Friday, March 08, 2019

Resebrev från New Orleans

Hej på fredagen!


Jag hoppas allt är bra med alla.
Här väntar vi nog lite snöblandat elände denna fredag. OH well, I could not care less!


Tidigt i torsdagsmorse var jag med i programmet Vaken med P3 och P4.
Vi talade om denna bilresa, och det blev ett trevligt samtal mellan mig och Pamela.
Lyssna gärna via länken nedan om du har lust.Nu kommer mitt andra resebrev från den Road Trip Galore vi just varit ute på.

New Orleans.
Denna pärla till stad med sitt rika arv och speciella kultur.
En stad att besöka, och en stad jag VILL tillbaka till. New Orleans ger mersmak, helt enkelt. Det är en verkligt annorlunda stad, och en stad med färg och liv. Makalös!Karolina i The Garden District första kvällen i New Orleans.Vi hade missbedömt en sak med New Orleans, Mardi Gras! INTE för att den ägde rum medan vi var där. Nej, Mardi Gras ägde rum i tisdags, på fettisdagen.
MEN man hade börjat ladda upp enormt inför det hela då vi var där med parader och happenings inför den stora dagen.  Tydligen festar man i flera veckor innan själva karnevalen.
HELA stan var dekorerad i Mardi Gras färger, guld, grönt och lila. Överallt!
Och gissa om det var folk där. En stor parad ägde rum samma kväll vi kom till stan, och därmed var det massor med folk.
Vi hade heller inte, och detta var ett MISSTAG med stort M, bokat hotellrum i stan innan i kom dit.
SÅ, då vi åt vår lunch någonstans i Louisiana satt vi med våra mobiler och försökte boka ställe på ställe. DET fanns inga RUM! PANIK!
Hur skulle vi göra? Skulle vi vara tvungna att bo utanför stan? Vi visste verkligen inte, och vi ville ju bo I stan!
Till sist fick vi tag på en AirBnB i The Garden District, vilken lättnad. OCH sen fick vi hotellrum i The French Quarter under natt nummer två.

Det hade regnat hela dagen, men när vi begav oss in till The French Quarter med Uber så sprack solen igenom och det blev varmt. Jag tror att det var runt 22 grader då vi travade runt de kvarteren den kvällen.
Alltså, mycket skönt.

The French Quarter.
Vilken overklig plats. Vilken helt overklig plats. Gågator för det mesta, och den mest kända gatan, Bourbon Street är väl galenheternas egen gata. HÄR fanns allt och alla, och ljud, ljud ÖVERALLT.  Utklädda människor syntes överallt i överdådiga kostymer, drag queens, lodisar, turister, sångare, jazzband och dansare.
ALLT!
Sensory overload, my friends!
OCH så barer, barer och barer. I New Orleans kan man dricka på gator och torg, och tro mig, det gjorde folk. Alla gick omkring med en drink eller öl i näven.
På balkongerna stod folk med de berömda pärlhalsbanden och slängde ner dem på folk som gick förbi. Helst vill de ju att tjejer ska visa brösten, haha. Inget sådant skedde i vår lilla grupp. LOVAR!
Massor med folk var där för att se paraden, som nog närmast får beskriva som en anti-religions och pro-sexparad. Ja, den paraden kan nog inte kallas barnvänlig, haha.  OCH den var dessutom väldigt anti den regering vi har just nu. Komiskt allting.
Helt sjuk stadsdel, den måste upplevas för att förstå.


Bourbon Street.Hur många av er har varit i New Orleans?
Antar att det är några stycken. NI vet vad jag talar om. OMG!!
Jag hörde creole talas flera gånger, den franska som talas i New Orleans. Mycket intressant, många skyltar stod på två språk, både engelska och franska (creole).På vandring i det vackra Garden District.  Å vilka UNDERBARA hus jag såg där, och utsmyckade hus inför Mardi Gras.  SÅ coolt.
Dagen efter grydde en solig morgon, och jag gick ut på min morgonpromenad i The Garden District. Mitt mål var en de kyrkogårdar som ligger mitt i stan. Är man i NO så MÅSTE man besöka en kyrkogård.Lafayette Cemetery Number 1

Jag var ute tidigt, och kom till kyrkogården vid kanske 7:30. Lafayette Cemetery number 1.
Tro mig, jag har alltid velat se dessa kyrkogårdar, och nu fick jag äntligen göra det. OCH därtill var jag ENSAM besökare på gravgården i denna arla timme!
Det var högtidligt att stiga in där, och jag blev förstummad. Alla gravar i New Orleans är i form av katakomber, och det ger en märklig känsla. Ingen begravs under jorden på grund av översvämningsrisken i staden. Som ni kanske vet ligger den under havsnivå. Så sina döda begraver man i katakomber ovan jord.
Jag gick omkring och läste på stenarna, och jag tyckte det var sällsamt och härligt att få gå där alldeles ensam.
Vi kom dit några timmar senare igen (jag ville verkligen att de andra i min grupp skulle få se detta också) och då fanns det guidade turer där och mycket folk.
Tacksam för min rundvandring i ensamhet på denna speciella kyrkogård.Jag kan tänka mig att det kan vara lite småkusligt att gå här efter mörkrets inbrott. Denna morgon kände jag bara lugna vibbar i luften.
Det sas att man stänger alla kyrkogårdar i staden under Mardi Gras.  Varför? Jo, för att det är för mycket bus under karnevalen.  Tydligen busas det även inne på kyrkogårdarna.
Alla gravar är familjegravar, och ibland flerfamiljsgravar. Det sägs att skådespelaren Nicholas Cage köpt en gravplats här i form av en pyramid.  Graven lär redan finnas på plats, men jag hittade den inte.

Nästa gång jag är i stan hoppas jag kunna få bevittna en begravning lite på avstånd. Det skulle verkligen vara intressant att se.Innan vi gick till denna kyrkogård för andra gången åt vi frukost på ett ställe. På det kaféet passade vi på att beställa en King Cake. King Cakes är NOs svar på våra svenska semlor. De säljs fram tills att fastan börjar, och ALLA kaféer säljer dem! Bullarna är jättestora, en slags munk med fyllning av cream cheese och äpplen av något slag, tror jag. De är dekorerade med färgat kristallsocker i Mardi Gras färger. OCH på dessa King Cakes ligger en naken liten bebisdocka. I vissa ligger dockan i bullen, men i de flesta fall ligger de på bakverket. Den lille dockan är jesusbarnet, och de tre färgerna symboliserar de tre vise männen.
Se där, lite intressant vetande om New Orleans svar på den svenska semlan. Om den var god? Njaeee, jag är glad att vi var fyra personer som delade på den. Supersöt och friterad, inte min grej kanske. Dock, jag är glad över att ha provat en.


En klassisk King Cake med jesusbarnet.


Senare på dagen bytte vi boende och installerade oss på vårt hotell i The French Quarter. Det betydde att vi vandrade runt dess kvarter i dagsljus. Ja, de är fina och de ÄR speciella de där franska kvarteren.
Det var varmt, ja sommarhatt, runt 30 grader varmt och fuktigt. Solen gassade. Vi var oförbereda på det, och brände oss alla i solen.
Men härligt var det att trava på därinne. Fastän det var en söndag var det i princip lika packat med folk som det var på lördagen.
Jag tror aldrig att dessa kvarter sover.
På kvällen sig vi ett jazzband uppträda på Preservation Hall, och det var roligt. MEN nästa gång har vi sagt att vi ska gå på en annan, mindre turistig, jazzklubb.
Under dagen besökte vi Cafe Le Monde också och åt de obligatiskta bakverken beignets. En slags friterad kaka som doppas i florsocker. Nej, det var inget jag tyckte var speciellt gott. Men roligt att ha provat.
Karolina på Bourbon Street.


Voodoobutiker finns det gott om i New Orleans, och det är väl en verkligt passande plats för sådana butiker.Saint Louis Cathedral är så vacker där den ligger.


Utanför Cafe Du Monde.  Ett verkligt klassiskt cafe i New Orleans.  


Överallt showades och dansades det.  Det är liv i den staden.Vi satt nere vid Mississippifloden och såg båtar komma och gå. Härligt. Under tiden underhölls vi av musik. GUD så mycket musik det finns i NO! Överallt. Precis ÖVERALLT. Staden lever och har hälsan. Det är verkligen en stad med själ och med liv.


OCH ja, såklart finns det spådamer överallt.  Jag undrar SÅ hur det är att vara här under själva Mardi Gras?


Kolla balkongen på det här huset.Saint Louis igen.


Tre resenärer på Jackson Square.
Hjulångare på Mississippi 
Oj, oj detta blev minsann ett mastig mastodontinlägg om den sköna staden New Orleans. Jag tycker att ALLA borde åka dit. Det är en stad att uppleva.
Otroligt läcker på alla plan.


På måndagen gick färden vidare västerut …
Men mer om det i nästa resebrev.

Nu önskar jag alla en fin helg!

20 comments:

Nettan said...

New Orleans en smältdegel, vilka bilder och så härligt att få ta del av dina intryck! Jus New Orleans står på min lista över städer jag skulle vilja se just för att sen är så unik. Men när det blir får vi se?

Hoppas ni får en lugn väderhelg och bara kan njuta av att finnas!

Kram

Anonymous said...

Ja, jag vill också åka till NO, ser ju jättehäftigt ut och så mycket att se och uppleva och smaka. Kanske satsar på det nästa gång och hoppar NY som vi brukar åka till när det gäller USA. Väldigt fina bilder du tagit och många lär nog lockas när de både ser och läser ditt inlägg.

Ha en fin helg, här har solen redan stigit upp och värmer så skönt så vi ska nog äta frukosten utomhus idag.

Stor kram från Yvonne i Spanien

Humlan said...

Åååh, jag följer gärna din uppmaning och åker dit! Det är verkligen en stad som har en magisk utstrålning och ser ut att ha en väldigt speciell stämning. Och att ta tidiga morgonpromenader är nog ett bra tips, både för att se kyrkogårdarna (som jag också gärna skulle vilja se) och även de andra speciella kvarteren med sina fina hus, dessutom är det ju inte är så varmt då.
Jag kan tänka mig att det tar många dagar att bara se den i vanliga fall och även om festivaler normalt inte är något för mig så skulle det ju vara roligt att uppleva Mardi Gras också.

Jag bläddrar upp och ner bland dina bilder av de fina husen, kvarteren och allt annat och vill ju bara åka dit!

Som vanligt var det roligt att höra dig i radion också, men jag är så glad att få se alla dina bilder till resan och att du skriver resebreven!

Önskar dig också en skön helg!

Kramar!

bettan said...

Åh tack Annika för dina resebrev och bilder. Så intressant och roligt att ta del av. Jag läser och scrollar och kollar på bilderna om och om igen.

Mäktigt och märklig kyrkogård med våra mått mätt. Har aldrig sett något liknande. Jag besöker förhållandevis ofta kyrkogårdar för att njuta av lugnet och stillheten. Tycker även det är intressant att läsa texten på gravstenar.

Ser fram emot nästa inlägg och återigen tack för d du delar med dig. Det var jättetrevligt att följa IG-kontot.

Önskar dig en fin helg.
KRAMAR!!

Annika said...

Nettan:
Obeskrivligt cool plats. Folket också.
Tycker alla ska försöka komma dit en gång. Den stan är så värd det. SÅ rik i sitt kulturarv.
Än har ingen snö synts till.
Ha en fin och BRA helg du med!
Kramar!

Annika said...

Yvonne:
Japp, skippa NYC och åk till NO. Det är mitt råd. NYC finns ju kvar där det ligger. Skulle önska att många fler såg mer av USAs mångfald än bara NYC. Jag vet ju att du varit på många andra ställen här och det är skitbra!!!

TACK för dina fina ord, de värmer. Du är alltid så snäll.

Önskar dig en jättefin helg i ditt sköna land.
KRAMAR!!

Annika said...

Humlan:
JA!! ÅK dit!!
Magisk är den, mystisk också. SÅ mkt att se, och folket är trevliga. Stort kulturarv som de är stolta över, med all rätta.
French Quarter tröttar ut efter ett tag, men då finns annat att göra. VILL TILLBAKA. Och då vill jag ut i the Bayou.
Mardi gras är helt sjukt galet därnere. OCH vi var ju med i början av festligheterna fastän vi inte visste det innan. KUL.
TACK för att du gillade mig på radion, det värmer.

Humlan, ha en fin och BRA dag och helg.
Stora kramar från mig

Annika said...

Bettan:
Stort tack fina DU!!!
Blir ju så glad!!
JA, jag vet, jag har aldrig sett kyrkogårdar av dessa slag förr. Det var en upplevelse. Har bara sett dem på film.
Så det var mkt, mkt roligt att se en. Jag skulle säga att de är "lite kusligare" än våra vanligare kyrkogårdar som ju alltid ger ett lugn för själen.
Den här kyrkogården var det intressant att vandra på alldeles ensam. Den ingav nog inte samma känsla av lugn som de mer traditionella, kanske. Men jag var nog mest så "aaaaa" och "oooo" då jag gick där. Det fanns inte så många bänkar att slå sig ner på.
Otroligt intressant var det. Gillar också att läsa på gravstenar.

TACK BETTAN, du gör mig så glad!!
Så glad att du gillar det jag skriver.

KRAMAR!!!

Erica said...

Så härliga bilder! Ja, det verkar sannerligen vara en LEVANDE stad!
Känns lite som den typen av stad som är jätterolig och intressant att besöka, men som en inte riktigt skulle vilja bo permanent i.

Så många underbara fotomiljöer också! Älskar de äldre husen; speciellt de på bilden med voodoobutiken. *emoji-hjärtögon*

Tråkigt dock med hotellproblemen. Skönt att det löste sig.
Ganska typiska road trip-problem egentligen :-) Händer ofta något oförutsett vid något tillfälle :-)

Förstår också att det var en upplevelse att promenera på kyrkogården. Spännande och annorlunda med den typen av gravar.
Får lite Buffy-känsla över sådana kyrkogårdar ;-)

Ha en toppenhelg!
Kramar /Erica

Annika said...

Erica:
TACK!!
Tacksam över att vädret var på vår sida där i NO. Det var på gränsen till för hett, eller det var för hett. Nästan lite chockerande.
MEN på kvällen dag två slog det om och blev så kallt så vi frös.
Njaee, nej jag skulle inte vilja bo nära the french quarter i NO. Skulle inte stå ut, men i the garden district är det finfint. och säkert på många andra platser också. NO är så utsatt vid dåligt väder, du minns Katrina, som nästan ödelade staden. Vid orkaner har de så tufft just med anledning att stan ligger så lågt.
Så nej, jag skulle nog inte vilja bo där, för långt söderut för min nordliga själ också, haha.
Men att besöka stan ... så klockrent!!

ja kyrkogården är mystiskt och skön på ngt sätt. SÅ annorlunda de vi är vana vid.

Voodoo är ju så kultigt.
Var inne i de butikerna. Intressanta.

Kramar!

Anonymous said...

Nu vll jag dit också! Kul att se bilderna och få den där skumma lila gröna sockerbomben förklarad för mig.

SB

Annika said...

Susanna:
JA åk dit!!
Så kul stad, och levande.
Ja, då får du åka dit innan fastan börjar. Vet inte om de säljs sedan. De är som våra semlor :-)

Malde said...

Såå härligt att få se dina bilder från resan. NO har jag varit nyfiken på sedan en av de första Bond-filmerna, den första med Roger Moore (Leva och låta dö). Hoppas att vi kommer dit en dag. Men jag tror att Grand Canyon slår det mesta.

Härligt att få höra din röst igen :-)

Ser verkligen fram emot flera bilder och berättelser från er resa!

Kram

Annika said...

Malde:
Stort tack!!
Grand Canyon slår allt jag hittills sett i mitt liv vad gäller naturen.
MEN NO är en sällsynt cool stad.
TACK, du gör mig jätteglad.
Mer kommer här på bloggen.

Stora kramar!!

Karin Eklund said...

Jag har inte varit till NO så tack för att du tog mig dit i den mån det är möjligt den här vägen. I sanning en spännande stad, verkligen. Kul att ni tog er tid att upptäcka världen på vägen till Karolinas nya liv.
Här på Madeira har de också gravarna ovan jord på samma sätt, dock inte av samma skäl.
Mardi Gras har jag förstås hört talas om. Nu är det karnevalstider över allt tycks det som. Här den sista dagen idag.
Se r framemot ditt
nästa inlägg.
Allt gott!

Anne-Marie said...

New Orleans har jag aldrig besökt men staden verkar spännande när jag ser dina foton.
Så annorlunda det ser ut jämfört med arkitekturen här i Kalifornien. En helt annan stil. Mysigt och inbjudande på något sätt.
Vilken tur att ni hittade logi! Inte lätt att veta och kunna alla detaljer. Mardi Gras är väl annars en mycket stor tilldragelse varje år.
De där kyrkogårdarna är speciella och förstår att det var en upplevelse att gå där själv. Att begrava människor ovan jord är ju onekligen annorlunda men självklart måste man ta hänsyn till översvämningar osv.
Vad kul att se så många bilder från New Orleans och få följa med i staden. :)
Kramar!!

Annika said...

Karin:
En mycket speciell stad, verkligen LEVANDE!!
Ja, det var meningen, att upptäcka längs resan. Att stanna lite längre på vissa ställen.
Så det gjorde vi.
ja, nu är det fastan och den inleds med allehanda karnevaler.
tack Karin, vad gullig du är. Imorgon kommer nästa inlägg.
Ha det så fint och gott!

Annika said...

AM:
NO är mkt, mkt speciell. En av de rent unika städerna i US, tror jag. SÅ levande och så mkt stolthet och kultur. En upplevelse att vara där.
Ja, man märker så väl det franska arvet i NO. I arkitekturen och även på andra sätt.
Mardi Gras är enormt stor. MEN vi visste inte att e började förfesta två veckor innan!! DET hade vi inte tagit reda på. MEN det löste sig, som tur är.
Kyrkogårdarna SÅ speciella där. SÅ speciella. OCH jag ville så gärna se en sådan, och så blev det.
TACK AM, så roligt at du gillade detta.
Kramar!

Steel City Anna said...

Vilken häftig stad! Kyrkogården gillade jag bäst :) så fina bilder!

Annika said...

Anna:
den är cool den staden. OCH kyrkogårdarna är beyond kan jag nog säga. TACK Anna!!