Friday, April 19, 2019

Påsken, USA och jag.
Långfredag!

Good Friday, som långfredagen kallas här.


En ledig dag för er därhemma i Norden. Påsken, vilken fin högtid det är hos er. Lång, innerlig, fokus på god mat och familj. OCH så förstås, blickpunkt på våren.


På skärtorsdagens morgon var jag med i Vaken.
Vi talade om påsken här vs. påsken i Sverige. Länken ligger nedan.Som jag säger i inslaget på Vaken, USA har i mångt och mycket förstört den påskkänsla jag hade från Sverige.
Här är påskhelgen ett stort ingenting. Det finns inga extra lediga dagar runt påsk. Inget sånt. Det är bara att köra rakt in kaklet och sen fira påsk en enda dag, påskdagen alltså.
Värdelöst.
Annandag påsk är en vanlig skol och arbetsdag likaså.
Alltså, nej, jag gillar det inte.
Kolla in dessa enorma skönheter.  Det är kwanzan-körsbär och de blommar som allra maffigast nu.  OCH i stor mångfald.  Det är den allra finaste sorten av körsbärsträd, tycker jag.  Det ser ut som rosa moln på träden!  Helt och totalt LJUVLIGT!!


Jag, som älskar att fira nästan allt, bryr mig inte ens om att pynta inför påsk. Det är lite tråkigt eftersom det finns mycket gulligt pynt i butikerna.
Men, nej, jag ids inte.Eastern redbud, en annan evig vårfavorit för mig!Kwanzaan-träd.  Jag menar, det är ju helt OUTSTANDING!
När Karolina var liten firade vi mer. Vi fixade påskägg och hon fick leta sådana. MEN ju äldre hon blev desto mer fasade jag ut påsken.
Vi var ofta på resande fot också eftesom vårlovet för kommunens skolor alltid låg/ligger i samband med påsken.
Ni ser så vackra blommorna på kwanzaan är.  De ser ut som nejlikor.  DET kan vara den här sorten som växer i Kungsan.   Jag är dock inte säker, men det är något liknande iallafall.  Skönheters skönhet!

Eastern redbud igen.  Love, love, love.

Nej, det är OK att inte fira påsk. Det är det. Vi åker till Peters pappa på söndag och äter påskalammet där.
Det räcker så.


Något annat jag nämner under samtalet i Vaken är att min syster Sara en gång för länge sen gjorde en klockren analys.
Sara sa att påsken i Sverige är som Thanksgiving i USA. Lika lång, lika familjeorienterad, lika kravlös. Det är fokus på god mat och familj. Det är så sant, så ÄR det. Er påsk är som vår Thanksgiving.

Granngatan.
NU grönskar det!  Snart är det försommar.


Bilderna i dagens inlägg tog jag med min Canon under veckan. Det är ljuvligt vackert här nu, våren håller på att gå över i försommar nästan.
Snart blommar azaleorna, och sen är det nästan slut på de blommande ljuva träden och buskarna.
JA, och syrenerna, bondsyrerna blommar också.  Det här är årets allra maffigaste och vackraste tid.  Oslagbar tid på året i The mid-Atlantic states.De ljuvliga kornellerna.  Vackra som fantasiblommor.  Dogwood, heter de.  Det är staten Virginias blomma.NU önskar jag er alla en riktigt GLAD PÅSK!!!

16 comments:

Erica said...

Glad Påsk :-D

Ja, påsken är verkligen en härlig högtid här i Sverige! Inte för att jag firar den religiösa aspekten, men långhelg är ju aldrig fel :-D
Många har ju dessutom halvdag på Skärtorsdagen; aka "dag före röd dag".
Vi inom Måltidsservice har dock ingen förkortad arbetstid, naturligtvis. Någon måste ju trots allt fixa maten till förskolorna, då de också måste ha öppet hela dagen.
Däremot tror jag vi får "Storhelg" den dagen på lönebeskedet.
Och helt ärligt har jag inget emot att jobba sådana dagar. Det är som dagen före julafton. Jag GILLAR att jobba de dagarna. Det är oftast lugnt och skönt.
Igår, till exempel, så hade mitt ställe 18 barn på hela förskolan. 18 barn. Av 67 inskrivna. (5+3+4+6st.)
Rätt så SOFT dag för mig i köket :-D


Vad tråkigt att din påskkänsla försvunnit i och med USA. Men jag förstår absolut varför. Blir ju lätt så när det är något som är endast 1 dag, och något som nästan ingen förutom kyrkorna firar.
Jag påskpyntar inte heller, även om jag bor i Sverige. Jag har inte ens en liten kyckling, eller något påskris. Känner att jag inte ids hålla på att dra fram en massa pynt för bara en helg (julen blir ju annorlunda, då den trots allt är typ en hel månad...)
Under barndomen var ju det viktigaste med påsken "Påsklördagen" aka Påskafton.
Det var då som "Påsktuppen" under natten varit och "värpt" och en fått sitt påskägg vid kudden när en vaknade. Den traditionen hade vi.
Dessutom var ju alltid påskhelgen inkörsporten till påsklovet (under skoltiden). I år var dock påsklovet tidigare. Det har varit nu, den här veckan. Avslutas alltså med påskhelgen.

***

Och som vanligt är de bilder du illustrerar blogginlägget med ljuvliga!
Det är som sagt så underbart att få följa med under vårens framfart där borta hos er!
NJUT av att bo mitt i allt det där underbara!!
Och den där ljusgröna bilden! *hjärtögonemoji* !!
Nu är det endast en liten månad kvar innan det ser ut så hos oss också! LÄNGTAR!!
Det ligger visserligen lite snö kvar fortfarande, men det är absolut ovanligt lite kvar för att vara mitten på April. Växtligheten har dock inte börjat ännu.GLAD PÅSK!
Kramar /Erica som precis ska gå och koka några ägg tralalalala ;-P Hehe ;-D


Tips! Har du inte redan sett den, så gå in på Youtube och sök på Påsk Johan Glans.
BÄSTA EVER!

Anonymous said...

God morgon från ett spöregnande Spanien, inte kul alls kan jag säga. Men, men inget att göra utan försöka gilla läget.

Jag har påskpyntat här med björkris, fjädrar och lite ägg och påskkärringar som hänger, en påskkärring och 3 kycklingar det är allt. Har massor som ligger i en låda, men tyckte det räckte. Skulle nog inte göra nåt ifall vi bara hade en dag som var Påsk. Gillar att pynta till julen istället.

Fantastiskt vacker tid du har i dina omgivningar. Sååå fint med allt som blommar så vackert, du skulle behöva kunna stanna tiden lite så det går att njuta längre. Nu ska jag lyssna på din länk och sen börja tänka ut en Plan B vad gäller kvällens middagsgäster. Ibland vill man ha större boyta här, hemma har vi ett kök på 18 kvm, här en liten fyrkant och ett matbord (slagbord) för 4 personer. Vi har ju en inglasad uteplats där vi har ett stort bord, men bära ut maten om det spöregnar är inte kul. Nå, vi får se hur det blir, kanske sitter vi inne och trängs om det regnar för mycket.

Ha en fin långfredag och helg. Kramar Yvonne

Anonymous said...

Påsken här är en god middag hos svärisarna på söndag för oss. Men svärisarna och svägerskan med familj går också i kyrkan. Därför tycker jag också att det är lite fånigt hur svenskarna firar påsken så mycket när de är så icke religiösa. Hursomhelst, påskägg till barnen som nu är stora, blir det allafall.

SB

Channal said...

Underbara bilder! Ska hälsa på mamma och fotografera kwanzaan. Här har det verkligen exploderat. 18 grader igår, ännu varmare idag. Helt underbart! Konstigt att USA som är ett så religiöst land jämfört mot Sverige inte firar påsken. Kristendomens högsta, viktigaste högtid. Det får mig att fundera, hmm varför det är så?

KRAMAR Anna

Eva i Dalarna said...

Nåja inte alla är lediga fast det är påsk. Jag ska jobba ett par nätter och då får man ju ägna dagarna åt att sova förstås. Så det blir inte mycket firande här. Lite påskmust blir det kanske ...
Jag förstår om du har "tappat" påsken, så länge som du bott i USA.Men du har ju fått andra helger i stället, som Thanksgiving.
Glad Påsk i alla fall!

Annika said...

Erica:
Godmorgon, det var länge sen jag såg dig här :-)
Kul att ha dig tillbaka.
Nej, det är ju sekulärt hemmavid så de flesta firar nog påsken enbart för dess mysiga traditioner och att välkomna våren.
Jag firar också religiösa högtider så, julen tex.
Mysigt.
Ja, skärtorsdagen har nog alltid varit halvdag för många. Och många tar ledigt den dagen.
Men, visst ngn måste ta hand om de små på förskolorna och maten måste lagas.
Minns själv då jag jobbade på dagis att det var klar helgdagskänsla sådana dagar. Inte dumt.

Påsken har jag tappat.
Just därför att den är så kort.
Jag kan inte fira ngt som bara är en enda dag. Ids inte.
Det finns så mkt gulligt att köpa etc.
Och många, ffa om man har barn, firar den rätt sekulärt de också. MEN det är ju en STOR helg för kyrkan, kanske årets största?
OCH är man riktigt religiös tar man ledigt idag, långfredagen. Men, vad jag vet är det för de flesta en helt totalt vanlig dag, inte ens halvdag. Samma på måndag. Business as usual.
Aftnar är alltid större än dagar i Sverige. Påskafton är verklige den dag man minns som allra mest speciell från förr.

TACK Erica. Det är galet vackert här nu. Helt outstandung. Jag vill bara fota och fota hela tiden.
Ljuvlig tid.
Tro mig, jag njuter till fullo!!

Ert fina kommer!
Ha en Glad och härlig påsk!

Annika said...

Yvonne:
Hej vännen!
Jaha, dåligt väder. Tråkigt. Det är som du säger, bara att digga läget.
Det ska nog bli lite dramaväder här idag också, efter vad de säger. Åska och störtregn och så. Vi får se ...
DU har mer än jag, jag har inte gjort ett enda dugg till påsken.
GAWD, I am BAAAD!!
Men jag ids inte.
Det är så annorlunda vid julen, den är så lång och fin. DÅ jäklar går jag all in, som du vet. Men detta? Nääeee....

TACK Yvonne, det är ljuvligt här nu. Rent ljuvligt.
Ja, lyssna på min länk :-)
OCH du, jag är säker på att du får till det riktigt fint!! Ni kommer att få en underbar påskmiddag med goda vänner.

Kramar och Glad Påsk!!

Annika said...

Susanna.
Fast svenskarna firar ju påsken på ett sekulärt sätt, lite som jag (och de flesta med mig) firar julen. Tycker inte det är konstigt alls, det är en gammal tradition. Och hemmavid är det mer en hälsning till våren, och myset.
I Europa håller man ju fast rätt mkt vid religiösa högtider ävensom många är mindre troende där, mkt mer än man gör här i USA eftersom kyrka och stat är frånskilda (ja, det kan ju iofs diskutera i oändlighet eftersom de blandar in gud och tro än här och än där).
Jag har fasat påsken ur mitt liv, och det gör inget. När K var liten firade vi mer.
Men jag hoppas förstås att K ska få fira lite på söndag på ngt sätt i LA.

Annika said...

Channal:
SÅ det är de som ni har hemma också? Kwanzaan. Ja de är en enda dröm!!
En rosa fluffig dröm. Här börjar de blomma över nu.
SÅ njut av den tiden därhemma!!
Jomen, den firas, men bara en enda dag. Påskdagen. Inga andra lediga dagar. Men visst firas den.
Men så lång ledighet som hemma finns inte på kartan för en religiös högtid. Tror det beror mkt på att kyrka och stat alltid varit skilda här.
Många, många är djupt troende, mycket mer så än hemma, det är såååå sant. MEN ateister och agnostiker än nog ännu fler, trots allt.
Stor kramar till dig!!

Annika said...

Eva:
Jomen givet, SÅ är det val alltid. Några jobbar alltid oavsett om det är helg eller vardag.
MEN, faktum kvarstår, det är en långhelg med röda dagar så många är lediga.
Nästa år hoppas jag att du ör ledig över påsken.
OCH så hoppas jag att du får en fin påsk, trots att du jobbar.
Kan tänka mig att ni gör lite extra mysigt på jobbet.

Ja, jag har tappat påsken, men fått Thanksgiving (som jag äskar).
Skulle dock önska att påsken var liiiiite längre här. Att man åtminstone hade ledigt annandagen.

Anonymous said...

Glad Pask till dig och familjen kära Annika! Vilka ljuvliga bilder du bjuder pa aterigen! Helt outstanding!
Kramar, Lisa

FREEDOMtravel said...

Tråkigt att påsken inte firas så mycket, men ja, man firar väl olika saker helt enkelt. Blommorna är FANTASTISKA! Önskar en fortsatt fin påsk!

Annika said...

Lisa:
TACK Lisa!
Vad gullig du är.
Hoppas din påsk varit jättefin.
Kramar!

Annika said...

Helena:
Det är som det är. Alltför kort, helt enkelt.
Folk firer nog, men absolut inte som hemma.
TACK för bildberöm!!
Blir glad!!

Äventyret framtiden said...

Hos oss har påsken också tappat lite grann av sin glans. (för övrigt se på den rekommenderade Johan Glans) .
Men det kanske har med att barnen inte är barn längre och att det nu är barnbarnen som också har tappat(aldrig fått) något av det som var viktigt för barnen...om du hänger med? Nu handlar det mest om godsaker, ägg, choklad och leta mera godis. Vi har haft det skönt tillsammans med dottern och Wilhelm, men jag saknar något av det som en gång var, vet inte riktigt vad. Måste nog fundera på det ordentligt ett tag. Jag har redan plockat undan det mesta som hör påsken till...några fjädrar kvar bara. Jag har full förståelse för att du har fasat ut påsken. En dag är ingenting att fira...
Vilka ljuvligheter du bjuder på. Helt underbart himmelskt vackra. Wow!
Hoppas helgen har varit fin!

Annika said...

Karin:
HAHA, ja ....
Jag tror jag fattar :-)
MEN det låter trevligt med alla era godsaker, ägg och ännu mer godis. Och därtill skönt väder till max, efter vad jag har förstått.
Ja, men jg kan nog förstå det det där lite med svunna tider. OCH att sen kanske din dotter inter riktigt gett Wilhelm det ni gav henne?
Eller jag vet inte ... Men mina fldrar gav mig så mkt påskigt som jag egentligen inte förde vidare.
Just pga påskens enorma litenhet här.
Nej, jag har fasat ut påsken. Ids inte, USA har förstört den för mig.
TACK Karin, det är verkligen såååå fint här nu.
Helgen var bra.
:-)