Wednesday, January 23, 2019

Isande kalla hus ...
Godmorgon kära onsdagsmänniskor!


Det har varit KALLT här. Isande kallt. Blåsigt har det också varit.
Riktigt pinande blåsigt.
Jag har inga problem med kyla, men blåst har jag faktiskt problem att tolerera.

Problem med vindar och blåst har vårt kära hus också.
Damn-in-i-bänken vad KALLT och utkylt vårt hus blir så fort det blåser lite. Det är som om hela huset skälver och hukar sig när vindarna tar i.
När blåsten kommer från väst, och nordväst, ligger den på med full styrka över golfbanan och därmed ligger kursen rakt på vårt hus.
Hårda nordliga och nordvästliga vindar är värst, och vanligast.

Vårt hus är taskigt isolerat, det är de flesta amerikanska hus, även i norr. Ja, det kan tyckas konstigt, och det ÄR konstigt.
Husen i Norden står i en klass för sig, det kan vi nog alla skriva under på.
Här läcker kylan in genom fönsterna. Ja, och vi har bytt fönster, men inte fasiken hjälper det. OCH jo, vi har dubbelfönster.
Kylan sipprar in i via lister och genom vägguttag.
I Peters kontor är det iskallt, i hans kontor är golvet det tak som finns över vår yttertrappa. Ingen isolering att tala om i det golvet. Inget skyddande rum under.
Källarrummet är en PINA på vintern, det är så kallt därnere. Även om ingen vistas där har vi ett externt element på där hela tiden, annars kommer kalluften upp till mellanplanet.
Vårt sovrum blir också fruktansvärt isande kallt. Jag tror det beror på att taket går ända upp i nock därinne. Det är dessutom ett stort rum med öppen spis, balkong med stora dubbeldörrar plus ett stort fönster. Via den öppna spisen drar kalluft in, men också genom listerna och genom kontakterna. När jag ligger i min säng känner jag hur det DRAR in kyla från väggen.Det känns som vårt värmeaggregat, vår värmepump, jobbar nonstop när det riktigt kallt ute, den slår aldrig av.
OCH då ska ni veta att vi samtidigt har fyra externa elektriska element som går på full styrka. Ett i källaren, ett på mellanplanet och två på övervåningen.

Jag hatar att frysa i mitt eget hus. Jag klarar det inte. Det måste vara 21 grader varmt inne på vintern.
Var finns en värmevallning när man behöver en?
Haha.
På tal om det, jag tror att jag håller på att lämna klimakteriet bakom mig. Wishfull thinking maybe? SÅ kan det vara. Jag vet att man inte kan ropa hej förrän det gått ett år. MEN, saken är den att mina vallningar håller på att klinga av …
DET är toppen. DET kan ju vara tillfälligt, de KAN komma tillbaka. OH, I know that!
Om det är på det sättet—att de avtar nu— måste jag säga att det var den lättaste övergången EVER!
NU, ska jag inte ropa hej på något sätt. Jag är mycket väl medveten om både det ena och det andra. Men lite försiktigt optimistisk är jag allt.

Tillbaka till det kalla huset igen …
När vår vattenledning sprang läck i januari 2014 skedde det vid en yttervägg. En västervägg. Givetvis.
När de sedan lagade röret, och fixade isoleringen igen, så kunde vi alla konstatera att det inte var ISOLERAT alls i den väggen. Isoleringen bestod av gamla dagstidningar. JUST det, Washington Post från 1975 låg instuffade in den väggen. Så ja, det är väl typ vad resten av huset är isolerat med också …
Rena rama 1800-talet för en nordbo att höra det. SAMMA tänker jag … DET är inte KLOKT!!
Inte konstigt att det är kallt i detta enkla tjäll …


Bild: Allison Achauer


När det sedan blir varmt ute i vår så hettas huset upp på nolltid. Det finns absolut inget som håller värme, eller kyla, i detta hus.
När jag skriver det här inlägget fryser jag.  Det blir så kallt, så kallt om mina händer när jag sitter här vid min dator. Räddaren i nöden just nu stavas elektriska värmefiltar, andra varma filtar PLUS varma kläder, givetvis.

Idag, onsdag, vet jag att det inte är så kallt längre. Jag vet också att det kommer att regna nu i två dagar.
Även fast jag klagar över kylan inomhus så tycker jag ändå OM kyla. Jag vill ha kallt på vintern.  Men, inte inne i mitt hem.

OCH skolan igår? Ja, den öppnade två timmar senare än vanligt. Just det, på grund av kylan. Jo, jag tycker DEN anledningen ÄR mycket fånig.

Ha en fin och BRA onsdag ni alla!!

18 comments:

Äventyret framtiden said...

Usch, jag lider med er. Att ha kallt inomhus är grymt. Att isolera om är säkert ingen lätt match heller, kostar också säkert massor. Jag tänker spontant på den typen av ekoull som man isolerar med här hos oss, man sprutar in den i väggar, tak och golv men förmodligen måste man ta upp både väggar och golv för att det ska bli bra. Alla gamla tidningar måste väl bort först (litteratur till döddagar! ;))
Ett dilemma är det att vara lycklig husägare.

Hoppas att du får ånga på, trots allt, nu när det är kallt.
Sen kan klimakteriets svallningar fara och du får bara vara...

Ha en fin dag Annika!

Anonymous said...

OJ, det låter inte alls kul med så dåligt isolerade hus, liknar Spanien där det inte finns någon isolering alls och enkelfönster, men där är det ju inte på långa vägar så kallt som ni kan ha. +5 är nog det absolut kallaste på natten och sen när solen kommer, vilket den alltid gör, så hamnar nog termometern 9 ggr av 10 på +18 och mer. Vi körde AC på nedervåningen men aldrig däruppe och liiite kallt att krypa ner i sängen men med ett tjockt duntäcke blev det varmt och gott med en gång, vi hade t om en glipa i balkongfönstret öppet för att få in frisk luft. Här hemma är det varmt och skönt överallt, även om jag tycker det drar från vinden sen vi tömde den på allt "skräp" som fanns där, nu är det tomt och bara isoleringen kvar, vilken jag tror skulle behöva fyllas på med.

Skönt om vallningarna är över, själv har jag inte känt någonting någon gång och min doktor sa, var bara glad för det :-)

Kram Yvonne i Åkersberga

Brysselkakan said...

Fruktansvärt att frysa i sitt hem. Vårt hus kan bli lite rått på vintern men som tur är har vi ju braskamin så det är bara en kort stund på morgonen innan brasan värmer. Och så har vi ju golvvärme vilket gör att man aldrig fryser om fötterna. Men det drar från våra 100 år gamla tvåglasfönster när det blåser. Speciellt vårt stora badrum som har tre ytterväggar och får all vind från Mälaren när det blåser.
På tal om vallningar; detta är första vintern någonsin som jag nästan inte frusit alls! Så även om jag hatar vallningarna så gör de i alla fall så jag inte fryser!

Vform said...

OJ NEJ ... jag tycker inte heller om att frysa! Och för mig har det blivit värre med åren! Ändå har vi varmt inomhus fast det är över -20 utomhus ... minst 22 inne annars tycker jag det är för kallt.
Nu har kölden släppt greppet för denna gång .. 4-5 grader kallt just nu o lite snöflingor dalar ner .. perfekt vinterväder!
På tal om annat ... nu har Håkans i Norrnäs blivit Norrnäs Närköp och unga Sofia öppnade i dag! Hon har ju också tagit över Nybos i Töjby som du säkert hört! Prima med ungdomar som vågar!!
Ha en fin dag du, och hoppas värmen kommer tillbaka!
KRAM!

Evas blogg said...

Att frysa i sitt hem är en plåga. Men att de bygger så "klena" hus. tror de inte att det ska bli kallt? Eller varför isolerar man inte "på riktigt"?

Ann Rumbleinthearctic said...

Har ni testat sådana där plastic cover över fönstren? Folk gjorde det i både Fairbanks och Madison. Otroligt fult men spar på värmen och funkar tydligen! Annars så var det ju tjocka gardiner som brukade funka. Kanske skulle vara en investering, kanske fult men om man bara använder det då och då, då det är som kallast? Vårt problem är att det är för varmt. Vi sov med öppet fönster då det var som kallast häromnatten (vi sover med öppet fönster 99% av tiden), det blev väl nedåt -12 eller så. Här är elementen antingen på eller av. Vi har stängt av två element, ett av de i köket/vardagsrummet och det i sovrummet (egentligen så ska man ju inte göra det med vi skulle aldrig klara av att sova om det var på). Men det hjälper inte i sovrummet, det är ett rör som går längsmed hela rummet och det är varmt hela tiden....så du kan ju tänka dig hur det blir på sommaren. Det fönstret är även mot en innervägg typ, så luften där är alltid lite kvav...hatar att behöva ha fönstret öppet där.

Annika said...

Karin:
JA, det är verkligen otrevligt. Nu är det mildare, så då är det drägligare. MEN går tempen ner, och det blåser, ja då är det inte kul.
Kommer inte att isolera om huset, har varken råd eller lust med det. Jag kan bara tänka mig den kostnaden, svindlande. Men visst, det skulle behövas.
Vissa vintrar är det drägligt, men det kommer nästan alltid en köldknäpp av större slag. Jag gillar det, men jag tycker det är hemskt att frysa inomhus.
HAHA, ja verkligen, om man åtminstone hade en vallning, eller två ;-)
Bra rimmat där, Karin.
Har gått mig varm idag, men nu är jag inne igen och dricker kaffe och sitter här. So far, so good!
Karin, ha det BÄST!!!

Annika said...

Yvonne.
INTE kul. ALLS.
Otrevligt som bara den.
nej, ni har inte vårt klimat i Spanien där du är. Så jag kan nog förstå om husen inte är bra isolerade där. Men här är det en gåta. OCH även i norra delarna är det likadant. Mkt märkligt.
Jag har inget emot, egentligen, att sova i ett kallt rum. Hellre det än tvärtom. Men det är otäckt att känna vinddraget från väggen.
Låter skönt att ni aldrig behöver köra AC på övervåningen.
Kan tro att huset hemma i Sverige är skönt och varmt. Man KAN verkligen bygga bra hus där!
Yvonne, tor jag fick mig en lätt övergång. Mkt tacksam.
Stor kram till dig!

Annika said...

Brysselkakan.
DET är hemskt. Nästan det värsta av det värsta- Man bor ju, och vistas ju, i sitt hem. OCH att då sitta och frysa gör det hela så vidrigt.
Vi kämpar på när det är kallt och blåsigt, och det går ju det med.
Kamin, det skulle jag vilja HA!!! GUD vad härligt och underbart!
Golvvärme skulle jag inte helelr tacka nej till, men det är såååå ovanligt här. OCH sååååå svindlande skitdyrt att vi inte skulle kunna lägga in det för aldrig det.
HAHA, du ser, vallningarna HAR en positiv aspekt! Även om de är av formen otrevlig värme.

Annika said...

Vivan:
Att frysa i sitt eget hem, det är inte KUL!
22, en bra temp. Håller med.
Att man skulle gå och ha 18 grader inne är otänkbart för mig. Finns inte på kartan. Annat än nattetid.
Minns hos mormor på stenöjen, hon hade minsann inget val. Det var bara att elda med ved. OCH veden fanns i "porten". Men ack och ooooo vilken värme det blev i stugan. Den finaste av fina i de kakelugnarna och i den järnspisen i köket. Underbart.
OCH jag minns när det en gång var så kallt där, -32, att det small i knutarna av kylan. MEN varmt och skönt inomhus, det var det. Vilka härliga minnen.

JAAA!! SÅ kul, läste om Håkans i dag. Så himla bra att butiken får leva vidare. BRA initiativ. Ska gå dit och handla i sommar. Skönt för Håkan att släppa det nu efter såååå många år.
Töjby också!! Samma ägare alltså? Coolt. Det var väl den butiken Siv W hade, visst?
Heja Sofia!!!

Vill inte ha mildväder heller, har gärna kallt. -5 skulle jag med glädje ha hela vintern, men utan blåst, HAHA!

Stora kramar!!

Annika said...

Eva;
Det är det!
Jag har ingen aning om varför husen byggs så dåligt här. Inte den ringaste.
Men det är märkligt.

Annika said...

Ann:
nej, vill inte det. SÅ fult, SÅ fult och jag skulle inte stå UT!!
Då fryser jag hellre. Det är ändå så få dagar det blir så riktigt kallt. Så det är bara att digga läget och köra som vi går nu. Det funkar det också.
Problemet här är att även lister släpper in kylan, och kontakterna i väggen. Fönsterna är väl inte de bästa, men jag tror att det är själv huset som är det stora problemet sas. Även fast fönsterna läcker de med ... ja suck ...
Ni har för varmt i er lgh! Låter inte kul i sovrummet med det varma röret. USCH!! Nej, det går inte att sova när det blir för varmt. HATAR det. Ni får investera i fläktar. OCH så hoppas jag att ni har bra AC. För hett blir det ju om några månader.

Nettan said...

Det är fruktansvärt att frysa men dock har jag gärna svalt i sovrummet och tjockt täcke istället! Sover oftast med fönstret på glänt året om (men stängt dagtid) fråga inte varför gammal vana sedan jag var barn.
Men att frysa är avskyvärt minns förra vintern då vår värmepump lade av och vi hade 16 grader inomhus i veckor, fy säger jag bara!
Tror precis som du att vi nordbor är rätt bra på isolering och ventilation för just kallt klimat!


Kram

Vform said...

Verkar som att gamla bondstugor va rejält byggda förr i tiden!
Minns hos momma i Blaxnäs där vi tillbringade mycket tid ... nästan bara vid källarluckan mitt på köksgolvet det drog kallt!
Men med många mattor över kändes det bättre.
Minns också "kontoret" (matskrubb) i ytterfarstun, där va det också kallt! Dåtidens kylskåp :)

Jovisst är det Sofia som tar/tog över båda butikerna!
Duktiga ungdomar det finns, som inte är rädd för mycket jobb,
för mycket jobb blir de säkert!
Jo det var Siv som innehade den i Töjby!
Go´natt härifrån!

Monica said...

Usch inte kul att frysa inomhus. Lite funderar man på hur det var förr här också, hörde aldrig pappa säga att han frös i sitt barndomshem som var en stor bondgård. Säkert välbyggd och man blev van kanske med lite kyla den kallaste tiden, för nu om någon köper ett äldre hus så totalrenoveras det och isoleras och det är bergvärme och golvvärme. Vi såg ett hus igen nu till salu, från tidigt 1900-tal, så fint och nu säljer de nya ägarna huset efter renovering som de gjort väldigt fint och smakfullt. Men de har höjt priset med 2 miljoner sen de köpte så det kostar. Och blir ju som att bo på en byggarbetsplats under tiden. De har behållit vedspis och kakelugnar, sånt kan behövas i framtiden igen. Men isolerat allt runt väggar och golv och fönster. Ja hjälp vad mycket jobb. Så förstår dig och svårt att veta var ni ska börja.

Känner igen allt från UK och husen där, de är vana också med kyla, visserligen varierar det mycket, det hus Anna och maken köpte var hur fint som helst och varmt, på andra våningen med sovrum och badrum var det alltid en skön värme men de hyrde tidigare en stor lägenhet där jag en morgon låg med fårskinnet över mig och alla plädar jag hittat, haha, ja hjälp, tror det var is på insidan av enkelfönstren. Det köpta huset som var från 1800-talet var så fint renoverat med dubbelfönster och välgjort allt. Det gladde nästa ägare. Och varför man inte isolerar mer vet jag inte, som hos dig där ni har samma typ av vintrar som i Norden även om de inte är lika långa. Kanske ullmattor hjälper och lite fårskinn? Annars ett jättejobb att riva i detta så förstår er. När det är så där kallt är det nästan skönare att gå ut och man kan ju gå in på nåt varmt ställe:-).

Ha det fint nu Annika och hoppas blåst och sådant upphör så det blir mer värme.

Annika said...

Nettan:
DET är DET!
Men precis som du har jag gärna svalt i sovrummet. Föredrar ett kallt sovrum framför ett varmt.
16 grader, det är omänskligt. USCH!
Förstår att ni led av det, jag skulle ha blivit tokig.
Nordbor kan absolut det där med att isolera hus! Förmodligen bäst på det, tror jag.
Stora kramar från mig!

Annika said...

Vivan:
DET var de! Absolut.
Men det gällde att elda också. Så duktiga de var. OCH är än, det finns säkert ngn i varje by som än idag eldar med ved, tror du inte?
Just det, källarluckan ja. Minnen!!
Visst är det fint att minnas tillbaka.

Sofia, vilken duktig tjej!! Läser Sydin, genom min mamma. Men det var länge sen jag loggade in nu, måste göra det.

Kramar!!

Annika said...

Monica:
Nej, det är hemskt. Blir galen av att frysa inomhus.
Ja, jag är övertygad om att de var bra på att bygga hus förr också. De visste vad de gjorde. Vilket klimat de byggde för.
Duktiga duktiga.
En del rum stängdes väl helt sonika på vintern, och man eldade bara i de rum man så skulle vistas i på vintern.
OCH ja, sååååå sant. Om de idag köper gamla bondstugor så helrenoveras de, som du säger.
Vi har inte råd att isolera, så enkelt är det. Det är vanvettsdyrt. Och vi ska väl inte bo kvar här i all evighet heller. nej, det är bara att bita sig igenom de riktigt kalla dagarna.
Men ja, en gammal bondstuga som är helrenoverad, som du säger, kostar därefter. Jädrar vilket plus för de som säljer.

JA, det där med is på insidan av enkelfönster känner jag igen. P o jag bodde i en lgh där just det inträffade. IS, tjock sådan, på insidan i vårt sovrum. Och då bodde vi ändå på mellanplanet. Så jag vet hur Anna kände det. Overkligt för en svensk att se det. Att vara med om det. SÅ underligt att se den där isen inne i ens sovrum. Den lgh vi bodde i var nog byggd på 80-talet tror jag.

Nu är det mildare. Och blåser det inte är det drägligt.

ha en fin natt nu!!