Friday, January 11, 2019

Årets första halva.

Godmorgon fredag!


Det har blivit tradition för mig att att varje januari skriva en årskrönika över året som gått.
Jag har valt att dela upp denna krönika i två delar.


Idag ska vi ta oss en titt på 2018 första halvår.
Givetvis hoppas jag att ni vill hänga med på färden.JANUARI!I fjol inleddes januari ISANDE kall.   Vi hade en såkallad Polar Vortex som låg över oss här i The Mid-Atlantic, och den köldknäppen gav en del snö, och även tjock is på sjöarna.
Jag njöt i fulla drag, som jag alltid gör vid sträng kyla.
Under mina dagliga promenader mötte jag inte många själar, de flesta satt inne i sina stugor och kurade istället för att ge sig ut i kylan.
Januari innebar också sista terminen på universitet för Karolina.  En underlig känsla.  Vi skjutsade henne tillbaka till Elon den 2 januari.
Även på Elon var det isande kyligt.
Köldknäppen höll nog i sig i tio dagar ungefär.  När den väl avtog drog alla, utom jag, en suck av lättnad ...
Jag däremot saknade kölden.
Ni ser, det är bevis nog på att jag borde flytta norrut, haha.

FEBRUARI!

I februari rådde också viss kyla.  OCH den morgon jag tog de här två bilderna hade det brutit in en så kallad isstorm under natten.  En isstorm förvandlar världen till kristall.  Det är så vackert, och så vanskligt.
Ja, och så blev det Alla Hjärtans Dag, Valentindagen.  Det är en dag som är trevlig att uppmärksamma.  MEN, vi har slutat att fira den på restaurang.  Det är ingen bra dag att gå ut och äta på.   Den dagen betalar man dyra pengar för medioker mat.  Då är det mycket bättre att göra en god middag i hemmets lugna vrå, vilket vi också gjorde.I slutet av februari hade dessa små sötnosar börjat titta upp ur rabatterna ...  Senvinter, minsann ...MARS!
Den 9 och 11 mars befann vi oss i Elon.  Där hade våren kommit SÅ mycket längre än hos oss i Northern Virginia.  Det var ljuvligt med blommande magnolior och körsbärsträd.
OCH den 12 mars fyllde jag 52 år, så väldigt medelålders på alla plan ...
Som sagt, och som skrivits tidigare i veckan, inte ens HÄR blir det riktig vår i mars.  Den 21 mars kom 2018 allra största snöstorm.  Den dumpade massor med snö över oss.   Snöovädret stängde både skolor och arbetsplatser samt orsakade stort kaos i trafiken.  Vad jag tyckte?  A little too late.  I år hoppas jag att snön kommer innan vårdagjämningen.

Den 24 mars var Peter, Ingrid, Richard (våra grannar) och jag inne i DC och protesterade mot vapenlagar, NRA och hela vapenlobbyn. Det som triggade protestmarschen "March for our Lives" var ännu en vidrig skolskjutning, denna gång i Florida. Folk över hela landet gick med i demonstrationståg i små och stora städer--från östkust till västkust, norr till söder-- i vrede mot vapenpolicyn här. Men har något ändrats? SVAR NEJ.
DC denna  marslördag var PACKED, PISSED and PUMPED! Men, det var lugnt i leden och alla var förenade.APRIL!


OCH så kom då den ljuvliga april, årets kanske vackraste månad här i Washington DC med omnejd.
För den sakens skull betyder det inte att det nödvändigtvis är varmt.  April kan bjuda på allt från frost till 25 grader.  Men den vackra blomningen är oftast totalt underbar.   Jag går mest bara omkring och njuter,  april 2018 var inget undantag.Magnolior, det finns nästan inget finare.  Bilden ovan är tagen den 5 april.Decklivet, och utelivet, tog sin början.  Den 25 april stod decket färdigt för säsongen.  Ja, det är en finfin känsla.  Lika härligt varje år.Den 13 april rådde värmebölja.  Det var uppåt 30 grader varmt.  Grannarna--och vi--drack vin under körsbärsträdet utanför min granne Martys hus.  SÅ härligt.OCH vi for till Elon för att se Karolina i Twelfth Night, Trettondagsafton.  Det var vår allra sista riktiga visit på Elon.  Jag kände mig mycket vemodig då jag vandrade runt på campus ...MAJ!I början av maj fick vi finbesök från San Diego!  Saltis kom och bodde hos oss en långhelg innan hon skulle på konferens i DC.  Det  var så mysigt och så trevligt att ha henne hos boendes hos oss.  Jag minns att vädret inte alls var bra, men vi hade roligt iallafall.  Saltis, eller Anna som hon ju heter, är en riktig vän som jag lärt känna i Bloglandia.OCH körsbärsblomningens historia var all i början av maj.   Blommor låg som mattor över parkvägar och gräsmattor.  Vackert.Den 19 maj tog Karolina sin Bachelor of Fine Arts i Theatre Arts från Elon University. Hon tog sin examen Cum Laude, och gjorde sina föräldrar så stolta!  Allting var både härligt och vemodigt.  Efter 17 år i skolans värld var det nu dags att ta farväl.  Karolina, utbildad skådespelare med underexamen i journalistik.  Det var en HET, fuktig, åskig och mycket regnig helg på Elon.  Examensceremonin ägde rum inomhus.


Mitt morgonkaffe intogs på framsidan varje morgon då vädret tillät det.  Underbar rutin.
Meningen var att vi skulle ha åkt till Amelia Island utanför Tampa i Florida efter Karolinas examen. MEN en sen orkan satte P för den resan. Det var bara att avboka flygbiljetter och hotell (hotellet avbokade sina gäster, minns jag) och styra kosan mot inte fullt så spännande Ocean City i Maryland. Fastän vi inte var direkt taggade blev det en fin resa. DET trots att vi knappt såg solen på hela, långa helgen. OH well ...


JUNI!Så blev det då juni.  Peter och jag var ute på en lång vandring i norra Maryland. Vi gick till gränsen Pennsylvanias gräns.  Det var en avancerad vandring.  Nedstigningen från det här berget är en av de vidrigaste jag varit med om, bara stock och sten och brant så in i ...  Jodå, visst tänkte jag på mitt knä, och visst ängslades jag.  Men det var härligt iallafall. Riktigt härligt.


I juni hade vi även examensfest för Karolina.  Det trevligt och roligt att få ordna den bjudningen för henne.  Vår allra sista examensbjudning.

OCH så bar det iväg till vårt älskade Outer Banks.  Vi tillbringade en vecka i Salvo på Hatteras Island på The Outer Banks i North Carolina.  Ni vet ju att det är en av mina absoluta älsklingsplatser på jorden.  Vi hade en jättefin vecka därute i ett mycket bra hus.  Att hyra ett hus på Hatteras Island är numera en älskad tradition.Jag njöt av väldigt tidiga morgonpromenader.


Det var första halvåret av 2018. Jag tycker att fjolåret gick så vansinnigt fort. Fortare än något annat år, tror jag. Risken är väl den att detta år går ännu fortare ...

Helg är det. SNÖ väntas. Jag tror det då jag ser det ...
Nu önskar jag er alla ett jättefint veckoslut!

18 comments:

Steel City Anna said...

Ett händelserikt första halvår! Så många fina bilder. Mycket extremt väder när man läser det sammanfattat så här!

Hade några elever som valde att analysera ett av studenttalen om vapenlagarna i höstas. Konstigt att inget ändras. Många unga människor som är väldigt kloka!

Äventyret framtiden said...

Man tycker alltid att tiden går väldigt fort och att man inte hinner med, men med en tillbakablick på det här sättet så ser man att visst har man varit med om mycket och hunnit med mycket. Så vackra bilder så jag baxnar över dem igen. Bild nummer två ...wow! Men också alla andra är så fina.
Tack för det här halvåret Annika!
Ha en fin freag!

Anonymous said...

Tiden går verkligen fort, ibland tycker man vissa saker hänt för 1-2 år sedan och med facit i hand är det 4-5 år sedan. Har ofta gissat fel när större saker gått sönder, typ diskmaskin, tvättmaskin. Tycker alltid det är nyss vi köpte dem och sen när jag kollar på kvittona (som jag alltid sparar) ser man att det var många år sedan de var inköpta.

Fin presentation av ditt halvår, med många minnen för er att bevara med Karolinas examen och examensfest mm. Sånt glömmer man aldrig. Dina bilder är ju helt fantastiska och genom bloggen har du ju som en dagbok att gå tillbaka till och kolla när allt gick av stapeln.

Ha en fin helg hälsar en genomförkyld Yvonne i Spanien och någon vingårdsresa blir det inte för min del tyvärr, för ett par som skulle åka i vår bil ska en av dem in på onsdag för en operation så vi vill inte riskera att hon blir smittad av mig och operationen blir inställd. Min man har ju haft denna förkylning direkt efter nyår så han är pigg iaf.

Ann Rumbleinthearctic said...

Älskar att se årskrönikor, så kul att se allt som hänt. Började också med det back in the day då vi alla körde Friday Theme, Fredagstema, kommer du ihåg?

Nuförtiden så kör jag per kvartal, så det blir 4 inlägg. Har redan avverkat 2 hittills, så två till väntar. :)

Vi har ju inte fått någon snö alls här i princip, en stor skillnad från vad man fick se på nyheterna förra året. Vädret är relativt kallt dock, speciellt med vinden, och det känns så trist att ha så kallt utan snö. Vad är meningen liksom :) Nu längtar jag istället till våren, riktig vargavinter i storstan är nog inget att hänga i julgranen.

Annika said...

Anna:
TACK!!
Extremt väder tycker jag det blir allt oftare. Det är säkert en del i det som sker i klimatet.
Inget kommer att ändras i vapenlagarna här, tror jag. Det har hänt så många vidriga, stora mass och skolskjutningar och inget har skett.
Jobbar du som lärare nu, Anna? SPÄNNANDE. Kan du inte börja blogga igen, hihi!
Trevlig helg!

Annika said...

Karin:
Läskigt så fort tiden springer.
Tur ändå att man kan se tillbaka på året på detta sätt. Det gör jag via mitt bildbibliotek, och min dagbok + bloggen förstås.
men just via foton blir det så tydligt.
TACK!! Bild nummer två är min iPhone, och jag vet att jag hade den på instagram. Ja, just IS är såååå tackat att fota, tycker jag. Idag fick jag till en bra bild av is också när jag var ute.
tack fina Karin.
Ha en fin och BRA helg!

Annika said...

Yvonne:
Men visst!!
SÅ är det. Man tänker tillbaka på ngt, och sen inser man att det går lång tid, flera år, fastän man trodde att det skedde i fjol.
USCH, gillar inte det.
OCH ju äldre jag blir desto fortare går det.

TACK snälla, ja det är bra att kunna se tillbaka på året på det här sättet. Det blir effektivt. Och just bilderna i mitt bibliotek har jag stor koll på, så det är lätt att dokumentera så här-
Karolinas examen ja, det var nog årets höjdpunkt, det tror jag.
Precis, jag har bilder, min dagbok och bloggen att gå tillbaka till. Trevligt.

Aj, aj med din förkylning. Som du säger, farligt att smitta ngn som ska opereras. Bäst att avstå då.
Må du snart krya på dig. Många som är sjuka nu.

Stora kramar till dig och trevlig helg

Annika said...

Ann:
Fredagstemat ... oh BOY!!!
Det förstörde all min lust att blogga på tema i grupp för alltid, tror jag. BOOYA, over and out.
men det var kul medan det varade. Tyvärr har det gjort att jag inte orkar läsa bloggar som skriver på tema alls. Även nu.
Men, som sagt, det fyllde en funktion medan det varade.
Vi hade halvårstema där, en gång i dec och en i juni. Det var bland det mest uppskattade teman vi hade.
Årskrönika körde jag nog ändå under de åren, tror jag.
Smart att köra per kvartal som du gör också.
Tycker det är kul att se tillbaka.

Nej, jag längtar inte till våren, Alls. Vill ha lite skön vinter nu, hur den än blir.
Ska snöa sägs det . ... men vi får se.
Snö i NYC är rätt magiskt medan det varar :-)
jag lovar.

ha nu en fin helg.

Brysselkakan said...

Inget nytt år utan din summering av det förra!
Borde också ta tag i det, vi får se!
Fin helg till dig nu och kanske du får snö!

Anne said...

Jättefin årskrönika och sammanställning av första halvan, vad mycket du gjorde och vad innehållsrikt bara första halvan var. Ett bra år för dig, helt klart. Jag började fundera på det som Karin/Pettas här uppe sade, att när man ser bilder och läser sammanfattande text så här, blickar tillbaka så ser man hur mycket året trots allt innehöll och vad mycket man hann med. Jag tycker det är läskigt att tiden går så fort, det känns till och med jobbigt och snudd på ångestframkallande ibland att det är/upplevs så. Men Pettas har en poäng, när man faktiskt går igenom sitt år på det sättet som i din krönika, då inser man att jo det gick fort men det fylldes med mycket också, innehöll massor. Jag håller på med en fotobok från i fjol och det blir ju en form av sammanfattande årskrönika för en själv också.
DEN vandringen minns jag faktiskt, både dina bilder och text och hur impad jag var att ni pallade den.
Karolina är så fina på sina examensbilder, tänk att det om några månader är ett år sedan nu... Apropå tiden som går fort.
Blir det förresten OBX i sommar också? Har du börjat tänka på och så smått planera det här året?
Kram!

Annika said...

Brysselkakan:
Gör så.
Alltid kul att gå tillbaka till.
Trevlig helg då!!! :-)

Annika said...

Anne:
TACK rara du!
Så roligt att du gillar. Det är trevligt med en tillbakablick över det år som gått. Alltid. Det har blivit en sann vana också, och bra är det.
Karin och du har rätt, kloka åländskor. Då man ser tillbaka så här inser man att det faktiskt hände saker, ibland tycks det ju inte hända mkt. Men går man tillbaka, ja då kommer bevisen ... saker och ting hände verkligen.
OBX blir det nog säkert i sommar igen.
Karolinas examen, det var årets höjdpunkt. Jösses så roligt det var, och stort.
Fotoböcker är bara så bäst!! De är så fina då de kommer. Som proffsverk.
Anne, min fina vän, ha en finfin helg nu.
Stora kramar!!

Monica said...

Så fint att se din sammanfattning, mycket händer hela tiden och fina upplevelser som är bra att minnas i allt det andra. Så vackra foton! Och jag som älskar blommor tycker samtidigt att fotona med is, snö och solstrålar är så otroligt vackra!

Önskar er nu en jättefin helg Annika!

Annika said...

Monica.
Tack Monica.
Ja, det händer nog mer än man tror. TACK för att du gillar mina foton.
Isfotona från i januari i fjol gillar jag också. Tog en cool bild då jag var ute idag också, av is.
Ha ni en n toppenhelg, bästa Monica!

Humlan said...

Det är så roligt att påminnas om ditt år och vad du har skrivit och visat här under förra året. Du avslutar dessutom med en bild som känns ända in i hjärtat på mig, den är så vacker att jag bara sitter och stirrar på den.
Hoppas du har en skön helg, här är det lugnt och i morgon ska jag städa bort julen, sitter och stirrar på min lilla gran i dag, jag kommer att sakna den!

Kramar!

Anne-Marie said...

Tänk vad 2018 gick fort. Trots att året var konstigt för mig med alla bränder. Du slapp i alla fall brandrök som tur är.
Avslutet hos Elon för Karolina måste ha varit en milstolpe. Minns när jag slutade skolan och skulle börja jobba - det var en stor omställning.
Just det ja, orkanen kom och ni kunde inte åka som planerat. Naturen är mäktig.
Fint i alla fall att ni kom iväg till Outer Banks. Nästan ert andra hem. :)
Roligt att se dina foton igen från de olika årstiderna och händelserna.
Och snön kom! Hur mycket snö har ni fått nu?
Kramar!!

Annika said...

Humlan;
TACK!!
Ja, det är framförallt mitt bildarkiv jag går igenom då jag gör sådana här krönikor. Det får mig att minnas.
AH, OBX ...
Ja, den morgonen när jag tog den bilden var magi. Det hade åskat o regnar hårt under natten. På morgonen klarnade det upp och jag och soluppgången var igång samtidigt. Ljuvlig, magisk morgon.
TACK för att du gillar!!!
Vi fick massor av ljuvlig snö i helgen.
Förstår att du saknar granen. Men kanske lite skönt då den är borta också, eller inte ;-)
KRAMAR!!

Annika said...

AM:
Fick desto mer regn istället. Det sägs vara det blötaste och regnigaste år sedan man började mäta.
MEN nej, brandrök slapp jag.
Tacksam för det.
Karolinas examen var utan tvekan årets höjdpunkt. DET kan jag lätt säga. SÅ stort och så fint!
TACK vad roligt att du gillar att se detta.
Ja, nog har vi 3 dm på marken alla gånger. Det är galet vackert!!
Kramar!