Friday, February 08, 2019

Året på Instagram
Hej fredagsmänniskor!


Instagram är ett underbart medium, tycker jag.
Det klår Facebook med hästlängder. Instagram är lätt och kravlöst.
Konton finns i alla dess former, verkligen över hela spektrat.

Jag har haft konto där sedan 2013. Från början såg mitt konto ganska annorlunda ut mot hur det ser ut idag. Numera är jag nischad, på gott och ont. Det man mestadels hittar hos mig är naturbilder, ofta från min morgonpromenad.
Ibland leker jag med tanken på att öppna ett mer spontant och vardagligt konto, men jag har inte kommit längre än till just tanken.

Det är lätt att "lajka" bilder på Insta, det går fort. Det är även väldigt lätt att kommentera, om man känner för det.
Instagram är ett bra komplement till den här bloggen. Faktum är att det är lite annorlunda komplement. Bildtexterna jag skriver är ofta korta, men jag lägger aldrig, aldrig ut en bild utan text av något slag.

Spökföljarna äro många. De jag blockat är många. Inte för att de varit otrevliga, utan för att det syns lång väg att det är rena spamkonton av olika slag.
Eller så är det män som desperat letar partner och hoppas få napp.  Frågan är, får de någonsin napp?  Oftast ger sig dessa män ut för att vara högt uppsatta amerikanska militärer eller läkare (vilket de såklart inte ÄR). MEN SUCK, sååå stönigt!  Ja, ni vet säkert alla vad jag talar om.
Jag blockar och tar bort efterhand. Ibland rensar jag bland mina följare, att följarsiffran ska vara så hög som möjligt bryr jag mig inte om.
Visst, jag följer en del konton jag aldrig ger någon uppmärksamhet i form av "lajks" eller kommentarer. Det här mönstret tror jag gäller nästan alla på instagram.
En del konton (oftast kändisars) smyger jag bara på, men följer inte.

Jag har ganska generösa följare vad gäller "lajks", men jag har ännu fler spöken.
Ibland blir jag uppmärksammad av stora konton, som Visit Virginia, Virginia Cities och dess likar. Det är alltid roligt att få sin bild publicerad på stora "hubbar". Samtliga bilder på min sida är tagna med min iPhone.

Vid varje månads slut lägger jag ut en sammanfattning av månaden i form av nio bilder. På det sättet hittar jag lätt tillbaka i min "feed" om jag letar efter något.
Och ja, jag svarar alltid på kommentarer även på insta.

För den som kanske inte vet heter jag heter Skandigirl på Instagram, om någon är sugen på att följa.

De bilder ni ser i dagens inlägg är alla de månadsammanfattningar jag gjorde under 2018.
I bildtexterna handlar allt om insta, och hur just jag "instar"--hihi.

Ha en fin och trevligt helg!!

PS, Jag tycker ALLA borde skaffa konto på Instagram, hihi!!
Januari!
Jo, jag väljer noga ut den bild jag lägger upp för dagen. Sällan och aldrig lägger jag ut mer än en bild per dag, ibland blir det ingen bild alls. Jag tror jag la upp 260 bilder i fjol. Visst, jag redigerar alla bilder, utom de få selfies och porträtt jag tar.  I fjol la jag bara upp en enda selfie.  OCH endast ett par porträtt på Karolina.  Redigering sker i apparna Camera+ (i vilken jag också fotograferar) och i Big Lens.
Februari.
Hashtags är viktiga på insta.  Det är på så sätt man får sina bilder att synas på stora hubbar.  Via hashtags kan också nya följare hitta en.


Mars.
Att geotagga bilderna är också viktigt, tycker jag.  Jag går ofta, ofta in på folks geotaggar.


April.
Visst, jag har en app som visar vilka som slutat följa mig, och vilka som börjat följa mig.  En mycket bra app, tycker jag, haha.


Maj.
Jag har hittills inte lagt upp en enda  så kallad insta-story.  Men jag ska nog göra det inom en inte alltför avlägsen framtid.


Juni.
OCH jo, jag har blivit kontaktad av sponsorer.  Men har hittills inte tyckt att någon varit något att ha ... Oftast är det små lokala firmor som hörts av, och inga sådana som jag frekventerar.


Juli.
Jag har varit på Instamöte här i Reston.  DET var kul att träffa andra instagrammare jag följer som bor på samma ställe som jag.


Augusti.
Jag kör aldrig "follow for follow".  Glöm det.


September.
Ej heller gör jag SFS, det som står för shoutout for shoutout.  Nope.


Oktober.
Nej, jag är så tråkig att jag aldrig instagrammar på tema eller utmaningar heller.  Teman och utmaningar får mig att rysa lite på det hela taget.


November.
Naturligtvis svarar jag inte på DM jag får från desperata män av allehanda slag.  Det blir BLOCK istället.


December.
I december är det vanligt att instagrammare lägger ut sina mest "lajkade" bilder under året.  SÅ även jag, så där kör jag som de flesta andra, haha.  Det är ett bra årsbokslut innan man påbörjar nästa år.

14 comments:

Monica said...

Väldigt mycket fina bilder, särskilt ekollonen, haha, ja jag tycker den bilden är så fin på ett speciellt sett, har nog aldrig sett någon fota såna i den vinkeln så fint att se. Och lätt och roligt att se collage av foton så här, livet ser härligt ut på insta:-), och viktigt med att se på de vackra tillfällena och minnas. Ska inte börja men förstår att det måste varit roligt att träffa andra där du bor som också "instar". Vackra foton Annika! Ha en så fin helg nu! Själv ska jag sova lite till, uppe i arla morgonstund men behöver min sömn och somnar lätt om:-)

Anne-Marie said...

Jag har en känsla av att en hel del som tidigare bloggade har gått över till Insta eftersom det kräver mindre ifråga om att skriva.
Ja, som du vet kan jag inte lägga ut bilder pga hur antik och omodern jag är ;) men jag följer ju dig och ett antal andra och lajkar och kommenterar. Kul tycker jag att kunna vara med litet i alla fall hos Insta.
De där som börjar följa är litet komiskt. Jag har också en del som börjat följa trots att jag inte har en enda bild utlagd. ;) Som tur var kunde jag ju i alla fall skapa ett konto även om jag inte kan lägga upp bilder.
Tycker du har hittat en bra nisch med dina fina naturbilder.
Kramar!!

Anonymous said...

God morgon, ja Instagram är kul, följer några "matlagare" som jag känner till, men accepterar aldrig okända som vill följa en och ser jag någon som jag inte känner igen så blockerar jag dem omedelbart. Får fler konstiga förfrågningar på FB och de blockeras också omedelbart. Många människor verkar bara vilja ha så många "vänner" som möjligt, oavsett om man sett eller mött människan i fråga.

Dina bilder är ju helt magiska och jag hävdar fortfarande att du borde ha utställning både hemma, i Stockholm och Finland, du skulle göra stor succé - jag lovar.

Ha en fin fredag hälsar Yvonne i Åkersberga med en stor kram

Karin Eklund said...

Jag håller mig envist kvar i bloggvärlden! Ju mera man är med på desto mera tid tar det tycker jag, men jag har kanske fel.
Underbara bilder bjuder du på, mycket njutbara.
Ha en fin helg Annika!

Annika said...

Monica:
TACK!!
Vad glad jag blir.
Ekollonen ja, den bilden minns jag mkt väl då jag tog. Ekollon föll från träden omkring under tiden jag tog bilden på bryggan.
Jag var rädd att få ett i huvudet, men klarade mig. Jag tycker också om den bilden.
Livet på Insta kan se mkt härligt ut, haha. JA. Tro mig, det kan det. På andra sätt än här. OCH så finns det de konton som går in för motsatsen, vilket också är lite kul.
JO, börja Monica. DU skulle gilla!! :-)
Hoppas du fick en skön sovmorgon.
Ha en jättefina helg!!!

Annika said...

AM:
Amen på den!! SÅ är det. Många av våra fd bloggvänner kör enbart insta idag. Det funkar det med, men blir inte riktigt samma sak, kanske.
Genom mitt insta tex vet man egentligen inget alls om mig, och jag är glad att jag har den här bloggen också. Två olika saker.
MEN jag är glad att vi har så många x-bloggare på Insta.
Tycker det är jättekul att du ligger på insta också. Jätteroligt. Den dag du byter lur kan du börja fota också.
Men det ÄR så kul att du är med på ett hörn, och jag uppskattar att du är flitig med att kommentera och lajka.
Många skumma följare finns. O ja.
Tack, jo det är roligt med den här nischen, och jag tänker inte bryta den.
Kramar och TACK!!!!

Annika said...

Yvonne:
DET är trevligt! Verkligen så lätt och så kravlöst.
Ja, det finns verkligen många konstiga som börjar följa. Helt otroligt. Jag har ju öppet konto också, inte privat, så det blir stor rensning nästan varje morgon då jag kollar.
SÅ mkt skitkonton, och så mkt spam.
TACK fina söta DU!!!!
Jag blir helt enkelt jätteglad av dina ord.

ha en jättefin helg!!
KRAMAR!!

Annika said...

Karin:
Bloggar är absolut bäst, Karin. HÅLLER med! I valet mellan att behålla en blogg, eller enbart ha insta, skulle jag välja blogg.
MEN det är kul komplement. Det tar inte så mkt tid, lovar. Inte ALLS den tid som en blogg tar. testa, vettja. Du skulle lägga ut så fina bilder!!
TACK fina söta Karin.
Jag hoppas ni har det toppen där ni är. Ser så mkt fram emot att läsa din blogg sen när du kommer hem.
Stora helgkramar från mig!

Ann Rumbleinthearctic said...

Så många fina bilder!!
Mina årssammanfattningar på bloggen är alltid mobilbilder från de olika månaderna :) Jag laddar alltid upp bilderna till datorn och sorterar dom i olika mappar för de olika åren och månaderna. Det är lätt att ta bilder med mobilen, mycket lättare än stora kameran. Men jag har inte riktigt känt så stor inspiration på sistone med mobilkameran. Så nuförtiden kan det ta flera dagar utan att jag tar ett enda kort. Och det är sällan nuförtiden att bilderna jag lägger upp har tagits på samma dag. Sedan har jag ju mitt andra instagram konto, med mer proffisionella bilder tagna med riktiga kameran (akheartlove) :) Och så har jag ju kattens konto också haha (tycho_the_earless_cat). Men den är lagd på is i princip.

Jag följer en del på instagram, men har även börjat med collections. Så om jag ser en bild så sparar jag den i någon av mina collections på instagram, istället för att börja följa någon. Med instagrams algoritm kan det ju lätt bli att man inte får se de som man vill se.

Annika said...

Annika:
TACK Ann!!!!
Ja, det är smart att göra så också. Så gör jag också, lägger mappar månad för månad i datorn, med sub-mappar inne i mappen. Funkar SÅ bra, och gjorde jag inte det skulle jag inte hitta alls bland mina tusentals, tusentals bilder.
VISST är det lättare med iPhone än med Canon. Iphone är alltid med. OCH vandrar jag etc så blir det numera sgs enbart med den luren.
MEN jag tycker fortfarande att bilderna blir bättre med Canon. ÄVEN om jag numera verkligen KAN fota bra med iPhone.
Jag kör sgs alltid dagsfärska bilder. Det har bara blivit så.
Ja, det kan vara bra att spara i Collections, det gör jag också ibland.
Ett trevligt medium ÄR det!! Gillar det mkt.

Vform said...

Åååååh, vilka underbara bilder!
Älskar alla!
Att se dem på detta sätt är en fantastisk känsla ...
en upplevelse att bläddra och bara nya och nya kommer fram!
Många säger att jag ska börja på instagram, eftersom jag tycker om att fota ... men tycker tiden inte räcker!
Kanske jag lägger ner bloggen :O
Man kan ju njuta av andras vackra bilder i stället .... :)
Ha det gott! Ska kolla dina bilder om igen! :)

Annika said...

Vivan:
ÅÅÅÅ tack, vad gullig du ÄR!!
Vivan, börja!!! DU kommer att gilla det jättemkt. OCH det går snabbt och det är kravlöst!! GÖR det, du skulle verkligen tycka om det!
Nej, ha kvar bloggen. Insta blir iallafall inte vad en blogg är.
Tack fina du igen. OCH ha en riktigt fin och BRA helg!!

Anonymous said...

Hej Annika!
Fina bilder som vanligt. Jag är ju då en av dessa få som varken har instagram eller facebook, och har heller aldrig haft och heller aldrig saknat det.
Följer inga bloggar, förutom din,så lost är jag :-)
Kram från Anette

Annika said...

Anette:
Tycker gott du kan skaffa Insta :-)
DET är trevligt. Fejjan behöver du inte bry dig om.
TACK för att du läser min blogg, det är jag MYCKET glad över.
KRAMAR!!!