Thursday, November 29, 2018

Julblogg, Undran ... Och storm.






Hejsan alla på torsdagen!




* Julblogg!

Snart ska jag vika varje inlägg här till julen. Det ska bli en julblogg för hela slanten, och det blir mysigt.
Iallafall fram tills den 23 december, sen tar jag nog lite julledigt från skrivandet över julen.
Men fram tills dess ska vi jula på i kvadrat här.
Ja, om inget avgörande händer som jag känner att jag måste skriva om som inte är julrelaterat, vill säga.   Det fattar ni,  you get it. You ALL know, haha!!


Är det något särskilt julrelaterat som ni skulle vilja läsa om här? Berätta isåfall för mig i kommentarsfältet nedan!


* Ibland undrar jag …


… hur kollad är man egentligen? Hur mycket ser storebror dig?
Vi har en ny mataffär här i Reston. En exklusiv gourmetmatvaruaffär. Peter, Karolina och jag var där i förra veckan och tittade lite, köpte lite fin choklad och lite annat smått och gott.
Under tiden jag var inne i butiken tittade jag inte på min mobil på hela tiden. Jag skrev inget om besöket på Instagram, min blogg eller Facebook. Ingenstans. Jag bara var där, liksom.
När jag kommer hem och loggar på Insta och Facebook ser jag genast annonser från den affären.  Ni vet, sådana där vinklade annonser som är menade just för en själv.  Alltså, det ÄR ju faktiskt otäckt. Vad vi än gör registreras på något sätt, var vi än är.  Kanske också vad vi SÄGER.   Är inte det obehagligt, så säg?

Något som fler och fler skaffar sig är en manick som kallas för Alexa, den säljs via den jättelika internettjänsten som säljer ALLT under solen.  Ni vet det företaget som börjar på A och slutar på Zon. Alexa är en liten mojäng som du ställer i ditt hus. En liten assistent, eller vad vi ska kalla det för. Lite som Apples Siri. Du kan fråga denna lilla krusidull om vad som helst, och du kan också kommendera “henne” till att göra vissa saker, som att spela en viss låt, tända lampor, leta upp något klipp på YouTube, hitta recept ... sådant. Google har en liknande “assistent” som funkar på samma sätt.  Såg att Facebook har någon pryl också som funkar på liknande maner ...
Dessa små prylar registrerar allt du säger och pratar om. Plockar upp ord här och där. Vem vet, det kanske våra smarta lurar gör också?
Men i det här fallet är det så uppenbart att de lyssnar in vem ägaren är, och att de registreras så att de kan bli ännu "duktigare" assistenter.

Jag har ingen lust att skaffa en Alexa, eller en Google-maskin (kommer inte ihåg vad de heter just nu).
Nej, faktiskt ingen lust ALLS. Jag kan leva utan dem, och jag behöver dem inte i mitt liv. OM jag vill tända en lampa, eller dra ner dimmern, så gör jag det själv. Vill jag höra en viss låt så kan jag leta upp den på min telefon bland mina spellistor eller på Spotify. Inga problem. Jag kan göra det.  Visst, jag kan googla själv också ...
Om jag ska slå på min TV kan jag göra det likaså, jag behöver ingen Alexa till det.

Om ni har en sådan här mackapär av något slag så får ni gärna berätta för mig om vad ni tycker är så bra, för jag fattar verkligen inte.  Enlighten me!!  Det KAN mycket väl vara så att det är JAG som inte fattat poängen.
Och ja, jag har avaktiverat Siri på min mobil.

Gadget, gadgets everywhere!!


Bild från Pinterest.


* Hård blåst.


Alltså, jag gillar nästan alla sorts väder. Tycker om variationer av alla de slag. Solsken varje dag skulle knäcka min själ. Jag behöver molniga, regniga och ruskiga dagar med jämna mellanrum för att må bra. Oväder gillar jag för det mesta, om alla är i säkert förvar och inget hemskt händer. Men en väderlek jag har svårt för är hård blåst. Jag tycker INTE om det.  Sömnen blir lidande under hård blåst och storm eftersom jag har svårt att sova då vinden viner och huset hukar sig i stormen.  Igår var det storm, absolut ingen direkt svår storm, men det blåste så det skakade i huset.
Jag var ute och gick i den på morgonen. Det var okej så länge jag befann mig i skogen, men så fort jag kom till sjöarna och till öppna fält var det KÖRT!
Jädrar vad det låg på, och jag kunde knappt stå still i blåsten. Dessutom gör ju hård blåst att ansiktet liksom domnar bort. Det var -1 grad då jag gick ut. I vinden var det givetvis kallare än så.
Absolut, mössa på FOR SURE! Liksom vantar och halsduk.
Nej, om BLÅST TYCKER JAG INTE!!!


Ha nu en finfin och bra dag!

27 comments:

Äventyret framtiden said...

Det är obehagligt att storebror ser en i alla livets skeden, med hjälp av ens egna hjälpmedel, som telefonerna man bär på sig. Jag har inte en sådan telefon ännu, har stretat emot länge men få se hur det går. Samma sak är det med möjligheten som finns för oärliga människor som vill åt ens kontouppgifter genom att scamma?, heter det så? ens plånbok. Nu hoppas jag att jag är säkrad i och med skyddskortet jag har framför bankkorten i min plånbok. Men otäckt är det att man måste vara beredd på den här typen av tjuvaktighet. Jag blir bara förbannad när jag tänker på hur hemskt det är, folk jobbar och sparar sig till ett drägligt liv och någon helt okänd försöker ta det av en.
Skrämmande att gå in i en affär som du gjorde och märka att du var kollad hela tiden, registrerad, helt enkelt. Otäckt. Oförskämt också.

Jag förstår din känsla med tanke på hård blåst också.
Här blåser det för jämnan, men när det drar på extra mycket blir allt så kymigt och man känner sig utsatt på något sätt. Det är som om blåsten tar en del av själen med sig, man får hålla ihop sig själv på något sätt för att må bra.

Ha en lika finfin dag du med Annika!

Nettan said...

Hu, tycker det är lite läskigt med alla riktade annonser, just det där du beskriver med att ha varit i någon affär och handlat och så dyker reklamen upp.
Tror att vi registreras mer än vi vet om.
Vad gäller mannicken så nej tack det klara jag mig utan. Vad händer när AI tar över totalt?

Blåst ja vintervindar är inte skönt. Just nu blåser det i Skåne och iskallt nu på morgonen men det blir väl bättre under dagen!

Angående julinlägg så tycker jag mycket om dina inlägg om skillnaderna mellan det amerikanska och svenska julfirandet!

Kramar

Från Glam till Damm said...

Hej Annika,
Vad kul med julmys på din blogg framöver. Du gör så fint och det ser så otroligt varmt och ombonat ut hemma hos er.

Det där med hur kollad man är....Jo, storebror ser och hör allt. Min ex-make jobbade på NSA (det var då vi bodde i Maryland) och med signalspaning...Om vi inte håller oss helt borta från allt vad telefoner och internet heter så kan nog storebror gräva fram det mesta...Och det värsta av allt, det kan skurkar som vill oss illa eller stjäla vår identitet också göra. Så det får vi tänka på.

Ha en fin dag!

Kramen, Anneli

Anonymous said...

Så kul med en julblogg från dig, blir jättekul att följa. Ser fram emot det.

Läskigt hur bevakad man är, och ännu värre om man har tittat på eller beställt nåt på nätet, då droppar det in reklam från det företaget hela tiden.


Sån där robot vill jag verkligen inte ha, jag kan fixa de uppgifterna själv utan den :-) . Ibland undrar man vart världen är på väg?!


Nu ska jag hänga upp min röda och min vita panelgardin här i vardagsrummet så det ser lite juligare ut. Har en god väns dotter som sytt röda i linne och de är så snygga mot de vita, även de i linne men köpta på Himla i Uppsala. När julen är slut tar jag bort den röda och hänger upp den vita med svagt mönster av treklöver eller liknande i gråbeige, också från Himla.

Ha en fin torsdag och en kram kommer genom rymden från Yvonne

SweFlo said...

När man använder en mobil så finns det mycket i det finstila man går med på... GPS info är en av dessa, vilket används i annonseringssyfte. I vårt hem har vi 6 Alexa och vi använder dem till väldigt mycket, men vi är också tech- nördar :-). De funktioner vi använder mest är intecom funktion och att skicka snabb-announcements i hela huset, spela musik i olika zoner, kontrollera värme/ac,garagedörr, säkerhetssystem inkluderat övervakningskameror (vi har också kontroll över allt via mobil när som helst som när vi reser). Vi har också familj och vänner med Alexa och kan prata med dem via Alexa Min 82-åriga MIL har Alexa och hon älskar att kunna prata och inte behöva trycka på en massa knappar. Vi videochattar mellan våra Alexor. Vi har diskuterat detta med privacy och det stör oss inte. Vi har inget att dölja och fördelarna för oss överväger allt annat. Jag tror antingen är man all in eller så hatar man ens tanken på att ha en AI i huset... 😊

SweFlo said...

En notering dock, det är väldigt viktigt att ha ett Wifi som är väldigt skyddat så att obehöriga inte kan hacka sig in. Men det är A och O i övrigt vare sig man har dessa manicker eller inte såklart...

Annika said...

Karin:
Men visst ÄR det!
jag tycker faktiskt det. Att vi hela tiden blir kollade. Jag kan fatta det om vi nämner ngt i sociala medier, skriver om ngt, eller taggar en plats. Fine. Men när vi bara gått igenom ett ställe ... varit på en plats. DET är spooky!
Numera får jag tänka till om jag vill googla ens, för man vet ju att det kommer som annons i ngn form efter ett tag. CREEPY!
JA; och att det finns så mkt oärligt folk. Just det phishing etc. Vidrigt.

Absolut, så känns det då det blåser hårt. Gillar din liknelse att den tar en del av själen med sig, så känns det. Det är den väderlek jag gillar allra sämst. Avskyr den. Speciellt nattetid.
DÅ får jag så svårt att sova.

Ha en fin dag idag, Karin!!

Annika said...

Nettan:
DET är OTÄCKT!!
Kunde knappt tro mina ögon då jag kom hem och annonser dok upp på fejjan och insta direkt. Fy tusan.
Och hela tiden hade luren legat i min väska.
NOG blir vi kollade. Precis hela tiden.
Tycker också att det är otäckt hur mkt AI tar över våra liv. Jag tänker, var slutar det?

Såg världens coolaste bild från östra Skåne på fejjan idag. Ngn hade lagt upp en bild på en strand och vågorna var enorma. DET hade jag velat fota. Så jag förstår att ni har blåst idag. Oj oj!!
Inte kul. men coola bilder av havet blev det.

tack, ska försöka skriva om skillnader i juletid.

KRAMAR!!

Annika said...

Anneli,
TACK!
Ja, jag är ju julälskare av RANG. SÅ jag älskar tiden vi befinner oss i nu. SÅ härligt.
Så jag tackar dig för fina ord.

ja, jag tror dig.
Vi kollas hela tiden.
Otäckt det där. Otäckt med alla skurkar också. JAA, det gäller verkligen att passa sig precis hela tiden.
Överallt.

Kramar!!

Annika said...

Yvonne:
Tack, vad roligt.
Drar igång den imorgon, tror jag. HIHI!!
GUD JA! Beställer man ngt på nätet kommer annonser i parti och minut. DET hatar jag också.
Alexa får inte komma in i mitt hus. Jag behöver henne inte ...
USCH!!
ja, vad härligt med nya gardiner. Tycker de göra så mkt för ett rum, och för en årstid.

Kramar!

Annika said...

Sweflo:
ja, det är väl det. Vi är bevakade.
SEX Alexor, haha!! Ja där ser man.
Ja, skyddad wifi har väl sgs alla numera. Men jag antar det är lätt att hacka sig in för den som vill det ändå. jaja, who the heck knows ...
Förstår såklart att det finns stora fördelar med Alexa, det finns ju en anledning till att de är storsäljare.
Fast jag avstår nog ;-)
Läste att det var en bug nyligen där Alexa började skratta helt plötsligt. Det tyckte folk var så otäckt att de drog ut sladdarna direkt. HAHA!!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Ja, det där med ständig övervakning tycker jag också känns lite olustigt.
Jag brukar tänka på det när jag varit in på en sida, och sedan - direkt - översvämmas jag av annonser för den sidan på Facebook och överallt.
Och att det till och med blir så när en varit någonstans där en inte ens varit uppkopplad! DET tycker jag känns väldigt creepy!

Och en maskin som gör saker åt en... Jisses!
Jag har aldrig hört om Alexa.
Men... är det poppis i USA dröjer det väl antagligen inte länge förrän det kommer hit också ;-)
Kan självklart förstå fördelarna med en sådan också. Framförallt t.ex. för pensionärer/äldre och funktionshindrade som kanske inte är så rörliga. Då kan det ju förstås vara en stor hjälp att kunna be en mojäng att tända/släcka belysningen.
Men för alla andra, yngre, friska människor.
Vi rör ju ändå på oss nog lite som det är idag. Behövs verkligen en mojäng så att vi ska slippa GÅ de fem stegen till lysknappen..?
Så jag håller med; är nog inget jag heller skulle välja att lägga mina pengar på.
Men vem vet... det kanske är en sådan "nymodighet" som efter ett par år är en sådan sak som alla människor har i sina hem per automatik. Som så mycket annat...
Undrar var teknologin ska sluta egentligen ;-)
Snart är väl människan helt överflödig...

Ha en fin fortsatt torsdag!
Kramar /Erica

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Update: Efter en snabb googling insåg jag att sådana prylar finns att köpa här också.
Det är bara jag som är lite efter ;-P

Brysselkakan said...

Det har blåst, och gör fortfarande, här sedan natten till idag. Det slår och viner i min köksfläkt hela tiden. Hoppas det ger sig till natten nu.
Ja du... storebror ser dig helt klart! Mest läskigt var det för ett tag sedan då jag talade med en av sönerna om en mycket udda sak som jag absolut inte sökt på och den dök upp i mitt flöde dagen därpå...
Och jag tror vi bara sett början än, tyvärr.

Anne said...

Jag gillar teknik och tycker inte jag/vi är mossiga bakåtsträvare, men Alexa förstår jag inte vitsen med. Bara för att jag är anti Alexa är jag inte anti ny teknik, tvärtom, mycket intresserad och alltid varit. Alla de funktioner som A kan göra, det gör jag ju redan. Har alla de funktionerna i mobilen (som video chat, övervakar larmet, ställer temp på AC/värme osv osv). Alla exempel som Katrin/Sweflo räknar upp att A kan användas för, det gör jag redan via mobilen och appar där, så jag tycker inte jag går miste om nåt som inte använder A. Jag antar dock, om jag fattat det rätt, att tjusningen med A är att man använder sin röst bara, inga knapptryckningar och det kan väl vara enkelt och en tjusning för många. Göra det enklare också för många, äldre och barn speciellt? Jg får backa lite, rätta mig för det blev inte helt korrekt. Jag kan inte göra allt som Alexa göra. Det enda jag inte kan göra via mobilen och apparna där är så klart att ge kommandon som dimra lampan, sätt på tv:n, de sakerna måste jag göra manuellt så att säga och vill man åt just de bitarna så antar jag att Alexa eller Googles varianter är det som behövs. Men som du säger, de bitarna är jag noll intresserad av. Rör gärna på rumpan en extra gång för att släcka lampan...
Jag kanske låter neggo nu och dinosaurievarning på mig, jag vet ju att Alexa prisas av många. Och jag har inget att dölja heller men det är ändå nåt obehagligt med att vara övervakad. tycker jag dårå. Visst, jag är det ju redan via alla andra apparater och mobiler så Alexa skulle väl varken göra från eller till men nä, just den sortens teknik hoppar jag inte på. Än. Saker kan förstås förändras.
Kram!!

Anne said...

Förresten, jag tror det är hälsosamt och nyttigt vara försiktig och lite skeptisk till ny teknik också. Det betyder inte att man är en gammal dinosaurie som vill tillbaka till tider där vi skrev på stenar.

Annika said...

Erica:
Visst är det olustigt.
Bara man har på sig sin mobil så antar jag att man är bevakad på ngt sätt. INTE kul.
Absolut, så fort man loggat in ngnstans kan man sen slå sig den på att det dyker upp som annaons. OCH det gör det.
GILLAR inte. OCH ännu otäckare blir det då man, som jag, går in på ett ställe utan att ens ta upp mobilen föra att sedan hitta annonser. Gillar inte.
Alexa är väldigt poppis. Ni har dem också, ja. Jag gillar det inte. Jag vill inte att ngn ska lyssna på det vi säger, snappa upp ord och sen få tillbaka det i form av annonser. Nej tack.
Som du säger, de är storsäljare av en anledning. Så det är klart det finns mkt bra med dem och säkerligen för äldre etc. OM de nu lyckas koppla upp dem vill säga.
Erica, du kan såklart ha rätt, om fem år kanske vi sitter med en Alexa eller liknande. Så kan det bli.
Ibland undrar jag också var tekniken ska sluta. Oj oj ...
Ha en fin dag!
Kram!

Annika said...

Brysselkakan:
SÅG det. Att det varit en mkt blåsig dag hemma. Inte kul.

Alltså, B, det där är så otäckt med samtalet mellan dig och din son och hur det på ngt sätt "plockades upp". Jag ogillar det så otroligt mkt. DET är riktigt otäckt.
Tror som du, vi ser bara början nu...

Annika said...

Anne:
DET gör jag med. Vill inte gå tillbaka på ngt sätt, egentligen. Men jag tycker nog att det är lite väl mkt "koll". Som Brysselkakan ovan, och som jag själv på affären. Tycker inte om det.
Avskyr att det jag googlar kommer upp som annons, avskyr hut mkt koll det hålls på vart man surfar överlag, och vart man än går sas.
Du har rätt, man kan göra mkt via mobilen. Jag gör det också, som alarmsystem och mkt annat.
Men Alexa och hennes likar, nej jag fattar inte ...
FFA gillar jag inte hur Alexa och hennes kusiner lyssnar av det man säger, och gör. Inte för att jag har ngt att dölja. Förmodligen världens tristaste hem att lyssna på , mohohahaha. Men jag vill inte att ngn ska höra det iaf. OCH som jag sen kommer att se i form av ngn trist annons, eller i ngt annat fall. Sen, om ngra år så kanske det är så att vi ALLA har Alexa. Men idag? NOLL intresse ...
SANT, tror också att det är bra att vara skeptisk inför ny teknik. Det fastän vi inte är rädda för ny teknik.
Kramar!!!

Anne said...

Helt och hållet på din linje Annika. Det här skulle nog också vara det mest tråkiga hem att lyssna på och inget att dölja men det handlar inte om det, det är bara nåt obehagligt med tanken på en apparat som lyssnar av det man säger och gör. Hur trist det än är som samtalas här, vill att det ska vara privat iaf. Och jaaa, det där med annonser som kommer upp utan nån sökning utan bara för att man vistas nånstans som du i affären eller Brysselkakan som hade ett samtal med sin son. Huuuu. Vet du gillar Black Mirror också, du som tipsade om den serien för mig. Kom att tänka på den nu igen då du skrev om Alexa.

eastcoastmom said...

Erkänner, vi har köpt två stycken Echo Dot från Amazon, de nya små vita högtalarna som ser ut som stora hockeypuckar. Jag var länge tveksam men de är bra att ha till lite av varje. Och ljudet är riktigt bra!

Annika said...

Anne:
Eller hur!!
Inget kul skulle bli sagt, haha. Ibland lite skitsnack om regeringen etc, hahaha!! Men vad annars? BOOOOO-OOOOORING ;-)
Precis, det är ngt ytterst obehagligt med tanken att vara just avlyssnad. Ytterst creepy.
Men du, Black Mirror ja ... snacka om att de n serien balanserar väldigt nära vår tid. Det är väl det som är meningen. De hade ju AI som tema i många avsnitt. Nej, ingen Alexa här så länge jag kan råda (men bäst att låta osvuret vara bäst)
Hehe.

Annika said...

AM:
Ni har det!!? Jag har sett de där- Är de som högtalare då också? Typ bluetooth? Att man kan spela musik via dem?
Men du kan lägga in kommandon också alltså?
Kan förstå på ett sätt att man kan gilla då man väl har dem, och har vant sig. men jag väntar nog lite till ;-)

Monica said...

Kul med julblogg Annika, vi behöver det, ljus och färg och försöka koppla av från Alex och Alexa och allt vad det är! Men verkligheten är som Anneli skriver tyvärr, Kina har tydligen tagit det längst men det vet vi ju inte heller, är ju det väst rapporterar om nu, verkligheten kan ju vara något annat här med. Idag har i alla fall ungdomar, ja det var främst de yngre, uttalat sig om att de vill ha teknikfria rum i sina hem, helt fria, låter sunt. Men vi lever i den här världen i övrigt och kan inte göra så mycket. Även körkort ska komma här på mobilen enbart och den myndigheten klantade sig ju alldeles otroligt tidigare så hur blir det tro?

Nu ser jag framemot din julblogg:-), ha det så fint Annika, här är midnatt så jag säger godnatt med:-)

Annika said...

Monica:
Ja, det ska bli kul faktiskt. Bara jag får idéer varje dag så, haha!!
Alexa kommer inte in i mitt hus, om jag får bestämma.
Men visst, vi är redan så bevakade, och det är otäckt.
Tror också vi kommer att se en revolt mot det här såsmåningom, inte minst från den yngre generationen.
Digitala körkort också ... ja, jösses.

Hoppas du sov bra inatt :-)

Steel City Anna said...

Läser just nu 1984. Lite läskigt är det!

Annika said...

Anna:
Absolut. visst är det det!!