Thursday, March 28, 2019

Torsdagspunkterna kommer tillbaka med lite av varje igen!

Hej och godmorgon torsdag!Idag ska jag återuppväcka punkterna igen.
Det är dags att börja återuppta gamla vanliga bloggrutiner.

Så vi kör, här och nu!


*   TACK!

Tack för alla tillrop. Ja, jag säger det igen. Jag vet att en del av er väntade på att jag skulle berätta mer om Karolinas väl och ve. Det kommer jag att göra med jämna mellanrum framöver också. Det lovar jag.
Jag pratar, eller messar med henne, varje dag och får rapporter om ditt och datt. TUR det.
*   Trötthet.


När Peter och jag kom tillbaka till Reston igen den 1 mars var det som om luften helt gick ur oss bägge.
Den första helgen hemma gick vi i som ett töcken.
Jag var så trött, på lördagen tog jag två tupplurar, minns jag. Vi orkade absolut ingenting.
Det var nästan förlamande för oss.
Tror att resan tog sin betalning där, alla dagar vi varit på resande fot.
Alla intryck vi fått.
Det var som att få en stekpanna i nyllet, sååååå otroligt trötta var vi …
Den tröttheten höll i sig ett tag, det erkänner jag.
Det kanske är först nu vi börjar kravla oss upp till ytan igen.
Jag tror nästan det.*   Empty nesters på riktigt …


… Det är vi också. Nu är det inget collegeliv längre, inga skollov, inga föreställningar att resa till, inga weekendresor--JUST BECAUSE-- till Elon.
NU är det på riktigt allting.
MEN, Peter och jag blev ju bra tränade i och med de fyra åren på Elon och vet att vi grejar det här. Som vanligt, vet man att barnet har det bra har man det själv bra också.
*   Förbannat är det …

Ja, det går ju inte att INTE nämna Josefin Nilsson och det hon utsattes för.   Det som så många kvinnor utsätts för HELA tiden ÖVERALLT.
Jag erkänner att jag blev mycket tagen av allt det här, liksom de flesta av er.
Stackars, stackars Josefin. Tänk att bli så misshandlad att man faktiskt dör av skadorna. Jag vet, Josefin är inte den första, och inte heller blir hon den sista, som blir ihjälslagen av en närstående.
Men det som är BRA är att det kommer upp till ytan nu, att det tas upp.  Överallt!
ATT folk bryr sig, att det uppmärksammas.

Jag lyssnade på Skäringer&Mannheimers podd i tisdags. Då var jag ute på min morgonrunda, solen höll på att gå upp. Det var kallt, lugnt och klart. OCH i mina öron talar  Mia S  och Anna M om Josefin, och de talar så bra, starkt och med sådant klarspråk. Sen spelar de, Älska mig för den jag är. DÅ kom tårarna på mig där jag gick rakt in i soluppgången.

Jag har ännu inte sett den dokumentär som säkert många av er sett. MEN jag ska göra det i nu på onsdagens eftermiddag. DET kan säkert bli en punkt till efter att jag sett den ...*   Filmen


Nu har jag sett dokumentären om Josefin N. OCH förstås gråtit till och från, och förbannat hennes öde hela filmen igenom.
Allas ord var så fina, vilken människa hon måste ha varit. En människa som blev totalt nedplockad, förgjord, av en annan människa trots all kärlek hon hade omkring sig från så många.
Måtte hon se nu se och känna allt stöd och den värme som strömmar emot henne i sin himmel.
Marie N, vilken stark person hon är också. Att hon orkade sitta och berätta så öppet som hon gjorde. POWER till henne.
SÅ underbar röst hon hade, Josefin, sådan utstrålning alltså.
Så vacker hon var!
Ja ... Vad kan man säga ...
Vila i frid.


*   Me too …


Jag säger också, tack och LOV att Metoo kom en slagskämpe när det kom. MÅ det aldrig mattas av. MÅ det för alltid luftas smutstvätt som legat i dunklet.
Må alla som drabbas ha mod att berätta.
Me too har verkligen förändrat mycket till det bättre för kvinnor på kort tid.

Jag är såklart mer än tacksam över att det kom precis i tid då Karolina begav sig till staden där allt började.
NU tror jag att män fått sig en riktig tankeställare överallt. DET har skett en förändring.
Som sagt, må detta aldrig mattas och falla i glömska.


Det var det det. Med detta önskar jag alla en BRA och fin torsdag!

17 comments:

Anonymous said...

God morgon säger jag från ett soligt Spanien. Ja något så förfärligt det Josefin råkade ut för och det var ju inte första gången Örjan Ramberg misshandlade flickvänner heller och kommer undan med knappt något straff. Lena Ohlin var visst också en han var på och misshandlade och säkert också Eva Fröhling som hade ihop det med honom. Slår man en gång så fortsätter man sägs det. Ett riktigt ärkesvin är vad han är. Läste att han tyckte synd om sig själv för han kunde inte gå ut och ha roligt i Sthlm längre utan fick sitta hemma och ha tråkigt. Blää för sådana karlar om man ens ska kalla dem karlar.

Verkligen bra med Metoo som släppte fram allt i dagsljuset, så hoppas det aldrig slocknar och att äcklen som hållit på lär sig en läxa.

Skönt att ni hämtat er efter er långa resa och allt blir som vanligt igen. Säkert gör också att Karolina har det bra och att allt fungerar för henne i LA att ni kan andas ut.


Stor kram från en trött Yvonne, hade en mycket trevlig kväll med våra gäster och klockan var nog 01.30 innan allt var klart för sänggående. Plocka in och ur diskmaskinen och så alla glas som ska handdiskas och torkas. Vill ha allt klart så man slipper börja ta rätt på en massa disk dagen därpå.

Imorgon väntar en resa till en vingård som är fantastiskt fin, Fransisco Gomez heter den och de har så goda olivoljor och vin, Vi är ett gäng på 10 personer som åker i 3 bilar, tar ca 1.5 tim att ta oss dit. Jättekul!

jennievivi said...

Ja, hur gick det för Hollywoodproducenten som startade allt? Har för mig att jag läste att han blev dömd. Och hans fru och barn...undrar hur de har det. Och alla hans offer som kanske har svåra men och mår dåligt men som aldrig blev kända och därför ingen som lyssnar på just dem. Jag har inte sett filmen om Josefin ännu. För länge sedan var jag på konsert med Ainbusk singers på Gotland. Fantastiskt. Alla dessa förövare utan samvete och alla dessa offer utan röst. Men jag undrar jag, skulle inte förvåna mig om dessa gubbar dyker upp om några år, ger intervjuer där de berättar om att de har blivit nya människor och sen fortsätter med sina liv och karriärer! Får hoppas jag har fel! Hälsningar från våren i Blekinge!

Annika said...

Yvonne:
Ja, vilket AS. Vilket AS till karl.
Vet att när de spelade in varats olidliga med Lena O var hon svårt tilltygad av ÖR.
OCH Ewa F har ju också minsann tagit bladet från munnen.
SÅ bra!
OCH han själv anser sig ha avtjänat sitt straff ...
Dramaten har handlat med sån himla flathet också...usch.

Metoo, det dröjde länge innan det kom, men när det kom blev det ju faktiskt revolution. OCH jag tror att det är här för att stanna.
Så himla BRA!!

Vilken lyckad middag. ETT gott tecken då gästerna går 01:30!!
Hålelr med om att det är skönt att diska undan allt innan man lägger sig. SÅ skönt att komma ner till ett rent kök.
OCH vilken mysig dag du har framför dig. Du lever ett så bra liv.

Kramar!

Annika said...

Jennievivi:
Han gör inget alls i dagsläget. Avstängd från allt.
Vet att han arresterades för ett tag sen, och blev släppt mot borgen på en mille dollar. Men naturligtvis ska det upp i rätten vad det lider.
Läste att han har en sådan där monitor om ankeln som gör att att han bara kan vistas inom ett visst område just nu.
Han är inte gift nu, tror jag. Hans barn ja, undrar hur de har det? Vet inget om det.
Det var så många kända kvinnor som blev utsatta av denne man, och det var därför det brakade löst som det gjorde. Hade det varit okända hade det inte blivit ngt av det, och det är det som är så hemskt. MEN bra att det kom då de kom. Äntligen.
Ainbusk var verkligen fantastiska, håller med.
OCH ja, det skulle inte förvåna mig alls om du har rätt vad gäller dessa lurkar, om några år sitter de säkert och gråter ut ... I ngt program på tv på bästa sändningstid.
GAAAAHHHH!

Humlan said...

Skönt att ni har landat nu, men jag förstår att det tog på era krafter, inte bara den långa, fantastiska resan utan även att K flyttar, att hon flyttar så långt bort och alla funderingar på hur det ska gå för henne där borta. Kan tänka mig att allt detta tar på krafterna fast man inte tycker att man är så orolig så mal det i bakhuvudet hela tiden. (Min lilla amatör-analys ;-) )

Jag har inte sett filmen, men läst och hört om den och om vad Josefin Nilsson blev utsatt för. Jag blir tårögd bara av att läsa om det, så jag förstår din reaktion när du hörde podden och de avslutade med sången. Jag blir så arg på alla dessa män och jag hoppas verkligen att Metoo inte mattas av utan fortsätter att sätta strålkastaren på alla utsatta, inom alla yrken och i privatlivet.
Jag blir så arg att jag inte vet hur jag ska uttrycka mig, men jag instämmer helt med det du har skrivit!

Önskar dig en bra torsdag
Kramar!

Annika said...

Humlan:
Ja, det är det. Jätteskönt.
DET tog sååå på krafterna. Även om resan i sig kanske var det den bästa jag gjort blev det ju så mycket intryck. OCH slutet var ju ganska själsligt och kroppsligt påfrestande också.
Du har SÅ rätt i din analys, Humlan. IGEN!!! :-)

Ja, jag visste att det skulle bli en jobbig dokumentär att se. Men den var också så varm, och så vackert gjord. Jag har så stor respekt för systern att du anar inte.
Podden fick mig tt gråta, ja.
Vilka svin till karlar det finns alltså. Lyssnade på Karlavagnen som hade det som ämne, fy satan vad många kvinnor lidit, och LIDER!!!
I det tysta oftast.


Metoo!! Må det leva!!

Kramar!

Vform said...

Riktigt kul att höra lite om Karoline i förra inlägget! TACK också för allt du delat med dig från resan .. följt med stort intresse och mycket lärorikt! STORT land förstås .. så inte lär man sig allt!
Trevligt att få lära dig lite (mera) om närområden här .. eller kanske språket! ;)
Kan förstå er trötthet .. det VAR en grym resa, de förstår jag!
Va bra att Karolina fått jobb och flera att välja på! Hon verkar vara en tjej med skinn på näsan! Vem brås hon på månntro!? :)

JA, vilka hemskheter det sker i världen, har inte ord! :(

Tack, ha du också en fin dag!
KRAMAR!!

Erica said...

Jag kan varna i förväg nu för att det blir en lång kommentar. Jag vet att det blir det. För jag brinner fortfarande, och det finns hur mycket som helst i huvudet angående detta ämne nu... :-)
_________________________


Jag såg Josefin Nilsson-filmen i fredags kväll, och jag grät. Växlande kände jag att tårarna var på grund av sorg (såklart) men också delvis av ilska. Tårar av ilska och hat!
HUR kan man misshandla någon så svårt att hon får skador som hon dör av tjugo år senare, och sedan INTE STRAFFAS FÖR DET???????
Josefin fick ju till och med krossade ryggkotor av misshandeln. Det är GROVT! Och jag känner hur tårarna börjar bränna bara av att tänka på hur ONT hon har haft.

Örjan Ramberg dömdes ju först till 3 års fängelse i Tingsrätten, men Hovrätten SÄNKTE det straffet till VILLKORLIGT!
Vilket Cissi Wallin beskrev så klockrent, är precis som ett "Ajabaja". Rätten säger i princip "Det var inte så snällt gjort. Tänk på det i framtiden. Nu kan du gå."
Hovrättens motivering var att de tyckte han fick lida tillräckligt ändå, eftersom "han inte kan visa sig ute utan att få kommentarer om brottet."
Man måste ju gnugga sig i ögonen flera gånger när man läser något sådant!!
Sinnessjukt!

Och speciellt som Josefin inte var den enda.
Uppenbarligen har han misshandlat alla sina flickvänner. För har han gjort det mot tre kvinnor HAR han gjort det mot ALLA. Finns inga som helst tvivel på det!
Och sedan allt han pysslat med på Dramaten. Är inte insatt i allt, men han verkar ha varit systematiskt grisig på arbetsplatsen också.
Och Dramaten har sett mellan fingrarna. Tittat åt andra hållet. Inte gjort någonting. För han är ju ett sådant där s.k. "manligt geni" på det han gör.
Måste erkänna att jag inte hade någon koll på vem han var innan detta. Visste inte vem det var. Så när jag såg en bild på honom från Solsidan så fick jag en sådan där "Jahaaaa, är det HAN"-upplevelse. Och sen ett brinnande hat. Minns att jag hade en olustig känsla av den rollen när jag såg serien, men då tänkte jag bara att det "är ju rollen som ska vara så". Känns som allt hamnar i ett annat läge nu när jag vet hur han är i verkligheten! Läste någonstans att han spelat flera sviniga roller, och då är det ju inte så konstigt att han ses som en duktig skådespelare. HAN SPELAR JU FÖR FASEN INTE!!!

Det smärtar mig att Josefins öde gick obemärkt förbi, att hennes förövare fortsatte att hyllas och att hon hann dö innan metoo-revolutionen satte igång.
Josefins död hade ju faktiskt med sviterna av misshandeln att göra, så jag kan inte se det på något annat sätt än att Örjan gjort sig skyldig till Vållande av annans död... Att det är tjugo år sedan spelar ingen roll. Hade inte han misshandlat henne hade ju inte hennes kropp (bokstavligt) gått sönder.
Och vem vet... då kanske hon hade levt idag.
Jag hoppas att hon är någonstans nu där hon vet att vi Ser henne nu.
Jag önskar så innerligt att jag kunnat vara med på ljusmanifestationen utanför Dramaten i lördags. #brinnförjosefin

Jag såg också att Dramaten ställt in allting med Örjan Ramberg och att han är avstängd från alla uppdrag.
Dock håller jag med Lady Dahmer: Hur länge?
Om ett år, när det lagt sig, kommer de smyga in honom då igen?
För han är ju ett sådant där "manligt geni". De, samt mediemän, har någon typ av frikort (uppenbarligen) när det kommer till svinigt beteende.
Det har verkligen Metoo visat!!

Erica said...

Såg att någon här ovanför skrivit om att Örjan Ramberg kommer att sitta och gråta ut i media om ett par år.
Absolut kommer han att göra det! Inget tvivel! Örjan lär väl skriva nån bok eller nåt annat skit.
Han har ju själv uttalat sig om hur "löjligt" det här är att dra upp, för att "det är så länge sedan". Att det ju redan är dömt (Pyttsan! Han fick ju typ bara ett "ajabaja" av rätten. That´s it!) och lagt till handlingarna.
Han sa också "Människan är dessutom död och kan inte höras."
Han låter verkligen som en tvättäkta Psykopat!
Tror att han ÄR Psykopat. På allvar.

Det har ju dessutom redan börjat. Det här med gråta ut.
Alla dessa förövare får TV-tid/medietid/medieutrymme för att sitta i TV-soffor och gråta ut om "den heeemska tiden och om alla heeemska "lynchmobbar" de råkade ut för, så att de inte längre kunde gå ut på krogen"...
"Lynchmobbar"... Det är alltså kvinnor som vill ha upprättelse för offren. Genom att bryta tystnadskulturen och ryggdunkandet av män.
Se bara på det här med Fredrik Virtanen...


---------
Mitt hjärta brinner för Josefin.
INGEN ska behöva gå igenom det hon fick gå igenom!
Och för ALLA andra kvinnor utanför löpsedlarna, som lever under hot, misshandel och terror i sina egna hem.
INGEN ska behöva vara rädd i sitt eget hem. Eller någonstans!
I Postpatriarkatet (eller om det var Penntricket) sa de en gång, att "vi behöver en till metoo-revolution, gällande våld i nära relationer."
Det kanske är starten på det vi ser nu? Hoppas det.
Det har den här veckan startats en hashtag på Instagram som kallas #hansadeatthanälskademig (#Han sade att han älskade mig).
Under den kan man lägga upp sin berättelse om våld i nära relationer.

Mitt hjärta brinner.
För alla kvinnor som, om de vågar berätta inte blir trodda för att "men han är ju en sån skön snubbe", "han som alltid är så snäll" o.s.v.
För alla kvinnor som lever under hot, misshandel och terror i sina egna hem.
För alla kvinnor som förlorat livet på grund av en närståendes våld.
Mitt hjärta blöder för alla dessa kvinnor.
De förtjänar en röst. Varenda en av dem.


Tänd elden. Låt den brinna! Brinna! Och låt den fortsätta brinna!
Låt den aldrig slockna!


#brinnförjosefin

#brinnförallakvinnor

Erica said...

Nu hämtar jag analysen från Penntricket/Postpatriarkatet igen, så i grunden är det inte min analys. Men håller med, så...

Vi kan inte heller avhumanisera män som begår våld mot kvinnor.
Det är så enkelt att "avfärda" dem med de klassiska fraserna "Det där är ingen riktig man", "Det där är ett monster" o.s.v.
Visst kan jag förstå behovet av att göra det, självklart. Det gör jag själv också. Tänker att det verkligen är monster.
Men det blir så lätt att det nästan viftas bort eller att man skjuter det ifrån sig bara för att "äh, det är ändå ingen riktig man".

Men deras analys (kommer ej ihåg exakt när de gjorde den) var i alla fall att vi inte kan avhumanisera dessa män på det sättet för att vi då missar problemet.
Att vi liksom missar det astronomiska samhällsproblemet.
Problemet är att de ÄR vanliga män, de som begår dessa vidriga handlingar.

Sanningen är att män som slår, hotar, våldtar kvinnor... Det kan vara VEM SOM HELST i samhället.
Det kan vara mannen du går förbi på stan.
Det kan vara pappan som hämtar på förskolan.
Det kan vara din kollega.
Det kan vara din lärare.
Det kan vara din chef.
Det kan vara din kusin (eller annan släkting).
Det kan vara mannen i kassan på affären.
Det kan vara den där "sköna snubben" som hela grannskapet älskar.


Ville bara tillägga detta. Hoppas jag lyckas få fram vad jag menar, trots att min hjärna är kaos med tankar om detta ämne just nu.

Erica said...

Det står säkert typ "Spam alert" på mina kommentarer idag ;-P men kom på en kort liten sak till...


Jag gillar hur Josefins och Ainbusks musik verkligen har "trendat" den här veckan :-)
De senaste tre dagarna har flertalet av deras låtar gått upp på Viral 50-listan för Sverige på Spotify :-)
Och i skrivande stund ligger Älska mig på 2:a plats.
För tre dagar sedan var ingen av låtarna med på den listan.

I tjugo år har Örjan blivit hyllad för sin konst och han har inte behövt stå till svars (nej, jag tycker inte han gjort det, trots dom) för de vidrigheter han utsatte Josefin för.
NU är det dags att lägga fokusen på JOSEFINS konst istället :-D


Det var det sista jag hade att skriva.
Tror jag ;-P

Annika said...

Vivan:
Tusen tack!!
Ja, det var så roligt för mig att dela med mig från resan. Verkligen!!
SÅ tack Vivan för att du följt med.
Mer kommer!!
Karolina ja, nog har hon skinn på näsan och driv. Ingen mossa växer där inte.
TACK för att jag fick lära mig ngt nytt idag på din blogg. Verkligen nyheter för mig, och roligt.
Stor kram till dig!

Annika said...

Erica:
OJ!
En avhandling!!

;-)

Håller med dig, förstås.
Det är helt överjävligt. Dokumentären var verkligen en slags upprättelse. OCH nu får han straffet, den där ÖR. Han är för evigt dömd. Tror inte han kan visa sig ute idag alls. OCH det är bra.
Otroligt lågt straff han fick. SOM han tycker sig ha avtjänat, suck.

Ja, han gav sig på både Lena O och Ewa F och säkert så många fler.
AS.

Ja, JN hann dö innan metoo kom som en stormvind och städade upp bland leden.
Just det, han har alltid spelat sviniga roller, och det kom nog naturligt för honom, skiten.
Inte mkt till skådis inte.
Tycker Dramaten är sjukt flata i det här fallet. Det borde handla mkt hårdare än de gjort.

Japp, det finns verkligen risk för att det "ska gråtas ut och talas ut" om detta när stormen som råder nu lagt sig. Tror också det blir så om några år. FY FASIKEN.
Må det bli så att han ALDRIG mer kommer till tals övh. Roller lär han inte få mer i sitt liv, det är jag tämligen säker på.

Metoo är det bästa som hänt. Verkligen.
Synd bara att det kom så sent för så många. MEN nu har det skett, och nu är det vedertaget och jag är helt säker på att det ändrat branschen i grunden. Och inte bara för skådisar och artister, utan för ALLA.
Metoo är här för att stanna.

Precis, tyvärr är JN inte den sista som kommer att slås ihjäl och misshandlas till döds av sin partner.

Jag är glad att detta luftas och kommer till ytan. OCH NU verkar poletten trilla ner hos många, inte en dag för tidigt fö.

Ja, nog har de trendat, och AK SP som gjorde filmen har verkligen visat hur man gör en dokumentär som tar skruv.
OCH Marie N som var så saklig och samlad i hela programmet. Alla de som de intervjuade, förresten.
Vilka ringar på vattnet, över hela världen bland svenskar. Svenskgrupperna på FB i USA svämmande över av detta i helgen.
SÅ många har sett filmen överallt.
Tror att väldigt många har vaknat, och det är bra.

ja, du...
Nog har vi metoo att tacka för så mkt idag.

OCH visst är det så, i de lugnaste vatten ...

Anonymous said...

Hej!
Jag har inte sett filmen om Josefin ännu, och vet ärligt talat inte om jag orkar heller. Det pratas om den överallt och jag blir rasande, ledsen och frustrerad. Dessa män fortsätter år efter år efter år med detta vidriga beteende utan att något händer. Förhoppningsvis blir det nu en ändring på detta....
Kramar från Anette

Annika said...

Anette:
Jag vet!! Det är ju så vidrigt allting. Men nu luftas skeletten. Kommer ut. Inte en dag för tidigt. Och Metoo, det är bara att välkomna den rörelsen m öppna armar! Kramar!!!!

Monica said...

Jag skrev världens längsta kommentar i klass med Ericas nästan men den försvann! Var ändå inloggad men den gick upp i tomma intet. Ja du förstår ändå och jag tänker mycket på hur grymt Josefin drabbades och det är svårt att släppa. Det är väldigt bra och så oerhört viktigt att mycket kommer upp till ytan och mer och mer blir det.

Önskar Karolina lycka till med allt och det kan bara bli bättre och tryggare i den världen nu, man måste ha lite hopp. De flesta män och kvinnor med vill ju göra bra saker och är inte galna psykopater.

Annika said...

Monica:
Men vad i ...
USCH vad irriterande.
Absolut, det är på tiden att den smutsiga byken kommer upp till ytan. Tycker att programmet ändå var en sorts revansch. Fantastiskt så lugn och fin Marie N var i programmet.
JA, ut med ALL skit.
Länge leve Metoo!!!

PRECIS, de flesta människor är GODA människor, så tänker jag ofta.

Metoo kom i rättan för K, det är jag ytterst tacksam över.