Wednesday, March 27, 2019

"Berätta mer om Karolina ..."
Godmorgon alla på onsdagen!


Nu har jag endast skrivit om vår bilresa sedan jag kom hem från den.
Inte ett ord har sagts om något annat.
Ni har varit en tacksam publik. Det har—helt enkelt—varit jätteroligt att berätta om den här resan för er eftersom så många av er engagerat sig i det jag skrivit. Jag har fått feedback i kommentarsfältet och faktiskt även via e-mails, vilket ÄR väldigt trevligt.

Under resans gång drev jag instagramkontot, @go_west_young_girl.
Det var också otroligt TACKSAMT och roligt, och med enorm feedback från SÅ många. Nu ligger kontot i träda, men jag väcker det när vi reser till Kalifornien nästa gång.

När reser vi då till västkusten nästa gång, och hur?
Vi åker någon gång i nästa månad, jag och Peter. Nej, det blir ingen bilresa denna gång. Vi flyger dit, och hem.
MEN, ett ska jag säga … DET kommer att bli fler långa road trips. JAG har fått mersmak av denna resa, ett sug att ge mig ut igen. Vi kommer att göra om denna bilresa till Kalifornien någon gång, men då blir det en annan rutt under en annan tid på året.
Vintern ÄR svår, även i allra sydligaste i USA.

Ni har frågat mig on Karolina i så många kommentarer, och jag har sagt att jag ska berätta i ett särskilt inlägg.


NU ska jag äntligen berätta.

Karolina har fått jobb, ett par jobb till och med.
Hon jobbar som servitris på en trendig restaurang på Sunset Boulevard, eller The Sunset Strip, som den gatan också kallas just där restaurangen ligger.  Restaurangen ligger tio minuters gångväg från lägenheten där hon bor. Dock, jag hoppas och tror att hon tar bilen för det mesta. Jag ÄR en hönsig mamma som INTE vill att hon ska gå hem ensam på mörka gator klockan 2 på natten.
Karolina själv bara skrattar och säger att hon får se hur hon gör i framtiden. Tror att det lockar henne väldeliga att hon verkligen KAN gå till jobbet.
Men det lockar inte hennes mamma att VETA att hon ska gå hem i mörkret på natten.
Inte alls.
Restaurangen där hon jobbar heter Pink Taco och har en enorm ström av kunder hela dagen.  Någon av er har kanske till och med varit där?
So far SO good.
Det är mycket bra att Karolina hade en sådan erfarenhet från servitrisyrket innan hon kom till Hollywood. Tack vare ATR (där hon jobbade här i Reston) fick hon jobbet på Pink Taco.


Ett annat jobb hon också fått är att vara bartender på en cateringfirma som kör events runt Los Angeles.
Det jobbet kan hon hoppa på när hon vill och har tid.

Karolina har också gjort lite grejer i det hon är utbildad för.
Bland annat har hon spelat in ett tv-program, en slags dramadokumentär, som faktiskt kommer att sändas på en kabel-TV kanal.
Jag ska hojta mer om det när det närmar sig.
DET jobbet fick hon betalt för, och tro mig, det är INTE en given grej ATT få betalt.
Karolina har också spelat in en muskvideo för en artist som spelas en del på radio. Den kommer att släppas i april, och jag tror inte jag ska (FÅR) säga så mycket om den innan den verkligen har har släppts, men då lägger jag ut den här.
DEN videon gjordes utan ersättning  …
MEN, det var proffsmake-up, garderob och hårstylister som fixade upp alla medverkanden.
DET var tv-jobbet också, och Karolina säger att hon älskar att bli fixad av make-up artister och frisörer.
Tror jag det.
Karolina tar även teaterkurser i LA, det är ju en konst hon håller på med som ska underhållas hela tiden.

Kompisar och sånt?
Det är många från Elon som numera bor i LA. DET är mycket BRA! Det finns en stor grupp gamla Elon-studenter ute i LA. Karolina har träffat många av dem, och hängt med dem mycket sen hon kom dit.
Det finns även ett par från Karolinas gamla high school som bor därute.
Så, vi säger alla tre att hon har haft enorm tur vad gäller det sociala livet.

Men, livet går upp och ner hela tiden. Jag pratade med Karolina igår, och då sa hon att hon haft en dålig dag och kände sig ledsen och lite vilse.
DET är inte lätt att byta stad, kust och börja sitt riktiga vuxenliv. Karolina sa att ungefär fem dagar varje vecka känner hon sig glad och pirrig. Andra dagar känns det inte lika roligt.
Hon saknar östkusten då och då.  Saknar oss, sitt hem och sina kompisar från high school.  Saknar det som var så bekant för henne under hela uppväxten.
Andra dagar gläder hon sig över att ha Stilla Havet som granne, och att bo i ett klimat som passar henne perfekt.  Karolina ogillade verkligen vintrarna här där vi bor, de tilltalade henne ICKE.  Hon gillade inte vinterfärgerna som råder här från november till mars, inte den råa kylan och de gråa dagarna.  I södra Kalifornien passar henne vädret som hand i handske.  BRA det.
Det är inte så lätt att vara förälder och höra henne vara ledsen.  Det vet alla ni som har barn.  Det spelar ingen roll om de är 5 år eller 22 år.
Men å andra sidan är det ju så det är i livet också. För det mesta är hon mycket glad och ser ljust på framtiden. DOCK, ibland dippar det.Allt är dyrt som krut därute i LALALand, så det gäller att dra in stålar.
Hyran för det lilla rum hon hyr tycker jag är löjligt dyr, 1150 dollar i månaden. Ja, det kostar liknande att hyra så inne i DC också. MEN Karolinas rum är så pyttigt, och detta är bara kallhyra. Dessutom ligger lägenheten på nedre botten, och det ogillar Karolina skarpt.
TROR hon böjar vänja sig vid det, dock. BRA det.
Bensinen är dyrare där än här likaså. Försäkringen på bilen blev asdyr då hon flyttade till LA.
Maten? Ungefär som här.
Priserna i övrigt är ungefär som här hos oss i Northern Virginia.  Dyra ställen att bo på i USA.
Sjukförsäkring har hon genom oss tills hon fyller 26. Vi betalar även hennes telefon tills vidare.

Ja, så är dagens status.
Jag uppskattar att ni frågar och bryr er, det betyder mycket för mig.
Jag har läst kommentarer med ett leende då ni skrivit, "berätta mer om vad Karolina gör".
Nu vet ni lite mer iallafall.Nu ska jag gå ut i den tidiga vår som råder här.
Snart ska jag berätta för er, och visa bilder, hur det ser ut här och NU.

Ha en fin onsdag.

22 comments:

jennievivi said...

WOW, vad roligt att hon redan har gjort inspelningar. Det låter bra, eller hur. Er vackra dotters liv där borta i la la land är så olikt något jag nånsin har gjort så det är svårt att föreställa sig hur det är. Att åka runt på audition, få nej tack, konkurrensen... sånt man har sett på tv och film. Skådisar som kämpar och kämpar och kämpar. Jag förstår oron ni känner. Att ni kanske ibland tänker; kan du inte bara bli sjuksköterska istället!!! Lugnt och tryggt jobb och tillvaro istället för detta osäkra liv. Ja hoppas sååå att hon finner sig tillrätta!

Anonymous said...

God morgon, så kul att Karolina fått jobb och får pröva på andra grejer också. Klart det är jobbigt då och då med att flytta så långt bort och börja vuxenlivet på en okänd plats trots att hon säkert drömt om LA när hon pluggade. Hon kommer säkert att fixa det lätt som en plätt och nå sina drömmars mål. Hon kan säkert knyta viktiga kontakter inför framtiden från sina jobb också och vips så är hon där hon vill vara i livet och har utbildat sig för. Kul att hon kompisar från Elon där.

Oj, så dyrt rummet är och allt annat också verkar det som. Är det privatpersoner som hyr ut sina hus och får ett rejält tillskott i kassan?

Vädret i LA låter som perfekt tycker även jag :-) .

Förstår att det känns ända in i hjärteroten när du hör att hon är lite låg, kommer att vara så hela livet, man vill ju bara det allra bästa för sina barn.

Ha en fin onsdag, själv ska jag börja tänka till vad som behöver handlas inför kvällens 3-rätters middag som gästerna ska få.

Stor kram från Yvonne i Spanien

Humlan said...

Som du säkert redan har förstått så har jag verkligen gillat dina resebrev, så det är jag som ska tacka för att du har tagit dig tid att skriva dem. Jag förstår ju att det är roligt för dig att ha kvar och kunna gå tillbaka till en utförlig beskrivning av er resa, så du har dokumenterat för er och samtidigt gett oss en bra och fin läsning. Jag är glad att du kan tänka dig att göra liknande framöver när det blir nya resor.

Jag förstår vad du menade i ditt svar i går, jag hade anat en del av Karolinas nya liv. Så skönt för henne att ha jobb som servitris, även om inkomsten skiftar så vet hon att det i alla fall kommer in pengar. Där var det verkligen bra att hon jobbat som det medan hon var hemma, men det anande ni väl redan innan, att den erfarenheten skulle vara viktig när hon flyttade.
Jag har full förståelse för att du inte vill att hon ska gå hem sent på nätterna, trots att det låter perfekt att ha promenadväg till jobbet. Men det är ändå skönt att ha nära till jobbet, även om hon tar bilen.
Så kul att hon har fått lite jobb i TV och musikvideo också! Hoppas att det leder till flera och att den karriären tar fart!

Det är jobbigt att flytta långt bort från allt och jag hoppas att hon kommer att trivas och känna sig hemma där. Skönt ändå att hon har det kompis-nätverk som jag antog i gårdagens kommentar, det gör nog att det blir lättare att trivas och känna sig hemma i den nya staden. Men visst är det synd att allt (/så mycket) inom ett yrkesområde ska samlas på ett ställe, även om jag förstår varför det blir så.

Hoppas du får en fin onsdag.
Kramar!

bettan said...

Tack för du berättar om hur Karolina har det. Har sagt det tidigare men det tål att sägas igen, sååå imponerad av hennes driv och mod. Och jo, hon har fantastiskt stöd av er, men det är hon som ska genomföra en stor förändring i sitt liv. Kul, spännande och allt vad hon önskar och vill men också kämpigt och tufft.
Skönt hon redan är igång och jobbar och har kompisar som hon känner. Viktigt med någon sorts vardagsstruktur.
Låter som det hänt flera roliga och spännande saker. Så himla kul:)

Det är en annan utmaning att ha vuxna barn. Inte per automatik lättare om du frågar mig. En annan sorts balansakt med att härbärgera deras sinnesstämningar jämfört med när de var små. Men som du skriver så är det så livet är. Sällan eller aldrig det bara är lättsamt och enkelt.
Härligt att hennes "goda dagar" är flest.

Största KRAMEN!!

Annika said...

Jennievivi:
Haha, ja det är det.
Hon är väldigt aktiv med att öka upp sådana jobb. Hon säger också att hon gör nästan vad som helst så här i början.
Så det är bra. MEN så mkt stålar drar hon ju inte in på dem, och stålar måste hon ha. Tursamt då att ha ett bra serveringsjobb.
Jag vet, det är långt ifrån något jag ngnsin har gjort också. SÅ även jag har svårt att fatta ibland. Men det är kul att höra när hon berättar. Tror hon kan komma att berätta VÄLDIGT mkt i framtiden om hon stannar i LALA-Land.
Oj oj, jag säger då det ... haha.
japp, inte vara blyg, vara framåt, ta sig fram, det är A och O i den branschen. Stenhård som den ÄR.

Jomenvisst, vi har tänkt så. Många gånger, så mkt lättare livet varit om det varit ett "normalt" yrke. OM hon tagit en examen i Communications istället tex och blivit journalist. Nu har hon en underexamen i communications, som hon ju alla ggr kan göra ngt av.
Eller som min systerdotter, som läser till dataingenjör -HOn kommer att ha massor av välbetalda jobb då hon är klar att välja på.
Så har vi då K, hankar sig fram.
Men, det är så hon vill ha det. FÖR tillfället iaf. Hon har sagt att hon ska ge det sju år- Som sagt, vi får e, vi får se ...
Vi stöder och finns här iaf :-)

Vi ska absolut hoppas att hon landar i tillvaron, det tror jag att hon gör. Men det kommer nog att vara lite berg o dal ett tag.

:-)

Annika said...

Yvonne:
Njeaeeeeee.... du vet LA var ingen drömstad nånsin för K. Hon var där i 6 veckor och gjorde Elon i LA 2016.
OCH hon gillade inte stan då.
Hennes drömstad har alltid varit NYC. MEN när hon fick höra på skolan av lärare och sådana som kom dit och gästundervisade, at hon borde satsa på LA istället för NYC så lyssnade hon på dem. OCH därför är hon där nu.
men vädret passar henne bättre än NYC, haha. Men kanske inte så mkt annat? ÄN. Tror att hon kommer finna sin plats i tillvaron. ABSOLUT!!

Rummet är i en lgh i ett lägenhetshus på två våningar. Det finns fyra lgh i varje uppgång sas. Två däruppe och två därnere. Privatvärd är det, en av flickorna står för kontraktet. Det kostar så mkt, i hela West Hollywood. DYRT så in i ... Men inget ovanligt högt pris där. Det är nog mest jag som tycker det är sjukt dyrt för ett pytterum.
Men resten av priserna är hon ju van vid härifrån. Så det är inte så att hon kommer från ngn liten stad i tex Arkansas, haha. Kommer man från en liten ort på landet är det nog högst chockerande med priserna, tror jag.
K är van, van vid det, van vid trafik, van vid mkt. MEN det är långt bort, och det är helt nytt allting.

Vädret är ju guld därute för den som gillar det. DU skulle ÄLSKA det. Förmodligen skulle du känna igen mkt i flora o fauna också.
Sånt som jag tycker är SÅÅÅÅÅ exotiskt.

ÅÅ vad trevligt med middag ikväll.
Ni lär få så mysigt.

Stor kram till dig, Yvonne!!

Annika said...

Humlan:
TACK fina du.
Att skriva de här breven har varit som terapi för mig. Lite som att återuppleva resan. OCH när jag därtill fått så många fina tillrop av dig, och andra, har det varit ännu roligare.
SÅ tack!
Ja, jag kommer att skriva sådana i fortsättningen också vid resor.
Roligt roligt.

DU fick in många rätt, Humlan!!
Jag satt och log för mig själv då jag läste din kommentar igår. SMASH, right on, girl!!!
Jag är mkt glad att stället har sådan enorm kundomsättning, Pink Taco alltså. Där kommer hon att dra in pengar. Mkt bra.
SEN hoppas jag att det ska räcka till det dagliga brödet. Med den dyra hyran, alla andra kostnader och rubbet.
GAAH!
Men, det lär hon ju upptäcka själv om det går eller inte.

Massor med vänner därute har hon. Skönt.
Det blir ju så, The industry är där. LA är vaggan för film och tv. Tufft men sant.
Den ena snyggare än den andra. Duktigare, mer driven. TUFFT som fasiken allting.
Audtitions galore, agenter, casting, producenter, studios. Himmel och pannkaka.

Kramar i massor till dig!!

Annika said...

Bettan:
Varsågod, så många av er har frågat. OCH jag har inget direkt sagt, så nu är det dags för rapport ett om K :-)

SAMMA HÄR, jag beundrar också hennes driv och mod. OCH vilja.
Sen att hon aldrig låter mossa växa, hon tar tag i saker. Ja, jag är så imponerad av det vad gäller henne.

Sen att det dippar ibland, det kommer det säkert att göra många ggr. Det kommer att bli så många NEJ i hennes liv.
Don¨t call us, we'll call you ... du vet, hela den biten... gaaaah!!!
Tror att sånt börjar tära på en själ efter ett tag.

Än så länge är de goda dagarna flest. JAG hoppas det fortsätter då, men är lite beredd på att set hårda livet, och de vassa armbågarna, och strebrar kan få henne att ha en del dippdagar.
MEN, vi ska tro det bästa, det måste vi.

ja, lätt är det inte, som du ju vet. Barn är alltid barn.


kramar i massor!!

Brysselkakan said...

Kul att du berättar hur det går för henne! Och så bra att hon redan fått jobb!
Kan meddela att det banne mig inte är billigare att leva i småstäder heller... Maten är tex dyrare pga transporter och vår J betalar rätt hög hyra men han har ju egen lägenhet med ett sovrum, kök, badrum och vardagsrum. För det betalar han $715 exkl värme och el. Låter kanske billigt jämfört med LA men tänk att detta är en pyttestad mitt i ingenstans!
Och vill inte byta med dig när K ringer och är ledsen... sånt gör så ont i mamma-hjärtat...
Hoppas vi får höra mer om K framöver!

Cari said...

Tack för uppdatering.
Så roligt att läsa. Och jag önskar Karolina stort lycka till.

Karin Eklund said...

Karolina klarar "biffen", säkert hur bra som helst, men visst är det tufft att vara långt borta från sina nära och kära. Den första tiden känns säkert det mesta upp och ner. Tack för att du berättar! Alla som har barn som har flyttat ut vet hur det känns. Kramar till er alla!

Annika said...

Brysselkakan:
ja, nu kom det lite om henne :-)
Mer kommer säkert.
Det är sant, småstäderna har nog rätt dyrt de också. Maten som du säger, sant, sant. Men hyran låter verkligt billig i mina öron. Fast jag kan förstå att du tycker den är dyr i en håla. Uni-städer är alltid lite dyrare tror jag.
ja, det är inte kul när hon ringer och är ledsen från motsatt kust, inte alls
:-(
Men, jag är glad att hon gör det ändå, vill inte att hon ska känna att hon inte kan göra det.
Kommer absolut att berätta mer framöver :-D

Annika said...

Cari.
Anytime.
Tack.

Annika said...

Karin:
Det gör hon, driven till max och målmedveten. Det är bara ibland det dippar, och det måste det få göra.
DET är ju långt bort, och allt är annorlunda.
Absolut, förstår att många (du bland annat) verkligen känner igen sig här.
Tack snälla.
Kram till dig!!!

Steel City Anna said...

Åh, det är verkligen inte lätt att börja nåt nytt. Jag kommer ihåg första månaden i Sheffield - föreläsningarna var svåra, dialekten var stundtals kinesiska, jag kände mig så dum, mitt halva jag om ens det, spisen på vinden i rummet jag hyrde hade börjat brinna, jag kände mug vilsen och stängde in mig på en toalett mellan seminarierna och grät utan att ens riktigt veta varför. Sen släpper det! Då var jag ung, i Ks ålder, men helt enkelt har det inte varit att byta land som 36-åring heller :) Modigt gjort av K! Snart faller bitarna på plats.

Annika said...

Anna:
NEJ det är ju inte det.
Som du ju verkligen vet, och har svart på vitt. ALLT är annorlunda fastän det är samma land, ok inte allt, men mkt.
Hennes rumskompisar, som kommer resp fr Texas och Delaware, sa att de landade i LA efter ungefär 9 mån. Så ja, jag kan tänka mig att det kommer att ta K ngt liknande.
Nej, säkert inte lätt att flytta hem till gamla svedala heller, som du gjort.
Anna, börja blogga!!!
:-)

eastcoastmom said...

Way to go, Karolina!!!

Anne-Marie said...

Imponerande att Karolina redan har fått så många jobb och uppdrag! Vilket driv hon har.
Och bra att hon hade erfarenhet och kunde få ett litet mer “vanligt” jobb som servitris. Låter väldigt spännande med inspelningarna! Så Karolina sjunger också?
Vad bra att hon har vänner från Elon i LA. Just den biten kan ju vara litet knepig annars att hitta vänner som man trivs med.
Självklart går det upp och ner när man flyttar från en plats man är van vid. Det tog mig ett bra tag att anpassa mig när jag kom till USA. Bra i alla fall att hon trivs de flesta dagarna. :)
Kalifornien är alldeles för dyrt. Galet dyrt är det. Hyran du nämner förvånar mig inte men det är ju absurt faktiskt att det kostar så mycket. Bensinen skall vi inte prata om och här där jag bor kostar maten väldigt mycket tycker jag. Staten borde inte vara så här dyr och kostnaderna är ju en anledning till att så många lämnar Kalifornien nu.
Kramar!!

Annika said...

AM:
:-))

Annika said...

AM:
Jag håller med dig, tycker också hon har gjort mkt på kort tid. Första kvällen vi kom till LA började hon skicka ut jobbansökningar online :-)
OCH därigenom fick hon också kontakt med pink taco, lite kul. Hon låter verkligen ingen mossa växa under sig.
Karolina sjunger inte, det här var en musikvideo med en rätt känd artist (fast jag visste inte vem det var, haha), hon är med och gör ngt annat.
Så nej, hon sjunger inte. Hon var med i musikvideo till, kom jag på. Nere på Venice Beach. Hn hittar dessa online, och söker dem på så sätt. OCH har kommit med två ggr.
Ja, jag tycker nog att hyran för ett litet rum, kallhyran, är vansinnig. Jag vet att det kostar så i andra städer också, bla DC. Men det här är galet, tycker jag.
Maten chockade oss inte så mkt i pris, det är dyrt här också.
Bensinen är dyrare än här.
Dyrt att leva minsann. OCH ja, det är vansinne.
Absolut, det tar lång tid att anpassa sig, även om man inte bytt land. Som du och jag gjorde. Men byta kust kostar också på. Men jag tror att hon kommer att landa där, hon är på god väg, trots allt. Det ÄR jättebra att hon redan känns iså många.
Kramar!!

Evas blogg said...

Ja det är tufft att ha barnen långt bort när de är ledsna. Just nu har vi två av våra tre barn nära men det kan ändras. Det låter ändå som om hon är på rätt plats. Och tack för dina reseskildringar! Du skulle kunna jobba på en resetidning, du är så bra på att skriva så att man vill åka på de platser du beskriver.

Annika said...

Eva:
Det ÄR verkligen det.
Tufft.
Hon är på rätt plats för det hon vill göra. Det är bara att stödja det.
TACK, tack och TACK för dina fina ord. Blir verkligen glad!!!
Det värmer mig!!