Thursday, December 13, 2018

Lucia-punkter och lite till ...

Glad lucia allihopa!!
* Stora Saknardagen!

Idag är det Stora Saknardagen. Den dagen jag saknar Sverige som mest. Just det, Stora Saknardagen ÄR luciadagen.
Det finns ingen annan dag under året som jag saknar Sverige mer än idag. Jag saknar ALLT som har med lucia att göra. Att höra de vackra sångerna och se ett luciatåg, att festa till det på jobben, att dricka glögg (kan jag göra här med, men inte samma sak), att ALLA är glada och att det är högtidsstämning, att äta goda lussebullar, att se folk med glitter i håret.
Kort sagt, jag saknar lucia.

Visst, det ordnas luciatåg här också bland svenska föreningar och svenska skolor, men det ÄR inte samma sak. Det blir aldrig någonsin samma känsla som hemma.
Midsommar, samma sak, den måste firas hemma. Här blir det inte ens i närheten av detsamma.    Det funkar inte, sommaren är inte densamma, det är ingen storhelg och de vita nätterna saknas. OCH hela stämningen är puts väck då man är på en plats där dessa högtider inte uppmärksammas.
Så, jag struntar för det det mesta helt i midsommaren. Det gör inte så mycket heller, jag saknar inte den dagen speciellt mycket.

Men lucia …
En helt annan sak. Men, det är samma sak där, det går inte att få till dagen här.
Vad jag kommer att göra idag är att gå upp tidigt, slå på SVT-Play och se lucian där.
Under tiden kommer jag att dricka kaffe och tända ljus.
MÅ de leverera, jag säger bara det.
DET ska vara vara pampigt och högtidligt och strålande vackert. Allra helst ska en musikskola med klockrena röster sjunga, i stämmor. Ju pampigare, desto bättre.
Säger som jag brukar (sorry) dagislucior göre sig icke besvär. Det är bara gulligt för föräldrarna att se.
Nej, ge mig allt upphöjt till 100!
Spara inte på krutet, snälla SVT!!
OCH varför bara dricka en kopp svart kaffe till? Varför inte unna sig en lussekatt och peppisar?
JO, det beror på att vi idag ska hem till Lotta på luciasvennefrulle, och hon har bullat upp. SÅ jag kommer att få en MASSA gott senare på morgonen, MUMS!!

Ja, när jag svarar på kommenterarena här idag har jag sett lucia. Så vi får se vad jag ger det för utlåtande då ...


Iallafall önskar jag er alla en fin lucia idag. JAG ÄR AVIS!!


Bilden från Hernrikmill.com* Så fina minnen …

Fortsätter på luciatemat lite till …
Jag har så fina minnen från min egen uppväxt av lucia. Jag sjöng i skolans kör, och det var alltid så speciellt just under luciamorgonen.
Vi klev upp så tidigt, gick till skolan i arla morgonstund. Alla samlades i hemkunskapsrummet där vi bytte om till våra nystrukna lucialinnen. Glitter i håret och glitter runt midjan, så skulle det vara. Det var bara lucia själv som fick ha rött band om livet.
Vita strumpbyxor, ALLT nervöst och pirrigt.
Skulle tärnljuset funka? Vi kollade batteriet innan vi gick hemifrån och det var perfekt, men man visste aldrig om det skulle funka när det VÄL skulle till.
Dessa tärnljus alltså … Undrar SÅ om de blivit bättre med åren?? Säkert har de det.

Sen skulle vi börja skrida fram. OCH gissa om det övats på både sång och skridande och hur vi skulle stå uppställda.
Nerver var bara förnamnet jag kände då det var dags att skrida ner för den branta trappan ner till aulan, Stora Hallen. Där satt resten av skolan, lärare, föräldrar, släkt och syskon …
Den där trappan gick alltid bra att ta sig ner för, konstigt nog. Minns aldrig att någon snavade i den.
Men jag minns en tjej som svimmade när vi väl sjöng nere på podiet.

Efter det fina framträdandet ( för JA vi VAR BRA, på riktigt!! Vi spelade till och med in två LP-skivor med vår kör) skred vi ut igen, fast en annan väg.

Resten av dagen var superfin också. På eftermiddagen lusade kören på två andra ställen i Blackeberg, på Handikappsinstitutet och på ett ålderdomshem.
Så nog fick VI sjunga den dagen alltid.

På kvällen brukade vi alltid lussa för mina föräldrar.
Ett evigt lussande hela dagen.

OK, lämnar lucia nu!* Tekalender


Ingen i min lilla familj ville ha en chokladkalender iår. Så det bidde ingen sådan i det här huset. Jag vill inte heller ha någon.
MEN, det FINNS goda sådana, det finns en superfin med Mozartkulor. Den är dessutom så vacker.  Dock ingen sådan blev köpt heller. Fine.
Däremot köpte jag en tekalender åt mig själv då jag var på World Market i slutet av november. Och varje eftermiddag öppnar jag en liten ask och däri ligger ett julte av något slag. En tepåse per ask.
Tycker om den kalendern.

Bilden från World Market.* Gräsis …… jag har varit gräsänka sen i söndags. Den gode Peter är i Nebraska igen. Det har gått så bra den här gången. DET beror ju givetvis på att jag inte är ensam. Karolina finns ju här, och det känns så SÅ bra.
Vi har bägge sussat så gott om nätterna. SKÖNT!!
Ikväll kommer hubbyn hem igen, eller inatt rättare sagt.Hey, visste inte att det finns en whiskey som heter Grass Widow.  SYND att jag inte gillar whiskey då!Nu önskar jag ALLA en jättefin och innerlig lucia!
People, I wish I was there!!

13 comments:

Äventyret framtiden said...

Vi kanske såg varandra i Göteborg under luciamorgonen där? Så fint de sjöng och så vackert allting var. Levande härliga små tärnor och stjärngossar, och då menar jag med levande att de gjorde lite miner, såg sömniga ut och så vidare. Jag tyckte om det jag upplevde framför tv-skärmen.
Fina minnen har du också från den här dagen.

Nu får du ha en fin Luciadag overthere och hos Lotta med nybakta lussekatter!

Annika said...

Karin:
Alltså, det var perfektion in i minsta detalj. SÅ ska de se ut! Så ska det låta. Jag ger det hela fem stjärnor av fem. Det är som att de skulle lyssnat på mig :-)
Perfekt, helt enkelt.
Har inte det minsta lilla kritiska att komma med.
Jag har jättefina luciaminnen. Det blir nog en fin dag idag hos Lotta också.
Ha en fin luciadag nu!!

Humlan said...

Du firar Lucia mer än jag! Jag sov till kl 8 och hörde bara några minuters sång på Morgonstudion. Ska kanske sätta mig och titta nu när det har blivit mörkt igen, jag tycker att Lucia ska ses när det är mörkt ute.

Jag hade Fazers chokladkalender förra året, en god bit choklad till kaffet varje dag var trevligt, men det blev ingen i år. Din te-kalender låter trevlig och du kanske hittar någon ny favorit bland luckorna!

Ha en bra dag!
Kramar!

Anonymous said...

Jag såg Lucia på TV4 imorse, så fint. Sen kom en bild på "vår egen lilla Lucia" som fyller 5 år i januari, så söt så Mormors hjärtat smälter.


Dagen till ära åkte jag och min bästa väninna till Steninge Slott på julmarknad och det var så mysigt där, tyvärr snöblandat regn utanför men vad gör det. Därefter åkte vi till IKEA i Uppsala och åt ett fantastiskt gott julbord, ja vi åt inte upp bordet men smakade på allt som stod på bordet. Jättegott alltihopa och kostar endast 149 Sek, mycket prisvärt. Imorgon väntar nytt julbord på Restaurangskolan här i Åkersberga, blir nog mycket gott där också.


Förstår att det är saknad på Lucia för dig, det är något speciellt med det. Mörkt i stort sett hela dagen och så kommer Lucia med sina tärnor och lyser upp och sjunger så fint. Här brukar den som blir luciamed tärnor åka runt i de större bostadsområdena med häst och vagn och sjunga så fint. De åker också runt till alla äldreboenden och de gamla blir så glada.


Ha en fin torsdag ! Kram Yvonne i ÅkersbergaAnnika said...

Humlan:
Ja, idag blev det så!
HAHA.
Jättemysigt.
Ja, lucia ska absolut ses då det är mörkt, och det går ju faktiskt bra att se det på kvällen också. Du har en fin stund framför dig!
GOTT med Fazer-kalender. Perfekt ju!!
Yes please. Min kalender storgillar jag. Många goda teer, tom goda gröna teer, hehe.
Kramar!

Annika said...

Yvonne.
Aha, fyrans lucia. Borde kanske leta upp det ...
Har bra sett SVTs
AWW vad gulligt med din egen lilla lucia. Kan tänka mig att hon var supersöt.
Vilken trevlig dag du har haft. Steninge ... jag vill OCKSÅ!!!
OCH gott med julbord.
ÄLSKAR LUCIA SÅ MKT!! Den finaste av dagar. OCH så underbart i vintermörkret.
Kramar och ha en fin kväll!!

Erica said...

Kan förstå att du saknar Lucia. Det ÄR en speciell känsla i luften den trettonde december! :-D
Och jag kan mycket väl förstå att vissa högtider och vissa traditioner inte blir samma sak vid firanden utomlands (på ställen som inte har just den traditionen).
Vilken lycka att internet finns egentligen!
Så du kan få njuta av riktiga Luciatåg, även om det blir på en skärm.

Själv har jag egentligen inte "firat" Lucia på något särskilt sätt idag.
Jag har haft glitter i håret, som alltid. Men inte mycket mer än så.
Jag skymtade barnens luciatåg på "min" förskola idag. De samlades i korridoren utanför köket för att tåga in till förskolans matsal och alla föräldrar.

Sedan föll det sig så perfekt att årets Julbuffé var lagd till lunchen idag.
Alltså på matsedeln för Skolor och Förskolor i Piteå kommun.
Hann dock inte riktigt känna att det var mysigt att ordna med julmaten, eftersom jag ju jobbar i ett ensamkök. Blev lite småstressigt ;-)
Det var dock uppskattat från både barn och pedagoger :-)

Plus att de hållit på att baka pepparkakor med barnen nu innan Lucia, så hela den här veckan har det typ konstant luktat pepparkakor över hela förskolan :-D


Kallt som fasen har det varit idag dessutom.
18-20 minusgrader i och runt stan.


Hoppas du får en fin fortsatt Luciadag, även om den inte uppmärksammas på din sida om pölen!
Kramar!

Erica said...

Glömde ju skriva:
Jag tycker alltid det är så roligt att läsa om dina barndomsminnen gällande speciellt Luciamornarna!
Eftersom erfarenheterna är så pass lika för de flesta av oss kan jag verkligen känna Luciakänslan genom dina ord! :-D

Annika said...

Erica:
DET är verkligen det, en speciell känsla över hela sverige den 13 december.
Det känns liksom i luften hela dagen att det är ngt speciellt på gång. En dag att vara glad över och en tradition att bevara.
Naww, så rart med barnens luciatåg idag. Flädrarna måste ha älskat det.
Passar bra att ha julbord den 13 dec. FAST du borde ju ha lite förstärkning i köket den dagen, tycker jag. Vad bjöds det på? kan tänka mig att det måste modifieras en hel del.
UNDEBART väder!!
ÅÅÅÅ vad härligt med så många härliga minusgrader.
TACK Erica, du gör mig alltid glad!
stor kram!

Erica said...

Finns ändå med hyfsat mycket av vad som brukar finnas på ett julbord, tycker jag. Även om det är Skola/Förskola-lunch.

Min storfavorit finns dock inte med... Gravad lax.
Men å andra sidan anar jag väl att det skulle spräcka budgeten nåt kopiöst... ;-)

Vad jag serverade till Julbuffén idag på min förskola:
- Potatis
- Köttbullar
- Prinskorv
- Janssons frestelse
- Vegetariska alternativ (quornfiléer, bouletter, veg.korv)
- Ägghalvor
- Julskinka
- Leverpastej
- Senapssill och inlagd sill
- Rödbetssallad
- Mimosasallad
- Sillsallad
- Tillbehör som smörgåsgurka, äppelmos och senap
- Vörtbröd och ost

Kan säga som så; en (1) sak till och den hade inte rymts på buffébänken ;-)

Monica said...

Förstår att du saknar Lucia och firandet som är denna dag, är ju så mycket minnen runt den dagen. Roligt att läsa om dina och vi hade faktiskt levande ljus i händerna hur små vi än var men när jag var 12 år och vald till Lucia i skolan tyckte fröken att vi skulle ha batteriljus alla, var en lite äldre fröken som kände mycket ansvar alltid, hon fick kritik av föräldrar att jag inte hade levande ljus i kronan ... men det struntade hon i men jag minns att jag kanske gjort nåt fel som inte propsat på levande ljus på huvudet, minns än idag att det kändes så.

Men det var också oerhört prestigefullt att vara Lucia när man lämnade ett stadium för nästa och alla föräldrar ville att just deras dotter skulle vara Lucia men jag var ju så söt;-), ja jag var det och såg ut som en ängel:-). Så mycket avundsjuka men svårt att fatta då, förstod mer sedan.

Och jag var med i många andra sammanhang, kom ju till högstadiet och gymnasiet o s v och på arbetsplatser, ja så fint alltid och även på stora sjukhuset försökte man ha så vi kunde se Luciatåg och få lite extra den arbetsdagen, om vi inte hann på morgonen blev det firande igen mot kvällen.

Har du kvar dina LP-skivor? Så kul och fint minne. Och ja idag levererade Svt, trodde nästan att jag var tillbaka i 50-talet, så fint allt och så skönt när man lämnat tramsflams, hiphop (har jag dansat men hör inte hemma på Lucia) och annat som ska vara så PK hela tiden, bara vackert var det och välorganiserat, så nöjd och glad att se. Showande och allt det där finns ju så mycket av i andra sammanhang. Hört lite nu om arbetsplatser från dagen och det blir lätt platt fall om det inte görs med känsla och fina sångröster och att bara se karlar som Lucia och tärnor känns för mig så otroligt fånigt, skillnad på dagis, där kan väl alla göra som de vill men annars, haha.

Hoppas du hade en riktigt fin dag hos Lotta, det är väl hon som gör allt så otroligt läckert? En lycka det att komma hem till någon som gör så fint och gott allt.

Och kul med julteer, en rolig idé.

Ha det fortsatt fint, PS tänkte verkligen inte på att det var Lucia i annan kanal också men tror det får räcka med Svt.

Annika said...

Erica:
ÅÅÅ vad kul att se vad du fixade.
MYCKET!!!
WOW. jag är impad!
Kan tro att alla lät sig väl smaka av ALLT det där!

Annika said...

Monica:
JA!
Det är Stora Saknardagen! med besked. MEN det har varit en jättefin dag idag med allehanda skoj, inte minst frullen.
Så glad att jag har mina svennar.

ja, jag kan tycka att vi borde fått ha levande ljus i händerna också, men det anses väl för farligt på 70-talet- I suppose ...

OCH du var Luciadrottning. Det är ju stort, var stort på min tid att bli utvald till det. Det var röstning i skolan. Alltid den sötaste, blondaste tjejen som vann. Så du var den tjejen :-) Det var nog bra att du hade batterier i din krona, du var inte så gammal ju.
Dina fldrar var ju alla gånger såååå stolta över att se dig som lucia.

Ja, privat var vi ett litet gäng som lusade på olika kontor etc. Men en mindre grupp, och det var också så roligt.
Sen på olika jobb jag haft, verkligen så roligt. DET är en speciell dag i Sverige, det ligger i luften överallt idag. Superdag.

Har inte de gamla skivorna här. TYVÄRR. De skulle behöva föras över till CD, måste kolla om ngn gammal kompis har dem.
Men speciellt var det att spela in dem. SÅ stort och så roligt.

Lucia idag var en upplevelse i skönhet. Bland det finaste SVT haft. ALLTSÅ, så ska det vara!! SKÖNT att slippa kändisar och hip hop etc. VERKLIGEN!!
Precis, om killar som är små vill vara lucior är det en sak. men annars håller jag med dig, tycker det är töntigt annars. Larvigt liksom. TRAMS!
SÅ himla glad att SVT hade ett så fint tåg.

ja, det är Lotta som är skitduktig på matlagning och bak. Perfekt hos henne idag. Visar lite bilder imorgon.

Ha en fin och god natt nu, Monica!!