länge som de verkliga förövarna inte förändrar sitt miljötänk.

Med tanke på dina frågor om våren, den tidiga, så har vädret inte förändrats nämnvärt under en lång räcka av år. Vi har redan i många års tid varit med om tidiga vårar med backslag när den egentliga våren borde ha kommit. Men visst märker man av klimatförändringarna, utan vidare. Lite pö om pö men ibland ramlar det tillbaka till det vi räknar till mera normalt och så kommer det att göra länge än men förändringen är på gång. Den kommer inte över en natt men den är på väg. Grymt nog för naturen och människan.
I år har april varit ovanligt grön och varm, nu stannar det förmodligen lite grann upp när det blir kallare igen.
Ha en fin dag du med Annika!

Nathalie said...

Bor i en förort till Stockholm och här minns alla jag pratat med förra sommaren som fruktansvärd! Det var så hett, gick knappt att andas och svetten rann från morgon till kväll. Och det blåste så lite?! I vanliga fall brukar ju vinden svalka lite men nu stod luften still i flera månader kändes det som. Jag är förskollärare och eftersom att vi ofta är ute på gården vid hämtning så blir det lätt att konversationerna med föräldrarna rör vädret och med tanke på hur torrt det har varit senaste veckorna med mycket bränder så har värmen onekligen kommit på tal. Jag tror varenda en har sagt "Hoppas det inte blir lika varmt som förra sommaren!". Jag kan inte annat än att hålla med. Är gravid med mitt första barn, beräknad till 1 september och hoppas på en vanlig svensk sommar med sol, lagom värme och lite regn! Här hemma funderar dock vi redan på att köpa en AC bara ifall att, för att vara höggravid under en repris av förra årets sommar känns nästintill olidligt.

Anonymous said...

God morgon från ett soligt Spanien. Ja du, det är skrämmande hur det har blivit och man undrar hur det ska sluta. Man märker det mer hemma än man gör här, även om odlarna tycker det är för torrt här också året om och risken för vattenbrist hänger över dem året runt. Inte kul alls, sen att de inte får några stora pengar för sina fruktskördar är ju inte heller så kul. En kille som jobbar på en Plantskola säger att odlarna får 50 cent/kg för apelsiner, alltså drygt 5 kr/kg och det ska räcka till att betala plockare med, vattna och sköta om odlingarna och helst ge liten vinst också. Säkert ingen lätt matematik.

Vad vi märker här är att det blir knallvarmt mycket tidigare, förr var juni en månad då du ofta hade en tunn kofta på kvällen, så är icke fallet längre utan det är sååå varmt så AC på natten är nödvändig även då.

Sopsortering är de inte bra på här heller, inte många som sorterar utan det mesta hamnar i samma tunna även om det börjat komma upp glasssortering och papperssortering och oljesortering (här används ju bara olja till matlagning), men tror inte det slagit igenom så mycket. Tänk alla al-burkar som bara slängs med vanliga sopor, ingen sortering av dem alls. Svårt att lära gamla hundar sitta sägs det och det kan nog överföras på miljötänk här. Folk är tyvärr väldigt slarviga med att slänga skräp på var som helst, hundar gör ifrån sig var som helst utan att ägarna ägnar ett ögonblick på att plocka upp. Hemma är det ju inte vanligt att ens barn slänger papper och sånt på trottoarer, man har lärt sig att slänga i papperskorgar, bra där!

Imorgon kväll åker vi hemåt igen, tyvärr har vi fått boka nya biljetter och kommer att tillbringa natten mot fredag i Madrid. Vi har ju SAS biljetter på fredag men piloterna strejkar ju fortfarande så de lär ju inte vara klara till fredag så vi fick boka nya med Iberia för vi måste vara hemma senast lördag. Jag ska åka till Skåne och vara barnvakt nästa vecka och min man har läkarbesök, sjukgymnast mm inbokade på måndag och det är svårt att boka om. Lite oroande med tanke på att vi har SAS biljetter till NY den 15 maj och vem vet om strejken är slut eller SAS gått i putten, detta kostar ju enorma pengar varje dag och 3 länders stridslystna piloter ska samsas om ett avtal, nja, inte lätt.

Ha en fin 1:a maj, här ska jag ta en promenad till marknaden här i våra krokar och sen börja packa för städfirman kommer och städar ut oss kl 10 imorgon.

Stor kram från Yvonne

Erica said...

Vädret är alltid ett spännande ämne. Och skrämmande. Speciellt i dessa dagar.
Det är helt sjukt hur det är med vädret och årstiderna numera!
Vi hade vårvinter i mars detta år. I MARS! Har inget minne av att det fallit en enda snöflinga sedan mitten av mars. Det är helt sjukt.
Dock visar min väderapp snö nu på fredag. Och DET är ju normalt i alla fall. Är dock två dagar dit, så vi får väl se...

Förra sommaren ja... DEN var helt sjuk! Och helt sjukt obehaglig. Och skrämmande med alla skogsbränder och nödslakt.
Maj och Juli 2018 går sannerligen till historien.
Jag vet att söderut var det en enda lång värmebölja hela sommaren, men här uppe hade vi trots allt mildare väder i juni och från augusti.
Juni var lite gråmulen, och jag minns hur regnet Vräkte ner utan uppehåll i 24h på midsommarafton.
Vid månadsskiftet juli/augusti fick vi också ett par ordentliga regnoväder, vilket fick ner temperaturen 10-15 grader inför augusti och september. Gode skönt ändå, eftersom det var i samma veva som jag började om att jobba efter sommarledigheten :-)
Men maj och juli var INSANE!

Min hjärna slits alltid åt två motsatta håll när det gäller sommarvädret.
Jag gillar sommaren, ogillar regn och är samtidigt mycket intresserad av miljötänk.
...
Så min första (reflexmässiga) reaktion på en sommar som förra, är "Åh! Så härligt!".
I nästa sekund vill min hjärna slå till mig. När jag Tänker istället för Reagerar.
Min hjärna vill slå till mig JUST för att "härligt" är min FÖRSTA reaktion.
Det här är inte normalt.
Det är jordens reaktion på vad VI människor GJORT med den...

Jag tycker också det är så härligt att se hur fler och fler blir miljömedvetna, t.ex. vid shopping. Här ser en också väldigt många som tar med sig egna tygkassar till affären.
Härligt att se hur det är en uppgående trend runt om i världen också :-)
Matvaruaffärerna säljer ju även små tygpåsar för frukt och grönsaker, som en kan köpa en gång och sedan använda hur många gånger som helst istället för de där små plastpåsarna vid frukt/grönsaksavdelningen.

Att det är så vanligt med källsortering här tror jag är för att det faller sig så naturligt för de flesta. För att det gått så lång tid sedan vi var tvungna att börja sortera våra sopor.
En hel generation har ju trots allt vuxit upp sedan dess. De minns inget annat än källsorteringen.
Jag minns när Renhållningen körde ut "de gröna och bruna tunnorna" (Brännbart och Kompost) till alla hushåll, och alla fick hem den där foldern som visade vilket typ av skräp som skulle var. Och vad en var (är) tvungen åka till närmaste Återvinningsstation med. Det var ju någon gång på 90-talet. Tror tunnorna kördes ut någon gång i samband med att min förälder började jobba där, och han började typ -95 eller -96.
Som jag förstått det är det så att ett hushåll får betala en straffavgift om det är osorterat i tunnorna, dvs om en slänger t.ex. allt från matavfall, till mjölkpaket, till plastförpackningar o.s.v. i till exempel den gröna (Brännbart) tunnan.
Och att hyresvärden får en straffavgift om det är huller-om-buller i soprummen till ett lägenhetshus.

Jag gick in på Pireva (=PIteå REnhållning & VAtten) och såg att priset för "Hämtning av felsorterat kärl" är 300kr/kärl.

Erica said...

Är dock väldigt olika vilka tunnor som finns i olika soprum.
I vårat har vi endast Brännbart, Kompost och Restavfall (Pireva: Exempel på restavfall: porslin, keramik, dricksglas, glasprydnader, speglar, lerkrukor, säkringar).
Resten måste vi till ÅVS:en eller till Tippen med.
T.ex. Pitebo´s soprum innehåller så gott som alla tunnor! ♥
De har: Brännbart, kompost, pappersförpackningar, tidningar, plast, restavfall, wellpapp, färgat glas, ofärgat glas, metallförpackningar, en del har t.om. en skrinda för elektronik! samt behållare för batterier och glödlampor.

Även om vi "konsumerar som att vi hade typ 4 jordklot" (har jag det för att jag läst nånstans) så gillar jag det sättet som Sverige hanterar sopor på :-)
Vi återvinner ju till och med de Brännbara soporna; alltså "resten". De grejer som inte går in under någon av alla de andra kategorierna.
Soporna skickas iväg till bränningsanläggningar (närmast oss finns det en i Boden, vet jag) där de bränns och återvinns till energi och värme.Nej, nu ska jag försöka återuppta tråden här ;-)
Som du kanske märker är det här ett ämne jag tänker väldigt mycket på ;-)

På sätt och vis vill jag ha en sommar som förra året, men ändå inte.
Tror nog jag vill att det ska vara någon blandning av förra sommaren och en normal sommar.
Jag brukar säga att min perfekta sommar skulle vara om "det regnade på nätterna och var varmt & soligt på dagarna". Då fick vi allt, både regn till naturen och för oss som inte gillar regn: sommar och soliga dagar... :-)

Jepp, jag har som sagt också reagerat på att allt hänt så tidigt i år.
Här hos oss är det så otroligt lite snö kvar just nu än det brukar vara. Det är i princip borta, förutom någon svart snöhög från snöröjningen.
Igår såg jag till och med småknoppar på några Björkträd här i stan, och fick nästan panik!
Jag älskar trädknoppar, men det är 2-3 VECKOR för tidigt! Och Björkarna blir ju gula nog tidigt som det är (augusti). Om de slår ut nu, när kommer de att bli gula då? I juli?

Hoppas du får en fin onsdag i alla fall!
Kram /Erica

Humlan said...

Jag tittade på 10-dygnsprognosen och såg att det ska regna (lite) de flesta dagarna framöver, då tänkte jag på förra sommaren när de lovade regn till helgen, nästa vecka, om några dagar ... och när de dagarna sedan närmade sig så blev regnmängden (i prognosen) mindre och mindre, och när dagen var inne så var den NOLL! Hettan fortsatte och allt torkade bort.
Nä, inte vill jag ha samma hetta i sommar som det var förra året! Jag insåg ju då att jag verkligen inte klarar av hetta längre, men om jag bortser från mig själv så ställer ju torrt och hett väder till en massa för hela landet. Grundvattnet har ju redan lågt, så risken för att det blir problem där är ju stor och sedan har vi hela jordbruket med både djurhållningen och odlingen ... Nej, hur mycket vi än i alla år har suckat över våra typiska svenska somrar med växlande väder och temperaturer, så är det ju det vi verkligen önskar att vi ska få i fortsättningen. Men ...

Jag var ju helt förundrad över att påskliljan i trädgården slog ut till påsk i år, den brukar komma till pingst eller så, men även om det är en ganska sen påsk så är det lite väl tidigt. Men i går kväll var det normala valborgstemperaturer här, ca +5, så allt är inte helt fel i alla fall.

Ha en bra första maj, du också!
Kramar!

Steel City Anna said...

Jag tror nog att det kan bli en varm sommar igen. Den får gärna bli lite mindre het och torr. Jämfört med England känns våren här väääldigt sen men det är kanske så att den är tidig med svenska mått mätt. Men kyligt är det!

Annika said...

Karin:
INTE jag heller. Det var rent utsagt overkligt. Och kändes inte alls rätt för norden.
JAPP; de sommarlovslediga njuter säkerligen. Men inte de som ska jobba i den, och allra minst bönder och fiskare etc.
Jag säger, fram för en normal sommar med regn då och då. OCH utan extrema temper som är helt fel för det nordiska klimatet.

Ja, ni är otroligt BRA på källsortering i norden. GRYMMA, helt enkelt. Varje gång jag är hemma får ag fråga folk om hur det ska sorteras, min pappa är expert på det.
Så ja, vi borde verkligen ta efter! Vi har mkt att lära här.

Karin, så är det ju, det är inte den "lilla människan" som kan styra upp detta. Det är det stora länderna och de stora bolagen som måste ändra på det de gör. Och ja, du vet ju att vi har en president som förnekar klimatförändringar, och det hjälper INTE.
Så du har ju så rätt.
Jag gör det jag kan i vardagen, men inser att det inte spelar varken till eller från.


Ja, nog håller det på att förstöras, så är det nog med allra största säkerhet. det ser man hela tiden tecken på, och rätt stora sådana.
Man undrar, hur länge ska de stora förnekarna verkligen blunda.

Jaja, vi kör på som vi gör, Karin. Vi gör vårt bästa.

Ha en fin fösta maj!!

Annika said...

Nathalie.
Hej och välkommen hit!!
Menar du det, jag tycker nästan man läser mer om hur HÄÄÄÄÄRLIGT det var. MEN, jag vet också att långt ifrån alla gillade, som du säger. verkligen.
OCH ja, Sthlm har ju dessutom en stor tendens att bli fuktigt, och då blir etter värre. Lite som här. Fukten förstärker hettan rejält. OCH Sthlm har absoluta fukttendenser.
Nathalie, vi ska hoppas storligen på en normal sommar. Jg hoppas det också, av hela mitt hjärta.
Att jobba på förskola och ha barnen ute kan inte ha varit lätt, och ni kommer ju heller inte undan inne eftersom det ju inte finns AC.
Tufft.
Minns själv hur det var att vänta barn på sommaren, såååå hett och så jobbigt. OCH då var jag ändå här, i AC då jag ville.
Nej, vi hoppas på en normal sommar nu.
Varmt välkommen tillbaka!!

Annika said...

Yvonne:
Ja, jag tycker det är läskigt.
Extremvädren är nog här för att stanna, tror jag. INTE roligt.
Precis, det märks så tydligt. OCH ja, hemma i fjol var det ju helt och håller overkligt, riktigt overkligt.
Sen märks det ju överallt, precis som du säger om odlarna i Spanien.
Hopplöst.

Ja, jag kan tro att ni märker av det också just iom att hettan kommer tidigare. OCH hur ska då de i riktigt smällheta klimat klara sig?
Kan tro att du mörker att ni får köra AC allt tidigare. Inte roligt alltså.

Låter som dålig källsortering hos er också. DET är verkligen stönigt hur lite man gör här.
Och samma hos dig.
Det kanske kommer, men det går sååå lågsamt.

SAS-strejekn slår till hårt, och den har varit länge , tycker jag. Undrar när den ska lösas?
Bra att ni bokade om er.
Du har mkt att göra då du kommer hem, men trevligt med Skåne och barnbarn.

NYC den 15, tänker att det MÅSTE vara löst tills dess. Det MÅSTE det, det är två veckor kvar.
Annars får ni bokas om, men då blir det väl en knöligare rutt. Kanske via London eller så.
VI ska hoppas att det är löst tills dess.

Kramar från mig!!

Annika said...

Erica:
SANT!
Ett ämne man kan stöta och blöta i ALL oändlighet, haha. OCH mer och mer lär det väl pratas om det.
Du ser, du märkte av vårvintern extremt tidigt hos dig också.
Inte så roligt. eller, det känns väl bra för stunden, men inte sen kanske ...

Ja, där jag var var det nog sommar och hett i princip sen jag landade i mitten av juli, tills jag åkte hem i mitten av sept. Och innan dess var det ju hett också, tidigt kom den hettan.
Det är nog bara bra att ni hade regnet där då inte resten av Sverige fick det.
Tänker på de grymma och hemska skogsbränder som rasade, och djuren som fick nödslaktas. Så hemskt.

Klart det är trist om det regnar vecka ut och vecka in, astrist. Men, ja ...alternativet är inte så mkt bättre.
Svårt, jag vet.

NI har kommit så långt hemma med miljötänk. VI har inga tygpåsar för frukt som man kan köpa i affären, här är det plast.
Läste om ngn som sålde sådana tygpåsar online, men det är inget som kommit till butikerna än. Så ni därhemma ligger i klar framkant. Norden är så otroligt mkt före då det kommer till detta. MKT BRA!!
De flesta därhemma källsorterar ju så otroligt BRA också. OCH vill. Jag bara lägger allt på i min gröna plastbalja.
Ni är asduktiga på det. Tycker det är bra att det bötfälls om det inte följs.

Jag minns mest tidningsåtervinning från då jag bodde hemma. Det mesta av miljötänket kom senare. Nu är det ju perfekt med miljöstugor på gårdarna. det är lätt att återvinna, och så ska det vara!

Annika said...

Erica igen:
Ja, man är ju väldigt bra på återvinna hemma, just som du skriver, det r tydligt var man ska lägga det man gör sig av med.
Det ska vara lätt, inte svårt.
OCH det tycker jag det är på de miljöstationer och miljöstugor och sop och återvinningsrum jag varit i på olika ställen hemmavid.
Superbra!

Vi ska hoppas på en mer normal sommar, Erica. Det måste vi nog göra, annars blir det nog ganska ohållbart. Vill inte ha en repris på förra sommaren. ALLS.
Men ja, absolut en normal och varm och skön sommar med regn vissa dagar.

Precis, du ser, allt är för tidigt i naturen. Överallt.
Och det är skrämmande.

men, Erica, ha en fortsatt fin första maj!
kram från mig

Annika said...

Humlan:
Just det, så var det.
Regn i prognosen, men så blev det inget av det. Torkan blev bara allt mer påtaglig. Otäckt.
Har Sthlm på min väderapp, och ser också att ni har en del regn framöver. faktiskt, jag hoppas att det blir så. Inte för mkt såklart, men låt det regna.

Nej, det var för tufft och för fel i fjol. OCH sthlm tenderar att bli så hett och FUKTIGT. Man orkar inte utan AC. Ska det fortsätta så här om somrarna blir AC ett måste överallt.
Äldre och sjuka kommer inte att mäkta med, inte andra heller.
OCH som du säger, grundvattnet inte MINST!!!

Du ser, allt är tidigt. När jag ser bilder på Sthlm vs Reston nu, ja då ser jag vi ligger precis lika. Helt otroligt märkligt.


Stora kramar till dig, Humlan!!

Annika said...

Anna:
Tror, tyvärr, det blir en repris av fjolåret. Bara känner det på mig.
Inte bra.
LÅT oss hoppas på en mindre extrem sådan.

Anne said...

Du var ju hemma förra sommaren så du vet, du vet hur det kändes, såg ut och upplevdes och upplevde det på första parkett så att säga. Jag har hört alla de som säger det var så ljuuuvligt och önskar på en repris men också hört de som led, säger det var vidrigt och obehagligt och inte vill ha nåt liknande i år. Det är ju inte normalt alls och faktiskt läskigt tycker jag. Visst vill vi alla, speciellt de i Norden som haft månader av mörker och kyla, ha varma, fina somrar men det blir ju skrämmande när det blir så extremt. I år, om sommaren blir liknande som i fjol, kommer väl läget vara ännu värre i och med att de redan i april har problem med torka. Hmmm, vi får se hur det blir. Stockholm är jobbigt även med "mindre" värme, vet inte varför men jag har fått svårare hantera hetta där. Kanske det beror på man vet hur bra det är med AC och man är så van att kunna fly hettan här att man liksom förväntar sig AC och därför upplever det drygare när man är på platser utan. Det är ju vansinne att behöva jobba på uppvärmda arbetsplatser utan AC, men det är ju verklighet i Sverige och vad jag förstår många platser i Europa också. Jag tror Annika du kanske får rätt, din känsla brukar ofta stämma vad gäller väder tycker jag. Jag hoppas att du har fel men men känns som du kommer få rätt...

så du har kopiösa mängder vatten och regn, till och med så plantor dör regndöden. Ja, det är helt ur spel. Här i nordvästra hörnet har vi hittills haft en rätt torr april och de kommande veckorna i maj visar noll regn. Inte bra alls, det är illa när det kommer mindre regn än vad det borde den här tiden på året. Även om våren ger mindre regn så är det inte normalt det utvecklas torka så här tidigt. Inte där än men om maj blir så torr som det förutspås, då är det inte bra alltså.
Har förstått torkan slagit till redan i Kalifornien och till och med bränder i norra CA och Anne-Maries trakter, vad jag förstod på FB. Läskigt.
Sopsortering, ja men så bra de är i Norden. Här hos oss funkar det rätt bra ändå, vi har det som ni har och sorterar som du gör med den där baljan. Men har ju förstått det är olika beroende på var man befinner sig. Har förstått det som att Kina inte längre tar emot sopor från USA och hur USA tydligen exporterat dit allt återvunnet material men de vägrar ta emot det mer, så det här har tydligen lett till att många platser i USA som sorterat inte längre gör det för man har ingenstans att föra återvinningen vidare. Det lär ska vara ett stort problem det här, hur det nu ska bli och gå med återvinningen verkar lite oklart. Inte så insatt för fortfarande sorterar vi som vanligt men har förstått det som att det förändrats på många håll till det sämre pga Kina inte längre tar emot.
Kram!

Anne said...

Förresten, jag noterade häromveckan att Target infört papperskassar, aldrig sett det förut utan alternativen har varit plastkassar eller ens egna medtagna kassar. Hur ser det ut hos dig på Target? Det här var helt nytt för mig och här, att de nu har papperskassar. Noterade också att Kroger/QFC heter det här har skippat plastkassarna helt. Brukar aldrig använda dem i mataffären utan när frågan kommer om "plastic or paper" så tar jag pappers eller ännu vanligare att jag har med mina egna men noterade nu att de inte ens hade plastkassar där mer. Så det händer ju saker...Tygkassarna eller alla de här olika plastiga materialen de är gjorda av (typ Trader Joe´s) är ju snygga också, väldigt praktiska.

Annika said...

Anne:
Jag var hemma, jag var där. DET var brutalt. Speciellt nattetid. Man är ju rätt van vid att tempen på natten går ner, det gjorde den inte i somras. Helt galet.
Just den hettan som rådde VAR overklig. Inte alls rolig, inte vad jag tyckte iaf. OCH väldigt många med mig.
Det är läskigt.
OCH ja, även jag fattar att folk hemma törstar efter sol och ljus och värme efter en lång höst och vinter. GIVET!! Men just detta extrema som pågick en hel sommar, det var så otroligt märkligt. Man riktigt såg hur naturen led.
OCH vattnen runt vår sommarstuga var så grumliga, och varmt blev havet. SÅ himla märkligt. Men det är klart att det blev det efter extremvärmen som rådde dag ut och dag in.

Precis som du har jag också fått mkt svårare att tolerera även mer normal värme. Brukade säga att min smärtgräns gick vid 27 grader. Nu tror jag sänker den en grad. Vi har ju hett här, svinhett. MEN vi kommer undan!! Vi kan fly värmen. OCH jag tror det är det som gör att sådana som vi, Anne, får allt svårare att tolerera värme där man inte kan fly. OCH att ha varmt på nätterna det är VIDRIGT.


ÅÅÅÅ tro mig, jag hoppas sååå att jag har fel vd gäller sommarens väder hemma. MÅTTE jag ha fel!!!

Ja, här har vi torkans motsats. OCH precis som jag tror att den svenska sommaren blir het och lång så tror jag att sommaren här blir regnig och grå, DOCK het, förstås. Men regnig.
Mkt regnigare än normalt.
Ja, här dör träd och murgrönor ruttningsdöden. Helt sjukt.

OCH att ni har så lite regn, det är ju verkligen också mkt underligt. Inte bra.

Ja, jag såg hos AM att skogsbränder härjar där redan. OCH jag som trodde de hade sin torka ngtlunda under kontroll i CA. I guess not.

Aj, aj det där med återvinning. Usch vad snärjigt det är. Ja, hur ska det gå?
Verkligen alltså.

JAHA, har Target infört papperspåsar!!!
Måste kolla om de gjort detsamma här. När jag var i CA slog det mig vilken FIN kvalitet Target hade på sina plastpåsar där. SÅ mkt finare än Target här. MEN de betalar ju för varenda påse, så därav blir väl kvaliteten bättre. OCH då tycker jag att Target här har 100 gånger bättre plastpåsar än tex Safeways flimisiga värdelösa plast.

Jag använder bara tygpåsar då jag handlar mat. Det känns inte alls bra om jag ngn ggn kommer till en butik och inte har dem med. DÅ känner jag mig som klimatbov.
Trader Joes återvinningspåsar är jättesnygga!!!

Kramar!

Anne-Marie said...

Mycket konstigt om folk vill ha en repris på förra sommaren i Sverige. Såg massor med kommentarer till exempel hos FB att folk inte kunde andas nästan pga hettan och ingen visste hur de skulle svalka sig. Har du läst varför man vill ha en sådan sommar? Låter minst sagt konstigt. Vill man alltså även ha bränder och vattenbrist? Nej, tror inte det men folk tänker inte längre än näsan räcker ibland.
Vädret i Kalifornien är Medelhavsklimat så man skall inte tro att det direkt regnar här under sommaren. Visst kan det komma åskskurar men inga långa perioder med regn. Precis som det är kring Medelhavet.
Jag förväntar mig att det kommer att bli hett och mycket torrt och troligen bränder. Om det blir brandrök under flera månader vet jag inte riktigt vad jag kommer att göra. Och det är ju mycket möjligt att det blir bränder på närmre håll än vad det var förra sommaren. Vem vet, kanske Weed brinner ner. Allt tror jag är möjligt numera.
Källsortering finns i mindre utsträckning här i glesbygden men jag har blivit mycket dålig på att sortera soporna. Eftersom det inte är lika enkelt som i Sverige har jag “förfallit”. Tycker dock att det finns mycket dubbelmoral hos många svenskar när man flyger kors och tvärs över Jorden och inte tycks se det som miljöovänligt.
Kramar!!

Bosse Lidén said...

Otroligt intressant inlägg och en lånad bild som är underbar. Dessutom gillar jag Mummin.
Din fylliga text skulle jag kunna skriva en "bok" om. Sådan tid har jag inte längre.
Så i korthet: Det klassiska tråkiga ordet LAGOM. Jag vill absolut inte ha en repris på sommaren 2018. Vilken sommar att packa ner ett hem med massor av grejer och sedan flytta och göra om samma process. Eller snarare tvärtom. Packa upp. :) Denna fantastiska ö som Gotland är skriker redan efter vatten. Nivån i träsket är lägre än den var förra året. Det är sedan första april bevattningsförbud. Samtidigt vill jag inte personligen ha en trist regnig svensk sommar. Därför har jag bestämt att JAG BESTÄMMER sommaren 2019. Vid läggdags trycker jag på regnknappen. Ett vackert ljummet regn strilar ner under min nattsömn. När jag vaknar och är redo för en dag på ön stänger jag av regnet. Sätter mig utomhus och njuter av fågelkvitter och friskt syre.
Låter det fel eller fel? ;)
Kram Bosse

Annika said...

AM:
faktiskt helt stolligt. Det är ju bara sååååå inte RÄTT! OCH inte var det skönt heller, det pågick alltför länge. OK, ett par dagar med riktigt hett väder kan det ju vara under vilken sommar som helst därhemma. MEN detta?
Nope.
har läst det hos vissa bloggare och sett önskan på insta, och det är väl just värmen och solen som är så tilltalande. Knappast skogsbränder, vattenbrist och nödslakt. Men, det verkar som om alla i denna tråd är rörande överans iaf. OCH mina vänner och syskon etc tycker som vi.
Men visst ser men många som prisade fjolårets sommar.
Antagligen blir det en sommar med skogsbränder etc för er. MEN vi ska hoppas och TRO att det inte blir lika illa som fjolåret. Det får det inte bli.
Det finns mkt dubbelmoral, AM. Köphetsen, trendigheten och den eviga renoveringshetsen kvalar in där också, tycker jag. Sen tror jag nog att många tänker efter vad gäller flyget iofs, inte alla, men väldigt många.
Men visst, dubbelmoral galore.
Jasså, vad trist att det är så svårt med återvinning i dina krokar, annars är CA så i framkant vad gäller den biten här i US.
Kramar!

Annika said...

Bosse:
TACK BOSSE!
Du gör mig glad. Mumin ja, älskar att som har med Mumin att göra :-)

Inte du heller nej, nej det var ju inte alls roligt. SÅ hett, nätterna vidriga att sova (speciellt om man därtill sover i översäng i sommarstugan som jag gör. DET gick inte att gå upp där vissa nätter).

Bosse, jag har läst om Gotland, och hört im Gotland och dess torka.
Gillar din plan, jag tycker att vi kör efter den i sommar.
Idealiskt.

:-)

Brysselkakan said...

Jag är kluven inför sommaren och ev lika varmt som förra. Vi köpte ju båt i höstas och med tanke på den vill jag ha en fin sommar men det behöver verkligen inte bli så varmt som förra, svalare nätter önskas så det går att sova. Vi bor ju i ett stenhus och det har alltid varit svalt inne men inte förra sommaren, det var som om när huset väl blev varmt (vilket det blev de 14 dagar vi var i USA i juni) så svalnade det inte...

Sopor... Jo, Sverige är bra på det. Hur det funkar är lite olika från kommun till kommun men alla sorterar. Vi har olika färger på påsar för olika saker och så ner med det i tunnan, färg-sorterar man inte får man betala 3000 kr extra per år, det är mer än dubbelt pris. Sedan kan man alltid slänga större kartonger, glas mm på särskilda ställen lite här och där plus soptippen då.
Funkar bra här!

Monica said...

Det får gärna bli en "normal" och "lagom" sommar detta år. Med tanke på klimatet och alla förändringar. Jag mådde bra av värmen förra sommaren, och nu dessa fina vårveckor har varit helt underbara, de har ju varit sköna och vackra och ingen hetta på något sätt, jag har mått så bra av den värmen och den försvann snabbt nu och det är också glädjande med regn som faller och inte bara skurar, det behövs så väl och man kan hoppas på att det ska variera på det sättet.

Tycker att det låter hemskt med era regn som skadar växtligheten, att det går överstyr med vattnet som faller. Det måste vara förändringar numera.

Läser en del historia och det har ju varit märkliga väderfenomen under många århundraden som vi nu säger att det aldrig hänt förr, men mycket har det. Skillnaden nu är ju hur människan gör och beter sig, pengar styr så oerhört och alla "uppfinningar" som kemikalier, tillsatsämnen, allt kommer ut igen i vatten som ska bil dricksvatten, man kollar upp det numera både här och det har gjorts även i andra länder, det är stora mängder droger, läkemedel, kemikalier som går tillbaka i dricksvattnet för den reningen görs inte, dels kostar det pengar att bygga om och investera i det, dels finns inte alltid den utrustningen som behövs. Allt sånt här fanns ju inte för några århundraden sen. Och sedan all industri och utsläpp. Och hur människan tär på allt. I det lilla kan tyckas men så tänker man på vad vi ska sätta emot de stora länderna och som vi inte har så mycket kunskap om eller når. Som kör på bara. Ibland känns det som att det är för sent att vända, jag sätter mitt hopp till ungdomen, tycker att de är de klokaste idag. Så heja Greta säger jag igen!

Här i Sverige säger nu både polis och brandmän att alla bränder hittills i vår, har ju varit väldigt mycket, skogs-, men också hus och slott och herrgårdar som stått stadigt sen 1700-talet men nu brunnit ned till grunden, de är alla orsakade av människohand. Av olika orsaker kanske, i skogen kan det vara cigaretter eller glöd från skogsmaskiner, husbränderna utreds. Grillning orsakar en del av bränderna. Så klimatet har inte orsakat dem men det tar fart förstås i den torra marken när det börjar och kräver så mycket insatser. Man måste informera mera om det hjälper, verkar svårt att få folk att fatta. Att ta hänsyn och inte tänka bara på sitt för stunden, nu ska jag o s v.

Nej jag sätter mitt hopp till ungdomen som sagt:-)

Sopsortera är vi bra på ändå men här t ex ska man gå uppför ett berg, väldigt brant och där bakom ska står kärlen, de gröna och tänker ofta på hur gamla har ett sjå, ska ta sig uppför och samtidigt bära på soporna och med käpp eller rollator till det, grannar hjälper till men de borde kunna få mer hjälp om de inga anhöriga har. Finns en hel del som skulle kunna göras här i detta land med till det bättre.

Annika said...

Brysselkakan:
Hojtar grattis här med.
Fast det nu är följande dag.

Ja, vi ska hoppas och tro på en varm och fin sommar. Med många soliga dagar, men inte med extremhetta.
Må det bli så!!
Ja, det var verkligen inte roligt inomhus förra sommaren. GUD alltså, speciellt inte nattetid PUST!!

Gillar sopsortering och återvinning i Sverige, Riktigt top of the line.

Annika said...

Monica:
VI får hoppas på en mer normal sommar, Monica:
En sommar som underlättar för både folk, få och naturen.
Gärna varmt och skönt och soligt.
MEN regna måste det göra också.


Nej, våra regn har inte varit roliga. Just det att man ser på vissa träd hur illa de farit av blötan.
Visst är det påtagligt hur klimatet har ändrats, otäckt.

Precis, allt du skriver spelar in.
Saker och tung som vi uppfunnit, och som ju gynnat oss. OCH gynnar oss. MEN som förstör planeten.
Hemskt.
Det har gått så snabbt också, den här utveckligen.
Så det är väl det som märks nu.

Ja, dagens ungdomar ÄR kloka, jag sätter mitt hopp till dem också.
OCH absolut, HEJA GRETA!!
Vad hyllad hon ändå är över världen, det är ju otroligt!!
Glad att hon gör det hon gör!

Ja, det är så otäckt med bränder av alla de slag, och fler blir det.
Just detta att folk till varje pris måste grilla också. FATTAR det inte.
DET har ställt til mkt,
Såg att man ska förbjuda engångsgrillarna nu. KLOKT!!

Ni är bra på att sopsortera, det är ni. MEN det det är klart att det ska vara lätt att göra det. Så dumt det låter om man måste streta upp för en backe för det, klart inte de äldre orkar det :-(