Thursday, January 10, 2019

På teatern, Shutdown, LAT och Hård blåst ...
Det är torsdag!


Nytt år är det. Gamla rutiner råder.
Alltså,
PUNKTER!
*   På teatern …


I lördags såg vi Karolina på scenen igen. Det var länge sen sist, och som vanligt var det jättekul att se henne agera.
Denna gång skedde det i den lilla staden Frederick i Maryland. Karolina har en del gigs i DMV, alltså i DC, Maryland och Virginia-området.
Hon håller sin konst levande.
Jag är så glad över det. Denna gång var den första jag sett henne på scenen i en teatergrupp utanför skolors hank och stör.
I denna ensemble var skådespelarna mellan 19-71 år. Lite mer som det är i verkligheten på en teater alltså, eller i branschen på det hela taget.*   Shutwdown.

Ja, ni har säkert alla läst om det som föregår här nu, att många federala arbetsplatser håller stängt. Det gäller stort här i DMV eftersom SÅ, SÅ många är statligt anställda här. Denna tvångstängning är nu inne på tredje veckan. Ofattbart, eller hur? Det är inte första gången detta händer, och inte heller kommer det bli den sista.
Det betyder att alla dessa arbetare och tjänstemän inte får sin lön. DET blir tufft och för jävligt för många.
Ingen verkar vika sig,  vare sig president eller kongress, och den vi har som president fortsätter driva på detta obegripliga.

Det fina i kråksången är att LÄSA och SE hur folk direkt ställer upp för varandra. Jag har en app som heter NextDoor, ett socialt nätverk över det omedelbara grannskapet.
Folk där engagerar sig för fullt med att hjälpa andra i form av middagar, presentkort, mathandling och så kallade meal trains. Det betyder att man skriver upp sig och levererar middag och matvaror till någon som behöver det.

Ja, vi får se hur länge denna shutdown varar? Det har hotats om att det verkligen kan dra ut på tiden. Under tiden är ALLA Smithsonians museer, nationalparker över USA och federala byggnader stängda. Det ger ringar på vattnet åt alla håll.*   Men, hur lat får man vara?   OCH slösig?Igår på min dagliga morgonpromenad såg jag denna gran utanför ett hus. Inget ovanligt att se granar utslängda den här tiden på året. De ligger där som en påminnelse om den jul som just varit. Det ser lite sorgligt och ledsamt ut. Ja, ni vet …
MEN denna!!
I det här fallet hade man slängt ut både gran OCH julgransfot! Var man så lat att man inte iddes skruva bort foten?
Varför häver man ut en sprillans ny fot? Så här ser många julgransfötter ut här. De är bra, riktigt bra. Men, jag har aldrig någonsin sett en gran med foten kvar vid utslängningen. Själv har jag nog haft min julgransfot, som är av denna modell, i 20 år minst.

*    Hård blåst


Ja, ni i Norden har haft Alfrida som verkligen ställt till det. Hemskt.
Bilder jag sett från delar av Sverige, och från Närpes i Finland har varit hemska! Att sedan  strömavbrott kommer i dess kölvatten är ju som att ösa salt i sår. USCH!
Jag känner med och för er alla. Jo, jag avskyr verkligen hård blåst och storm. Det är nog den värsta väderlek jag vet.
Just nu blåser det hårt här också. Absolut inte Alfrida-hårt, men hårt nog. USCH. Tycker inte om att höra att gnissel och knirkande när huset får huka sig i stormvindarna. Inte kul.Två bilder jag tagit i veckan.  Otroliga moln under soluppgången.  Ibland är naturen bara så perfekt.Nu önskar jag alla en fin och bra torsdag

14 comments:

Äventyret framtiden said...

Så roligt att Karolina har uppdrag inom sitt "kall". Toppenkul och jag håller tummarna för hennes del att det blir flera och många med tiden. En tuff bransch är det onekligen, men ack så nödvändig för alla. Människan kan inte leva endast på bröd, det behövs skådespel också.

Jag hörde på tv-n redan innan nyår om Trumps fånigheter och alla som blir utan lön. Ofattbart att det kan fungera så. Hur tänker man?
Skönt att hjälpsamheten finns när folk får det svårt. Utan lön och pengar kan ingen leva.

Nu har vi äntligen lugnt väder, bara lite, lite vajar trädkronorna, precis så som det ska vara. Idag blir det eldning av granris på tomten. Många är fortfarande utan ström över ön, men så bra de har jobbat alla montörer, våra egna, finländare och svenskar därtill och flera kommer österifrån. Skönt när man får hjälp och kan hjälpa.
Ett par svenska montörer berättade i en av tidningarna att de aldrig har sett något liknande som här på Åland, Alfrida har brett ut sig över hela öriket. Naturens krafter, oj, oj.

Dina sista bilder i inlägget är outstanding. Makalöst vackra.
pst. hoppas någon tar hand om julgransfoten som kastats.

Ha en fin torsdag Annika!

Anonymous said...

Så skönt att höra hur folk är hjälpsamma mot varandra, helt sjukt att stänga ner och inte betala ut lön till folk som jobbar. Trots alla konstiga påhitt sa de på TV att Trump fortfarande har stort stöd bland folk och att de som röstat fram honom inte ångrar sig, vilket för mig låter ofattbart.

Dina två sista bilder är helt fenomenala, du skulle nog ställa ut dina foton så fler får se dem. Har du någon annan konstnärlig ådra tro?

Ha en fin torsdag säger en hostande och nysande Yvonne i Spanien som verkligen hoppas hon är i form till lördag då vi ska åka ut till en vingård på vinprovning och sen en god lunch. Det är en mkt bra vingård, Fransisco Gomez heter den och har helt underbara olivoljor dessutom. Vi har varit där tidigare för en 3-4 år sedan. Mkt gott vin som inte är i den allra billigaste prisklassen, men man får det man betalar för om man säger så

marianne.dahl3 said...

Vad fint folk är så hjälpsamma mot varann, men så heltokigt stänga ner och inte betala ngn lön till de som jobbar. Både kongress och president får verkligen tänka till (om de kan, det vill säga den senare)??!!
Idag har vi en fin och solig dag i Göteborg, minus 1 grad och ingen snö (tack!)
Jag själv ska åka till stan och shoppa lite, samt dricka kaffe med sonen på ett italienskt cafe.
Så roligt det måste vara för er att få se Karolina på scenen!
Vilka vackra bilder, ser ut som det var målat.

Kram
Marianne D.

Humlan said...

Hörde om gårdagens möte mellan presidenten och demokraterna när han började med att fråga om de skulle ge honom en mur om han avslutade tvångsstängningen, när de sa "nej" så gick han bara ut!!! Han förhandlar inte, han "strejkar" tills han får som han vill.
Och politikerna får väl full lön och presidentens anställda finns väl där och passar upp honom som vanligt, så det är ju helt fel personer som lider. Han verkar inte bry sig om att anställda utan buffert kan få lämna sina hem om de inte får sin lön! Skönt att höra att folk ställer upp för varandra i alla fall.

Roligt att Karolina hittar jobb och kan samla på sig erfarenhet, och roligt när hon jobbar i er del av landet så att ni kan gå och se henne.

Naturen var verkligen perfekt när du tog dina bilder, fint fångat! Här har naturen mest varit tilltufsad sedan stormen. Mitt hus har klarat sig bra, men man ser mycket knäckta grenar och nedblåsta träd. Kommunen har sagt att det kommer ta flera månader att röja upp efter stormen men vi har inte haft några elavbrott (vad jag har hört).

Roligt att du fortsätter med dina punkter, jag gillar dem!
Kramar!

Annika said...

Karin:
Ja, mkt bra att hålla det hela vid liv, och att satsa på det.
Tuff branch är det, och tuffare blir det framöver för henne. MEN du har så rätt, Karin.
Visst, the shutdown är tuff, för sååå många.
Det blir allt tuffare. Ska bli intressant att se hur lång tid detta tar.
Häromkvällen hölls ett tal av honom som var helt taget ur luften ...
Du vet, kris hit och kris dit ...
Tycker synd om alla som är drabbade mot sin vilja. Så hemskt.

Jaaa, ni och Finland, och delar av Sverige, blev verkligen drabbade av Alfrida. SÅ SÅ hemskt.
Jag såg ju bilder, och jag förstår att de som kom för att hjälpa er fr Sverige sa det de sa ...
kan inte ens föreställa mig.
Men jag är glad att det lugnat sig nu, och inga fler stormar av den sorten, ska vi hoppas.

TACk, makalöst vacker morgon då jag fotade.

Ha det så gott, fina Karin!

Annika said...

Yvonne:
Amerikaner är superba på att ställa upp för varandra i nöd.
De är otroliga på det. Organiserar sig på nolltid, och folk ställer upp utan att tveka.
Ett fint drag.
Ja, det är märkligt det som sker i politiken nu, med denna shutdown.
Visst har Trump sina supporters, och jag tror att han i princip kan göra vad han vill och de stöder honom ändå.
Märkligt, men sant,

Nu hoppas jag att du kryar på dig så att du kan njuta av utflykt och vin.

TACK, det var en fin morgon.
En ggn var jag bra på att rita, men jag håller inte den konstnärliga ådran levande. Så ja, numera är det foto som tagit över.

KRAMAR

Annika said...

Marianne:
Fint at folk ställer upp för varandra i nödsituationer, som det verkligen ÄR för somliga nu.
De är bra på det här, det sker rent spontant och utan tvekan. har alltid beundrat amerikaner för den ådran.
MEN själva anledningen är sjuk.
Hela det federala ska inte behövas stängas av. OCH allra minst i detta utpressningssyfte.
Hoppas du fick en riktigt fin och bra dag idag.
Och ja, förstår dig med halkan. Sådan är hemsk.
Kramar!

Annika said...

Humlan:
Japp, utpressning på hg nivå.
Hemskt.
OCH på bekostnad av arbetare som blir utan lön. SÅ hemskt. Han lär ska ha sagt att detta kan dra ut i åratal. Så illa blir det nog inte, men han ger sig inte i första hand.
OCH inne i stan börjat soppbergen växa ...
PLUS alla andra konsekvenser det får.

SÅ kul att se K på scenen.
Roligt, roligt.

KUL att du gillar punkterna!

Stormen, sådant är ju får hemskt. USCH!

Kramar!

Anne said...

Skön mix på dina torsdagspunkter, Annika. Vad kul att ni varit och sett Karolina i action igen. Det måste alltid vara lika speciellt och roligt se henne uppträda. Nu när hon är färdigutbildad och ute i riktiga världen så kan jag tänka mig hennes gig är på teatrar och platser som precis så som du säger innehåller skådisar i alla olika åldrar för ju så det ser ut i branschen när man inte längre är inom skolans värld. Vilka erfarenheter hon samlar på sig hela tiden.
Det här får mig att tänka på när vi i december var iväg och såg Nutcracker, det var en version som gjordes med High School kids och College studenter och den var också förkortad till 1.5h (den vanliga är väl runt 3h?). Herregud vad bra den var alltså!!! Ungdomarna var helt fantastiska och vi alla (maken samt min pappa och hans fru som var med då de var här på besök då) bara prisade den efteråt. Det här får mig att tänka på vad jag missat som inte sett mer HS och College teater/föreställningar (de få gånger jag ser teater, och det är inte ofta det heller blir ju mest film är det alltid proffsföreställningar, det måste jag ändra på). Apropå det du sett under HS och college-åren, jag vet du ofta skrivit om hur bra skådisarna som K och hennes vänner varit i den ringa åldern av HS och sedan i college förstås. Nu är ju hon i en helt annan liga eftersom hon dessutom är utbildad och det är hennes yrke. Men efter att ha sett denna föreställning (förvisso då inom dans och inte teater/skådisar men det är ju liknande...) med yngre förmågor i antingen HS-åldern eller flera som var college-studenter så kan jag tänka mig vad mycket bra teater du fick se under alla de åren då det begav sig. Fy fan vad bra de är alltså. Man blir golvad. Vet inte vad jag vill säga med det här, annat än jag att verkligen förstår hur du måste ha känt och känner när du under alla dessa år sett K och andra jämnåriga uppträda. Att det varit så bra föreställningar och prestationer av de unga. Ännu mer känns det förstås för dig då det är din dotter...
Wow till dina bilder här nedan, du har alltid bra bilder men de här var i en liga för sig. Jag hoppas verkligen du gör nåt med alla dina tusentals fina bilder, att de inte bara blir liggande i datorn. Jag skulle gärna köpa en samlad fotobok av dig med en massa fina bilder i. En coffee table book. Seriöst, mer än gärna. Jag menar det. Så sätter du ihop en har du en kund här direkt. Fundera på det, allvarligt menat. Eller även beställa förstoringar av dig för väggen :)

Stormen Alfrida ja, precis som du har jag sett bilder och det var nog värre än jag trodde. Ska ärligt säga att när jag först hörde om stormen som dragit förbi tänkte jag att jaja, här har vi ju betydligt värre stormar så det är väl lite småskador som de fått men inte nåt värre för det har nog bara överdrivits... men bilderna var förfärliga, verkligen stor skada och utan el så länge den här tiden på året är ju ingen höjdare heller så där fick jag skämmas för att jag först tänkte att äh, så farligt blev det väl inte. Det här med mer extremt väder är väl att vänta för dem också, inte bara extremt heta somrar utan även extrema vinterstormar.

Anne said...

Shutdown, don´t get me started... Håller med om allt du säger om hur hemskt det är för folk som lever utan lön som alla ju är beroende av. Som du vet vurmar jag för alla nationalparker här och känner så starkt för dem så det gör mig så illa berörd och ledsen höra om hur de förfaller nu. Jag tycker de borda ha hållits helt stängda men vissa/många har såvitt jag förstår varit öppna bara utan tillgång till nån av de resurser som behövs (toa, patrullerande rangers som håller koll osv) det här har ju tydligen lett till att det nu är katastrof i flera parker med avföring och skräp som inte bara hotar de känsliga platserna utan även är en hälsofara för människor. Samt att det tydligen varit vandalisering i några parker. Sorgligt! De borde ha stängts ner helt tills det här är över för om de är officiellt är öppna men ingen är där och alla resurser som behöver när man besöker parkerna är stängda men eftersom det ändå är öppet så kommer folk in, skiter och har sig rakt ut i marken och busar passar på med olovlig körning, vandalisering osv. Får se hur länge denna shutdown varar, tycker det pågått för länge redan. Mycket blame game också just nu.

Bra mix idag alltså, den utslängda julgranen med foten på. HAHAHAHAHA. Hur roligt var inte det, vilken syn!!! Hehe, ja snacka om att vara lat OCH slösig. När man ser såna här tokigheter så tänker man alltid VEM gör sånt här??? Hur tänker hen??? People alltså, people...

Kram!!

Annika said...

Anne:
Det har varit så roligt att se henne både på film och på scenen denna höst och vinter. Glad att hon hållit sig så aktiv inom sin branch sas.
Hon samlar erfarenheter i massor nu. BRA det.
JA, nog kan de spela teater både på HS och college här. HS är ju alltid lite "snällare" och tillrättalagt eftersom de måste tänka på moral, språk och annat i de föreställningar de ger.
På uni är det annat, där kan se släppa sådant tänk och ge vad de vill, hur de vill.
Det är så fint hur mkt man satsar på konstarterna här i US, allt är inte bara sport. Älskar det.
Nu kan du gå och se fler föreställningar :-)
ROLIGT att din familj blev impade. DET förstår jag fö att de blev.
sedan, att se dans på specialskolor för dans är UNDERBART, de är ju sgs proffs. Det gäller både på HS och uni. det är en upplevelse att se dem!
Så roligt att ni gillade.

MEN Anne, vad du är GULLIG!!! TACK!!!
Du får mig att rodna.
TACK!!
Bilderna är tagna med min iPhone, men jag vet hur man tar bra bilder med den. Dagen var dessutom perfekt. Den gav mig de perfekta förutsättningarna sas.
TACK för ursnälla ord.


JOOODU, nog fick Åland sin storm. GRYMT!!! Herregud vilken förödelse. Antar att du har många stormar med dig i minnesbanken från Åland.
Tycker verkligen att storm är otäckt. OCH att därtill förlora strömmen i flera dygn i kylan ...

Nu byter jag också kommentarsfält :-)

Annika said...

Anne:
Ja, shutdown. MY ASS!!!
VISST är det hemskt med alla nationalparker. MEN även där, folk volonterar där!! Fantastiskt ändå hur folk ställer upp både för naturen och för människor som behöver hjälp nu.
THAT being said, det finns ASSholes!! Fy att vissa går in för att vandalisera- Vilka svin det finns.

Men även ...
Fantastiska är amerikaner då det gäller att ställa upp. Snabbt går det och utan tvekan. Beundrar dem för det, och dras med.

Ja, Anne, vi får se hur lång tid detta pågår. Tror säkert det drar ut ngra veckor till.
Inne i DC lär det vara hemskt med sopor etc på the mall. Men även där går folk och plockar upp det de kan. Problemet är ju att ingen sophämtning sker runt the mall etc.
ja suck alltså ...

HAHA, people alltså ... julgransfoten... sprillans ny. Bara ut.
I tell you.

Kramar och massor med TACK!!!!

Anne-Marie said...

Vad roligt att Karolina kan utöva det hon lärt sig och att hon har olika “uppdrag” och roller. :) Skulle hon bege sig till LA framöver eller har det blivit andra planer nu?
Ja, shutdowns har det ju funnits även tidigare under olika presidenter. Alltid trist när människor drabbas på olika sätt. Även om det inte alls är samma sak så kom jag att tänka på en mycket stor strejk i Sverige kring 1980 eller något liknande. Kollektivtrafiken stod till stora delar stilla under rätt läng tid i till exempel Stockholm och folk gick och cyklade. Det blir alltid “ringar på vattnet” när vissa grupper inte arbetar.
Det verkar vara extrem lathet om man inte ens kan ta bort julgransfoten. Wow! Vilket resursslöseri vissa ägnar sig åt. Trist när människor inte tar tillvara på fullt fungerande saker.
Ja, Alfrida verkar ha varit en av de värsta oväder som dragit fram. Jag tycker heller inte om stark blåst och ett par veckor innan årets slut hade vi kraftiga vindar i Weed och en del av det staket som delar av “the backyard” i det duplex där jag hyr blåste omkull. Jag ringde till hyresvärden och påminde igen nu i veckan. Fortfarande har vi inget “avdelande” staket men jag såg att hantverkaren i alla fall hade varit här idag.
Kramar!!

Annika said...

AM:
Det är roligt, glad för det.
Hon kämpar på.
Ja, shutdowns är alltid hemska då de händer, och de har hänt förr, och de kommer att hända igen.
Det är hemskt för de drabbade, verkligen. OCH det är SÅ många som drabbas + att det nu börjar synas i form av sopberg etc.
Jag minns då det var lockout i Sverige. som du säger, just med SL etc.
Vi får se hur länge detta pågår, tror nog det kan pågå ett tag till.
Ja, visst är det LÄTTJA att inte ta bort julgransfoten. Dessutom fattar jag inte hur de har stått ut med det stora klistermärket på foten hela helgen, haha!!
Visst är hård blåst och storm hemskt. Mitt verkliga hatväder.
HOPPAS att ditt staket blir fixat så fort som möjligt. INTE roligt.
Stor kram!!