Wednesday, January 16, 2019

Amerikanska Fenomen: Snödagar
Hej och godmorgon!


Det är vinter och det är snö!
Igår när jag tog min morgonpromenad var -9 grader. Japp, det är den kallaste morgonen hittills denna vinter.
Kylan är inga problem för mig, jag klär mig varmt och fryser aldrig. Det jag däremot HAR problem med--och stor rädsla för-- är IS och halka.
Jag är livrädd för att halka och slå mig, eller bryta mig. Mina knän skulle inte tåla mycket heller, så det är alltid med stor respekt för väglaget jag ger mig ut på mina morgonrundor under vintern.
Just nu kan man INTE säga att det ÄR mycket POWER i mina steg. Men, jag vill UT iallafall.

När jag skriver detta på tisdagsmorgonen är det alltså isande kallt, soligt och totalt vindstilla. I måndags var skolorna i min kommun, vilken är Fairfax County, stängda. DET var givet, det förstod man redan på lördagen då snön började falla-- ingen måndagsskola.
Numera slipper jag ju bry mig om skolans stängningar eller icke stängningar, men jag tycker ändå det är kul att se vad de tar för beslut. Förr, när Karolina gick i låg, mellan, högstadiet och gymnasiet här i kommunen följde vi det nitiskt.

Skolstängningar vid snö, ett sant amerikanskt fenomen, eller?
Inget som någonsin förekommer i Norden, eller?
Ja, iallafall är det mycket sällsynt. Jag VET att det har hänt för inte allt för länge sedan.
När jag gick i skolan på stenåldern så skedde det ALDRIG. Det var bara att pulsa genom snömassorna. MEN, jag hade inte långt till skolan heller, det tog fem minuter till ena skolan och tio minuter till den andra skolan där jag senare gick i högstadiet.
En enda gång fick vi gå hem på vintern, det var när värmen i skolan pajade. HAHA.


Bild från 123rf.com

Jag kan inte minnas hur många snödagar Karolina haft genom åren. MEN, det är många. Jag skulle lätt kunna ta reda på exakt HUR många, och det kanske jag gör också. Jag har alla uppskrivna i mina dagböcker.
Jag kanske gör det inför torsdagspunkterna, om jag känner mig manad att kolla samtliga dagböcker mellan 2001-2014, that remains to be seen …
Så inga löften.

Trams och tönteri att stänga skolorna vid snö?
Ja, det tycker man lätt då man sitter i Norden och läser om det. JAG VET! Jag tänkte själv detsamma förr. MEN, sanningen är ju LITE mer komplex än så …


*   Här har ingen vinterdäck. Ingen!
Man kör på sommardäck året runt. Ni vet ALLA hur för jävligt otäckt det är att köra på vintervägar med sommardäck. Så, ja, det är så vi kör här under vintern.

*   Väldigt många barn åker skolbuss till skolan, ni vet de klassiska gula bussarna. De bussarna har inte heller vinterdäck, och skulle en sådan buss åka av vägen och orsaka olyckor, ja då är det ILLA (det har hänt, MER än en gång).

*   SNÖSVÄNGEN här, den går inte att jämföra med de plogbilar som ni har i Norden. Inte på samma dag. Här är de inte alls i samma klass, och har inte den styrka som plogbilar hemma har. Dessutom plogar de märkligt här, de täpper till trottoarerna med stora snövallar.
Många barn promenerar till skolan, de som bor för nära skolan för att få åka skolbuss. De barnen kan ofta inte ens gå på trottoarerna då eftersom de har förvandlats till rena snöväggar.
När jag själv vandrade hemåt igår på min morgonpromenad fick jag gå ut på vägen under ett längre  stycke, jag hade inget val. Trottoaren gick det inte att gå på.

*   Här i Reston är de (Reston Association) fantastiska på att ploga parkvägarna. *BOOM*, det snöar och RA plogar upp parkvägarna nästan direkt. DET är underbart. MEN de sandar dem inte! OCH eftersom dagsmejan är STARK här samlas det mycket smältvatten på vägar och stigar. Under natten fryser det på, och nästa morgon är det rena rama isgatan på många ställen.  Precis som det var igår hos mig (säkert likadant idag likaså). Om de sandade parkvägarna skulle det vara så topp.

*   SNÖN då den kommer. Ja, jag har aldrig sett snö falla som den faller här. Ibland i sjok. År 2016 fick vi 80 centimeter snö på mindre än ett dygn.
Det kommer ofta sjuka mängder då det väl kommer. Snösvängen, som redan är ganska skral, hänger absolut inte med då. Det gör ingen. Det gjorde det inte ens i Sundsvall förra vintern då det snöade mindre än så på ett dygn. SÅ ja, vi ska inte döma så hårt då det kommer till skolstängningar här i min del av världen. DE har oftast rätt i sina beslut på kommunen då det gäller stängningar.
MEN, det är underhållande att läsa föräldrarnas kommentarer i kommentarsfältet då Fairfax County Public Schools tagit sitt beslut. JÖSSES, det blir aldrig helt rätt hur de än GÖR. En del föräldrar spyr ut sin galla, andra håller helt med i det beslut tagits. Ofta blir det bråk i fältet, komiskt att läsa.Bild från cartoonstock

OCH jo, varje skoldistrikt har ett visst antal dagar som är vikta för eventuell snö. I Fairfax tror jag de har tio dagar numera.  När Karolina gick i skolan hade de bara 3-4.
Vissa år fick terminerna förlängas på grund av snödagarna. Inte poppis. Ett annat år minns jag att skoldagarna under maj månad förlängdes med en halvtimme. Inte heller poppis, och ett mycket dåligt beslut av skolledningen på kommunen.


Snödagars vara eller icke vara kommer alltid att vara ett hett ämne. OCH folk från Norden kommer alltid att himla på ögonen åt USA vad gäller detta. MEN, jag säger bara en sak, himla inte på för mycket, ögonen kan fastna i skallen. Döm INTE för hårt. Come over here and walk a mile in our shoes …


Nu ska jag gå ut och SE och känna efter hur det blir för mig denna morgon …
En bra och halkfri onsdag önskas samtliga!

20 comments:

FREEDOMtravel said...

Jag har aldrig hört talas om att man stänger för snö i Sverige, men det finns säkert undantag när det händer. På arbetsplatser känns det normalt att folk blir lite sena ;)

Äventyret framtiden said...

Jag kan inte heller minnas att man någonsin har stängt skolor här under varken min eller mina barns tid, inte barnbarnens heller. Men så har vi vinterdäck, alla, det är ju obligatoriskt och ett måste för skoltaxis och bussar. Igår var det ett väldigt, väldigt jobbigt trafikläge. Alla vägar var fruktansvärt hala, det var dessutom som att köra på ett tvättbräde överallt men det var ändå tryggare att sitta i bil än att gå på stadens gator. Tro det eller ej men det finns inte tillräckligt med sand och grus att sanda vägar och gator. Obegripligt! Vi som har egen stenkross på ön och är oerhört stenrika! Någonstans har framförhållningen kraschat på vägen till vägarna.
Du har kallare än vad vi har just nu. + 0,5 på morgonen.
Hoppas du har broddar Annika! Jag måste skaffa mig, för nu är det väldigt halt hos oss.
Snödagar vet jag att ni har sedan tidigare då Karolina gick i skola och jag förstår att ni måste ha sådana. För troligen blir det inget vinterdäckstvång hos er.
Ha det gott fina du!

Eva i Dalarna said...

De är ganska dåliga på att sanda hala vägar här där jag bor. Därför har det blivit vanligt att man vid affärer etc ser skyltar om att "Inga broddar inomhus". Det är väl ganska idiotiskt att man ska behöva hålla på att ta av och på broddar, istället för att de sandat ordentligt. Men de spar väl antagligen in några kronor på att inte sanda. Likadant med snöröjning.
Jag har aldrig varit med om stängning av skolan pga snö men jag vet ju att ni har det så hos dig. Barnen skulle ha gillat det, när de gick i skolan! Inte att förlänga skoldagen eller terminen dock..
Jag önskar att jag fick stanna hemma från jobbet på snöiga dagar. Med lön hahaha.
Idag har vi 13 minus här och SMHI varnar för snö och halka. Ja det är vinter..Tre veckor tills vi åker till Kap Verde..

Anonymous said...

Nej, tror nog inte vi har haft stängda skolor pg av snö, däremot minns jag när jag jobbade på Fritids på en skola att vi fick vara kvar längre en gång än 18.00 pg av snökaos i Stockholm med omnejd och föräldrar inte kunde ta sig hem i tid. Var fullt kaos den gången, men det gick det också. Bodde bara 2 min promenad från skolan så det gjorde inget att jag som stängde för dagen var kvar tills alla kommit och hämtat sina barn. Var bara glad att jag slapp kaoset på vägarna.

Det är ju samma när norrlänningar kommenterar om "kaoset" varje gång det snöar i Stockholm, lätt att säga när man inte vet hur många det drabbar och hur mycket som måste snöröjas för att det ska fungera utan problem.

Snö och vinter är vackert på bild, men jag avstår gärna från det och det känns skönt att vi kan vara här nere i Spanien när det är som mest vintrigt hemma :-)

Ha en fin onsdag, själv ska jag ta en promenad till vår marknad och köpa lite färsk, nyplockad frukt som odlarna säljer direkt.

Kramar Yvonne i Spanien

Humlan said...

Jag har sett flera som har skrattat åt snön i Washington och att allt stannar och skolorna stänger, de senaste dagarna och då har jag tänkt på dig och det du har beskrivit även när K gick i skolan. För jag förstår varför det stänger när det är som du har skrivit här ovan, det är ju inte säkert för barnen att ta sig till skolan. Du har verkligen fått mig att förstå varför ni stänger, så det jag undrar är väl mer varför det inte finns vinterdäck, fast era temperaturer växlar ju så mycket att det inte heller skulle fungera.

Här snöar det just nu, det var -10 i morse men varmare nu. Tyvärr ska det tydligen bli plusgrader och regn i kväll innan det fryser igen i morgon. Gissa om jag älskar mina Icebugs-skor! Visst sandar de här men inte överallt, så det är skönt att inte gå och spänna sig och vara rädd för att halka, mina knän har också tagit stryk efter ett antal vridningar och fall.
Hoppas ni får behålla er vackra vinter i alla fall några dagar!

Kramar!

Annika said...

Helena:
Jodå, det har hänt. Sundsvall i fjol, då fick de lika mkt snö som vi kan få och ungefär lika snabbt. Stängda skolor. I Norrland, haha :-)
Så .. Jodå. Just Sundsvall la jag på minnet då, tänkte att det skulle bli ett bra exempel en dag, haha. OCH nu är det det.
Hemma är ju problemen ofta lokaltrafiken, som tunnelbana och ffa pendeltåg. Och så bussar förstås.
Men visst, skolstängningar är ju otroligt sällsynta hemma. Man är, helt enkelt, bättre rustade hemma. Tur det.

Annika said...

Karin.
EXAKT!!
Man är mkt mer rustad hemma i norden. Bilarna har vinterdäck, en del dubbdäck, snösvängen är bättre på ALLA sätt. Så det är en helt annan grej, och därför funkar det dagliga och livet och det blir inte kaos när en snöflinga anas i horisonten, haha.
SÅ bra, SÅ BRA det här med att vinterdäck är obligatoriskt hemma. Men såklart kan det bli kaos ändå.
OCH halka....det är vidrigt, så vidrigt. Både i bil, och som fotgängare. Jag är så rädd då jag är ute och går. SÅÅÅ rädd att ramla och slå mig.
Visst, håller med, mkt märkligt att det blir sandbrist hos er. Det borde det INTE få bli.
HAR inte broddar, måste skaffa mig det.
Vinterdäck kommer nog aldrig att komma hit. Tyvärr.
Så då blir det tufft.
Ha det jättefint denna onsdag, gulliga Karin!

Annika said...

Eva:
Ja, nog tycker jag att de borde sanda bättre överlag. OCH det där med att ta av och på broddar hela tiden. Jobbigt.
SANDA för 17!!! För det hjälper ju otroligt bra!
Nej, jag förstår att du aldrig varit med om snödagar. Det skulle inte funka hemma, och ffa inte i Dalarna och i snörika delar där det är snö sgs hela vintern. TUR att ni är så bra rustade, Eva!!
ta det lugnt i vintern, Eva!
OCH snart härliga Kap Verde :-)

Annika said...

Yvonne:
Nej, det är nog mkt ovanligt, MEN jag minns då de stängde i Sundsvall i fjol. Efter ett otroligt snöoväder. Det är nog enda ngn jag hört om en större stängning pga snö hemma. SÅ visst är ni rustade.
JOOOO, sant det du säger ....
Folk norröver gör sig gärna lustiga över FJOLLTRÄSK (hmppffff...), men samma där .. KOM dit och gå en mil i våra skor så år ni se. Det är LIIITE annorlunda när det är en storstad, lite mer komplicerat med snöröjning etc. Det är så otroligt lätt att göra sig lustig över andra ibland. Garvar mest åt det, men det är ju sanning det också.
Ja, njut av din fina tillvaro, Yvonne. Jag tycker du har det perfekta livet.
KRAMAR!!

Annika said...

Humlan:
Precis, det är lätt att göra sig lustig över det när man sitter på annat håll ...
OCH inte vet hur det funkar, och inte vet hur snabbt snön kommer och inte vet att bilar saknar vinterdäck och hur underdimensionerad snösvängen är. På samma sätt som norrlänningar fnyser åt Sthlm vid snökaos. Everybody's somebody's fool ...
Humlan, jag är så himla glad att du skriver som du gör. Att du har förstått via mina inlägg om detta hur det verkligen ÄR. Det är inget som görs direkt lättvindigt, för det ställer ju till det för MÅNGA.
Tror inte det skulle löna sig med vinterdäck här, vi har för lite snö överlag för det. Vissa vintrar får vi knappt ngn snö, andra vintrar kan vara snörika. Grejen är, jag tror inte ens de har vinterdäck i de norra staterna, mot gränsen till Kanada. Men de klarar skivan där med.
Vad härligt att du älskar dina icebugs. Undebart. Just det där att slippa gå och spänna sig och vara rädd är värt så mkt.
Plusgrader och slask, vinterns absolut baksida. Än så länge är det vackert här, men dagsmejan biter hårt på snön. Men fint är det än. Tacksam!!
TACK för din fina kommentar.
KRAMAR!!

eastcoastmom said...

Precis. Men det beror ju också var man bor i USA. Skolorna i norra Montana stänger nog inte så ofta för snö... Här i södra CT stänger skolorna, men allt stänger ju: motorvägarna stängs, tågen slutar gå, folk kan inte ta sig till jobbet... kaos är bara förnamnet.

Brysselkakan said...

Här har snöat sedan lunch, först -4 men nu +2 så det går över till regn. Lär bli slaskigt i natt och så ska det frysa på igen i morgon. Vi borde kanske gå ut och skotta snö men räknar kallt med att det regnar bort i natt i stället och vår hyresgäst är bortrest så ingen att ta hänsyn till och skotta för.
Har heller aldrig upplevt stängt pga snö i Sverige men i Bryssel men där är ju lite som hos dig; Ingen har vinterdäck utom svenskar! Nåja, kanske några till men väldigt få.
Och som eastcoastmom skrev; Montana stänger nog inte heller skolor. Fast efter att åkt där i somras så inser jag att många barn går nog i skola hemma för det är långt mellan husen och samhällen, rysligt långt. Och många där tar sig inte så långt på vintern, flera vägar vi åkte på hade öppnat för några veckor sedan och då var vi där i juni! Mycket snö med andra ord!

Annika said...

AM:
Absolut gör det det. Men, jag tror att skolorna i de nordligare staterna stänger oftare än vi tror, tycker mig ha hört det. ÄVEN om de såklart inte stänger lika ofta som tex vi.
Kaos, det kommer i en snöstorms kölvatten. Samma här. Fastän vid den här stora stormen vi hade var det rätt lugnt, kanske för att den hade godheten att slå till en lördag ;-)

Annika said...

Brysselkakan:
Trist, just slask och blask är ju så trist.
OCH så blir det IS! SÅ otrevligt med isbark.
JA, just det, jag minns att det blev kaos i Bryssel också. Lite samma visa som här.
Jodå, skolorna stänger i norra US också, fastän inte lika "fegt" som tex vi, men de stänger oftare än man tror. JUST pga att det du säger, att de får åka långt.Det går säkert att googla skolstängningar i tex Montana. Som vanligt utgår jag från min plats på jorden då jag skriver dylika inlägg.

Anne said...

Amen igen Annika, precis så här är det. Jag känner mycket väl igen det du skriver om. Man ska inte döma och himla med ögonen, före man sett det med egna ögon. Hahahaha, så bra att du lade Sundsvallsexemplet på minnet, perfekt plocka fram en sån här gång med ett sånt här inlägg för jämförelse.
Här hos mig kan många vintrar vara helt utan snö, eller kanske med bara ett par halkiga dagar på sin höjd men ingen snö. Vissa vintrar noll snödagar, vissa vintrar kan ha riktigt många snödagar faktiskt (har varit om några riktigt galna vintrar här, så visst kan det hända men när det blir crazy snödagar handlar det ju om dagar i sträck, inte månader. Har också varit med om blommande träd i början av februari så allt är möjligt these days...). Totalt sett dock finns det absolut ingen ekonomiskt vinning i att spendera massor med pengar för att klara några snödagar per år. När det händer måste man förstås ha nån sorts uppbackning och det finns ju plogmaskiner och planer för hur man gör och numera saltar man (har varit snåla med det pga miljöskäl) men i princip är det enda vettiga att bara stänga ner skolor och så blir allting kaos. Och varje gång det händer är folk förbannade och så kommer diskussionen hur det ska undvikas till nästa gång men ärligt ser jag ingen lösning på det, för ekonomiskt är det ju inte försvarbart att folk ska ha vinterdäck hemma i garaget ifall att det behövs nån dag varje år, eller att skolbussar snabbt ska få på såndana (däremot kör de omkring med såna här kedjoe, men vet inte hur bra det är). Så jag förstår man stänger ner, precis som hos dig, folk är ju inte förberedda och köra med sommardäck i halka, is och snö. Ja det säger ju sig självt är livsfarligt. Däremot och det här himlar jag fortfarande mig över, det är hur det många gånger det stängs i onödan, vid hotet om en flinga snö och så stängs det ner. Just in case... Å andra sidan, tycker synd om de som ska ta beslut för de kan liksom inte göra rätt. Stänger de "i onödan" (den där befarade snöstormen kom aldrig) eller stänger de för sent (den där snöstormen blev visst värre än prognoserna och startade flera timmar före beräknat) så får de också skit. Inte helt lätt så jag borde inte vara kritisk men flera är ju de dagar man suttit hemma och undrat varför sjutton är skolan stängd idag, vägarna är bara och ingenting hände med vädret annan än en flinga som virvlade runt lite försiktigt. Jag läste på nåt forum nån förälder som sade att de stänger ner kvickt vid minsta lilla hot om EN snöflinga men däremot så kan det komma in diffusa hot var och varannan dag utan att de stänger ner för lockout eller lockdown (det har nyligen visat sig här att distriktet får in mer hot än som kommer till allmänhetens kännedom, att det tydligen nationen runt just nu är ett mönster av en våg av hot till många distrikt men att distrikten valt att inte gå ut med det, pga de är så många och man bedömt det är organiserade, planerade hot som dessutom skickats från utlandsadresser för att skapa kaos - grejen är dock att bland alla hot som kommer in KAN det ju vara nåt fuffens, så man brukar ju stänga per automatik men nu är tydligen flödet nationen runt så mycket att man inte längre kan göra det för då skulle man få ha stängt dagligen. Detta läckte ut nyligen här, varpå upprörda föräldrar gjorde liknelsen med snökaos. Långt från den röda tråden och ett helt annat ämne.
Is är förresten det värsta, svart is ännu mer så. Var försiktig Annika när du är ute och går, det kan hända så lätt oavsett ålder. Men jag förstår dig och är som du, man vill ju ut ändå och man får bara tänka på att ta det lugnt. Kram!

Monica said...

Såå vackra snöfoton du tagit Annika! Det är vackert med all nysnö och när det växer lager på lager, tycker att det är fantastiskt fint. Det vita och rena och fluffiga. Kul att se dina trädgårdsmöbler och fina ugglan ville ändå stanna:-). Och så skönt att det gick bra för Karolina i nattkörningen, usch hemskt nervöst, de är så tuffa de unga, jag tror man blir räddare sen.

Och visst stänger man skolor här, minns att vi hade lite kul om det fenomenet förra året, det var ju i Norrland och jag sa att i Stockholm skidade folk till sjukhuset, faktiskt sant, de hade operationer på morgonen och tog fram skidorna. Och har man sett hur vädret kan variera och skapa förödelse, ja efter vistelser i UK när snön föll som lakan och allt blev täckt och djupt och inga vinterdäck och inga plogbilar så fattar man bättre.

Även här kan det vara dumt att hålla barnen kvar till sista minuten i skolan, de kan inte ta sig hem sen för skolbussarna kan inte köra. Och idag lite från storstan kunde ingen gå på trottoarerna och annat hände med kommunala färdmedel så att det blev stopp i morgonrusningen. Snöröjningen hinner inte alls med här heller men vi är ju bättre rustade för snön. Såg att på Arlanda stängde alla banor utom en och typiskt att en kompis skulle komma hem idag.

Och halkan är jag rädd för med, blir lite pingvinvandring, haha, vill inte ha spruckna knäskålar och inte brutna revben, vilket hänt och inget annat heller brutet. Så ta det försiktigt, jag tycker att de där broddarna är lite knepiga och att ta av och på när man går in nånstans, alla gör inte det utan halkar omkring och gnisslar och skrapar golven på kaféer och i affärerna:-). Jaja;-), ta det försiktigt som sagt och njut ändå! Ha det fortsatt fint i ditt vinterland Annika!

Annika said...

Anne:
Tusen tack!!
Så roligt att höra. Blir glad.


Sundsvall, var bara tvungen!! Det var i fjol, och de stängde skolorna efter 80 cm som föll i sjok. JAPP. När vi fick 80 cm på ett dygn var det folk som ifrågasatte det och undrade hur det egentligen gick till när man stänger skolor, är det så töntigt bla bla bla.
JAPP, igen, Sundsvall.
I Rest my CASE! OCh Norrland därtill, hahahaha!!!

Samma här, vissa vintrar knappt ngt snö alls. Faktum är att jag tittade igenom mina dagböcker, och jag lovar visa resultatet av det imorgon. Många snödagar har det blivit genom åren ...
Sant, när det snöar här handlar det om dagar, inte ens veckor. OCH absolut inte månader. Så det är en viss skillnad.

Så är det ju, ingen ide med vinterdäck tex, dagarna är för få för att sådana skulle vara ekonomiskt gångbara. Precis som du skiver. Samma med snösvängen, den är vad den är. För ja, vissa vintrar behövs den ju inte ens ...
Det är inte som i norden här. Inte de resurserna, och inte heller de vintrarna.

ATT köra på sommardäck för vi alla. Året runt. Det är inte kul i halka och snö, och det gäller att ta det jädrigt lugnt.

Jadå, visst finns det töntiga snödagar. Dagar då det kanske inte ens kommit snö, och skolan har stängt. Min värsta käpphäst var då de stängde pga kyla. Det vet jag att de gjort efter att K gått ut också. DET är banne mig höjden ...
Ja, jag tycker det.


Att läsa på fx countys public schools hemsida på morgonen ÄR underhållande. Alltså fldrar ... och hur vissa är sååååå förbannade. OCH hur andra tycker att skolan ska stänga om det så bara är puder ute ...fniss.
Men det ska fan vara att sitta i ledningen på kommunen och ta beslutet. USCH, inte roligt för dem.
Hur de än gör blir det alltid fel.

sen det sdu skriver om hot.
Undrar hur mkt det egentligen är som vi inte vet. Även i skolans värld. Skrämmande med de hoten du talar om.
OCH över hela riket. USCH! Ja, vissa ställen och städer är säkert mer utsatta än andra. Vi lever i en svår tid.

Is ja, min fasa. Jag har så dåliga knän att det nog skulle vara fördömt om jag tex föll illa. Jag går stapplande emellanåt på isen.
Idag tog jag mig ut på golfbanan i snön. Där är det ingen is iaf.

Kramar och tack för din kommentar.

Annika said...

Monica:
TACK Monica!
Det har varit rena rama drömvintern här. OCH är väl ännu, jag är glad att vi fått behålla den fina snön ett tag denna gång.
Karolinas nattkörning var inte kul. P och jag var vakna och väntade på henne, vi gick tom ut mitt i natten. Ja, jag vet ...överbeskyddande hehe.
Hon är modig. Jag tycker man blir fegare med åren, absolut.

Sundsvall Monica, say no more!!
Det var ju bara för komiskt.
Minns det där att personalen åkte skidor till KS, haha. KUL.

Precis, du har sett detta fenomen i UK. Du vet hur det faller som sjok. På ett nästan overkligt sätt. Det är bra att du varit med om det där. DÅ vet du,
Min kompis Lottas fldrar fr Hälsingland var här under ett jättesnöfall. De var ganska spaka sen, minns jag. De sa att de aldrig mer skulle göra narr av snön här. BRA det!
Så det är mer bra att du och andra verkligen har varit med om det. Just att det inte finns kapacitet till att ta hand om det heller.

Sant, Sthlm får lätt problem vid stora snöfall. Inte konstigt med tanke på hur komplicerat det är med trafik, gator, lokaltrafik och så snöröjning som grädde på moset.
JAG förstår om skolorna skickar hem barnen tidigare vid stora snöfall. Det är smart.

Vi får ta det lugnt, Monica. Inte halka, inte slå oss. DET är det sista vi vill.
Vi får gå som pingviner.
Det är lugnt.
Broddar har jag inga, men kan tänka mig att det kan vara knepigt i butiker, cafeer etc.

Ha en fin kväll och natt nu!

Anne-Marie said...

Verkligen fina snöfoton du visar i ditt förra inlägg. Och mycket snö fick ni! Härligt för en “snow girl” förstår jag. :)
Ja, det där med att stänga pga snö känns ju främmande för oss som vuxit upp med att alltid ha skola trots snö i Sverige. Jag har aldrig bott någonstans i USA där man stänger skolor pga snö. Här stänger de colleget egentligen bara om motorvägen I-5 är stängd, dvs om det kommer mycket stora mängder snö. Vi har ju helt andra slags förhållanden här bland bergen och de flesta har dubbdäck eller 4WD. Folk kan köra i snö och halka. Men jag förstår att det kan bli farliga förhållanden om man inte har bra däck och det snöar - även vid mindre mängder snö.
Här har vi bra plogar och de kommer relativt ofta och plogar min gata i alla fall. När det snöade härom veckan kom de flera gånger under söndagen. Man får självklart skotta bort vallen mot vägen. Jag har aldrig skottat så mycket snö som här i Kalifornien vilket de flesta som bor i Sverige inte alls kan förstå. Och många förstår inte att vädret är så annorlunda 1000 meter över havet.
Här har det ösregnat i stort sett hela dagen. Om detta hade varit snö hade I-5 varit stängd vid det här laget och mest troligt skolan i morgon. Hoppas att det snöar uppe på berget i alla fall.
Kramar!!

Annika said...

AM:
Tack, ja det har varit så härligt. OCH det ligger kvar. Inte fullt lika vackert längre, men det ligger absolut kvar.
Härligt.
Det är nog en stor skillnad mellan dina och mina platser om vintern, det är så sant. 4WD har många här också, men jag tycker inte det hjälper. Jag ser såååå många SUVs i dikena vid snö. Det är som att de tror att de verkligen KAN dra på i full spruta då. Vi har också en 4wd, men jag är ju ytterst försiktig. Om man inge vinterdäck har hjälper det föga om man drar på som attan i en 4wd. Folk hos dig är nog mkt, mkt bättre på det här med vinterkörning. Här kommer så många från andra platser i världen också, och andra platser i US.
Det är en enda smältdegel på vägen också i form av hur folk kör. HAHA!!
Jag kan förstå om du skulle vilja ha snö istf för regn!! Hoppas det kommer.
Kramar!