Thursday, May 30, 2019

Låt oss åka till Malibu!

Godmorgon torsdag!


Vad säger ni om att återvända en sväng till Los Angeles med omnejd?
Bra, då gör vi det!Resebrev från Malibu och Santa Monica Mountains.På söndagen, alltså vår näst sista dag, for vi tre på en liten utflykt till Malibu och sedan for vi hem till West Hollywood igen via Santa Monica Mountains.


Vår utflykt började på The Getty Villa i Pacific Palisades. The Getty är ett museum som ligger på kullarna med utsikt över Stilla Havet. På The Getty kan man se utställningar om romersk och grekisk historia, men The Getty Villa är också känd för sina fina trädgårdar.
Ja, det ÄR jättefint på The Getty Villa, men vi tyckte alla tre att det var aningen överhajpat. Vi är glada att vi varit där, men vi behöver inte rusa tillbaka igen.
Det finaste där är arkitekturen och trädgårdarna.


Utsikt från The Getty.När vi var klara med besöket på The Getty styrde vi bilen norrut och for in i Malibu. Malibu, bara ortsnamnet andas ju hav, surfing, palmer och stränder. Jag tänker osökt på min första Barbie-docka som jag fick någon gång i början på 70-talet, Malibu Barbie. Den Barbien hade långt blont hår, hon var solbränd, hade ljusblå baddräkt, stor solhatt och stora ljusblåa solbrillor.


Malibu är TJUSIGT, här bor otaliga kändisar bland berg, stränder och backar.
Längs hela Malibu löper Pacific Coast Highway, vilken är en gudabenådad vacker väg som slingrar sig längs kusten i Kalifornien.På Pacific Coast Highway i Malibu
Fastän Malibu är tjusigt och välmående är det MYCKET mindre tillrättalagt än till exempel Laguna Beach i Orange County.
Det är vildare och kargare. Surfshoppar och små butiker dyker upp där man minst anar. Det finns ingen stadskärna i Malibu, butiker och serviceställen ligger istället utspridda längs med Pacific Coast Highway.
Ibland dyker tjusigare restauranger upp vid havet, och ibland är det bara en enkel korvkiosk som kantar vägen. Färdas man söderifrån-- som vi gjorde-- har man hela tiden Stilla Havet på sin vänstra sida, och det är så galet vackert att man knappt tror det är SANT!!

Observera buskarna, de är förkolnade.  Det är sviter från de stora bränderna i höstas.Santa Monica-bergen ligger till höger om en hela tiden, och ner till stränderna kommer man via otaliga trappor och stigar. PCH (Pacific Coast Highway), går ganska högt över kusten.
Det finns flera state parks i området, och där kan man parkera och gå ner till stranden.

Malibu.
EN av dem är El Matador Beach. Vi parkerade och gick ner för branta, branta trappor och stigar mot till stranden.
Stranden var UNDERBAR!!
Jag blev så tagen av denna plats.
Kalkstensklippor, grottor och sand. Lägg därtill de stupande klipporna och havet.
Oh la la, det är här funkar för mig.


Brant, brant går stigen nerför klipporna mot stranden.  Man ska ner för flera smala trappor och avsatser innan man är nere på stranden.

El Matador Beach.  


På väg ner ...Gick man längs stranden kom man till stora villor som ligger precis vid strandkanten. Ni har sett dem förr, i exempelvis tv-serier som Two and Half Men. Men även i otaliga filmer och serier.
Man kan promenera förbi dessa hus på stranden alldeles utanför dem, och det är rätt fascinerande.Åtskilliga kalkstensklippor finns på stranden.
Maffiga strandhus precis nere vid strandkanten.
Japp, efter denna sköna upplevelse var det bara att knata upp för de branta trapporna och stigarna igen.
När vi lämnade El Matador Beach bestämde vi oss för att köra tillbaka till Hollywood via bergen. Alltså Santa Monica Mountains.
DET, mina vänner, är en UPPLEVELSE!!!Karolina på klippavsatsen ovanför Matador Beach,

Santa Monica Mountains National Recreation Area är ett naturskyddat reservat. DÄR finns vandringsleder, där slingrar sig bilvägarna runt bergen. Det är så otroligt VACKERT och mäktigt. Faktiskt, det är svårt att tro att detta område ligger så nära Los Angeles och att det är öde och vidsträckt.
En plats på jorden att älska.
Nästa gång tänker vi knalla på någon av lederna bland bergen.


Eftersom södra Kalifornien denna vinter fått så MYCKET regn uppstod det en så kallad super-bloom bland bergen.
Vi kunde fortfarande se sviterna av detta. DET var sanslöst vackert.

VI kunde också se sviterna av de stora bränderna som drabbade området i höstas. Det var då vilda skogsbränder härjade där, och de ställde till stor förödelse bland hus och natur.
Vi såg träd som helt förkolnat, skogar som bestod av svarta träd. MEN naturen är otrolig, den börjar nu återhämta sig.  Tack vare att området i vintras fick så mycket regn var kullarna ännu vackert gröna.

Santa Monica Mountains.
Så vad kan kan jag säga?
Malibu och dess natur tilltalar mig MER överlag än Laguna Beach och Balboa gör. Det är vildare, kargare, mindre tjusigt (en sanning med modifikation givetvis eftersom det inte precis är i fattiga delar vi rör oss), vi kan säga att det är mer diskret, mindre tillrättalagt.
Skulle jag välja mellan att bo i Orange County eller i Malibu blir valet lätt. MALIBU!!
De har så mycket natur om knuten, så vackra omgivningar och så gillar jag att affärerna och serviceinrättningarna är så lågmälda och utspridda längs PCH.


Imorgon återkommer jag med det sista resebrevet från Los Angeles för denna gång. Det kommer att bli ett inlägg som är vikt åt reflektioner.
Hoppas ni vill titta in då,

Ha en fin och bra torsdag

22 comments:

Erica said...

Med risk för upprepning nu; men SÅ underbara bilder!!!
Inte konstigt att Kalifornien har en sådan enorm dragningskraft på typ hela jordens befolkning!! (I alla fall för att besöka.)
Det var ju Kalifornien som var min stora Dream Destination de första åren jag drömde om USA.
Men Kalifornien verkar verkligen ha alla typer av miljöer. Något för alla (förutom möjligtvis vintermänniskor ;-))


Vad synd att Charlie Harpers hus i 2½ men var en kuliss ;-) Hade varit kul om det huset fanns på riktigt :-D
Fast å andra sidan lika bra kanske... Ägarna hade väl inte fått en lugn stund :-)


Och Santa Monica Mountains: Breathtaking vackert!!!Gillade reflektionen du gjorde om olikheterna mellan platserna trots att de båda är rika.
Fick en egen filosofisk reflektion i huvudet angående det. Men jag har som sagt aldrig varit där, så har ingen aning om det stämmer...
Kanske är så att det är mer själva Överklassen som bor i OC. Sådana människor där typ förmögenheterna går i arv mellan generationer. I överklassen verkar det ju vara som mest viktigt med ytan. Familjens rykte. Och att det är därför som allting där är så tillrättalagt och ytligt.
(Usch! Jag hade inte heller klarat av att bo där en längre period!)

Och att Malibu i sin tur, visserligen också har välbärgade personer, men att dessa människor är sådana som blivit rika tack vare något de gjort. Att de arbetat sig till sin rikedom på ett sätt som en inte gör på samma sätt om en växer upp inom Överklassen.
Dina bilder är i alla fall, som vanligt, underbara!
Jag vill, i vanlig ordning, kliva rakt in i dem!

Hoppas du får en fin torsdag!
Jag är som sagt ledig (men inte imorgon) och dagen kunde inte börjat bättre. Strålande sol och 16 grader varmt :-D
Tycker gott vi förtjänar värme nu efter den senaste tidens...hm...brist på värme.
Maj 2019 blev motsatsen till Maj 2018, om en säger så...

Kram /Erica

Elisabeth said...

Vilken fantastisk natur! Stranden med kalkstensklippor är verkligen helt underbar, och det måste finnas så mycket att upptäcka på den.

På tal om något helt annat än er resa: När jag ser Karolinas blus/linne tänker jag på kläder jag själv hade på sent 90-tal. Alltså inte på ett negativt sätt - blusen/linnet är jättefin(t)! - men det är intressant hur mode kommer tillbaka. Likadant om jag går in i affärerna här; jag känner mig som förflyttad tillbaka 20 år i tiden. ;-)

(Och ja, visst är citat från Din stund på jorden vackert. Så tidlöst också, stämmer lika bra nu som då.)

Anonymous said...

God morgon, åååh så vackert det är och tack för dina underbara bilder och berättelser, känns nästan som man varit där nu. Tänk så olika ansikten naturen kan visa upp trots att det inte är långt mellan ställena.

Skulle nog inte vilja på i de där rikemansvillorna men kul att se dem på bild.

Ha en fin torsdag, här är ju röd dag så det händer nog inte så mycket idag. Vi ska ut till Lidingö med en grejer till sonen och ikväll kommer grannar och tillika mycket goda vänner in på lite vin, ost och kex.

Ha en fin torsdag. Stor kram från Yvonne

Äventyret framtiden said...

Det här är mera i min smak, absolut. Det mindre tillrättalagda passar min natur och mina sinnen. Så vackra bilder, så fin beskrivning på allting du delar med dig av Annika. Njutbart i kubik. Det är fint att börja dagen med en vandring tillsammans med dig och de dina. Tänk ändå att du från att ha haft en Malibunämnd-docka plötsligt befinner dig i Malibu. En av livets cirklar, på sätt och vis.
Ha en fin torsdag!

Annika said...

Erica:
OCH jag säger bara, STORT TACK!!
Blir så glad över att läsa det su skriver.
DET är inte konstigt ALLS att Kalifornien lockar folk från jordens alla hörn. DET finns en anledning. Verkligen!!
Skriver lite mer om det imorrn i mina reflekterioner.
JA, det är just det, Kalifornien har alla klimat, stranden, öknen, bergen, se stora skogarna. Vinter i norr, och i bergen.
Sierra Nevada tex.
Jamenvist, det är en stat som är lätt att ÄLSKA.

det är nog tur att Charlie Harpers hus var en soundsstage, ja!! Jag vet ju hur de hus där de spelats in filmer ständigt besöks av turister. Jag menar, se på Carrie Bradshaws hus i NYC. DE som bor där måste vara så sjukt less. Ibland ser man lappar de sätter upp för att folk ska fatta att folk BOR där.
Otroligt.

Jadu, jag gillar dina tankar Malibu vs OC. Kan dock inte säga hur det ligger till. Men det är mkt mer diskret i Malibu, allting.
Ska ta och forska vidare i det där. Peter har en kusin som bor där, och i var där sommaren 2016. DET huset alltså, det var då jag ropade till så jag kom ut på deras uteplats och såg hela Stilla Havet breda ut sog. Vi kommer att hälsa på dem nästa gång, ska faktiskt fråga dem då. Intressant är det ju, onekligen.
Som sagt, gillar dina tankar här ...


Jag är glad att ni har långhelg, och att vädret är bra.
Här är det hett, men det gör inget.

Stora kramar fr mig och tack för dina fina ord, som alltid.

Annika said...

Elisabeth:
Helt betagande, och right up my alley. Sådana stränder gillar jag mer än sandstränder.
SÅÅÅ mkt att upptäcka på dessa stränder, älskar dem.

Karolinas top! Köpt på Balboa Island i en butik som verkligen riktar in sig på unga tjejer. JAG hittade inte ens scarf därinne :D
Smock, och midjekort.
HAHA, skulle inte kunna ha den för allt smör i Småland, haha.
MEN det är mkt 90-tal nu, tycker jag, som kommer tillbaka.

Ja, DET citatet är UNDERBART!!

Annika said...

Yvonne:
Stort tack snälla DU!
Jag blir så glad över att du uppskattar de här inläggen.
Precis, naturen skiftar hela tiden. Jag älskar det. Olikt Laguna. Bägge vackra, men på olika sätt.
Problemet med de där stora villorna vid havet, många av dem iaf, är att de gränsar till PCH, och det kan inte vara det lättaste.

Yvonne, låter som en BRA dag för dig! Här är det en helt vanlig torsdag.

Kramar!

Annika said...

Karin:
JAG visste att du skulle tycka det!!
:-)
Karin, tack för det fina du skriver. DET värmer hela mig. Jag vet ju att vi ser på naturen med liknande ögon.
Så glad att du hänger med på färden.
Skickar en stor KRAM till dig !!

Stockholmsbo said...

Annika, underbart.
TACK för allt du visar och berättar. Du borde skriva för ett resemagasin.
Levande är du i allt. klok som dina ugglor.
Hälsningar från ett kristi himmelsfärds lugnt sthlm.

Channal said...

Gettys och Malibu! Ställen jag gärna skulle vilja besöka. Vackert!! Gettys får mig att fantasier om The Gatsby... och min första Barbie var Malibu Beach. Känns så exotiskt, som på film. Fantastisk utsikt uppe vid bergen.

KRAMAR Anna

Monica said...

Otroligt mycket intressant! Och du har fotat så fint på denna resa Annika, fantastiska foton och det ger en bild med till oss som aldrig varit där. Så mycket roligt ni hann med, väldigt mycket och det blir fler resor förstår jag och då har ni redan upplevt så mycket så ni kan välja ut annat och ta lite längre tid med att stanna på platser kanske.
Och bra och fint berättat allt också.
Ha det fint idag, här lite småruggigt men hoppas på värme snart igen.

Anne said...

Du beskriver så bra, berättar på ett sätt så man precis förstår hur det är, känns, ser ut. Som jag sagt förut, du skriver så äkta. Verkligen bra reseskildringar med bild och text.
Till Malibu med omnejd. Oh ja, det här är grejer det. Jag tilltalas också mycket av det här och det du visar och berättar. Vad coolt med strandhusen, att de ligger så där nära havet är ju otroligt och att stränderna är öppna och man kan gå sådär nära husen. Är det mest öppna, allmänna stränder eller är det mer stängda, privata stränder? Jag hoppas det är mycket öppna stränder, tycker kustremsor och stränder ska tillhöra oss alla så långt det bara går.
Just ja, bränderna ja. Läskigt var det ju i höstas men fint att se naturen återhämtat sig så snabbt och det bästa tänkbara var väl kanske att det blev en regnig vinter i år. Finns det mycket dolda villor och egendomar bakom stora murar, häckar och annat som gömmer sig där bland bergen och vägarna när man kör i de här delarna av Malibu? Som knappt syns eller märks från vägen men jag tänker mig att där ändå vimlar av hus som är diskret gömda?
Om du hade oebgränsat med resurser och om du skulle bo i LA, vilken del eller område skulle du välja? Av allt du sett och lärt dig hittills.
Kram!!

Annika said...

Stockholmsbo:
TACK så jättemycket.
Så snällt sagt!

Annika said...

Channal.
The Getty är fint, lite överhajpat är det nog ändå, det måste jag säga. Finast är trädgårdarna.
Ja, Malbu är så fint, så fint!!
Vi hade säkert likadana barbies :-) Minns tom hur min luktade då man tog henne ur asken :-)
ja, underbara områden där.
Kramar!

Annika said...

Monica:
TACK snälla Monica!!!
Jag blir så glad, så glad över dina ord. Det sporrar. Det har varit roligt detta, som alltid, att få visa och berätta.
Jag är så glad att det är uppskattat.
Ja, vi kommer att åka till Cali igen, men först ngn ggn i höst. Tänker att vi kanske kommer att resa dit ett par gånger om året?
Ja, vi har så mkt mer att se, och så mkt mer att upptäcka. Nästa gång ska vi till Joshua Tree som är en stor nationalpark öster om LA-
Sen ska vi nog ut i vindistrikten igen. Ska bli härligt.
TACK Monica:
Må vädret därhemma bli varmare. Här är det HETT och fuktigt till max.

Annika said...

Anne:
TACK!!
GISSA om det gläder mig!
TACK Anne!!
VISSTE att du också skulle gilla det här ännu mer än OC. Fastän det är tjusigt, dyrt och pengastint så syns det inte lika tydligt som i OC + att jag tycker naturen är så underskön.
Precis, de där husen vid vattnet, fascinerande . Ja, man kan gå där, precis utanför deras deck. VID lågvatten alltså. Antar att högvattnet går sgs upp tlll decken då det kommer in.
De stränder jag sett, än så länge, har varit öppna. MEN det kan säkert finnas avstängda områden. Har dock inte sett ngt sånt. Håller med dig, tycker också stränderna ska vara öppna.
Ja, naturen har återhämtat sig mkt från bränderna. OCH det kan vi nog tacka den regniga vintern för. Peters kusin bor i Malibu, högt upp. Sommaren 2016 var vi där. OCH det var ju helt otroligt. OCH ja, det ligger många villkor gömda där i bergen, med grindar och allt vad det är. MÅNGA kändisar bor där. Peters kusin är granne med Dustin Hoffman. Så vi såg infarten till hans hus, men inte mer. Så visst ligger villorna där längs slingrande vägar. OM du kollar på mina bilder där vi kör i i Malibu ser du slingrande vägar till höger som leder uppför bergen.
Om jag skulle välja område, ja då skulle jag välja Malibu.
Kramar!!!!

Anne said...

Coolt med Peters kusin och att ni besökt nån som faktiskt bor där. Kan ju inte vara direkt billigt...även ett modest och litet hus där är säkert astronomiskt dyrt. ska inte skriva mer om det nu. Ville bara snabbt kika in och säga jag hittade Mobergboken som pocket hos Adlibris. Ska beställa lite annat därifrån i sommar då jag är hemma, så ska passa på att ta den också. Får läsa i höst sen, återkommer med vad jag tycker!!

Brysselkakan said...

Blå himmel, sol och vackra vyer! Kan det bli mer CA?!
Härliga utflykter ni gjorde!

bettan said...

Jag har sagt det många gånger men det tål att upprepas. Det är en fröjd och njutning att läsa dina rader och se på dina fina foton. Jag vill aldrig det ska ta slut. Du har en makalös förmåga att fängsla mig med dina berättelser.
Så intressant att du är mån om och tar dig tid att beskriva olikheterna av de olika platserna.

Nu är det kanske så att jag måste bo i Malibu istället för Laguna. Lite jobbigt för mitt vänstra ben med alla trappor ner till stranden. Men jag får såklart bo i ett strandhus. Fast det kan vara lite läskigt med stora vågar och så...

Ses i morgon :)
Varm KRAM!!

Annika said...

Anne:
DET var den gången jag ropade rakt ut då jag såg deras utsikt. HELA Stilla Havet såg de ut över. Och så bergen, och allt annat. SÅ imponerande. Mannen i familjen är arkitekt med egen firma (han har ritat deras hus) och Peters kusin är operasångerska. Stålar finns det alla gånger, om man säger så.
KUL. du kommer att gILLA den. DET vet jag!!
Boken alltså!!
Kramen!!

Annika said...

Brysselkakan:
SANT, mer CALI kan det inte bli!!
TACK snälla du!!

Annika said...

Bettan:
OCH jag tackar dig ur djupet av mitt hjärta för dina FINA ord. TACK.
Jag blir glad. Det är så roligt och sporrande att läsa det du skriver :-*

TACK finaste BETTAN!!!!

Du ska bo i ett strandhus i Malibu!! Precis vid strandkanten. Vi bestämmer det. NU!!

KRAMAR!!!