Thursday, January 24, 2019

Gräsänkedags, RBG, House of Cards och Bowls ...

Hej och godmorgon torsdag!*   Japp, dags igen …


Så var det återigen dags att vara gräsänka. I förrgår fick Peter veta att han behövs ute i Nebraska NU. Direkt. På stört.  Han fick veta det på tisdageftermiddag, igår for han.
Det som är så genomtrist, TRIST och åter ASTRIST är att han inte kommer hem igen förrän söndagkväll klockan 22.
Hela helgen ensam alltså. Japp, det är vad det är. Jag får göra det bästa av det hela, göra lite extra god mat, kolla på Netflix, svensk tv och läsa.
Karolina ska också bort i helgen. Hon och pojkvännen har hyrt en stuga i bergen över veckoslutet. So it is just me, myself and I.
Det ska gå det med.
*   RBG


Ruth Bader Ginsburg heter en av domarna i Högsta Domstolen här i US. RBG, som hon kallas, är född 1933 och en riktig kämpe för lika rättigheter och kvinnors rättigheter.
En av de starka kvinnor som banat väg för hur pass långt vi idag kommit i jämställdshetfrågor. Jag vet, vägen är ännu lång att vandra. Men starka kvinnor, som RBG, har plöjt upp många steniga åkrar.
RBG är snart 86 år gammal, men hon sitter där hon sitter i på sin höga post. Där har non sagt att hon kommer att klamra sig fast då länge hon kan. RBG har massor, massor med fans som står bakom henne, de menar att hon måste hålla ut så länge hon kan.  Speciellt med den regering som US har just nu. Man menar att RBG nu behövs mer än någonsin, och hon har själv sagt att hon ska sitta kvar så länge T-rump sitter vid makten. Hoppas hon kan, och orkar, hålla det löftet.
Jag är en också en stor fan av RBG! Vilken kvinna.

Just nu går en film om henne på bio, och den filmen såg jag och Peter i lördags. Den heter, On the basis of sex.
Den handlar om när Ruth var ung, då hon gick på Harvard Law School samtidigt som hon hade en treåring och en sjuk äkta man att ta hand om.
Gissa om det var otacksamt att som kvinna gå på Harvard Law i mitten av 50-talet.
Sedan får man följa Ruth fram till 70-talet då hon drev igenom banbrytande lagar.  Slutscenen i filmen är episk!Det var Bill Clinton som förärade henne en plats i The Supreme Court 1993, och där sitter hon än idag. Hon kämpar för LIKA rätttigheter mellan könen. Hon är stentuff, och så cool.
Filmem var strålande BRA och jag tycker att ni alla ska göra er en stor tjänst och SE den!


Stil i P1 har också vikt ett helt program åt RBG, lyssna på det!
Sedan finns det flera dokumentärer om denna briljanta kvinna också.

Hoppas verkligen att RBG orkar hänga med tills nästa presidentval. Hon har haft sina duster med cancer genom åren. MEN inte missat en enda dag på jobbet. Inte förrän nu, när hon var tvungen att vara hemma ett par dagar för en svår lunginflammation hon drabbats av.

Hon går under smeknamnet The Notoroius RBG, och hon är en av de coolaste och starkaste kvinnor USA har. En förebild för oss alla.
*   House of Cards


En serie på Netflix som jag har älskat genom åren är House of Cards. Snacka om Washingtons mygelpolitik i ett nötskal.
Idag överskrider verkligheten dikten, men HoC är och förblir en toppenserie, vass, spännande och elegant på alla sätt.
Nu ligger sista säsongen på Netflix. Som ni kanske minns är Kevin Spacey inte längre med i serien, han försvann i de starka metoo-vindarna efter att det framkommit ett och annat icke smickrande om honom.
Flera artister, journalister och andra inom media försvann i samma veva, som ni vet. Inte mer än rätt, tycker jag. Må de vindarna inte mattas av.MEN, som sagt, sista säsongen av HoC har jag nu sett. Och frågan är, kan Robin Wright ensam tackla serien? Svar ja! Hon är fenomenal. Samtidigt erkänner jag att jag saknar KS så in i bänken. Jag saknar allt vad gäller hans briljanta skådespel, jag saknar hans röst, hans sätt och hans utstrålning.
En av världens allra bästa skådespelare kommer förmodligen aldrig mer att ses på vita duken, eller på tv. Men, återigen …

Robin Wright är också en av världens bästa skådespelare. OCH som Claire Underwood spelar hon president med en isdrottnings kaliber på hög nivå.
Jag tycker att säsongen höll fram till de sista avsnitten, då spårade den ur. Totalt. Slutet, i mitt tycke, blev för mycket och nästan löjligt.

Har någon av er sett sista säsongen? OCH, isåfall, vad tyckte ni?

Jag avundas er alla som INTE sett serien ännu. Ni har några härliga månader framför er då ni kan beta av säsong efter säsong av HoC.


Bild från Netflix


*   Bowls


Jag har snöat in på bowls av alla de slag just nu. DÅ menar jag inte  Super Bowl och sådana bowls, utan maträtten. Det som kallas poke bowls och rainbow bowls. ÄLSKAR kombinationen av sallad, bönor, tonfisk (rå måste den vara) eller kyckling, ris och vad man nu än vill ha i. Jag beställer det jämt då jag är ute.  Det känns så gott och nyttigt att äta.
Mums, helt enkelt.  Jag gjorde en kycklingbowl med blomkålsris, lite quinoa, oliver, ruccola och tomater igår.  Det blir samma ikväll igen. Because, why not!


Nej, kära ni, jag önskar er alla en fin och bra torsdag!

22 comments:

Unknown said...

Tack för superbra och intressant torsdagsblogginlägg!
Kram Anna N

Anonymous said...

God morgon från ett -10 gradigt Åkersberga. Så blev det kallt igen, igår kväll låg det på 0 grader men, men.

Trist att vara själv till söndagkväll, du får skaffa dig en hund eller katt som sällskap :-) .

House of Cards har vi sett flera säsonger av, hur många minns jag inte, men ledsnade lite efter att vi kört dem på DVD var och varannan kväll, men kanske dags att söka på Netflix och fortsätta där vi slutade. Min man har stenkoll på vilken säsong vi sett och inte sett så det fixar nog sig.

Idag ska vi åka ut till Lidingö och släppa in sonens städerska i lägenheten och sen äta middag med honom när han kommer från jobbet. Har ju inte träffats på nästan en månad eftersom vi varit i Spanien så det blir mysigt. På måndag åker vi en vecka till Skåne till dottern med familj och våra 3 <3 , blir också mysigt.

Ha en fin torsdag. Kramar från Yvonne

Äventyret framtiden said...

Mycket intressant och tänk om det inte fanns en RBG. Hoppas hon håller ihop så länge T-rumpan regerar.
Du hittar nog på något kul att göra fastän du blir ensam i helgen men jag förstår att det kommer att kännas tomt.
Jag fungerar likadant när jag blir ensam här ibland.
Trist men så är det nu och då.

Ha en fin torsdag Annika!

Brysselkakan said...

Hörde Stil i P1 avsnittet om RBG! Krut-tant!
Bowls... Alltså egentligen är det ju bara sallad. Trendigt namn och högre blir. Men visst, det är ju gott! I alla fall utan tonfisk!
Så ensam igen... du får väl ta och åka med till Alaska någon gång! Kanske inte med så kort framförhållning som denna gången, det blir ofta dyrt att flyga då, utan med lite mer planering! Kanske stanna ett par dagar ihop efter hans jobb och vandra?

Taina said...

Ja vilken kvinna hon är, RBG! Filmen vill jag gärna se men har NOLL TID att gå på bio just nu. Mitt uppe i skidsäsong och ett jäkla flängande. Får vänta när den kommer på Netflix kanske.

Att vara ensam kan ju vara skönt ibland. Du och fjärrkontrollen liksom, hahahahaha! Jag skulle bädda ner mig i soffan, med en stor skål popcorn och ett glas bubbel. Märks att det behövs inte mycket just nu för min del.

Ha en fin torsdag nu!

Kram kram

Annika said...

Anna:
MEN tack!!
Vad glad du gör mig!!
Kram till dig!

Annika said...

Yvonne:
Faktiskt avis. Vet du hur varmt vi har i skrivande stund? 14 grader varmt och hällregn.
FY fasiken.
Men det ska sjunka snabbt i em igen. Och klarna. Men blåsa.
Haha, nä det är lugnt ... jag ska fixa det hela på egen hand :-) Att vara ensam. En vän kommer över också, så det är lugnt.
HoC, ja ... det är en bra serie. Riktigt bra.
Ska bli spännande att se vad du sedan tycker om sista säsongen.
NI har det bra, ni! Ditt liv är så BRA, tycker jag.
Kramar i massor från mig!!

Annika said...

Karin:
RBG, det är en kvinna det. Vilken styrka och mod hon visat i svår motvind.
Vi ska hoppas att hon orkar med iaf fram till 2020.
Tuff som få!
Ska nog ro helgen i hamn. Känns faktiskt OK nu. Vet vad jag ska göra lite också, så det är bra. Men nätterna är ju de som gnager ... men det ska väl gå det med.
Precis, så är det nu. Det får gå, helt enkelt.
Ha en jättefin dag idag!!

Annika said...

Brysselkakan:
KUL att du hörde det. Så bra.
JA, snacka om KRUT-TANT!! Respekt!!
Bra film också, se den!
SANT, egentligen är ju bowls sallad. TRUE!! Men lite fler ingredienser , men visst. Absolut. Lite matigare sallad är vad det är. GOTT!
Alaska, om det vore så väl ... Nej, det är Nebraska. Fly over country grande. The flat land. F'l'åt Nebraska ;-)
Har noll och ingen längtan dit. MEN, who the heck knows ... jag kanske följer med ngn ngn i framtiden.
:-)

Annika said...

Taina:
Riktigt COOL är hon. Vilken förkämpe!
Och vilken krutgumma av rang.
det är nog typ SÅ jag kommer att tillbringa helgen.
HAHA.
Kommer nog att kolla en del svensk tv, tror jag. det kan vara kul.

KRAMAR!!

Humlan said...

RBG är en fantastiskt viktig krut-tant som kämpar för det som borde vara självklart för alla (tycker jag). Jag hoppas verkligen att hon orkar hänga kvar till nästa val (som jag hoppas ändrar styret och byter ut "domar-utnämnaren").

Jag skulle gärna prova bowls, det ser så gott ut, men tyvärr har det varit chili i alla jag sett och jag klarar inte av att äta chili eller paprika, min mage klarar inte av dem. Trist för både paprika och chili är både gott och så vanligt att det är svårt att hitta mat utan, och man känner ofta att det fattas något om jag bara utesluter dem från recepten när jag lagar mat.

Läste om ditt dragiga och kalla hus, det låter verkligen som man vill isolera om hela huset (vilket väl inte är så lätt, misstänker jag) och jag kan ju inte låta bli att förvånas över att det drar från vägguttagen, det är så ofattbart för mig som bara har erfarenhet av våra hus. Nu förstår jag varför man kom på värmefiltar med ärmar på! :-)

Önskar dig en bra torsdag!
Kramar!

Steel City Anna said...

Den filmen ska jag kolla in! Tack för tips :) hoppas du får en mysig helg ändå!

Annika said...

Humlan:
Jamenvisst!!!
Precis, lika rättigheter. HUR svårt kan det vara?
Otroligt.
Nästa val, mkt intressant. Demokraterna måste fiska fram ngn riktigt bra, stark och karismatisk kandidat.
Vi får se...
Bowls är gott, verkligen.
Du får göra din egen, Humlan. Det gjorde jag igår, gott

Huset ja, nej vi har inte på vis i världen råd att låta isolera det. Det kostar så sjukt mkt.
OCH ja, det är bara att tugga i sig det där ett par gånger om året.
Det går det med, även om det är bra kallt ibland. Nästa ngn, vilket blir i nästa vecka, det blir minusgrader ska jag mäta tempen i källarrummet. EN gång var det 11 grader därnere. Yup.

Kram till dig, fina Humlan. Ha en fin dag!

Annika said...

Anna:
Se den!
SÅ bra!
DET ska nog gå bra i helgen. Har börjat planera in vad jag ska göra etc.
:-)
Ha en fortsatt fin torsdag

Brysselkakan said...

OJ... vad slarvigt jag läst med andra ord!

Monica said...

Läst mycket om Ruth här hemma i tidningarna, vilken otrolig kvinna och människa! Att orka som hon gör, helt fantastiskt är det! Hoppas kunna se filmen.

Hoppas du har det bra och kan hitta på något trevligt, fint att en kompis kommer. Att resa med är kanske inte så lätt när P reser så ofta som han gör ändå.

Roligt med Stil P1, Anna Åkerlund är producent och redaktör för programmet och hon är dotter till Mats Åkerlund som var chef på SR och utvecklade hela Sveriges radio så att det blev möjligt att lyssna över världen. Han var så oerhört duktig och kompetent förutom en jättefin människa, alla saknade honom när han gick bort, det är redan 2 år sedan. Vi var ju kompisar och skolkamrater genom skoltiden, och var lärare i vår klass under en lärarstrejk i flera veckor som 14-åringar:-), gick bra och tror jag skrivit om det. Så fint att se Anna nu och roligt att hon också valt liknande väg som journalist, mamman är lärare. Tänker ofta på dem att det gick så hastigt allt med sjukdom, så sorgligt.

Önskar dig bra och trevliga dagar Annika och att du slipper frysa, ha en fin kväll nu!

Annika said...

Brysselkakan:
GISSA om jag hade önskat att du hade rätt.
Alaska!!!
YASSSS!!!

Annika said...

Monica:
Se filmen sen. SÅÅÅÅÅ bra.
SÅ himla BRA!! Man kan inte låta bli att bli förbannad heller.
Jadå, jag har planerat vad jag ska göra. Kolla svenskt TV tex :-)
OCh sen kommer en kompis, det är bra.
Nej, har ingen lust att åka till Nebraska. Alls. P jobbar dessutom som en slav hela helgen. Jag har det bättre här.

Så du känner producenten på STIL, mfl program på SR-
OCH hennes pappa. HONOM har jag att tacka för mkt. Det finns nog ingen annan app som jag tycker så mkt om än SR.
Alltså, vilka program som görs på SR! Och att jag kan lyssna på dem medan jag är ute och går etc. LOVE IT!!!

Monica, ha en fin natt nu. Jag ska strax göra mig lite middag.

eastcoastmom said...

RBG är en sån fantastisk förebild! Älskar henne!

Jag är inte gräsänka så ofta, så det är ganska lugnt när jag väl är det...

Annika said...

AM:
Jag med!
Du måste se filmen. den är SÅ bra!!
Skönt att du slipper gräsänkandet. Det är lugnt för mig så länge jag har sällskap, som av K nu. Men utan blir det lite kämpigt nattetid.

Ha en jättefin helg!!

FREEDOMtravel said...

Tack för filmtips, låter intressant! House of cards har jag sett ... ;)

Annika said...

Helena:
OCH vad tyckte du om sista säsongen???