Thursday, February 07, 2019

Sommaren kom på besök, Decaf och PHIL (The Groundhog).
Godmorgon torsdag!*    “Sommar” mitt i vintern …


Vad sägs om det?
I tisdags hade vi 22 grader varmt här där jag bor. Just det, tjugotvå. Därtill strålande sol och vindstilla.
En liten sommarrespit mitt i vintern.

Det är inget ovanligt här att det blir så. Vädret kastar sig mellan isande kallt och vansinnigt milt.
Så har det varit sedan hit jag kom, och jag tror att det alltid varit melodin här.
Alltså, inget man kan skylla på den klimatförändring som hela tiden sker.
Något som däremot har ändrats för oss är att då det är kallt blir det KALLT.
OCH att det regnar mer än det någonsin gjort här förr.

Vad gör man då när naturen delar ut en sådan här korthand?
Jo, man gör det bästa man kan av det.
Alltså sitter man på sitt deck i eftermiddagssolen och skriver. Sedan dricker man ett glas Sauvignon blanc med en granne på sagda deck.
Det är inte dumt det.
Inte alls.


På min nedre uteplats i tisdags.  Här satt jag en stund innan jag flyttade upp till decket.  Så härligt.Idag är det mulet, men milt. OCH på lördag rasar temperaturen ner till nollan igen. Och ja, de talar om snö och underkylt regn i nästa vecka.

En sak är säker, det blir aldrig enahanda iallafall.*    DECAF!


Visst hade jag hört talas om koffeinfritt kaffe långt innan jag kom till USA. PÅ "syltorna" här får man alltid frågan om man ska ha decaf eller regular då man beställer en slät kopp kaffe.
Decaf finns även vad gäller läskedrycker, som exempelvis coke. De går att få utan kaffein.

Jag är ingen kaffemoster och erkänner rakt av att jag inte känner skillnad på decaf och “regular”. Om jag dricker kaffe på kvällen blir det alltid decaf. Alltid.
På morgonen dricker jag en kopp vanligt kaffe, och en kopp decaf. Utan frills. Och alltid smaksatt kaffe.
Jag är så långt från kaffesnobb någon kan vara.
Ibland tycker jag om kaffe, ibland tycker jag bara att det bara är beskt och trist.
Mina smaklökar är inte lika kaffesofistikerade som många andras är.

När jag kommer hem till Sverige och ska dricka den första koppen kaffe ilar det i mig vid första slurken, det är så starkt. MEN absolut gott.
OCH givetvis, hellre alldeles för starkt kaffe än för svagt. Svagt kaffe gör mig direkt illamående, det finns nästan inget som är mer odrickbart.
Kaffe är heller inget jag någonsin längtar efter. Men jag dricker det ändå och det smakar oftast bra.
Tycker nog att te egentligen är godare, men ändå vill jag ha kaffe på morgonen. Det är rejälare, eller vad man ska säga …
Bäst tycker jag nog om lattes och capuccinos, smaksatta. Men jag dricker bara sådana på kaffeställen någon gång i bland.

Smaksatt svart kaffe, det dricker jag helst av allt till vardags. Ingen av mina svenska vänner gillar smaksatt kaffe speciellt mycket.
Utom jag.
OCh inte behöver jag caf-caf. utan nöjer med med decaf. Gud vad osvenskt …
HAHA*   Groundhog DayGroundhog Day var det i lördags, den andra februari.
Det är då det lilla murmeldjuret i Punxsutawney i Pennsylvania kikar fram ur sin gömma och
avgör om det blir en tidig vår, eller inte.
I lördagsmorse såg Punxsutawney-Phil inte sin egen skugga och med det menas att det blir en tidig VÅR! Om han däremot hade sett sin skugga skulle det betytt att vintern pågår i sex veckor till.
HAHA, ja vi får väl se om vi kan lita på den lille gnagaren, eller inte.

Tidig vår kan kvitta vad mig anbelangar. Våren kommer så tidigt här iallafall. Men, vi får se, kanske har Phil rätt iår?

Jag brukar se murmledjur under mina promenader. De bor under ett par baracker vid skolorna. Knubbisarna brukar tulta omkring när jag kommer gående, men så fort de ser mig brukar de gömma sig under barackerna igen.De här bilderna tog jag igår, onsdag.  Morgonen var helt och hållet MAGISK.  Det var milt, solen gick upp och isen ligger ännu delvis över sjön.Med detta önskar jag alla en fin och BRA torsdag!

12 comments:

Monica said...

Är ju svårt att fatta att du satt ute i sommarväder men det låter skönt! Och sen blir det vinter igen! Och som du säger är det omväxling i alla fall:-) och bara att hänga med.

Kaffe ja, haha, du vet att jag är noga där;-), igår när jag kom hem från "tantkalaset" så behövde jag ett riktigt kaffe kände jag:-), fixade till det med lite skum och kryddor och njöt. Inget koffeinfritt här men dricker te på kvällen och kan variera mellan nåt grönt eller svart med lite honung i. Det är gott då.

Vår verkar ni få tidigt men här får vi nog vänta. Stressande med allt tågkrångel och jag börjar ana att det inte är bara snön det beror på, antagligen personalbrist och brist på utbildade förare. Men vi är bäst ändå;-)

Ha det så bra nu Annika och en trevlig dag!

Anonymous said...

God morgon från ett +2.5 gradigt Åkersberga. Ser härligt ut att kunna sitta ute och dricka sitt kaffe/te, längtar till det.

Jag skulle aldrig kunna dricka kaffe det första jag gör, frukost med en stor kopp gott te är livet, sen fram emot kl 10 då är det dags för kaffe, dricker helst Latte Macchiato som jag gillar bäst. Vanligt bryggkaffe i nödfall. Men bara en kopp om dagen. Sen tvingar jag i mig några munnar vanligt svart bryggkaffe på em, med koffein.

Ha en fin torsdag, kramar Yvonne

Vilka bilder igen, Wow !

Annika said...

Monica:
JAG vet!
DET är helt sjukt. Det är ju smått overkligt att för en vecka sen var det -17 och -12 och däromkring.
OCH så nu detta. DET är knäppt.
HIHI, jag vet, på "tantkaffe" kan det absolut blir lite si och så med kaffet. Jag vet.
Ofta svagt, och det är ju faktiskt rent äckligt.
Jag förstår att du fixade en god kopp då du kom hem.

Vi får vår tidigt, men inte förrän i andra halvan av mars för det mesta.
Jag längtar aldrig efter våren.

HAHA, ja, bäst i världen :-)
Ha en fin och BRA dag!

Annika said...

Yvonne:
ouups, blask nu hos dig. Inte kul.
Jomen det var härligt att sitta ute, jag erkänner det. Rakt av. Samtidigt är jag glad att det inte är vår på riktigt. Detta var bara ett kort gästspel.
DU är ingen kaffemoster heller, hör jag. HAHA.
Te tycker jag egentligen också är mkt godare.

Ha en fin dag.

OCH tack för bildberöm!!!
Blir glad!!

KRAMAR!!

Brysselkakan said...

Näpp, inget kaffe för mig (men det vet du nog) men T har sin Nespresso-maskin och det funkar fint, bra variation på olika slags kaffe.
Rött te är vad som gäller för mig.

Ert väder... Ja, lite knasigt men påminner väl ändå lite om vädret här fast inte så stora dippar och toppar här men -14 i går och flera plus idag och jo, det töar rejält på den enorma mängd snö som kom i söndags.

Men som du säger; det är vad det är!

Anne said...

Det där med kaffe är intressant och hur petiga många är, hur viktigt det är få den där koppen/kopparna på ett precis, exakt sätt varje dag (haha, jag vet att du också hört de mest knasiga Starbucksbeställningarna).
Jag är rätt lika dig där, decaf är vad som gäller för mig också MEN på morgonen/förmiddagen kör jag dagens enda regular kaffemugg, oftast smaksatt men inte alltid. Vill ha mjölk i, ganska mycket också. Dricker jag mer kaffe under dagen blir det decaf, alla gånger. Tror inte jag "behöver" den där regular koppen på morgnarna men det känns samtidigt fel att köra decaf då på nåt sätt... Du skrev det känns "rejälare" på nåt sätt, håller med om den beskrivningen. Däremot känner jag att jag "behöver" verkligen den där stunden med kaffekoppen på morgonen, det är en rutin. Jag gör det inte direkt då jag vaknar utan äter frukost, går med barnet till skolan, tar jag PW den dagen så blir det efteråt då jag kommer hem. Men DÅ, sådär sen morgon när allt praktiskt är färdigt, då sätter jag mig ner och bara njuter av kaffestunden (samt datorn). Kan längta efter den stunden, den där kaffestunden men tror inte det bara direkt är för själva kaffet utan själva ritualen...
På fredagarna festar jag loss och lägger till en croissant eller danish till mitt kaffe och kaffestund. Men gud hur jag låter som en gammal tant med snäva, inrutade rutiner men så är det.
Har du förresten lite tips på goda smaksatta kaffesorter? Tror vi pratat lite om det här förut men kommmer inte ihåg nu. Jag tycker jättemycket om hazelnut, vanilla och även caramel och kör ofta dem, men man vill ju ha variation. Ibland brukar jag beställa från Amazon såna här prova på paket, du kanske vet, man får typ 30 poddar med olika smaker och det är inte så dumt.
Hehe, får väl se om den gode Phil får rätt i år.
Kram!

eastcoastmom said...

Vi har också ytterligheter i temperaturer på vintrarna, men riktigt så varmt som hos er blir det ju aldrig. Men vi hade 13-14C för några dagar sen, helt galet.

Ser inte poängen med decaf, en anledning att jag dricker kaffe är just koffeinet... och jag kan inte dricka kaffe på kvällen, tar sista koppen senast vid 4 på eftermiddagen, annars kan jag inte somna på kvällen. Vi köper Gevalia Houe Blend, tror det är ganska likt svenskt kaffe. Och jag har alltid mjölk i kaffet.

Annika said...

Brysselkakan:
JUST det, det minns jag ju. Inget kaffe för dig.
har också en poddmaskin,
Te ja, det funkar för mig med.

Vårt väder ja ...
Ni har en lightvariant .Vi har så extremt. Ni får ju aldrig dessa temps. Jag menar, runt 20 mitt i vintern. Men visst går det upp och ner hos er också. Konstiga tider.
Det är vad det är. Och en dag som i tisdag är det bara att göra det bästa av.

Annika said...

Anne:
Jag år så långt från kaffesnobb ngn kan komma.
PÅ Starbucks kan man verkligen höra de märkligaste beställningar. Ibland blir jag mållös där. Jag undrar var baristorna tänker där ibland.
Decaf, funkar för oss, Anne. Jag känner ingen skillnad ALLS.
ja, kaffe känns liksom rejälare än te på morgonen, och rejälare än decaf alla ggr. Jag skulle också bara kunna dricka decaf då.
MEN kan lika gärna köra vanligt kaffe då.
Lustigt Anne, precis så är de för mig med. Jag rullar ur sängen, tar på mina gå-kläder, går ut direkt i över en timme. OCH när jag kommer hem sätter jag mig med en kopp och kollar instagram + instagrammar. DET
är en verkligt skön rutin. Så vi kör lika där, du och jag. Äter frulle gör inte jag heller.
Det är urskönt då jag sätter mig ner efter prommisen.
HAHA. kul!! Gammal tant. FNISS!! Jo ,jag med. Festar till det på torsdagarna istället med mina svenskor. Men på fredagen går jag alltid ut och lunchar med P!
Åh, jag är nog den sista som ska tipsa ngn om kaffepoddar. Har Keurig. Brukar köpa Green Mountains sorter, ofta Vanilla Caramel. Köper också Don Franciscos, och då Vanilla nut. Kauai coffee ibland, Vanilla macadamia nut. Ibland Paneras hazelnut. Decaf, alltid Green Mountain hazelnut. Fan vad jag är tråkig, jag hör det. HAHAHA.
SMART med Amazon. SMART. Har aldrig ens tänkt på att beställa storpack därifrån. Vilket "paket" brukar du ta? Märke?
HAHA, ja vi får se om den gode Phil har rätt iår.
Kramar!

Annika said...

AM:
Jo, hos er går det också upp och ner. Det vet jag. Men ni kanske aldrig får temps på runt 20 under vintern?

Nej, jag tror inte riktiga kaffeälskare och mostrar :-) fattar det här. Jag tycker aldrig jag får ngn kick av kaffe. JO; om jag dricker kopiösa mängder, då får jag otäcka känningar. MEN jag har aldrig känt mig pigg av kaffe. Så för mig kan det kvitta med decaf/caf.
Men, som sagt, jag är verkligen ingen snobb.
Så visst kan jag förstå att kaffeälskare av rang tycker det är knäppt.
Brukar köpa Gevalia också som rent bryggkaffe , men då alltid med smak :-) Aldrig bara det vanliga sas.
Hehe.

Karin Eklund said...

Magi är verkligen ordet när det gäller dina bilder ! Wow!
Och temeperaturskillnaderna! Ojojoj.
Här där vi är handlar det om mera lugna puckar-16-20 grader vaje dag just nu. Passligt för nödvändiga vandringar, idag 22 km i lugn Uffe-takt.
Och han klarar det!
Jag var ingen kaffedrickare att tala om innan jag träffade Uffe, men det finns kaffe o kaffe har jag upptäckt. ;) Nu dricker jag minst två stora muggar med nymalet kaffe varje dag när jag är hemma. Inte här, här tar jag en small bear istället nu och då.
Ha det!

Annika said...

Karin:
Men tack rara du!!
Jag vet, våra tempskillnader är inte att leka med. Galet att det ena veckan är -20 nästan, och en knapp vecka senare är 22!!
Jaja, det blir inte trist iallafall.
JA, ni har den perfekta vandringstempen ju!! KAN inte vara bättre.
Hey, 22 km!! HATTEN av. OCH heja, heja Uffe. Vilken BOOST för honom, och för DIG med. Nu kan nu fira.
YASS, efter en vandring krävs öl. HELT rätt, Karin.
Ha det BÄST!!!